Starea reala a armatei…

Sau cum e sa ai doar 2 camioane functionale din 4 la o baterie antitanc… iar efectivul unitatii sa fie in jur de 50% din necesar: asta ne spune clipul video postat de OBSERVATORUL MILITAR, clip sters intre timp de pe pagina lor!

Pacat ca l-au sters…

Cu dedicatie pentru cei care isi fac vise ca ne vom dota si vom opera corect, ca orice armata NATO care se respecta: rachete Patriot, 600 de TBT-uri occidentale, corvete noi, submarine, elicoptere de atac… etc.

Un alt lucru de neinteles: pana de curand, bugetul MApN era in colaps prin faptul ca peste 80% din el se ducea catre cheltuieli si plata pensiilor si salariilor (care sunt de mizerie la grosul armatei/ trupa, pe la 1200Ron/lunar net), asta inghitind aproape 1,5 mld. euro anual! Ceva nu e in regula, in conditiile in care abia se finanteaza cateva exercitii si misiunile externe iar alocarea pentru operarea tehnicii din inventar este aproape inexistenta!

Sa pornim de la genunchiul broastei: MApN nu are bani sa intretina parcul existent de camioane DAC si vehicule 4×4 ARO, care nu au electronica si hidraulica complicata de astazi, iar piesele sunt ieftine!

MApN nu are bani de trageri de antrenament cu munitie cal.100mm (nu stiu ce poate fi mai ieftin de atat la artilerie, alaturi de aruncatorul de 82mm)! Deci nu reusesc sa se descurce cu arme si utilaje de acum 50 de ani, dar relativ simplu de operat si intretinut, in sensul ca mai adaugi niste ulei/vaselina, mai dai putin la surubelnita sau cheie si eventual un ciocan dupa aceea si mai inlocuiesti o piesa facuta aproape artizanal!

Nemaivorbind de faptul ca in acest moment tehnica pe roti, si numai, este romaneasca si deci usor de reparat/intretinut, piese de schimb si consumabile sa ai, dar cand vom avea camioane si tehnica de lupta vestica?! Acolo, vorbesc din proprie experienta, nu merge daca nu respecti intocmai recomandarile producatorului, sunt camioane la care nu le poti porni motorul daca nu au uleiul prescris de producator, filtrele „no name” nu se potrivesc, piesele de schimb trebuie sa fie originale, iar reaparatiile nu prea pot fi facute in orice conditii si peste toate astea preturile cu piesele de schimb si alte consumabile sunt fabuloase fata de actualul parc…

Cat ii va costa sa opereze in jur de 2000 de camioane Iveco sau MAN, de cateva ori mai scump de operat decat un DAC?! Dar 600 de transportoare moderne, unde 6000 de euro costa doar un set de cauciucuri, ca sa nu mai vorbim de electronica ambarcata si de piesele de schimb de import!

Sau cum vor avea bani de antrenament si mentenanta cand vor inlocui S-60 cu VL-MICA?!

 

In 2015, din 2 mld. euro bugetati (1,42% PIB), 64% erau cheltuieli de personal si alti 15% cheltuieli de bunuri si servicii, deci un total de 80% (1,6mld. euro) mergea doar pe cheltuieli, in conditiile in care schema de personal era umpluta la pana in 60% iar cheltuielile de operare si intretinere erau minime, pe tehnica veche, putina si relativ simpla. Totusi uimitor ca reuseam sa cheltuim doar cu personalul si intretinerea peste 1% din PIB, suma care probabil astazi se apropie de 2 mld.euro!

Ce se intampla cand in viitorul apropiat, dupa cresterea de salarii din ultimii 2 ani (care raman in continuare mici), personalul aproape se va dubla, iar cheltuielile de operare si intretinere vor exploda, multiplicandu-se de 6-10 ori pe masura ce primim echipamente noi si creste numeric si numarul de sisteme in exploatare, mult mai complexe decat cele vechi? Un calcul simplist ne arata ca respectivele cheltuieli de personal ar urca spre 2,5-3mld. euro anual iar cele de intretinere ar putea depasi 1 mld. euro anual, deci aproape de 4 mld. euro anual cheltuiti fara a vorbi de achizitii!

Avem pe de o parte o lipsa acuta de personal, dupa unele estimari MApNul are o „gaura” de 15-20 de mii de militari, iar pe de alta parte vom avea in curand tehnica de lupta vestica, moderna si competitiva, ideea este daca s-au luat in calcul si costurile cu exploatarea acesteia in parametrii operationali sau ne vom multumi s-o incadram partial cu oameni si s-o tinem acolo sa fie la numar?

Daca noi nu suntem in stare sa pastram functionale camioanele DAC (relativ simplu de intretinut si care suporta cam orice) cum ne vom descurca cu Iveco, MAN etc. Am vazut la parada doua Iveco 8×8 (camioane grele pentru remorcare) nou-noute si le-am privit de aproape. Aveti voi idee cat costa un schimb de ulei hidraulic la un astfel de mastodont?! Al dracului de mult si trebuie sa-i dai uleiul pe care producatorul ti l-a scris in cartea tehnica nu ce gasesti tu la cel mai mic pret. Daca nu respecti prospectul vei avea surprize foarte surpinzatoare…

Despre piese de schimb nici nu mai merita discutat, daca noi nu suntem in stare sa mentinem DACurile operationale ce vom face cu Ivecourile?! Ce vom face cu noile transportoare blindate, in esenta tot niste camioane grele?

Pentru ca trebuie subliniat aici un aspect, faptul ca actuala flota de camioane este veche nu inseamna ca nu mai poate fi functionala, mai sunt si altii care au camioane vechi de 30 si mai bine de ani. Daca ai piese de schimb lucrurile continua sa functioneze fara probleme, iar din experienta multora camioanele armatei nu au chiar asa de multi kilometri la bord, asadar revine obsesiv o intrebare simpla: daca nici cu DACul atunci cum facem cu Iveco/MAN?!

Ce facem daca prin absurd de maine MApNul ar gasi suficienti doritori cu care sa-si completeze schema de personal la „plin” – 75 de mii personal militar, 15 mii personal civil?!

PS Ieri Seful Statului Major General ( nu-mi place noua titulatura „al Apararii”), generalul de patru stele Nicolae Ciuca a avut o intalnire informala cu presa, inclusiv cu cea militara 🙂 , adica au fost invitati si bloggeri care chiar stiu despre ce vorbesc (din pacate eu n-am putut ajunge), dar daca as fi reusit, prima intrebare ar fi fost de ce a fost materialul video ( la care noi facem referinta la inceputul acestui articol) sters de pe pagina de Facebook a Observatorului Militar, cand colonelul respectiv ar merita ridicat in grad la exceptional pentru curajul si onestitatea de a spune ceea ce cu totii stiam de mult: capacitatea de lupta a Armatei este din pacate la un nivel atat de scazut incat tinde spre neant…

Marius Zgureanu

GeorgeGMT

Citeste si:

https://www.rumaniamilitary.ro/scandalul-din-mapn-ia-amploare-militarii-in-prag-de-revolta-suntem-asistati-social-ministerul-invoca-sistem-de-salarizare-implementat-etapizat

. https://www.rumaniamilitary.ro/resurse-suplimentare-pentru-bugetul-apararii

209 comentarii:

  1. Salut.Pai Cei de la care cumparam nu ne asigura intretinerea si piese de schimb moca pentru 20 de ani

  2. Cand a fost altfel in armata romana din ’89 incoace? Sa schimbi asa ceva iti trebuie in primuo rand vointa politica sa imparti pib.ul intr-un buget corect si apoi sa mai si eu urmaresti cum se cheltuie banii. La noi nici una, nici alta nu s-au facut vreodata ca la carte…

  3. Eu nu inteleg de ce tre’ sa avem soldati de 30 – 40 de ani, care nu mai pot trai cu o solda mizera ca au familie. Ce ne impiedica sa punem ca o conditie pt. cei care doresc sa lucreze la stat sa aiba stagiul militar satisfacut (min. 1,5 ani) apoi sa intre in structurile dorite? Asta ca sa nu fie iar armata obligatorie ca nu e trendy. Cum poti avea armata dsiponibila de la ora 8 la 16 apoi pa, tre’ sa-i chemi de acasa. Mai este in Ieuropa asa ceva, sau suntem originali ca de obicei? De ce avem atatea academii si universitati militare pt. o armata minora?

    • Vedeți care sunt condițiile si criteriile pentru militarii profesioniști. Costă destul de mult să instruiești un soldat in cele minim 6 luni de formare ca apoi să-l mai folosești doar un an. Actualii militari profesioniști au un contract pe câțiva ani iar daca renunță ma devreme plătesc niște costuri. In orice tară in care nu este serviciul militar obligatoriu programul este de 8 ore.

      • @Karadeniz,

        Nu ai dreptate. Costa mult mai mult sa ai o armata asa zis profesionista.
        ROMANIA plateste salarii multe militarilor si crede-ma ca nu sunt profesionisti nici 20% din cei care lucreaza in Fortele Terestre.

        Eu cred ca in stagiul militar obligatoriu, gaseai soldati mult mai bine pregatiti decat cei 80% care isi iau salariul si „freaca menta” prin unitate.

        vreau sa va zic ca nici macar iarba nu o mai curata pe acolo… nici macar gardurile unitatii nu le garuiesc, nici macar cladirile din unitate nu sunt intretinute de ei.

        La braila, se vede peste gard (sau prin gard) in unitatea de artilerie si…. ce sa zic? rar observi cate 1 soldat in curtea unitatii.

        niciodata sa faca ceva.

        in ce priveste CONDITIA FIZICA, astia din armata, nu-s PROFESIONISTI. eu niciodata nu i-am vazut sa faca instructie, sau sa faca alergare, pe terenul de fotbal din unitate.

        Ei ar trebui sa aiba progamul de antrenament fizic al unui sportiv de performanta. (Fotbalist, gugby-st, etc)

  4. Am doi prieteni buni, impreuna am plecat la drum in structuri diferite unii la mapn altii la mai. Unul este politist si altul este jandarm. Politistul imi povestea cum la motociletele bmw au inlocuit cablul de frana to cu cablu de frana… de bicicleta. Daca credeti ca nu se poate, va spun stati sa vedeti ce face un maistru militar cu o sarma.Discutile privind siguranta sau pericolul unei astfeld e situatii sunt redundante.
    Jandarmul imi povestea cum cei de la „intretinere”, maistrii, au reusit sa aduca VW Transporter la nivel de T.V.uri. Si astea nu ca au vrut ci asta este lipsa de materiale si exista o limita la cat se poate face „cheta” pentru un cauciuc nou sau pentru o janta noua. Abia se astepta un accident pentru ca masina avariata sa fie canibalizata.
    Nu mai povestesc mai departe ca si sufletul ma doare….

    • Cabluri de frână aveau motocicletele JAWA, BMW-urile au frână ca la mașină, deci pe principiul hidraulic. Exemplul prietenului dumneavoastră nu are cum să fie corect, motocicletele BMW neavând frână acționată prin cablu ca la bicicletă !

    • nu ti-a povestit si cum responsabilii de achizitii consumabile si piese isi trag comision din preturile umflate?!..sau cum se platesc in motorina de catre soferii din sistem diferite servicii obtinute de la terti?!

      • @Matei – inainte sa ma faci minicnos si sau idiot, respectiv pe fostul meu coleg, nu vrei sa iti verifici informatile?
        @psyco – ii o vorba cu ” in general generalizarea…”. Dar e bine oarecum ca esti ferm convins de faptul ca unul de la achizitii are libertatea sa aleaga pe cine vrea el ca furnizor sa stabileasca sume dupa bunul sau plac si mai apoi sa-si traga comisioane.
        Sunt niste norme in materie de achizitii, vezi cine le emite, vezi datele la care se emit modificari si completari, vezi anumite firme ce isi aduga un anumit caen cu 3 zile inainte de licitatie si incepi sa iti dai seama de ce ala de la achizitii conduce un golf 4 la serviciu si altii din categoria de mai sus un ML.

        • nu e generalizare ,e regula si lege nescrisa.

          • Mersi, am inteles. Vorbesti fara sa ai nici cea mai vaga idee despre subiect. Eventual o compilare de date de pe tot felul de site-uri credibile.
            @Vlad, nu doresc sa-l scot din ale sale, iarasi comit eternele mele greseli: cred ca oamenii sunt bine intentionati si cred ca pot dialoga cu marea majoritate.

        • Psycho are stilul lui, nu-l scoti din el, el stie intotdeauna cel mai bine.

    • Stai relax ca si la case mai mari e nasol cu banii publici pt aparare si cumpara sh-uri, plus din motive de orgoliu national…..canadian!
      http://ici.radio-canada.ca/nouvelle/1072662/ottawa-avions-chasse-f-18-boeing-australie-bombardier

      • uite si motivul: nu mai gasesc piese pentru vechile modele
        „Il est de plus en plus difficile de trouver des pièces détachées pour ces vieux modèles.”

        ne vine si noua randul cu F-16A/B MLU

        • Da asta cu piesele corect este solutia de compromis pana in 2025 pt RCAF.
          Faza e ca initial au vrut sa a de la Boeing direct nou noutze 18 F/A-18 EF Super Hornet dar daca pt moment Canada e certata cu Boeing din cauza lui Bombardier C Series iar orice alt tip avion supersonic de lupta multirol biturbofan nou-nout pe care SUA il ofera la export este fabricat decat de Boeing : Super Hornet si F-15 E Strike Eagle. Ipoteza pt RCAF cu F-35 Lightning e cam abandonata si mai acum 2 ani se gandeau sa se uite si la ce au europeeni : EF Typhoon si Dassault Rafale.
          La FARo o sa fie chiar nasolie pt ca nu shtiu cine ne va da piese de F-16 AB Block 15 pt ca cei care le au le vor tine pt ei, pt ca mai e mult pana belgienii, danezii, olandezii, norvegienii si altii i-si vor cumpara F-35 sau alte tipuri de avslmr.

  5. Este pur si simplu subminare, anul asta in ciuda vorbelor mari nu s-a dus nimic pe achizitii majore.
    Si e non-combat si din partea adormitului de la botanica, se mai rasteste ardeleneste sa-l auda presa si atat.
    Uitati-va cine a primit fonduri la rectificare si ce ordine au primit la 1 dec sefii structurilor. DGIA nu executa caprareste, de-aia nu e agreata de politicieni.
    Eram intamplator pe Aleea Alexandru cand a fost la inceputul anului intalnirea dintre Blandul Ben si ambasadorul rus, a durat vreo 3 ore si au iesit ca doua floricele amandoi.
    Sper ca e doar diplomatie.

    • Subminare?! Este inalta tradare!

      • Ar mai fi o intrebare: pe ce se duc aia 1,6 mld. euro de cheltuieli, pentru ca suma e exagerat de mare daca tu ai pe statul de plata doar,sa zicem 50.000 de militari+civili si pensiile militare, iar restul cheltuielilor ar trebui sa fie relativ reduse, ca tehnica si cladirile nu prea le intretin, iar cele cu mancarea si cazarea sunt relativ reduse (sau nu?).
        Sa zicem ca 30.000 militari au solda de 300eurox12 pe an => 110 mil. euro rotunjit, iar ailalti (ofiteri militari+civili) 20.000 au in medie 1000 eurox12=> 240mil.euro/an.
        Deci un total de 350 mil.euro/an si sa zicem ca pensiile costa inca 500mil. euro/an (2,6 mld. lei)
        https://www.rumaniamilitary.ro/bugetul-mapn-pe-2016
        Rezulta cheltuieli cu personalul de 850 mil. euro. La astea mai adaugam sa zicem 100 mil. euro cu cheltuieli corp expeditionar + misiuni in strainatate + exercitii locale, Deci 950 mil. euro

        Restul de 550 mil euro pe ce se duc?! Ar trebui sa includa intratinerea cazarmilor si bazelor, birotica, consumabile (stim ca pentru modernizarile bazelor aeriene se aloca sume de cateva mil. euro anual: 11 mil. euro ne-a costat partea noastra la modernizarea Fetestiului, pe mai multi ani).

        https://www.rumaniamilitary.ro/mapn-spune-ca-are-un-buget-pe-2017-de-peste-2

        • Bugetul armatei este public si găsiți în el suficiente detalii, inclusiv situația plăților efectuate din buget până 30 noiembrie 2017 și cuantumul net al veniturilor salariale minime și maxime pentru personalul armatei pe corpuri de militari.
          http://www.mapn.ro/buget/

          • stiu ca sunt date acolo, dar deocamdata nu ^pot s-o accesez. Nu ma intereseaza atat platile salariilor militarilor si pensiile, cat restul cheltuielilor.
            gata, merge:
            http://www.mapn.ro/buget/2017/buget_2017.docx
            in MII LEI

            50.01 I. TOTAL BUGET DE STAT 15.720.614
            01 CHELTUIELI CURENTE 9.732.376
            10 TITLUL I CHELTUIELI DE PERSONAL 4.157.335
            20 TITLUL II BUNURI ŞI SERVICII 1.296.333
            51 TITLUL VI TRANSFERURI ÎNTRE UNITĂŢI ALE ADMINISTRAŢIEI PUBLICE 626.144
            55 TITLUL VII ALTE TRANSFERURI 139.630
            57 TITLUL IX ASISTENŢĂ SOCIALĂ 3.506.429

            58 TITLUL X PROIECTE CU FINANŢARE DIN FONDURI EXTERNE NERAMBURSABILE AFERENTE CADRULUI FINANCIAR 2014-2020 317
            59 TITLUL XI ALTE CHELTUIELI 6.188
            70 CHELTUIELI DE CAPITAL 5.988.238
            71 TITLUL XIII ACTIVE NEFINANCIARE 5.988.238

            51.01 AUTORITĂŢI PUBLICE ŞI ACŢIUNI EXTERNE din care: 3.564
            01 CHELTUIELI CURENTE 3.482
            10 TITLUL I CHELTUIELI DE PERSONAL 2.502
            20 TITLUL II BUNURI ŞI SERVICII 273
            55 TITLUL VII ALTE TRANSFERURI 707
            70 CHELTUIELI DE CAPITAL 82
            71 TITLUL XIII ACTIVE NEFINANCIARE 82
            54.01 ALTE SERVICII PUBLICE GENERALE din care: 2.629
            01 CHELTUIELI CURENTE 2.629
            20 TITLUL II BUNURI ŞI SERVICII 260
            59 TITLUL X ALTE CHELTUIELI 2.369
            60.01 APĂRARE din care: 11.221.768
            01 CHELTUIELI CURENTE 5.319.021
            10 TITLUL I CHELTUIELI DE PERSONAL 3.821.219
            20 TITLUL II BUNURI ŞI SERVICII 1.179.477
            51 TITLUL VI TRANSFERURI ÎNTRE UNITĂŢI ALE ADMINISTRAŢIEI PUBLICE 178.672
            55 TITLUL VII ALTE TRANSFERURI 138.923

            • deci cheltuielile curente au trecut de 2 mld. euro.
              Cele de personal sunt la 900 mil. euro.
              Bunuri si servicii 290 mil. euro
              Asistenta sociala 760 mil. euro

              deci am avut dreptate in articol: ” Totusi uimitor ca reuseam sa cheltuim doar cu personalul si intretinerea peste 1% din PIB, suma care probabil astazi se apropie de 2 mld.euro!”
              Dar m-a luat valul la comentarii si am subcalculat veniturile!!

              Nu stiu, dar ceva e ciudat, parca nu pusca in schema de cheltuieli, pana sa ajungem la achizitii!
              Sa cheltui 1 mld. euro cand tu ai efective lipsa in unitati pana la 50%? Daca am face calculul pentru 50.000 de angajati ai MApN, ar iesi cam 20.000 de euro/an/angajat, dar poate sunt mai multi, poate 60-70.000 si nu bate chiar asa vantul.

              • La 50.000 militari vine 1500 EUR pe luna cheltuiala de personal de militar. Mi se pare un pic cam mult, deci presupun ca aici intra mai mult de 50.000 militari – ar fi interesant de aflat cat de multi …

                • Nu stiu daca voi cunoasteti ce inseamna cheltuiala de personal la militari, Cititi intai statutul cadrelor militare si dupa aia reveniti, ca asa o sa tot spuneti prostii.

                  • pai tocmai, ca nu e clar, asteptam un militar sa ne lumineze.
                    In primul rand, intrebarea e cati sunt de fapt fata de ce e pe hartie.
                    15-20.000 euro/an/ militar in medie, nu stiu ce sa zic.

                    Un inginer telecom/SW in Romania sa zicem ca ia in medie (pe tara, nu doar Bucuresti + primele 2 centre mari) 1000 euro/luna/ in mana, ceea ce inseamna niste cheltuieli totale ale firmei cu el (dincolo de taxe, cu cheltuieli fixe, formari, etc.) mai mult decat duble, deci probabil pe la 25-30.000 euro / an.

                    Poate o fi si faza cu impozitul, platit si pe salariile pe care statul le da, sau TVA-ul pe achizitii, astfel ca o parte din bani nu sunt cheltuiti de fapt.

                    • Ai citit statutul cadrelor militare? Nu, de-aia bati campii in continuare. Ce treaba are un inginer civil cu un militar, fie el inginer militar?
                      Sunt doua lumi diferite, cu reguli diferite. Nu mai judeca una in functie de cealalta.
                      Daca vrei sa intelegi, informeaza-te, daca vrei s-o tii langa, bafta.

                    • Eu am dat exemplu din ce am avut tangenta ca si domeniu. E doar un exemplu matematic.

                      Si cu ce ma ajuta statutul, doar enumera niste drepturi… cum ajung de la asta la cuantumul matematic?

                      http://www.euroavocatura.ro/print2.php?print2=lege&idItem=1133
                      Sectiunea 2: Drepturi
                      Articolul 9
                      (1)Cadrele militare in activitate au dreptul la:
                      a)solda lunara, compusa din solda de grad, solda de functie, gradatii si indemnizatii, precum si la prime, premii, sporuri si alte drepturi banesti, ale caror cuantumuri se stabilesc prin hotarare a Guvernului;
                      b)echipament, hrana, asistenta medicala, medicamente, locuinta de serviciu, gratuite, concedii si scutiri medicale platite, in conditiile stabilite prin hotarare a Guvernului;
                      c)reduceri sau scutiri de impozit pe venit si ale cuantumului chiriei, ajutoare si alte drepturi, potrivit reglementarilor in vigoare;
                      d)documente de transport gratuit pentru efectuarea concediului de odihna sau in cazul mutarii dintr-o garnizoana in alta, potrivit reglementarilor in vigoare.
                      e)suportarea de catre Ministerul Apararii Nationale a sumelor necesare pentru asigurarea asistentei juridice a cadrelor militare pentru fapte savarsite de catre acestea in exercitarea, potrivit legii, a atributiilor de serviciu, in conditiile stabilite prin ordin al ministrului apararii nationale.
                      Articolul 11
                      (1)Cadrele militare trecute in rezerva sau direct in retragere au dreptul la pensie militara potrivit legii.
                      (2)Partea din pensie corespunzatoare soldei de grad se actualizeaza permanent potrivit soldei de grad a cadrelor in activitate.
                      (3)Pensionarii militari decorati cu ordinul „Meritul Militar” clasele a III-a, a II-a si I beneficiaza de un spor de 10%, 15% si, respectiv, 20% al cuantumului pensiei.
                      Articolul 201
                      (1)Cadrele militare in activitate numite in prima functie sau mutate in interesul serviciului intr-o alta garnizoana decat cea in care isi au domiciliul si care nu detin locuinta proprietate personala in acea garnizoana, nici ei si nici sotiile sau sotii acestora, in situatia in care nu li se poate asigura spatiu de locuit corespunzator, au dreptul la o compensatie lunara pentru chirie de pana la 50% din solda lunara.
                      (2)Cadrele militare in activitate numite in prima functie sau mutate in interesul serviciului intr-o garnizoana in care isi au domiciliul, dar care nu detin locuinta proprietate personala, nici ei si nici sotiile sau sotii acestora, in situatia in care nu li se poate asigura spatiu de locuit corespunzator, pot beneficia, in cazuri justificate, pe baza rezultatelor anchetei sociale efectuate de o comisie constituita prin ordin al ministrului apararii nationale, de compensatia lunara pentru chirie, prevazuta la alin. 1, la propunerea comandantilor sau a sefilor cadrelor militare respective.
                      (3)Cuantumul concret al compensatiei si conditiile de acordare a acesteia se stabilesc prin hotarare a Guvernului, la propunerea ministrului apararii nationale.
                      (4)Sotiile sau sotii cadrelor militare mutate in interesul serviciului intr-o alta garnizoana, care au fost incadrate in munca si au intrerupt activitatea datorita mutarii impreuna cu sotii sau sotiile, au dreptul la o indemnizatie lunara de 50% din solda lunara a cadrelor militare pe care le-au urmat, pana la o noua angajare sau pana la prestarea unei activitati autorizate aducatoare de venituri, dar nu mai mult de 9 luni de la data mutarii cadrului militar.
                      (5)De indemnizatia lunara prevazuta la alin. 4 beneficiaza si sotii sau sotiile care, la data mutarii cadrelor militare pe care le-au urmat, erau inscrise ca someri la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene sau a municipiului Bucuresti, dar numai dupa expirarea, potrivit legii, a termenului de plata a indemnizatiei de somaj.
                      Articolul 21
                      (1)Ofiterilor, maistrilor militari si subofiterilor in activitate si celor in rezerva, concentrati sau mobilizati in unitati militare, li se acorda despagubiri pentru cazurile de invaliditate sau de deces produse ca urmare a unor actiuni militare, prin accidente, catastrofe sau alte asemenea evenimente intervenite in timpul si din cauza serviciului militar sau a unor misiuni in cadrul fortelor internationale destinate mentinerii pacii ori constituite in scopuri umanitare.
                      (2)Cuantumul despagubirilor ce se acorda cadrelor devenite invalide, respectiv urmasilor celor decedate, se stabileste prin hotarare a Guvernului.
                      (3)Pensia pentru invaliditate permanenta, survenita in conditiile alin. 1, este egala cu solda lunara avuta la data respectiva si se actualizeaza potrivit art. 11. Cadrele militare in rezerva sau in retragere pot opta pentru pensia din sistemul asigurarilor sociale de stat.

                      Articolul 22
                      (1)Cadrele militare in activitate si familiile acestora beneficiaza, ca masura de protectie sociala, de inlesniri stabilite prin ordin al ministrului apararii nationale, in folosirea caselor de odihna, sanatoriilor, caminelor de garnizoana si a altor amenajari recreative si sportive.
                      (2)Cheltuielile ce decurg din aplicarea acestor masuri vor fi suportate din bugetul Ministerului Apararii Nationale.
                      Articolul 23
                      (1)Membrii familiilor cadrelor militare in activitate beneficiaza gratuit de:
                      a)asistenta medicala si medicamente in cadrul retelei sanitare a Ministerului Apararii Nationale sau in alte retele sanitare, cu decontarea cheltuielilor de catre acest minister;
                      b)documente de transport, atunci cand ofiterii, maistrii militari sau subofiterii sunt mutati in interes de serviciu dintr-o garnizoana in alta.
                      (2)Membrii familiilor cadrelor militare in activitate beneficiaza si de pensie de urmas, precum si de alte drepturi in conformitate cu prevederile legale.
                      (3)La decesul unui cadru militar in activitate, Ministerul Apararii Nationale acorda familiei acestuia sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces, dupa caz, un ajutor suplimentar in cuantum de doua solde lunare neimpozabile.
                      Articolul 24
                      (1)Urmasii cadrelor militare in activitate si ai celor in rezerva, mobilizate sau concentrate in unitati militare, decedate in timpul si din cauza serviciului ca urmare a unor actiuni militare, accidente, catastrofe sau a unor acte de devotament exceptional ori a unor misiuni in cadrul fortelor internationale destinate mentinerii pacii ori constituite in scopuri umanitare, au dreptul la o pensie egala cu solda lunara pe care cadrele militare au avut-o la data decesului, care se actualizeaza potrivit prevederilor art. 11.
                      (2)In cazul in care nu exista urmasi, daca cel decedat era singurul sustinator al parintilor sai, acestia vor beneficia de jumatate din pensia de urmas stabilita potrivit prevederilor alin. 1.
                      (3)Urmasii cadrelor militare in rezerva pot opta pentru pensia din sistemul asigurarilor sociale de stat.

                    • Nice try cu aia cu cati sunt de fapt. Numarul functiilor e public, insa numarul celor ocupate nu. Intreaba-i pe francezi cate functii ocupate au la ei in armata la data asta, poate o sa-ti raspunda ei.

                    • Era o intrebare retorica, dar daca incarcarea reala e intre 50-60%, atunci avem o problema, de fapt mai multe! Si lasa-i pe francezi, ca aia au dotare si sunt si cat de cat platiti OK.
                      La noi: – cu schema de personal redusa (sa zicem 60%);
                      – militarii se plang ca au venituri mici;
                      – cheltuiala cu ei urca totusi la 1 mld. euro/an;
                      – conditiile de cazare, incartiruire si masa sunt mizere;
                      – asigurarile aferente se pare ca scartaie;
                      – tehnica e veche, putina, sub 40% operabila, si tot nu sunt bani de intretinerea ei;

                      Deci de cat ar fi nevoie ca sa repar toate punctele de mai sus, cat de cat acceptabil? Eu zic ca cel putin dublu. Asta inseamna pana la urma cat la % din PIB? 1%-1,5%? Dar cu tot cu achizitii?
                      Adica si cu 2% din PIB si cu achizitiile planificate deja, ajung banii? sau am avea nevoie de un PIB cu 50% mai mare, tot pt. 2%?

                      E de-a dreptul penibil ca in anul in care te lauzi cu 2% din PIB alocat armatei, tu sa nu ai bani de 2 trageri cu munitie chioara la o baterie AT, sa nu ai decat jumatate din personal, sau sa nu ai macar juumatate din tehnica functionala?!

                    • Bun, hai ca inveti repede 🙂

                • Sunt mai mult de 50 de mii iar dacă vă uitați pe execuția bugetară pe cele11 luni din acest an aveți destule detalii despre ce se cheltuie cu un militar in afară de solda pe care o primește el pe card.
                  Pe lângă solda plătită militarului se mai achită de către MApN pentru același militar sau PC : CAS 20,8% pentru condiții deosebite și 25,8 pentru CS și AC, CASS 5,2%, fond de șomaj 0,5%, concedii și indemnizații o,85%,creanțe salariale 0.25%, fond de risc și accidente 0,15%. Și mai sunt multe altele, transport, chirii, echipament, diurne in țară și in afară, apoi asigurări de viată pentru cei din teatre de operații, etc.

              • Numărul de posturi ocupate in MApN conform datelor publicate de ministerului finanțelor publice era in ianuarie 2017 de 74.936 oameni iar in octombrie 2017 de 72.311 oameni.

                • conform datelor astea e mult mai bine decat speram… atunci cum se explica semnalele de alarma cu 50-60% din efectiv?

                  • Te referi la articolul din Ziua de Constanta?

                    • da.
                      DSi in interviul sters din Obs. Mil, se spunea cam acelasi lucru, ca aveau multe posturi neocupate iar cei ramasi in unitate erau sufocati de cumulul de functii si de activitatea de hartogarie, ceea ce le lasa prea putin timp pentru militarie.

                    • Nu mai stiu exact, tot ei au dat si articolul ala in care se plangeau unii ca petrec prea mult timp in aplicatii? Sau e acelasi articol?

                  • Nu este peste tot același deficit. În plus in aceste efective maxime la pace, mai intră , cred și elevii instituțiilor militare de învățământ. Anul trecut și anul acesta au fost ieșiri mari la pensie datorate modificărilor in legislația pensiilor militare. În anul 2016 au fost 5395 de pensionări și probabil anul acesta cam tot așa dar nu am date oficiale . Deficite mari sunt la militarii profesioniști, aici armata a cam luat țeapă pentru că cei mai mulți dintre aceștia, după perioada instrucției și a primului stagiu, pleacă la alte structuri, in special la MAI. Plus ca salarizarea slabă, introducerea abia de curând a posibilității de pensionare și vârsta redusă până la care sunt menținuți în activitate de pensionare fac neatractivă această profesie.

                  • 50-60% o fi in anumite structuri luptattoare si in anumite functii cheie, inclusiv functii de subofiteri si soldati.

            • E bine de comparat bugetul aprobat cu situația cheltuielilor bugetare pe 11 luni. Din cele 9, 117 miliarde lei alocate din Bugetul de stat pentru MApN până la 30 noiembrie s-au cheltuit
              8,176 miliarde lei ( in ordinea valorii) pentru:
              – Cheltuieli de personal – 3,718 miliarde : salarii pentru circa de militari și civili; indemnizații de delegare în străinătate, teatre de operații și activități internaționale; indemnizații de delegări și detașări în țară; indemnizații elevi și studenți militari; alte drepturi salariale în natură, transport, chirii, echipament; plata contribuţiilor sociale datorate de către angajator bugetului de stat şi bugetelor fondurilor speciale:
              – Asistența socială- 3,23 miliarde: pensiile pentru beneficiarii aflaţi în evidenţă la CPS a MApN, precum şi achitarea ajutoarelor de deces; plata taxelor poştale aferente transmiterii şi achitării drepturilor de pensie; plata pensiilor, indemnizaţiilor şi sporurilor IOVR acordate veteranilor şi altor categorii de beneficiari; plata indemnizaţiei lunare ce se acordă urmaşilor personalului armatei decedat, participant la acţiuni militare; plata abonamentelor telefonice şi de radioteleviziune pentru veteranii şi văduvele de război; plata indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani (inclusiv stimulentul lunar).
              – Cheltuieli de capital- 941,567,244 lei: cheltuieli aferente tehnicii de luptă achiziţionate, TVA-ului datorat achiziţiior efectuate. și diferenţă TVA la livrare tehnică militară.
              – Bunuri și servicii – 639 milioane lei : utilități,iluminat, încalzire, apă, canal, salubritate, CL, piese de schimb; servicii poştă, telecomunicaţii, internet; materiale şi servicii cu caracter funcţional necesare în procesul pregătirii, întreţinerii bazelor de instrucţie şi a poligoanelor; materiale necesare executării lucrărilor de reparaţii în regie proprie; hrănirea efectivelor ; contravaloarea medicamentelor, reactivilor, a materialelor sanitare etc; decontarea cheltuielilor de cazare şi de transport aferente deplasărilor interne şi în străinătate; plata cărţilor, publicaţiilor, materialelor documentare, precum şi cheltuieli cu protecţia muncii; plata cheltuielilor cu întreţinerea personalului trimis în misiuni permanente.
              – Transferuri intre unitățile administrației publice -487 milioane lei : drepturi băneşti cuvenite personalului din unităţile militare finanţate potrivit dispoziţiilor legale pentru activităţi medicale, culturale, sportive, învăţământ superior militar, precum şi asigurarea cheltuielilor de funcţionare a acestora; plata contribuţiei de asigurări de sănătate pentru persoanele aflate în concediu pentru creşterea copilului.
              – Alte transferuri – 97,milioane lei, p lata cotizaţiilor, contribuţiilor financiare şi a altor angajamente pentru acţiuni internaţionale stabilite prin acte normative, potrivit convenţiilor şi tratatelor la care România este parte.
              – Alte cheltuieli – 5, milioane lei : plata despăgubirilor pentru cazurile de invaliditate sau de deces produse ca urmare a unor misiuni în cadrul forţelor internaţionale destinate menţinerii păcii ori constituite în scopuri umanitare; plata espăgubirilor civile conform hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile; plata burselor acordate medicilor rezidenţi; plăţi destinate funcţionării asociaţiilor cadrelor militare în rezervă şi retragere.
              A mai rămas de cheltuit aproape un miliard pentru luna decembrie.

              • ” – Cheltuieli de capital- 941,567,244 lei: cheltuieli aferente tehnicii de luptă achiziţionate, TVA-ului datorat achiziţiior efectuate. și diferenţă TVA la livrare tehnică militară.
                – Bunuri și servicii – 639 milioane lei : utilități,iluminat, încalzire, apă, canal, salubritate, CL, piese de schimb; servicii poştă, telecomunicaţii, internet; materiale şi servicii cu caracter funcţional necesare în procesul pregătirii, întreţinerii bazelor de instrucţie şi a poligoanelor; materiale necesare executării lucrărilor de reparaţii în regie proprie; hrănirea efectivelor ; contravaloarea medicamentelor, reactivilor, a materialelor sanitare etc; decontarea cheltuielilor de cazare şi de transport aferente deplasărilor interne şi în străinătate; plata cărţilor, publicaţiilor, materialelor documentare, precum şi cheltuieli cu protecţia muncii; plata cheltuielilor cu întreţinerea personalului trimis în misiuni permanente.”
                Ar fi foarte interesant sa stim cat reprezinta TVA-ul platit, aferent tuturor acestor cheltuieli pentru ca e o mare teapa, legala ce-i drept, pe care guvernul o trage armatei.
                „Ia 119 lei sa-ti iei gloante dar 19 lei mi-i dai inapoi.”
                O golanie,
                Achizitiile de armament, echipament de lupta , munitii, carburanti, piese de schimb (macar astea) ar trebui scutite de TVA.

  6. Parerea mea de necunoscător e că se capușează bugetul apararii la fel ca oricare alt buget. Daca un scaun de WC poate costa de 20 de ori mai mult decăt prețul pieței, de ce nu ar fi la fel și cu un filtru pentru camion sau cu un set de cauciucuri pentru armată? Din nou corupția….

    • Ai avut dreptate cu parerea de necunoscator. Achizitiile uzuale, nu vorbim de Patriot, Piranha V, etc. se fac numai prin SEAP, si conditia de baza e pretul cel mai mic.
      Parerea mea, hic…

  7. Intrebati-va daca a anchetat cineva furturile din armata … de la casari de echipamente la cazarmi si mariri de salarii / indemnizatii chiar inainte de pensionare (cu efect de marire a pensiei).

    Furtul a fost facut impreuna cu parte a CONDUCERII ARMATEI care a fost implicata sau a inchis ochii.

    Cati bani inseamna? Nu stiu… dar cred ca cel putin pensiile marite artificial apasa lunar si sunt cu efect indelungat ….Ancheteaza cineva aceasta practica? Nu. De ce? Acelasi lucru a fost facut in toate structurile.

    Subfinantarea tehnicii militare este evidenta si ma mir ca un astfel de articol mai surprinde.

    Politicienii au acceptat sa finanteze doar serviciile si politia + jandarmii. Oare de ce? Armata e formata la varf doar din slugi?

    Bani se vor gasi. Timp sa fie si CONDUCATORI CU BUN SIMT.
    Dar oare vom mai gasi intr-o societate atomizata si ,,internationalizata” suficienti oameni care sa o apere?

    • Serviciile, poliția și jandarmii sunt structurile care-i apăra pe politicieni și oligarhi de eventualele reacții violente ale populației, deci trebuie bine plătite, dotate și motivate ca să-și facă treaba. Armata nu reprezintă nici un interes, cu excepția celui de imagine, pentru ei, mai ales de când suntem membri NATO și UE.
      Militarii din vârful armatei ( a nu se uita că vârful decizional este format din oameni politici) provin din elementele de la baza acesteia. Orice general ori colonel a fost inițial aspirant sau sublocotenent.

      • Am prieteni si-n Politie si-n Jandarmerie si-n SRI. E la fel peste tot, exista profesionisti si restul, nu tine de aparteneta la vreun minister. Si ei sunt chiar mai indarjiti, subordonatii lor au rate, apreciaza un 5 lei in plus, dar vor avea o crunta surpriza aia care isi imagineaza ca ii cumpara.

        • Partea trista este ca promovarile in functiile importante, de executie sau comanda, nu tin cont de profesionalismul si profilul moral al angajatului ci doar de relatiile sale personale.Oficial, mai ales posturile de comanda se ocupa prin concurs unde castigatorul este deja ales inainte de anuntarea concursului.Aceste concursuri se tin pentru ca asa cer directivele UE care doresc sa existe o egalitate de sanse pentru toti.Din pacate aceasta egalitate de sanse exista doar pe hartie.

          • Sunt si cazuri din acestea destule, dar sunt si oameni care au ajuns pe functii pe profesionalism, fara proptele, daca vrei iti dau exemple concrete.
            Si pot sa-ti mai spun ca la primele misiuni externe nu se inghesuia nimeni, dar dupa aia nu mai era loc de aia care vorbeau engleza cu mainile.

  8. Din punctul meu de vedere dotarea armatei e un dezastru, in ordine…
    Nu avem Marina Militara. Navele din dotare au o valoare combativa redusa, spre zero. Nu avem rachete antinava, capacitati antisubmarine, apararea AA la nivel de flota. Avem amirali, contra-amirali si doctrina navala.
    Fortele terestre nu au un tanc de lupta modern, transportoare noi, masina de lupta a infanteriei, armament de infanterie pe calibre NATO. Singurul plus e dat de stocul de rachete antitanc Spyke, produs modern, la nivel similar cu cele folosite de alte armate. Sunt curios, cati dintre soldatii romani stiu insa sa le foloseasca si cati au efectuat o tragere.
    De urmarit livrarile de Piranha V, si mai ales in ce configuratie vor fi ele. Agilis, daca se va intampa, va ajunge la trupe dupa minim 5 ani.
    Artileria e jalnica, AT 100 mm tractate, obuziere arhaice tractate si cam atat. Ceva Larom…
    Aviatia sta un pic mai bine, pe langa flota arhaica de MIG-uri, au ajuns si putinele F-16 in tara. Din pacate si aici perspectiva e sumbra, si daca s-ar face comanda azi pentru 48 de F- 16V , cu plata in avans, avioanele nu ar ajunge in tara mai devreme de 3-4 ani. Vom ramane deci inca 5 ani cu 20-25 de avioane, cu o valoare combativa redusa. Stam bine la avioane de transport, mai avem inca o flota de elicoptere, e drept imbatranita. Nicio perspectiva pentru elicoptere de atac in viitorii 5 ani.
    Apararea AA sta ceva mai bine, daca programul Patriot se va derula fara probleme . Macar atat.
    Stam destul de bine cu radarele, avem acele TPS-uri…
    Eu as vrea sa spun insa cateva cuvinte despre resursele umane. Avem cateva mii bune de oameni ce au vazut teatre de operatiuni. Majoritatea nu au fost direct combatanti (exceptie cei din FOS), cu toate acestea experienta lor e una deosebit de valoroasa. Din pacate multi au iesit din sistem, din considerente de varsta/venit/stare de sanatate.
    Avem in acelasi timp o inversare a piramidei, o inflatie de ofiteri superiori, cu o gramada de doctorate luate, pentru care exista posturi pe nomenclator.
    Si acum pun cateva intrebari, zic eu justificate:
    • Cati dintre soldatii armatei vorbesc cursiv o limba straina?
    • Cati au tras mai mult de 50 de gloante de pistol/PM/PSL intr-un an?
    • Cati stiu sa foloseasca o arma antitanc?
    • Cati stiu sa acorde primul ajutor in conditii de conflict/dezastre naturale?
    • Cati au carnet de sofer pentru utilaje/autobuze/camioane?
    • Cati fac sport zilnic, alearga minim un maraton pe an, stiu sa coboare in rapel, stiu sa inoate, skieze, practica arte martiale?
    • Cati au dormit in natura minim cateva nopti, si pe timp de iarna?
    • Cati dintre soldatii armatei sunt multumiti de veniturile familiei, pot petrece un concediu decent?
    • Care este incidenta alcoolismului in randul cadrelor militare?

    • Foarte bine punctat!
      Și eu aș fi curios să aflăm răspunsurile la întrebările dumneavoastră, mai ales în ceea ce privește antrenamentul !
      În altă ordine de idei, am participat împreună cu soldați la două acțiuni de plantare și am avut NEplăcerea de a observa atitudinea și comportamentul soldaților în momentul în care superiorii nu erau prin preajmă! Parcă erau elevi la de la o școală profesională prostă care comentau la adresa profesorului. Nu mi-a plăcut, din punctul meu de vedere m-aș fi așteptat la mai mult respect din partea lor în relația cu cadrele superioare!

    • si eu as fi foarte foarte curios cum stau cu activitatea fizica. Un maraton ar fi un minim pt orice soldat, mai ales ca nu mai e mare lucru in ziua de azi.
      Un minim de catarat (rapelul care se invata in max juma de ora), ski, engleza obligatoriu, mai ales ca suntem in NATO

      • cu maratonu ne-am ars daca faceti referire la cei 42 de km parcursi in fuga,
        dar nu cred ca-l pot face nici aia din fortele speciale indiferent ca sunt de la ingleji, americani sau legiune,
        si astia se pregatesc zilnik,
        iar ceea ce este mai interesant la astia pregatiti (cum sunt americanii de exemplu) ofiterii scot timpi mai buni decat soldatii,
        ceea ce spune ceva,
        la noi odata cu terminarea academiei militare se cam incheie pregatirea fizica pt ofiteri, cei cativa care fac pregatire in continuare sunt foarte putini si sunt dintre cei putinii pasionati de meseria lor,

        la regulamentele militare mai vechi era vorba de 40 km mars,

        • da, 42 de km. Se obtine lejer in 1-2 ani de alergare moderata. Eu am alergat primul maraton dupa 4 luni de pregatire mai intensa, dupa ce alergasem din an in pasti vreo 2 ani. Eu ma gandesc ca militarii ar trebui sa aiba deja o conditie fizica buna din start, deci sa alerge un maraton nu ar trebui sa fie prea greu. La americani stiu ca se alearga foarte mult, stiu de la amici care au fost in Afganistan si au gasit mereu piste amenajate de-a lungul gardului de perimetru in care se alerga in draci. Mai ales americanii de la gradele mici pana la cele mari alergau mult.

          La VM as baga trail running, alergarea montana, in mod obligatoriu. Bine, ar trebui umblat un pic la echipament (foarte greu) si renuntat la eternii bocanci in favoarea ghetelor de alergare. Se pierde la puterea de foc, dar se castiga enorm la mobilitate. terenul montan de la noi se preteaza foarte bine la asa ceva. O astfel de infanterie usoara ar fi letala in arcul carpatic

          o intrebare pt cei care mai sunt cadre active. Dupa academie, scoala, etc, nu mai faceti pregatire fizica? nu mai aveti testari regulate? Nu cred ca divulgati un secret militar daca spuneti aici 🙂

          • Exagerați un pic cu alergatul. La ce le-ar folosi celor ambarcați pe nave, piloților, celor din alte arme tehnice, tancuri, radiolocație ,artilerie, sa fie maratoniști.
            Nici măcar infanteriștii nu se mai deplasează pedestru pe distanțe mai mari de câțiva km. Există ore de sport in programul de există marșuri pe distanțe lungi și testări anuale obligatorii, pe bază de barem, diferențiate pe categorii de vârstă. Problema sportului o reprezintă, pe lângă costul echipamentelor și bazelor, igiena de după sport , puține unități sunt dotate cu băi și dușuri.

            • Din contra, e vorba de sanatate, alergatul e in stransa legatura cu rezistenta la efort si starea generala de sanatate.

              • Sportul moderat este sanatos .
                Tine cont ca un corp poate fi asemuit unei baterii . Cu cit tragi de ea , pe atita se consuma mai rapid .
                De la sport facut in mod profesionist , am ramas doar cu sechele .
                In anii ‘ 90 , la unitate de interventie a jandarmeriei , am ajuns la 25 de km alergati cu 32 kg de ranitza in spate (cantarite in mod scrupulosinainte) , si masca antigaz pe bot . Din 48 , cati eram ..30 au ajuns la spital . Inca mai am …,, cosmaruri ”
                Fac bine cum fac astazi …pregatire specializata si nu sadismul ala din trecut . Inutil de altfel . Ar fi fost suficienti un 10 km la zi , iar restul timpului dedicat pregatirii specifice .
                Parerea mea ..nah !

            • Plecati de la premisa ca vor exista mereu mijloace mecanice de deplasare, masini, tancuri, TAB, vase, avioane etc. Experienta din cele 2 razboaie mondiale a aratat ca multi soldati au fost obligati, dupa distrugerea tehnicii militare, sa se deplaseze pe jos pe distante de sute de km, mars/alergare pt ca nu erau pregatiti si echipati, iar majoritatea nu au supravietuit. E bine sa te pregatesti pt ce e mai rau
              Doar la noi alergarile de maraton si semimaraton sunt private cu un fel de teama superstitioasa. Afara o buna parte din populatia active practica asa ceva. In 2016 in America au fost 17 mil de oameni care au terminat o cursa de maraton si/sau semimaraton.

              Exista multe beneficii pt organism, creste rezistenta la efort si imunitatea organismului, scade burta (problema cronica la noi), etc.
              La americani in armata se alearga in draci ?

              Problema cu igiena ar trebui rezolvata oricum, cu sau fara alergat. Costul echipamentelor e mult mai mic decat va inchipuiti

              • Boss, e ok capitolul asta. Cel putin VM-ul si BIM le-au scos limba de-un cot infanteristilor marini americani de cateva ori in exercitii si nici aia nu-s chiar neofiti.

              • Pregatirea fizica e necesara. Dar razboaiele de azi nu se mai poarta in paradigma ww2. Iar maratonul nu e necesar, marsul cu combat gear complet pe 15-20 km, da.

              • Eu nu imi închipui, am făcut parte zeci de ani din acest sistem și zic ca am o imagine corectă a acestuia. Am văzut dotările altor armate am văzut și rezistența fizică a militarilor acestora. In acest moment avem doar două soluții, reducem efectivele la jumătate sau dublăm bugetul apărării pentru 6-8 ani. Subfinanțarea din ultimi25 de ani nu se poate rezolva altfel.

                • @karadeniz Ideal ar fi sa dublam bugetul… Concomitent cu o adevarata „reforma structurala”. Eu vad imbunatatiri la armata romana, dar este totodata evident ca mai e mult de lucru.
                  Problema bugetului insa este in brate la politic si avand in vedere culoarea puterii am toate motivele sa fiu pesimist…
                  Tot la politic este si problema reformei structurale… In continuare e prea mult politic in armata.

            • capatul satului e troll in forma continuata, nush cat ia la o apasare pe tasta.

            • Aici imi permit sa va contrazic putin. 🙂
              Alergatul si nu numai e important pentru moral si o buna conditie fizica, nu neaparat in ordinea asta. Am vazut clipuri cu marinari americani de pe SSBN-uri alergand in jurul silozurilor si, personal, pe alta nava, oameni coborand in sala de sport.
              Ca unii dintre ofiterii nostri sunt supraponderali nu mi se pare in regula nici mie, evident cazurile de boala fiind excluse. Parca s-a pierdut putin din chestia aia ca un ofiter trebuie sa arate impecabil. Probabil ca salariul mic nu te prea imbie, cine stie.
              Ca avem unitati fara bai si dusuri este absolut in neregula, in secolul XXI.

          • Pe bune?!? Nu, dupa aia toata lumea sta in fotoliu.
            Exista trail running la VM. „Decat” de vreo 30 de ani.

    • Limbile străine nu prea au relevanță pentru capabilitățile combative a vreunui militar dar in armata română cel puțin 15% vorbesc fluent o limbă străină. Din păcate cunoașterea uni limbi străine este un criteriul de promovare cu mai multă greutate decât alte cunoștințe și abilități necesare unui militar.
      Intr-un an de instrucție militarii execută intre 3și 6 ședințe de tragere cu armamentul individual și 1-2 ședințe de aruncarea grenadei, In perioada instrucției de bază soldații și elevii din instituțiile militare de învățământ învață și fac ședințe de tragere cu armamentul antitanc individual.
      Ședințe teoretice și practice de acordare a primului ajutor se execută in fiecare an de instrucție.
      Nu prea văd relevanta carnetului de șofer pentru utilaje si mijloace de transport auto cu excepția celor încadrași pe funcții și a cadrelor militare din această armă.
      Militarii au un număr de ore de sport in programul de instrucție și niște bareme sportive precum și niște ore de autoapărare. Problema sportului de tip Rambo se lovește de asigurarea condițiilor și volumul cheltuielile necesare pentru a face sport.
      Există in programele de instrucție și tabere in natură unde se doarme in cort.
      Alcoolismul in rândul cadrelor este mai degrabă o poveste decât o realitate, in mod cert este mult mai mic decât in rândul populației civile și se practică în afara unității.

      • Intrebarile de mai sus le-am formulat in urma unor observatii personale si a discutiilor cu prieteni, oameni din sistem.
        Cunosterea unei limbi straine are din punctul meu de vedere o mare relevanta, cu impact asupra capacitatii combative. Suntem intr-o alianta, participam la aplicatii comune, vom merge in caz de nevoie la razboi impreuna. Asta ca sa nu vorbesc de documentatiile tehnice, interoperabilitate etc. In plus, e un factor de progres.
        3-6 sedinte de tragere pe an?? Adica trag cu arma din dotare o data la 2-4 luni… Imagineaza-ti ca te urci pe bicicleta o data la 4 luni, sau ca iti conduci masina doar o data la 4 luni!
        De 1 Decembrie am avut neplacuta surpriza sa vad expuse pistoale TT (parca erau retrase) si Carpati md. 1974, la Sibiu… Studentii de scoala militara mi-au spus ca fac trageri cu ele, si ridicau usor jenati din umeri. Asta ca sa nu zic ca mi-am regasit pe platou autospeciala din 1994. 
        Legat de carnetul de sofer, are relevanta, e o abilitate suplimentara mai mult decat necesara, nu mai dezvolt.
        Legat de alcoolism, sport, pregatire medicala, armata e parte din poporul roman, care nu o duce deloc bine in statistici, si in cazurile astea suntem pe la coada.

      • faci parte din nato e foarte important sa sti limbi straine ca sa poti cumunica cu aliatii

      • Din pacate, faza cu cateva trageri pe an, si la alea tragi un numar foarte mic de cartuse, ii adevata. Ce-i drept, am vorbit cu cineva de la o unitate de transmisiuni, dar nu cred ca la infanterie rata de trageri este cu mult mai buna. Mai lipseste sa-i puna sa adune tuburile, ca pe vremea lui Ceausescu.
        Daca si la numarul de gloante avem probleme, cred ca discutiile despre inzestrare nu-si mai au rostul.

      • Ai nostri vorbesc mai bine decat 75 la suta din profesionistii incadrati in alte armate ue
        Cu toata engleza noastra de balta ..la asta suntem peste
        75 la suta e pus din burta , dar vazandui pe altii..

    • Ai dreptate.Precizez ca militarii nostrii care au actionat in teatrele de operatiuni nu au o exprienta reala de front adica de militari care lupta in linia 1, ci de politisti militari care actioneaza mai mult impotriva insurgentei si asigura ordinea publica intrun anume sector.

      • @sorin
        Mvaaai, ce frumos. Ia plimba-te si tu cu insurgentii brat la brat, sa te duci sa-ti extragi camarazii din masini lovite cu lovituri de AG sau sarite pe DEI-uri, in timp ce baietii de peste drum se distreaza improscindu-te cu foc de mitraliere si AK-47 timp de citeva ore. Sau pleaca in patrula si intoarce-te dupa 30 de minute pentru refacerea stocului de munitie, deoarece l-ai terminat.
        pe urma vina si explica-ne cum e cu linia I si contrainsurgenta! Suntem foarte curiosi.
        Parerea mea, hic…

      • Ce e linia 1???
        Ce relevanta are ca poti sta in transee cand esti bombardat , ca un operator de baterie aa sta cu ochii in monitor sa vada ce vine , ca un sofer de tanc merge intr-o vale in camp deschis ..fara cercetare prealabila etc???
        Hai sa provocam un razboi sa avem experienta reala ptr toti operatorii de arme nu????
        Cei care au fost au facut ce li se cerea sa faca ..onorabil.

      • In contrainsurgenta nu exista linia 1. Glontul are acelasi efect si pe front, in transee de-alea de ww1 si in patrulare, macar in transee stii din ce directie vine si esti protejat, in patrulare nu.
        E plina lumea de „destepti” care precizeaza.

  9. Cred ca raspunsul e un mare NU, la toate intrebarile de sus. As mai completa cu o intrebare:
    Cati militari au un al doilea job part-time, indiferent de Mapn,MAI, ca chelneri, livratori de pizza, zugravi, instalatori, soferi, pentru a-si completa veniturile?

  10. Andrei Cristinel Negru

    Sunt doua aspecte care daca le analizezi îți vor arată pe ce se cheltuie banii :
    1. Militarii si ofițerii pe lângă salariu primesc sporuri . Sporul de risc de ex este de 50% din salariul de baza .
    2. Contractele de servicii efectuate cu firme private : catering , internet, telefonie etc care la noi întotdeauna sunt mari .

  11. De ce sa fie un model iveco mai scump de operat decat un dac( model echivalent)????…mai ales model mai vechi , ca si an de constructie
    Sau un set de cauciucuri ..care costa cam la fel ori ptr zimbru ori ptr piranha 3( in teorie)
    Sunt consumabile ,etc , intretinere periodica( prevazuta ..ce trebuie calculata din start , ptr ca e total previzibila) ,defecte( intretinere ce nu e prevazuta total , dar trebuie sa existe un anumit istorial cu incidente tipice ptr diferitele tipuri de tehnica)
    Adica ce fac cei de prin departamentele de miscat hartii ???
    Sa faca probabilitati …nu exista nicaieri in lumea asta un model total redundant de a administra atat resursa umana cat si cea tehnica …aproape de 100 la suta full time
    Au un timp de raspuns diferitele structuri etc
    Eu …personal tind sa cred ca armata ca si consumator de resurse pe timp de pace pe model 1900 toamna e ….
    Armata trebuie sa sprijine interesul direct al statului si atunci cand nu e implicata in operatiuni de aparare a teritoriului etc
    La noi e????
    Inzestrarea e de acord cu???
    Structurile sunt adaptate???

    • Pretul pieselor pt DAC ca si faptul ca intretinerea si reparatiile pot fi facute cu doi mecanici priceputi duce costul mult mai jos decat la camioanele moderne. Basca ca daca ambele vehicule sunt intretinute corect durata intre reparatii este destul de similara.

  12. Articolul mi se pare echilibrat si trebuie trans un semnal de alarma! Dar……
    Din afara si neavand nicio informatie din interior, aceasta imagine contrasteaza cu cea de la Saber Guardian, unde cel putin pentru camere, armata romana a aratat ceva capabilitati, chiar si cu echipamente vechi, dar intretinute.

    Daca mai citesc si comentariile mi se intregeste tabloul de o sleahta de betivi, burtosi, care mai repede se impusca in picior cu armele din dotare (daca astea ar functiona si ar avea si munitie)…. cu comandanti pusi pe jaf. Si cand te gandesti ca soldatul rus merge cu tigara aprinsa pe sub apa!!! :(((((

    Da, sa fim realisti, dar generalizarea este de rau augur!

    PS: Pentru o astfel de armata cu astfel de personal mai vreti ca oamenii de rand sa fie de acord cu achizitii de miliarde?! Mai bine ne-am preda „fratelui” Ivan…. e mai ieftin.

    • Pai eu sunt ferm convins ca soldatul rus este aproximativ la fel ca cel roman … ca doar provin din acelasi sistem. Doar ca militarii rusi sunt de 20 de ori mai multi …

    • Militari romani nu sunt in mod categoric betivi si burtosi dar tot categoric avem o problema gigantica cu tehnica de lupta, piesele de shcimb si personalul.
      Pur si simplu sunt mult mii de posturi neacoperite si mult tehnica trasa pe dreapta din diverse motive legate de intretinere.

      • Daca lucrurile merg in halul asta in curand o sa avem o armata de 20.000 de oameni precum Austria sau Ungaria ! Chiar daca faci achizitii de tehnica de lupta s-ar putea sa ne trezim ca nu vom avea personal care sa opereze tehnica respectiva! Armata nu mai e o atractie prntru tineri care isi doresc cu totul altceva.Nu stiu daca americanii si alti aliati NATO stiu de aceasta problema cronica cu personalul + alte lipsuri majore. Mai bine stam in banca noastra si nu provocam pe nimeni,pentru ca oricum avem armata de parada,iar in cazul unui conflict real ne-o luam mai rau ca la Cotul Donului! Daca va fi un razbel(sa ne fereasca D-zeu !)cred ca vom lupta ca rebelii houthi decat sa ne bazam pe armata regulata.Mai e ceva de urmarit…Vin alegerile prezidentiale.Ce vor alege cei care vor vota? Estul sau Vestul?

  13. 1- vreti personal suplimentar ? Eliminati virsta de pensionare de 45 de ani. Sau in alternativa, garantati la acea virsta , o pensie de doar 20 % din cea intreaga.
    2- vreti mai multi bani ? Scoateti din bugetul EFECTIV al MApN miliardele platite anual pentru pensi ( speciale , de servici , cum le numeste fiecare). Cele 3-4 miliarde lei necesare anual , sa fie finantate din un capitol SEPARAT si SUPLIMENTAR al bugetului ministerului.

    Pina nu se rezolva ambele probleme ( ca sint indisolubil legate) , nici o sansa sa vedeti o armata moderna si eficienta. Parazile militare cu tehnia lustruita , uniforme noi noute scoase din depozite ( la fel ca bocancii ) ascund problemele , induc false sperante in cetateni.
    Creditele de angajament sint datorii. Pe hartie si ipotetice.
    Care se bat cap in cap cu risipa bugetara , deficitul de 3 % si ca urmare sint primele sacrificate pentru a mentine deficitul bugetului la sub 3 % PIB.

    • Pentru a nu fi acuzat ca bat campii, un document OFICIAL al MApN :

      http://www.mapn.ro/buget/2017/plati_nov.pdf

      Deci , pina la 30.11 2017
      – armata a cheltuit 9.117.973.512 lei
      (luam ca 100% din cheltuielile pe primele 11 luni ale anului)
      Din care :
      – cheltuieli de personal = 3.717.772.914 lei (40,7 % din totalul sus mentionat . In linie cu practica celor mai avansate forte militare mondiale )
      – asistenta sociala = 3.230.069.739 lei (35,42% din total )

      Ca urmare , salarii + asistenta sociala = 76,12 % din totalul cheltuielilor ministerului

      Puneti astea 3,230 miliarde lei asistenta sociala / 11luni SEPARAT si SUPLIMENTAR la bugetul MApN si problema financiara e rezolvata .
      Deoarece ar aparea miliardele necesare (pe linga cele 941.567.244 lei) la vocea CHELTUIELI DE CAPITAL care sint in realitate investitii conform oricarei carti contabile internationale .

      Armata ar fi avut 4,1 miliarde lei de cheltuit doar la investitii pe 11 luni .
      QED.

      Doar ca astfel de mofificari face rau multora care se prezinta pe ecrane ca experti , patrioti , toti in rezerva din tinerete si cu numeroase galoane pe epoleti , decoratii dar fara sa fi vazut vreodata un atac real , o ambuscada talebana sau un IED detonat sub propriul TAB 77 .

      Tot respectul pentru cei care risca propria viata zi de zi in teatrele de operatii internationale. Astia sint adevarata armata .

      PS.
      In schimb sint condamnati definitiv generalii Mircea Chelaru ,Corneliu Dobriţoiu , Sergiu Medar , Corneliu Duță,colonelul Ionel Vizitiu.
      Unu fost ministru ai apararii , altul fost sef al statului major , un altul seful garnizoanei Bucuresti .
      A avut cineva curajul sa degradeze penalii astia , sa le taie mega pensile nesimtite ?
      NU si NU ca ei sint „mandria uniformei militare romanesti ” . 🙁

      • Bati campii, stai lejer. Cu toate cele 300 de reviste din garaj. Ai o imaginatie vivida.

        • Matematica e stiinta exacta.
          A refuza realitatea oficiala a datelot e ignoranta , prostie sau complicitate.

          Datele sint oficiale de pe site MApN , a calcula procentele se invata in scoala elementara iar lista de condamnati definitiv e si ea oficiala ( inculpati in acelasi proces.)

          • Inseamna ca ai cam lipsit la scoala elementara

            • Tipic apevist… insolent, betiv si incompetent…
              Omul spunea ca au pensii babane unii condamnati pentru furt de la armata.
              Oamenii aia trebuia degradati si trimisi la ajutoare sociale…
              Raspuns de politruc sadea! De aia aveam, inainte de ’89, comandant si secretarul de partid… Unii insolenti, betivi si…incompetenti!
              Ma opresc aici – nu tot ce poarta o haina militara o si merita!
              Scuze profesionistilor, muncitori si cu respect fata de meserie!

      • Chiar daca s-ar face ce ai zis tu aici, ramane o problema: Cine administreaza banii astia (4,1 mld/ 11 luni) si cat de transparent o face, ca pe cei din armata nu are nimeni curaj sa ii verifice cum gestioneaza banii.
        Din 4,1 mld se pierd 50%(sau chiar mai mult) pe spagi, furt si proasta administrare si executie.

  14. Salut. Eu lucrez în sistem și sunt șofer pe DAC.Sunt foarte multe lucruri de spus despre asta.Atât de multe……Cât despre mentenanță, piese pentru DAC si ROMAN nu mai produc multi. Pentru că, în afară de MApN, nu prea mai are nimeni camioane romanesti pentru care să se fabrice piesele respective.

  15. O sa improvizam la nevoie.
    Afganii cum se descurcă?

  16. Capatu satului, nooxy, stefan 60, ia uite cum va impuscati voi singuri in picior, mai schimbati notele ca cantati pe aceeasi gama.

    • Mai Vladutz, toate comentariile tale in afara de unul au fost „bati campii etc etc”.
      Te rog sa ne luminezi din informatiile tale binedicumentate care este realitatea.

      Deoarece clar un buget care plateste 75% catre personal si pensii are o problema. reprezinta o eficienta incredibil de proasta a capitalului. ca sa iti dau un exemplu concret industria unde lucrez are medie europeana de 47%.

      • Razvanel, cauta lumina in alta parte, cius.

        • Deci esti doar un troll. Probabil cu actuala sau viitoare pensie in cei care mananca 90% din partea de asistenta sociala a bugetului apararii. Cat erau la ultima statistica..12% din total?

          • E prima oara cand comentezi pe-aici? Te-as fi remarcat daca mai scriai. Ca spui prostii dupa prostii.

            • Nu e prima oara, dar in general nu ma dau atat de destept cat te dai tu fara sa spui nimic. Doar ca tu le stii pe toate si restul sunt prosti.

              Restul despre alocare si eficienta utilizarii capitalului (ROAC) nu ma astept sa stii ce inseamna. Asa cum te astepti tu sa stie lumea care e realitatea din sistemul militar asa cum o vede un membru al sistemului (ce pari a fi, asta daca nu esti troll platit ceea ce este o posibilitate cu o probabilitate rezonabila).

              Insa oamenii pot trage concluzii din informatii mai mult sau mai putin complete. Unele au o logica. daca ai informatii reale poti sa ii contrazici nu doar sa ii insulti.

              Ca sa iti vorbesc pe limba ta, poate spun eu prostii dar tu nu spui nimic. Esti un exemplu elocvent a tot ce ne e scarba in sistemul de stat. Vorbe de lemn, luarea in derizoriu a opiniilor oamenilor, incapacitatea de a sustine logic afirmatiile etc. Ai un singur post decent in cele 30-40 din cele scrise pe acest articol.

              Mi-as dori sa existe un sistem de block sa nu iti mai vad comentariile intrucat vreau sa citesc chestiuni de la oameni care au ceva de spus.

              Tot pe limba ta, cius.

              • Nu e vina mea ca ai niste frustrari legate de sistemul militar. Poate n-ai avut pistoale de jucarie in copilarie, cine stie.
                Eu nu mi-as dori sa existe un sistem de block pentru aiurelile pe care le scrii, e bine ca vad si altii genul de specimen pe care il reprezinti.

          • Nu-i vorba de pensii!!! Este vorba, in cel mai rau caz, de subfinantare, in cel mai rau de…dracu mai stie ce. MApNul trebuie sa-si plateasca pensiile si salariile, in toata lumea este la fel.
            Vad ca nu observati cea mai importanta informatie desi ea se regaseste in articol: Armata are 10-15 poate chiar 20 de mii de posturi neocupate! Pur si simplu nu mai gaseste doritori pt angajare…

            • George, in Londra, sunt foarte multi baieti care au fost in armata si au plecat doar din cauza faptului ca altul mai putin educat, dar cu pile, le ordona ce sa faca.

            • Subfinantarea fortelor armate este un fenomen care exista de pe vremea lui Ceasca. In mod normal 70%-75% din cheltuieli ar trebui sa mearga catre achizitii si operare/mentenanta/intretinere. Faptul ca sunt mii de posturi neocupate este o mare problema. Intrebarea care trebuie sa ne-o punem este de ce? Parerea mea este ca o parte tine de domografie, iar alta tine de probleme structurale cu fortele armate care nu au fost niciodata adresate intr-un mod corespunzator. Aveti caporali trecuti bine de 40 de ani ca varsta, cand in conditii normale ei ar trebui sa fieundeva pe la jumatatea acestei varste. Fortele armate ale Romaniei nici in ziua de astazi nu are un corp de subofiteri cu adevarat profesionisti care sa asigure functionarea de zi cu zi a armatei si care sa asigure conducerea armatei la cele mai inferioare esaloane. S-au tot incercat remedieri care pana la urma nu au fost duse la capat intr-un mod corespunzator. Acesta sarcina este alocta in continuare ofiterilor cu grad de companie si de campanie, care de obicei sunt bine instruiti si bine educati, dar nu vor face fata la acesta sarcina. Aici vine si buba. Armata nu este o vocatie in care cineva cu un anumit talent ar vrea sa-si petreaca viata profesionala stiind foarte bine ca exista o foarte buna sansa ca cel sau cei care sa-l indrumeasca sunt niste tampiti patentati. Cei care au un anumit talent au alte optiuni si se descurca, deci dintr-o data fondul de recrutare al armatei romane devine foarte restrans si de aici problemele care tin atat de demografie cat side calitatea individului recrutabil. In concluzie Coane George in concluzie avezi o armata formata din niste batrani care nu reprerzinta talentul de care ar fi nevoie.

              • Pai nu stiu daca stii, primii militari straini care au instruit subofiterii romani (la Pitesti) au fost colegi de-ai tai. Unul dintre ei a dat mana cu un colonel de la noi fara sa-si scoata manusa (chestie culturala) si a urmat un monolog de vreo 5 minute al ofiterului, intr-o engleza aproximativa, cu ajutorul mainilor.

                Iar dupa aia i-au „subofiterit” pe sergentii (maci) deveniti caporali. Majoritatea dintre ei au iesit din sistem.

                • Programul ala a fost intiat prin 1999 daca nu ma insel. S-au carat ai nostri de acolo si sa ales praful de el. Acum vad ca ii trimit pe unii la o academie de subofiteri administrata de US 7th Army n Germania. Iarasi stricam orzul pe gaste?

                  • Bai, da, poti spune ca s-a ales praful, dar baietii aia care au fost acolo au dus spiritul mai departe, ca sa zic asa. Ceva tot a ramas, chiar daca putin fata de cat ar fi putut sa fie.

                    • Intreaba-l pe sharky. Cred a a fost unul dintre alsolventi.

                    • Vladut, parca ai fi ciordache – alta intrebare…
                      Omul iti spune in cunostinta de cauza ca s-a ales praful de un program, iar tu o dai cu spiritismul! Un purice care sare in sus… probabil ai 1.60…

                    • 1,49 ai gresit. si tu dai atentie unui purice, inseamna ca ai 1,20, timimumu
                      btw, cred ca l-ai injurat pe sharky

                    • @ Vlad
                      Nu-i problema! Am dezvoltat imunitate la luptatorii din spatele tastaturii! Doar ma distrez imaginindu-mi cum ar reactiona pusi in anumite situatii.

              • @Alex Am obosit citind pana aici, dar a meritat. 🙂 Mi se pare ca ai pus punctul pe „i” 🙂

  17. ce? ia zi tu, flacauas, ca le stii pe toate ca un om mare

    • Credeam ca toata lumea o sa aleaga 3.
      Dar uite ca nu . Deci mai avem sperante.
      Tot ce am scris, nu e din vise. E doar din ce se intampla in viata reala prin SMFA. Si sunt convins ca si prin alte unitati e cel putin la fel de rau( sau de bine, depinde de care parte esti)

      • Stii care e faza cu reducerea unitatilor? Toata lumea e de acord cu asta, doar sa nu fie vorba de unitatea lui.
        Sunt curios ce unitati ai desfiinta tu.

  18. Cum vreti frate sa fie armata inzestrata si capabila, cand generalii impreuna cu persoane dubioase din MAPN au un singur interes : sifonarea banilor din bugetul destinat intretinerii si achizitiilor ?
    Exista generali care fura si generali si subalterni care stiu si tac, asta e armata romana de 27 de ani incoace.
    Luati ORICE cazarma renovata in ultimii 27 de ani si vedeti cum arata contractele, devizele, cum arata proiectul pe hartie si cat s-a executat si o sa vedeti ca ori nu s-a executat nici 10% ori pe undeva s-au furat bani. Cum e posibil ca o renovare sa coste mai mult decat o cazarma noua si sa dureze 4-5 ani?
    Sunt sigur ca asa se intampla si la alte tipuri de lucrari/achizitii facute de armata. Armata arunca bani in nestire pe lucruri care ar trebui sa coste de 5 ori mai putin si lucrari de renovare/intretinere care ar trebui sa dureze de 2 sau 3 ori mai putin timp si tot atat mai putini bani.
    O mare parte din cazarme si pavilioane apartinand armatei nu au aviz de functionare de la pompieri sau sunt insalubre si foarte prost intretinute.

    • Ok, hai sa luam aia de la Someseni. Ce a fost in neregula? Concret, ca altfel esti doar un alt trombonist.

      • Daca imi dai contractul, devizele si proiectul in baza careia s-a renovat si mergem sa vedem cum arata cladirea iti arat ce e in neregula si acolo. (nu cunosc cazarma respectiva, dar nu exista firma de constructii care sa nu profite de resursele armatei, nu de alta, dar la licitatii sumele date de armata sunt prea mici pentru firme serioase).
        Dar prin faptul ca ai luat apararea neprihanitilor gradati mi-ai amintit de ce imi zicea un prieten colonel: Daca un jurnalist vrea sa ia la verificat o cazarma, un pavilion, orice dintr-o uniate militara, se duce la primarie, unde afla ca armata isi gestioneaza singura constructiile si ai nevoie de aviz de la armata ca sa intri tu si sa vezi cu ochii tai, aviz pe care nu o sa il vezi niciodata. E un cerc al coruptiei in armata inchis pentru voi, civilii.
        Ce am zis eu poate fi verificat pe cazarmele din zona Cotroceni-Drumul Taberei, ,,renovate” in anii 2000 doar pe hartie. Au fost renovate atat de bine majoritatea pavilioanelor, incat in 2015 s-a constatat ca sunt insalubre.
        Sau in armata e ca in Japonia cu durata de viata a cladirii de 20-30 de ani?

      • Aici tu esti trombonistul.
        Eu in clipa asta nu pot fizic sa iti demonstrez ca un procuror cu dovezi ce am zis.
        Dar nici tu nu poti sa demonstrezi contrariul si atat timp cat eu trec cu autobuzul si vad polistiren prost montat pe fatada pavilioanelor si ca in contract scrie ca s-a sondat pentru a se vedea adancimea si materialul fundatiei si nu exista urma de sondare de cand s-a facut cazarma pe vremea lui Cuza, despre ce vorbim aici?

        Este Romania numarul unu la transparenta si corectitudinea afacerilor armatei si nu stiam? Ori tu nu esti cu picioarele pe pamant si vezi caini cu covrigi in coada langa raul de miere care curge in unitatile militare romanesti, ori sunt eu scelerat? Una din doua.

        • Tu ai spus, citez: „Luati ORICE cazarma renovata in ultimii 27 de ani si vedeti cum arata contractele, devizele, cum arata proiectul pe hartie si cat s-a executat si o sa vedeti ca ori nu s-a executat nici 10% ori pe undeva s-au furat bani.”
          Deci nu „orice”, nu era suficient, ci „ORICE”.
          Deci, ok, am ajuns la concluzia ca de fapt acel orice e vag definit la o cazarma din vremea lui Cuza din Cotroceni-Dr. Taberei.
          Multam.

          • Am extrapolat acel orice pentru ca tot ce am vazut cu ochii mei in materie de infrastructura militare reabilitata(mult spus reabilitata) a fost ori dezamagire, ori dezastru ori chiar nimic (Vezi Fetesti, Craiova, Iasi, Caracal, sate periferie Bucuresti). Am vazut cred ca 30 de specimene de ,,renovari” din zone diferite si toate au probleme. Daca la asta adaug ca stiu ca si in zona privata la renovari si intretinere cladiri si echipamente se fura foarte mult la contract si se executa prost in general, am presupus logic ca tot ce tine de armata-infrastructura-mentenanta e la pamant.

            Bazele militare vazute cu ochii mei (din orase in special), cladirile ,,renovate” erau executate cam la nivelul ANL-urilor de la sate, adica spoite. Nu vreau sa ma gandesc ce se intampla la bazele neexpuse privirii publicului, acolo probabil e dezmat.

            Daca eu am extrapolat (si inca eu cred ca am dreptate, ca peste tot unde au avut ocazia sa fure, generalii nostri ,,patrioti” au furat sau undeva pe drum s-a furat), tu vi si spui ca e doar una si eu spun ca sunt toate, adica la restul cazurilor de cazarme renovate le lucesc dintii de cat de corect au fost executate lucrarile.

            In concluzie, eu spun ca e NEGRU si tu vrei sa ma faci sa reformulez cum ca ar fi gri. Este NEGRU, cel putin de aici din Est si din Sud se vede NEGRU, eu spun armata se fura bani din toate ,,investitiile” (de catre cei mai inalti in grad) si tu spui ca nu ar fi chiar asa. Scuza-ma, dar in ce tara ai trait pana acum?

            • Nu vreau sa reformulezi nimic, te-am intrebat de un caz concret si ai dat-o ca la Ploiesti, ca ai vazut din autobuz polistirenul.
              Credeam ca e ceva mai cu substanta.
              Daca te intreb acum iar ce ai vazut cu ochii tai sa zicem la Fetesti o sa zici poate ca treceai cu trenul si era pista valurita.
              Se fac magarii, evident, multe, dar hai sa nu scoatem din palarie.

            • Este evident că exagerați, grotesc chiar, dor pe baza a ceea ce citiți ori vedeți de de la distanță.

          • Deja am obosit sa scriu, schimba-ti numele din Vlad in Gică si gata.

    • Asta cu sifonarea banilor de că tre generali e cancan nu discuție utila la ceva.
      Există condamnări ale unor militari, de la general la soldat, cu imputarea pagubelor iar sumele totale acumulate in cei 27 de ani nu depășesc câteva milioane de lei.

      • Da frate, e cancan, armata merge unsa si s-au furat doar cateva milioane de lei, restul au fost gestionati perfect.
        Generalilor le sclipesc dintii de sfinti si corecti ce sunt.
        E totul transparent si putem vedea fiecare nit si piulita cat a costat.

        Vorbind serios,
        armata isi are verificatorii ei pentru fiecare tip de lucrare in parte, verificatori care intr-o lume paralela probabil isi fac toti treaba.
        Evident ca in restul institutiilor publice, coruptia pare mai mare pentru ca sunt transparente contractele,devizele,proiectele si poti,daca ai chef sa te bagi, sa verifici mai usor drumul banilor.
        E la mintea cocosului ca intr-un cerc inchis se fura ca in codru, cerc inchis unde ,,bagaciosii” nu au cum sa vada prea usor, cum este cercul armatei (unde daca soldatii nu comenteaza ce fac coloneii, generalii etc.).

        cerc inchis = acces limitat sau nul din zona publica

      • Imi este foarte clar ca si tu si celalalt troll sunteti din armata de ii luati apararea peste tot pe forum.
        Imi pare rau ca asamblajul corupt al armatei e platit indirect si din banii mei si pe langa asta mai aveti si tupeu sa spuneti ca nu e asa.
        Daca nu faceti pe prostii asa din lipsa de activitate, e un caz de idiotenie pe care rar mi-a fost dat sa o vad.

        • BINGO !!…cam greu dar e bine asa rău.

        • Gabriel, nu stiu cine esti, am discutat cu tine pe argumente, tu ai dat-o cu „prostii”, „idiotenie”, si nici macar nu cred ca atata te duce IQ-ul.
          Minti cu nerusinare.
          Uite cat platesti tu. sunt mega-satul sa aud asta cu „sunteti platiti din banii mei”.

          “– În ce domeniu vă desfășurați activitatea? încep eu.
          – Dar ce contează asta? răspunde omul contrariat.
          – Ca să vă demonstrez ceva.
          – Sunt profesor de matematică, spune omul.
          – Și ce venit lunar aveți?
          – 1.892 de lei, îmi răspunde omul curios.
          – Vedeți dvs. din salariul pe care încasați lunar plătiți 16% impozite la stat, adică CAS 0,5% vreo 9 lei, la sănătate plătiți vreo 5,5%, adică vreo 104 lei, la CAS mai plătiți vreo 10,5 %, adică vreo 199 de lei totalul impozitelor plătite fiind de 312 lei, corect ?
          – Corect, răspunde omul.
          – Din acești 312 lei pe care îi plătiți lunar, nouă polițiștilor, adică celor care le plătiți salariile, ne revin 14%, adică vreo 43 lei lunar. Din acești bani sunt plătiți aproximativ 45.000 de polițiști, adică MIE PERSONAL ÎMI REVINE O FABULOASĂ SUMĂ DE 0,12 BANI, SALARIU LUNAR PLĂTIT DE DOMNIA VOASTRĂ. Având în vedere că lucrez de 10 ani (120 de luni) în acest sistem, pot să spun cu siguranță că până în prezent ați plătit salarii de polițiști în valoare de 5160 lei, iar mie mi-ați plătit uriașa suma de 13,7 lei salariu. Am scos din buzunar 15 lei, i-am întins omului și îi spun :
          – Luați acești bani și mergeți la mașină. Acesta este salariul pe care mi l-ați plătit în acești 10 ani, plus că sunteți dator la mine acum. De câte ori o să ne vedem, o să strig la dvs. că aveți să îmi dați 1,3 lei. Asta ca să nu uitați că ne plătiți salariile!”

  19. Nu cant, n-am voce. Neinteligentule

  20. – da, este adevarat, multi au iesit la pensie pentru ca se saturasera sa isi faca nervi degeaba si au preferat sa se duca sa pescuiasca sau sa vada lumea. ar fi iesit oricum si daca aveau 50% din cat o sa ia.unii dintre ei, un 1% as zice o sa revina la M100 ca civili si asta nu e ok
    – a fost o perioada cand nu se iesea la 45 si tot plecau multi
    – nu e o idee buna reducerea nr de unitati in functie de buget, strategia nu e contabilitate
    – de acord cu datul afara al nevestelor, rudelor, doar ca e mai simplu de spus decat de facut, daca nu se da ordin de la varf nu se va intampla
    – nu ai cum sa scoti pensiile din bugetul MApN, militarii cotizaza separat etc
    – nr ofiterilor superiori este la nivelul NATO, nu suntem de capul nostru indiferent ce cititi prin presa „informata”, exista reglementari
    – in rest, cu alergatul maratonului, schimbarea echipamentului la VM in unul mai sportiv si alte naivitati, ce sa mai zic, nu exista asa ceva in nicio armata

    • Numarul ofiterilor superiori la nivelul NATO? Serios? Fortele armate ale Romaniei au undeva pe la 81 de generali si amirali activi la efective de aproximativ 75.000. Daca facem o comparatie „babeasca” USMC are 60 de generali activi la efective de 185.000. Deci?

      • Erau 74-75 generali inainte de 1 decembrie, au trecut unii in rezerva, au fost avansati altii, nu stiu cati sunt acum.
        Lasa USMC, nu asa comparam, ca noi la BIM de ex nu avem niciun general, daca vrei s-o dau in derizoriu. Nu comparam in categorii de forte, ci per total.
        Cati generali sunt in DoD, deci inclusiv NSA si restul?

        • Citi generali are CIA tovarase Vlad ?
          Da SRI sau SIE ?
          Au iesit la pensie 9 doar acum 2-3 luni.
          DOD are 41 generali cu 4 stele ( inclus echivalentul din marina) la 1.350.000 efective + 811.000 rezervisti activi.
          MApN citi generali cu 4 stele are la 78.000 efective ?

          • Stai putin. Luam asa, generali cu o stea, doua, trei, patru sa comparam?
            Generalii se iau la pachet. Mai era sa intrebi cati generali in retragere au ei si cati noi.
            Poti sa-mi zici tovaras, nu ma enervezi cu de-astea.

            • Am scris clar ” generali cu 4 stele”.
              Evident ca ma refer la cei activi.
              Cu mentiunea ca 10 portavioane americane au cite un amiral ca comandant.( echivalentul generalului cu 4 stele) La ce transporta ,e si normal.
              La 3 fregate , nave mai mici si un submarin inutilizabil , citi amirali activi are MApN ?

        • Britanicii au o armată de 75000 de oameni, francezii de 110000, la bugete de zeci de ori mai mari. Nu crezi ca sunt tinuti niște oameni degeaba, mai ales ofițeri superiori???

        • 231 la o forta activa 1.281.900. Faci o comparatie care este stupida. BIM cu USMC? Hai sa fim sobri acum. Hai sa facem o comparatie cu Armata Britanica atunci care are 56 de generali la o forta activa de aproximativ 82.000, deci cam la paritate cu Romania din punctul de vedere al fortei active. Yo zic ca cineva se baseste pe niste scaune de foarte mult timp prin inaltele holuri de la Izvor si fac o cariera frumoas vanturand hartii.

          • Armata Britanica are 82.000 de militari? Sau Fortele Terestre (British Army)?
            Daca bagam Royal Navy si RAF cati sunt?
            Aia cu BIM era la misto, sarcasmul trebuie spus in clar se pare.

            • Armata Britanica este The British Army. British Armed Forces sunt Fortele Armate ale Marii Britanii. Astia din urma au efective de aproaximativ 153.000.

              • Da, hai ca asa mai vii de-acasa. Echivalentul British Army la noi sunt Fortele Terestre.
                PS: Pe bune, B-52 are aproape 75 de ani. Not that there’s anything wrong with that
                Sper ca ti-ai pastrat simtul umorului

          • Sunt colonei care au scaunus captivus, stiu destule cazuri. La generali e mai greu, e ca in Academia Franceza. Ca sa urce unii, trebuie sa iasa altii.

      • Numărul de generali este stabilit, nu neapărat matematic, funcție de efectivele totale ( militari și civili) din statul de încadrare la pace, care este diferit de cel pe care-l amintiți . Numărul lor, este depășit cu cel mult 10 funcții față de alte armate raportat, la efective și structuri . Doar că la noi in afara generalilor din MApN mai sunt create niște funcții și pe la alte structuri statale, președinție , CSAT guvern. In cadrul MApN s-au creat funcții de general în plus prin echivalarea forțată unor structuri ale noastre cu cele ale altor armate.

    • S-a notat, ai spus ceva concret nu celebra deja „burtosii cu pensii speciale”. Multam.
      Aia cu canapeaua e chiar interesanta, sper ca nu e inventata pentru credibilitate. Daca e cum zici, e nasol.

      • Se poate verifica. Daca ai acces in respectiva unitate te duci in toate departamentele si vezi unde sunt canapele si birouri aranjate. E un departament cu mult personal civil, ca sa te ajut, dar pe unde trece toata crema de la aviatie macar 1 pe an pentru un ok. Si nu au luat doar canapele, ci au aranjat tot departamentul.Evident ca ideeile si punerea in practica au fost din partea unei civile (ps :respectiva nu face diferenta dintre canapele si banci; bancilor din cartierul unde locuieste sau din parcuri , le zice tot canapele).
        Pot aduce argumente la tot ce am zis. Sistemul e putred rau, desi multi nu cred sau nu vor sa recunoasca asta.
        Referitor la ce unitati pot elimina : tot ce nu are valoare reala combativa si unde platesc niste oameni , care nu au sanse sa isi indeplineasca obiectivul in caz de ceva nasol.
        Exemplu :aproape toata marina o tinem degeaba.Nici 10% din nave nu pot duce o lupta cu adevarat–sunt la nivel de politie de frontiera. Dar pastram functii si fiare.
        Aici daca tot nu am bani, tai tot si las niste baterii de coasta cu rachete anti-nava si anti-aerian, plus niste nave mici gen Stefan Cel Mare pentru patrulare. O sa imi zici ca asta nu e marina, dar ce avem noi este ?
        Submarinistii de ce naiba ii tinem ?
        Cinste celor care isi fac datoria , dar tare imi e ca nu sunt nici macar in procent de 10% din intreg!

        • @ nooxy
          Când faceți astfel de afirmații le și gândiți ? Știți ce obligații ne-am asumat la intrarea în NATO, și ce prevăd cele privind forțele navale? ”Fiarele” le putem cumpăra la nevoie sau le primim gratis de la , dar oameni pregătiți nu-și dă nimeni. Aveți idee cam ce efective trebuie la război față de cele de pace și de unde le iei dacă desființezi tot. Lăsați impresia că lucrați sau ați lucrat in SMFA și vă întreb, dacă aveți dovezi sau elemente concrete privind faptele pe care le descrieți ați raportat acest lucru cuiva ? Dacă nu ai raportat e cancan și nu sunteți mai bun decât cei pe care-i denigrați. Persoane de 60 de ani nu mai există in sistem, pentru luna noiembrie calculatorul i-a pensionat automat pe cei care au împlinit 56 de ani și 8 luni . Pot cel mult să facă cerere cu 6 luni înainte pentru prelungirea rămânerii în activitate încă un an. La 45 de ani nu poți să ieși la pensie decât dacă ai acum 24 de ani lucrați efectiv in grupa CS sau AC, ceea ce nu au chiar așa de mulți iar in timp, pe măsură ce vârsta de pensionare se apropie de 60 de ani, va trebui să ai 26 de ani efectiv.

          • Pai daca le putem cumpara…. De ce nu le cumparam?
            Si stai chilll… Gratis nu le da nimeni. Crezi ca in caz de razboi ne dau americanii un AB? Mai degraba se dezic de noi. Ca la urma urnei, stii cum e cu oaia si… ursul 😛 . Si chiar de ne-ar da, nu suntem antrenati pt alte nave. Nu treci de pe Type 22 pe OHP cand nici nu ai lansat ceva de pe Type 22 vreodata.

  21. O solutie de economisire ar fi ca armata sa externalizeze toate activitatile care nu sunt secrete. Adica cam ce face orice firma mare. In felul acesta reduci cheltuielile si personalul non-esential, scapi de o groaza de cheltuieli cu echipamentele, etc

    • Externalizarea acestor activități care se face deja de ani buni , presupune plata acestora tot de la bugetul apărării. Sunt anumite activități nesecrete dar care nu pot fi externalizate. De exemplu hrănirea echipajelor navelor in misiuni pe mare. Nu trebuie uitat ca la starea de război nu prea mai merge externalizarea si dacă nu ai in stoc echipamente și personal militar pregătit din timp de pace ai mari probleme și fără intervenția inamicului.

  22. daca tot vorbim de coruptia din armata poate imi spune cineva unde s-au dus toate terenurile armatei ??

    alea luate e gigi reprezinta un procent foarte mic. unde s-au dus restul ? la cine ? armata a dat pe 2 lei majoritatea terenurilor detinute.

  23. nu pot sa nu remarc țâfna cu care departamentul de presa al mapn activat instant pe aceste articole se agață de oamenii care pana la urma contribuie lunar pentru bugetul de stat.oricine e de vina de la adam si eva incoace mai putin militarii dom’le….e mai usor sa-ti injuri contribuabilii decat superiorii,barbatilor care sunteti voi!

    • Mai psycho, tu esti fenomenal. Mai ca ai ai fi haios , daca nu ai fi penibil! Ia du-te tu la patronul tau si spune-i:
      – Bai jmekere care esti tu patron, ia spune-ne si noua cum ai investit profitul firmei si cum ai defalcat bugetul de cheltuieli pe articole bugetare! aaaaa, pai vezi ca la cheltuieli de personal si deconturi ai bagat prea multi bani, baga mai multi la protectia muncii si piese de schimb!
      Daca ti-ai folosi citusi de putin creierul si nu ai da cu degetele in tastatura doar de dragul de a face galagie, probabil ai realiza ca pentru mai mult de 95% dintre militari chestia asta despe alcatuirea si cheltuirea bugetului este ceva ce nu are nici o legatura cu indatoririle lor de serviciu, si chiar daca s-ar gandi la asa ceva , nu i-ar baga nimeni in seama.
      Si tot pe acelasi considerent, daca nu stiai, jignirea superiorului e fapta penala si se poate ajunge la puscarie pentru asta!
      Na, ce sa mai zic, de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere!
      parerea mea, hic…

      • chiar ma intrebam cand intri in scena.
        ma repet sunteti prizonierii unor mentalitati demult apuse.
        armata se complace in acest marasm de 27 de ani in mod constient si cointeresat si acum vrem dotare?! pai pana mai ieri era foarte bine si acum dintr-o data tipam dupa ternologie moderna?!…macar daca o faceati voi dar tot noi astia multi si prosti o facem.
        si daca contribui cu 0,10 bani la PIB si buget am dreptul sa intreb ce se intampla cu acei 0,10 bani ca nu suntem sat fara caini si cainele intr-o democratie e contribuabilul.ca pana acum nimeni nu intreba nimic vis a vis de cheltuirea banului public e alta problema dar vremurile se schimba,obisnuiti-va cu intrebarile ca vor fi din ce in ce mai multe.
        avem nevoie de militari bine platiti,bine hraniti,bine antrenati si bine dotati nu doar bine platiti.

  24. dotarea este exact la fel ca si mentalitatea in acest minister,arhaică.

  25. Nu stiu de unde scoateti maratonul de 42 km pentru armata.
    E proba olimpica unde multi sportivi profesionisti ajung la linia de sosire complet epuizati.

    In armata italiana se sustine proba de alergare cu echipamentul de lupta si rucsacul pe spate . Adica 40 kilograme care e greutatea standard a echipamentului de razboi cu arma individuala, incarcatoarele pline , 4 grenade , radio portabil individual, ratia mancare si ce mai au ca dotare standard de lupta in rucsac.
    7,5 km pentru trupe speciale
    5 km pentru trupe gata de lupta
    3,5 km pentru restul trupei.
    Cele 3 tipuri de cursa sint bligatorii si pentru cadrele respectivelor unitati. Indiferent de grad. Modelul e copiat de la US Army si US Navy.

    • „7,5 km pentru trupe speciale
      5 km pentru trupe gata de lupta
      3,5 km pentru restul trupei.”

      In cate minute?

    • Era un exemplu maratonul, dar totusi nu inteleg de ce va sperie asa, pt ca nu e cine stie ce sa alergi un maraton. As fi cu adevarat socat sa fiu singurul de aici care a alergat asa ceva. Am remarcat ca armata romana sta prost spre foarte prost cu conditia fizica, inclusiv VM, pe care i-am intalnit pe munte.

      La americani sunt foarte multi multi oameni car alearga mult, daca tot le urmam modelul, de ce nu-l urmam si la conditia fizica. La aia nu vezi burtosi

      • Fara supărare ideea de maraton e gresita
        Merge la civili care aleargă cu hainele de pe ei
        Pe cand la militar trebuie transportat si echipament, armament, etc.
        Pai daca pui un militar infanterist complet echipat de iarna ( ca asta e vremea acum ) sa fugă cu tot cu armament si ce mai are el de carat, la capătu maratonului are 100 % sanse sa daca stop cardiac – prezumand ca a reusit sa parcurgă cei 42 de km
        Sunt totusi anumite limite fizice

        • Cred ca n-ai citit ce am scris si eu si altii. maratonul, ma rog, alergarile pe distanta lunga sunt un mod foarte bun de a creste conditia fizica, imunitatea, rezistenta etc, ceea ce nu poate fi decat extrem de benefic pt un militar.
          Nu inseamna ca va alerga 42 km cu tot echipamentul in spate

          Fara suparare, dar e timpul sa renuntat la sedentarismul acesta daunator. toata lumea, cu atat mai mult militarii ar trebui sa faca sport in mod regulat. Nu degeaba avem o durata de viata mai mica ca in tarile civilizate. Jos burtile 🙂

      • multi au burti si sunt grasi in ultimul hal. daca ar fi sa execute misiunile pe care le faceau americanii pe jos prin afganistan unde intervine stresul si greutatea echipamentului unde obosesti de 10 ori mai repede pe langa conditia fizica varza sa realizam cat de necesar e sa ai conditie fizica.

        daca merg 2 camioane din 4 atunci conditia fizica va conta al dracu de mult

        • Cu toate ca sunt de acord cu forma fizica generala ..ptr toti ca si forma de respect propriu ..si indirect ptr ceilalti , ptr ca reprezinti prin functie ..totusi generalizarea????am vazut si la noi ofiteri trecuti de 40 in plina forma
          Dupa aia argumentul…???? Cu mersul pe jos pe langa camion???? Pai suntem in 30 toamna cand …camuoanele erau depasite la trap de cai si aveau 100 km autonomie???
          In ziua de azi numai” artileria tactica” bate la raza cam ce exista pre ww 2 ..per total
          Mediile sunt mult mai variate ptr a asigura deplasarea …dupa daca tu crezi ca asiguri deplasarea la pas in acelasi ritm cu deplasarea pe roti sau de alt orice fel vorbim degeaba

  26. Armata e oglinda acestei tari. La fel cum e si sistemul de sanatate, educatia, infrastructura rutiera si feroviara. Ca sa fie mai bine, ar trebui fiecare sa ne facem treaba cat mai bine, indiferent ca vorbim de ceea ce facem la serviciu, acasa, sau cand trebuie sa votam. Sa fim cinstiti cu cei din jurul nostru si cu noi insine. Altfel nu vom face nimic.

  27. Cand am facut eu armata se faceau marsuri de noapte , se faceau marsuri cu completul NBC pe tine , 20-30 km pas alert , salt inainte etc . NBC a dat gata pe multi si daca scoteai supapa de la masca se lasa cu alti chilometrii de bagat :))) . Am avut oferte concrete sa raman in armata dar o anumita intamplare ma scarbit profund . Dotarea este descrisa bine in articol , intretinerea este la pamant cu totul din parcul actual de tehnica militara nu cred ca mai porneste 35 la suta .
    Se facea si pe timpul ala inviorarea de dimineata alergat 4 ture de unitate in pluton o tura 1,4-1,6 km , miscari de dezmortire pe platou , masa luat armamentul din rastel si plecat la instructie :))) suficienti Km ca atunci cand revi in cazarma sa mananci ciorba cu gandaci .

    • Cum sa scoti supapa, soldat neinstruit !?
      Sa-ti explice sergentul EB cum se face:
      Se tine in gura o scobitoare sau un betisor si se impinge usor supapa de evacuare ca sa-ti vina aer si pe acolo.
      Cand te controleaza, masca e intreaga dar trebuie sa ai grija sa nu inghiti betisorul de emotii 🙂 )))

      • Aveai toate sansele sa inghiti betigasul , salt inainte culcat , aviatia inamica , taras pe coate , etc etc , o adevarata incantare acest NBC

    • „În proiectul de buget sunt prevăzute resursele necesare pentru acordarea de vouchere de vacanţă pentru toţi salariaţii din sistemul public, creşterea salariului minim şi mediu net în întreaga economie (public şi privat) cu 9%, majorarea, de la 1 iulie, a pensiilor cu 10% şi a pensiei minime cu 23%, se mai arată în comunicatul Guvernului.”

    • Nu gasesc proiectul specific pentru MApN.( in alti ani era detaliat pe site minister)
      Din ce citesc aici :
      http://m.mediafax.ro/social/buget-2018-ministerul-apararii-va-avea-18-1-miliarde-de-lei-in-plus-cu-11-29-fata-de-2017-16838375

      Rezulta :
      Fortele Terestre = 5,7 miliarde.
      Fortele Aeriene= 4,2 miliarde
      Marina Militara. = 0,7 miliarde
      Sprijin Logistic. = 0,8 miliarde
      Totalul matematic e de 11,4 miliarde.
      Adica ce era bugetat si pe 2017 ca „sigur” , bani de la buget.

      Credite de angajament ( noua datorie ) :
      FT. =maxim 6,1 miliarde
      FA = maxim 4,3 miliarde
      MM = maxim 3,6 miliarde
      SL = maxim 0,889 miliarde
      Total maxim credite de angajament in 2018 = 14,889 miliarde.

      Nu iese nici cum alea 18 miliarde ( 2%PIB)

      Nota :
      Creditele de angajament ( vreo 6 miliarde) pe anul 2017 nu au fost atrase pina azi 13/12/2017.
      Evident vor atrage o suma de 2,5 ori mai mare in anul urmator ?
      Eu NU cred.

  28. E meci Alex vs GSG9 & Dany pe tehnomil, pariuri? E cam incoltit infanteristul marin.

  29. Eu indraznesc sa vin cu o intrbare: De ce nu ajung banii?

    I. vin cu 2 posibile intrebari:
    1 – Banii din MApN sunt sifonati de politruci?
    2 – Armata este supra-dimensionata, in comparatie cu bugetul disponibil?

    mai fac o completare,
    Masinile din MApN beneficiaza de asigurare obligatorie RCA? Ce suma este platita de MApN catre asigurator?

    Cred ca ar trebui scoasa plata RCA de catre MApN.
    Banii aceea sunt practic sifonati de catre politruci, si ar trebui infiintat un Fond de Asigurare al Armatei, din care sa se acopere eventualele daune care apar in urma unor accidente, tamponari, etc.
    Binenteles acest lucru se poate face prin Lege sau prin OUG.

    II. Trebuie rezolvata unrgen problema pensiilor.
    As ridica varsta de pensionare la minim 55 ani. Iar dupa 50 ani, i-as transfera pe ofiteri si soldati in Unitatile Logistice, Unitatile de Intretinere, etc.

    III. tebuie plafonat (chiar trebuie micsorate) Pensiile ofiterilor de rang inalt (generali) si Armata Romana trebuie sa renunte la gradul de General 4 stele, pe timp de pace.

    IV. La ce pret se fac achizitiile in MApN?
    trebuie verificat pretul combustibililor, pretul pieselor de schimb si binenteles trebuie verificat si pretul alimentelor care le primesc militarii.
    de vazut daca MApN-ul sifoneaa bani aici…

  30. nooxy, observ o chestie si la tine si la timisoso (aka Antal sau ma rog, Ontol, cum pronunta ei) si la alti baietasi motivul ultimului rand dupa ce te pisi cu bolta pe toti, gen „scuze profesionistilor, cinste celor care isi fac datoria”.
    Plm, cu de-astea m-au dat afara de la gradinita.
    Try harder, cius.

  31. Din cate stiam exista baremuri fizice cam in toate partile prin armata
    Nu cred sa fie aici chintesenta problemelor armatei
    Armata in sine ca si structura a statului are un fel de repulsie fata de schimbari structurale
    Ca de altfel mai toate structurile ce apartin statului
    E ceva natural in toata lumea
    Dupa mine problema rezida in ca inca persista ideea apararii tarii in transee cu baioneta pe arma , cu „cheptul” dezgolit …da antrenat
    In ziua de azi cum suntem ..nu e un pericol iminent de a fi invadati ..etc , pe apa , pe sub apa , sau terestru ..decat un sentiment indus
    Armata ca si unealta a statului , consumatoare de resurse trebuie sa sprijine direct interesul statului pe timp de pace ( in politica externa …ca armata nu are atributii pe intern , pe timp de pace) si sa asigure securitatea etc ..in caz de conflict
    Ca parte a schemei inzestrarea trebuie sa fie in consonanta ..si in consonanta cu epoca si evenimentele , ca degeaba te apuci sa dezbati inzestrarea azi …si o duci la nun sfarsit peste 20 de ani …ptr ca lumea se misca si trebuie sa fii pregatit timpurilor
    Armate mari au suferit infrangeri impotriva unora mai adaptati
    Exemple sunt de la indieni – armate coloniale , etc, sunt altii mai documentati pe aici ..de la afgani , la isis …si rusii au exemplele lor
    Armata ca si structura ..va fi oricand cunoscuta in detaliu de un potential inamic , posibile moduri de operare , strategii etc
    Numai ca o armata flexibila cu multiple posibilitati de miscare , care poate duce lupta in mai multe medii ptr cat mai multe parti ale structurii iti va oferi o abordare flexibila , imprevizibila …etc
    Inzestrarea??? Americanii au importat un concept dezvoltat de altii ptr a impiedica pierderile ..produse de tacticile de gherila , au evoluat si schimbat aparatele de zbor ptr a se mentine in fata sovieticilor si asta e motivul ptr care au fost in fata ..ptr ca au fost in miscare sprijinind interesul direct al statului si beneficiindu-se de puterea economica ..intr-un fel de asociere redundanta
    Ca sa se creeze un cerc benefic industria trebuie sa fie capabila sa asigure mare parte din „intretinere” , fabricatia munitiei …ptr ca banii sa se invarta in mare proportie in interior ..aici e o lupta , ptr ca si furnizorii stiu asta ..si vor sa pastreze avantaj etc , asocierile sunt benefice
    Cum se prezinta azi programele ce se tot ..prezinta etc , sunt de bun simt..continui sa cred ca trebuie acordata prioritate fara echivoc ..aviatiei , in paralel cu programele incepute
    Intrarea in uz a noilor platforme ..banuiesc ca se va face in paralel cu scoaterea din uz a celor vechi, cheltuielile nu au cum sa se multiplice luand in calcul ad-hoc totul
    Odata cu intrarea in uz a diferitelor platforme la fortele terestre, la cele aeriene , la cele navale ..banuiesc ca va avea loc si o posibila restructurare ..nu ca si numar , dar ca si organizare..poate are legatura si cu iesirile la pensie , cine stie?
    Oricum dotarea tehnica , fara pregatire si motivare e egala cu zero …la fel motivarea si pregatirea pot fi determinante , dar lipsite de factorul tehnic iti pot pune limitari majore

  32. observ ca a incerca sa spui unora dintre militari ca este o problema cu felul in care sunt repartizati banii in ministerul apararii e ca si cum ai incerca sa ii spui unui betiv ca are o problema cu alcoolul. o sa iti spuna cu maxima lejeritate ca si francezii si italienii beau toata ziua cate un vin la masa si e absolut ok, doar scrie si in regulament. in timp ce el bea vodca la 9 dimineata…

    • este doar varful icebergului ,uitata-te cum ies la lumina pe aceste subiecte si impart „pumni ” in stanga si in dreapta cu un aer superior de arian sau de uns divin.aceiasi mentalitate si pornire o gasesti in tot aparatul de stat.baremurile de performanta in loc sa creasca sunt diminuate cu scuza ca e nevoie de personal.stai si te intrebi pentru cine imbraca uniforma si cui au jurat credinta.

  33. Eu unul nu inteleg treaba asta cu incadrat 50-60. De ce e o normalitate? In caz de razboi (modern, care dureaza saptamani) incadrati 20.000 de oameni repede? Cum naiba?

  34. Pentru pregaătirea fizică a personalului http://www.monitoruljuridic.ro/act/ordin-nr-m-149-din-13-decembrie-2012-pentru-aprobarea-regulamentului-educatiei-fizice-militare-emitent-ministerul-apararii-nationale-145454.html

    În Italia probele se fac pe 2000/3000 de metri si 10/15 km. la înot pe 100/200 m, tracțiuni, abdomene și flotări le fac și la ei. În plus mai stiu că fac saltul în lungime si în înălțime. Diferențele la timpi sunt mici la fel și la grupele de vârstă.

  35. Mde pare scandfalos ca se cheltuie atat pe personal ..
    cheltuielile curente au trecut de 2 mld. euro.
    Cele de personal sunt la 900 mil. euro.
    Bunuri si servicii 290 mil. euro
    Asistenta sociala 760 mil. euro

    Insa trebuie sa va zic ceva :armata de profesionisti COSTA!

    De acord ca pe la noi prea multi cu mapa si prea putini cu sapa .. ca prea multi polosi i8nutili . ca ..

    Insa asyta e dpar o cestie locala.
    \general este ca armata de profesionistio COSTA!

    Acum cca 30-33 de anii „Fortele de autaiparare” japonmeze , o armata excelent dotata si o marina destul de importanta (70 distrugatoare si fregate grele) , o vaotaie care cheltuia pe aprate produse loical cat nu face (avioane F4 J, F 15 J, F 16 J unde J insemna made in Japan sub licenta laun pret de minim + 25% numa ca sa avem tehnoligie!) …. eu bine 90% din bget era consumat de …. salarii!! Si ca armata platea 13 solde pe an!!! 13 ca oric firma respectabila! (in japinia firmele mari „de vis” plateau 14!!)Nu ma aouc sa cuta cat costa „mana de lucru” miliatra pe Uncle Sam .care mai ae si „contractori cibvili:” gen Apaneagra. Sigir ca un procent considerabil ….

    • Bati campii cu gratie. Mai bine ne spuneai despre ajutoarele alea de miliarde acordate de Uncle Sam Greciei…erau aproape mai interesant.

      Bugetul US DoD pentru anul fiscal 2018

      Personal militar $146 miliarde (22,5% din total)
      Operare si mentenanta $274 miliarde (42% din total)
      Achizitii $132 miliarde (20% din total)
      Cercetare/Dezvoltare $86 miliarde (13% din total)
      Constructii militare $10 miliarde (1,5% din total)

      Total $648 miliarde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *