Noi submarine pentru Marina Pakistaneza

Agosta 90B – Khalid – class

Aceasta extrem de saraca tara asiatica nu inceteaza sa ma uimeasca si desi in urma cu nu foarte mult timp era in pragul falimentului, Pakistanul face cum face si isi doteaza fortele armate cu tehnica de un nivel destul de bun mai ales daca tinem cont de situatia economica, sociala si financiara a tarii.

Pakistanul nu exceleaza prin nimic, nu dipsune de resurse, are enorme probleme sociale si politice si este in general o tara din lumea a treia, cu toate acestea detine au arsenal nuclear iar daca ne uitam la ce reusesc sa faca cu putinii bani pe care ii au atunci constatam ca pakistanezii sunt demni de intregul nostru respect.

Mai mult decat atat, acolo unde pot, fac transfer serios de tehnologie si reusesc sa produca in tara avioane de lupta sau submarine moderne, lucruri care pentru majoritatea tarilor europene (infinit mai bogate si fara granita comuna cu Afganistanul) sunt lucruri de domeniul fanteziei.

Pe partea de forte navale, Pakistanul da o foarte multa importanta flotei de submarine, flota care desi nu este foarte numeroasa astazi, beneficiaza de nave superioare tehnic (macar la nivel de propulsive) submarinelor indiene. Desi India pompeaza miliarde in tot felul de programe de dotare, Pakistanul ii da clasa cand vine vorba de lucruri concrete.

Astfel, flota de submarine pakistaneze detine astazi:

  • 3xAgosta-90B, nave de 2000 de tone, de origine franceza, din care doua au fost asamblate in Pakistan. Contractul a fost semnat in 1994, dar in 1999, toate cele trei submarine au fost dotate cu sistem AIP MESMA, sistem de propulsie anaerob frantuzesc bazat pe turbine cu aburi. De remarcat ca indienii nu au nici macar un singur submarin doatat cu sistem AIP;
  • 2xAgosta 70, nave franceze cu un tonaj un pic peste 1700 de tone.

Dar lucrurile se misca si Pkaistanul are deja un program aprobat pentru achizitia a opt submarine (S-26, Hangor-class) din China, din care patru nave construite in China si patru in Pakistan. Aceste opt nave vor avea sisteme AIP chinezesti.

Este adevarat ca programul este intarziat, prima nava ar fi trebuit deja lansata in 2023, datorita imenselor dificultati financiare prin care Pakistanul trece, dar programul nu a fost anulat si se spera ca spre sfarsitul acestei decade primele patru nave sa fie livrate, urmate de restul de patru la inceputul aniilor “30.

Nu este inca foarte clar care sunt costurile dar nu putem sa nu comparam Pkaistanul cu India si sa constatm ca pakistanezii, cu fonduri mult mai reduse decat vecinii de la sud reusesc lucruri uimitoare, trei submarine dotate cu AIP in fata Indiei care nu are niciunul.

Iar daca lucrurile merg bine, spre mijlocul anilor 2030, Pakistanul se va putea baza pe 11 submarine dotate cu AIP in timp ce India inca se gandeste si face competitii pentru viitoarele sase submarine clasice care urma sa aiba si ele sistem de propulsie pe baza AIP. Doar ca in programul indian Proiect 75i lucrurile treneaza de ani de zile si nu se intrevede posibilitatea unei miscari rapide si care sa aduca flotei indiene extrem de necesarele submarine moderne.

In prezent India detine sase submarine din clasa Kalvari (Scorpene) construite local) si 13 alte submarine vechi de 30 de ani si care numai prezinta o suficient de mare siguranta in exploatare, 30 de ani fiind o varsta suficient de venerabila pentru submarine.

Dar dilema ramane si cu greu poate fi explicata: cum se face ca tari mult mai bogate sunt surclasate in domeniul achizitiilor militare de tari mai sarace, cum se face ca unii nu reusesc mare lucru, iar altii chiar au pe ce sa pune mana? Coruptie?! Evident, cea mai facila explicatie, cu toate acestea, nici Pakistanul nu a fost ocolit de scandaluri de coruptie la nivel inalt, dar probabil ca si printre corupti sunt unii mai de soi (cu ceva patriotism prin vene) si unii mai tomberonazi (adica si hoti, si incapabili si si-ar vinde si mama pentru bani), pentru ca alta explicatie nu prea vad.

Inca o data intregul meu respect pentru Pakistan, o tara, repet, natural saraca, cu enorme probleme sociale, politice, de mediu, dar care reuseste sa-si mentina o dotare militara la limita decentei.

Din punctul de vedere al sistemelor anaerobe de propulsie pentru submarine (AIP) in acest moment exista trei astfel de sisteme folosite: AIP bazat pe pile de combustie cu hidrogen, sistem AIP Stirling (foloseste generatoare diesel care sunt alimentate cu oxigen lichid) si AIP MESMA bazat pe turbine cu abur, aici aburul este obtinut prin inclazirea apei in urma unei reactii chimice (arderea etanolului folosind oxigen imbuteliat).

Folosirea bateriilor li-ion, din ce in ce mai raspandita, nu este deocamdata considerata sistem AIP, poate si pentru ca acest tip de baterii este la inceput de drum in industria submarinelor si nu se stie daca autonomia oferita este similara cu cea a unor sisteme AIP care folosesc o tehnologie matura.

GeorgeGMT

34 de comentarii:

  1. Stat militarizat&ISI

    5
  2. Singurul lor merit este ca sunt in coasta Indiei si i a dus capul sa isi ia China ca aliat. Asa cum Hamasul si Hezbollahul sunt proxy urile Iranului asa ei si Koreea lui kim(+unii mai underground) sunt marionetele Chinei impotriva Indiei, Japoniei si Koreea de sud. Aia le dau la pret bun(si eventual linie de credit) tot ce vor, inclusiv arme nucleare(cică facute de ei) si rachetele aferente. In caz de bum bum ei isi sprijină „binefăcătorii”(aviz visătorilor care cred ca cele 3 vor sari la gâtul Chinei intr o eventuala confruntare cu Taiwan. Are cine sa ii tina ocupati). E o practică comună a marilor puteri. Foste, actuale sau viitoare.

    13
  3. Pai e simplu și nu e nevoie sa te duci acolo, poți arunca un ochi pe YouTube sa vezi cam care e nivelul de trai și ce infrastructura au, cum arata construcțiile etc. Iar la ei nivelul de corupție probabil e și mai mare. Efectiv țin populația în sărăcie.

    9
  4. capatul satului

    este adevarat India nu are suburi cu AIP, dar are suburi nucleare,
    inclusiv construieste submarine nucleare,
    ca alea nucleare indiene sunt clone/copii rusesti nu are relevanta,
    un singur submarin nuclear indian este mai puternivc si mai silentios ca toate suburile pakistaneze la un loc,

    nu poate exista comparatie intre un submarin diesel de 2.000 de tone si submarine nucleare de atac sau purtatoare de rachete balistice,-

    nu intamplator australieni au renuntat la shortfin 1 a, in favoarea nuclearelor,
    este altceva in materie de resursa de putere,
    reactoru nuclear iti da continu multa energie, multi MW,
    iar toate echipamentele si senzorii sunt consumatoare de energie,

    daca am inteles bine, indienii au pt atac o versiune de akula, probabil construita din titan,
    s-a mai discutat pe aici, akula la momentu aparitiei a insemnat o schmbare majora in strategiile occidentale pt. ca avea o viteza de deplasare maxima similara sau mai mare decat unele torpile occidentale

    sigur ca subu nuclear presupune un cost mai mare de operare si intretinere mai complicata, ca e vorba de un reactor nuclear,
    iar operarea si intetinerea reactoarelor rusesti de submarin este cu multe propbleme,

    la mintea mea, in domeniu militar are relevanta principala capacitatea de lupta,
    iar o akula class este de departe peste tot ce au pakistanezi la un loc,

    si pt noi era de preferat un sub ca si cele comandate de olandezi,
    la un pret apropiat de scorpene,
    dar cele luate de olandezi sunt altceva, aduse la ziua de azi,
    noi mai pe ssitem retro, dupa capacitaea conducerii armate si a tarii,

    avansu tehnologic nu este ceva irelevant, ci iti prermite sa castigi batalii si razboaie,

    ramanem cu pieptu de arama, laseru si tunelu energetic din Bucegi,
    pe masura alegerilor facute pt palavrament, presedintele republicii si restu,

    8
    • Submarinul nuclear mai silentios ca unul diesel-electric cu AIP?? 🤔🤔Nu prea crez! Mai rapid, da! Dar mai silentios, never!

      4
      • Mai silentios diesel-electric pt ca nuclearul are pompe care fac zgomot si care nu pot fi oprite pt ca racesc reactorul. Pompele reactorului nuclear sunt prinicpala sursa de zgomot la un sub nuclera. Unul diesel, in imersiune, cand functioneaza pe baterii nu produce zgomot aproape deloc.

        12
        • capatul satului

          e adevarat subul diesel atunci cand merge pe baterie nu produce zgomot decat de la motoru de antrenare care functioneaza pe curent.
          dar pompele la subul nuclear nu produc nici ele zgomot, pt. ca exista de ceva timp pompe pe levitatie magnetica care sunt destul de silentioase,
          la subul nuclear ar putea produce zgomot turbinele care produc curentu,
          totusi subul nuclear produce mai putin zgomot pt ca avand o resursa mai mare de energie, de putere si de spatiu, isi permite din proiectare sa izoleze cu materiale fonoabsorbante incaperea/incaperile cu turbine sau alte agregate care fac zgomot,

          6
        • La americani nu prea, numai la rusi.

          1
    • Indienii au un singur sub nuclear si ala este booomer, al doilea nuclear este de atac dar inchiriat de la rusi. Intre un booomer nuclear si unul de atac cu AIP as cam paria pe AIP.
      Akula nu are coca din titan, alea erau clasa Alfa.

      2
      • Submarinele nuclearel se mai expun si prin dara de radiatii … pompele alea nu circula numai apa plata.

        1
        • capatul satului

          la mintea mea darele de radiatie nu prea cred ca mai sunt,
          poate la suburile din primele generatii
          pt ca circuitu de racire nu intra in contact direct cu radiatia si sa o arunce in exterior,

          2
        • Pompele au dubla circulatie. Un ciclu
          de apa dulce inchis si al doilea cu apa sarata raceste prin coolers acela de apa dulce, in care acel sarat se scurge in mare.

          1
          • They also eject the same cooling seawater into their surroundings, increasing their thermal signature. In addition, nuclear submarines leave faint traces of radiation in their surrounding waters, which can also be detected. In contrast, conventional submarines can be completely shut down for totally silent operations and have minimal detectable emissions. (https://asiatimes.com/2022/01/sink-or-swim-australia-taiwan-face-deep-sub-dilemmas/)

            Am citit asta mai demult intr-o gazeta americana, pe care, nefiind expert interesat, n-am salvat-o s-o pot gasi mai tarziu. Evident ca gazeta „asiatimes” e o nenorocire chinezeasca, dar teoria asta sta in picioare. Centralele nucleare polueaza ei ele cu izotopi radioactivi de hidrogen, avand de asemenea circuitele de racire separate fizic. Toata lumea recunoaste si accepta asta, ca pe un cost inerent productiei de energie. La marina navele militare pe de alta parte e o vulnerabilitate in plus – de aia cu submarine nucleare, cine le are, nu se plimba prin apa mica.

            1
      • capatul satului

        este adevarat, alfa class si sierra class aveau invelisul din titan si este posibil ca la akula sa se fi revenit la un aliaj de fier,
        este posibil ca India sa fi renuntat la akula,
        totusi datele de pe wiki vorbesc de mai mute submarine nucleare aflate in diverse faze, inca un akula in ultima versiune care a fost cumparat si va fi livrat de rusi (1 buc programat in 2025)
        https://en.wikipedia.org/wiki/Future_of_the_Indian_Navy

        2 suburi clasa arihant, boomere,
        inca 2 in constructie din clasa S4, dar mai mari ca primele doua din clasa arihant (plus 1000 tone)

        plus lansarea productiei pt subu indian nuclear de atac din care prima bucata intra in serviciu in 2032 (programate 6 bucati) – 75 alpha class, care sunt date ca prioritare ca urmare a renuntarii la noi portavioane,

        probabil de aici a venit si schimabrea politici australiene pe nucleare,
        pt ca fata de Australia, India e mai aproape decat China,

  5. Si cand te gandesti ca au un PIB de 340 mild de dolari, cat al nostru, dar o populatie de aprox 130 mil de locuitori, nu doar 18 mil cum avem noi, si totusi cumpara armament la greu, si stau muuult mai bine decat noi ca si putere militara…

    3
    • Recensământ 2023 – 241.499.431

      4
    • Ai prefera sa faci schimb de tara cu Pakistanul doar sa ai niste arme? Mai, unii din voi ati trecut prin viata degeaba. Ce rost are ca au arme de nu stiu care daca traiesc in saracie lucie? Cum o fi de pacatasa tara asta (si am scris aici acum putin timp cum e) tot e infinit mai bine ca in Pakistan. Nu mai luati asa in absolut lucrurile! Da, conteaza sa ai o armata dotata dar nu in detrimentul nivelului de trai. La „logica” ta Coreea de Nord e model pentru noi.

      8
    • Așa este. Dar trebuie sa iei in calcul și cât cheltuiește statul cu sănătatea, educația, infrastructura, administrația, etc.
      Crede-mă că nu ai prea vrea să trăiești în Pakistan că cetățean de rând. La prima apendicită îți cântă popa, sau, mă rog, imamul.

      2
  6. dupa ce an vazut ceremoniile de la granita indo-paki (postat psr) tare greu iti mai vine sa-i iei in serios dar ambele tari sunt puteri nucleare si clienti la inzestrare din toate partile.
    #clientiperfecti

    2
  7. Cum sa nu fie o țară săracă dacă și bruma de resurse financiare pe care o are o toacă pe armamente?!
    Dacă mai socotim că achizițile se fac prin credite, atunci povara e și mai mare.
    Faptul că unele dintre ele sunt șurubărite local nu schimba cu mult paradigma, industria de armament aduce beneficii doar in condiții de export al produselor.
    Iar disproporția cu India, care are resurse de toate felurile de cel puțin cinci ori peste Pakistan, ar trebui sa ii îndemne mai degrabă spre diplomație, amândouă fiind de fapt în aceeași tabără – foste colonii britanice.
    (Păstrând rezerve în comparație, un conflict Hindi-Paki ar arăta fix că cel din prezent, unde resursele compensează eroismul).

    4
  8. Prostie maxima.AIP-chinezesti gazeaza echipajul.

    3
  9. La noi in Marea Neagra ce submarin se preteaza dpdv al propulsiei si deplasamentului?

    1
  10. S-au activat nostalgicii după vremea lui tatuca Ceasca la acest articol și apar comparații Paki vs Ro, neluand în seama ca aia trăiesc ca niște sclavi acolo. Dacă asta va doriți și în Ro, nu va bazați pe mine.

    5
    • Nu de sosocari imi e frica cel mai mult ci de imbecili de genu’…..(vezi si autorul care ridica in slavi Pakistanul).L-as duce in Pakistan o luna sa traiasca cu apa paie si bataie sa vad apoi ce zice de submarine.

      3
      • Poate ca nu m-am exprimat eu suficient de clar, poate voi nu intelegeti bine, cand compari o tara atat de saraca precum Pakistanul, cu una bogata, precum Romania, nu poti sa nu remarci cate reusesc pakistanezii sa obtina cu putinii bani pe care ii au si cate si cate obtinem noi.
        Noi zero barat, amaratii aia au ce sa arate. Pakistanul i-a painea de la gura oamenilor pt inarmare, Romania n-are nevoie sa faca asa ceva, dar oricum nu face nimic.

        Asta-i diferenta.

        6
        • Cu ce ,10 ani au plimbat mbda cu exxocet prin birouri ca sa ia nsm dupa ce dancu a plecat cu un sut in dos canu dadea la ordin drumu la bani,au contact multianual pt patriot ,si in 3 ani au luat suport tehnic de 300 milioane de $ pe an in 2022,2023 si 2024 de ia dat deficitu lu ciolacu in primele 3 luni de plangea ca ca,un copil mic,aia care nu au gasit 50 milioane de dolari pt 4 corvete ,dar baga 10 miliarde in contracte pt blindate in hawnha cum viseaza unii ca face hub aia pe degeaba ,ai ma george mai sunt si oameni normali pe aici

          2
          • Din păcate, ai dreptate.
            Noi facem achiziții la comandă. Și nouă ni se comandă să cumpărăm la preț de nou tehnica militara data la casat (vezi fregatele englezești care trebuiau tăiate)

            2
            • Nu facem la comanda ca daca faceam era una din cele mai dotate armate, armata romana ,noi cumparam minim minimorum cand sunt agregatele pe care le inlocuim de minim 5 ani fier vechi

              4
  11. Pakistanezii astia nu au scufundat niste nave de suprafata indiene, cu ajutorul submarinelor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *