Implicarea României în conflictul militar din Vietnam (1965-1973)

Implicarea diplomaţiei româneşti în conflictul din Asia de Sud-Est, din anii ’60, a constituit unul dintre atuurile folosite frecvent de Nicolae Ceauşescu pentru afirmarea pe plan internaţional a politicii independente a României. Diferiţi diplomaţi români s-au referit de-a lungul anilor – atât înainte de 22 decembrie 1989, cât şi după această dată – la eforturile pe care autorităţile comuniste de la Bucureşti le-au făcut pentru găsirea unei soluţii politice acceptabile pentru toate părţile implicate în războiul din Indochina, în scopul reunificării paşnice a celor două state vietnameze. În acelaşi timp, problemele politice şi militare pe care le-au creat autorităţile române în Indochina nu au fost abordate în expunerile publice şi în mass media din România din perioada respectivă, precum şi în documentele cu caracter memorialistic la care am avut acces.

Pentru a se înţelege mai bine tema la care referim, ne-am propus să prezentăm pe scurt o situaţie militară generală a conflictului respectiv.

La 2 august 1964, distrugătorul american „Madox” – aflat într-o misiune de supraveghere în apele internaţionale ale golfului Tonkin – a intrat într-un schimb de focuri cu trei vedete torpiloare nord-vietnameze. Aflând despre incident, preşedintele S.U.A. a ordonat dublarea imediată a numărului de nave americane care patrulau în zonă şi asigurarea unei protecţii aeriene permanente pentru acestea.

Articolul domnului Petre Opriș poate fi citit integral pe Contributors.

11 comentarii:

  1. O felie de istorie…bun …pacat ca nu se preda in scoli

  2. Este adevărat ca România(RSR) a trimis consilieri militari și trupe speciale în Vietnam pentru a-i instrui pe nord vietnamezi și a executa misiuni de lupta?Trupe de cercetare diversiune ale Securitatii ? În anul 1989 la Tg Mureș existau asemenea trupe care periodic veneau la unitatea mea, de la Luna, ca și VM-istii de la Huedin sau cercetași având petlițe de infanterist pentru a efectua salturi cu parașuta. Unii, pentru brevete, iar alții pentru antrenament.

  3. Larry L. Watts in ” Ferește-ma Doamne de prieteni ” afirmă că gărzile patriotice au avut instructori nord vietnamezi în perioada ’68/70 când o invazie sovietica era posibilă. Planul lui Ceaușescu era să treacă la luptele de gherilă. De asemenea, în aceiași carte autorul afirmă că diplomația română a jucat un rol activ în medierea părților implicate. Între Watts și Historia, aleg să-l cred pe Watts.

    • Larry L. Watts, ăla care mai avea puțin si-l transforma pe Ceaușescu în erou național, marele luptător împotriva sovieticilor???

  4. Herr Von Renn Weg

    wow! Ajutorul a fost consistent! Ma mira si mai mult ca a continut si echipament militar ofensiv! As fi curios care ar fi echivalentul in dolari usd ajustat la inflatie… 162 mil ruble + 6.8 in 1973…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *