Drona israeliana

Iranul a anuntat pe 24 august ca a facut POC! o drona israeliana de supraveghere in apropierea unei facilitati nucleare persane. Mai cu subiect si predicat iranienii au detectat si doborat un UAV declarat de ei ca fiind un Hermes 450.

image1

„A pilotless Israeli spy plane was shot down after it was traced and intercepted by the IRGC Aerospace Force,” zisera supusii ayatollahului de la Teheran.

Din datele oferite pana acum de Iran, drona a fost doborata de o racheta sol-aer in apropierea uzinei pentru imbogatirea uraniului de la Natanz. Mai rezulta si ca modelul doborat nu este unul de serie, iranienii sustinand ca drona doborata ar fi un model imbunatatit, necunoscut pana acum, avand si carateristici stealth.

Israelul pe de alta parte a observat doar ca Hermesul 450 are o raza de doar 800 de kilometri astfel ca desi nu neaga implicarea unei astfel de masinarii in respectivul incident sfatuieste Teheranul sa se uite mai cu atentie catre tarile vecine cu el si nu catre Ieruslaim care, sustin evreii, nu are nici o treaba cu aceasta intamplare.

 GeorgeGMT

 

 

 

16 comentarii:

  1. radem glumim dar astia chiar pot sa detecteze si pot sa pocneasca drone.

    Ar fi interesanta o comparatie intre Iran si tarile din Europa.
    Nu stiu daca nu ne-am face de ras daca venim cu muzeul la comparatie.

  2. gogu de la pascani

    Asa arata botul unui Hermes 450:
    http://js.defencetalk.com/wp-content/uploads/2010/10/istar-hermes-450-afghanistan.jpg
    De notat lipsa oricarui orificiu in apexul (varful) ogivei
    Asa arata botul unui Shahed 129 (drona iraniana):
    http://i.alalam.ir/news/Image/original/2013/09/27/alalam_635159055707429333_25f_4x3.jpg
    De notat tubul Pitot aflat in varful ogivei.
    Intrebari:
    1. Ce credeti c-au doborat baietii veseli din Iran?
    2. De ce credeti ca rad israelienii de se scapa pe ei?

  3. Cum de fiecare datà mi se zgârie vederea când citesc englezescul „facilities” tradus prin „facilități” în loc de „instalații”, pun semnificatia românà a acestui cuvânt:

    FACILITÁTE, facilități, s. f. Însușire a ceea ce este facil; însușirea de a realiza, de a face ceva fără mari eforturi, cu ușurință. ♦ (La pl.) Înlesniri făcute cuiva. Facilități de plată. – Din fr. facilité, lat. facilitas, -atis.

  4. dronele mi se par excelente pentru supraveghere. sunt mai ieftine decat avioanele, mai greu detectabile , autonomie destul de mare, mai ieftine decat satelitii (sunt bune pentru spionaj), si ar putea fi folosite inclusiv in detectia avioanelor stealth.

  5. pai in ce sens nu sunt mai eficiente? tinute la mare altitudine pe teritoriul propriu pot spiona in jur….. mai ales ca ele pot cobora si sub plafonul de nori…. la vreo 20 de km altitudine ar putea spiona pana in rusia…. a ca nu pot sta perpendicular pe tinta asa e ….. dar satelitii sunt urmariti si monitorizati si actiunea se petrece cand ele nu sunt perpendiculare pe teritoriul urmarit. astfel o drona ar putea supraveghea cerul inamic non stop pentru gasirea sa zicem de noi tipuri de avioane la care se fac teste, pentru deplasari de coloane de tancuri , masini trupe, si pentru monitorizare anti ICMB si SLBM asta in timp ce stau protejate pe propriul teritoriu. ce crezi ca face rusia intai si intai daca e sa atace cu ICBM? doboara satelitii de supraveghere. pe cand dronele nu pot fi doborate. in plus o drona ar putea detecta inclusiv rachetele care zboara la altitudine foarte joasa pentru a se ascunde de radar. pentru avioane stealth e perfecta drona pentru ca poate vedea inclusiv video la mare distanta. o drona care sa aiba efect de blitz poate vedea inclusiv stealthurile de la mare distanta sau o camera care detecteaza schimbarea subtila a cromaticii( norii sunt negrii right? dar cand trece avionul se produce o usoara schimbare a cromaticii). in plus aparatele stealth reflecta undele electromagnetice in diverse parti unde care pot fi receptionate usor de drone. inchipuieste-ti o armata de drone la diverse altitudini care scaneaza cerul. asa e ca nici macar armata americana cu f 35 sau hai sa nu zic de americani ca suntem prieteni 🙂 sa zic rusescul PAK DA care e stealth nu scapa? uite alta aplicare a lor: ICBM au un stagiu intermediar de calatorie in afara atmosferei si cine nu are sateliti cam greu sa le intercepteze. dar cu drone s-ar putea chiar inainte sa dea drumul la multiple warheads.

  6. tot apropo de ICBM si SLBM uite daca am face o drona mare de tot ….cat un osprey spre exemplu…captusita cu panouri solare…..care sa stea non stop in aer ….ar putea folosi un laser pentru distrugerea ICBM si SLBM. mai ales ca exista panouri solare foarte dezvoltate astazi care pot capta multa energie solara. uite ma apuc sa desenez un concept balon spre exemplu la care m-am gandit care poate avea un astfel de sistem. si pun aici http://fbx.ro/696vq4dur4jtfv05

  7. stiu ca exista astfel de arme. numai ca distanta la care bat e prea mica… astfel de arme pot distruge racheta dar nu pot distruge avionul care le-a lansat. iar daca este vorba de multiple warhead sa te apuci sa distrugi warheadurile la numai 1,6 km de baza inseamna sa scape cateva. mai ales ca dupa cum se observa HEL asta distruge dupa cateva momente in care a angajat tinta. timp suficient ca restul sa se apropie. un warhead nuclear cu explozie la distrugere poate avaria serios baza. in plus datorita distantei mici la care poate lovi poate fi surprins de un EMP care are o distanta mai mare de afectare. singura solutie pe care eu o gasesc este legarea unui laser direct la sursa de inalta tensiune in asa fel incat puterea lui sa fie mare si sa bata la o distanta mare. ar mai fi protectii anti EMP dar alea costa.

  8. am urmarit cateva videouri pe youtube uite unul care mi-a atras atentia https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Ju9N-BWGHKs
    e real ce spun astia acolo? sincer nu m-as fi gandit sa folosesc undele emise de telefoane televiziuni si etc ca sa gasesc un avion.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *