Tendinte in piata globala de armament

De curand au aparut cateva articole si analize in SUA privind tendintele principale in piata de armament in viitorii 10 ani. Materialele au ca scop elaborarea unor strategii de marketing corespunzatoare pentru fabricantii de armament occidentali. Desigur cifrele difera in functie de sursa.

Situatia actuala 

import-export

SUA domina cu autoritate exporturile de armament. De remarcat este faptul ca daca in 2010 exporturile lor reprezentau 17% din productia proprie, in 2015 procentul a ajuns la 34%.

In tarile Europei de Vest este interesant procentul foarte mare din productie destinat exportului, ajungand la 82% in Italia.

graf2

Rusia, tara cu traditie in domeniu, se bazeaza pe politica sa agresiva si mari fonduri alocate cercetarii in aparare. Pretul scazut la petrol o va forta sa isi intensifice exporturile.

China, in afara exporturilor in tari care nu sunt in influenta occidentala (Venezuela, Zimbabwe, Tanzania, Myanmar, Bangladesh), a vandut avioane de antrenament in Egipt si Pakistan si in ultimul timp UAV-uri in Irak, Arabia Saudita, UAE, chiar daca mai slabe calitativ, dar cu  pretul de 4 ori mai mic fata de cele americane.

Oricum, in urmatoarea perioada este greu de crezut ca cele doua tari vor face mari exporturi de armament de ultima tehnologie. In prezent Rusia detine sub 5% din piata de avioane de lupta, elicoptere sau rachete AA, in timp ce China e undeva la 1%.

 

Exportatori noi

Sunt luate in considerare  ca avand potential mare de crestere Israelul, Coreea de Sud si paradoxal Brazilia.

graf5

Dupa multi ani de transfer de tehnologie si investitii in cercetare, aceste tari pot deveni jucatori importanti pe piata. Brazilia prin Embraer a avut succes cu Tucano si acum cu celelate avioane militare, inclusiv are sanse marite datorita colaborarii cu SAAB. La Israel si Coreea cred ca nu mai e cazul sa comentez.

 

 

Tendinta principala – Productia pe plan intern

In general, tot mai multe state doresc sa isi creasca nivelul productiei locale de armament.

Mai jos e un grafic ce ilustreaza procentul realizat autohton:

Untitled

Japonia este un caz aparte, tara care datorita unor elemente culturale si politice nu doreste sa devina un mare exportator in domeniu.

 

Care sunt argumentele pentru aceasta tendinta ?

 

Strategice

Tari ca Taiwan, Coreea de Sud, Israel, aflate permanent intr-o amenintare directa, isi doresc productia locala pentru a nu depinde de importuri in caz de conflict.

 

Economice

Dorinta de dezvoltare economica si de alocare a resurselor in propria economie, cresterea numarului de locuri de munca, cresterea nivelului tehnologic… etc… le stim prea bine, reprezinta un deziderat in din ce in ce mai multe tari.

graf3

Ca si exemple imediate sunt India, care si-a crescut incepand cu 2010 productia locala cu 9% anual, ajungand la aproape 50% din cumparaturi ca fiind locale.

In aprilie 2016, Arabia Saudita si-a anuntat viziunea pentru 2030, in care industria de aparare va produce cel putin 50% din necesarul de inzestrare.

Aici intervin si influentele pretului la petrol .

In general noi romanii suntem ironici cu tari ca cele doua sus mentionate, dar…cel putin acestia au un target.

Toate aceste schimbari in industria deja globalizata vor duce la o accentuare a concurentei si o abordare diferita a clientilor.

Contractele simple de achizitie vor fi din ce in ce mai mult inlocuite cu acorduri de cooperare, transfer de tehnologie si know how sau off set.

 

In concluzie, sfatul dat de aceste studii pentru firmele occidentale este de a fi cat mai flexibile si a intelege tendinta generala care, culmea  se numeste „indigenizare”.

Noi am aruncat de mult acest termen la lada de gunoi , dar am uitat ca istoria se mai repeta cateodata.

Sper sa inteleaga si cine trebuie aceste tendinte, pentru a negocia mai bine ce avem nevoie.

Poate o sa fim si noi „in trend-ul” general.

 

Surse:

http://www.defensenews.com/story/defense/policy-budget/industry/2016/05/24/western-defense-industry-future-imperiled-local-programs-avascent/84861496/

 

87 de comentarii:

  1. Inteleg pe dracu ai nostrii….clanu si burdihanu in rest dupa ei potopu’

  2. Paradoxul este ca pentru tehnologie Us nu avem bani iar pentru cea ruseasca nu avem dezlegare 🙂

    • Pentru cea ruseasca nu avem dezlegare ….. si nici motive.

    • ar trebui sa fim retardati sa aruncam cu bani in rusi

    • iar ai primit doza de ruble?

    • @Nova chiar nu putem lua ceva de la rusi, n-ai cum sa cumperi armament de la inamic din motive evidente, cum ar fi faptul ca iti vor cunoaste in detaliu capacitatile si limitarile (ca doar ei le-au fabricat), frecventele samd, ca iti vor implanta diverse dispozitive de urmarire sau chiar bruiaj/sabotaj in ele, sau ca nu-ti vor vinde piese de schimb sau armament.

      Ceea ce e si normal avand in vedere ca e inamic, nu?

      Nu inteleg cum poate gandi cineva azi ca am putea cumpara avioane, radare si rachete sol-aer de la rusi. Vad ideea asta pe toate forumurile romanesti, nu doar alea de ziare (ca acolo e cuib de cocalari oricum) ci si in alea tehnice, ori de jocuri, chiar si in alea bune de infrastructura unde in general lumea stie foarte bine ce zice.

      E o idee implantata undeva in „creierul comun” al romanilor si e greu de extirpat de acolo.

      Grecia e in NATO si a luat S-300 dar

      1. grecii si cu rusii sunt vechi prieteni
      2. Grecia nu are teritorii ocupate de Rusia
      3. rusii nu le spun grecilor ca sunt rusi, nici nu-i obliga sa scrie cu litere chilirice
      4. Grecia si Rusia au un inamic comun, pe numele ei Turcia. Ce mama dracu’ de inamic comun avem noi cu rusii? Polonezii? Chinezii?

      Imagineaza-ti un scenariu in care Romania cumpara Su-27, S-300, T-90 samd, apoi se milogeste de rusi sa ii vanda motoare, piese de schimb si proiectile… ca sa ii poata ataca trupele ocupante din Tiraspol (vezi sa nu fie Galati…)

      🙂

      • era vorba de tehnologie…sa ne mai revigoram si noi niste industrii. crezi ca daca vom avea f16a/b si poate ceva tancuri si 3 pocnitori vom fi mai greu de cucerit?
        ori punem pe masa bani cum trebuie si luam de la Us&Israel ori trecem la mesterit rusoaice,cum fac si polonezii pe alocuri. uneori ,ne iese bine treaba asta.

        • Pai si tu crezi ca ne mai dau rusii noua licente pentru armament, cand abia o faceau pe vremurile alea de trista mintire, atunci cand inca eram aliati? Si atunci doar sporadic, mai precis tematic, nimic important/decisiv. La export de armament idem. Abia daca primeam si noi ceva bun, iar de cele mai multe ori lucruri inferioare fata de ceilalti ‘prieteni’ din blocul comunist, asta sa nu mai vorbim de ce aveau ei. MIG 29 si submarinul ala Kilo(Delfinul), au fost cele mai moderne arme pe care ni le-au dat rusii….si alea cu chiu cu vai, trase de par si downgradate, cu intarzaieri si amanari/anulari de contracte.

          No fucking way….niente cu rusii, azi ca azi! 🙂 Ce spui tu e utopie pura! daca vrei colaborare industriala pe industria de armament modern, o poti face cu Israelul si cu vesticii, iar asta punctual. Cu nemtii pentru tancuri(UMB si KMW pentru TR 2000++++), cu IVECO pentru TBT, cu francezii la elicoptere, americanii la aviatie reactiva, evreii pe rachete e.t.c. Repet, noi nu suntem indieni sa nu asimilam licentele. Dar sa visezi la colaborari cu rusii e ca si cum ti-ai da copilul in gazda la un pedofil. Cat crezi timp va trece pana ce va scoate la lumina animalul din el si va actiona asa cum stie el mai bine? 🙂

        • Nu ne-au dat acces la tehnologie nici pe vremea raposatului.Dupa invazia din Cehoslovacia au zis niet la orice incercare .Vezi incusiv cazul IAR 93 pentru care Ceasca s-a lipit de sarbi caci aveau deschidere in vest.Ivan nu a dorit niciodata sa devenim producatori de avioane (nici macar civile).Dupa Revolutie (pardon lovitura de stat ) aia de la conducere ,platiti in ruble ,au avut grija sa nu mai producem nimic.

          • In primul rand nici eu nu cred ca ar fi o decizie inteleapta sa ne bazam dotarea pe o colaborare cu producatorii rusi… in al doilea rand nici ei nu cred ca ar vrea sa ne vanda tehnologia lor de ultima ora ( ne-ar da cel mult chestii depasite…) si in al treilea rand, oricum nu am avea bani nici de chestile depasite :)… ( ca sa le luam si sa le dezvoltam noi mai departe in ceva cat de cat performant…). Ne ramane doar varianta cu picatura de la produvatorii din vest… daca nu ne punem economia pe picioare si nu dorim sa investim mai mult in aparare. Vointa publica nu ar fi de partea unui asemenea demers. Daca s-ar face un referendum sa ni se dea cate 100 de euro la cei 19 mil de romani..sau de suma asta sa se ia cele 270 de blindate ( am zis acum cateva zile, la un pret de cca 7 mil euro – bucata) rezultatul votului ar fi probabil pe la 80, 90% din voturi, sa fie dati banii la fiecare…sa mergem la munte sa facem un gratar, o bere.., un smart TV ..gasim noi ce sa facem, ca ne apara NATO oricum.. asta este realitatea. Pe blog aici vorbim, ne contrazicem, ne injuram ..etc.., o mica parte pasionata mai mult sau mai putin de subiectele din acesta sfera.

        • Cea mai buna revigorare posibila este „local research & development”… adica totul sa fie din conceptie si productie proprie!!! Cum zice tatucul meu… „bune sau rele asa cum sunt… DAR SUNT ALE TALE !!! NU DEPINZI DE ABSOLUT NIMENI !!!”

          • Așa a zis și Ceaușescu și se căcca pe el pentru niște amărîte de garnituri pentru I.A.R.-93. La nivelul ăsta nu le poți face singur pe toate dar poți să faci parte din programe serioase, sau să realizezi un produs bun prin vînzarea căruia să poți asigura și importuri ieftine.

            • Adica nu-ti poti produce prorpia arma de asalt, cap-coada, numai la tine in tara, fara nevoi de import de la altii??? Majoritatea o fac deja… noi de ce n-am face-o?? Eu ma refeream evident, sa ne producem singuri fara ajutorul nimanui, in primul rand chestii astea mai simple… cum ar fi propria arma de asalt, fabricata % la % in tara.. propriile grenazi defensive, mortiere, casti de kevlar, mortiere, rachete AT, rachete sol-aer portabile, propriul pistol militar de asalt… camioane militare de transport… jeepuri militare… propriile TABuri cap-coada… IFVurile… propriul sistem SAM, propria Tomahawk… etc chestiile astea de baza… de la tancuri, avioane si elicoptere, in sus mai vedem… desi propiul tanc 100 la 100 made in Ro… ar trebui sa tinem cu dintii de treaba asta… poate nu va fi cu componente de top pe el… dar nu vom depinde de nimeni ca sa asamblam unul, iar in timp ce scartaie la el, oricum se va imbunatati…

      • Grecia nu are teritorii ocupate de Rusia” da bucovina la cine e? cahul ismail? Sau alea nu se pune, mai vorbim de propaganda.

        • Si Bucovina, Cahul, Ismail, Balta, le-a luat Ucraina, brava armata ucraineana, sau le-au luat rusii dupa WW II ?

          • La cine is acuma omu lui dumnezeu?

            • Noi avem un conflict cu Rusia SI datorita faptului ca ne-au ocupat Bucovina/Basarabia/etc, pe langa alte probleme (tezaur, tradare, sovrom-uri, milioane de morti, rescrierea istoriei, exterminarea intelectualilor, furtul industriei, etc). Iar teritoriile alea le-a luat Rusia. Acum sunt intr-adevar in Ucraina dar tot Rusia ni le-a luat.

              Grecia nu are teritorii luate de Rusia, la asta ma refeream, noi avem. Plus celelalte probleme pe care ei nu le-au avut vreodata cu rusii si noi le-am avut.

        • ucraina nu mai conteaza, din moment ce ei joaca dupa cum vor rusii si nemtii! si atunci despre ce vorbim?

  3. Singura noastra speranta este sa ma producem ceva prin achizitionarea unor licente + colaborari cu producatori externi pt anumite repere… deoarece la noi capacitatea creativa – de cercetare este redusa aproape la zero prin lipsa fondurilor necesare. Nici pe vremea lui Ceausescu nu am excelat la conceptie, si atunci se mergea pe licente sau copiere a unor produse dezvoltate de altii, si atunci mai exista un anumut interes pt industrie in general… acum sansele sunt si mai mici.

    • Ceasca a ales varianta „FAST” adica achizitionare licente din simplul motiv ca si-a dat seama ca pur si simplu nu are timp(in primul rand) de cercetare si dezvoltare… Rusia ne sufla in ceafa… in ziua de azi nu mai e asa…

  4. „Istoria ne este cel mai bun profesor, de la antici incoace ea arata ca aceleasi cauze ale decaderii si ridicarii oamenilor”
    Titus Livius

  5. Daca ar fi oleaca de interes din partea noastra, in privinta industriei de armament am putea sa avem o felie mai mare din piata. Si acest fapt ar fi benefic din multe puncte de vedere: locuri de munca, oamenii cu o calificare deosebita, un aport crescut in economie, produse autohtone pentru inzestrare plus alte avantaje.

  6. La noi problema industriei de aparare se pune putin altfel. Anume…..nu vrem de corupti si dezinteresati ce suntem. Potential uman avem pentru asa ceva. De asemenea asimilam bine licentele sau deducem corect ce ne aduce spionajul in materie militara. ‘

    Problema e ca ‘merge si asa’ e o vorba de milioane de roman! 🙁

    • @Cezar. Asa este! Majoritatii romanilor putin ii pasa de armata, de amenintari potentiale, de siguranta nationala, etc. Nu-i treaba lor, si multi confunda bugetul militar cu saracia din tara -multi cred ca „uite domne’, d-aia n-avem dotari in spitale, d-aia n-avem scoli cu toalete/curent/material didactic modern, d-aia…d-ailalta”, asa cum imi spunea mai deunazi un nenea cu functie. Halal, ce scarba mi-a produs asta, si degeaba am incercat sa-i explic realitatea, el nu si nu!!! Pentru multi n-avem nevoie de Armata decat la inundatii si-alte cataclisme/tragedii, in rest, nu ne ataca nimeni. Asta-i mentalitatea noastra, cei de Sus stiu prea bine cum gandeste romanul! Si de asta nu ne vindecam, cel putin nu in secolul asta…

      • Din pacate sustin 100% ce mai scris mai sus bazandu-ma pe o viata intreaga de discutii cu zeci de mii de oameni si tot ce am citit la toate ziarele si pe toate forumurile (in afara de astea „ale noastre”) in ultimii 15 ani.

        Zilnic am discutia asta cu cel putin o persoana.

        Uneori stau si ma intreb foarte serios, la rece, daca poporul asta isi merita soarta si daca mai merita sa traiasca sau sa aiba o tara, in fond e „legea naturii”, cine si-o face cu mana lui de zece ori la rand, a 11-a oara i se termina norocul si da ortu’ popii. Survival of the fittest, nu a celor prosti, inculti, incompetenti, inconstienti dar foarte laudarosi.

        A… si VESNIC nepregatiti.

        • sa stii ca fiecare isi merita soarta si nimeni nu scapa re retalierea efectellor ignorantei ..
          si da e ca in salbaticiie , esti pregatit fizic si psific sa alegi sa fii prada sau pradator.iar daca esti si spiritual te detasezi si vei vedea realitatea din afara perspectivelor dualitatii..

  7. E bine si asa rau cum e,vb romanului.

  8. Pedepsele prea mici ptr coruptie,legislatia lunga si greoaie ,ca trebuie sa mananca toti pe rand pana se da un verdict si mai este nepasarea ,in armata sau militie toti sunt colegi nu se da nimeni pe nimeni afara pentru incompetenta,era burtosilor nu se va termina curand,un bun militar si ar da gradele jos daca nu ar fi luate pe merit dar noi nu suntem Japonia din pacate.

  9. Parerea mea este ca nu putem spera la prea multe realizari si succese pe piata de armament. cel mult sa reusim achizitionarea unor licente ca sa fabricam diverse lucruri plus o colaborare cu furnizori externi pe anumite repere. Partea care tine de cercetare / creativitate in domeniu nici nu ne caracterizeaza, si nici nu avem fonduri pentru asa ceva. Chiar si pe vrejmea lui Ceausescu, industria producea o gramada de lucruri in urma achizitionari unor licente sau a copierii unor produse dezvoltate de altii… Ideal este sa detii tot lantul de dezvoltare, de la conceptie pana la productie… asa cred ca se fac profiturile majore. Ca vindem lansatoare si pistoale mitraliera…. ok.

    • IAR 99 DT o sa fie momentul adevarului in ceea ce priveste ‘creativitatea’ industriei de aparare romaneasca, chiar daca acest avion nu este unul nou si oricum va cuprinde multe componente de import. Practic, aceasta va fi o evaluare a ceea ce noi inca mai putem si nu mai putem in acest domeniu.

      Si viitorul tanc pe care UMB il vrea in colaborare cu KMW o sa aiba acelasi rol. Va stabili linia rosie de demarcatie a ceea ce noi inca putem realiza cu ce ne-a mai ramas in materie de specialisti si pana unde ne tina plapuma sa ne intindem. Familia SAUR a spus ceva, insa nu avea cum sa spuan tot! 🙂

      • Bre….mama ei de moderare!!!

      • Pentru mine, la IAR99 momentul adevarului va fi cand vor prezenta ce motor au luat pentru el.
        Daca iau (sau au luat) unul cu consum specific 0.8 lb/lbf/hr in loc sa ia unul economic din seria PW300 (0.38-0.42 lb/lbf/hr) inseamna ca au facut kktul praf.
        Daca fac asta, sa puna radar, grinzi de acrosaj la varfurile aripilor si sa ranforseze punctul de acrosaj de sub fuselaj ca sa poata ridica 2500 lb (1135kg) nu este nicio mare branza.
        In plus, daca schimba directia de escamotare a trenului principal spre exterior, pot muta punctele interioare de acrosaj mai spre incastrarea aripilor, putand sa acroseze acolo pana la 400-500 kg/grinda. In plus, ar avea loc in aripa pentru rezervoare mai mari decat cele de la extremitatile aripilor.
        Sa vedem cu ce ies.

        • Pai acum depinde si pentru ce vor sa-l faca mai excact. Pe ce anume vor ca acest avion sa braveze in raport cu actualul Soim. Din cate am inteles, vor puncta pe capacitatile lui de a efectua politie aeriana low cost, deci, cel mai probabil, va avera motoare mai puternice, rezervoare mai mari si aripi modificate.

          Dar daca il vor trainer avansat sau atac la sol mai bine dezvoltat, se va pastra directia si vor avea motoarele alea de spui tu ce merita puse.

          Parca primul zbor trebuiau sa il aiba in 2016 sau ma insel? 🙂 Amanase-ra termenul finalizarii, insa parca nu si primul zbor. Vom trai si vom vedea. Eu cred ca mai important decat avionul in sine, este ceea ce pot ei sa scoata din aceste studii, experienta e.t.c.

    • am vazut ca multi romanii vor sa domine.. in special daca au o functie de decizie in stat..dar ei nu si’au dominat fricile, ura, frustrarea, si limitarile impuse….vor cam toti sa fie jenerali si shefi.. z’gatzii masii..

  10. Eu cred ca romanii vor mancare, spitale, scoli si distractie, nu comert cu arme 🙂

    • Eu cred ca toti vor spitale , scoli , distractie , alimente ieftine , servicii de calitate dar ce te faci cand vine altul sa-ti mancarea , drumurile , spitalele iar tu nu ai nici macar o bata sa te aperi ? Nu este mare filozofie . Ori pierzi tot plecand capu’, ori mori ca prostu si tot ai pierdut papica ori iti faci frate o ghioaga serioasa sa-i dai la cap’ aluia de vine peste tine. Asa stau lucrurile din epoca de piatra pana acuma , doar ca batele au fost inlocuite de rachete Tomahawk , Kalibr etc…trebuie neaparat sa ai dosita o bata duoa usa pentru orice eventualitate .

    • mda. daca nu am avea si pozitia care o avem ,era perfect. as intelege Islanda sa nu se inarmeze dar Romania? ar trebui sa ajungem macar la nivelul anilor ’80 dpdv militar.

    • @ John Doe si Nova

      Lasati domnilor ca nu mai vine nimeni peste noi cu tancul, colonialistii vin cu carnetul de cecuri si FMI-ul. Noi sa fim sanatosi, sa ne intre pensia si salariul pe card si sa mancam si sa ne distram la mare, la munte si in club 🙂

      • @Musoiu ; Cu astia te mai descurci , o mai dai la pace , mai negocezi daca ai coloana vertrebrala si stai bine pe picioarele tale . Ce te facci cu ceilalti care vin cu bata .
        Ce dracu , de 2000 de ani nu ne dam seama ca multi doresc bucatica asta de pamant de la romani la goti, vizigoti, huni ,slavi . Unii au avut mai mult ” sange in instalatie ” si le-au tinut piept chiar au realizat Romania aia rotunda . Clasa politica din zilelor noastre este de cea mai joasa speta si reflecta vointa unui popor indobitocit de tv care nu mai este in stare sa judece cu capul ce il are pe umeri
        Uitati-va la polonezi , multi ii fac betivi desi conform wiki Romania e pe locul 5 iar Polonia pe locul 14 in lume la consumul de alcool au inteles ca trebuie sa ai o armata puternica daca vrei sa ai o viata linistita pentru poporul tau , si pentru asta trebuie sa cheltui bani , multi, foarte multi bani.
        Acu’ stau si intreb ,cine este cetateanu’ turmentat ?

        • Polonezii sunt betivi. Cu precadere doamnele…dar Polonia este nevoita de propria istorie si de granite sa se blindeze. Orice invazie rusa a Europei va pleca prin Polonia care are relieful cel mai accesibil.
          Apoi , ei au mai fost la cutite cu rusii ,mult mai grav si mult mai des decat noi. Au fost chiar casapiti de 2 ori ,ca si tara, de catre fratii lor slavi de la est. Apoi mai e si problema Kaliningradului care probabil e imbibat cu rachete…toate modelele.

        • Aaiurea ,e vorba de consumul la carciuma sau de consumul pe tara ,adica cat alcool intra ,pai tu crezi ca e cintorizat totul ,de la noi pleaca in alta parte alcoolul ,vezi italia care are doua vaci si se vrea cea mai mare producatoare sau trei campuri de vita si ei sunt cei mai mari producatori din ue,nu trebuie sa ne luam dupa ce se vamuieste statistic ,cine crede ca romanul e mai beiv ca polacul e orb fratel meu ,pai aia sunt plecati 10 milioane afara toti betivi nu mai pui inca 10 mil soferi cu cobtract de munca in polonia dar ei lucreaza tot in comunitate ,pai aia ,20 mil de betivi consuma alcool nu din polonia unde au ramas batranii si vaduvele ,consuma din tarile colonizate ,cine sa ti consume alcool la leafa medie 10 milioane ,cu ce mai ramane daca mai si bea ,polacul bea 1000 de euro si 500 ii lass acasa la nevasta de haleala .Acum o luna eram in Anglia a venit un polonez la vreo 30 de ani am crezut ca era batut ,nici vb ,era mahmur ,am parcat sa merg la toaleta ,a vazut masina de franta ,mi a spus c imi da 50 euro pe 10 lire ca sa si ia de baut ca nu mai avea bani pe card ,incredibil ,nu mai vb John Doe daca nu cunosti neamul polac.

  11. Polonia da dovada de stabilitate au un cuvant de spus ,Turcia la fel ,au un cuvant de spus ,acestea pentru ca sunt o forta militara si lumea investeste in aceste tari ,da veti spune ca si alte tari au un cuvant de spus dar nu sunt forta militara ,eu va voi spune ca da dar ele sunt departe de ivani nu ca noi la 300 km ditamai flota .

  12. „…daca poporul asta isi merita soarta si daca mai merita sa traiasca. ..” Vina „poporului” dar nu numai a lui, este lipsa de cultura si mai ales de cea politica. Iar cultura unui popor nu se face nici in 20, nici in 30 de ani !
    In ’90 nu mai erau analfabeti. Cultura reincepuse (aduceti-va amine se pleiada de artisti au fost ! Azi avem manele !). Iar cultura tehnica era in mare progres. Cultura politica era la pamant ! Normal cu educatia comunista.
    Cine a profitat si a dat lovitura. Comunistii din linia II-a sprijiniti – impinsi din afara (Ilici Iliescu si Militaru de URSS; Roman de Franta si Israel, Moliceanu de ungaria, etc etc) . Ce ar fi fost Romania cu mana de lucru bine calificata tehnic si economic pt inca 10 ani, cu o industrie veche de numai 10 ani (importuri de tehnologie „veche” de cel mult 10 ani) si cu datorii minore ?!
    Care au fost primele „masuri” luate ?
    – Investitiile oprite ( ce era pe seceta de azi si viitoare daca Ilici nu oprea irigarea Baraganului cu apa din Siret si desfinta irigatiile din sudul Olteniei ! Sau inca 2 reactoare la Cernavoda ? Sau..).
    – Scoala daramata de Roman si Abramburica-PSD :scolile de ucenici si tehnice desfintate. O programa scolara care scoate analfabeti cu diplome si „universitati” particulare care vand diplome si doctorate.
    – „Privatizarea” industriei cu firme concurente rusesti, cehe, poloneze etc, etc(care binenteles ca au falimentat)
    – Vânzarea zacamintelor strategice. Doar doua ex: NastasePSD-Petrom, Moliceanu-petrolul din MareaNeagra.
    – Stoparea comenzilor pt industria de armament inca din primii ani. Urmarea moartea unei industrii cu 200.000 de calificati si pierderea unui export de 500 milione $/an !!! Si mai ales pierderea unui personal calificat in zeci de ani si pierderea contactului cu nivelul tehnicii militare in aviatie, artilerie tancuri,etc. Sa mai amintim ca tinerii sub 33 de ani nu stiu sa tina o arma in mana.
    Ca sa lupti eficace cu un F 16 trebuie sa fi aproape inginer iar tendinta este spre o si mai mare specializare; armamentul este tot mai sofisticat.
    Conducatorii politici, nu vor sa apere acest popor comandand si aducand armament. Asta cum se cheama ?
    Ei spun ca nu sunt bani dar numai Monta a facut cadou din banii nostrii ca din banii lui tac-su, 600 milioane $ unei firme petroliere din est ! Aproape o brig. completa de tancuri moderne !!! Sau 1/2 excadrila de F 16 !
    Cum e posibil ca Finlanda care inainte de razboi trimitea cercetatori in Romania sa se inspire in cai de dezvoltare , acum este la ani lumina ?! Cum ? Prin scoala ! Asta au distrus kgb-istii nostrii !
    In Politehnica aveam multi colegi din China si Coreea si Vietnam ! Azi sunt mult peste noi !!! Cheia ? SCOALA !
    Articolul de mai sus este f interesant si de actualitate. Ar fi de urmat exemplul polonezilor care asimileaza, importa si asimileaza. Astfel pastreaza contactul. Tehnica nu sta pe loc sa ne astepte si timpul trece. Si viata noastra la fel.

    • subscriu..m,am cam saturat ..

    • eu as merge mai departe cu polonezii… nu cred ca suntem in stare sa „urmam” exemplul lor in privinta armamentului…

      as achizitiona tot ce avem nevoie de la ei si poate sa fabricam in comun cate ceva… daca chiar nu se poate si trebuie luat din afara ne lipim de ce iau ei in felul asta mai scad si costurile…

      parerea mea ca la contractul lor cu F-16 trebuia sa ne lipim si noi.. la fel la Leopard… H225M cred ca puteam aranja sa-l producem in comun si pentru ei si pentru noi…

      iar sculele produse local de ei sunt vise pe langa ce avem noi… Rosomak ok, Spike vad ca au produs la ei, la SAM Grom-ul e peste ce avem noi, PZA Loara iar scula ok si pentru noi, pt. puscociul WKW Tor nu stiu sa avem echivalent, „Liwiec Artillery Support Radar” e SF pentru noi, SPG Krab 155 tot la SF intra… si scuze daca mi-a scapat ceva…

      dupa ce am vazut in ultimii 20 de ani cred ca as avea incredere mult mai mare in deciziile de aparare ale politicienilor/militarilor lor decat in cei de la noi…

  13. @Serban

    Foarte bine pus punctul pe ….I.
    Din pacate noi, poporul, nu mai avem nici o parghie legala de actiune.
    Pacat. A mai ramas doar o noua …..revolutie.

  14. Fratilor, nu va mai agitati degeaba, no stress no stress. Pai ce motive avem noi sa ne inarmam? Suntem in OTAN, suntem prieteni la catarama cu cea mai puternica tara din lume (atat de prieteni ca avem nevoie de viza ca sa putem intra si noi in US of A), mai vin niste alegeri, mai ia poporu un litru de ulei, mai mananca un mic. Trai pe vatrai fratilor. Pai ce nu e bine? Eu zic sa desfiintam armata ca si asa ia bani de la buget, mai bine cu banii aia organizam niste concerte sa se mai distreze lumea in timpul liber. Pai nu zic bine? Ce atata stres ca nu avem tancuri, avioane, nave, elicoptere de atac? La ce ne trebuie?
    Serios vorbind, acum cine naiba nu ne mai lasa sa ne inarmam si noi cat de cat decent? Ca tot se spune ca a avut nu stiu ce papuasi interes sa ne scoata din joc, ca nu ne lasa capcaunii sa ne cumparam si noi niste jucarii mai noi… Ca noi, de fapt nu noi, aia alesi de noi care odata ajunsi in scaunul de parlamentar uita ce au promis si isi odihnesc dosul gras pe scaunul dat de noi nu dau doi bani pe armata. Ma apuca nervii numai cand ma gandesc….. Cine naiba ne-a oprit sa luam de ex avioane noi din SUA? Cine ne opreste acum sa facem Saur 2? Va spun eu, nu ne opreste nici naiba, pur si simplu nu exista interes din partea autoritatilor si punct. Fiecare mameluc care s_a perindat pe la putere nu a facut nimic absolut pentru armata. De ani buni avem buget doar pentru pensii si salarii. Ce i, a oprit sa acorde bugetul de 2%pentru armata cum de altfel trebuia facut, asta fiind si o conditie sau ma rog o cerinta a NATO. Parca traim pe alta planeta, rusii sunt la o aruncatura de bat si noi o ardem pe barosaneala. Acum ceva timp GMT a scris un articol despre offset si alte chestii, articol foartw la obiect care ar fi meritat ceva atentie din partea MAPN dar crezi ca ll, a bagat cineva in seama? Ma opresc aici deocamdata. Ill be back.

  15. Corectie la articol: si in romania exista target, 2030 lipsa totala industrie de aparare, ca e in plus. Vin rusii, americanii, ungurii, ecc, ii atacam performant cu siliconate pline de boli venerice. Se rezolva in 6 luni toata forta de ocupatie, plus repercusiuni genetice pe tot neamul lor. :))
    A da, si rusia a ajuns la un acord cu arabia saudita in privinta pretului pe baril si nivel de extractie. In traducere: industria extractiva sua in colaps total probabil, ea avand nevoie de un minim de 70usd per baril pt rentabilizare, si se pot aduce preturile in sus la un nivel convenabil pentru restu’ producatorilor

  16. Off topic:Un avion rusesc de vanatoare a efectuat miercuri o interceptare „nesigura si neprofesionista” asupra unui avion spion al US Navy deasupra Marii Negre, au declarat pentru Reuters doi oficiali americani ai departamentului Apararii.

    • Nu e prima. Si intre noi fie vorba: cam ce cauta ala pe acolo?! Vizita de lucru cumva? Mult profesionalism iti trebuie sa te plangi ca te freaca unu la melodie in timp ce tu suflet pasnic il spionezi in scopuri nobile.

  17. Off t :Generalul Nicolae Ciuca, seful Statului Major General, s-a intalnit miercuri cu generalul-maior Mark Schwartz, comandantul Comandamentului Fortelor pentru operatii speciale americane in Europa (SOCEUR), informeaza Ministerul Apararii Nationale.

  18. Da participa c a m 900 de insi ,si din tari care nu s in NATO.

  19. ,,sorin2
    7 septembrie 2016 at 11:31
    @Nova chiar nu putem lua ceva de la rusi, n-ai cum sa cumperi armament de la inamic din motive evidente, cum ar fi faptul ca iti vor cunoaste in detaliu capacitatile si limitarile (ca doar ei le-au fabricat), frecventele samd, ca iti vor implanta diverse dispozitive de urmarire sau chiar bruiaj/sabotaj in ele, sau ca nu-ti vor vinde piese de schimb sau armament.”

    Valabil si pentru tehnica americana, daca iti trece prin cap sa te opui cumva Imperiului sa vezi ce ti se stinge lumina la toata tehnica made in US.
    Turcii dupa ultimele evenimente au inteles asta cel mai bine, dezvoltarea locala e singura solutie, vezi Iran, Koreea de Nord, tehnica mai slaba dar e A TA !!!

    • Valabil si pentru tehnica americana, dar am doua exemple:

      1. La Revolutie ne-au bruiat bateriile SA-2 si SA-6 de ne-am cacat pe noi, si n-am avut ce le face. Tot la Revolutie au spus niste piloti de MiG-21 de la Fetesti ca era un bruiaj atat de mare incat nu puteau comunica cu baza de la sol si nici nu prea mergea radarul. Iar asta a fost acum aproape 30 de ani. Sa ne aparam de rusi cu sculele produse de ei, mai ales de-alea vechi care ar fi dispusi sa ni le vanda, e cam exclus.

      2. La americani e mai nuantata treaba. In timpul razboiului din Kosovo au incercat sa le bruieze sarbilor niste radare importate de ei din SUA in anii ’80, si nu prea au reusit. Spre deosebire de ce-au facut rusii cu radarele si rachetele noastre, produse de ei.

      Plus ca rusii ne-au dat vesnic echipamente depasite si fara pregatire buna a personalului, de multe ori doar cu documentatie incompleta si aia in limba rusa. La americani, am primit documentatia la timp, completa, am primit si cursuri pentru personal cam la toate achizitiile tehnice de la ei (FPS-117, TPS-77, C-130, F-16) si iata, acum am comandat si ultimul racnet tehnic de la ei (containerele Sniper si rachetele Sidewinder X Block II). La rusi singurele chestii cu adevarat moderne pe care ni le-au vandut la timp au fost SA-8-urile si submarinul Delfinul, ambele cu intarziere de cativa ani de zile. In rest, toate celelalte achizitii – SA-2, SA-6, MiG-23, MiG-29, radare, etc – au fost taraganate ani de zile, am primit versiuni vechi, depasite, fara pregatire adecvata a personalului, fara manuale sau cu manuale incomplete, totul in limba rusa, etc…

      In concluzie da, pana ce nu iti produci tu armamentul e inevitabil ca te expui la sabotaj fata de cel care ti le-a vandut, dar in istoria noastra din ultimii 40-50 de ani, rusii ne-au dat mereu tepe, lucruri proaste, depasite si fara suport tehnic adecvant in schimb la americani cand le-ai dat BANII, ai primit ce ai dorit.

      Singura problema e ca Romania ca tara nu are seriozitatea necesara sa puna BANII pe masa, altfel ar primi multe… Uite, Polonia a primit un F-16 care la vremea lui era cu doua clase fata de varianta zburata de US Air Force ! Tot Polonia va primi in cativa ani niste baterii PAC-3 capabile sa lanseze rachete GEM+ si MSE+ care sunt ultimul racnet al tehnologiei americane, tara care inca se mai bazeaza pe PAC-2. Asta la rusi n-am vazut-o vreodata…

      PS: si alte exemple, F-15K a fost mult mai bun decat F-15C al USAF la momentul vanzarii catre Coreea de Sud, la fel si F-15SG cand a fost vandut catre Singapore, avea deja radarul AESA pe care americanii l-au introdus masiv in dotare la scurt timp dupa.

      • „pe care ni le-au vandut la timp au fost SA-8-urile si submarinul Delfinul, ambele cu intarziere de cativa ani de zile”

        Am vrut sa scriu lucruri bune LA VREMEA LOR, pe care insa ni le-au vandut dupa negocieri si tergiversari de ani de zile. SA-8 si submarinul Delfinul erau bune in ’89 dar ar fi trebuit sa le avem cu niste ani inainte, daca-si respectau rusii contractele. Dar au respectat rusii vreodata ceva ce au semnat cu noi ?

        PS: si inca un exemplu, citeste despre introducerea diverselor avioane rusesti in dotarea noastra, MiG-15, MiG-17, MiG-19, si vezi de ce „pregatire” au beneficiat ai nostri de la ei… tu intrebi niste lucruri de baza si instructorul sovietic iti raspunde cu „da da, vezi tu”. Compara asta cu pregatirea personalului romanesc pentru F-16, care a durat 2 ani si s-a facut in Portugalia de catre instructori cu mii de ore de zbor si mecanici cu 20 de ani experienta iar in SUA la fel…

  20. „Hotii aia, tradatorii si etc” care iau decizii si se ocupa cu mersul lucrurilor pana acum si-au facut datoria.
    Sunt personaje care nu apar in mediul public, si nici nu trebuie.
    Am trecut de multe ori pe langa taietor si nu a fost noroc, a fost mana oamenilor mai sus amintiti.
    Cel mai rau lucru pe care il poate face vasilica e sa iasa in strada masiv cu orice ocazie.
    Cum le zicea un prof unor colegi care erau in PRM, aveti grija sa nu faceti Romania mica!

  21. Off :​​Donald Trump a declarat ca va extinde toate domeniile armatei SUA, daca va castiga alegerile din noiembrie. Acesta a declarat ca vrea mai multi soldati, puscasi marini, nave si avioane. Pe langa astea, el a spus ca, in primele 30 de zile de cand a intrat in Casa Alba, va veni cu un plan de distrugere a gruparii teroriste Stat Islamic, informeaza BBC News.

  22. ia sa vedeti dak romania ar pune pe masa contracte militare de sa zic 30mld euro..cum sa r inghesui astia sa ne vanda tehnica de ultima ora..in speta sua.israel..dar noi preferam csecond hand..unde cred ca incape spaguta..altfel nu vad de ce fac asta.

  23. +cred ca e nepasare grasa mana in mana cu tradarea..nu cred sintagma ca nu vor sa ne vanda..astia pt bani ar vinde si pe mamele lor..neseriozitatea cred ..adik sunt sigur,,vine de la noi..cu 10 bucati avioane 15 tancuri de cumparat..cine sa te bage in seama?

  24. La noi cam ce tendinte sunt la armament?

  25. Nu disper. Nu foloseste la nimic disperarea. Inca e salvgardabila situatia, in ciuda obstacolelor. Tot ce s-a daramat poate fi reconstruit, chiar mai bun ca inainte.
    Nu mai dati vina pe popor. Ce voiati sa stie dupa 42 de ani de cizma? Si inainte de asta, dicatatura fascista de 4 ani? Si inainte autoritarism. Si inainte de autoritarism, nepotism? De la Ferdinand nu am mai avut oameni interesati de noi. Dar ei inca exista. Daca vreti sa influentati ceva, faceti valuri in viata privata.
    Locul asta nu e doar un loc de intalnire pentru ciudati indragostiti de pocnitori (subscriu totusi aici), e si un nucleu de formare de opinie, un nucleu de cristalizare sociala (am facut tehnic, nush sa ma exprim altfel), si poate viitorii factori decizionali ai tarii citesc chiar aceste randuri.

  26. cred ca una sintre calitatile redundante ale romanului, e ca critica indiferent ca e bine sau rau.. e relativ constructiv ..

  27. Sper ca pe viitor vom avea doar programe multianuale.
    Dacă tot se mărește bugetul si sa trecut de criză , sau mai schimbat oamenii prin ministere ( nu si generalii cu multe steluțe )
    România anului 2016 nu e România anilor 2000 , sau schimbat multe lucruri spre bine.
    Economia creste . Ușor ușor

  28. trist, dar adevarat..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *