Editorial – Ii este frica Rusiei de GNL?! Foarte mult! Dar de gazul de sist?! Moarta de frica!

Pentru ca asa cum spunea candidatul republican la presedentia SUA John McCain:” Rusia este o uriasa benzinarie cu aere de tara!” Pacat ca a pierdut… Haideti acum sa intelegem situatia reala un pic mai bine, UE nu este dependenta de gazul natural rusesc, ci de infrastructura acestuia! Si de fapt nu este dependenta nici macar de infrastructura ruseasca pentru trasportul gazelor catre Europa ci de lipsa infrastructurii pentru a importa GNL –gaz natural lichefiat! Dar este dependenta mai ales de coruptia morala si financiara a liderilor marilor tari UE. 800px-Methanier_aspher_LNGRIVERS Si acum, inainte de detalia aceasta poveste, sa spunem foarte clar ca GNLul are nevoie de exact aceeasi infrastructura precum gazul rusesc. GNL-ul este lichefiat doar pe zona de transport, in rest odata ajuns in port este trasformat din nou in stare gazoasa si introdus in conducte. Europa isi poate asigura necesarul de gaze prin importul de GNL fara mari batai de cap, tot ce are nevoie  este constructia a 3-4 terminale de gazeificare a GNL-ului in cateva porturi-cheie si cu asta basta! Nu are nevoie nici macar de bani, totul ar fi finantat de catre tarile exportatoare de GNL, exemplul cel mai bun fiind propunerea Omanului de acum doi ani,  facuta Bulgariei, de se construi pe coasta vecinilor nostri un imens terminal gazeifer, totul pe banii celor din Oman. Transportul – in uriase vase GNL – ar fi fost asigurat tot de catre Oman, iar pretul per mia de metri cubi era sensibil  mai scazut decat pretul Moscovei. Iar GNL-ul nu poate fi folosit ca arma politica datorita faptului ca sunt foarte multi producatori pe piata, iar oferta este de cateva ori mai mare decat cererea… Bineinteles ca Rusia a blocat afacerea, dar ideea ramane.

Acum ar mai trebui sa cunoasteti si un alt amanunt foarte important: gazul metan (GNL=gaz metan si/sau gaz de sonda lichefiat) balteste astazi pe piata, multe tari producatoare neavand ce face cu el. In fiecare an doar tarile membre OPEC pierd gaz de sonda si gaz natural in valoare de 3 ori mai mare decat importurile UE de gaz metan din Rusia, pentru simplul motiv ca nu au cui sa-l vanda. Exemplul Venezuelei este cel mai elocvent, tara sud-americana pierde miliarde de euro in lipsa infrastructurii de preluare si lichefiere a gazelor naturale exploatate odata cu petrolul, iar Venezuela nu are o infrastructura pentru GNL pe motiv ca nu are cumparatori, cam toate tarile din zona sa fiind producatoare de petrol/gaze, iar SUA s-au trasformat din importator in exportator de gaze, sau se va trasforma in curand. In zona Golfului, Omanul,  Bahreinul, Arabia Saudita, Kuwaitul, etc, pierd sume astronomice pe acelasi motiv, iar state precum Australia si Bruneiul au capacitati de export – pentru GNL – excedentare, iar de curand americanii nu mai stiu nici ei ce sa faca cu gazul de sist extras…

Bineinteles ca UE in asamblul sau s-a facut ca nu vede acest imens potential, la un pret mult mai mic decat gazul rusesc, pe motiv de coruptie politica, cazul Germaniei fiind cel mai edificator, dar mai sunt si altele. Sumele necesare edificarii unor terminale de gazeificare in Europa precum si de constructie a unei flote pentru GNL sunt marisoare, de ordinul a multor miliarde de euro, dar acest lucru nu are efectiv nici o importanta, statele exportatoare fiind mai mult decat dispuse sa suporte integral aceste costuri, decat sa piarda in fiecare an dublul sau triplul sumei necesare in aer. Astfel ideea ca Europa ar fi dependenta de gazul rusesc este doar o minciuna, sustinuta de rusi prin oferire de spagi enorme, legale sau nu, catre tarile mari ale UE, prin campanii de presa megalitice, desi GNL-ul este foarte larg disponibil la un pret mult mai mic de gazul rusesc, iar infrastructura necesara se poate realiza in doar cativa ani GRATIS!

Rusia pe de alta parte ar ramane efectiv sa moara de foame incetisor, odata cu GNL-ul care ar penetra puternic piata europeana, ramand cu un surplus de gaze pe care nu vad unde ar putea sa-l vanda. Pentru ca atuul Rusiei – reteaua de conducte – este si punctul sau slab! Rusia este puternica pe continent, dar odata ce nu mai ai nevoie de conductele sale, ramane neputincioasa si slaba, Moscova neavand infrastructura inbterna pebntru exportul de GNL. Legenda cum ca Beijingul ar cumpara orice cantitate de gaz din Rusia este doar o legenda, pentru ca multi dintre noi nu stim ce contracte imense exista astazi intre China si Australia in privinta GNL-ului, si nu stim nici ce bataie a fost intre statele furnizoare – in urma cu aproximativ 7-8 ani – pentru a prinde contractul cu China. Beijingul a avut mult mai multe oferte decat avea nevoie si a ales-o pe cea mai ieftina si economic viabila, ori…asa cum producatorii de GNL s-au batut pe China, la fel se vor bate si pe Europa, GNL –  impreuna cu gazul de sist – baltind efectiv astazi in piata, existand o oferta cu mult peste potentialul cererii si asta datorita faptului ca peste 80% din campurile petroliere sunt asociate cu campuri gazeifere, astfel atunci cand se extrage titeiul, ies si gazele…si daca nu ai un client care sa ti le cumpere atunci cand le extragi…le arzi pur si simplu, odata cu miliarde si miliarde de dolari.

Asadar cine e dependent de cine?! Rusia are avantajul unei clase politice europene inguste la minte, lovita de orgoliile trecutelor imperii, fiecare “greu” din UE incercand sa aiba o relatie privilegiata cu Moscova, de la egal la egal si in detrimentul altora, nevand insa intelepciunea sa gandeasca in ansamblu si pentru viitor. Astfel rusii prin spaga si coruptie – exemplul fostului cancelar german Shroder este foarte bun – reusesc sa tina UE sub papuc si s-o stoarca de bani prin metode mafiote, prin dezbina si cucereste, iar atunci cand tari mai mici, precum Romania, incearca sa dezvolte programe independente, gen AGRI, se trezeste lovita nu de rusi a ci de tradatorii din propria sa familie, vezi cazul Nabucco.

Dar va puteti intreba ce castiga Germania si alti cativa “grei” din afacerea gazelor rusesti?! Pai in primul rand castiga o competitivitate economica neloiala, atat timp cat Germania produce sa spunem mase plastice cu gaze rusesti la un pret de 250$ per 1000mc si apoi le vinde in Romania care cumpara aceleasi gaze rusesti la 450-500$ mia de metri cubi. Astfel produsele economiei germane sunt mai ieftine avand un avantaj neconcurential asupra produselor similare din tarile mai mici, iar noi inchidem combinatele si ramanem fara slujbe. Iar gazele naturale se regasesc in toate ramurile economiei unei tari, de la producerea de energie electrica pana la mase plastice, ingrasaminte pentru agricultura, industria grea, transport, etc, etc. Daca am importa cu totii gaze din Golf sau SUA la pretul bursei, am avea cu totii acelasi pret si atunci adio avantaj hotesc de partea Frantei si Germaniei. Panimaiu?!

Asadar doamnelor si domnilor, in realitate Rusia este un biet cersetor care sta cu mana intinsa sa-i cumparam gazele si petrolul, ca altceva oricum nu produce, dar noi suntem suficient de fraieri, sau macar am fost pana acum, sa credem ca de fapt noi depindem de gazele lor, cand ei traiesc de fapt pe banii nostri, iar in maxim 3 ani am putea efectiv sa le taie conductele la intrarea pe teritoriul UE si cu asta basta!

Iar Qatarul chiar s-a oferit sa preia locul Rusiei pe piata gazelor din UE, asumandu-si si investitile necesare. Ce ar insemna pentru statele din Golf o investitie de 10-20-30 de miliarde de dolari, recompensate fiind cu un client bogat si bun platnic?! Nimic…

Vorba Victoriei Nuland: “Fuck UE!” si avea dreptate respectiva doamna!

GeorgeGMT

128 de comentarii:

  1. Nu stiu George…. daca e asa de simplu de ce nu invinta o tara oarecare din UE pe furnizorii din orientul mijlociu sa construiasca o statie din aia de regazificare (nu Romania ca nu are politicieni pentru asta) ca UE nu inseamna doar Germania. A bazait ceva Basescu acum vreo 2 ani parca ceva asemanator, sa se faca la Constanta o statie pentru gaz din Caucaz, dar nu a mai zis nimic. O tine cu gazele de sist.

    • Ttz tz .. noi nu am putea decat din Caucaz. Ca turcaletii nu ar agrea prea multa vanzoleala de metaniere prin Bosfor. Acu trebe sa ii intelegi si tu … catastrofa Independentei le-a lasat o amintire nu prea placuta si i-a agitat ceva mai mult decat vestea ca Mihaly Seitanoglu (Viteazul) a luat-o razna prin Vulgaria . Ma rog s-au agitat si cu Bravul insa Independenta i-a facut pe unii sa isi schimbe izmenele…

    • Era vorba de AGRI, gaze naturale lichefiate aduse din Azerbaijean via Georgia, program sustinut de americani care au platit studiul de fezabilitate. Ultima stire despre AGRI am auzit-o anul trecut, cand ne pregateam sa lansam o oferta internationala pentru finantarea AGRI.

      • Salut Tizule ! te intrebai si in articolu eroului, tot la faza asta cu arabetii . De ce nu s-ar face in Italia sau Grecia raman si in Mediterana nu intra in lacul rusesc, nu-i deranjeaza pe turcaletzi prin stramtori (dupa cum zice colegul Bizon) . Parca Italia este mult mai dependenta de gazul rusesc ?!! Or aia au relatii bune cu arabetii . Iar de acolo se poate la fel pleca masiv spre alte tari din Europa >!
        Sa nu-mi spui ca nu stiu nici arabetii sa ofere atentiile cuvenite altora interesati ? Pai deci in consecinta spunem ca Germanica e mai parsiva decat Rusia ?!

        • Si Italia are interesele ei divergente de ale noastre, Germania este doar cap de lista. oricum Italia are posibilitatea sa importe gaze din Africa de Nord oricand, asadar nu este chiar atat de dependenta de gazele rusesti.
          Btaie pestelui pt Rusia este insa Iranul, care trebuie neaaparat blocat sa exporte gaze direct catre Europa. Din acest motiv rusii ii tin in brate pe persani.

      • Foarte ca proiectul respectiv, la fel ca si Nabucco a esuat din cauza influentei rusilor. Si si daca avanseaza, exista tot interesul ca sa ii bage bete in roate.

      • interesant articol dar
        – cate metaniere sunt la ora actuala in lume ? banuiesc ca nu prea multe si mai banuiesc si de ce
        – cat costa mia de metri cubi de gaz adusa de peste ocean cu metanierul ? –
        – care sunt costurile de congelare pe timpul transportului a gazului la temeperaturi mai scazute de -163 grade celsius pentru ca acel gaz sa ramana lichid ?
        nu cateva terminale e problema ci costurile aducerii gazului cu metanierul care ridica mult prea mult pretul ( aici nu vorbim de traversarea unei mari mediterana cu gaz ieftin din tari precum algeria ci de traversarea atlanticului cu gaz din statele unite unde costurile de productie sunt sensibil mai ridicate decat in algeria ) .

    • Ce nu inteleg eu e de ce desi Rusia santajeaza Europa de zeci de ani cu gazul, americanii nu s-au gandit pana acum sa exporte GNL in Europa?
      Faceau si bani si scapau si deveneau eroii vesnici ai Europei.
      Sa fie oare din cauza ca daca exporta nu le mai ajunge lor? Sa fie oare din cauza ca daca Europa nu mai e dependenta de gazul rusesc nu mai e speriata de rusi si implicit SUA nu mai are o groasa piata de desfacere pentru armament, iar baietii destepti care baga spagile (pardon, am vrut sa zic „lobby”) in conducerea SUA nu sunt de acord cu asa ceva?

      • costa prea mult sa aduci gaz cu metanierul din america si la fel sa intinzi conducte peste atlantic de aceea nu aduce nimeni in europa gaz din statele unite ar iesi poate de 10 ori mai scump decat cel din rusia .

    • La Midia si Mangalia se incarca gaze lichefiate in vagoane. Nu stiu la Midia ce sursa este (probabil zacamintele din Marea Neagra), dar la Mangalia gazul lichefiat se duce nave specializate pentru acest tip de transport, din Georgia. Din cauza pescajului mic al portului din Mangalia, nu pot intra neve de capacitate mare, de aceea cantitatea de transport este limitata. Baza exista, doar trebuie dezvoltata, … cu putina vointa si un pic de patriotism.
      In alta ordine de idei, distanta pe mare intre Constanta si Istanbul este de aprox. 350 km. Nu stiu de ce guvernele Romaniei nu se implica in constructia unui gazoduct submarin intre cele doua tari, chiar cu cheltuiala Romaniei. Turcia are o retea de transport a gazelor foarte bine pusa la punct, si importa gaze direct din Azerbaijan, Iran, Rusia, si in viitorul apropiat din Kazahstan si Turkmenistan. Noi nu am putea importa direct din aceste tari (fara Rusia), via Turcia? Acest gazoduct submarin ar putea fi un proiect 1005 romanesc, si o data realizat ar creste interesul altor tari pentru acest gazoduct.

  2. Daca erati ONG puteati avea acces la politicieni mai usor ca sunt obligati sa aiba discutii cu organizatiile civile. Asta cu gazul lichefiat era o intrebare buna pentru ai nostri conducatori. Nici mie nu-mi plac hartoagele George. Dar gandeste-ta la un ONG, ma ofer eu sa iti fac cateva hartoage, ca e pacat de oamenii inimosi si cu respect fata de propria tara (probabil nu toti…) de pe aici.

    • La ce rata de crestere are siteul poti in 2-3 ani sa faci si un partid si sa prinzi alegerile viitoare daca te incapatanezi.! precedentul exista , Pirate Bay, lumea merge inainte si toti stau conectati mai mult la net decat la realitate, de ce nu ar fi viabila si politic acesta miscare inceputa ca platforma de discutii.Care discutii sunt suficient de actuale si interesante ca sa polarizeze in mod constant atentia a nu putini oameni , de multe ori suficient de calificati intr-un anumit domeniu ca sa emita pareri pertinente.
      Parea mea !
      Stiu ca o sa vina unii si altii acuma sa zica ca nu e chiar asa.. ca trebuie una ..alta…
      DACA LA INCEPUT O IDEE NU PARE ABSURDA ATUNCI NU ARE NICI O SANSA !
      Asta a zis-o Einstein!Si asta ar trebui sa fie primul principiu al acestui site in drumul lui spre conducerea tarii! 🙂 n-am baut nimic!

  3. Pai atunci McCaine ar putea zice ca SUA este o sonda cu aere de tara!! Si una fara clienti ….
    Va mai aduceti aminte de unu Lee Iacocca ? „Japonia ne vinde televizoare, magnetoafe, motoccilete , masini, noi vindem in Japonia porumb si soia! Daca asta nu este o situatie coloniala atunci nu stiu ce termen s-ar putea folosi!”
    A da. Si sonda aia are si niste datorii .. cam cat masivul Himalaia!!

    Si ar mai fi ceva .. Rusia atrage Europa (adica statele dezvoltate ale vestului eurorpean) si cu ce s-o mai gasi prin Siberia .. Multe minerale, multe!! Care in conditiile „casei comune” vanturate de MS Gorby ar putea fi accesate de Europa de vest preferential .. Adica sa asigure „europenilor” acelasi avantaj „cinstit” pe care il are azi Federlanaya Gazpromaia Republika…

    • …Gaspadina Sankt Petersburglenina Putina… 🙂

      mUE = 500+ milioane de cetateni;
      Rusia = 145 milioane.

      Nema unitate in mUE, deci suntem idioti…cu exceptia Poloniei, ca ea mai maraie – draga de ea – pentru „o unificare a necesitatilor energetice”… altfel ar sta discutiile cu privire la pret…

      • UE 500+ milioane de CE? „Cetateni” ai UE?! Cine? Francezii e francezi dom’le. Nemtii e doici!! Olandezii e dutch sau Olandezi sau nederlandezi…da’ europeni ?!
        Or fi unii spanioli catalani da pana la europeni mai va …
        Deci cine sunt „europenii”? Unii de prin Romania carora le este rusine de parintii lor si s-ar dori fara identitate ca sa strecoare mai bine printre belgieni, germani samd. Atat.

        A da. Nici in fosta URSS nu se prezentau prea multi ca „sovietici” . Ca ei erau rusi, tatari, ucrainieni, azeri, gruzini samd

        Ma rog, sunt si un idioti care vor UE pe post de URSS …

        • „Deci cine sunt EUropenii”?

          Cam asa se intrebau si in secolul 18…”cine sunt americanii”?
          Pana acum avem 3 curente:
          – pro UE (aici incluzand naivii dar si – vorba ta – UERSSistii);
          – scepticii nationalisti (pe aici ma aflu si eu, desi mi-am pastrat o „zeciulaia” de „naiv pro UE”);
          -pro Rusia…astia sunt in opinia mea speriatii de bombe, care, vazand ca UE si SUA nu sunt chiar teritorii unde zburda cainii cu covrigi in coada ci sunt…perfectibile, cu destule bube-n cap, au zis „las-o moarta, ce sa ma complic eu, prea mult efort la constructie, hai inapoi in est ca e mai previzibil”.

          Al dracu’ sa fiu daca o sa inteleg vreodata ce „valori” ofera Rusia.

          „Dar Rusia ortodoxa lupta impotriva pederastilor si evreilor care distrug Europa si..” 🙂 mdea, asta-i tot? I-ati vazut in ultima perioada pe „destrabalatii” francezi iesind in strada impotriva legalizarii casatoriilor intre persoane de acelasi sex mai ceva ca „puritanii” americani…Astia cum fratilor reusesc sa-si expuna punctul de vedere si noi nu?

          „Dar Rusia are gaze si…” spumega de cand Canalul Dunare-Marea Neagra a cam inchis culoarul terestru dobrogean spre Istanbul. 🙂 Ca-n 1877 a trebui sa fie luati la palme ca sa-si ia talpasita. Ai dracu’ de romani suciti ce suntem, cum de ne permitem noi sa nu ajutam „fratii in credinta” sa recucereasca Constantinopolul? 🙂

          Pai, din partea mea, sa-i ajute „fratii” bulgari. Mi se rupe.

        • D-le Bizon,da ma rog de ce nu ti-ar conveni statutul de arian (ma rog.european),ca doar e mai nobil decat cel de francez,dutch,deutch,roman,rus,etc,din cate stiu eu.La ora aceasta rusii tocmai isi schimba istoria oficiala pentru a se transforma in arieni din Carpati iar nemtii au declansat un razboi mondial pentru a-i demonstra superioritatea.De asemenea rachetele europene poarta acelasi nume nobil,Ariane.

          • Dle bg1952
            in primul rand eu ma iscalesc Bizonu’.
            In al doilea rand nu stiu ce intelegeti dvoastra prin „european” ,
            Intelesul mai vechi generic ar fi de a) locuitor al continentului Europa, care tine pana la Ural (Cauzacul fiind parte din Eruropa) b) om (Hommo Sapinenes) de rasa „alba”
            Prin indoeuropean se intelege si „de rasa alba” (zis ci „caucaziana”) insa in principal ar fi vorba de un vorbitor al unei limbi indoeeuropene. Spre stiinta dvstra si rusa este limba indoeuropeana, si pastuna samd. Insa nu sunt finlandeza, ungureasca, turca si limba Tarii Bascilor (euskara care totusi este cea mai veche limba vorbita in V continentului Europa)
            Prin arian se intelege indoperuropean adica descendent al unor nespalati din N-E marii Negre care isi ziceau „nobili” sau „cei mai buni” adica arieni (de ex si aristyoi de la care vine aristocrat e tot pe aici). Dar acesta nu este un „statut” ci o supracategorie care cuprinde si galezii si romanii si juma din indieni inclus tiganu cu „da si mie!!”.

            Deci sunt alb, traitor in Europa, vorbitor nativ al unei limbi indoeuropene (arice). Sunt sau nu european?
            Da gaspadin polcovnicu’ Putin care este si el alb, nascut crescut si traitor la Est de muntii Ural, vorbitor al uniu limbi europene(arice) este sau nu este si el .. european?
            Acu fiti amabil si reformulati intrebarea .. asta dupa ce verificati ce este aia „ceatean” …

        • „Ma rog, sunt si un idioti care vor UE pe post de URSS …” – Ohooo, e plin de ei. Si din cauza ca nu sunt capabili sa faca o paralela simpla intre cacat a fost URSS-ul si ce e de fapt UE-ul, incearca din rasputeri sa ne convinga ca de data asta „uniunea” e o idee buna.

      • Nu. E o chestie simpla dle Mihaeanu : cine sunt „europenii” ?
        1) locuitori ai continentului Europa si „anexe” deci si elevetienii, norvegienii dsmf
        2) „rasa alba” descendenti ai unor locuitori ai Europei (ca…continent) deci si australieni samd
        3) Locuitori ai tarilor din Uniunea Europeana cu excluderea si a elvetienilor … Adica un emigrant din Africa Neagra sau un magrebian care vorbeste stalcit limba tarii ocupante este „european” dar un elvetian sau sarb NU!

        Ar fi ceva de zis : nu exista cetatenie europeana!!! Ci doar belgiana, ceha, daneza samd pana la ungara!!! Daca nu ma credeti incercati sa va stabiliti in germania ca la Satu Mare … sau Bucale (daca nu sunteti bucurestean). Aceste restrictii arata ca nu suntem cetateni europeni ci cetateni ai tarilor noastre. Punctum.
        Si cei care se cred „cetateni europeni” sunt in general niste insi carora le pute faptul ca sunt romani ..

  4. E indeajuns un singur comandou si un intreg terminal se transforma intr-o imensa bomba si de asta le-a fost frica bulgarilor.

    • N-are legatura. Proiectul a picat pentru ca Turcia nu permite trecerea metanierelor prin Bosfor. Pericol de kabooom in mijlocul Istambulului. La asta au mai contribuit si agentii de influenta rusi, din leadershipul politic bulgar.
      Noi trebuie sa infiintam terminal de regazeificare a GNL pentru gazele din Azerbaidjan si de mai departe (Asia Centrala) dar pentru asta ar trebui sa cooptam o firma americana in AGRI (experienta, forta financiara, spate politic pentru siguranta transportului pe Marea Neagra)

      • S-ar fi putu face .. port in Georgia, instalatie de lichefiere in Gerogia, i8nstaltie la de gazeficare la Constanta conducte cam ar fi ..

  5. La inima mi-a mers 🙂

    Daca are cineva nedumeriri privind reticenta politicienilor din vest cu privire la o decizie de renuntare la gazele rusesti, ar trebui sa tina seama ca, pe langa avantajul concurential incorect obtinut de Germania (in principal) prin pretul mic la gaze, despre care vorbeste George in articol, mai exista si alte elemente despre care am vorbit cu alte ocazii.
    Cum am mai spus, Rusia nu e stat democratic, nu este economie de piata functionala. Este stat FSB unde toata lumea, de la magnati, bancheri, jurnalisti, diplomati, elita culturala, este subordonata intereselor Kremlinului.
    Au cumparat, in vest, de la companii si mijloace de presa pana la cluburi de fotbal. Publicatile occidentale pe care nu le-au cumparat le-au alimentat cu contracte grase de publicitate, in schimbul unor articole favorabile intentiilor Moscovei.
    Ati vazut, in ultima perioada, cate articole din presa germana vorbesc despre inexistenta unei alternative la gazele rusesti ? V-ati intrebat cui apartin publicatiile respective si/sau de la cine primesc contracte grase de publicitate?
    Pe langa media, politicienii occidentali, in principal cei germani dar si cei italieni, au inceput sa vorbeasca despre posibilitatea din ce in ce mai mica de a rezolva criza din Ucraina, despre necesitatea continuarii relatiilor cu Rusia, in ciuda ocuparii Crimeei. V-ati intrebat cati dintre ei sunt santajabili pentru ca au bagat mana in borcanul cu miere, cu ajutorul magnato-agentilor rusi? V-ati intrebat cati detin afaceri cu rusii, conturi secrete, alimentat de rusi, sau cati au primit promisiuni financiare de la Moscova?
    Cazul Schroeder este arhicunoscut dar sunt sigur ca sunt/vor fi multi altii care vor urma o traiectorie similara.
    O mentiune speciala pentru Martin Schultz: dupa ce Tiranu’ i-a reprosat declaratia ca trebuie sa luam ocuparea Crimeei ca atare si sa continuam relatiile bune cu Rusia, a iesit pe media si a spus ca Tiranu’ a inteles gresit si ca, daca Rusia va ataca si alte tari, UE va inaspri sanctiunile.
    In traducere, indiferent ce se intampla in Ucraina, UE nu va lua nicio masura reala si eficienta impotriva Rusiei ci doar daca va trece la alte tari. Adica, daca va ataca Romania, UE va bloca toate conturile liftierelor, gradinarilor si spalatoreselor de la Kremlin (precis sunt KGB-isti).

    • http://adevarul.ro/news/politica/martin-schulz-incepecu-stangul-campania-europeana-1_535d33640d133766a823f736/index.html

      Campanieee! 🙂 Si-a cam luat-o zdravan Schultz, mai ales ca faza cu ce a zis Basescu e corecta, neamtu’ a spus-o cu gurita lui mai deunazi, degeaba o da la niznaiu…

      • Stanisheva asta o fi tot rusoaica precum sotul ei? :))))
        „Stanishev was born in 1966, in Kherson, Ukrainian SSR (Soviet Union). He attended Moscow State University, where he received his bachelor’s degree in 1989″…Mai are cineva ceva de SPUS?????

    • Singurii care pot lua masuri reale si efective impotriva Rusiei sunt SUA. Si sunt sigur ca in curand se va face „curatenie” si in ograda UE / NATO.
      Nu-l am la inima pe Base, dar aici a avut dreptate cu Schultz…si nu cred ca a facut declaratia de capul lui…a transmis mesajul altora catre nemtalau.

    • Dependenta UE de Rusia este doar manipulare pura, daia Nuland a zis „Fuck UE!” Ideea este ca tarile mari din UE nu vor sa scape cascavalul din mana, in realitate Germania &Co tinand in sah restul membrilor nu Rusia, care saraca isi apara interesul, dar ar putea fi foarte usor pusa cu botul pe labe.
      Omanul ne tot zice ca plateste el tot, noi doar sa vrem…

      • nuland a zis fuck ue pt ca ue a dat imediat inapoi cand a
        vzt ce balci a iscat in ucraina. si-atunci sua au fortat nota
        si l-au dat jos singuri pe ianukovici incalcand acordul pe
        care acesta il avea cu protestarii. si-au reusit sa aduca la
        putere acolo niste descreierati alde iatzeniuk ala sau naiba
        mai stie cum l-o chema si pe alde olga timosenko. cu astia
        razboiul civil e ca si inceput. asta a reusit madam nuland
        in netarmurita ei intelepciune.

        • Esti sigur bre, ca io am citit altceva in Washington Post si se referea exact la degringolada din UE in fata Rusiei.

        • Mai Danny dar puternici ii mai crezi tu pe americanii astia!. Tot ei au impuscat si protestatarii in Kiev nu-i asa?. Ce e asa greu de crezut ca pur si simplu oamenii au iesit in strada atunci fiindca s-au saturat de clica lui Ianukovici? I-a surprins pe toti, inclusiv pe rusi. Ianukovici a sters-o ca i-a fost frica pentru viata lui. La ce se astepta dupa ce a inselat asteptarea oamenilor? Intr-adevar UE s-a dovedit incapabila sa gestioneze situatia si inainte si dupa. De aceea era furioasa Nuland. Ca UE nu e decat o adunatura de natii care nu au nici o sansa daca nu vor avea:
          -constitutie europeana,
          -federatie de state,
          -armata proprie unita,
          -minister si ministru de externe de-adevaratelea.

          Pentru asta tarile europene ar trebui sa renunte la suveranitile lor bine de tot, deasemenea sa puna la comun fortele armate. Imposibil aceste lucruri in aceasta perioada. Deci Nuland a fost si sigur va mai fi nervoasa pe UE si de acum incolo. Pacat depotentialul reprezentat de cei 500 de milioane de oameni cat are Europa, oameni educati civilizati si creativi, care ar putea sa reprezinte o forta si o voce puternica la nivel global (probabil cea mai puternica daca am avea Statele Unite ale Europei)

          • ma lasi? aia au iesit in strada c-au fost momiti cu lapte si
            miere de la bruxelles, nu ca nu mai puteau cu ianucovici.
            ce mesteci tu acolo e scenariul oficial. daca mintea ta atata
            poate, asta e. nu e treaba mea sa te luminez. scenariul e
            absolut identic cu primaverile arabe si cu ce-a fost la noi.
            in rest ai dreptate, pacat de ue. moare incecata in
            birocratie si interese meschine. americanii chiar sunt f
            puternici deocamdata. si pana acum au facut ce-au vrut si
            unde au vrut. se pare insa ca epoca lor de unic jucator
            global a apus.

          • @sandel. Nea sandele, personal UE nare nici o sansa pe termen lung decat tinuta la incubator. Motivul e diversitatea natiunilor pe care ei incearca (ca si sovieticii inainte) sa le aduca la un numitor comun. Ori diferenta intre Sua cu statele ei si Ue , e ca in state sau adunat oameni animati de un singur ideal, sa munceasca si sa adune bani pentru un trai mai bun, pe cand in europa ,in primul rand nu suntem egali,(grad de dezvoltare economica , sociala, culturala, orice, cum vrei tu) si mai exista si ambitii , conflicte, uri stravechi, etc.. nimic nu seamana intre sua si ue. Potentialul exista , da ”fiecare pentru el” si asta s-a vazut foarte clar cu Germania si preturile ei pentru gaze, negociate separat.. restul.. Dumnezeu cu mila!

            • Stiu wandoo stiu. Teoretizam si eu… Aram in SUA acum vreo 11 ani. Si am cunoscut un texan. Student pe la stiinte politice… ceva de genul asta nu mai stiu exact. Si intre timp am invatat sa raspund cand eram intrebat: „were are you from?” cu „from Europe” nu cu „from Romania”, fiindca ii blocai nici dracu nu stia de Romania. Si asta imi zice (aproximativ): „frumos! Imi place ce construiti voi acolo pe batranul continent. Sunt sigur ca o sa iasa ceva frumos, ca o sa ne eclipsati, ca… ca….” si a inceput sa imi dea tot felul de argumente istorico-socio-geo-politice – la un moment dat adaugand „ma gandesc ca la un moment dat si Texasul s-ar putea desprinde de SUA si ca sa adere la UE”. Ce mi-a placea sa il am acum in fata pe texan si s-al intreb: mai vrei Texasul in UE maestre?

    • @Eroul Bula

      Germanii sunt realisti si inteleg foarte bine ca UE de-abia iesita din criza (a iesit oare complet?) nu are de ce sa inceapa un razboi economic cu Rusia de dragul…. Ucrainei. Care nu e stat membru UE sau NATO.

    • tu ai un fix, bag sama.de ce tot crezi tu ca rusia va ataca si alte tari si in special pe noi? ai un fix cu asta cu razboiul. ue nu se mai baga pt ca „inghitirea” ucrainei ar costa-o mult prea mult si nu are banii aia. asa sa starneasca un rahat acolo si pe urma sa-i duca cu vb vreo 20 de ani, cu mcv-uri ai alte tampenii au zis ca merita sa se bage, dar cand au vzt ce-a iesit au dat imediat inapoi. or fi mai mult ca sigur si politicieni platiti de rusi, nu zic nu, dar n-avea grija ca si alde chevron si alti „mari” americani platesc la greu politicieni occidentali. si apropos, america de unde tot iei tu atata lumina tinde sa devina un stat la fel de oligarhic ca si rusia. nu i-au ajuns inca din urma dar sunt pe drumul cel bun. e mult mai rentabil decat cu democracy si alte texte pt prosti si creier spalate. uite ca sa vezi ca nu vb aiurea. http://www.usnews.com/news/blogs/at-the-edge/2014/04/21/oligarchy-nation si de-aici, studiu al universitatii princeton: http://topconservativenews.com/2014/04/study-from-princeton-northwestern-declares-us-to-be-an-oligarchy-based-on-1779-policies/

  6. daca lucrurile stau asa cum le prezinti tu in articol, George, pai atunci Germania trebuie scarmanata bine si intreaga UE sa inchida robinetul de gaze al Rusiei, prin apelarea la una dintre alternativele valabile, gen Oman.

    chiar m-am enervat. deci, rusii pot fi pusi cu botul pe labe foarte simplu, „sinucisi” economic, dar liderii UE inca o mai scalda in nuantari, din considerente de coruptie, santaj si „privilegii” economice (vezi cazul Germaniei).

    pai, sa nu „fuck”?! tare mi-ar placea sa-i vad pe rusi cersetorii Europei… cu un lider cuminte in locul lui Putin, cerand asistenta financiara de la FMI si lustruind pantofii lui Obama.

  7. dar GNL nu e mai scump decat gazul normal a ivanilor ?
    eu din cate stiu e mult mai scump …

    • La preturile actuale ale gazelor, nu este, pe de alta parte pentru Ro n-are cum sa fie atat de scump precum oferta Moscovei. Si pana una alta scapi de santajul Moscovei, slabind-o zdravan cu aceasta ocazie.

      La GNL sunt multi ofertanti astfel ca poti negocia foarte serios, mai ales pentru un client atat de mare cum este UE.

  8. Da agitati-va voi ca precum se stie frecarea genereaza Q care degaja energie.. numai ca uitati ca butoanele Europei nu sta Albania, ci tocmai asta pe care o scuipati acum in cap, Jarmanica.Care o sa-si vada interesele pana-n panzele albe… numai daca , ia ghiciti.. vine unu mai cu muschi si impune sanctiuni !Ori asa ceva e clar un semnal de dezagregare a UE. iar directia va fi spre fiecare cu a masii, scapa cine poate.
    Adica e ca si cum unii mai saraci din sat care nu stiu sa faca bizniz bun se duc la poarta la chiaburu satului si ii transmit ca sau gandit ei mai bine si ar fi bine ca el , chiaburu sa nu mai ia lapte aproape gratis de la prietenul lui din alt sat, ca altfel o sa-i foc la casa ca o sa cheme ei pe unu puternic cu ceafa lata .Ce o sa faca bogatasu cu sarantocii aia? o sa puna cainii pe ei!
    Si unu sarac intr-o noapte poate se imbata si se duce si arunca o molotoava in grajdul lu ala, si tot asa… viata merge inainte.. poate am fost prea plastic, sa scuzati! 🙂

  9. „Rusia este o uriasa benzinarie…”
    Bre exact asa e si Norvegia.

    As vrea si eu sa fim o macar o mica benzinarie dar nici atat nu putem. Ne bucuram ca ne vand altii petrolul nostru noua si ne platesc salarii si taxe la buget.

    Rusia macar isi vinde resursele pe barba ei la preturi stabilite de ei… avem ce invata.

    • @watcher, e rau la noi, ai dreptate, dar nici ca rusi n-as vrea sa fie!! Cauta alta comparatie te rog.

      • Bre la noi e o bunastare pe credit. Cand se va termina creditul… se va termina si bunastarea. Robinetul banilor ieftini incepe sa se stranga… si in curand se va vedea cine produce si cine traieste din imprumuturi. La noi mare parte din pensii si salarii e acoperita din imprumuturi.

        De la rusi poti invata ca exista avantaje enorme pentru o tara saraca sa isi vinda propriile resurse.

  10. George, nu stiu daca trebuie sa-ti spun, ca sa nu te sperii, dar acum cateva minute s-a oprit la geamul meu un Iskander care m-a intrebat daca nu stiu unde sta unul, George GMT. Parea cam suparat asa ca m-am gandit ca-i mai bine sa-i spun.
    Da’ poa’ se rataceste prin Bucuresti ………… poate era mai bine sa-i dau adresa lu’ gesegeu’ ………

    • Bre Eroule, de cand ma urmaresc fumeile de la IRA ca sa-mi puie bomba aia de fantazezi matale sub masina, umblu cu BusEireann, dorm la hosteluri, pe banci prin parcuri sau pe la irlandezele neafiliate miscarii aleia republicane … asa ca la mine cu adresa fixa mai greu 🙂

      Asa ca mai bine ca i-ai dat adresa lui Marco 🙂 🙂 ca e pacat sa bata racheta aia drumul degeaba pana aici…mai ales acuma cand se sufoca rusii 🙂 🙂 si nu mai au bani de altele 🙂

      Da vezi ca aia de te-a intrebat pe matale de adresa lu Marco fu prima si a fost trimisa cu dichis 😉 ca dupa ce i-ai dat adresa o sa vina si ailalta care l-a intrebat pe Marco adresa lu matale 🙂 …vezi…la asta nu te-ai gandit…Eroule..bre…aaaalooo…mai sta blocul lu matale in picioare 🙂 ?!

    • @Eroul

      Trebuia sa il trimiti in Ferentari d’al dreaq, acolo avem scut anti-orice 🙂

    • Pai trebuie sa-i spui ca GeorgeGMT este numele de scena a lu’ gsgu’ si sa trimiti Iskanderu in insorita Irlanda 🙂 😉

    • Eroule cu Iskander-ul tau la geam mi-ai adus aminte de F35-ul din „Greu de ucis 4”, care zbura pe sub poduri si dupa ce i-a cazut un bolovan in priza de admisie de pe fuzelaj, a mai zburat 5 minute pana sa se prabuseasca. Cu cat o fi cotizat Locheed la filmul lui Bruce Willis?

    • @robi

      „In concluzie ala care semneaza pentru asa ceva este in opinia mea tradator de tara si merita impuscat.”

      Eu cred ca e unu cu 3 oua care merita Steaua Romaniei.

      http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Social/Imbranceli+intre+sustinatorii+si+adversarii+gazelor+de+sist+la+B

      astia sunt „cetatenii” tai, arunca o pupila

      • Trista zi cand aia care se lauda ca apara tara vor sa o distruga…

        Ati ajuns sa sustineti ce sustin tradatorii aia de politicieni. Chiar nu vi se pare nimic in neregula ca sunteti de acord cu ponta ?

        http://www.dailymotion.com/video/xzzwgv_ponta-la-tvr-despre-chevron-gazele-de-sist-export-de-energie-si-rosia-montana_news

        • mergi si tu la donetk si lupta contra fasciti din occident atunci

          • prietene romania are resurse energetice suficient. a spus-o chiar ponta daca te-ai uitat la acel clip.
            De ce mai avem nevoie de gaze de sist ? Ca sa isi ia cretinii aia o spaga de la chevron.

            uite asta e chevron. asta vrei tu pentru romania ?
            http://ran.org/chevrons-toxic-legacy-ecuador

          • Ce badaran poti fi. Jignesti, fara noima, de-a valma, persoane pe care nu le cunosti si care isi exprima o idee la care au dreptul. Pentru superoameni ca tine, care se hranesc din ce creste pe rafturile magazinelor, o fi usor de categorisit. Pentru sarmanii care depind de un petic de pamant pentru a subzista, un pic mai greu.

            Sincer, tu chiar in asa hal de paranoic esti, incat sa il scuipi pe alt roman in suflet, zicandu-i ca e rusofil? Ca, pentru mine, faza asta e o jignire scarboasa – daca nu aduci argumentele necesare si care sa-ti sustina afirmatia.

            O sa te rog sa imi zici daca tu consideri ca actuala clasa politica sau orice puiut imaculat derivat din ea este in stare sa asigure siguranta mediului pentru cetatenii Romaniei, in conditiile in care densitatea demografica e de 3 aproape ori mai mare ca SUA (cel mai la indemana exem[plu) si dispusa, jumatate din ea, in zone rurale care depind, cum am mai zis, de pamant pentru a subzista? Statele din SUA care au interzis fracturarea tot penetrate de ivani sunt?!
            http://www.realitatea.net/gazprom-cauta-gaze-de-sist-in-judetul-bihor_1298123.html – pana la urma, uite cine are, la randul sau, bucatica din tort. Din faza asta, daca ne apucam de sofisme de doi lei, te pot trimite pe tine sa lupti impotriva fascistilor de la donetk? Nu de alta, dar prea esti virulent in a apara dreptul ivanilor de a ne pompa niscai apa limpede in strafundurile subsolului. Lukoilul nu are, la randul sau, felia din Marea neagra?! In definitv, despre ce vorbim, aici?! S-a primit directiva sa dati de pamant cu oamenii care sunt sincer ingrijorati de modul in care vor arata imprejurimile in viitoarele decade, IN CONTEXTUL IN CARE JEGURILE POLITICE, DIN DOVEZILE DE ,,BUNE INTENTII SI COMPETENTA” DE CARE AU DAT DOVADA PANA ACUM, NU VOR DA DOI BANI PE RESPECTAREA NORMELOR DE MEDIU? Pai, si ceasca isi iubea tara, doar ca uitase ca contine si un popor. Si eu imi doresc independenta energetica, insa nu cu riscul compromiterii mediului la nivel extins. Cu gaarantii ferme, cu clauze de sa traiasca ni nepotii pagubitilor bine, in caz de accident de mediu, etc, etc.

            Zici ca e nevoie de Jandarmerie? Este. Mai ales pe strazile marilor orase, unde interlopii de acum 10 ani sunt mari oameni de afaceri cu statul acum si te scuipa pe trecere ca nu te dai mai repede din calea suvului. Numai ca, supriza, organele statului sunt cam de aceeasi parte a baricadei cu cefele alea groase. Pentru linistit spiritele satenilor ar fi fost de ajuns niste informari corecte si, mai ales, niste documente scrise prin care principalul beneficiar al lucrarii s-ar angaja sa le ofere despagubiri decente si corecte eventualilor pagubiti intr-un improbabil accident. OK?
            Eu, unul, cu toata repulsia pe care mi-o provoaca rusii plus imbietorul gand de a le rade in fata cu gazele, parca nu m-as risca sa las maimutele cocotate la putere in ultimii 24 de ani sa supravegheze buna desfasurare a unor chestiuni care ne pot fute destul de grav habitaclul natural. Mai ales ca, sa fim seriosi, compania aia o sa faca precum Putin in Ucraina. Adica, va taia costuri(respectarea normelor de mediu presupun niste costuri in plus) pana i se zice un stop mai hotarat. Si cine sa le zic stop? Astia?!
            Sa fii sanatos,

    • nene, moise asta are si el 3 texte invatate in scoala si le tot imprastie pe unde apuca…zilele trecute a scos o gogomanie la tv vis-a-vis de pretul unui auto dacia…ca cica daca pretul mediu ar unei dacii ar creste cu 40%, profitabilitatea uzinelor dacia ar creste (atentie!) de 10 ori…asa ca nu as pune multa baza pe moses al nostru

      • Matematic este posibil. Presupunand ca o masina iese din fabrica la 4000 de euro, din care 180 euro reprezinta profitul, marind pretul cu 40%, adica la 5600 de euro ar asigura un profit per masina de aproape zece ori mai mare, mai exact 1780 euro (180 + 1600). E vorba de *profitul per masina*, nu de profitul total, care ar putea scadea datorita…scaderii vanzarilor.

    • Ce lovitura ? Adica Romania vrea sa si exporte gaze naturale dar sa si importe gaze de la rusi ca sa mentina o vesnica dependenta de rusi si UE. Nu ar fi mai simplu sa opreasca orice forma de export de gaze naturale, cherestea, fier vechisau orice fel de produs brut neprelucrat ?

      • Romania nu vrea sa exporte ci va fi obligata de UE sa faca acest lucru, catre alte state UE. Deocamdata nu avem capacitatea de a exporta.
        Si nu este vorba de export ci de sustinerea comuna in cazuri extreme.

        • Noi sa-i sustinem pe altii in cazuri extreme, ca si ei vor avea grija de noi… mai mult de-o gramada. Hai sa ne vedem noi de necazurile noastre, mai intai, abia apoi sa ne gandim la bietii nemti.

          In lumina acestui articol, exploatarea gazelor de sist mi se pare cea mai mare tampenie. Costul de extragere a gazelor de sist este de cca. 5 ori mai mare decat cel pentru gazele conventionale. Iar daca tu spui ca rusii sunt concurati serios la pret de arabi, care ard gazul de pomana, mi se pare o mare tampenie sa intri pe piata tocmai in acest moment. Odata infipta sonda la Pungesti sau aiurea, aia trebuie sa produca, altfel pierde bani. Ori daca piata se indunda de GNL – lucru destul de probabil, avand in vedere nevoia de alternative la rusi – cat de destept este sa vii si tu sa vinzi tot atunci?

          Ce ne costa pe noi sa tinem gazul in pamant 20-30 de ani, pana atunci cand vom avea chiar noi nevoie de el?

          • Pt mine gazele de sist sunt la capitolul „cercetam si vedem”, eu vreau ca UE si Romania sa treaca de pe gazul rusesc pe GNL, care este astazi o certitudine economica.
            Sistul o fi bun o fi rau ramane de vazut, insa nu are rost sa ramanem in continuare sclavii Germaniei, Rusie & Co , cand putem foarte bine sa cumparam gaz la pretul liber al pietei de la o gramada de producatori.
            Si repet viitorul va apartine economiei gazului, care se gaseste in cantitati uriase in destul de multe zone de pe glob pentru a evita tot felul de santaje si embargouri.
            OK, nu vrem gaze de sist, atunci sa oferim o alternativa, iar aceasta este astazi GNLul.

            • Tizule

              1) Cestia cu dependenta de Rusia. Hm .. azi suntem ceva mia dependenti decat in 89, 90, 92, 95. Findca pe atunci mai aveam si Valea Jiului .. insa ma inchis-o si am im portata gaze. Cica nu de la rusi ci de la .. ucrainieni.
              Cestia cea mai tembele dintre toate este ca noi am evitata din prsupuse motive „politice” sa avem contacte si contreacte directe cu rusii … care pana la urma ne-au „plasat” la un inermediar care le da si lor parte!!

              2) ERORpa .. da ne sileste sa cedam ei materile prime. Da si noi cu prea mult entuziasm.
              Si nu este vorba de „sustinerea comuna in cazuri extreme” ci pur si simplu de .. neocolonialism a dracului de imputit . Si sustinera comuna s-a cam redus de a le furniza altira „mari succese capitaliste”. Grecoiteilor ROMTELECOM ca sa se poa da jmecheri de jmecheri. Cehilor ocazia ca CEZ sa faca bani buni aici cu nergie verde suventionata ca sa aibe bani sa construisca centrala nucleara la Temelin. O coperativa chea a devenit intreprindere serioasa DUPA ce a supt tzapan de la TEPRO. Ba chiar si ARO a ajun s nu stou cum marca ceheasca :http://www.aro4x4.cz/english/
              Si sa nu uitam Austria . Inainte de a privatiza noi Petrom .. IMV era o frima de mana a 12 a . Dupa ajuns sun stimabila.
              Pesemne ca noi suntem in cazul erem sa ne sacrificam ptr ca altii mai bogati sa traoisca mai bine … si d’aoa ma „prtivatizat” atat cu comanii de stat. Ale un or state straube !
              De fapt noi am dezromanizat.

              A da „sustinera comuna”. Nu stiu care imbecil local a hotarat ca trebe s afim campionii la enegie verde si sa ne transforman in poardisul eolienelor (cu sustin ere de la pipulatia romana ca e prea bogata!!). Insa cica daca calculam corect partea de nergie hidro .. cica puteam zice ERRORpei pa fa ca noi suntem peste indicatiile tale pretioase!!

          • Care noi bre ?

          • @Mihai Papuc
            Iti dai seama ce spui? Cum sa aiba gazele de sist costuri de extragere de 5 ori mai mari decat gazele obisnuite cand pretul de vanzare este de 3 ori mai mic?
            Nici Maica Tereza n-ar face asa ceva.
            Tu ai idee cum se face o calculatie de pret, macar asa, in mare?

        • Tocmai datorita faptului ca suntem obligati sa nu discriminam la pret intre gazul romanesc vandut in Romania si gazul romanesc vandut la export, este foarte important ca redeventele sa creasca la valori mult mai mari. De exemplu, in loc de 6% (??) ca acum, sa devina 24%, iar cu diferenta de bani castigata astfel sa fie ajutati toti consumatorii romani.

  11. George o mica corectie la articol. Tara la care faci aluzie ca un potential suplinitor de gaze naturale este Qatar si nu Oman. Oman are foarte mici rezerve de hidrocarburi. Qatar este marele jucator de gaze naturale lichefiate din Golf.

  12. fratilor, terminati cu prostiile, trecem cu toti pe energie verde si am gatat cu toata mascarada asta 😀

  13. GNL este mai uzitat sub denumirea englezeasca de LNG.

    Qatar-ul este tara care are o uriasa capacitate de productie LNG si o flota de metaniere la fel de mare sub control. Ei au suficienti bani incat sa finanteze orice terminal de primire, plus sa construiasca sa se devieze sufieciente vapoare incat sa tina aprovizionat terminalul mai abitir ca prin conducta.

    Un metru cub de LNG (-160 de grade celsius) se expandeaza in 600M3 de gaz odata adus la temperatura ambientala. Cei 600 de metri cubi sunt 95 la suta metan pur. Indexul energetic/caloric este asa de mare incat trebuie indoit cu azot (N2) pt a putea fi utilizat la aragaze. Wobbe Index.

    Un Qflex de 210000 m3 de LNG are 4,5 milioane mmbtu , am facut un calcul si ar acoperi necesarul roamniei intr-o zi de iarna crancena cu industria in full throtlle.

    se descarca in 24 de ore. atat este turn around-ul in terminalul nostru.

    Plus poti aduce marfa din Egipt (Terminalul de LNG de la Ikdu) Algeria (Arzew si Kikda) toate in Mediterana. Poti aduce de la Nigerieni ( Bonny) sau USA nu numai din Qatar. Ori Georgienii

    Da este o problema cu Bosforul, dar si turcii au 2 terminale de LNG unul in dardanele si unul in Marmara langa Istanbul si e putred de bogat si influent si chestiile astea se rezolva si prin alte cai de persuasiune.

  14. Mai este o solutie. Folosirea terminalelor Turcesti sau noul terminal (in plan) Grecesc construit aproape de granita cu turcia langa intrarea in daradanele, foarte aproape de granita cu Bulgaria. Si aprovizionarea prin conducta catre Bulgari si noi . Se poate face Tolling Agrrement sa se inchirieze capacitatea de folosinta a terminalului si cea de stochare si poti sa-ti aduci propriul LNG si sa ti-l scoti prin conducte la tine in tara.

    Pe de alte parte, partea de conducte din Nabucco care venea din turcia prin bulgaria(grecia) si in final la noi putea fi folosita sa aduca gaz din egipt . algeria si chiar qatar catre noi, nu era numai gaz din azerbaijan. Turcia are conducta de gaz din egipt care poate aduce gaz si din algeria. Robinetul se muta acum la turci, dar acum sunt alternative iar turcii nu depind de gaz ca venit si nu sunt nebuni.

  15. am vrut sa zic ca Qatarul fiind putred de bogat si din ce in ce mai influent peste tarile musulmane (Turcia), vezi cum au cumparat capionatul mondial de fotbal. Poate exercita influenta politica suficienta sau o poate cumpara incat turcii sa lase metanierele prin bosfor.

    Ca siguranta pot sa aranjeze o sute de megaremorchere in jurul vaporului si sa opreasca traficul cat tranziteaza lng-ul.

    noi am avea nevoie de60 70 de Atlantic max 170000 m3 lng sau 50 de Qfle sau Qmax sa nu mai importam de la rusi, in plus putem sa dam si la altii vanzand capacitate din terminal si regazificare si transport.

  16. Imi pare rau de greselile de ortografie. M-am grabit si nu am mai recitit. Sper sa se inteleaga. Chiar acum sunt pe un Qflex de-al Qatarului si duc 210000 de m3 de LNG in Anglia. Si fac chestia asta de 7 ani prin toate terminalele din lume. Avem oameni , avem specialisti, si putem sa sfatuim foarte bine sau sa facem lobby bun pt tara. Numai sa fie si politicieni sau consilieri de-ai lor suficient de deschisi si competenti.

    • Asta-i si opinia mea, Qatarul ar putea singur sa preia locul Rusiei si sa aprovizioneze intreaga UE cu GNL. Sunt sigur ca ar fi dispus sa ofere si finantarea pentru infrastructura necesara si am obtine un produs de calitate la un pret liber fara nici un santaj politic.
      Constructia catorva terminale prin porturi cheie europene ar asigura echilibrul in livrari, din pacate deocamdata politicienii europeni sunt prea obtuzi si corupti pentru o astfel de solutie normala si economica.

    • @LNG. Fii in stand bay in curand domn George o sa dea drumu la partid ca n-o sa aiba incotro, o sa ceara lumea adicatelea poporu cum ar veni si probabil , la cate te pricepi cu gazele astea si cum stii toate dedesubturile , o sa fii chemat sa te ocupi de mInisterul pentru energie ieftina necapusata de baieti destepti!
      Hai Partidu de pe Net! 🙂

      • @Wandoo eu am dat ideea cu ONG-ul asa ca vreau post de presedinte onorific pe viata in partid. Si iti mai si povestesc si cum urmaream Mig-uri pe V.O.T.-ul sistemului Volhov, dar si cum proiectam sisteme ptr elicoptere fara pilot in america.

        • @Sandel Domn Sandel.. domț Sandel stati un pic stramb sa gandim drept.. ce rost are sa ametim lumea ba ca suntem ONG, ba ca suntem partid nou , incapatanat, patriot si dur din cale-afara cu toti coruptii si tradatorii… hai sa n-o mai scaldam.. decat sa pierzi timp sa faci actele pentru ONG si apoi de-abia sa te bage unu si altu in seama, nu mai bine erupi in forta pe toate canalele sub forma de partid nou si dat dreacu’!?
          Ia gandeste-te cum s-ar raspandi noutatea asta in toate mediile si cum nu exista publicitate negativa , ce impact ar fi asupra romanului de rand, chiar inainte de alegeri(nu astea) cand lumea e debusolata de ditamai oferta de minciuni de la actorii stravechi din politica.
          Si pac..apare partidu de pe net, cu oameni noi, necunoscuti, umblati, destepti, specialisti, patrioti, ecologisti(unii, ca altii…) cu solutii si idei novatoare…poate am mai uitat cate ceva da oricum aceste calitati oricum nu se regasesc in oferta actuala a jegurilor care ne conduc…
          Niste guristi buni , cu adevarul lucind in priviri sa faca propaganda desantata valorilor nationale ,marsand pe populism si demagogie, ca asa vor spune adversarii atunci cand slavesti valori nationale sa fie trimisi sa tina conferinte si atentie… fara mici si formatii de dans, ci cu proiecte si programe care sa fie explicate oamenilor.
          Un om convins de justetea argumentelor iti mai aduce cel putin inca un om cu el
          Si ar cam fi momentul potrivit , alternative nu mai exista, poporul s-a plictisit definitiv de aceasta miscare ”pleaca ai nostri vin ai nostri” propusa constant de clasa politica, zic ar fi momentul ca o stea sa apara pe firmamentul national.
          Mai e si vorba aia din batrani.”.vrei sa faci ceva , pune mana si fa nu astepta de la altii!”
          Cu putina propaganda, intr-un an de zile din acest moment se aduna cu usurinta cele 200000 de semnaturi necesare intrarii in legalitate formala a partidului.Cateva batalii in instanta ca sa capete si forma juridica , ca o sa se bage si niste bete-n roate si apoi liber frate, liber!
          Dar solutia mea e viabila doar in contextul atragerii de partea noastra a unor specialisti care sa ne ajute ”din umbra” niste patrioti din servicii care s-au saturat de machiaverlacurile celor care conduc ”saraca tara bogata”.
          Sa fim la curent cu ce pregatesc adversarii si sa-i lovim preventiv asta mi placut intodeauna!
          Sa ma scuzati acum, nu stiu ce am dimineata, scriu mereu niste chestii de care ma mir si eu cand termin.

          • Nu ma intelege wandoo gresit. Nu zic ca e imposibil. Crezi ca eu nu vizez la un partid meritocratic? In care oamenii sa fie asezati exact pe locurile in care pot fi utili? Dar este o lupta grea. Pe doua fronturi. Un front cu politrucii si hotii de isi zic clasa politica si alt front cu mentalitatea multimii. Caci plecarea la munca in vest a romanilor a creat o selectie a oamenilor. Daca ma intelegi…. Pe de alta parte solutia ta cred ca e singura. Renasterea nu va veni din afara. Tot de aici trebuie sa vina. Deci nu ma intelege gresit. Chiar daca am glumit mai devreme (un pic rautacios) nu inseamna ca nu subscriu la ce spui tu. Acum ca ma gandesc mai bine, e cam singura solutie pentru schimbare reala.

  17. Vedeti mai oameni ca sunt solutii si se gasesc si oameni care stiu cu ce se mananca?

  18. gaz are si Libia ,se poate face conducta spre Grecia si Italia ,Algeria are cel mai bun gaz si pana in Spania sant 200km ,Egiptu mai are,Iracu are da nu vinde din Iran nu vrea Israelu .Din Caucaz se poate lua gaz prin conducte turcesti.Stie cineva cum sta treaba cu turcii?
    Toata afacerea e strict politica ,am impresia ca Germania si Franta s-au saturat de bocancu american si sustin Rusia cum faceau ai nostri pe vremea otomanilor.Steaua lor straluceste atat timp cat trambalesc tarile din est impreuna cu rusii pentru ca asta le asigura un statut .

  19. Nabucco e pe pauza. Dar era foarte util sa existe acea sectiune care vine de la turci urmarind coasta prin bulgaria si noi. In planul Nabucco era planuit ca sa fie interconectat cu reteaua turceasca si prin ea sa fie aduse gaze din nordul africi ( Egipt, Libia, Algeria).

    Exista conducta intre Algeria si Spania dar e cu capacitate mica, Spania isi acopera 70 la suta din nevoie prin LNG. Au multe terminael de primire Bilbao, Barcelona, Huelva, Cartahena, …. Huelva are acum si capacitate de export (sa exporte LNG inapoi pe nave).

    LNG insemana flexibilitate, inseamna independenta. Conducta e vulnerabila inseamna nod legat de gat.

    Tehnologia si productia de LNG a crescut si s-a dezvoaltat mult si inca creste repede, incat costurile si preturile devin competitive si incep sa bata cele a gazului de conducta. Plus „no political issues”, fara santaje, chiar daca se supara Qatarezi il iei de la Americani, daca se supara aia il iei din Australia (care va fi cel mai mare producator cu mult peste Qatar foarte curand). Ai nevoie de o urgenta tragi un vapor din Algeria de la Arzew sau te imprumuta spaniolii prin unul din terminalele lor dual flow.

    DA, GAZUL ARE O INCARCATURA POLITICA. Se vede la Rusia cum e folosit, Americanii au destul dar nu exporta decat in tarile care fac parte din pactul lor de liber schimb (Canada, Mexic..) nu stiu cum se numeste. Exista discutii sa permita exportul catre aliatii lor ca Romania si o sa permita. Dar avand terminal de primire sau contracte cu terminale din zona (Grecia, Turcia) si conexiune intre retelele noastre de gaze foarte bune ne putem rezolva fara gaze de sist. Avem destule rezerve conventionale fara sa ne mai otravim pamantul si apa cu rahat.

    • Exact asta incerc si eu sa sustin prin articolul de astazi: gazul poate fi adus din zona Golfului fara problema si trasportat apoi prin reteaua de conducte existenta deja in intreaga UE fara costuri politice, la un pret corect.
      Solutia viitorului este o economie bazata pe gaz in primul rand. Din pacate europenii stiu prea putin despre potentialul GNL si cred minciuna cu dependenta de Rusia. GNL oferta o flexibilitate nemaivazuta fata de gazul din Rusia, preturi competitive si o libertate totala dpdv politic si totul se poate realiza cu ajutorul financiar al statelor exportaoare.

    • NAFTA – North American Free Trade Agreement.

  20. Cred ca Crimeea in special si ce se intampla in general, e raspunsul Rusiei la instalarea scutului antiracheta de la Deveselu ….

    Ce parere aveti?

    • He, he, he … bre, ai uneori niste idei … zau asa 🙂

      • reformulez;

        Cred ca ce se intampla Crimeea in special si in Ucraina in general, e raspunsul Rusiei la instalarea scutului antiracheta de la Deveselu ….

        Pt cel din Polonia au Kalinigrad-ul, pt Romania acum au Crimeea ….

        Poate ca mai exista si alte castiguri pt Rusia, cum ar fi cele energetice, dar motivul principal ce a determinat actiunile de destabilizare a Ucrainei au fost raspunsul Rusiei la apropierea bazelor NATO de granitele sale si scutul antiracheta …
        Au fost destul de vocali la anuntul desfasurarii scutului – si pomeneau de raspunsuri asimetrice …

        • „Pt cel din Polonia au Kalinigrad-ul, pt Romania acum au Crimeea …. ”

          Care-i cauza si care-i efectul?…ca sa fim siguri…sa nu le incurcam 🙂

          • Pai ambele zone pot reprezinta o locatie buna de lansare a unui eventual atac asupra bazelor antiracheta americane.

            Americanii au facut o miscare care ameninta echilibrul nuclear existent, iar raspunsul Rusiei a fost asta.

            Daca in Crimeea rusii s-au miscat repede – in restul Ucrainei parca sovaie.

            • Eu tot sunt de parere ca defapt rusii sunt in defensiva ! .. Ucraina e borcanul cu miere,iar’ stransoarea ursului creste… In plus pentru ce spui tu au transnistria sau ma rog ar putea-o avea si in astfel de scopuri .

  21. Noi nu suntem dependenti de gazul rusesc. Ce importam noi pt nevoile de iarna (cam 20 la suta din necesar) se pot acoperi daca oprim unu din combinatele chimice ale lui Nicolaie (cred ca asa ii zice). De aia ne permitem sa cumparam la preturi de 500 de dolari (din alea nesimtite) pt ca nu avem nevoie de mult.

    DAR SUNTEM AFECTATI POLITIC SI STRATEGIC de dependenta unor tari cu greutate ca Germania si a vecinilor nostri. Toti ne pot sari in cap.

    Dar toti lucreaza sa o rezolve. Putin prin actiunile sale (nu numai astea) le demonstreaza ca rusii nu pot sa fie de baza si isi dau singuri cu stangu in dreptu. Toti negociaza cu Qatarul si cu SUA, interconexiunile se fac (vezi si la noi cea dual flow cu Ungaria, cea cu Moldova, nu stiu cum se lucreaza la upgrade pt dual flow la cea in Bulgaria.

    Am foarte suparat si l-am inteles pe Basescu cand prostii au renunat la Nabucco. UE trebuie sa ne despagubeasca pentru prostia asta. Ar trebui sa nu permitem nici un fel de export sub forma de ajutor tarilor care au sabotat-o (Bulgaria, Serbia, Italia etc).

    Italienii, Germanii parca sunt orbi. Acum toti ii dau dreptate marinarului. E timpul sa le spunem chiar sa le urlam V-AM ZIS NOI CA ASA O SA INTAMPLE CU RUSII? Ce rahat ati avut cu nabucco, ia sa vedem south streamul vostru?

    Eu nu cred ca o sa uitam astfel de gesturi si trebuiesc platite inapoi si batut obrazul.

    Dar tot Polonezii isi vad de treaba. terminalul lor de LNG de la Smoljie e aproape gata. Qatarul deja isi pregateste vapoarele sa-i aprovizioneze.

    • @LNG. Se vede ca ai acumulat multa frustrare.. mai bine vorbeste cu George si fa un articol frumos cu realitatea de acum si cu niste perspective , ca vad ca de informat esti informat bine in domeniu, ia pune si fa un articol beton, sa te citeze si presa noastra de doi bani, care n-are dom’le subiecte.
      Nu-ti mai descarca of-ul doar asa tangential.Pune dom’le si combate, loveste in ei!

    • Asadar suntem mai multi care gandim la fel. Si eu sunt extrem de frustrat de oportunitatile pe care le tot ratam cu seninatate.

  22. URMARESC BLOGUL DAR NU PREA AM INTERVENIT PE FORUM. MIE MI SE PARE CA TARILE CARE IMPORTA GAZ DIN RUSIA SUNT SI TARI A CAROR COMPANII AU ACCES PE PIATA EXTRACTIVA IN RUSIA (BRITISH PETROLEUM, EXON, TOTAL, ENI , EON SI ALTELE).
    PE CAND DACA IEI GAZ DIN QATAR COMPANIILE ENERGETICE DIN EUROPA DEVIN NISTE ADMINISTRATORI DE CONDUCTE (PROBABIL QATARUL ITI DESCARCA GAZUL IN PORT SI ITI TAIE FACTURA).

    • Companiile occidentale au cam fost date afara din Rusia in timpul primei domnii a lui Putin, vesticii fiind acum momiti cu societati mixte la revanzarea gazului catre gorobetii din Est.

      • da ai dreptate. Citeam de BP ca sunt alaturi de Rusia prin cele 20 la suta care le detind in Rosnef :))). BP A FOST FORTAT (SCUIPAT AFARA DIN RUSIA) FORTAT SA VANDA SUFICIENT DE MULT DIN JOINT VENTURE_UL LOR IN RUSIA SI ACUM DETIN UN CACAT> 20 la suta :)))

        La fel au patit si cei care au cosntruit singurul terminal de LNG din rusia, (Sakhalin) cand au terminat au „nationalizat”.

        Cautati pe net totusi istoria BP in Rusia :))

        Rusii au demonstarta ca nu te poti baza in afaceri din nou si din nou si o sa nationalizeze la greu.

        Cu siguranta ceva ii tot motiveaza sa tot vina si sa o ia peste bot :)))

        priectul din Qatar este 50% a qatarezilor (asta e redeventa, juma din tot, nu ca la noi 10 dolari pe baril sau rahaturi din astea) iar restul se imparte intre Shell, Exxon etc. DECI oil major au si ei o felie.

        Un LNG Project odata pornit trebuie sa ai asigurata desfacere continua, nu poti oprii trenurile de productie sau incetinii decat cu costuri uriase. producatorii de LNG sunt dispusi sa-si asigure piata cat mai mare si chiar o sa-ti finanteze infrastructura (terminale, nave) ca au banii de nici nu stiu ce pamanturi agricole din europa sau nu stiu ce lacuri cu apa dulce sa mai cumpere :))

        • Rusii i-au lasat pe occidentali sa le puna pe picioare tehnologia si know how-ul apoi, birjareste, i-au dat afara lasandu-i cu participatii simbolice, fata de importanta aportului companiilor europene. Britanicii au fost cei mai sucartiti cu Shell.

          • „Rusii i-au lasat pe occidentali sa le puna pe picioare tehnologia si know how-ul apoi, birjareste, i-au dat afara lasandu-i cu participatii simbolice”

            Bre nu e vorba de lasat… sub vremea lu Yeltsan occidentalii venisera sa ii „reformeze” mai exact sa ii jefuaiasca de resurse pe rusi ca si pe la noi. Daca ii mai lasau mult cred ca ii decimau ireversibil.

            Cand aripa dura din KGB a avut ocazia l-a adus pe Putin si au nationalizat in forta…

  23. Este primavara si mai este timp pana la iarna.Dar nu vad guvernantii romani ca se misca in directia buna.Habar nu au ce trebuie sa faca.Sa le spun eu pe gratis.Trebuie ca toate centralele termice sa mai fie prevazute cu un cazan suplimentar pe motorina sau pacura si un al doilea cazan pe energie electrica.Adica doua cazane suplimentare de rezerva.Daca nu avem gaze se trece pe pacura, si daca nu avem pacura pe electric de la centralele hidro-electrice si nucleara.Dar nu vad nici o miscare.La fel la consumatorii casnici incurajat consumul de curent electric pe aragaz electric, etc…De aici trebuie si instalatiile electrice redimensionate ca putere, cabluri, statii de transformare, etc..Macar pentru locuintele noi data lege de obligare la norme noi pentru primarii, proiectanti. Ma scuzati ca am trezit din somn guvernarea.Tocmai era la baschet si la spritz.

    • Ce spui tu Dacule? Poate printr-o tara nordica se pot face toate aceste lucruri nu la noi. Noi vom imprumunta suplimentar (ca tot se lauda primul nostru ministru ca sa stam linistiti ca a imprumutat el bani sa ne ajunga pana la sfarsitul anului). Ce instalatii electrice macar la locuintele noi? Pai ce se face la noi ceva sistematic? Iti construiesti casa o termini locuiesti cum poti in ea si dupa jde ani incep sa vina si utilitatile. Pana atunci te descurci cum poti. Am trait in SUA o perioada. Acolo nici o ghereta nu se construieste pana nu ai toate utilitatile dinainte asigurate, incepand cu hidrantul pentru incendiu.

      • In sfarsit am dat si eu de un om destept care intelege cum se fac toate intr-o tara, adica organizat.Trec zi de zi cand merg la munca pe o strada ,drum judetean care de vre-o zece ani se tot sapa si se spatge asfaltul cand inainte cand inapoi.Si asta pemtru ca nu au avut un proiect aprobat la nivel guvernamental prin lege.Adica ,orice sosea sa faca sub trotuar, adica in afara carosabilului canal prin care sa treaca, tevi gaz, tevi apa rece, tevi scurgere, cabluri electrice.Cand se defecteaza ceva se umbla la canal care este sub trotuar, adica nu se sparge asfaltul carosabilului.Dar ei au facut canalul pe mijlocul drumului sub sosea, care duce la surpari de sosea , intreruperea circulatiei.Totul pentru ca nu e pusa la punct legislatia la nivel de guvern , minister.Fiecare face dupa capu lui fara norme.
        Noapte buna guvernanti.

  24. Oricit ar parea de mare planeta Pamint , sursele de energie gazoasa si mai ales lichida , sint totusi limitate …… pamintenii se inmultesc , consumul creste iar cantitatea de resurse litosferice IEFTINE scade ……. agitatiile acestea browniene care s-au inmultit in ultima perioada vis-avis de problema energiilor neregenerabile tradeaza un singur fapt :

    S-A APRINS BECUL ROSU PE BORD …… NIVEL MINIM IN REZERVOR !!!!!

    iar urmatoarea benzinarie este abia peste citeva milioane de ani !!!!

    In curind va incepe marea cafteala intre gastile mondiale pentru butelii si canistre ….. !!!!!!

    De ce totusi acum ? Pentru ca totusi ,mai este destul timp ( citeva zeci de ani ) pina cint rezervele litosferice IEFTINE se vor epuiza ……. Economia mondiala este ca si organismul uman ….nu moare cind isi pierde tot singele ci doar o parte din el …. iar cei care stiu adevarul au intrat in panica ….. Goana ( militarizata ) dupa zone cu gaz si petrol va fi doar inceputul …….

    SCAPA CINE POATE !!!

  25. Am si eu o intrebare. Dat fiind faptul ca UE are alternative la gazul rusesc, si dat fiind faptul ca un plan comun european pentru importul de gaz ar pune la dispozitia tuturor membrilor gaz mai ieftin, cine (din UE) prefera situatia actuala si ce anume are de castigat?

    • @Dan Banan
      Lucrul asta este explicat chiar in articol.
      Imagineaza-ti ca toata industria de mase plastice si de ingrasaminte chimice se bazeaza pe gaze naturale. In plus poti produce energie electrica pe gaz, s-a explicat mai sus.
      La ce pret vei produce mase plastice, ingrasaminte si energie electrica daca importi gazul cu 280$/1000mc(cazul Germaniei) si la ce pret le vei produce daca importi gazul cu 480-530$/1000mc(cazul ROmaniei de acum cativa ani).
      De ce ne mai miram ca produsele nemtesti au invadat piata est europeana si au pus pe butuci industriile locale?
      Intr-o economie de piata se numeste avantaj concurential incorect si se sanctioneaza. Evident ca nu se va aplica Germaniei.
      Magaria pe care o fac cu rusii este cu atat mai frustranta cu cat nemtii sunt cei care dau lectii despre libera concurenta, piata libera si alte gogosi.

      • Pai Eroule din cate imi aduc eu aminte Americanii conditionau acordul de liber schimb cu UE fix de chestia asta cu avantajul concurential incorect practicat de Germania. Parca era un articol aici pe RoMilitary in care se aducea in discutie obiectiile Americanilor fata de faptul ca Germaniei „prea ii merg treburile” si cum.
        Germania a dat-o in barci cu scandalul NSA ca motiv sa puna presiuni pe Americani si sa incerce sa intoarca scorul in favoarea ei la negocierile pentru acord. Din cate am inteles Americanii nu au cedat. Mai sunt si alte tari (in UE) care sustin obiectiile Americanilor? Sau toata lumea e pe linia „Germania e motorul UE si deci are mereu dreptate”. Ai nostri cum s-au pozitionat fata de problema asta? Intreb si eu pentru ca tu si ceilalti care publicati pe RoMilitary stati geana pe ultimele noutati mai bine si mai des decat mine.

  26. uff
    la gnl nu ai oferta mare ca trebuie si pe partea aialalta „investitie” simetrica, si socotesti ca la conducta, ce capacitate ai nevoie, si cat costa

    gnl e mai scump chiar decat gazul rusesc,
    ganditi-va la marea britanie de exemplu, care nu importa gnl desi nu trebuie sa treci prin nici o stramtoare

    acuma marea britanie isi inchide minele de carbuni, din cauza gazelor de sist din state, unde pretul a cazut, din cauza asta termocentralele cu gaz merg din plin si alea de carbune mai putin, deci pretul la carbunele american a cazut, si atunci englezii importa carbune american care de la port il cara cu trenul la termocentrala si tot e mai ieftin decat carbunele lor

    dar sa faca acelasi lucru cu gazul, nici vorba, desi nu ar fi nici un bosfor de trecut, si nici o piedica de la rusi , si au si englezii si europenii o gramada de centrale pe gaz moderne care sunt in conservare

    • @paul
      1Uk are terminale de LNG si importa LNG. are in Mifold Haven 2 South Hook si Dragon LNG si unu pe Tamisa la Island of Grain. South Hook este facut cu bani si majoritar detinut de Qatar Gas, Ala de pe tamisa este a lui Centrica si gazul e folosit mai mult la produs curent electric. Curentul electric produs cu ajutorul gazului este un curent foarte flexibil pt ca o turbina se tureaza si se incarca rapid, mai repede decat una cu aburi din carbune si acopera acea felie numita peak load. base load e acoperit de nuclear si carbune.

      Piata de gaze din Uk e foarte dezvolata, ei interconexiuni bune cu continentul si este posibil sa cumperi gaz adus ca LNG in South Hook si sa-l primesti in Olanda sau belgia si acolo mai departe in germania sau Franta

      IUK interconnector to Belgium
      Balgzand to Bacton Line (BBL) to the Netherlands

      2. carbunele. datorita gazelor de sist din SUA si ieftiniril si abundentei gazelor acolo, toata lumea a trecut pe gaz, inclusiv centralele mari electrice care foloseau carbune. e mai ieftin sa arzi gazul acolo decat carbune. tot acest excedent de carbune american si-a gasit piata in Europa, unde gazul e inca scump iar este mai convenabil sa arzi carbune aici, cu toate penalizarile aduse de certificatele verzi 🙂

      3 acum se decarcaun Qflex in Uk incarcat cu 210000 de m3 de LNG in 3 zile vine altul. „trenulet” in UK. Gazul nu e folosit numai domestic, nu e folosit doar pt populatie, merge si la curent electric merge si la combinate.

  27. -Metaniere (tancuri LNG) pe mare sunt o groaza. Multe stau degeaba. Si inca se construiesc in dusmanie.
    -putem inporta din qatar, algeria, egipt. Ca sa fie aproape. Citeste careva de acolo de sus? LA TREABA!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *