Primul elicopter Mi-8/17 modernizat s-a intors din Rusia

Elicopterul de tip MI 8, care a fost modernizat şi supus unei reparaţii capitale la uzinele din Sankt Petersburg, Rusia, a revenit în România. Reparaţia capitală a costat aproximativ 2 milioane de euro. Cumpărarea unuia nou ar fi costat de zece ori mai mult.

Construit în 1989, pentru transportul lui Nicolae Ceauşescu, aparatul a fost supus unei recondiţionări totale şi dotat cu aparatură electronică de ultimă generaţie, care îi permite să navigheze în condiţii de acurateţe 12.00

Elicopterul a fost pilotat de la Sankt Petersburg la Bucureşti chiar de către comandantul Unităţii Speciale de Aviaţie Bucureşti.

Mi17

Comandor Neculai Chiriţă, comandant Unitatea Specială de Aviaţie Bucureşti:

 

„Elicopterul este ca şi nou după reparaţia capitală, merge foarte bine. Zborul a fost lung, am plecat pe 29 decembrie de la Sankt Petersburg şi primele câteva zile condiţiile meteorologice au fost deosebit de grele, însă am urmat, conform planului de zbor, aşa cum a fost depus, cinci zile de zbor, în cinci zile am ajuns la Băneasa.”

 

Alte trei elicoptere, supuse şi ele reparaţiilor capitale, vor intra în curând în dotarea Inspectoratului General de Aviaţie din subordinea Ministerului Afacerilor Interne. Un alt aparat de tip MI 8, reparat tot în Rusia, şi două elicoptere MI 17 care sunt recondiţionate în Cehia.

 

Romania Libera

 

 

 

6 comentarii:

  1. Cate-o data ma gandesc ca buba este in MApN…..in legatura cu tehnica ruseasca, si ca ar fi bine ca sa le dam MIG 29-le la MAI, in cativa ani parca vad ca o sa avem „politisti” de frontiera pe MIG 29 si ca aia nu o sa aibe probleme si greturi cu intretinerea.
    Undeva in structura MApN-ului o fi ceva putred? Oare?

    • Fratii Petreusi

      Nu frate, nu e nicio buba. Pur si simplu le scoatem din exploatare si lasam doar PUMA, pentru ca avem mentenanta la noi in tara. Iar cu MIG 29 e alta poveste. Nu puteam sa le pastram pentru ca aveam prea putine iar altele nu am mai fi cumparat pentru ca noi voiam in NATO. Asa ca am optat sa modernizam cu Elbit MIG-urile 21 pentru ca aveam multe si resursa era destula. Simplu nu?

      1
  2. Asa s epare… e o problema la MAPN… Intrebarea e daca MI-8 au fost date la modernizat in mandatul lui Mircea Dusa sau inaintea lui…

    Marius Fenchea… si eu inca mai sper la MIG-urile 29, chiar si fara motoare, cum sunt acum 🙂

  3. in curand armata romana va avea vehicule ca in MadMax. 🙂 de altfel putem copia si modelul Afganistan: e mai scump sa ne ocupi decat sa ne lasi in pace. renuntarea la uniforme va fi cea mai buna camuflare pentru soldati, AKM-uri avem…

  4. Macar cei de la MI sa miste ceva in privinta dotarii! De bine de rau, in ultimii ani s-au facut achizitii, putine este adevarat, dar au fost. La MApN insa, promisiuni si iar promisiuni, planuri si esecuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *