SUDUL BASARABIEI (REGIUNEA ISMAIL), SUPRAFAȚĂ ȘI POPULAȚIE

Regiunea Ismail harta rusa

Bugeacul, adică Sudul Basarabiei istorice (fostele judeţe Ismail, Cetatea Albă şi părţi ale judeţelor Cahul şi Tighina) are o suprafaţă de 13 106 kilometri pătraţi între faţada basarabeană a Mării Negre şi fluviile Dunărea şi Nistru.

Populaţia din această regiune istorică a Basarabiei, ataşată arbitrar şi artificial regiunii Odesa, reprezintă, potrivit datelor ultimului recensământ general al populaţiei din Ucraina, un total de 481 014 locuitori grupaţi în 176 de primării organizate, la rândul lor, în 9 raioane: Arciz, Bolgrad, Cetatea Albă, Chilia, Ismail, Reni, Sărata, Tarutin şi Tatarbunar.

 

Regiunea Ismail

Până în anul 1954 localitățile din Sudul Basarabiei au fost organizate în regiunea Ismail. La 15 februarie 1954, printr-un Decret al Sovietului Suprem al URSS, regiunea Ismail a fost desființată, iar teritoriul ei a fost anexat regiunii Odesa. Decretul de desființare a regiunii Ismail a avut următorul cuprins (originalul rusesc și traducerea noastră românească): ”ОБ УПРАЗДНЕНИИ ИЗМАИЛЬСКОЙ ОБЛАСТИ УКРАИНСКОЙ ССР

Указ от 15 февраля 1954 г.
(«Ведомости Верховного Совета СССР» 1954 г. № 4)
Утвердить представление Президиума Верховного Совета Украинской Советской Социалистической Республики об упразднении Измаильской области и передаче ее территории в состав Одесской области.
DESPRE DESFIINȚAREA REGIUNII ISMAIL DIN RSS UCRAINEANĂ
Decret din 15 februarie 1954
(«Monitorul Sovietului Suprem al URSS» pe anul 1954, nr. 4)

Se aprobă propunerea Prezidiului Sovietului Suprem al Republicii Socialiste Ucrainene privind desființarea regiunii Ismail și transmiterea teritoriului acesteia în componența regiunii Odesa. ”

Decretul de desfiintare a regiunii Ismail

Principalele comunități etnice din Sudul Basarabiei sunt reprezentate de bulgari, români, ucraineni, ruși lipoveni și găgăuzi. Există și comunități mai mici de albanezi, greci, țigani și evrei. Niciuna dintre comunitățile etnice nu deține majoritatea în această regiune, ai cărei locuitori se remarcă prin cel mai ridicat nivel de toleranță etnică în Ucraina de astăzi. În cuprinsul fostei regiuni Ismail, populația românească deține o pondere de 18%. Vechea comunitate numeroasă a nemților basarabeni a fost aproape integral evacuată în Germania conform înțelegerilor sovieto-germane.

Sudul Basarabiei 1930

Ideea reînființării regiunii Ismail a fost formulată public de reprezentanți ai multor organizații neguvernamentale:

1. Asociația «Возрождение региона» («Renașterea regiunii») din Odesa (președinte cunoscutul politician Ruslan Bodelan, etnic ucrainean, fost primar al municipiului Odesa și guvernator al regiunii Odesa, originar din raionul Chilia), începând cu anul 2012;

2. Revista ”Країна” (”Țara”) din Kiev (materiale ale jurnalistului Ihor Lubyanov), începând cu anul 2013;

3. Asociația Naţional-Culturală ”Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa (președinte Anatol Popescu), începând cu anul 2014;

4. Asociaţia Naţional-Culturală ”Valul lui Traian” a Românilor din raionul Tatarbunar (președinte Nicolae Moșu), începând cu anul 2014;

5. Alianța Creștin-Democrată a Românilor din Ucraina, filiala regională Odesa (predinte Petru Șchiopu),  începând cu anul 2014.

Există mai multe voci și în mijlocul comunității bulgare din zonă care și-au exprimat dorința ca regiunea Ismail să fie reînființată.

Propunerea unei noi organizări administrative a Ucrainei lansată de revista ”Країна” (”Țara”) din Kiev prevede existența unei regiuni distincte numite Basarabia, incluzând două raioane mari (Cetatea Albă și Ismail), și a unei regiuni numite Bucovina, incluzând actualele regiuni Cernăuți și Ivanofrankovsk (fosta Pocuție).

Organizare administrativa noua a Ucrainei, cu regiunile Basarabia si Bucovina incluzand Pocutia

Basarabia de Sud

Harta etnica a regiunii Ismail pe raioane 2001

Harta etnica a regiunii Ismail 2001

Doar ucraineni in 2001 in regiunea Ismail

Doar romani in 1989 in regiunea Ismail

Doar bulgari in 1989 in regiunea Ismail

Doar gagauzi in 2001 in regiunea Ismail

Toate etniile in 1989 in regiunea Ismail

 

Sursa: Cubreacov.ro

 

 

28 de comentarii:

  1. Bugeacul/Basarabia sau Moldova de Sud sunt pamanturi romanesti! Noi nu trebuie sa uitam!

  2. Bugeacul nu prea e pamant romanesc…Este un teritoriu cucerit prin lupta de la altii. Asta nu inseamna ca datorita influentelor romanesti in zona de-a lungul secolelor nu poate fi considerat romanesc, dar Bugeacul nu e Transilvania, Regatul si Moldova ….

    • Hohenstaufen, ia cauta referinte istorice despre Bugeac!
      Este chiar Basarabia istorica, cea adevarata, care a tinut de Tara romaneasca si abia pe timpul lui Stefan a fost luata la Moldova.
      unele cetati de acolo tineau si de Transilvania!

      Ia vezi aici:
      http://ro.wikipedia.org/wiki/Alexandru_Averescu

      • Din cate stiu pe acolo erau Scitii si Bastarniii; in nici un caz daci sau cel putin traci. Si apoi greci. Deci nu; nu se compara cu teritoriile romanesti. Dovada si cat de prezent este elementul romanesc in aceasta zona.

        • Asa au fost pe urma si pecenegii si cumanii. Dar vezi tu, toate popoarele astea au venit pe aici cu pretentii, unde au fost ele cand s-a lasat cu greu? Romanii ocupa acelasi areal de multa vreme, studierea asezarilor si dovezile genetice indica acelasi lucru. Scitii dadeau mercenari in armatele capeteniilor dace, cel mai probabil traiau in pace cu ei. Au fost multa vreme triburi de daci/traci in Moldova. Cum altfel explici vorbirea limbii romane pe malul Nistrului? Doar nu s-au extins acolo in conditiile in care din 400-500 pana in 1200-1300 au trecut in continuu migratori pe acolo? Erau acolo si s-au descurcat cum au putut in conditii vitrege. Aproape nimeni nu mai neaga astazi ca vlahii erau aici cand au venit pecenegii si mai tarziu cumanii.

        • Dupa sciti si bastarni, din care probabili unii au fost aliati sau federati ai statului dac, teritoriile au facut parte din Tara Romaneasca. Cand a fost vorba de romanizare, ca erau traci, sciti, bastarni, daci, macedoneni, incet-incet toti au vorbit aceeasi limba.

        • Citeste Strabon, iar scitii erau nord persani ca limba.

    • @hohenstaufen…
      Adevarul istoric despre Buceag este altul… Daca va exista vointa in cadrul NATO si in functie de desfasurarea ostilitatilor in Ucraina, Buceagul va fi la pachet cu R Moldova… Pana la urma americanii trebuie sa puna piciorul in prag in zona noastra… un stat din zona asta sud estica trebuie inarmat pe post de santinela …. iar aia care au merite sunt cadorisiti de obicei…

      • Americanii si Rusii au un singur interes. Banul. Nimeni din vest nu va „repara” o greseala istorica, pentru ca nu le mai pasa. Oamenii au facut multe treburi jegoase din motive nationaliste si „that’s bad for business”. Nu le pasa, nu mai vor sa auda de asa ceva, vor sa se termine nebunia cat mai repede. Exista un singur scenariu in care Basarabia, ca nu s-a numit Bugeac initial zona care e acum la Ucraina, se va intoarce Romaniei: daca tara suverana care detine acea zona accepta sa-si modifice CONSTITUTIA pentru a permite regiunii sa-si decida singura soarta si daca oamenii de acolo vor vota pentru integrare cu Rep. Moldova sau Romania. Iar NATO se va face ca nu are nimic de a face cu aceasta decizie suverana. Probabilitatea ca Ucraina sa cedeze? Aproape de 0, poate doar daca tara se destrama intr-o noua criza politica.

    • Chilia si Cetatea Alba au fost cetatile lui Stefan cel Mare . Acolo au trait mereu mai multe neamuri , dar era tara romaneasca . Insa ceea ce a facur Stalin [schimb de populatii, colonizare , deznationalizare] nu cred ca mai poate repara cineva , din pacate [si pentru mine ; acolo am rudele]

  3. capatu` satului

    pt. acest teritoriu nu mai exista nici o speranta, ma refer la speranta revenirii la Romania;

    trebuie sa multumim din inima familiei regale si tuturor impotentilor intelectual care inca saluta cedarea Basarabiei in 1940 si spun ca era o masura buna sau singura masura viabila; armata si structurile militarizare ale ministerului de interne avea rol decorativ in 1940 – astazi se justifica sa avem militari si pierderi in irak, afganistan, etc;

    jurnalele de front ce au inceput a fi publicate demonstreaza ca in marea majoritate a cazurilor in care armata a luptat cu darzenie impotriva incercarilor de taiere a retragerilor din basarabia (incercari de taiere a retragerii efecuate de armata sovietica)a avut sorti de izbanda – SANSA ESTE, DE OBICEI, DE PARTEA CELUI CARE ACTIONEAZA.

    tatal rejelui mihai numit carol al II-lea este cel care a hotarat cedarea, conform constitutiei modificate cu de la sine putere, toata puterea era in mana sa; binenteles a avut de partea sa un stat major care a supraestimat efectivele sovietice si a fost pentru acceptarea armistitiului – consiliu de coroana avea rol consultativ;

    era sa uit: in tot WW2 (1940-1945) au murit aproximativ 300.000 de soldati romani: http://ro.wikipedia.org/wiki/Pierderi_omene%C8%99ti_%C3%AEn_cel_de-al_Doilea_R%C4%83zboi_Mondial

    prin cedarea Basarabiei din 1940 au fost pusi in mana rusilor peste 2 milioane de romani;

    asa ca penelistilor si restu` care tot o dau cu monarhia le recomand cu caldura o internare in lagarele militare sovietice timp de minim 1 an, perioada in care sa invete pe de rost toate atrocitatile facute de rusi in Basarabia, garantat le trece dragostea de monarhie.

  4. este incredibil faptul ca Bulgari sunt etnia aproape dominanta in loc de romani sau ucraineni.

    • Pentru ca au fost colonizati de Imperiul Tarist, alaturi de gagauzi!

    • Dobrogea si zona aceea a Basarabiei a facut parte din teritoriile oferite bulgarilor de catre Imperiul Roman de Est pentru repopulare (si o vreme din regatul Bulgar, sau cum s-a numit pe vremea cat a fost independent de Constantinopol). In sine, cele doua zone au fost locuite de bulgari cateva secole inainte de formarea propriu zisa a romanilor/vlahilor, ca natie distincta. Prezenta romanilor si bulgarilor in numar atat de mare, dupa atatea secole de rusificare, este in sine una din dovezile pentru prezenta continue a celor 2 popoare in aceasta zona.

      • Bulgarii din Bugeac nu au legatura cu efemera stapanire in zona Imperiului Bulgar din evul mediu timpuriu. Cei ce locuiesc acum in Bugeac si zona Comrat din RM au fost colonizati de Imperiul Tarist cam de prin secolele XVIII-XIX.Marius Z. are dreptate.

  5. E interesant de observat cum propaganda muscalească şi, urmând-o de aproape, şi unii de la noi care se închină stelei de pe Kremlin, haşurează zona intens în „rusofonă” bâgându-i la grămadă pe toţi cei care nu sunt… ucrainieni (inclusiv pe români). Şi tot aici, observaţi cum bat ei talanga numai cu „Bucovina” de Nord, evitând să spună că şi Bugeacul a fost în componenţa Moldovei, respectiv a României.
    Pomeneşte un bezmetic mai sus de „sciţi”, „bastarni”, de „greci”… Păi să-mi spună respectivul unde se găseau „sciţii”, „bastarnii” şi „grecii” în recensămintele făcute chiar de muscali la anexarea Moldovei de Răsărit. Nu se pomeneau nici măcar ucrainieni. De bulgari ori găgăuzi nici atât. Rusnaci – nici pomeneală. Se aflau în schimb tătari (deportaţi cu toţii de către coana Rusie), turci, armeni, oarecari evrei şi mulţi, mulţi moldoveni.

  6. 1)Sciti .. ete scartz ca cum Bugeacul nu prea e pamant romanesc…ca acolo erau candacva sciti si bastarni…Nu de lata dar scitii erau raspanditi si in Dogrogea ba si in zona Apusenilor (agatarsi. Ca nu se iubeau cu alte grupuri e o alta cesstie) Pana la urma in prilele secole ale en dispar … de prsupus prin asimilarea lor de catre alte popoare Idem bastarnii… Asa ca Bugeacul este teritioriu romanesc .. chiar daca am prsupune ca uni dintre sciti si bastrani s-ua romanizat . De altfel prin 282 d.Hr. romanii i-ua batut pe bastarni și au stramutat o suta de mii dintre ei la sud de Dunare, in imperiu. Si adio bastarni!!!

    2)Buceagul .. populatii…
    dupa Marea Invazie Mongola Buceagul intra in stapnairea nu stiu carei hoarde. Apoi este preluat de Basarab – de unde si nuele de Basarabia … Data fiind forta tatarilor nu prea crez in povestea paftriodarda cu voctoria lu Barasarab (minus daca nu avea 5 perechi de ###ie 2 pe piept si 3 la locu stiut plus mai multe brate decat Briareu si cate o sabie in fiecare mana).. poa vreo mica intelegere ca intre veri (adica cumano-tatara)… Zona trece la Moldova .. minus Chilia.
    Ca sa puna la post negru (banesc) pre Stefan de la Ac Iflac turcaletii cuceresc Cetatea Alba si Chilia … Ramas fara paralle dupa cativa ani Stfena bate palma si intr in Casa Pacii …
    Insa raialele Chilia si Akerman (Cetatea Alba) eraumereu agitate de codrenei si orhenei .. adevarati fii ai Satanei (care daca aveau un cal bun si arme frumoase se incontrau si cu Dumnezeu – asta este de la Dimitrie Cantemir) asa ca tircvaletii aduc in zona tatari ca sa iabe cine da dureri der cap orheenilor si codrenilor!!
    Asa ca zona ramane slab populata (conomia stil tatarasc nu avea cum suporta populatii prea dense) plus geografia in sine este o problema …
    Asa ca dupa ce rusii anexeaza juma de Moldova mintind ca se muktumesc cu basarania (Buceagu adica) gasesc zona slab populata. Adica nu prea avea cine intretine garnizoaneler tarului .. Asa ca colonizeaza baulgari si gagauzi – imbinad necesitatea economica si militara cu propaganda „fratiei crestine” . Nu este vorab despre o prezenta bulgareasca masiva care sa preceada cu „secole inainte de formarea propriu zisa a romanilor/vlahilor, ca natie distincta ci der o colonizare de dupa 1812 .. Cand scumpii nostri isterici vor mai lasa bocetu cu”comunismu ne-a belit” poa se vor ocupa nitel de istoria popularii Buceagului si Dobrogei … Ca dupa 1812 incepe si o colonziare bulgareasca a Dobrogei!! Ar fi cazul ca un istoric sa mearga prin arhive si sa documenteze …

  7. Nu cred ca Ucraina ar putea sa ne ofere Bugeacul in schimbul Transnistriei. Bugeacul este important mai ales datorita platoului continental al Marii Negre (gaze naturale). Ucraina ar da dovada de prostie daca ar ceda Bugeacul.

    Mai degraba am putea obtine ceva in cazul tinutului Herta si nordul Bucovinei primite la schimb cu Transnistria.

  8. Apropo, în urmă cu doar câţiva ani tavarişci Voronin a cedat o bucăţică de câteva hecatre Ucrainei pentru că săracii de ei nu aveau cum să treacă dinspre Odessa spre Bugeac. Aşa că s-au rugat de „prezidentul” de la Chişinău să le uşureze tranzitul. Pe la limanul Nistrului se află limba de pământ în chestiune şi mă miră cum de maldavanii şi patrihoţii maldavei nu s-au agitat ATUNCI.

  9. @Musoiu – eu cred ca e invers, mai degraba ar ceda Ucraina Bugeacul in favoarea Transnistriei decat Transnistria pe Bucovina de Nord! Cernautiul nu-l mai pupam noi, e GATA – ucrainizat, nu se mai poate face nimic, eventual ceva fasii la granita preponderent locuite de romani + Herta si o parte din Hotin. Acum vorbind de Bugeac, Bugeacul si daca nu ma insel Cernautiul sunt cele mai sarace zone din Ucraina…. Bugeacul a fost lasat asa pt ca se stia ca va fii o piesa de schimb in viitor cu Romania sau Moldova…. plus ca Bugeacul e mai depopulat decat Cernautiul, regiunea Bucovina de Nord are undeva la 850-900.000 de locuitori pe cand Bugeacul undeva la 450-470.000 maxim, poate nici atat…. deci acolo Ucraina in 24 de ani nu a investit nimic, numai cateva mici firmulete si buticuri, magazine etc….. Da adevarat ca Bugeacul are iesirea la mare, dar sa nu uitam ca si in Transnistria se afla toata industria Rep.Moldova, aproape, sa nu uitam de centrala electrica de la Cuciurgan….. etc, eu zic ca ar merge un schimb teritorial Bugeac pe Transnistria plus zonele populate din Bucovina de Nord: cu Hotin si Herta!

  10. Atestari despre Basarabia
    14. et la partie de la côte du Pont qui va de l’Ister au Tyras on voit s’étendre ce qu’on appelle le Désert des Gètes, immense plaine sans eau où, lors de son expédition contre les Scythes, Darius, fils d’Hystaspe, eut l’imprudence de s’engager après avoir franchi l’Ister et où il serait mort de soif avec toute son armée, s’il n’eût fini par reconnaître sa faute et par rétrograder. Plus tard, en voulant attaquer les Gètes et leur roi Dromichaetès, Lysimaque y courut les mêmes dangers et eut le malheur, qui plus est, de tomber vivant au pouvoir de l’ennemi ;
    Si partea de la malul marii de la varsarea Istrului pana la Turas se numeste Desertul Getilor ,imens plai fara apa ……..in timpul expeditiei contra scytilor, Darius fiul lui Hustaspe, a facut inprudenta sa treaca pe acolo dupa ce a trecut Dunarea si era gata sa moara de sete…
    Adica Basarabia pamantul Getilor care vorbeau aceeasi limba ca si dacii si ca si tracii.
    ….Les Daces parlent absolument la même langue que les Gètes. Que si, maintenant, nous autres Grecs nous connaissons mieux les Gètes, la cause en est que ceux-ci ont perpétuellement changé de demeure et passé d’une rive à l’autre, se mêlant ainsi aux peuples de la Thrace proprement dite, et notamment aux Moesiens. Il est arrivé de même aux Triballes, autre peuple de la Thrace, de recevoir souvent au milieu d’eux des bandes [de Gètes] émigrants, chassés de leurs demeures par des voisins plus puissants, soit par les Scythes, les Bastarnes et les Sauromates ”
    Dacii vorbeau absolut aceeasi limba ca si Getii.
    Asta era poporul trac (daco-get). poporul roman de azi latinizat,
    strabon ,geografia
    http://remacle.org/bloodwolf/erudits/strabon/livre73.htm

  11. Sudul Basarabiei adica tarmul marii a fost pamantul dacilor si apoi al imperiului roman, apoi al romanilor moldoveni.
    Cineva vorbea de. BASSARAB.
    este o atestare ” Ca Bassareu insemnandBASSAREV, adica BASSILEU adica REGE in limba greaca si apoi latina din zona MOESIA. Litera U se scria si V in latina., iar B se citea V in limba greaca. Posibil ca Bassarav sa insemne numele unei vechi famili traco-latine cu numele Bassileu , Basareu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *