Stavrinos îi mustră pe unguri și pe alemani pentru uciderea lui Mihai Viteazul (1642)

Stavrinos, Vitejiile preacucernicului și preaviteazului Mihai Voievod, Tom I, Veneția, 1642

„Anathemă ticălosului de Szekel Mihai, care au fost causa de s-a pierdut un asemine bărbat care era mare ajutoriu creștinătății. V-ați făcut vouă înșivă cu aceasta un mare rău. Spuneți-mi, după ce l-ați mâncat în mânia voastră, spuneți-mi, pre cine ați vătămat? Pre voi înșivă, căci vedeți ce câștig v-a adus pizma voastră: ați pierdut Ardealul și Ungaria toată. De ar trăi încă eroul, țara voastră n-ar fi amărâtă și robită, nu v-ar călca tătarul și bugicanul, nici ungurul, nici altcineva. Dacă trăia Mihai, nici un Szekel Moisi n-ar cuteza, în pizma voastră, să se facă Crai în Ardeal. Vedeți ce ați câștigat din rivalitatea voastră! Cesarelui ați făcut prin aceasta mare daună.

Credeți, unguri ai Ardealului, s-au dus țările voastre, pentru totdeauna sunt pierdute. Acum vedeți, fără îndoială, ce a fost Mihai, acuma după ce v-au luat Ardealul și șede în scaun alt Crai, care v-a rușinat și v-a gonit bătuți cu vergi ca pe niște câni râioși. Ungurul de frică v-au împins la vânzare; i-ați ascultat, și de aci amarul și lacrimele în casele voastre. Voi ați rămas rușinați, și dânșii vreun bine n-au văzut. Dumnezeu i-a urgisit să fie fără patrie, să-și vândă țara prădată și averile răpite, să meargă unde nu vreu, să se despartă de ai lor, să se depărteze de vetrele părintești, să-și lase case, să-și lase copii. Pentru că au adus pre Moise și l-au făcut Crai, de aceea Dumnezeu au trimis asupră-le mare urgie; pentru că sunt perfizi și trădători, s-a mâniat Dumnezeu și-i ceartă cum vedeți: moșiile lor le calcă nepedepsiți turcii și tătarii, muierile lor umblă goale pe drumuri; dară, precum zice David în psaltire, cine sapă groapa altuia, el va cădea într-însa.

De zece ori ați jurat, măgari mincinoși, să fiți supuși credincioși împărăției; și ați cerut să vină fratele Cesarelui, acel mărit, să fie rege vouă, al spurcatului vostru neam; și pe urmă nu ați vrut să vină în Ardeal un rege ca acela, ci ați zis să faceți rege din sânul vostru, și ați făcut cum ați voit; dară și acest Crai nu v-a plăcut; ci ați jurat lui Basta să fiți cu dânsul și să-l puneți cap al vostru, de va scoate și va alunga din țară pre Mihai; pre urmă l-ați gonit și pre dânsul cu rușine, și ați adus pre Sigismund; ați călcat jurămintele ce făcuserăți, v-ați arătat perfizi și nelegiuiți părăsind pe creștini carii era onoarea voastră și îmbrățișând pe turci carii era dușmanii voștri. Dară voi, ca și aceștia, sunteți păgâni nebotezați și măgari, fără adevăr, fără lege, câini spurcați, credința nu este în voi nici cât într-o oală găurită. Unul Mihai știa să vă facă să uitați toate minciunile voastre și de aceea l-ați mâncat, orbi și măgari ce sunteți.”

Traducerea preluată și adaptată din: A. Papiu Ilarian, Tesaur de monumente istorice pentru România, Tom I, București, 1862 (pe www.dacoromanica.ro).
Sursă imagini: Σταυρινός, Ανδραγαθείαις του Ευσεβεστάτου, και Ανδρειωτάτου Μιχαήλ Βοεβόδα, τ. 1, Ενετίησιν, 1642.

via Tipărituri Românești

23 de comentarii:

  1. interesant ! multumim !

  2. Fain frumos! Doamne cum era ca Mihai Viteazul sa nu se intoarca din drumul lui catre Constantinopol, tradat fiind de Papa si de occidentul crestin. Am fi avut un roman incoronat imparat in Basilica Sfanta Sofia din Constantinolpol, Mihai devenea stapan peste pamanturile Daciei, traciei si Iliriei, acolo unde atunci romanii inca reprezentau mare parte din populatia locurilor alea. Albanezii si bosniacii inca erau crestini, iar sarbii si restul popoarelor i se supusasera deja prin mercenarii care ii conpuneau oastea. Grecii scapau de oprimarea turca s.a.m.d. Este deja istorie faptul ca pe langa romani, in oastea sa, sarbii si albanezii au fost in prima liniei. Poate astazi istoria arata altfel cu un Bizant romanesc/latin si cu restul popoarelor ortodoxe din balcani supuse si cu drepturi depline in vechiul si noul imperiu Bizantin! Insa Dumnezeu a stiut mai bine ce a vrut de la noi si care trebuie sa fie soarta noastra in aceasta parte a limii! 🙂

    • Eu m-as fi multumit ca Unirea lui Mihai Viteazu sa fi durat macar 5-10 ani… Am fi avut alt bagaj istoric cu privire la traditia existentei unui stat romanesc unificat, cu o frontiera estica probabila dincolo de Bug, la Oceakov pe Nipru…
      http://www.romanialibera.ro/aldine/history/cum-a-ajuns-oceakovul-colonia-moldovei-294126

      • Eu cred ca daca traia mai mult era si mai mare regatul sau nu doar unit mai mult timp 🙂

      • Ce pot sa spun…nimic mai mult decat faptul ca Mihai Viteazul a fost cu adevarat un vizionar….cred cu mult inaintea timpului sau! Unirea tarilor romane, probabil urma alipirea romanilor intr-o singura tara, atat sud cat si nord dunareni, Bizantul ortodox, alungarea otomanilor din Europa e.t.c. Intr-un fel ar fi aplicat idea rusilor de urmas al Imperiului Bizantin. Voi va dati seama unde puteam noi sa fim astazi daca soarta si ungurii nu ne erau potrivnizi? Poate astazi vorbeam de unguri in Transilvania, precum de Cumani in Muntenia si de Ungaria ca de Kurdistan! 🙂

        • Secuii au fost aliatii lui Mihai.

          • Pe atunci, diferenta dintre secui si unguri era infinit mai mare decat este astazi. Nici macar nu prea se intelegeau bine cu nobilii unguri. Secuii erau mult mai apropiati de romani decat de unguri pe atunci, fiind la randul lor soldati, tarani si oameni de rand…mult mai putini fiind aristocrati, nobili sau conducatori!

      • Dumnezeu nu iartă!

    • Mai si ganditi cand spuneti asa ceva. Mihai nu avea resursele pentru cucerirea Constantinopolului si cu atat mai putine ca sa se mentina acolo in eventualitatea unei cuceriri.

      • E what if,dar singurul mod era sa lichideze elita turca intr-o batalie.Altfel cand nu ai bani sa treci strada…
        Mai bine nu se batea cu polonezii.Statul sau avea sanse daca nu se nimerea atunci sa aiba Zamoyski o pauza din alte razboaie.
        Afara de polaci nu era nimeni in preajma.Austriecii singuri nu aveau sanse la mai mult de un Miraslau.
        Daca treceau 5-10 ani deja devenea statul viabil.

        • Ce what if, el nu avea cu ce sa cucereasca Constantinopolul. Cu 10-12000 oameni a obtinut la sud de Dunare maximum din ce se putea scoate. N-ar fi lichidat nimic. Daca ajungea sa asedieze capitala otomanilor ar fi fost el insusi prins intre trupele din Europa si cele din Anatolia. Oamenii pe care ii avea nu-i ajungeau sa faca un asediu in regula daramite sa-l mai si cucereasca. Si ca sa nu spuem asta o dam cu tradari.
          Restul cu statul ce sa zic si-a facut prea multi adversari concomitent.Nu stiu cum ar fi evitat conflictul cu polonezii in conditiile in care lobbyul boierimii moldovene adverse la polonezi era prea puternic.

          • Pai doar la bulan putea casapi sefimea turca.Un accident.

            E discutabil ca polacii intrau peste noi,daca nu mergea Mihai peste Moldova.

    • Nu cred ca Mihai ar fi putut intra in Constantinopol la momentul respectiv. E una sa fii bun la razboiul de miscare dus de Mihai, cu coloane avansand pe mai multe directii si alta sa cuceresti o cetate precum Constantinopolul la 1600. Dar si sa i fi aruncat pe turci peste Bosfor ar fi fost bine. Sau macar sa si fi consolidat domnia in Tarile Romane.

    • … tradat fiind de Papa si de occidentul crestin.

      Corect spus! Oare citi sint atenti la asta si mai ales, citi inteleg politicile Bisericii?

  3. Multumim pentru articol. Excelent.

  4. As indrazni sa spun primul roman adevarat. Primul care a vazut partea asta a Europei cum ar fi trebuit sa fie si totodata primul care a avut curajul sa puna in aplicare asta.
    Avem si noi la fel ca si alte popoare elita noastra de-a lungul istoriei iar Mihai Viteazul cel putin in umila mea parere, ocupa unul dintre primele locuri. Este unul dintre cei mai mari eroi ai neamului…
    Nu stiu cat de mandru ar fi de ce suntem acum dar totusi sunt cateva momente si cativa oameni care i-au continuat visul incepand cu 24 ian. 1859 continuand cu 9 (sau 10) mai 1877 si culminand cu 1dec 1918.
    Chiar daca nu avem tot teritoriul romanesc ganditi-va cum arata teritoriul Romaniei acum numai 200 de ani si cat am evoluat de atunci si pana acum. Multi sperau dar putini indrazneau sa creada ca o fie realizabila o asemenea idee.
    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace pe Mihai Viteazul. Lui si altora ca el le datoram faptul ca existam in ziua de azi ca popor, ca natiune in tara noastra… Romania.

  5. geaba vointa daca nu e putirinta…
    frumos articol !

  6. Daca nu exista ideea de natiune in secolul 16 de ce primele dovezi scrise in care locuitorii Munteniei, Moldovei si Transilvaniei sunt numiti romani sau rumani si vorbitori de limba romana apar cu 70-80 de ani inaintwe de unirea lui Mihai…. Deci de ce aceste dovezi sunt datate prin jur de 1520? Este evident ca glasul sangelui incepuse sa strige mai inainte de acele scrieri….
    Deci mai usor domnule bojan cu lectiile astea de istorie….

  7. deobicei aberezi mult dar aici ai perfecta dreptate!

  8. Scythia Minor

    Eu cred ca trebuiau pastrate relatiile bune cu Imperiul Otoman. Dupa unificare, chiar o alianta intre ei si noi era benefica. Chiar si turcii aveau nevoie de o zona tampon, care sa mai absoarba din presiunea exercitata de crestini.. Plus ca Mihai nu putea lupta singur pe doua fronturi, cu austriecii si polonezii. In timpul asta statul se consolida, apoi puteam vorbi de o ofensiva spre Balcani.. Dar si asa, nu cred ca reuseam sa adunam resurse pentru o eliberare a crestinilor din Europa. Aveam nevoie de 50-60 de ani de prosperitate, timp in care Imperiul se eroda.. Ca sa ii scoti pe turci din Europa, trebuia sa ajungi o forta militara redutabila sau sa poti profita de jocul aliantelor. Avand alaturi de tine o mare putere, care sa lupte sau sa-ti asigure spatele (Polonia, Austria sau Rusia)..

  9. Din nefericire, Tarile Romane au avut nesansa de a fi despartite geografic foarte clar inca de la infiintare – poate mai putin Moldova si Tara Romaneasca, dar si acolo trecerea se poate face relativ usor doar pe o portiune de 50 km, in conditiile in care trebuia sa te descurci cu trecerea Siretului si a Milcovului. Da tragedia mare stiti care e???? Ca si acum, in secolul XX! si dupa 100 de ani de stat national unitar, problema rupturii geografice dintre provincii se pastreaza nerezolvata, actualele legaturi rutiere fiind realizate pe traseele drumurilor feudale. Halal tara!!! Saracu Mihai cred ca se-nvarte in mormant cand vede pentru ce bicisnici a luptat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *