Circul MGCS continua…

… si este din ce in ce mai amuzant. Intre timp companiile implicate si-au schimbat si numele, sa para ca totusi fac ceva si avem, in mod oficial, astazi Rheinmetall si KNDS Deutschland (adica Krauss Maffei Wegmann) de partea dreapta a Rinului, iar de partea stanga avem KDNS France (adica Nexter) si posibil Thales.

S-au mai semnat niscai memorandumuri de intelegere (de unde se vede treaba ca si noi avem influenta asupra altora), cei doi ministrii ai apararii si-au asumat programul si au hotarat ca lucrurile sa fie imediat demarate, existand senzatia ca in sfarsit viitorul tanc, grup de tancuri, grup de vehicule, dracu sa le ia etc vor zdrangani un pic din senile.

Intre timp, ministrul francez al apararii ne explica cum este cu partea plina a paharului si ne arata spre concurenta. In primul rand, spune domnul Sébastien Lecornu, rusii s-au facut de ras cu T 14 Armata, un tanc mai mult experimental decat gata de lupta, nici macar n-au avut curajul sa-i faca vant spre Ucraina. Aici are dreptate.

Americanii ar sta chiar mai prost decat rusii, crede domnul Lecornu, aliatii nostri de peste Atlantic neavand nici macar un program de inlocuire al Abrams, desi GDLS a prezentat inca 2022 un nou concept (nu neaaparat un tanc cu totul nou) – Abrams X, dar trecem peste acestea si aflam ca pe 26 aprilie s-a semnat un memorandum de intelegere care are in vederea Faza 1A. In acelasi timp cele doua parti au cazut de acord sa dea prioritatea cerintelor tehnico/tactice ale programului in defavoarea intereselor propriilor companii. Aiurea, doar vorbe-n vant, dupa cum vedea mai departe.

Ministerul francez al apararii ne explica, ca se vede treaba nu avem capacitatea intelectuala sa pricepem lucruri complexe, cum ca MGCS este: “Much more than a traditional heavy armored vehicle, the MGCS is designed as a multi-platform system: a tank itself, equipped with a large-caliber gun, accompanied by other interconnected complementary modules [a heavy armored vehicle equipped with powerful anti-tank missiles, a natively robotized support vehicle equipped with laser weapons, drones and other innovative weapons].” Deocamdata, concluzionam noi, MGCS nu este nimic pentru ca nu este, iar ideea unei platforme comune pentru o familie de vehicule blindate grele le-a venit deja rusilor cu al lor program Armata.

Nu explica ministerul apararii cum programul pentru viitorul tanc european, lansat inca din 2017, nu a ajuns nici macar la un numitor comun si deocamdata nimeni nu stie cum va arata.

Si daca onoratul minister nu stie ii spunem noi, un proiect de tanc incepe cu tunul: cu tun vrei sa ai, ce calibru, ce lungime. Dar conform unor surse bine informate (siteul german  Hartpunkt) cele doua parti inca nu au reusit sa ajunga la un acord in privinta tunului: ori cel al Rheinmetall de calibrul 130mm/L 51, ori cel al Nexter, calibrul 140mm.

Astfel incat se discuta, conform siteului german, ca turela sa fie astfel proiectata incat sa poata fi montat oricare dintre cele doua tunuri, la optiunea onoratului client, dar daca mergem pe calibre diferite unde sa mai fie interoperabilitatea intre membrii NATO?!

O astfel de abordare este una de tip neserios, daca se va dovedi reala, pentru ca inca din anii “70 calibrul tunului de pe tancurile NATO era uniform: 105mm, mai apoi 120mm pentru absolut toata lumea si acum MGCS ne ofera ce? Diversitate?!

Ministrul german al apararii declara: „there is still a long way to go before implementation, but an important step has now been taken, preceded by several months of negotiations.” 

In mod oficial, s-a cazut de acord ca deocamdata problema tunului sa fie lasata de-o parte, cica ambele tunuri vor fi testate si in functie de peformante va fi ales unul dintre ele. Serios?!

Intrebarea serioasa vine la sfarsit: oare germanii si francezii sunt in stare sa dezvolte un tanc in comun? Dar un avion de generatia a VI-a? Pentru ca daca dupa sapte ani nu se cunoaste nici macar calibrul tunului de ce am fi optimisti ca dupa inca sapte ani vom vedea ceva concret?

Dar ca sa fim corecti pana la capat, intelegerea dintre cele doua parti implica constructia unui demonstrator tehnologic iar cele doua parti isi asuma intentia ca vehiculele care vor fi construite in cadrul MGCS sa intre in dotare in 2040. Un lucru interesant este ca sistemul de propulsie se doreste a fi unul diesel-electric, iar turelele vor fi automate, echipajul urmand (2-3 membrii) sa fie gazduit numai in corpul vehiculului blindat (solutie ruseasca in cazul T 14 Armata).

Impartire programului ar fi cam asa:

  1. – Platforma senilata – Germania
  2. – Turela, tunul si munitia – Ftanta/Germania
  3. – Armamentul secundar, inclusiv racheta AT – Franta
  4.  – Comunicatii, comanda si control – Franta
  5. – Simulatoare – Franta/Germania
  6. – Senzori – Franta
  7. – Protectia pasiva (blindaj) si activa – Germania
  8. – Infrastructura – Franta/Germania.

Contractele ar trebui sa fie semnate in 2025.

 

GeorgeGMT

47 de comentarii:

  1. Vise umede ….americanii sunt și vor fi „boss” pe partea de armament …multi timp de acum in colo ….ba stați să vedeți , până se strunesc europenii ,vestici vinel tare din spate și Coreenii cei simpatici, cu ale lor jucării și invadează piata est europeană cu oboze , tancuri , etc,etc.
    Tot ce nu poate să de-a americanul ,vinde coreanul.
    Europenii sunt la stadiul de pdf-uri ….și așa vor rămâne mult și bine !
    Ecuația este simpla: europenii (fiecare vrea parte mai suculenta și cărnoasă a coilanului ) sunt divizați și o ieșire din acest impas ,nu le sta în caracter…
    Lăcomia îi ține departe pe vestici ,de un acord cu adevărat în favoarea Europei ca un întreg !

    25
    • Americanii sunt „boss” doar pentru unii fără minte.

      Europa nu are nevoie de prostiile astea, ci de cooperare și parteneriat CU RUSIA. Pentru că geografia contează cel mai mult.

      5
      • si cum arata parteneriatul ala cu Rusia?
        Cand vin si te ocupa si iti iau tot?
        Sau ca in Armenia, „aliati”, trupe de mentinere a pacii care s-au facut ca nu vad cand au intrat azerii in Nagorno Karabach?

        50
        • Sau cand nu se mai lasau dusi de la noi… Au obrazul de grosimea necesara. Rusia trebuie tinuta la gura tevii. Nu-ti poti permite sa-i intorci vreodata spatele.

          24
      • Tavarischi Vhddv , in definitia Rusiei cooperare, cu Romania, Polonia, Ungaria
        cel putin, inseamna, noi va luam ceva teritoriu si in schimb voi ne dati tot ce vrem noi, in ce cantitate consideram de cuviinta si in plus ne multumiti pentru schimbul avantajos!

        21
      • La noi la români este o zicală :daca tăceai , filozof rămâneai !
        Dă-mi (te rog frumos) un singur exemplu de parteneriat, pe care rușii l-au respectat ….
        Când devine vorba de vecinii ei și nu numai ….Rusia (ta) a faultat pe toată lumea ……!!!
        Romania când a pariat pe Rusia , am picat de fazani și am pierdut … Tot tezaurul …. !
        Polonezi erau să dispară de pe harta Europei ….. Ucrainenii (care până în 2014 erau frați de sânge cu rușii, acm se zbat pt libertatea lor …..
        Halal de parteneriate și de cinstea rusească……inexistentă !
        Hai, gata cu vrăjala ….
        Conașule ,cu animalele sălbatice nu se negociază ….!
        Ursii siberieni se țin la o distanta sigură ….. La zoo , în spatele unui gard bine electrificat !

        19
      • Ce te faci cand timp de cel putin 20 de ani, Europa chiar a incercat o relatie de cooperare si de parteneriat cu Rusia si nu a functionat ?
        Chiar s-a incercat scoaterea rusilor in lumea civilizata, cu acces peste tot, cooperare, inclusiv tehologica, doar doar o iesi rusul din cacastoare si i-o veni mintea la cap.
        Asta pana sa iasa la furat de wc-uri prin vecini.
        Ce cooperare mai vrei acum ?

        18
      • Prostii. Cu Rusia nu se poate coopera. Probabil ești prea tânăr să știi asta… Sau nu știi istorie.

        3
      • Un rus bun e un rus mort.
        Daca vrei sa fii baiat bun, stii ce ai de facut.

        1
      • ba trolule si cum vrei sa faci parteneriat cu muscali ??

  2. Coscogeamitea

    Cred ca te-ai cam pripit cu concluzia despre tun. Intr-adevar deocamdata mai au de facaut teste comparative intre cele doua variante, dar celelalte sisteme se dezvolta in paralel. Faptul ca discutiile s-au reluat in contextul actual e suficient sa sugereze depasirea blocajului. Investitia e oricum 50-50 negociata.

    In conditiile astea, cel mai probabil KNDS lucreaza deja la o platforma care sa poata duce duce tunul mai mare de la Nexter, chiar daca in final o sa fie selectat modelul de 130. Blocajul in dezvoltare a aparut initial din cauza obiectivelor divergente in context geostrategic ale Frantei si Germaniei, primii prioritizand mobilitatea iar ceilalti protectia. O platforma mai masiva nu e chiar o nenorocire pentru nemti, cata vreme blindajul ar fi modular si adaptabil.

    Nu e exclus ca ambele variante de inarmare sa fie dezvoltate la un moment dat, oricum va fi vorba de o familie intreaga de vehicule.

    https://newdev.armyrecognition.com/news/army-news/army-news-2024/france-and-germany-collaborate-to-create-mgcs-new-combat-platform

    * Chiar nu inteleg de unde atata ura in Romania impotriva vestului Europei. Era mai bine pe vremea lu Nastase ?! Nu e clar ca inzestrarea cu tehnica americana 100% nu ar fi posibila fara un regres de 20 de ani al economiei? Or fi mai bune tancurile rusesti sau chinezesti cumva ?

    8
    • Cu toată stima ,unde vezi tu acesta ura la români , față de vestul europei …?
      NU cred că românii au ură pt vestici , ba din potriva…. suntem cam cei mai pro vest ,din țările est europene… !
      Mai degrabă avem o stare de dezamăgire fata de vest și pe bună dreptate .
      Vestul nea pălmuit fără rușine …mereu …. !
      Vorbești de Năstase de parcă aș da două parale pe domnia lui …..un cioflingar condamnat …. plin de bube, pe scurt ………un excroc !
      Dar iarta-mi indolenta , mă întorc și îmi mențin idea principala …
      vest europenii nu pot coopera pe deplin …..
      Vrei dovada: uitate la istoria , din ultimele secole ,da chiar cea recentă în care trăim ….!
      Ok, sa o spunem pe șleau: daca europenii doreau să se pună de acord ….și să facă /inventeze/ producă tehnica militară……tancuri , ifv-uri , avioane, OZN-uri , etc, etc ….. o făceau de mult și le fură caimacul americanilor ……. !!!!!
      Nu așteptau momentul fatidic ;când au cotropit rușii si au invadat Ucraina ….
      De ce tocmai acum ?
      De ce au lăsat europenii atâta amar de timp ,ca SUA sa dicteze jocul ….
      Au făcut și europenii armament și chiar bunicel ….dar nu împreună ..nu cu adevărat.
      Au jucat mai mult bambilici ….. și au lăsat America sa domine …..
      Mereu au fost 2,3 grei ….care au mimat …..și restul au fost ținuți p fara ….
      Întrebare …..Dc tocmai acm …. de ce țări cu tradiție în armament dau mâna și vor să construiască împreunătocmai acm ?!?!?
      De frica ursului ….. Sau de frica americanilor ???
      Sau poate de frica țărilor din est …că observa ,că nu au ce le vinde ….cu adevărat ?!?!?!?
      Poate mă înșel …..și nu mi-am luat pastilele…

      21
      • Pastilele? Io cred ca lada cu cutii de
        pastile. Ai exagerat….😄
        EU dar si NATO fac mari contributii,
        dar romanii nu prididesc sa la foloseasca
        la timp si nu prea stau bine cu standartele
        lor. Vezi Schengen, crezi ca i degeaba ca nu curge usor?

        8
        • @Dov
          Schengen n-are legătură cu standardele României de protecție a granițelor (dacă la asta te-ai referit) ci este cum este pentru că noi nu știm să dăm cu pumnul în masă (figurat vorbind).
          Adică nu știm să negociem.
          Actualul context ne oferă cel mai mari oportunități de negociere de multe zeci de ani încoace și… nimic. Bine, suntem conduși de un prim-ministru cu bacalaureatul luat la 38 de ani, care nu face decât să lupte cu microîntreprinderile și păcănelele, deci ce pretenții să am?!…

          9
          • Legatura Schengen e cu comportamentul
            general si legatura asta arata exact
            cum europenii ceilalti va observa.
            Cu bac sau nu, Romania nu depinde
            de o persoana singura ci de un asa zis grup. Situatia asta radiaza in toate domeniile.
            E nevoie sa observi de afara cunoscand
            oamenii si europenii va observa fc ei
            platesc.🙂
            daca vrei sau nu.

            9
            • @Dov
              Nici vorba, e doar neștiința de a negocia.
              Ce „observa” Austria și nu observă ceilalți?!
              Austriecii ar putea fi puși cu botul pe labe și n-ar mai „observa” nimic. Trebuie doar o conducere a României cu cojones.

              4
    • ,,Chiar nu inteleg de unde atata ura in Romania impotriva ..,,
      Nu cred ca este atata ura cata se etaleaza. Dar in Ro sunt f puternici ,,rusii nostrii,, iar acestia sunt mai vocali sau de fapt au mai multe posibilitati de a se exprima(lamentabil). ,,Rusii nostrii,, au fost cultivati la toate nivelurile iar unora nu le pasa sau nu-si dau seama cat sunt de penibili. mai ales cand se impopotoneaza cu doctorategoale.
      Baza lor de atac este de la nivelul saraciei socialiste si diviziunea intre cei de rand si nomenclatura, specialii de azi. Dar se feresc ca dracul de tamaie, de comparatii evolutive. PIB PIB/cap si nivel de trai. AZi, dupa 17 ani de UE, suntem peste unguri si rusi la nivel de trai si PIB/cap.
      Fara ura contra UE la multi le-ar seca veniturile si functiile !

      19
    • Zvonuri „pe surse” zic ca nemtii intre timp lucreaza la Leopard 3, ceva gen Abrams M1A3, o modernizare care aduce mai multe schimbari decat lucruri in comun cu modelul predecesor.

      Leopard 3 e solutia de backup in caz ca MGCS nu duce niciunde si pentru a avea ceva modern de oferit la export.
      Problema mare e tunul si mai exact munitia. Banii multi nu ii faci din vanzarea tancului, ci din vanzarea munitiei si licentei la tun. Cine dicteaza urmatorul standard de munitie, va face multi bani.
      Asta-i marea problema cu MGCS – tunul.

  3. Măcar au avut minte să facă împărțirea programului cum trebuie.
    Părerea mea, hâc…

    3
  4. Între timp francezii au semnat un acord și cu italieni pentru colaborare pe partea terestră.

    https://www.italpress.com/difesa-accordo-italia-francia-sul-polo-industriale-terrestre-europeo/

    1
  5. Armata T-14 nu a fost folosit pe scară largă în Ucraina pentru că nu rentează. Nu este loc de așa sculă. Doar îl testează episodic.
    VEDETI DOCTRINA MILITARĂ RUSEASCĂ, CU UN TANC IEFTIN PENTRU UZ GENERAL ȘI UNUL MAI SCUMP, MAI PUTERNIC, PENTRU OPERAȚIUNILE FOARTE IMPORTANTE CU IMPACT STRATEGIC.

    5
    • Totul merge dupà cum prevede planul, nici-o grijà !

      27
    • Operatiunile cu impact strategic or fi defilarile din Piata Rosie dar si acolo da rateuri.

      29
    • @Vhdvv
      Așa e doctrina rusească și în privința oamenilor: mulți ieftini, pentru uz general și unul puternic, pentru chestiunile strategice. 😀
      N-are rost să cheltui bunătate de resurse pentru a salva viețile mujicilor! :-))

      25
    • Sper că genul acesta de comentarii sunt permise pe site doar pentru amuzament. :grabbingpopcorn:

      10
    • Vorbești despre T14 de parcă este un OZN….
      Dar (atenție mare) acest tanc, arde la fel de frumos …când este lovit de o Spike, sau alta sculă vestică😉 !
      Vorbești despre doctrina ursului ,de parcă îi venerezi !
      Ia spunele despre aceasta doctrina… sutelor de mii de soldați ruși ; ce îngrașă campurile ucrainene ……
      Singura doctrina rusească este dominarea vecinilor , prin mijloace meschine și lipsite de tact sau rațiune !

      10
    • anu’ asta cu ce fiare defilati prin fata mumiei bolsevice?!

      5
    • WTF ? Care operatii ? S au retras cu
      ele ca niste soarici.
      Rezultatul prevazut de mine: Se va urca in tonaj, se va marii motorul si
      au sa ajunga aproape la tonajul hardughiilor occidentale. 😋

      3
    • Sper ca realizezi ca esti subiect de caterinca pe aici si o distractie de la discutiile serioase asemena unui cimpanzeu care face pozne intr-o cusca.
      In alta oridne de idei, ii doresc neamului tau numai cooperare si partneriate cu lumea rusa 🙂

      1
      • Am asa feeling-ul de la stomac ca VHDDV asta e ceva fost MAPN-ist scos in rezerva in 2000… ca numa din gura lor auzi asa ceva…

        1
    • Ma desteptule, nici nu esti atent la stirile care vin de la sediu, sa-ti fie rusine. Nici un os pentru tine luna asta.
      T-14 e terminat, proiectul a fost anulat, comunicat direct de la sursa.

      Toata smecheria era sa faca un produs pentru defilari , sa-si faca reclama la industria de armament. Problema e ca n-a functionat, nimeni nu se mai inghesuie sa dea comenzi pentru rahaturile rusesti, „reusitele” de pe front au convins lumea, care intre timp a aflat ca T-14 e praf in ochi, asa ca rusii l-au bagat unde-i e locul si au tras apa dupa el.

  6. Nu sunt sigur daca i aici locul:
    Patru brigazi de tancuri au operat in Gaza. Tancurile Merkava au fost lovite de mii de dispozitive AT dar numai 10 au fost penetrate.
    Faptul a fost anuntat acum la canalul 13 din Israel. Sa nu uitam ca lupta a fost in majoritate in mediul urban.

    13
  7. Pana sa se apuce de el cativa ani isi vor imparti atributiile si tare ma tem ca la final sa se nasca dubleti, unul cum il vor francezii si unul dupa gustul teuton.

    2
  8. Știț’ că pe site-ul Dacia România există un configurator pentru mașina pe care vrei să o cumperi. Mai pui scaune cu încălzire, covorașe, bare pentru portbagaj, piuitoare cu Lambada pentru mers înapoi, alea alea. După mine, ăștia doi (sau trei cu Italia) vor adopta același sistem. Îți pune fabrica ce vrei, unde vrei, cât vrei, blindate să cumperi (bănuiesc că va fi o limită inferioară, nu 12 cum le place la meapeneul românesc).

    1
  9. au fost si cateva succesuri pan europene zic…jaguar,tornado,eurofighter.

    5
    • La Eurofighter nu stiu ce sa zic.A iesit ceva fain la final dar cat s-au scremut pana l-au scos.

      • ca la f22 poate,a cazut cortina…

        2
        • Nu la asta m-am referit.F22 a avut un parcurs cursiv, a fost proiectul ATF la sfarsitul anilor 80 si dupa 90 s-a concretizat dupa 1990. Ceea ce numim azi Eurofighter a inceput pe la jumatatea anilor 80, era vorba sa fie anulat la inceputul anilor 90 la finalul razboiului rece l-au reluat si abia l-au scos pe piata spre inceputul anilor 2000.A avut o nastere grea.La F22 a fost altceva.

        • Coscogeamitea

          Ma uitam azi la un filmulet despre Tempest – si ala tot cu motoare „patrate”. Practic din asta e avantajul strategic al F22-ului: poate ataca in adancime fara sa aiba nevoie de alai ca F35-urile, care au spatele descoperit si nu isi permit sa lase vre-o statie antiaeriana neatinsa cand intra-n branza. De aia F22 nu e de vanzare si de aia baga acum harmalaie de bani in Tempest actionarii proiectului. GB mai nou are in plan pana in 2030 sa produca propriile arme hipersonice. Cu FCAS nu stiu… dar logic e fi analizat macar teoretic posibilitatile mai SF.
          Pe scurt, autonomia strategica devine din nou importanta in Europa, nu doar pt GB ci si pentru europeni – apropo de tancurile din articol.
          Asta poate sa insemne ca a scazut increderea in capacitatea SUA de a juca omul-orchestra ca pana acum impotriva noilor amenintari, sau ca pur si simplu nu mai au incredere ca se pot baza politic pe SUA.
          In oricare dintre cazuri, Europa de Est pica intr-o pozitie mai precara decat pana acum. Solutia ar fi participarea la marile concerne de armament europene care se prefigureaza ca alternative la gigantii din SUA, ca din pacate de transferuri tehnologice americane nu ne lipim, daca pana si pt. 4X4 am primit flit.
          Cu runda asta de achizitii jocurile pare ca sunt deja facute sa rama intre estici, dar pentru ce-o mai trebui in viitor – transportoare 6×6 spre ex ori vehicule de geniu ori elicoptere multirol etc – industria europeana de aparare ar putea sa intareasca integrarea sociala, culturala si economica a tarii.

    • Nimic de zis , a fost și succese …dar problema a fost în implementarea acestor succese pe un plan mai extins, la nivelul Europei.
      Problema e atunci cand greii Europei, doresc o uniformizare a armatelor europene , cu tehnica băștinașe …
      Nu este de ajuns că sa cumpere 2 ,3 …. ci este nevoie că toți să fie în aceași barca…. toți !
      Asta înseamnă cooperare adevărată !
      Din cauza că europenii nu au fost uniți , au venit tare și au speculat americanii și au intrat tare pe , piata europeană, cu diverse chestii !
      Europenii nu au știut să gândească în profunzime .
      Fiecare stat ,a judecat după bunul plac ,fara sa se gândească și la alți , din blocul european .
      Un ex ft bun este avionul eurofigher ….un avion ft bun …un interceptor /multirol ft bun , dar problema e cantitatea de aeronave comandate.
      Nu toți europenii au optat pt acest aparat ….deși poate se presta ….
      Cea ce .a face sa revin la subiectul actul .
      Degeaba se va fabrica aceste jucării în Franța/germania …daca numai ei o sa cumpere …. Pt că nu va fi rentabil . Poate or să se mai alinieze încă maxin 2,3 națiuni ….și restul cumpără mare US sau made Corea…..
      Eu cred că și legislatura europeană încă nu facilitează țărilor europene un cadru suficient de solid pt implementarea corecta a unor joint-adventure între firmele de armament .
      Suntem încă la stadiul guvern ,vorbește cu alt guvern și hai sa vedem cio ieșii
      ……. Daia și durează așa de mult până se semnează ceva !
      Dar mite până apuci sa sudezi ,și să iasă de pe ușile fabricii …acele jucării!!!!

      3
      • Ar trebui sa se infiinteze o fond bancar militar European care sa acorde fara dobanda,pe 10 ani bani pentru achizitia de armament European, fabricat 100% pe teritoriu Europei, limita minima 500.000 euro, ca sub aceasta suma se descurca orice stat din fondurile lui.. Atunci sa vedeti achizitii de avioane, nave, sisteme de rachete, tancuri etc O conditie sa fie ca termenul maxim de livrare a unei comenzi sa fie max 5 ani !. De ce ? Pentru ca sa dau un exemplu :sunt mai multe comenzi de sa zicem, Tank Leo2A8 ! Cererea ar fi mare si producatorul nu se incadreaza sa fabrice si sa livreze atatea buc si e nevoit sa extinda, fabricatia de componente , piese..sa dea licente si altor tari din UE. Astfel industria militara a UE s ar extinde si ar deveni puternica. Ar putea ajunge nr 1 in lume si sa dispara logo cu fabricat in Franta,Germania…,tot ce se cumpara cu bani din acest fond sa aiba sigla cu UE.

        4
        • Dupa acesta pas,in urmatorii 10 ani putem vorbi de a infiinta o armata Europeana puternica si moderna ! La care fiecare stat sa contribuie cu un anumit numar de militari si de tehnica. De preferat ca acesti militari sa foloseasca numai armament si tehnica UE In rest fiecare stat poate sa isi achizitioneze pentru armata nationala tehnica de unde vrea.. Dar cred ca nu o sa mai vrea,ca e mai avantajos sa iei din UE cu bani europeni si sa i dai in rate fara dobanda, decat sa iei ca Polonia din Coreea cu dobanda…

          3
          • Bine spus Gerula!
            Dar oare om prindem noi așa ceva în viața noastră …. ?
            Am dubii mari, că mai apucam acea zi !
            Dar speranța moare ultima ……

            1
  10. Singura problema a fost de fapt cea de bani. Pana acum tarile europene nu aveau bugete de achizitii militare si nu era o prioritate inlocuirea tancurilor, fiecare producator facea cate un powerpoint si spera intr-o minune, asteptand vremuri mai bune.

    Acum ca suntem cu rusii la usa s-a schimbat perspectiva si germanii s-au pus pe treaba serios, iar cand nemtii se pornesc sunt greu de oprit, iar la tancuri si orice vehicul blindat, tunuri, etc. chiar se pricep, nimeni nu e mai bun ca industria germana.

    Francezii in mod traditional mai mult incurca pe piata armamentului, merg pe ideea ca trebuie sa isi promoveze produsele lor mediocre, facute in cantitati mici si complet frantuzesti (nu ar lua un produs off-the-shelve mai bun daca nu e francez nici sa ii pici cu ceara) si ies la preturi imense. Iar daca cumva ti le dau ieftin te storc din suport, ca nu o sa poti gasi pe piata mondiala componente ca ale lor, produsul fiind complet frantuzit (atentie si la coreeni ca si astia sunt smecheri la chestia asta, iti vand ce vrei la pret mic, dar apoi te omoara la consumabile si service ca o sa descoperi ca esti complet dependent de ei).

    Insa guvernul francez pare decis sa schimbe lucrurile si sa puna industria de armament pe roti. As zice ca sunt optimist. Erau la limita supravieturiii in ultimii 20 de ani si era un program de pastrat joburi specializate, nu de armament serios cu care sa pleci la razboi. Insa acum vor primi bugete adevarate si trebuie sa livreze lucruri performante, ca treaba e serioasa, nu te mai poti preface ca ai chestii.

    In plus, la cantitati mari vor fi si ei mai competitivi cu preturile iar prin cooperare europeana nu vom mai avea problema produselor greu de reparat, cu componente unicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *