S-75 (Sayyad-1) Iranian style…iar Turcia aproape gata cu Patriotu’!

poza1

 

Sayyad-1 (Hunter-1 = Vanatorul 1) este un sistem de rachete sol-aer dezvoltat din sovieticul S-75 (nume de cod NATO  SA-2 Orientarea).

poza2

 

Sayyad-1 este influentat de versiunea chinezeasca HQ-2 si beneficieaza de intreaga tehnologie nord-coreeana. Practic, racheta originala din arsenalul Iranului este o versiune modificata in Coreea de Nord. Asiatici au sporit capacitatea si eficienta in misiunile sol-sol.

De aici a pornit controversa in jurul rachetei, statele occidentale sustin ca SA-2 a fost livrata pentru ca Iranul sa o foloseasca pe post de arma chimica.

Primul test al rachetei iraniene a avut loc pe 14.04.1999. Misiunea a fost interceptarea unui obiect zburator. Multumit de succesul misiunii si capacitatea produsul, un purtator de cuvant a declarat: ,,racheta a fost in masura sa atinga obiectivul la o altitudine corespunzatoare”.

In urma acelor teste racheta a fost denumita Sayyad-1 de la numele  generalului Ali Sayyad-Shirazi.

poza3

 

Comandantii militari iranieni, la acea vreme, au afirmat ca Sayyad-1 a fost produsa in totalitate de industria militara iraninana cu scopul de a servi in fortele armate. Ulterior, oficialii de la Teheran au recunoscut ca racheta are un design conceput de China si ca a fost fabricata partial in Iran.

 

Ca si modelul original (S-75 sovietic) racheta iraniana foloseste un lansator fix. Pregatirea terenului si instalarea bateriei dureaza mai multe ore.

Fiecare racheta are nevoie de o remorca speciala si un camion (6X6) care sa asigure transportul si montarea pe lansator. Incarcarea dureaza ~5 minute, in functie de experienta si pregatirea operatorilor.

 

Obiectivul rachetei in Armata Iraniana este interceptarea bombardierelor si a avioanelor de recunoastere, ce zboara la altitudine joasa sau inalta, protectia centrelor economice, politice si sociale.

 

Caracteristici:

tipul: apararea impotriva aparatelor ce zboara la altitudine joasa sau inalta.

viteza: 1.200m/s

propulsie: combustibil solid

masa: 2.320kg – 195kg focosul

lungime: 10,84m

raza maxima 20km

 

Sursa: Armyrecognition

 

Iranul a dezvoltat si versiunea sol-sol denumita Tondar (Thunderbolt = Traznetul)

poza4

 

Racheta este conceputa pentru misiunile tactice si face parte din aceeasi categorie cu Fateh A-110. Nu este clar daca Tondar foloseste combustibil solid sau lichid, dar este cert ca de data acesta iranienii au importat masiv tehnologie din chinezeasca CSS-8.

Modul de instalare a bateriei si manevrarea rachetei sunt similiare ca si in cazul Sayyad-1, deoarece lansatorul este comun.

 

Caracteristici:

racheta tactica

masa: 2.650kg

lungime: 10,8m

diametru: 0.65m

gama: minim 50km, maxim 150km

focos: 190kg sau 250kg

orientare: INS

 

 

Sursa: Thearkenstone

 

Citeste si

 Alicatiile miltare iraniene reprezinta un mesaj pentru intreaga lume

Broasca-7, iranian style

 

 

….In aces timp, in Turcia, rachetele Patriot devin operationale 

 

Rachetele Patriot în curs de desfăşurare în Turcia pentru a răspunde ameninţării cu tiruri de rachete venite din Siria vor deveni operaţionale la începutul lunii februarie.

patriot_missile_Incirlik

 

NATO: Rachetele Patriot din Turcia, operaţionale în februarie

 

Anunţul a fost făcut luni de purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, transmite AFP. Transportul echipamentelor şi instalarea lor în sudul Turciei sunt în curs de la începutul lunii ianuarie şi vor continua în săptămânile următoare, a precizat Oana Lungescu, într-o declaraţie de presă, transmite Moldpres.

Miniştrii de externe din statele membre NATO au aprobat, la 4 decembrie, desfăşurarea de rachete sol-aer Patriot în sudul Turciei, după ce Ankara a prezentat o cerere oficială în acest sens. Scopul declarat al acestei măsuri este de a proteja teritoriul turc de eventuale rachete lansate din Siria, unde au loc lupte între trupele guvernamentale fidele regimului Bashar al-Assad şi forţele rebele.

În total, şase baterii de rachete sol-aer Patriot vor fi trimise în Turcia – câte două de către SUA, Olanda şi Germania. Mai multe sute de militari din aceste state vor fi desfăşuraţi pentru a asigura funcţionarea sistemelor.

 

 

Sursa: Ziuaveche

NeroFlash

 

 

Un comentariu:

  1. „purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu” – frumos, am aflat si eu ceva nou. Nou pentru mine, ca vad ca treaba e destul de veche 🙂

    On-topic: pot sa-i spuna iranienii cum vor la racheta aia si sa-i schimbe sistem de ghidaj de o mie de ori, ca performante aerodinamice si motorii e complet depasita ca si concept si nu mai ai ce sa ii faci. In fond, e veche de 60 de ani, nimic nu rezista atata timp fara sa ajunga complet depasit intr-un final.

    Rachetele din ziua de azi sunt jumatate sau o treime din dimensiunile SA-2 avand o raza de actiune egala sau chiar mai mare; de asemenea intorc mult mai bine etc. Iar rachetele actuale de aceeasi dimensiuni cu SA-2 au o raza de 160/250/400 km (fata de 45-50km la SA-2) si de asemenea performante net superioare.

    E ca si copia lor de F-5 cu doua ampenaje verticale, despre care spuneau ca e „mai bun ca un F-18”. Propaganda si nimic mai mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *