Rusia muta decisiv in Iran

descărcare

Import de petrol iranian in Rusia

Reuters a anuntat saptamana trecuta ca Iranul si Moscova negociaza un contract de tip swap, care are in vedere schimbul de petrol iranian cu rusi in schimbul unor produse de pe piata ruseasca. Initial presa britanica vorbea de o cantitate de 500 de mii de barili pe zi, iar valoarea totala a tranzactiei ar putea ajunge la 18 miliarde de dolari.

Statele Unite au protestat vehement in fata acestei afaceri sustinand ca este o incalcare a embargoului asupra petrolului iranian cat si o violare  a intelegerilor de la Geneva, care prevad intradevar o ridicare partiala a acestui embargou si ca daca acesta stire se va dovedi reala, Washingtonul doreste ca entitatile implicate sa fie si ele sanctionate de comunitatea internatioanla. Americanii nu au folosit absolut deloc numele Rusiei in declaratie, spund doar: “If the deal moves forward, it would raise serious concerns, as it would be inconsistent with the terms of the P5+1 agreement with Iran and potentially trigger US sanctions against the entities and individuals involved in any such transactions,” prin vocea purtatorului de cuvant Jay Carney.

Iar americanii au si ei dreptatea lor. Iranul a fost partial sufocat de acest embargo ca si de ajutorul financiar catre Siria, iar acum abia isi mai trage sufletul, avand parte de mari probleme economice interne. Prin acest swap cu Rusia Iranul va reusi sa-si vand macar o parte din petrol mult mai aproape de pretul pietei, pentru ca in prezent Teheranul vinde prin contrabanda o anumita cantitate de titei, dar pretul in acest caz este mult sub cotatile reale de pe bursa, astfel ca banii sunt putini, pe cand o astfel de afacere cu Rusia va creste instantaneu incasarile Iranului pentru ca Moscova va prelua titeiul si mai apoi il va vinde pe piata libera, ca petrol rusesc si, in schimbul unui comision, va alimenta conturile Teheranului.

Un astfel de acord ar fi o adevarata mana cereasca pentru economia iraniana, cu atat mai mult cu cat Rusia nu risca mare lucru, pentru ca nimeni intreg la minte nu va impune sanctiuni economice Moscovei. Deocamdata Kremlinul a refuzat sa comenteze pe marginea acestai stiri, desi americanii au facut-o deja, astfel ca putem presupune ca este mult mai mult decat o speculatie de presa, Iranul reusind astfel sa eludeze embargoul petrolier occidental si sa obtina sume mult mai consistente de pe urma petrolului sau.

Si ca sa fim mai clari, importul de petrol iranian de catre Moscova ar urma sa atinga valoare de 18 miliarde de dolari PE AN!!! Astfel ca negocierile de la Geneva incep sa-si piarda usor usor din importanta, atata timp cat Rusia este gata sa ridice unilateral embargoul si sa ofere Iranului o uriasa gura de oxigen, mai ales ca aliatul neoficial al Teheranului, Irakul, are mari probleme in zona orasului Fallujah, iar Iranul nu poate ramane nepasator, atat timp cat regimul lui Assad a supravietuit si datorita “amabilitatii” Bagdadului, care in pofida tuturor protestelor americane a permis traficul dinspre Iran catre Siria, ba mai mult decat atat le-a asigurat si escorta necesara.

Astfel pe harta Orientului Mijolciu “felia” Rusiei pare sa cresca continu: Siria, Iranul, partial si neoficial Irakul, fiind doar trei exemple ale unei axe Rusia-tarile arabe, care in viitor s-ar putea indrepta catre “centrul” lumii musulmane; Peninsula Araba cu monarhiile ei corupte, instabile si dictatoriale, iar un Iran puternic, secondat de un Irak pus pe razbunare cu Moscova in spate, ar putea insemna o Arabie Saudita, ma refer aici la monarhie, foarte nesigura pentru urmatorii ani.

 Ria Novosti

 GeorgeGMT

31 de comentarii:

  1. Iranul are spatele asigurat. SUA nu vor indrazni sa se atinga de Iran, indiferent cat de departe va merge cu progranul sau nuclear. Israel pe de alta parte, nu-i va lasa pe Iranieni sa-si faca de cap cu tehnologia nucleara, evreii vor actiona pentru a-i opri pe iranieni sa obtina arsenal nuclear. Evreii pot actiona si impotriva Irakului, daca irakienii incep sa o ia razna impotriva Israelului.

    • Nu inteleg de ce lumea discuta de irak ca si cum ar avea vointa proprie….Irak are pe teritoriul sau o datamai armata si nu e a lor. Deci nu vad irakul sa aibe vreun cuvant de spus..

      • @Robi…
        Newsflash… Daca era asa, convoiaele iraniene mai tranzitau spre Siria la anul si la multi ani… Armata americana s-a retras de mult din iraqistan…plus ca daca le stateau amerlocii in circa, cum spui tu, mai dadeau ei comenzi de Mi-28 & Co. de la rusi???
        Parerea mea, hic…

  2. israel fara SUA nu va face decat gargara , la cit si cu ce s-a inarmat in ultimii ani irak-ul de unul singur ii bate .

    • La ora actuala Irakul are mai bine de jumatate din tehnica de lupta cumparata de la yankei cu prog de mentenanta asigurate automat tot de aia asa ca nu vor putea trece la un razboi direct cu Israelu dar e posibil ca indirect in continuare sa acorde un sprijin altora Siria si Iranul.

    • @florian

      Irakul mai mult ca sigur a primit variante slabute ale echipamentelor americane. Si pe langa inarmare trebuie sa mai si stie sa le foloseasca cum trebuie si aici sunt cam varza. Recent in regiunea Anbar au pierdut cateva tancuri Abrams pentru ca la fel ca confratii lor sirieni le trimit ca haidamacii fara sprijin al infanteriei sau la primele focuri infanteria o ia la goana si le lasa balta.

      • noi vom primi f 16 block 15 irak a primit f 16 block 60 , referitor la \abrams nici tancul ala nu e indestructibil , si referitor la tactica si evreii au pierdut cateva merkava 4 in liban in cafteala cu hezbolahul in 2006 .

  3. V-am zis io ca rusii vor prelua petrol din Iran. (ceva articole privind evolutiile din Siria si interesele economice ale Turciei).
    Pe de-o parte vor sa-i ajute economic si politic iar pe de alta nu vor sa scape din mana aprovizionarea cu hidrocarburi a Europei. Iau petrolul iranian si exporta catre Europa petrol rusesc, pastrand dependenta Europei de Rusia si blocand transformarea Turciei intr-un hub pentru hidrocarburile din Orientul Mijlociu catre UE.

    • Mie nu de petrolul iranian imi este frica, prin prisma controlului rus asupra lui, ci de gazul natural! Daca rusii reusesc sa monopolizeze gazul iranian, atunci chiar ar repurta o victorie strategica cu adevarat mareata. Un Borodino economic daca vreti.

      • Controlul rutelor de transport petrol este la fel de important pentru ca,la rafinarie, poti obtine GPL-ul cu care sa incalzesti locuintele si/sau sa alimentezi autoturismele in caz ca se taie gazul de la rusi.
        Oricum, asta cu petrolul este doar o etapa. Daca va merge unsa colaborarea vor face pasul si pentru gaz.

      • Asta ar insemna 99% exploatarea gazelor de sist in Europa, cu Romania si Polonia in prima linie!

  4. ca sa parafrazam o vorba de pe la noi „Ca asa i in (tenis) SAH” Si daca nici rusii nu stiu sah apai cine . Deci americanii au mai rams inca o data cu destu in gura , dupa ce au tot aunutat acu ceva vreme in urma ca vor face Iranul praf in razboi , au trecut la negocieri pt ca acum ursu sa le ia mierea pardon petrolu de la bot si de aici implicit multe altele. Oare cat va mai dura pana cand Rusia va da drumul contractului „suspendat” pt acele S-300 ?!
    @Dragos interesanta teorie ca yankeii nu se vor atinge de iranieni dar o vor face israelienii . Pt a le oprii pr nuclear . Cum ?! Omorand oameni din program ?! Ca militar e dificil (de fapt daca puteau o faceau pana acum ) de acum incolo va fi si mai greu . Eu nu cred ca Israelu isi doreste un razboi direct cu Iranul . Au mai fost amenintati o data cu niscaiva mutari ale unui regiment de Iskander nu se stie . Premierul lor nu prea a avut succes infata lui Putin. Isi vor imbunatatii sistemele de aparare si cam, atat vor sta doar in garda.
    Pe de alta parte e foarte posibil ca pe viitor unii care au tot semanat vant sa culeaga furtuna (ei nu prea avand habar de jocul de sah) monarhia saudita care i a tot intepat destul de indirect pe rusi si s ar putea ca judokanu kgb sai puna sa plateasca nota de plata . Om trai si om vedea , ce mutari vor mai fi .

    • @CaporalMusat

      Cei care au semanat vânt au fost iranienii. Monarhia saudita pur si simplu reactioneaza la actiunile lor in regiune. Nu sauditii se baga peste iranieni ci iranienii peste arabi.

  5. deci situatiunea devine tot mai interesanta !!!

  6. Nu vad de ce ar avea americanii dreptate in a „sufoca economia iraniana”? Sa-i dea pe brazda ca sa poata lua petrol gratis?
    Mai sunt si altii care vor sa traiasca bine.

    • off topic

      Salut Alex(alex)
      Incearca, te rog, sa folosesti un singur e-mail asociat cu numele. IP-urile nu ne intereseaza (in ultima vreme ai folosit vreo 5-6 asociate cu e-mailuri diferite), plecam de la premiza ideala ca esti obligat sa folosesti mai multe locatii/gadgeturi 🙂

      Sfatul e valabil pentru toata lumea, desi sunt ocazii rare in care unii membri ai blogului mai posteaza si cu un al doilea nume/e-mail/IP din necesitate (sau datorita serverului in cazul IP-urilor), putem intelege, nu suntem cu morcovu-n fund, dar va rugam sa nu exagerati cu actiuni „007” de ascundere/diversificare a datelor de conectare. Nu e nevoie de astfel de copilarii, iar naivi nu suntem.

      Multumim pentru intelegere.

      • Ai auzit de…..ip dinamic?. Uita-te la ip-ri si o sa vezi ca fac parte din acceiasi clasa, si sunt din accelasi oras, de la accelasi provider fireste. Daca le introduci in ip tracer o sa vezi acceiasi adresa, respectiv adresa providerului de net.
        Cand deschid pc, dau connect si imi genereaza automat un ip.
        Te gandeai direct la VPN nu? Nu te condamn stimate domn, sunt o gramada de postaci, angajati la kbit.
        Cat despre adresa de mail, nu mersi, deja primesc zeci de spamuri, mai demult da, dadeam adresa reala.
        Multumesc!

        • Revin, am vazut ca mai este un alex(de obicei cu a mic) care posteaza, dar e interesat de alte subiecte si vede problema in felul lui, cam diferit fata de mine.
          Poate si de aici confuzia.
          Daca deranjeaza sus, la organele de control da-mi un numar de inregistrare, sau mai bine zi-mi sa ma dau pe net in alta parte.
          Oricum cam toata lumea se ascunde in spatele unui nick, nu am vazut pe nimeni sa posteze cu numele intrag, asta e si ideea, anonimatul.
          Ca faza aia din Caragiale, o semnam toti si o trimitem anonima!

  7. Dar toata afacerea e „barter”. Nu-i pe cash! Ce „marfuri” vor primii iranienii pt petrol de 18 miliarde? Uite dilema!

    • Oficial este barter.Neoficial iranienii pot primi bani gheata si tehnica militara ruseasca.

    • 🙂 Cum adica „barter”?! Pai exista si astfel de schimburi comerciale?! Banii sunt doar o conventie, iar Iranul va trimite petrolul si lista de cumparaturi in acelasi timp, iar Rusia ii poate oferi tot ce are nevoie, de la armament, la medicamente, hrana, bunuri de larg consum, ca doar companiile rusesti pot achizitiona din Rusia absolut orice.
      Este daca vrei o contrabanda cvasioficiala.
      Lovitura este una de maestru si denota multa incredere in sine a Moscovei… Totul va functiona ca un card de credit, Iranul poate comanda orice, Rusia ii livreaza, iar momentul cand rusii vor trimite prima baterie de S-300PMU1 catre Teheran este foarte aproape.
      Iar occidentalii vor face doar gura mare, pentru simplul motiv ca tocmai ce s-a anuntat ca Putin si Obama au cazut de acord ca in perioada Olimpiadei de Iarna, nave de lupta americane sa fie stationate in Marea Neagra pt a ajuta pe prietenii rusi impotriva dusmanului comun: terorismul.
      Orice om cu o minima cultura geopolitica cred ca intege semnificatia extraordinara a acceptului Rusiei de a primii ajutor american, chiar daca acesta este doar simbolic.
      Si-au impariti deja sferele de influenta, desi oficial vor mai fi comentarii…Este bineinteles doar o opinie foarte personala. Cei doi „grei” si-au dat mana peste capetele noastre si a multor altora: Ucraina, Golf, poate chiar Israel, etc, etc.
      Vremurile ce vin vor fi de la foarte interesante in sus, iar „favorita” mea, Arabia Saudita s-ar putea sa cunoasca o vreme foarte…primavaratica, extrem de curand!

      • Daca astia din UE nu sunt de acord cu impresiile americanilor si cu afacerile lor si vor sa mearga prin „ucraina” daca se lasa cu sange serios, s-ar putea sa avem un „Tom Clancy’s End War” 🙂
        Rep. Moldova e in aer oricum…..asa ca nu prea are ce cauta in discutie, e in alta dimensiune….

        • Totusi trebuie gasita o solutie la gaze si combustibili in general pentru UE asa poate o lasa mai moale si nemtii cu impresiile…

        • UE sa se duca unde fara americani?! 🙂

          • Avem Eurocorps bro, o varianta la mult visata unitate si cooperare ca o singura tara in UE 🙂
            Hai ca am treaba la partid… 🙂 🙂

            Chiar, care e treaba cu Eurocorps, noi de ce nu facem parte? wtf
            http://www.eurocorps.org/

            Key posts are divided equally among the ve
            afore-mentioned Framework Nations and
            follow a two-year rotation pattern.
            Another four countries – Greece, Italy, Poland
            and Turkey – are represented at HQ Eurocorps,
            were they ll specic posts, as Associated
            Nations.
            In 2016, Poland will join HQ Eurocorps as its
            sixth Framework Nation.
            In addition, the United States of America and
            Romania are expected to join Eurocorps as
            Associated Nations in the near future.

            Aia cu framework nation e o optiune a tarii respective ca un fel de “avansare in grad” ca exemplu Polonia care este ASSOCIATED si in 2016 devine FRAMEWORK nation, sau e ceva automat?

            Grecia, Italia si Turcia vad ca raman la ASSOCIATED….
            Sper ca schimbarea de statut sa fie automata….mai ales cand vine vorba de noi…

      • @George GMT

        Din punctul meu de vedere eventuala prezenta a navelor americane nu ar avea mare importanta geopolitica pentru ca cele doua tari au mai cooperat – cel putin simbolic – in domeniul antiterorist. Sochi ar putea fi totusi o ocazie pentru inscenarea unui atac care sa creeze un fel de alianta altfel improbabila intre SUA si Rusia. Parca si faptul ca au ales un oras foarte aproapiat de zona „fierbinte” a Caucazului bate la ochi nitel. Ma mir ca nu le-au organizat direct in Groznii. 🙂

      • Cu alte cuvinte intra si iranul in uniunea vamala?

      • De fapt rușii i-au prins pe iranieni cu pantalonii în vine și se bagă și ei să le-o tragă. Nu cred că iranienii or să aibă acces la prea multe bunuri în contrapartidă cu petrolul ăla, iar prețurile or să le stabilească rușii. Și s-ar putea sa-i usture rău pe iranieni prietenia asta, fiindcă rușii nu prea sînt galantoni din fire și nici fiii Maicii Tereza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *