29 Aprilie 2021…2022 – Ziua Veteranilor de Razboi

La 29 aprilie se sărbătoreşte, în fiecare an, Ziua Veteranilor de Război, instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007.

Regele Carol I a instituit, prin Înalt Decret, calitatea de veteran de război pentru toţi militarii care au luptat în Războiul din 1877-1878, pentru cucerirea Independenţei de Stat a României (1902). Regele Ferdinand I a aprobat, prin Decretul Regal nr. 1692 din 29 aprilie 1919, un Regulament pentru funcţionarea cimitirelor militare, cu scopul administrării unitare a cimitirelor militare. Tot în această zi s-a aprobat Regulamentul de organizare şi funcţionare a Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor (2004).

În toate garnizoanele din ţară au loc ceremonii militare şi religioase la monumentele dedicate eroilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, adunări solemne ale asociaţiilor de veterani de război, spectacole şi activităţi de îngrijire a monumentelor şi cimitirelor eroilor.

România mai numără astăzi puțin peste 2600 de supraviețuitori ai Celui de-Al Doilea Război Mondial.

___________

*editat, 2022, 29 Aprilie: 1748 veterani de război și  43 de văduve de război de pe teritoriul României, precum și patru veterani din Republica Moldova.

31 de comentarii:

  1. Respect, onoare și sanatate domnilor veterani !!!

    6
  2. Respect celor care s-au sacrificat (în diferite feluri) pentru țară și popor, rușine celor care își bat joc de aceste sacrificii.

    14
  3. Așa e Patriot , ca bine spui!
    Respect eroilor neamului!

    3
  4. Cinste lor!

    4
  5. Onoare lor si vesnica reconostinta!

    7
  6. Respect, onoare, și multă sănătate veteranilor!
    https://youtu.be/h56si3o7z7c

    6
  7. Respect si multa sanatate!

    5
  8. Respect si sanatate! Sper ca cineva din MAPN sa treaca pe la fiecare si sa imortalizeze in banca de date marturiile lor despre marele razboi. Cit mai este timp……

    4
    • Sa intrebam veteranii despre ” bravii soldati sovietici” . Toti au fost sub o dictatura sau alta… au interactionat cu facistii ( german army) , si bolsevicii rosii proaspeti acaparatori a tarii rominesti. Cum se comportau trupele germane cantonate in Romania , si ce a urmat cu venirea rusilor. Inrebati , intrebati.
      Personal, bunica imi povestea cum a avut in casa ei , pe timpul razboiului soldati nemti , repartizati sa stea acolo, plateau toata mincarea gatita de ea , nu au abuzat de nimic , nu au facut nici o remarca la adresa ei tinara cu doi copii ( tata si unchiul Dumnezu sa ii ierte) . Imi povestea cum stateau in rind la cismeaua din curte sa se spele pe dinti si barbiereasca de dimineta devreme. A facut cozonac de sarbatori si a impartit soldatilor tineri , toti au multumit si ajutat in gradina.
      Acum back to WW2 again. Rusii tot animale sunt.
      Inca o data , salvati marturiile veteranilor , un simplu telefon poate inregistra timpul trecut. Nu pierde_ti timpul.
      PS . Administrator thanks! salut comentariul meu din 2021 ! Good job !

      1
  9. de ce Romania nu are un ansamblu comemorativ pentru eroii din ww2? Daca nu i-am putut aduce acasa ca ungurii, macar numele lor sa-l respectam si sa ramana scris acolo, in tara lor.
    Nici macar o pagina web nu avem, sunt 2 site-uri guvernamentale cu fisiere .xlx ca la contabilitatea unui butique, nici macar acolo nu gasesti nimic ca este trecuta unitatea nu localitatea de recrutare….asta dupa 75 de ani…
    Astia suntem noi, daca nu le pretuim macar numele ce pretentie sa mai avem la copii de acum sa mai ia o arma in mana daca iese la fel ?

    9
    • Pentru ca Armata nu are conducatori (pe romaneste, coaie), generali, da, ohoo!! Trebuie sa se faca curat la capul pestelui, apoi mai vedem.

      3
    • Salut ADR,

      Hai sa facem noi.
      Vă stau la dispoziție pentru astfel de proiecte.
      Cumpăr câteva instanțe de AWS, facem un site, o bază de date și aia e… Facem un POC rapid și în câteva săptămâni e up proiectelul. Piece of cake…
      Let’s do it Romania!

      10
  10. Militarii români din garda Mormântului Soldatului Necunoscut, scuipați și înjurați. Generația care vine din urmă

    Patru puştani, nu mai mari de 12 ani, cred, s-au apropiat de soldaţii de gardă şi au început să scuipe înspre ei, de dincolo de semnul ce interzice trecerea. Înjurau şi le arătau degetul. Cei doi militari nu s-au mişcat un milimetru. Drama abia acum începe. Dacă ăştia mici erau doar nişte copii proşti, cei care treceau pe lângă ei erau adulţi. Nu doar că nimeni nu s-a oprit să pună capăt infamiei, dar majoritatea râdeau pe înfundate. Îşi plimbau pruncii în cărucioare şi se amuzau la batjocorirea soldatului necunoscut, a soldaţilor de gardă, a crucii şi a mormântului din care ţâşneşte flacăra veşnic aprinsă.
    https://www.defenseromania.ro/militarii-romani-din-garda-mormantului-soldatului-necunoscut-scuipati-si-injurati-de-adolescenti-generatia-care-vine-din-urma_610058.html
    …………………………………………………………………………………………………………………………

    12
  11. Respect Recunostiinta si Glorie eterna! Nu va vom uita niciodata! Cei 2 bunici ai mei au fost veterani de razboi WW2 si un strabunic veteran de razboi WW1 la Marasti decorat cu Crucea Comemorativa WW1.
    Bunicul patern dublu ranit la Tziganca in Basarabia in 1941, Bunicul matern sublocotenent cazut prizonier in Ungaria in noembrie 1944, lagar facut in Austria.
    Dumnezeu sa-i odihneasca in pace pe toti veteranii de razboi!!!

    8
    • „…lagar facut in Austria.” Bunicul patern tot asa, cazut prizonier in muntii Tatra dupa ce a fost ranit intr-o ambuscada de nemti pe schiuri. Nu a spus de nemti ca se purtau urit cu ei in mod deosebit dar nu le dadeau de mancare – cred ca nici nu aveau ce. Dar ce l-a impresionat pe el taran scolit fiind era ordinea din satele austriece . Eliberat de americani povestea cum face troc cu ratia de tigari „lachistrachi” el nefiind fumator.

      4
  12. Respect si sanatate !

    2
  13. Recunoștință veșnică, vă salut cu respect sfinților!
    Noi cei de azi mai cu probleme materiale sau existențiale, ne doare ceva, greu sa te poți baza pe cineva…

    1
  14. Pentru 1 decembrie 2018 am propus un articol în care să scriem în comentarii o întâmplare de război trăită povestită de părinți, bunici, străbunici, cred c-ar fi fost cele mai interesante/emoționante comentarii ever. Inițial agreat, nu s-a materializat.

    4
  15. Respect. E ciudat dar avem șansa să reedităm victoria asupra Odesei.

    2
  16. Sunt curios dacă vom intra in Bugeac sau Basarabia, va fi atacată Constanța? Cu rachete ma refer.

    1
  17. Din pacate unele cimitire militare nu sunt ingrijite deloc. Desi exista oficiul ala pt cultul eroilor. Au venit nemtii acum cativa ani sa le remedieze. La Tiganca, in R. Moldova e f ingrijit. Si la Oarba de Mures. La Prunariu si Robanesti nu stiu daca au fost reparate statuile cavaleristilor.

    3
  18. Îmi aduc aminte ce îmi spunea bunicul meu aflat la cotul Donului, se înfășurau în ziare să nu moară de frig și și-au mâncat caii, cei mai buni și de nădejde prieteni. După ce s-au întors cei care au scăpat de Siberia în câțiva ani au ajuns la canal. Si daca tot supraviețuit au trăit sclavi la C.A.P. pe pamantul lor. A murit în vara lui 89 dupa ce ani de zile asculta Vocea Americii și Europa Liberă. Vin sigur îmi zicea… Mai spunea ceva despre cap-ul falimentar. Dacă aș fi avut un tractor sau camion ca si neputincioșii ăștia acum eram mai tare ca JR din Dallas:))

    6
  19. Glorie eterna eroilor neamului!

    3
  20. Si Bunicul a fost la cotul Donului.
    A venit cu plamanii varza.. A tras toata viata pana la 71 ani…
    Onoare si respect eroilor stiuti si nestiuti ai neamului…!

    Glorie eterna eroilor neamului!

    4
  21. Asta ar trebui sa fie imnul Romaniaei…
    https://www.youtube.com/watch?v=WaaLQGostZ0

    Glorie eterna eroilor neamului!

    3
  22. Ma inclin cu respect si vars o lacrima pentru voi !
    Strabunicul meu pe linie materna , a fost veteran de razboi , fiind ranit in est la Odesa , a ajuns pana in Crimeea.
    Se temea sa imi povesteasca pe unde a fost , dar si eu fiind copil nici de gradinita nu
    ii prezentam vre un interes asupra a ce povestea. Acum imi pare rau!
    Sa ma ierti nea Niculea (asa i se zicea in sat) pentru ca nu te-am asculta , sa ma ierti nea Niculae pentru ca desi am livretul tau militar de cand ai facut armata nu sunt in stare sa aflu pe unde ai fost in razboiul sfant contra bolsevicilor.
    p.s. tare intortocheata sunt caile administratiei romanesti , fiind pe linie materna strabunic trebuie sa dovesc ca imi este ruda , am inercat acum 5 ani sa fac niste demersuri ,dar e greu…. satul din care provenea nu are administartie proprie , tine de o comuna si de aici se duce naibii totul..

    4
  23. Respect si admiratie!

  24. Respect ! La multi ani !

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *