Tezaurul Romaniei, din punctul de vedere al unui rus!

* Serghei Mihailovici Golubiţki este un scriitor, filolog, jurnalist şi specialist în internet-trading de la Moscova. S-a născut la 11 iulie 1962. A absolvit magna cum laude (diplomă roşie) facultatea de litere a Universtităţii de Stat din Moscova în 1984, iar în 1989 şi-a susţinut teza de doctorat cu tema “Mitologia socială şi nomenologia filosofică în lirica romanescă contemporană”, la aceeaşi universitate. Posedă limbile rusă, engleză, franceză, germană, portugheză şi română. În 2004 a publicat o carte în două volume cu titlul “Care este numele dumnezeului vostru? Marile afaceri oneroase ale secolului XX”, în care descrie peste douăzeci de afaceri oneroase din Statele Unite ale Americii, începând cu scandalul panamez şi terminând cu cazul Enron. Este autor al cursului multimedia “TeachPro Internet Trading”, care, potrivit revistei de bursă “Technical Analysis Of Stocks And Commodities”, nu are analogie pe piaţaamericană. În clasamentul celor “100 de creatori din spaţiul postsovietic”, stabilit de “Global Intellect Monitoring” în anul 2009, a fost plasat pe locul 30, “pentru gândirea creatoare asupra realităţilor în transformare dinamică”.

FRAGMENTE TRADUSE ÎN ROMÂNĂ DIN ARTICOLUL LUI SERGHEI GOLUBIŢKI:

 

(….) Aşadar, despre ce alegere a  grâului de neghină este vorba? Dragi colegi, cred că v-aţi dat seama deja că este vorba despre tema scoasă în titul postării de astăzi. (…)

Cu alte cuvinte, în ceea ce ţine de „drepturile omului” avem o alegere. Cu totul aparte stă chestiunea „aurului româmesc”, care nu permite în nici un chip, sub nici o formă, sub nici un fel interpretătări ambigue. Şi vreau să subliniez încă o dată că această chestiune are o importanţă principială anume pentru Rusia, anume pentru noi, şi într-o măsură cu mult mai mare, decât pentru România şi, cu atât mai mult, pentru Moldova, ai cărei parlamentari, apropo, au şi intervenit pentru includerea chestiunii în rezoluţia APCE.

 

De ce are această chestiune o importanţă principială anune pentru noi, dar nu pentru România? Pentru că în cazul României este vorba pur şi simplu despre pierderea unor bunuri materiale, în timp ce în cazul Rusiei această chestiune se pune într-un cu totul alt plan, în cel moral. Dacă noi nu recunoaştem această chestiune, noi îi spunem nu atât străinătăţii, câte ne        spunem nouă înşine că, da, noi suntem nişte HOŢI! Noi recunoaştem conştient, în deplinătatea facultăţilor mintale, că suntem urmaşii şi continuatorii de drept ai unei hoţii bolşevice, că suntem pui destoinici din cuibul lui Troţki.

 

Doar aşa şi nicidecum altfel. Şi nici un fel de inepţii de genul comentariilor oficiale ale cinovnicilor ruşi despre faptul că, adicătelea, tema „aurului românesc” ţine de timpurile demult apuse, este o chestiune istorică, fără nici o tangenţă cu politica actuală, nu pot acoperi monstruoasa prăpastie morală care ne separă pe noi de Lumea Binenului şi a Luminii dacă refuzăm să ne recunoaştem obligaţiunile de returnare a ceea ce am furat în mod deschis, cinic şi impertinent.

Presupun că atât colegii mei, cât şi marea majoritate a cetățenilor ruși, nu au nici cea mai vagă idee despre ceea ce reprezintă chestiunea “aurului românesc”, motiv din care nu există nici cel mai mic temei să tragă vreo concluzie pripită și, cu atât mai mult, să se lanseze în acuzaţii de imoralitate împotriva cuiva. Întrucât mass-media oficială din Rusia nu s-a obosit să aducă faptele la cunoştinţa cititorilor săi, voi încerca, pe cât îmi stă în putinţă, să completez această lacună măcar pentru publicul cititor al Reţelei Naţionale a Oamenilor de Afaceri.

 

În august 1916, România a intrat în Primul Război Mondial de partea Aliaților și a ocupat Transilvania. Las în spatele scenei motivele care au determinat această țară să adopte, timp de doi ani, starea de neutralitate:  politica ţărilor mici este  o chestiune complicată și – ceea ce este mai important! – absolut neprincipială din punctul de vedere al demersului nostru. Aici şi cum, nu mă interesează România, pe mine mă interesează doar Rusia.

Demersul României a avut consecinţe foarte deplorabile: armatele aliate ale Mittelmächte (Germania,Austro-Ungaria, Bulgaria și Imperiul Otoman) au replicat imediat printro contraofensiva, care, în cel mai scurt timp posibil, a înfrânt Armata Română.

Guvernul României a fost evacuat în grabă de la București la Iași, la granița cu provincia Basarabia din Imperiul Rus. Dobrogea, Oltenia și Muntenia fuseseră deja ocupate, astfel încât cotropirea totală a teritoriului național părea, pe bună dreptate, doar o chestiune de timp.

 

În noiembrie 1916, Consiliul Național al Băncii Centrale a României a decis să transmită, pentru păstrare temporată, întregul său Tezaur aliatului său – Rusia, care, de fapt,  îi oferise cu amabilitate serviciile. O variantă alternativă luată în calcul era transportarea Tezaurului la Londra, dar poziţia dominantă pe care o aveau submarinele germane în spaţiul maritim a fost determinantă pentru alegerea făcută în favoarea Imperiului Rus.

La 2 decembrie Banca Centrală a decis, iar la 12 decembrie Consiliul de Miniștri al României a aprobat această decizie. Ca precedent internațional s-a apelat la experiența Franței, care transmisese deja Tezaurul său spre păstrare Statelor  Unite ale Americii.

 

Pentru Rusia procesul verbal cu privire la transmiterea Tezaurului a fost semnat de general-locotenentu Aleksandr Aleksandrovici Mosolov, șeful cancelariei ministeriale a Curții Imperiale, iar din toamna anului 1916 – ministru-delegat în România.Guvernul rus s-a angajat nu doar să pregătească transferarea, dar a şi garantat integritatea necondiționată a Tezaurului României atât în timpul transportării, cât şi pe întreaga durată a ulterioarei lui păstrări.

Trebuie să spun că în Rusia au fost trimise nu numai rezervele de aur ale Băncii Centrale a României, dar, efectiv, toate economiile băncilor private românești, ale companiilor și ale cetățenilor. Inventarul a cuprins: documente, manuscrise, monede vechi, tablouri, cărți rare, arhivele mănăstirilor din Moldova și Țara Românească, colecţiile muzeistice aparținând instituţiilor publice și celor private, precum și 93,4 tone de aur.

Întrucât toate aceste comori au fost descrise în cel mai amănunţit mod cu putinţă în procesul verbal de transmitere, nu este dificil să calculăm valoarea lor actuală (desigur, cu excepţia  valoarii pur istorice a exponatelor de muzeu) :  2 miliarde 800 milioane de dolari.

 

“Aurul românesc” a fost transmis în Rusia în două etape: la 12 și 14 decembrie 1916 – în 17 vagoane cuprinzând 1738 lăzi, cu un conţinut în valoare de 314 580 456 lei şi 84 de bani. Acestor lăzi li s-au adăugat altele două cu bijuteriile ale Reginei Maria, toate în valoare de 7 milioane de lei.

În zilele de 23-27 iulie 1917 (deja după revoluția din februarie), a fost trimis la al doilea eşalon cu părţi ale Tezaurului României: 24 de vagoane, bunurile având o valoare de inventar de  7,5 miliarde de lei. Sub paza unei unități de cazaci trenul a ajuns cu bine la Moscova, la 3 august 1917.

 

Apoi s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat: o bandă bolşevică de terorişti a acaparat puterea sub directa conducre a Statului Major german, iar la 26 ianuarie 1918 Leiba Dovidovici Bronstein, alias Troțk, a declarat public cu cinism: „Activele româneşti plasate la Moscova, vor fi indisponibile pentru oligarhia română.  Guvernul sovietic îşi asumă obligaţia de păstrare a acestor active, ca şi pe cea de returnare ulterioară a lor în mâinile poporului român “.

Cuvântul lui Leiba este lege, astfel încât poporul român, care de mult şi-a răsturnat regii, așteaptă şi în prezent să-i fie restituit propriul Tezaur. Pentru a aprecia întreg cinismul situației trebuie să amintim în mod neapărat despre cele trei restituiri oficiale, făcute în 1935, în 1956 și 2008. Aceste restituiri au fost însoţite de o retorică triumfalistă de genul celei din următorul comunicat publicat la 12 iunie 1956 în presa sovietică: “În toți acești ani poporul sovietic a păstrat cu meticuloasă grijă operele de artă de o mare valoare istorică și artistică. Guvernul URSS și poporul sovietic au tratat întotdeauna aceste valori ca fiind proprietatea inalienabilă a poporului român”.

 

E frumos, nu-i așa? E nobil. E onest. Cum i se şi cuvine oricărei ţări cu demnitate, nemaivorbind despre o superputere. Am înapoiat picturi, desene, manuscrise, hrisoave, arhive, monede de aur, medalioane, icoane, odoare bisericeşti,  am înapoiat până și rămășițele pământești ale eminentului gânditor Dimitrie Cantemi. Am uitat însă un mizilic colea: să restituim 93,4 tone de aur.  Acest mizilic nu a făcut obiectul sentimentelor bolşevicilor de solidaritate de clasă cu poporul român. După cum nu a făcut nici obiectul obligaţiunilor de restituire a ceea ce nu-ţi aparţine.

România nu a încetat niciodată să revendice restituirea de către Rusia a ceaa ce fusese transmis, pe cuvânt de onoare, spre păstrare în anii Primului Război Mondial. Din toate declaraţiile publicate în presa sovietică reieseclar şi univoc faptul că Uniunea Sovietică a recunoscut întotdeauna dreptul de proprietate al României asupra Tezaurului său.

Şi atunci, care-i problema?! De unde apar astăzi aceste cinice şi monstruoase fraze ale oficialilor ruși privind chestiuni de interes pur istoric?! AU FURAT CEEA CE NU NE APARŢINE! Şi ne-au făcut pe toţi ostatici ai acestei meschinării! Pe toți cetățenii Rusiei! De ce eu, de ce anume eu, trebuie să trăiesc cu sentimentul că sunt cetăţean al unei ţări care săvârşeşte pe faţă şi cinic cea mai oribilă crimă damnată de codul moralei creştine: înşelarea celor care ţi-au dat încredere?

La Dante Alighieri, cei care au înșelat încrederea sunt supuşi la cele mai îngrozitoare cazne în cea de-a noua  – ultima – treaptă a Iadului:  pe lacul îngheţat Cozit dracii le sfârtca capetele

Pentru orice creștin nu există  o crimă mai oribilă decât înşelarea celor care ţi-au dat încredere. Și aici nu mai este vorba despre cântecelele şi ţopăiturile celor de la  Pussy  Riot în        biserică, aici este vorba despre un lucru cu mult mai îngrozitor.

Din păcate însă, nimărui nu-i pasă de “aurul românesc”.  De Riot Pussy – da, aceasta este o crimă strigătoare la cer împotriva puterii.  Pe când tezaurul furat altui neam, propriului nostru aliat, care ne-a încredinţat toată averea sa,  e aşa, un fleac , „o chestiune istorică”.

 

Sursa: I-Bussines.ru

(Reţeaua Naţională a Oamenilor de Afaceri din Rusia)

 

 

23 de comentarii:

  1. DAca am avea coloana vertebrala in noi ,sa cerem inapoi ce este de drept al nostru ar fi bine ,dar din pacate nu avem asa ceva ,si putzini oameni care mai au asa ceva in romania sunt pe cale de disparitie

  2. Nu, n-o sa facem asta, nici acum, nici maine, nici in vecii vecilor, amin! Noi, in debilitatea clasei noastre politice, n-avem asemenea preocupari -parca mai deunazi l-am auzit pe unul din Guvern ori de la nu stiu de agentie guvernamentala, spunand: „este o chestiune care se afla in discutie, dar contextul politic si economic mondial, bla-bla…”; ca urmeaza nu-s ce mari investitii care vor apare nu se stie cand si nu se stie de unde. Cu alte cuvinte, mai ca n-a spus ca nu ne mai intereseaza, de ce sa ne suparam vecinii cu anumite chestiuni sensibile, nu-i asa? Cu Ungaria tacem, cu Ucraina tacem, cu Rusia tacem, cu Serbia tacem, cu Bulgaria tacem; tacem si cu aia care ne datoreaza sume mari de bani de te miri pe unde-n lumea asta, ba chiar le stergem datoriile, dar noi suntem rupti in cur si datori vanduti! Avem intelegeri, tratate, comitete si comitii, n-avem rezultate palpabile pentru interesele Romaniei, interne si externe. Noi si drepturile noastre, ale romanilor si ale Romaniei, suntem fix pixu’ pentru toti din jurul nostru si de aiurea, multam lichelelor mioritice, vandute si corupte!

  3. L-au topit alcoolistii astia cotropitori de mult.

  4. N-au topit nimic, fiecare moneda, fiecare lingou e bine merci si catalogat in grija Bancii Centrale a Federatiei Ruse…nu s-a furat nimic nici in 1917, nici in WWII…

  5. daca ar fi referendum in Rusia pe tema tezaurului nostru ar vota sa nu fie restituit ci transformat in vodca si distribuit gratuit populatiei. Fix undeva ii doare pe ei.
    Chiar daca ar fi restituit ar avea grija politicienii nostrii de el precum au avut de petrolul si gazele din platoul continental disputat cu Ucraina..nu ar ajunge in tara si ar fi deja vandut

  6. Din ciclul „Romanii’s prosti si ce sa faca prostii cu aurul”. Nu va mai stresati, ca nici ce aur mai ‘avem’ in rezerva nationala nu mai e in tara de mult. Cautati pe net. Evreii din conducerea BNR au decis ca e mai bine sa stea aurul nostru fizic la pastrare la altii. La evreii din alte tari mai jjjjjmechere.Eggsplicatzia lui Mugurel: ca cica e scumpa paza!!!! Bah, fratilor, e scumpi ai dreacu jandarmii aia in Romanica beeeei! Mai taiati-le dracului din alea 300.000 EUR salariu pe an, ca n-au ce face cu patru vile si trei Bentley-iuri. Pot sa traiasca si cu un Range-Rover…
    Deci aurul nostru fizic nu mai este, dar avem chitanta si de la aia ca si de la rusi. Pt cultura voastra generala goagal si fraza asta:”Germany wants gold back” .Pt ca germanii nu mai au incredere in Federal Reserve Bank. Dar noi avem, asa ca puteti dormi linistiti.
    Aveti 2 chitantze beeeeeeeeyy, happy days 🙂 🙂 🙂

  7. Dupa mine boicotarea activa masiva la vot reprezinta mesajul cel mai puternic, mai puternic decât prezenta în numar mare la o manifestatie ! Numai ca la manifestatie poti lua ciomege pe cârca nevinovat pe când la urne poti da tu ciomege virtuale tuturor politicienilor punând stampila pe toti (adica anulând buletinul de vot !). Pâna acum procentajul de buletine anulate nu a ajuns nici macar la 5% imaginati-va niste alegeri ”câstigate” cu un procentaj de buletine anulate de macar 15-20% !!
    De ce sustin anularea buletinelor de vot si nu absenteismul ? Fiindca politrucii au suficient de multi sustinatori ca sa valideze alegerile chiar si în conditiile unui absenteism larg. Cine nu ma crede sa citeasca Legea Electorala care este conceputa doar în favoarea partidelor si a hotilor pe care îi sustin !
    Un alt motiv ar fi fiindca numarul mare de buletine anulate valideaza orice manifestatie legala împotriva guvernului oricare ar fi acela ! Sa nu uitam ca Basescu astepta cinci milioane de oameni în strada ca sa demisioneze ! Daca vor fi 5 milioane de buletine anulate se va crea masa critica a schimbarii radicale fiindca psihologic niciun politician nu va putea nega boicotul activ.

    • lasa-ne nene cu d-alde de-astea, fiecare sa voteze conform constiintei, nu anulam votul sau nici nu mergem si dupa aceia urlam „vai ce a iesit”. vor castiga cei mai convingatori, iar minoritatea se va supune majoritatii, ca d’aia este democratie. daca nu, la ce dracu l-am mai impuscat pe ala? sa avem de ce a ne plange ca nu mai avem industrie de armament facuta de comunisti?

  8. „Pentru orice creștin nu există o crimă mai oribilă decât înşelarea celor care ţi-au dat încredere. ”

    Pai jegurile bolsevice nu aveau nicio treaba cu crestinismul; au distrus biserici, au ucis preoti, au interzis crestinismul, au distrus ideea de Om liber care gandea Altfel…..

    Din punct de vedere al restituirii tezaurului sunt destul de pesimist si nu cred ca in urmatorii 20-30 de ani vom vedea vreun gram de la rusi 🙁

  9. ce zic unii:

    „În data de 13 februarie 2005, înaintea vizitei președintelui Traian Băsescu la Moscova, Andrei Pleșu, consilierul prezidențial, declara că este ”inevitabil să apară în agenda dezbaterilor și problema Tezaurului”. Însă, la întoarcerea președintelui în țară, acesta a declarat că ”au lipsit cu desăvârșire discuțiile despre tezaur”. ”Nu sunt un politician român fixat asupra trecutului în relațiile cu Moscova”, a mai adăugat acesta.”

    „Dumitru Prunariu, fost ambasador al României în Federaţia Rusă pentru o perioadă mai lungă de timp, a declarat că Mihai Răzvan Ungureanu, la vremea aceea ministru al Afacerilor Externe, i-ar fi cerut în mod expres să nu negocieze cu ruşii repatrierea tezaurului românesc.
    “După oarece timp însă, primesc de acasă o solicitare expresă din partea ministrului nostru de Externe prin care dispunea să nu mai abordez sub nicio formă pe teritoriul Rusiei problema tezaurului! Ordinul a fost foarte derutant pentru mine, a trebuit însă să îl respect, dar nu i-am înţeles substratul niciodată”, precizează Prunariu.
    Solicitarea lui MRU nu este deloc surprinzătoare dacă ar fi să luăm în considerare modul în care fostul premier a soluţionat problema cu Ungaria în privinţa averii Gojdului. Acesta a semnat un acord prin care pretențiile din partea României asupra averii urmau să fie închise.”

    pentru detalii, cautati goagle

    daca vrea cineva sa caut despre iliescu, nici asta nu a fost mai breaz, da’ are circumstante atenuante ca s-a format la moscova, nu la anvers.

  10. @Jimmy Poate ar fi trebuit sa pun intre ghilimele „evreii din conducerea BNR”. Am asa o opinie personala ca finantele noastre(politica bancara, monetara) nu ni le mai controlam noi ci sunt controlate la nivel mai mare de conglomeratul financiar mondial, pe unde sunt multi din ‘aia’. Ma rog, asta e o opinie personala. Poate o fi pt ca ‘aia’ se descurca ‘genetic’ mai bine cu banii 🙂 Parca a incercat cineva sa-l schimbe mai demult si s-a primit un telefon pe firul rosu.Deci n-avem aur in rezerva nationala 🙂 Avem o chitanta si dobanda. Rusii’s nasoi, ca ne-au dat doar chitanta 🙂
    @George Primim dobanda, dar am pierdut controlul fizic asupra obectului, right? 🙂
    Un fel de am nevasta dar mi-o pastreaza altul, insa primesc dobanda 🙂
    Si atat timp cat sta la ala, poate o mai da si la altii si daca o vrei inapoi, ca germanii, ala iti zice ‘stai ashe…ca e bine, e la noi, da nu poti sa o inspectezi si nici s-o iei inapoi, da’ tu stai linistit ca e bine, la noi, si primesti si dobanda’ 🙂

    • @ GSG9

      „Am asa o opinie personala ca finantele noastre(politica bancara, monetara) nu ni le mai controlam noi ci sunt controlate la nivel mai mare de conglomeratul financiar mondial, pe unde sunt multi din ‘aia’.”

      Din pacate suntem prea mici ca sa ne asculte cineva; si nici nu am fost vreodata altfel 🙁
      Am scapat de un sistem care folosea forta bruta pentru a isi impune ideile / guvernarea si am intrat intr-o lume care foloseste banul pentru a domina 🙁

      Nu stiu daca mai conteaza prea mult religia sau nationalitatea vreunui mare finantist; oamenii de genul asta nu au decat un singur scop: imbogatirea si influentza mondiala 😉
      Spun asta intrucat in Israel situatia economica si sociala este din ce in ce mai degradata, nivelul de viata al middle-class-ului a scazand destul de mult in ultimii ani.

    • Aurul este la dispozitia nostra oricand. Germania are 90% din rezervele de aur, peste 3000 de tone, depozitate in afara granitelor tarii…In lumea banciilor centrale este un lucru destul de banal.

  11. Eu zic sa inghetam active rusesti de stat cu valoare egala cu tezaurul + dobanda de la momentul in care tezaurul putea fi returnat si nu a fost: 1946. Dar nu stiu daca avem ce ingheta ca sa recuperma toata datoria.

    Ar fi o chestie ca dupa ce devenim independenti de gazul rusesc sa amanam o plata pana cand se strange suma necesara echivalenta cu valoarea tezaurului + dobanzile. Uitandu-ma pe net vad insa ca Gazprom (companie ruseasca de stat) a exportat in Romania 2.81 miliarde de metri cub de gaz in 2011, ceea ce la o valoare de 500 usd/1000 mc inseamna 1,4 miliarde USD. Deci nici de aici nu avem cum sa recuperam mare branza.

    http://www.gazpromexport.ru/content/file/broshure/ge_en_2011.pdf

    Ar fi posibil ca dupa ce gasim alternativa la gazul rusesc, sa blocam o parte din datoria acumulata pentru acest gaz (sume mici, dar totusi…) + sa interzicem tranzitarea tarii de catre camioane, trenuri, avioane, barje rusesti?? Ma refer la o inghetare a relatiilor bilaterale, la un embargo asupra produselor rusesti (inclusiv produse petroliere importate de Lukoil).

    Da, stiu, sunt metode de inceput de secol XX dar la inceputul acelui secol am pierdut si noi tezaurul…

  12. daca nu suntem in stare sa abordam problema diplomatic, nu-i mai lasam sa tranziteze. cum tot nu avem granita cu ei, precis nu au pe unde sa ne ocoleasca.
    pana sa nu mai luam noi gaz de la ei si sa sgandarim relatiile diplomatice, economice, majoritatea integrate in politica externa ue, daca ivanii strang doar un sfert de tura la robinetul catre europa, vom merge taras sa imploram sa fim iertati si de unii si de altii, ca am fost beti cand am zis de gaz si de tezaur.
    chestii de astea nu mergeau nici acum o suta de ani…
    diplomatic, in timp, convingand opinia publica europeana ca avem dreptate, poate. pe de alta parte, la ritmul in care se papa banii publici la noi, parca sunt mai siguri acolo.

  13. valentin vasilescu

    Aș crede că CINEVA are curajul de a cere Rusiei să facă românilor dreptate doar după ce el a cerut mai întîi autorităților române să facă dreptate românilor pe care i-a călcat în picioare. Pînă atunci ” Dacă nema putirinţa, geaba chichirez gâlceavă”. Așa îmi pasă de tezaurul vostru…
    http://romanian.ruvr.ru/2012_12_03/Valentin-Vasilescu-UE-inchide-ochii-la-cazuri-rasunatoare-de-coruptie-din-Romania/

  14. Totusi ar trebui sa remarcam ca Serghei Mihailovici Golubiţki vorbeste chiar frumos si spune destul de clar ca suma aia este fix pix pentru Rusia pentru ca oricum nu o foloseste la nimic.
    Omul chiar vorbeste normal. A trecut ceva timp de cand am auzit o personalitate rusa vorbind normal.

    Sincer, cred ca Rusia ne-ar da aurul ala inapoi, dar in momentul de fata Romania este vazuta drept un stat ostil profund Rusiei (mai mult fund decat pro) si o asemenea actiune ar fi interpretata drept slabiciune a Rusiei in fata Romaniei.

    Pana una peste alta, frumos si corect ar fi sa mai incetam cu atitudinea politica ostila gratuit contra Rusiei si declaratii petarda. Rusiei i se falfaie de Romania si ne-o si arata.

    Daca chiar vroiau sa ne faca rau rusii acum, puteau sa se retraga fain frumos din Romania. 60% din bruma de industrie metalurgica pe care o mai avem in tara este controlata de investitori rusi. Nici nu vreau sa mai pomenesc de OMV….

    Corect ar fi sa avem o atitudine mai echilibrata (bine, cu paiata aia Rogozin este mai greu) si sa discutam pe corect cu ei si fara zbierete de genul Marea Neagra nu este lac rusesc!
    Puteau sa declare si ca era balta de langa Seremetievo, important este ce navigheaza pe ea.

    Politicienii nostri ar trebui sa taca mai mult si sa faca si mai mult pt tara. Chiar is curios daca mai ei stiu de ce au fost alesi? Dar de ce le-ar pasa? Cu 5 lei cumperi 5 alegatori! 1 mic de fiecare!

  15. Lucian- ref. la industrie (combinatele deținute/cumpărate/privatizate de ruși), nu ți se pare că opresc lumina? Ce ai dori mai mult, ca ostilitate decât 6-7000 de șomeri în două luni și producția oprită complet? Să le împacheteze (uzinele) și să le transporte la ei, sau ce. Motivații există (prețurile metalelor/aliajelor industriale au scăzut mult), lipsă de comenzi șamd, dar vezi că nemții (Severin) nu pleacă, nu închid și nu concediază mii de oameni. Rușii cam da, ca diferență. Sunt multe de spus, dar esențialul e ce se întâmplă.

  16. Ia vedeti cu tata ce usor este sa fortezi mana rusilor, zice presa progresista:
    „Compania sarba NIS, controlata de grupul rus Gazprom Neft, si-a propus, potrivit planului de investitii prezentat recent, sa cumpere pana la sfarsitul acestui an 40 de benzinarii in Romania si alte 80 pana in 2014. De asemenea, surse din piata citate de Adevarul sustineau ca Petrom a purtat discutii, in toamna anului trecut, cu NIS pentru vanzarea a 139 de statii, insa oficialii companiei au negat informatiile.”
    este de acum vre-o ora-doua.

    daca am fi cat de cat independenti, poate ne-am permit, da asa……
    in resita functioneaza combinatul TMK, daca ati sti ce le tataie fundul angajatilor sa nu-i lase pe drumuri. si mie la fel, ca toate neamurile sunt angajati pe acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *