Chinezii, spaima lumii?!

maxresdefault

In urma cu doar cateva articole unii dintre voi se luau cu mainile de cap 🙂 in fata posibilitatii ca “anemicul” F 35 sa dea nas in nas cu sistemele AA si radarele rusesti sau chinezesti. Ca sa vezi domne ce-o sa-i faca chinezii si rusii lu’ asta micu” cand l-or prinde…

In privinta rusilor e cu dus si-ntors, pentru ca Rusia detine un sistem AA stratificat si foarte integrat, au radare de toate neamurile, senzori pasivi, sateliti, etc si mai au pana la urma o tehnologie militara de foarte buna calitate. Sunt ei ramasi in urma dar totusi au cu ce, au experienta, au ingineri, etc. La o adica ar muri cu ei de gat…

Dar chinezii?! Pai ce radare au chinezii, ce rachete AA, ce sistem anti-aerian stratificat sa aiba astia? Pai haideti bre sa numaram:

  • Cam tot ce inseamna AA in China este ori clona unor sisteme occidentale stravechi, ori clona unor sisteme similare sovietice/rusesti, doar ca nici vestici nici rusii nu au vandut Chinei ce aveau ei mai bun prin ograda ci dimpotriva.
  • La nivel de aviatie avem clone dupa avioane sovietice din anii “70: J-15/16, J 11, etc. J 20 si J 31 nu cred ca pot fi incadrate in mod serios in clasa avioanelor de generatie a V-a stealth, atat timp cat folosesc inca motoare rusesti de conceptie destul de veche. Cele mai bune avioane multirol chinezesti vor fi Su 35S cumparate “la cheie” de la Moscova, de „bune” ce sunt avioanele chinezesti.
  • La nivelul sistemelor AA cu baza la sol, avem – pe langa clonele obisnuite – sisteme originale rusesti S 300 si S 400, cele din urma abia cumparate din Rusia.

chengdu_j_20_by_iskaryot-d3gsyjw

                                                                    Chengdu J 20

Daca privim problema unui razboi aerian SUA-China din perspectiva acestei realitati, putem observa ca deocamdata cele mai bune avioane si sisteme AA ale Chinei sunt cele pe care le-a cumparat din Rusia si cunoastem cu totii ca Moscova nu vinde ce are ea mai bun ci variante un pic „handicapate”. Stiu si rusii ca ce au vandut astazi Beijingului s-ar putea intoarce maine in capul Moscovei astfel ca americanii, japonezii, sud-coreenii sau australienii ar avea de-a face – in cazul unei paruieli cu China – cu sisteme de arme rusesti vechi sau down-gradate.

Daca un pilot american sau european ar avea probabil ceva strangeri de inima la mansa unui F 35 in drum spre Rusia –  ar avea si motive – in cazul unui conflict cu fortele aeriene chineze nu cred ca acelasi pilot ar trebui sa-si faca prea mari probleme.

Si pentru amatorii de prezumtii negative la adresa programului F 35, un sfat: puteti sa credeti ca Rusia ar da de pamant cu destule F 35, in cazul unui conflict, dar sa folositi argumentul “chinezesc” aduce mai mult a gluma proasta. Nici macar rusii nu dau vreo sansa Chinei in fata tehnicii de lupta americane si cel mai probabil ivanii cunosc cel mai bine si ce au ceainizii si ce au yankeii 🙂 .

Deocamdata China este destul de departe in urma Rusiei –care si ea este la randul sau ramasa in urma SUA – foloseste practic o tehnica de lupta de sorginte sovietica, copiata legal sau mai putin legal. Submarine dupa model rusesc (unele modele chiar antice), avioane la fel, AA la fel, tancuri si tehnica AT/AA portabile tot rusesti…

air-defense-missile-systemsair-defense-missile-squadronsurface-to-air-missile-systemssurface-to-air-missile-samsurface-to-air-missile

                                                                 HQ 64 aka LY 60

Cand Beijingul va renunta la importurile rusesti abia atunci putem privi in mod serios puterea militara a Chinei din punct de vedere tehnologic.

Si ca un ultim exemplu, China ofera la export un sistem AA cu raza scurta „intitulat” 🙂  HQ-64 (indicativ la export LY-60) care este o clona destul de indentica 🙂 dupa un sistemul italienesc Aspide Mk I (realizat de Alenia) si care sistem este la randul sau o realizare sub licenta a RIM-7E Sea Sparrow.

RIM 7 Sea Sparrow este un sistem antiaerian si anti-racheta folosit pe navele occidentale, iar chinezii ca sa faca economie au copiat identic chiar si containerul de lansare, container care seamana pana la indentitate cu cel folosit de americani pe navele lor.

Si la fel ca originalul chinezii il ofera atat in varianta terestra ca sistem “point-defence” cat si in varianta navalizata.

Intre timp varianta moderna a Sea Sparrow se numeste RIM 162 ESSM (Evolved Sea Sparrow missile).

Banuim noi ca ceianizii ofera clona la un pret mult redus fata de o posibila achizitie de la Raytheon a unui sistem original, dar putem si presupune ca este mai recomandabil sa n-ai nevoie de protectie cu un astfel de sistem la bord…

Asadar, in fata unei astfel de dotari, ce motive ar avea cineva sa-i fie frica de o China dotata la nivelul anilor “70, sau cu tehnica de lupta clonata dupa modele din aceea perioada?

J-10-chinês-no-HUD-de-um-F-16-do-Paquistão-580x387

                            Un J 10 chinezesc „prins” pe HUD-ul unui F 16 pakistanez

Si acum dovada. Cica in urma cu nu foarte mult timp (cateva luni) se facea ca pakistanezii cu F 16 si ceainizii cu J 10A se-ntalnira si o pusera de un joc dea razboiul („Exercise Eagle”) sa vaza cum ar veni care-i mai bastan si mai ortoman si are…sanse mai mari.

In jocurile de razboi dintre cele doua avioane se pare ca J 10 chinezesc a iesit macar foarte sifonat, fiind surclasat net de F 16 pakistanez care nu este nici pe departe la nivelul de EW, senzori si alte alea la care sunt avioanele NATO. Asadar care sa fie problema  cu ceainizii in urmatorul sfert de secol?!

GeorgeGMT

 

59 de comentarii:

  1. Pai problema este ca F 35-ul va fi avionul standard a multor aliati ai USA nu acum ci si peste 10 ani si peste 15 ani. Deci nu este graba cu introducerea in dotare ci este cu foarte mare prioritate sa il faca mai manevrabil decat actutuala generatie de F 16.
    J 10 pe hartie arata a fi un avion bun dar daca nu ai pilotii….este doar o sperietoare.
    Imi inchipui ce ar fi facut la dog fight un avion MIG 29 sau Mirage 2000 indian cu ele.
    Si mai exista o problema cu China – occidentul ii ajuta sa se dezvolte civil si asta se traduce si indirect in dezvoltare militara, nu poti spre exemplu sa spui ca Golf 4 este o masina proasta chiar si dupa standardele actuale desi modelul este lansat pe piata in 1998. deci la 17 ani distanta – prin analogie cam atat are si China in urma NATO si USA….

    • Testele de pe Wasp au aratat ca F-35B este „ready for Navy”.
      Ce spune Gilmore pe aici se refera la piesele de schimb si la personalul de serviciu. Pai problema pieselor de schimb se va rezolva in timp, pe masura ce avioanele vor intra in serviciu activ. Ar fi trebuit sa existe munti de piese de schimb atata timp cat avioanele erau in teste !?
      Cat priveste personalul pentru asigurarea „service”-ului, povestea e veche de peste un an. Bogdan i-a cerut pe cei de la mentenanta lui A-10, atragand atentia asupra acestei probleme, dar se pare ca nu s-a miscat nimic, din moment ce Gilmore mentioneaza acest lucru.
      Cam asta-i cu leganatul 🙂

  2. Chinezii sunt un popor inteligent si harnic. Cei din estul Chinei au printre mediile QI cele mai ridicate din lume. Au un sistem educativ din care ies cercetàtori si ingineri buni.
    Cà au început prin a copia, este incontestabil. Dar urmàresc activitatea industriei militare si ale armatei chineze si nu mà face sà zâmbesc de loc.

    Este o emulatie între diverse institute si noutàtile sunt în ritmul pe care le aveau occidentalii prin anii ’60 – ’70.

    Printre ultimele evenimente:
    Radarul aeropurtat K-500, cu radom nerotatif, cu trei fatete fixe si module orientabile AESA !
    http://i.imgur.com/ZEtLTDc.jpg

    Acelasi tip de radar pe altà platformà (KJ-2000)
    http://i.imgur.com/RtViOxX.jpg

    Grupul CETC lucreazà la un radar AESA „de a 5a generatie” (sic) cu legàturi prin fibre optice, numit „holografic”.

    J-20 a intrat în fabricatia „pre-serie”
    http://i.imgur.com/0dvBr14.jpg

    Drona „Divin Eagle”
    http://i.imgur.com/bcJ6JUS.jpg

    Armata chinezà face în mod regulat exercitii de mare amploare. Iar pilotii de „linia întâi” zboarà cel putin 200 de ore pe an.

    • La chinezi problema majora e daca procesul asta de dezvoltare la viteza la care se deruleaza este sanatos coerent controlabil in raport cu magnitudinea lui data de numarul imens de oameni din spate.

      Daca nu se vor prabusi singuri din cauza crizelor interne nu cred ca ii mai poate opri nimic din drumul lor, poate dezvoltarea exponentiala a robotilor industriali si a imprimantelor 3d care sa duca la o redefinire a conceptului de munca la nivel global.

    • harnici si inteligenti suntem si noi dar tot suntem unde suntem.rusii mai rau,a omorat stalin la ei si tot tatuca a ramas.pe scurt,sub comunism nu poti face pasul spre excelenta ..ramai constant mediocru.

    • 1. nu echipamentele castiga razboaie. ci oamenii.
      2. daca omul nu e motivat sa castige un razboi … poti avea ce vrei tu
      3. esential in castigarea unui razboi conform lui Sun Tzu – adica unu de-al lor: e influenta morala
      4. moral vorbind 1 miliard de oameni din Asia sunt profund nemultumiti de modul in care sunt condusi… asta daca ii intrebi fata in fata undeva in Vest.
      5. si poti avea o elita frumos organizata … razboiul trebuie castiga de … restul.

      conform unui sfat dat chiar de US Chinezilor: nu o sa fiti niciodata primii daca democratia la voi nu e luata serios…

      deci e pe fata.

      • „nu echipamentele castiga razboaie. ci oamenii.” Sa le spui asta germanilor in WW2…

        • cred ca sfatul li s-ar potrivi de minune chiar si azi. vezi cum conduc biata Europa de vreo 2 decenii …

          drept ca au o super platforma industriala… si financiara.
          dar … hearts & minds e cam la pamant. si aci vin restul sa culeaga roadele… si va fi interesant (vb Chinezului)

          acuma: Nemtii saracii nu au de unde… istoric vorbind ei saracii nu au o cultura umana profunda (filosofia nu e decat logica rece iar Mozart probabil ca e un accident genetic).

          Totusi, de la Chinezi chiar si Americanii asteptau mult mai mult.

          Lumea in care traim e intr-o criza uriasa de Leadership !

  3. capatu` satului

    io nu sunt expert in armament,
    totusi nu trebuie subestimata capacitatea chinezilor, tot astfel cum nu trebuie subestimata cea coreana sau japoneza – natii care au dovedit intr`un timp scurt ca pot realiza multe;
    am vazut de cateva zile un documentar cu lucrarile in infrastructura chineze in ultimii ani – in acest domeniu China este deja la ani lumina de US, Evropa si restu`;
    in ultimii 25 de ani s`a produs in China mai mult beton decat in toata istoria US;
    nu mai vorbesc de autostrazi ca aici i`au depasit pe US de departe si asta intr`un timp scurt;
    cea mai intinsa retea de cai ferate de mare viteza din lume,
    cele mai multe poduri din lume la mare altitudine,
    cele mai lungi poduri,
    cea mai mare piata auto,
    cel mai mare producator si consumator de curent,

    este previzibil ca politica externa si militara a Chinei sa fie cu mult mai rea decat cea a US numai ca aceasta este irelevant,
    intr`un timp scurt este posibil ca China sa depaseasca US si din punct de vedere militar,

    ca au copiat tehnica militara este previzibil, toata lumea copiaza,

    americanii si rusii au copiat la greu toate proiectele nemtesti din ww2 si asta pe o perioada intinsa de timp,
    racheta Saturn V care a dus oamenii pe luna era proiectu` A 10 la Penemunde si asta`i tehnica cea mai de varf nu pusti pistoale, blindate si submarine, nu ca astea n`ar fi fost si ele copiate,
    nu mai vorbesc de cercetatori luati de americani din Evropa si mutati in US: Niels Bohr si restu`,
    avansu` tehnologic al US este dat de faptu` ca ei importa creiere de pe tot globu`, atunci cand China va incepe sa cumpere si ea creiere de pe glob o sa apara problemele,

    • Pai asta cu copiatul e temporara pentur ca de anul trecut mi se pare, au inceput si chinezii sa bage sume uriase in cercetare si sa atraga cercetatori straini pe model american.

    • „racheta Saturn V care a dus oamenii pe luna era proiectu` A 10 la Penemunde si asta`i tehnica cea mai de varf nu pusti pistoale, blindate si submarine, nu ca astea n`ar fi fost si ele copiate,”

      Este inexact. Singurele legaturi cu Peenemunde sunt Werner von Braun si cativa cercetatori germani care si-au folosit experienta in programul spatial american (in speta programul Apollo) si bazele tehnologice pentru lansatoarele spatiale de dupa 1950 (familiile Atlas, Delta si Saturn etc.) .

    • china poate ajunge cel mult o uniune sovietica in perioada ei de glorie si atat,cu indulgenta chiar.

    • cine-i opreste pe chinezi sa cumpere creiere acum sau oricand? chiar sistemul lor socialist care este si primul obstacol in dorinta lor de parvenire mondiala.

      • Te inseli, deja China cumpara creiere la greu si investesc masiv in cercetare. Am chiar si un amic care e plecat in China cu scopul asta.
        Si chiar l-am intrebat, „bai, e ceva urma de comunism acolo?”. Ce credeti ca mi-a zis?

  4. Baiu e ca orezarii ard etape foarte repede. Acu 10 ani erau nimeni in materie de construit avione de lupta, spre exemplu azi deja au J20 cu tehnologie stealth furata de pe F117, si pana la urma tot or sa reuaseasca sa isi construiasca si un motor, din cate am citit Xian WS-15 care o sa echipeze J20 ar fi destul de performant.

    Iar cu chinezii problema cea mai mare nu e performanta lor ci numarul lor. Oricat de smecher ar fi un avion american de ultima generatie, cand da nas in nas cu 10 ale orezarilor, fie ele si J11, nu mai are cum fi roza treaba.

    Si chinezii chiar au capacitatea indusctriala sa construiasca mult.

    In orice caz, pe chinezi nu o sa ii atace americanii si nici viceversa, au prea multa nevoie unii de altii, plus ca China e interesanta din cauza fortei de munca si nu a resurselor.

  5. m.activenews.ro/externe/ONU-India-va-deveni-cea-mai-populata-tara-din-lume-in-2022.-Ce-tara-ar-putea-depasi-America-123242

    Altă spaimă. Nu a lumii, a ciainizilor…

  6. Frumusetea asta nu doar ca vede la distanta dar poate sa si bruieze alte radare

    https://www.youtube.com/watch?v=wIwAOupjMeM

  7. Ati uitata sa ziceti de Bau Bau

    Momnetan China nu pune in pericol SUA.. si cam pe nimeni. Nu pune in pericol dpv militar

    Ce nelinistestte este presupusa expandiune chineza.. expansiune economica .. care expansiune economica inseamna mai putini bani in buzunarele altora .
    Insa acei „altii” nu se pot stapani .. sunt intocmai ca betivii si obezii care baga in ei ca in spital . Ai acei „altii” nu pit sa se stpanaeasa .. de dragul unui +3% din bliantu trimestrial exporta in China : locuri de munca, intreprinderi, tehnologii.. Abandioneaza zone intregi.
    Na de o plida… in anii 90 s-a descopwerit ca RPC a „onvadat” Africa subsharaian de Est! Si nu numai. Onvadat cat se poa de pasnic .. „doriti sa constuiti un spital? Pai de banii astia va facdem noi 3!!!” „De ce doar 1000 km de sosea sau cale ferata? Nu ati avea nevoie de 4000? Bani? AVEM!!!” plus marfuri …
    Insa zona era o veche „rezervatie alba” . Ce s-a intamplat de a fots „penetrata” (cam prin toate orificiile si mutiplu!) de catre chinezi?
    Simplu – zona a fots „parasita” de europeni si amerlosi. CHina a profitata de situatie si BASTA!! (a sa va aic poveste lIberiei. „chase gardee” a lu Uncle Sam . In anii 20-30 a fots ceva tulburare pe acolo.. portu Monrrovia a fots inchis.. si imedaita a apraut US Navy si o divizie de marines … insa intre 1990-2003 Liberia era un teatru de razboi. Civil sau tribal, SUA aveau treaba prin Bosnia…)

  8. Asta e relativa cu ‘tavalelile’ astea. La exercitiile NATO de acum cativa ani din Bulgaria, atunci cand SUA vroiau sa verifice capabilitatile MIG-ului 21 pentru invazia Siriei, probabil si a Iran-ului, romanasii nostri i-au cam tavalit pe aviatorii lui Uncle Sam de nu le venea alora sa creada. Au ‘muscat tarana’ atat F 16 cat si F 15. Anul urmator MIG-ul 29 bulgaresc si F 16 elen au avut cam aceeasi soarta in lupta cu antichitatile romanesti. Asta nu inseamna ca LanceR-ul e o super scula de avion, ci doar ca a fost modernizat bine si ca au avut piloti competenti la mansa, care au reusit sa ia decizia corespunzatoare in functie de context, nu de arma utilizata sau adversarul intanlit neaparat. Asa poate sa fie si intre F 16 si J 10, cu mentiunea ca F 16 oricum este mult peste chinezarie. Cel putin la electronica, radare, avionica e.t.c. De experianta in lupta reala nici nu mai vorbim. Sunt mult prea multe variabile in acest joc. Imi aduc aminte ca in anul 2000 olandezii au ramas impresionati atat de LanceR-ul romanesc, cat mai ales de MIG-ul 29 folosit de noi. Asta dupa ce in Ygoslavia nu au intampinat prea mari dificultati in lupta cu acesta. Vorbim de F 16 MLU ale Olandei. Putem la fel de bine sa spunem ca un MIG 21 sau 29 folosite de sirieni conta americanilor, nu sunt la fel de eficiente precum daca le-ar folosi rusii. Conteaza si calitatea pilotilor, cat si sistemul in care sunt ele operate. Mult prea multe variabile in acest joc! 🙂

    • Ce fel de simulare a fost? Care il lua in vizor pe celalalt astfel incat sa-l poata da jos cu tunul castiga? Pt. ca lupta asta cu tunul mi se pare putin relevanta…

      • Din cate stiu eu a fost lupta BVR. S-a jucat pe rand rolul agresorului si a agresatului!

        • Inseamna ca migul nostru nu e chiar asa praf cum credeam eu…pacat ca nu mai avem decat vreo cateva si alea cu resursa aproape epuizata, ca erau bune de tinut la conservare si folosite in caz de nevoie. Avand in vedere ca nu ne permitem decat maxim 48 f16….n-ar trebui sa renuntam asa usor la mig.

          • Ele sunt bune in BVR datorita modernizarii cu ajutorul israelienilor de la ELBIT si aducerea lor la nivelul LanceR. Ca sutructura sunt perimate, atat moral cat si fizic. Sunt greu manevrabile si mai au si interzis la manevre bruste datorita suprasolicitarii structurii imbatranite. Adica au interzis la DogFight daca vor sa nu se rupa prin aer. Ele mai pot fi tinute cativa ani in viata cu ajutorul Aerostar Bacau, sunt bune pentru politie aeriana, dar cam greu cu ele la razboi(Doamne fereste). Si asta datorita faptului ca in lupta BVR, desi posibil invingator asa batran cum e, nu poate castiga datorita lipsei unor rachete cu raza lunga, adica asa cum F 16 va avea. Mai pe romaneste, desi vede dusmanul primul, trebuie sa se apropie prea mult de el pentru a-l putea sa-l doboare, ceea ce mai mult ca sigur il va costa scump……viata! Acum nu cred ca mai renteaza sa implementezi rachetele ale pe LanceR, insa invers este imperios necesar, pentru a optimiza stocul de munitie. Din cate stiu, asta se si incearca! 🙂

  9. capatu` satului

    chinezii sunt o putere si in negocierile purtate la nivelu` Organizatiei Mondiale a Comertului:
    http://www.juridice.ro/391010/ita-2-o-premiera-asteptata.html

  10. ba lasa vrajeala nu mai in puia capu cu americani ca pana la urma o ia ei pe coaja
    \

  11. SUA lucreaza deja la avioane de generatia a-6-a,numit F/A-XX care inglobeaza tehnologii de noua generatie,conectivitate maxima a senzorilor,invelis intelingent configurat electronic,dezvoltarea abilitatii aeronavei de a lansa arme hipersonice sau posibilitatea ca avionul sa zboare la viteze supersonice fara camera de post-propulsie.

  12. GEORGE pe situl umbucuresti.ro/produse,apare ca produs realizat de UMB,VANTAC S3[STIU ca producatorul spaniol URO ESTE CEL care a realizat produsul] a avut loc un transfer de licenta de la URO CATRE UMB,s-au realizat ceva masini VANTAC S3 la UMB.ARMATA are in dotare 62 de bucati ,VANTAC. Sistemul antiaerian S-75[cumparat in1963-67 din Rusia] a fost modernizat de 3ori de atunci,stii cumva in ce consta aceste modernizari si cand au avut loc.

  13. Este situatia actuala. Viitorul arata un pic altfel. Sa nu uitam ca si rusii au fost intr-o situatie similara in anii 50-60. Dar prin finantare si cercetare, mai inovand mai copiind au ajuns prin anii 70-80 cam umar la umar cu americanii (chiar depasindu-i in unele domenii). Nu zic eu asta ci americani care au evaluat tehnica ruseasca in timpul Glasnostului. Acu ca i-a costat de au intrat in faliment e alta discutie. Chinezii par sa nu aiba o problema cu finantarea si aparent nici cu cercetarea (de spionat si copiat nici nu mai vorbim). Asa ca in ciuda celor spuse de tine George eu (si nu numai eu) cred ca in 10-15 ani inevitabilul se va produce si chinezii vor deveni un dezvoltator si producator de armament respectat.

    • atata timp cat ofera forta de munca ieftina nu au probleme.

      • La o populatie de peste un miliard forta de munca ieftina va fi in mod inevitabil disponibila atat acum cat si in viitor.

        • si cam la asta se pricep,cam atat acum.
          dar o china rupta de comunism este alta treaba.abia atunci se poate discuta de o putere in devenire sau de o disolutie la scara larga.momentan sunt o ciudatenie economica intretinuta doar de aparatul conducator …si astia la randul lor de bani occidentali.se pacalesc singuri.

          • Dincolo de toate neajunsurile ”ciudatenia asta economica intretinuta” a fost si inca e a naibii de necesara. Asta pentru ca Made in China peste tot a fost posibil doar pentru ca investitorii occidentali (cu precadere americani) au avut si inca au nevoie de forta de munca ieftina si disciplinata in cantitati mari si intr-o tara stabila. E adevarat ca s-au propus alternative (India, dar nu iese cu ”disciplinata” si poate nici ”stabila”, Indonezia dar nu iese cu ” stabila”, Africa dar numai ca ”ieftina”, America de Sud dar iar nu iese cu ”stabila” si nici ”disciplinata”. Deocamdata China ramane solutia. Pe termen lung Americanii vor sa mareasca aportul de Made in USA pe piata internationala, iar China trebuie sa treaca vrand nevrand de la economia bazata pe manufacturare si export la o economie de consum. Asa ca sunt si eu curios cine va lua locul Chinei si daca se va pricepe sa traga foloase dintr-o asemenea situatie.

    • URSS nu a fots in sitiatie similarea in anii 50-60.
      In anii 50-60 URSSD se dezvolta „impotriva” . In plus URSS a delapudata sume imense in ianrmare- OPT armate de tancuri!!!! Plus plus .. si a neglijat sectoarele civile …

      China se dezvolta „impreuna” si in „colaborare” . Asat o ajuta sa „bage tare” .
      In aleasi timp mai cerceteaza si ea..
      iNSA NU ISI DEPLAPIDEAZA BANII PE INARMARE. A ,.cehltuisi inc atzapan .. da . Insa cheltui mai degraba ca sa onstona howknowul in ce priceste capacitaile … incearca sa obtina un portavion bun. Vaionae bune. Rachete bune …
      Cand va ajunge in pole pistiuon economic si va avea tehnologia se va inarman … pana atunci doreste „doar” sa aiba tehnologiile . Deocamdat mai au de lucru …

  14. China are un antidot numit Japonia .
    Din punct de vedere militar Japonia este peste China , dar Japonia ar trebui sa renunte la idiotenia aia pacifista … oficial .

    • Ghita Bizonu'

      Si daca esre nevoie China are cateva bombe termonucleare ptr Niponia..
      Deci .. antidotu ar sta cumintl;e sau cel mult ar invita la un meci de fotbal .. (ca tine prea mult la bunele maniere ca sa sugerze un concurs de injuraturi). La o adica se mai pot lupta in cestii din alea ciudate – nave de paza a coaxstei inarmate cu turnuri de apa

    • ” Though the Xiaolong’s lower price had been attractive, China refused to provide anti-ship missiles under diplomatic pressure from the UK ”

      LOL , adica China taie , spanzura si nesocoteste tot ceea ce inseamna Sistemul Imperialistic Capitalist , si ei sunt presati diplomatic de un limbric de tara ce e de aproape 40 ori mai mica decat China .
      I’m not buying it .
      sigur au fost alte chestii pe aici , si s-a dat ca ” oficiala ” varianta aceasta .

      • Cine stie, poate ca afacerile cu UK si dorinta Chinei de a avea ceva mai multa influenta in mediul de afaceri al UE sunt mai importante decat vanzarea de ragalii unei tari falimentare. N-au nevoie de presiuni sa inteleaga atata lucru. De aia cred eu ca au zis pas. Kfir e un Mirage 5 modernizat, pe care argentinienii il au deja in serviciu activ, deci simplifica partea cu mentenenta si antrenamentul pilotilor. Iar ca racheta anti nava aeropurtata ma gandesc ca or primi o varianta „nici prea-prea, nici foarte-foarte” a lui Gabriel. Destul de logica alegerea.

  15. Offtopic putin , dar cu relativa legatura :

    ” Egiptul va primi din partea SUA opt avioane de vânătoare de tip F-16. Livrarea urgentă a avioanelor vine în contextul conflictului din regiunea Sinai cu grupări afiliate reţelei teroriste Stat Islamic, informează Reuters.

    Astfel, potrivit Ambasadei Statelor Unite de la Cairo, cele opt avioane F-16 Block 52 vor ajunge în Egipt în următoarele 48 de ore, iar alte opt avioane F-16 vor ajunge în Egipt în toamnă.

    În regiunea Sinai au loc confruntări între armata egipteană și grupuri fundamentaliste afiliate reţelei teroriste Stat Islamic. ”

    Nu am prea inteles : le dau americanii pe gratis sau le cumpara egiptenii ?
    si daca le cumpara egiptenii , cu ce cucu le cumpara , ca nu-s la fel de bogati ca si sauditii sau kuweitienii … au rafale , au f16 block 52 … ce dumnezo …

    • Ghita Bizonu'

      Le primesc .Ajutor militar In 2008 au primit 1291 milionae dolari . Romania cica 12,87 milionae

      • pai bun bun , da ce egiptenii o au mai mare de au primit de 100 de ori suma mai mare decat noi ?
        ma simt complexat … pe bune … adica ce au facut egiptenii si nu am facut noi .
        macar noi suntem in NATO …
        Egiptul e in Confederatia Nisipului , pericol de terorism e constant la ei , ca nu poti merge sa vizitezi piramidele daca nu ai cortegiu militar pe langa tine .
        e drept , si noi avem ” teroristii ” nostrii , tot bronzati , insa ei ” atenteaza ” mai mult cu putoarea si la propriile noastre buzunare .
        in rest , la fel de barbaric se comporta : galagie mare , arme la nunti , sabii , pistoale , languri … masini de 60 mii euro da nu stiu sa schimbe o roata …

        • Intrebare: Pe la tine prin tara trece 30-40% la suta din traficul naval mondial? Daca da, atunci Ro merita ajutor de miliarde iar daca nu…vezi situatia actuala. Ghici ghicitoare cum trece acel trafic naval prin desert…

      • ghita bizonu ne meritam soarta , daca e cum spui tu si nu s-a gasit nimeni prin romania sa le spuna americanilor sa-si puna scutul langa piramide .

    • I-o fi deranjand faptul ca in absenta lor pluseaza altii (francezii, rusii) asa ca au dat-o la intors cu ajutorul militar. Iar faza cu gratis e in stil clasic american : scula vine gratis, transportul, mentenenta, integrarea si armamentul purtat plus antrenamentul costa, in functie de contract uneori chiar mai mult decat scula.

  16. Poate ca nu tot ce fac chinezii e de slaba calitate:

    https://ro.wikipedia.org/wiki/Războiul_din_Liban_din_2006

    „Într-o încercare de a forța blocada navală, Hezbollah a atacat corveta INS Hanit cu ceea ce s-a crezut a fi o rachetă anti-navă ghidată prin radar de tipul C-802. Au fost omorâți 4 membri ai echipajului, iar nava a fost scoasă din funcțiune. Trei săptămâni mai târziu, nava fusese reparată și și-a reluat misiunea de luptă”.

  17. Off topic, exercitiul cu Typhoon si Su-30MKI, rezultatele de dogfight sunt tinute la secret:
    http://aviationweek.com/blog/exercise-indradhanush-flankers-and-typhoons-battle-british-skies

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *