Linux sau de ce n-are statul bani. Pentru ca-i fura!

Linux-1

Tot cautand, am gasit o gramada de distributii free bazate pe Linux, openSUSE-Edu Li-f-e, Uberstudent iar lista este impresionanta. Cel mai interesant a fost MAX, dezvoltat de catre Universitatea din Madrid, cu un sistem foarte interesant de instalare intr-o aula, dar si Lihuen dezvoltat in Argentina pentru invatamantul din aceasta tara.
Dupa cum vedeti, universitatile straine mizeaza pe Linux, programe free, licente GNU /BSD, sisteme de operare libere,costuri cat mai reduse, economie, in timp ce invatamantul romanesc mizeaza pe licente de la Microsoft, licente de la diverse firme de casa care nu sunt capabile sa dezvolte manuale pentru invatamantul primar, in conditiile in care sunt alocate tot mai multe sume pentru aceasta.
Iata ce a achitat educatia romaneasca si ce urmeaza sa achite catre Microsoft:

Transa 1 – 2013 – 50.000.000 lei (echivalentul a 11.084.730,86 euro);
Transa 2 – 2014 – 50.000 .000 lei (echivalentul a 11.084.730,86 euro);
Transa 3 – 2015 – 50.000.000 lei (echivalentul a 11.084.730,86 euro).
Asta este taxa pe prostie platita de Romania, in conditiile in care suportul tehnic pentru Windows XP si Office 2003 a expirat pe 8 aprilie 2014!
Banii acestia sunt doar pentru sistemul de operare si licentele Office, sa nu isi imagineze cineva ca vor cumpara vreun laborator virtual sofisticat de fizica sau chimie. Mai adaugati ca un calculator dotat cu Windows are nevoie si de un antivirus cu licenta, oare Bitdefender stie ceva de asta? Ma intreb daca un elev are neaparat nevoie de un Office profesional? Sunt destule alternative libere pentru aceasta. De ce sa nu folosim Linuxul, iar cu banii ramasi facem altceva, cumparam hardware de exemplu, cel existent fiind depasit moral in majoritatea cazurilor.
„Abonamentele” la contractele cu statul roman sunt foarte evidente si in cadrul educatiei, astfel firme agreate politic fac legea in cadrul invatamantului romanesc. Firme ca CD PRESS SRL si SIVECO cam tot timpul au contracte cu statul roman nu doar in educatie, ci si in administratie sau sistemul medical.

Sa facem socoteala la software:
-Dotarea unui calculator cu Windows si Microsoft Office costa undeva la 200-250 de euro si este valabil in functie de licenta, asta in teorie, deoarece peste 5-6 ani uzura morala isi pune amprenta. Mai adaugati licenta anuala la antivirus!
-In cazul dotarii unui calculator cu Linux costurile sunt zero! Majoritatea softului folosit pe Linux este free!
Poate va intrebati cum vad eu mentenanta. Foarte simplu, profesorul de informatica (ca de aia este profesor de informatica si automat trebuie sa cunoasca sisteme de operare diverse poate fi cel care administreaza/repara reteaua Linux din scoli, un curs de maxim 2 saptamani poate revigora cunostintele oricarui profesor de informatica!). La randul ei, scoala il poate recompensa financiar pe profesorul respectiv! Contractele de mentenanta sa fie facute doar pe partea de hardware, instalarea unui sistem de operare Linux ar trebui sa fie ceva foarte simplu pentru orice profesor de informatica!
Acum faceti domniile voastre socoteala cate scoli sunt in Romania, si cate calculatoare sunt, si nu in ultimul rand la banii cheltuiti!
Linuxul a evoluat masiv in ultimii ani, interfata grafica cu mult mai atractiva, pentru userul normal obisnuit cu click nu ar trebui sa fie o problema. In acelasi timp ofera oportunitati nebanuite pentru o configurare la maxim pentru un user de nivel mediu/expert.
Daca reusim sa dotam scolile cu Linux in loc de Windows (nu neaparat distributia asta, se poate face alta pe gustul Ministerului Educatiei), putem trece la dotarea administratiei si sistemului medical cu Linux, asa cum fac alte state moderne din Europa.

PS OK, Linuxul asta e frumos e ce vreti voi dar apare si o intrebare legitima din partea autoritatilor noastre foarte competente: „Gratis sa fie da comisionu’ cine-l plateste?!” se poate intreba – pe buna dreptate – orice soparla etatista care traieste si el saracu’ din comisioane…

Asadar astea gratuite nu „e” bune ca „e” fara comisoane, la fel ca si banii de la UE… Si uite-asa nu are statul bani.

https://edurolinux.wordpress.com
Luta Dumitru

136 de comentarii:

  1. eu intotdeauna m-am intrebat de ce merg guvernele pe Microsoft in conditiile in care Brazilia a deschis drumul facand trecerea pe Linux la nivel national inca din 2005 cu Conectado:
    http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/4602325.stm

    nu cred ca are rost sa mai zic ca sunt si alte tari care i-au zis pa si pusi lui Microsoft, cum ar fi Turcia care foloseste Pardus.

  2. Buna dimineata!
    Cei mai vechi de pe site mai tin minte probabil, cand a inceput scandalul Microsoft (prin august anul trecut). Am promis ceva, si m-am tinut de cuvant. Nu mai gasesc pagina respectiva dar am gasit una in care am promis
    http://www.rumaniamilitary.ro/nu-arunca-bumerangul-daca-nu-stii-sa-l-prinzi#comment-100952
    Undeva prin decembrie anul trecut am finalizat un beta la Edu * Ro, distributie specializata pentru invatamant. Acum vreo 10 zile a fost lansata pe internet. De atunci si pana acum am avut destule probleme. De exemplu o licenta care continea aceste cuvinte a generat noaptea trecuta o gramada de valuri :
    „Distributia Edu * Ro poate fi utilizata de catre orice persoana fizica in scopuri didactice.

    Distributia Edu * Ro NU poate fi utilizata de catre persoane juridice, entitati private, in scopuri comerciale, aflate pe teritoriul Romaniei sau in strainatate, fara acordul meu scris.

    Persoanele fizice independente (PFI) NU pot utiliza distributia Edu * Ro in scopuri comerciale fara acordul meu scris.

    Unitatile de invatamant de stat sau private NU pot utiliza distributia Edu * Ro in scopuri didactice fara acordul meu scris.

    Ministerul Educaţiei Naţionale din Romania poate utiliza gratuit distributia doar in cazul in care instalarea si intretinerea sistemului de operare Edu * Ro este realizata de catre personal instruit in acest scop din cadrul Ministerul Educaţiei Naţionale.”
    Ultimul paragraf (cel cu personal instruit) a declansat o serie de reactii in lant… Mai bine nu ma mai apucam. Am fost amenintat cu justitia, platit daune… toata gama… pe diverse canale.

  3. Continui, am lucrat de unul singur tot timpul desi am avut destule promisiuni… dar de obicei in RO ramai doar cu promisiunile.
    O sa fac o scurta trecere in revista a distributiei
    Edu * Ro este un sistem operativ din familia Linux, construit special pentru activitati didactice in unitati de invatamant. Sistemul de operare construit pe scheletul subfamiliei Debian, contine o multitudine de programe free pentru invatamant, incepand cu clasele primare si terminand cu invatamantul universitar, precum si diverse programe utilitare free. Aplicatii specifice pentru matematica, fizica, chimie, geografie, biologie, statistica,electronica, radioamatori, grafica, birou, muzica,editare audio si video, programare, sunt acompaniate de un laborator virtual Phet interactiv, precum si un microscop virtual, precum si de diverse aplicatii online. Un laborator de robotica completeaza cu succes lista de programe educative. O sectiune speciala adresata profesorilor, permite acestora creearea de diverse publicatii, atit pentru uzul elevilor, cat si pentru publicare online. O parte din programe sunt specifice sistemului de operare Debian, iar altele sunt create si utilizate de diverse universitati de renume din SUA si Europa.Interfata grafica bazata pe Mate (fork Gnome 2), ofera un compromis intre un consum redus de resurse si o interfata moderna si intuitiva, astfel incat sistemul poate rula fara probleme pe calculatoare mai vechi existente in unitatile de invatamant. Majoritatea programelor educative prezente in aceasta distributie sunt sub licenta GNU sau BSD, astfel incat costurile se reduc doar la mentenanta. Sistemul poate fi utilizat ca Live DVD, se poate instala ca sistem de operare independent pe hard disk, cat si in cadrul unei aule (experimental).

    • Sunt cateva laboratoare virtuale folosite de universitati din Vest la care multi smekeri de Dambovita se uita chioras. Laboratoare virtuale pentru fizica, chimie, matematica, biologie…. un microscop virtual de inalta rezolutie, un laborator pentru robotica… chestii pe care altii nu le agreeaza. Mi se stoarce lamaia in nas ca nu sunt traduse, dar nimeni din comunitatea Linux romaneasca nu vrea sa ridice un deget. Comunitate care este la fel ca si poporul roman, fiecare incearca sa traga spuza pe turta lui… si atit! Sunt o gramada cu pretentii… au inceput sa aiba pretentii chiar si la numele distributiei …cica nu suna frumos! NAMOL DE DAMBOVITA!!!!!!!!!!!!!!1

      • Astept in continuare intrebarile dumneavoastra!

        • Poate fi upgradat cu Gold, Platinum and Centurion Packages?

          ..o sa ajung in Iad…

        • Cerinte pentru instalarea sistemului:
          -Procesor Intel 32/64 bit, 2 nuclee este ideal
          -2 Gb de ram minim sunt necesari
          -Pentru cei care se pricep, la sectiunea Download gasiti si o masina virtuala
          -Nu se admite procesor AMD, viitorul beta va avea si o versiune pe 64 bit

          • Pai deja ai pierdut jumatate din piata cu aceasta cerinta, tocmai de aia nu o sa migreze prea multa lume la SO-ul tau.
            AMD era foarte popular la un moment dat si a avut multi funi, apoi 2 G Ram la statul roman cam greu sa gasesti pe „socotitori”.
            Deci ca sa poti sa ai succes ar trebui se te uiti la LXDE, Lubuntu si alte sisteme lightweight.
            Sau macar sa faci o editie light pentru ele.

            • Observi cumva ca este beta?
              Urmatorul beta va fi si pe 64 bit

              • @ Dany – felicitari pentru versiunea pe care ai creat-o ma bucur ca o sa o dezvolti in continuare, faza este ca multe din sistemele din scoli sunt la limita si cu XP SP 3 fiind ceva de genul Pentium 4 / AMD XP 1700+ placa videao de 32/64 rar 256 MB( o spun vazand ce au prietenii mei prin clasele de info) deci aici este marea problema. Lubuntu pana la versiunea 13.1 merge fluent si chiar foarte rapid pe ele, faza este ca mai nou daca le lasi sa isi faca upgrade-ul la versiunea Lubuntu 14.4 sau 14.04 ai probleme cu vizualizarea youtube-ului spre exemplu – ceva nu se intelege cu FlashPlayer-ul. Si acum au devenit mai lente, comparabil cu XP SP 3.

                • @Mecanicu… 🙂
                  Mersi!
                  1ª- Am adoptat MATE (gnome2 ) datorita faptului ca Gnome3 papa destul de mult ram + cpu, pe de alta parte xfce consuma cu vreo 50Mb mai putin ram iar la cpu tot cam asa, LXDEpapa cu vreo 100 Mb mai putin decat MATE… dar este urat al dracului si destul de instabil in anumite conditii. Altele care nu prea sunt cunoscute sunt la fel de instabile, de obicei sunt construite pentru meseriasi. Distributia porneste si pe 500 Mb de ram si un CPU dupa ce este instalata intr-o masina virtuala… Acum vreo 2-3 ani cand am revenit pt scurt timp in RO, Aghiuta ma tragea de maneca sa arunc tot hardu’ vechi. Si rau am facut! Acum sa vorbim si pe ailalta… Calculator cu 250 Mb de ram… pai internet exploreru’ ce mai maninca cand iese cu el in internet… sistemu’ ce mai papa… antivirusu’ ala ce mai papa… Si cu versiuni foarte reduse de Linux tot asa este… un firefox modern cu flash player cu tot maninca o gramada…
                  In legatura cu Lubuntu sau mai stiu eu ce… se poate face un update la flash layer… fie ca este ala pentru firefox, fie ca este ala pt chromium (pepperflashplugin)
                  Pentru ala de la firefox in consola ca root:
                  apt-get install flashplugin-nonfree
                  update-flashplugin-nonfree –install
                  In mod normal ar trebui sa il aveti in repo de la Lubuntu
                  Pentru pepper este mai complicat ca vine din backport…
                  Se cauta cu synaptic pepperflashplugin si se instaleaza
                  Dupa aia in consola ca root
                  update-pepperflashplugin-nonfree –install
                  Repet, sunt orientative chestiile acestea , astea eu le fac pe debian, si la Edu * Ro… In mod normal orice distributie Linux ar trebui sa faca la fel
                  Repet… cu 250 Mb de ram nu poate face absolut nimic, hai ca sistemul sa zicem ca mai scartaie, dar nici pe linux, nici pe windows… nu poate iesi in internet. Si nici manualele acelea interactive nu pot fi deschise…

                  • Dany – merci i-am spus lui Andrei profu respectiv sa incerce cu tips-urile tale si ghici ce: merge cu Duron la 900 Mhz si 256 de rami pe net. Si mai ghici ce cu placa de 64 MB merg cursiv filmele in format HD. Bine are un pic de lag la lansare apoi merge atza! 🙂
                    A instalat si Blender-ul si merge…relativ bine.
                    Thanks!
                    Deci oricum daca scoti o versiune EDU lightweight o sa o testeze pe comp-uri si o sa iti dam feedback!
                    Din pacate astea sunt sistemele si in primarii la fel.
                    Bine ca primarul si-a luat MAC Book Air….

                  • „LXDEpapa cu vreo 100 Mb mai putin decat MATE… dar este urat al dracului”

                    LXQt ?

                    • Pai crezi ca vor fi multumiti cu un desktop spartan? Ma indoiesc, pana nu arata ca pomu’ de iarna nu se lasa… Este in testing daca nu ma insel LXQT…
                      Oricum, si cu 500 Mb, la cat papa aplicatiile din ziua de azi, ala nu prea este calculator

  4. gogu de la pascani

    @dany: Linuxul are si el cateva probleme:
    1. o problema cu Linuxul e data in unele situatii chiar de caracterul necomercial specificat in licenta. Bun, studentul invata Linux in facultate. Probl. e ca pe piata muncii i se vor cere programe sub Windows pt. ca in „productie” se lucreaza cu programe comerciale care de obicei sunt sub Win in primul rand apoi sub iOS si abia apoi in Linux. Bun, mai face sub Linux ceva administrare de retele, poate baze de date, samd. dar grosul utilizatorilor sunt ingineri de diverse specialitati, arhitecti, medici, economisti, graficieni, secretare, mecanici auto, samd si astia toti lucreaza sub Win pt. ca programele lor sunt sub Win sau iOS.
    2. Problema compatibilitatii si „fluiditatii” distributiilor. Unui sistem mare cum e un concern sau o organizatie de stat nu-i plac schimbarile. Astia isi scolarizeaza personalul (sute sau mii) sa foloseasca sistemul X dupa care aia 5 ani nu vor sa mai auda ca se schimba ceva. Pt. ca grosul userilor poate sunt functionare care fac schimb de retete de prajituri sau baieti care comenteaza ultimul meci sau marire de salariu a colegilor si privesc IT-ul nu ca pe o pasiune ci ca pe o corvoada necesara pt. salariu.

    • Atunci platiti fratilor licente la Mokosoft pana va sar capacele… Si in fiecare an o sa aveti scandal pe tema licentelor… Las ca prostii care platesc impozite au bani cu duiumul…Daca sistemele free nu va plac, atunci platiti sa aveti desktopul ca pomul de iarna, voua vi se pare ca tara asta are bani…

      • gogu de la pascani

        @dany: nu cred ca ai o atitudine potrivita. Daca ai de proiectat un excavator de exemplu sau de scos saptamana viitoare revista la timp, mai importanta e stabilitatea programului si disponibilitatea lui decat gratuitatea softului. Pt. ca in produsul ala mai intra materiale, testari, salarii, samd. si costurile cu softul ajung sa reprezinte o mica fractiune din costul total al produsului. Dureaza cativa ani sa proiectezi o masina sau o macara si nu poti schimba caii in timpul mersului. De aia de exp. a existat rezistenta la schimbarea unor softuri cum au fost SO-ul Win XP nu atat pentru cele 200$ pt. upgrade care oricum erau amortizati demult pt. ca oamenii erau perf obisnuiti cu XP-ul si Vista si 7-le au schimbat interfata. Una din probl Linux e tocmai diversitatea distributiilor. Cand faci teste in laborator sau la scoala e una. Cand proiectezi blocuri si trebuie sa dai la timp proiectul sau ai de tinut gestiunea la o firma nu-si asuma aproape nici un producator de soft garantia ca softul lor va merge pe n-spe tipuri de distributii de Linux. Problema trebuie privita in mare, in ansamblul ei, de undeva de deal nu de la nivelul detaliilor.

        • Bre nea Gogule… Eu nu am nimic cu nimeni, am tras un semnal de alarma si cam atit. Mi se pun betze in roate pe toate partile, sunt amenintat cu justitia daca nu indeplinesc conditiile unor licente (am explicat mai sus) … Asta inseamna ca pe undeva, distributia pune in pericol niste smekeri….Pana la urma am demonstrat ca exista soft liber si nu trebuie sa platim atitea spagi, nu trebuie neaparat pentru scoli sa platim atitia bani… Cat despre soft pentru proiectare si alte acareturi… toate firmele de renume la ora actuala scot si o versiune pt Linux si alta pt Mac… nu doar pt Mokosoft .Deocamdata distributia este facuta strict pentru invatamant (si pe chestia altii mi-au sarit in cap) si nu pt proiectare … Eu singur in cateva luni am gasit si implementat o gramada de soft liber ca sa existe o alternativa, iar firmele agreate de guvern cu o ceata numeroasa de programatori si platiti regeste nu au reusit sa scoata nici pana acum toate manualele digitale. Ceea ce inseama ca ceata aia de programatori ori este cu totul ineficienta, ori sunt rauvoitori, pe undeva sistemul nostru de invatamant / guvern care aloca bani pt soft scartaie groaznic, iar buzunarele astora de platesc impozite sunt tot mai goale. Am demostrat tuturor ca se poate… sunt satul de guristi si urechisti pana peste cap…

          • gogu de la pascani

            dany, nu ma intelege gresit. In primul rand cum spuneau si alti colegi, felicitari pt. munca ta la distributia de Linux. Linux care intr-adevar in anumite cazuri poate fi o alternativa OK. Doar voiam sa spun ca sunt cazuri si cazuri. Nici Linuxul nu e panaceu nici produsele MS. Cel putin in scoli cred ca ar trebui sa faca din fiecare cate ceva (si mai ales sa invete sa stapaneasca principiile de baza) ca nu se stie viata ce-ti rezerva.

            • Mersi pt felicitari!
              -„Cel putin in scoli cred ca ar trebui sa faca din fiecare cate ceva”… AR TREBUI!
              Dar din pacate nu prea se face… in primul rand profesorii de informatica sunt „alesi pe spranceana”….
              Fiecare sistem de operare are greselile lui, dar daca sunt pus sa aleg intre unul cu bani si unul free … iti dai seama ce aleg

    • „Probl. e ca pe piata muncii i se vor cere programe sub Windows pt. ca in „productie” se lucreaza cu programe comerciale care de obicei sunt sub Win in primul rand ”

      Ai fi surprins sa afli cat de mult soft industrial e scris pe Linux, iar pe partea de embedded spre exemplu Linuxul e aproape peste tot.
      Si NU, NU e musai sa lucrezi pe Windows ca sa scrii soft de Windows. Exista framework-uri open source care merg pe orice platforma, scrii programul pe Linux dupa care il compilezi si distribui pe orice altceva, ca e Windows ca e MacOS, ca e Android.

      Eu nu ami folosesc Windows din 2007 si programez fara probleme soft care ruleaza si pe Windows. Deci ce zici la punctul 1 nu se sustine.

  5. Institutiile bugetare din Germania folosesc versiuni de Linux dezvoltate special pentru aceste institutii.O fac pentru ca germanii in general sunt mai prosti si lipsiti de simt practic decat romanii.
    La noi sa iasa comisionul.Traiasca spaga.

  6. Institutiile publice din Germania folosesc versiuni de Linux dezvolate special pentru ele, pentru a-si putea face treaba asa cum trebuie.
    La noi conteaza sa iasa spaga si aceasta sa fie cat mai consistenta.Fara spaga la noi nu se face nimic.Din aceasta cauza nu se cheltuie eficient si in totalitate banii europeni nerambursabili.

    • Asa intre noi fie vorba ai idee ce inseamna „versiuni dezvolate special pentru ele, pentru a-si putea face treaba asa cum trebuie.”?! Sau argumentatia ta incepe cu Germania si se teermina tot acolo?1

      • Am aflat de acest aspect din mass media.Pentru ca printre alte domenii, nu ma pricep la informatica, in afara de lucruri marunte, din pacate nu iti pot da un raspuns tehnic, concret.Scuze.

        • Dupa un pic de meditatie si tastat revin cu ideea ca este vorba de o versiune adaptata nevoilor de utilizare pentru care a fost creat suportul si asistenta tehnica necesara.Cu asta am pus punct la acest subiect.

          • Aha!

            Si acu cum crezi ca se obtine asa ceva? GRATIS cumva?!
            Ca pe aici despre asta se discuta : sa fie gratis!

            • Toate aplicatiile sunt gratis! Licenta GNU / BSD…
              Probeaza si dupa poti pune un screenshot aici pe site… si dupa aia poti spune orice.
              Tu crezi ca eu am platit in viata mea vreun cent pentru soft? NU!
              Pentru ca nu sunt de acord cu politica marilor firme de soft, de aia caut alternative libere

              • Si atunci de ce nu pui la dispozitia MEC aplicatia ta ?! Nu de alta dar tu ai scris Ministerul Educaţiei Naţionale din Romania poate utiliza gratuit distributia doar in cazul in care instalarea si intretinerea sistemului de operare Edu * Ro este realizata de catre personal instruit in acest scop din cadrul Ministerul Educaţiei Naţionale.” Presupun ca instruirea e pe ceva banuti …. ca nu esti sf Francisc din Assisi !!!

                Insa nici nu prea esti doritor sa stii despre ce este vorba. Era vorba despre „versiuni dezvolate special pentru ele, pentru a-si putea face treaba asa cum trebuie.” Ori o cestie din astea nu poate fi gratis. Ca daca doresti un sistem bazat pe Linux care sa poata sa satisfaca integrat sa zicem cerintele Ministerului de Interne si ale Fiscului nu mai este cazul sa zici ca este pe gratis, Pornesti de la ceva gratis ; Linux versiunea ma-si mari no 414 da restu .. restu este pe bani!!!

                Nu zic ca nu poti obtine ceva Zeiss , dar in nici un caz nu este gratis si mai ales nu este facil. Mai usor este sa cumperi …
                A da.. inca o dificultate – in Romania nimeni da nimeni nu este in stare sa iti explce ce dracu vrea el. Adica ce are nevoie sa faca programul. In gnel explicatia este „pai ce nu ai vazut in filme?!) si „stii tu aa ” (nu stie el care trebe sa dea rapoarte da trebe sa stiu eu?!)
                A da, Stiu ce sciu, Am lucrat in domeniu ..

                • Ti se pare normal ca o firma sa vina sa rezolve probleme de software pe bani grei atunci cand se poate face acelasi lucru cu angajati ai MEC? Taman de asta am pus si licenta aia si din cauza careia au sarit in sus o gramada…. Asa cum am mai spus, testeaza distributia si atunci vorbeste… Iti dai cu parerea despre lucruri pe care nu le cunosti… Sunt destui profesori buni de Linux in tara care pot organiza cursuri pentru angajatii MEC care sa se ocupe de problemele de software… Vrei sa vezi o lista impresionanta de profesori doctori docenti in Linux de pe la toate facultatile din RO? Astia ce au de nu pot organiza un curs pentru MEC???? Ca doar tot MEC-ul ai plateste?????In conditiile enuntate de mine MEC-ul plateste doar mentenanta hardware… si atit. Restul il rezolva cu resurse proprii… La cati profesori universitari doctori docenti in sisteme de operare sunt in RO, distributia trebuia facuta de ei, nu de mine… Pe ei ai plateste statul roman… Deocamdata eu am facut distributia ca sa le arat politicienilor ca se pot economisi bani destul de usor

                • La cati profesori doctori docenti in sisteme de operare are RO la ora actuala, ar fi trebuit sa avem tot sistemul sanitar, administrativ si invatamantul trecut pe sisteme de operare libere. De curiozitate, ai vazut ce proiecte au aia care termina informatica? Doar bla,,,bblblblllaaaa… si atit. De ce nu se cere la lucrarea de licenta sa dezvolte o aplicatie free pt invatamant? Cu absolventii din anul asta eu zic ca rezolvi o gramada de probleme pt invatamant daca au la lucrarea de licenta dezvoltarea unei aplicatii gratuite pt invatamant. De aia.. pt ca pe toti ai doare undeva de tara asta, de buzunarul nostru in primul rand… Toti viseaza sa ajunga manageri… dar la munca de jos nimeni nu se inghesuie…

                  • 1) Daca platesti oameni este cazul sa si munceasca ptr banii aia ..
                    2) Dezvolatrea unor aplicatii nu ar fi chiar obescti de munca al unui minister.. Ptr asta ar trebui o strictra separata – da azi cica piata libera jos comunismu samd. Partea [roasta este ca aia de la sinister ar trebui sa scrie cum sa zic .. specificatile ceva in genu ce este militieni si ce vor ei. Militienii mai stoau ce doreau INSA aia din Minster niciodata (am ceav experineta)
                    3)Prwea mult zgomot cu aplicatii [ptr ivatamant. Eu sunt ptr tarditie : atabal inmultirii stiuta pe de rost, carti „clasice” samd . Ca intr-o proatsa zi cade curentu (furtuna solara, EPM sau atentat) si ce te faci?!Ma rog stiu faza cu toti vor sa conducat . Cf cestiei aleai ca cione stoie si poate face, cine nu poate da stie invata pe altii si cine nu poate si nu stie conduce. Mai pune si cestia cu cel mai inteligent cedeaza primul si gasesti niste explicatii .

  7. IAR?! Pai intre timp ” Gabriel Sandu, reținut în dosarul Microsoft, a declarat în fața procurorilor că o parte din mita vehiculată în dosarul Microsoft a ajuns la foști miniștri PDL, potrivit Realitatea Tv. Sandu le-ar fi spus anchetatorilor că fosta șefă a Camerei Deputaților, Roberta Anastase, și doi foști miniștri, Adriean Videanu și Radu Berceanu, au primit bani în schema Microsoft.
    Gabriel Sandu este acuzat de luare de mită în formă continuată și spălare de bani, el fiind arestat preventiv pe 25 octombrie, alături de oamenii de afaceri Nicolae Dumitru, Dorin Cocoș și primarul din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan. – See more at: http://www.dcnews.ro/dosar-microsoft-videanu-berceanu-i-anasatase-denun-a-i-de-gabriel-sandu_465233.html#sthash.kLxq9tdt.dpuf

    Decii baseii au bagat m,ana pana peste cot …

    Si hai sa ne intoarcem la Linux – cum am mai scris pe 30 septembrie 2014 la 17:58 ar fi unele motive care sa faca Windows ul greu de inlocuit . Insa motivele de bun simt se pare ca nu pot fi intelelese de luminatii natiei .

    Oricum mi se pare bizar ca un program zis Edu * Ro sa aiba pagina de prezentare in engleza . Cui i-o fi adresat? Aluia de la Poplaca Sibiu sau Piedmont de Dakota ?!
    Asta ar fi una.
    apoi al;ta ar fi ca programele alea sa se asreseze invatamtului romanesc. Dar nu .. sunt programe facute de altii ptr altii . Adica care ar putea fi accesate si in mod „traditional”. Ca de fapt asta este tot ce ofera cestia aia „mareata” La ce niaba mai trebe si personal specializat samd zau ca nu stiu …

    Insa mai observ o cestie traznita – se lasa de intels ca Bitdefenderu ptr Lunux ar fi pe gratis . Am dubii . Si se mai zice ceva de apratura veche . Excelent! De fapt cel mai bine in adtie ar fi sa mai poti instala monitaore … alb-negru!! (s-ar catiga mult timp de lucru)

    Ins ama a va intreba latceva .. Vreunu dintre voi a cumparat medicamente pe reteta electronica ?! Dinati semnezi de vrei 4 ori in 4 locuri diferite. Apoi farmacia face un xerox al docomentului de indentotae si cpaseaza impreuna cu reteta… De imi vine sa regreat cestia de acu 30 de ani – dadeai reteta si basta!!!!

    Asa ca Linyx sau naiba stie ce utilitatea si utilizarera tot cu sezutu este gandita!~!!!

    • Deocamdata pagina de prezentare a fost scrisa in lb engleza (vad ca trebuie sa te legi de ceva si nu ai de ce) datorita celor de la http://distrowatch.com/weekly.php?issue=20150119 … Asta este sfantul Graal al linuxistilor … si astia vor in engleza… 600 de download in 10 zile doar din strainatate… Distributia va fi prezentata oficial pe acest site in curand…. Oricum, vad ca deranjeaza pe multa lume distributia asta… Uite mai jos o parte din ce am primit de la ei:

      „Hello Luta Dumitru,

      I have added the Edu * Ro dstribution to DistroWatch’s waiting list. The
      operating system will be mentioned in next week’s issue of DistroWatch
      Weekly.

      With best regards,
      Jesse

      • Deci tu ai facut ptr aia . Asa ca ce pretentii ai ca altii sa cumpere?!

        A ca in multe „firme agreate” se freaca mangalul DE ACCORD!!! Insa din ce vaz eu „distribuita” ta (ce dracu o mai fi si aia „distributie”) este ceva cam ca a altora – se iau 4 cestii de la altii, se „imacheteaza” si se vand ca fiind „utile” Apoi incep problemele .

        Oricum sa stii ca nu am nici cel mai mic motiv sa descarc Linuxul. La ce imi trebe mie ce am este ultrasuficent. Asa ca ajungem la partea esentiala – orice solutie trebuie sa raspunda nevoilor practice ale utilizatorului, Adica daca are nmecsitatsi de rahat nu are rost sa investeasca prea mult sau sa schimbe ca unu vrea sa se arate destept !!!

        • „Asa ca ce pretentii ai ca altii sa cumpere?!” …tu nu intelegi ca distributia este FREEEEEEEEEEEEEEEEEE? Trebuie sa desenez cumva? Toate programele incluse la fel ,sunt FARA BANI! MOCA! Ia r politicienii tai favoriti nici macar nu se gandesc ca ceva poate fi gratuit… ei vor spagi si alte contracte… Pana acum intelegeai engleza, acum subit ai uitat engleza… asta doar asa ca sa ma enervezi pe mine….

          • Deocamdata sunt acuzati politicineii tai favoriti. PeDeKei – Berceanu , Videanu …
            Si ia zi … deci vei face instruirea pe gratis?
            Da pana una alta mai bine aminteste-ti cu cine ai voptata. basei draga. Adica cu aia care au tzepuit macro comparabnd de la micro

            • Asta este problema ta daca fac eu instruirea pe gratis sau nu? Pai observi ca te comporti exact ca ala care priveste in gradina altuia? Am spus in alt comentariu ca batalionul de profesori universitari doctori docenti in sisteme de operare ( care intre altele maninca paine de la MEC) pot sustine cursuri pentru personalul MEC de Linux. Ca doar nu vrei sa vina de la firma privata cand ei au in gradina MEC ditamai batalionul de profesori universitari…Adica este mai bun ala de la firma decat un profesor universitar???? Daca sunt destepti pot instrui cateva echipe de tehnicieni hardware si pot face multe lucruri… Da politicienii tai asteapta doar spaga… sunt si profesori de automatizari si calculatoare in cadrul MEC… deci au toata menajeria acolo, de ce sa mai apeleze la mine sau la firme private?????

    • „Insa mai observ o cestie traznita – se lasa de intels ca Bitdefenderu ptr Lunux ar fi pe gratis . Am dubii . ”

      Pe LInux nu ai nevoie de Bitdefender, nu ai nevoie de nici un antivirus. Sistemul de securitate al sistemului e suficient de bine pus la punct incat sa nu permita instalarea de cod malitios asa aiurea cum se intampla pe Windows. Intr-o vreme era destul sa pornesti Internet Explore un Windows proaspat instalat si sa il lasi pe net juma de ora ca sa te trezesti cu virusi. Deci, securitate zero. Cu Linux sau MacOS nu am patit absolut niciodata asa ceva, si de cand le folosesc nu am mai avut nevoie de nici un ativirus. Si sunt ceva ani…

      • Depinde in ce gauri ale internetului intri… daca intri in niste gauri deep web nu te salveaza in anumite cazuri nici mama Leopardului, nici mama Linuxului… dar un simplu live cd un pic mai smekerit te scoate din multe belele…

        • Pai intram la fel pe windows cat si pe Linux/Mac.
          Tragedia cu Widnows-ul e ca e destul sa fie legat la net si se infecteaza fara sa faci nimic, chiar si fara sa faci browse la nimic. Cel putin cu versiunile dinainte de Win 7 am patit faza.

          • @unule..
            De intrat intri cu orice in gaurile alea negre… dar iesi cu gradina plina de tot felul de plosnite inclusiv pe FreeBSD care dupa mine este unul din cele mai sigure sisteme de operare…Ai probat acel vmware? Astept critica (sa nu incepi cu chestii de genu’ ca nu prea este frumusel, ca ,,, conky este urat, eu am cautat sa pun cat mai mult soft free de la universitati din vest, nu sa fac un pom de iarna… ca astia ai nostri habar nu au de laboratoare virtuale)….Astept altceva de la tine daca zici ca esti programator…

  8. Wow! In primul rand, felicitari dany pentru munca depusa pentru distributia asta.

    Eu cred ca si daca n-ar fi fost vorba de spagi si comisioane, tot cu microsoft s-ar fi lucrat, pentru ca linuxul are 2 probleme care nu pot fi rezolvate de sistemul nostru de invatamant (pre-universitar):
    1. lipsa de oameni pregatiti care sa administreze calculatoarele cu linux;
    2. lipsa de suport si asistenta tehnica din partea producatorului.

    Dar cred ca cea mai mare problema e ca nu poti convinge dinozaurii care iau decizii sa incerce ceva nou.

    • Multumesc!
      Este plina RO de dinozauri, am propus pe diverse canale ca profesorii de informatica sa fie instruiti in cadrul unui curs minimal (2 saptamani) pt a instala sistemul operativ (ca sa nu mai dea banii la firme de mentenanta si pt soft)

    • Oamenii tii pregatesti, daca vrei.
      Daca esti interesat de suport si asistenta tehnica, ti le faci singur sau in colaborare cu altii, interesati de acest subiect.Vointa sa fie.La noi se doreste doar spaga care sa fie cat mai consistenta.

      • @Sorine
        In ultimele 2 saptamani pe o parte toti se bateau cu caramida in piept ca ajuta, fac …. dreg… iar pe alta parte nu stiau cum sa imi puna betze in roate… Sincer sunt momente cand imi pare rau ca am irosit timpul meu liber…. dar poate ca si asta va ajuta pe cineva… Astia doresc doar spagi grase
        Poate o sa public si amenintarile si presiunile facute… ma mai gandesc

        • dany, apreciez efortul tau.Eu zic ca ar fi bine sa mediatizezi cat mai bine posibil, inclusiv in presa, daca este posibil, amenintarile primite si pe cei care te-au amenintat.Tacerea ta ii va incuraja si stimula pe acesti indivizi sa fie si mai agresivi, din toate punctele de vedere, inclusiv fata de tine.

          • Mersi de incurajari! Deocamdata las lucrurile asa pana la urmatorul beta care va fi diferit ca structura si viziune. Stai linistit ca nu sunt un fricos…Am destui asi in maneca pentru diverse situatii…. Pana la urma unul din scopurile acestei distributii a fost atins: am starnit cuibul de viespi! 🙂

  9. @ dany

    `neata! 🙂 Fain articol. Bravo! 🙂 D-man, mai zilele trecute am vazut la tv un documentar despre Stuxnet. Erau 2 neni, mari specialisti IT, care povesteau niste chestii ff interesante despre respectivul virus; multe dintre amanuntele acelea mi-erau total necunoscute.
    Intrebare-ntrebatoare: dc nu scrii un articol si despre respectivul virus? Ar fi fain… 🙂

    • ‘Mneata!
      Mersi… o sa scriu si despre Stuxnet, deocamdata am probleme cu ciudatii astia care imi pun betze in roate…. Vor Mockosoft si gata… Se pare ca am starnit un cuib de viespi cu distributia asta….

  10. Alexandru Enache

    Salut,, exista Ubuntu cu suport pentru computere vechi (32biti/64 biti), ruleaza pe sisteme slabe si mediocre.
    Consider o alternativa buna pentru ca:
    – este gratuit
    – ofera support gratuit pe termen lung
    – interfata usoara si predictibila (nu este nevoie de bani cheltuiti pe cursuri de invatare)
    – are Open Office preinstalat (alternativa gratuita la M.Office)
    – are antivirus integrat (antivirus pe Linux…in fine)
    – are Ubuntu Shop (Ubuntu Software Center) unde gasesti gratuit sau nu aplicatii variate (contabilitate, invatamant, chimie etc.0
    – are o aplicatie preinstalata (nu mai stiu cum se numeste) de transfer date criptate ( mai buna ca Cript Locker de 128biti pe Windows 7/8 sau criptare SSL pe 128 biti in Internet Explorer/Google Chrome/ etc).
    – are preinstalat aplicatii pentru muzica, filme, editare foto, messenger etc.

    Totul gratuit + updatari gratuite pe termen lung + economiseau 33.000.000 euro in 3 transe.

    P.S. Exista si aplicatia Solitaire pentru rudele angajate la stat 🙂

  11. Bre ar merge .. daca pe la noi cei care iau deciziile ar mai gandi .. Da va asigir ca nu gandesc . Nici ei nici diversii safatuitori gen „ia dom;le Linux”

    Deci cum ar merge . Carea „sus” (de tot) ar lua o decizie : o versine de linux „guvernulRO” care sa ofere „servicii” ptr adtia romaneasca..
    Apoi sa aloce niste abi (fuficenti).
    Sa dea cap in cap oe toti indivizii mai despeti din informatica romaneasca (firmele) „va bag va scot va aia daca nu cooperati!” si astioa destpetii sa nalizeze cerintele (asta e cam gresu ca ar trebui sa gasesti vreo 4 dobitoci inm fiecare minister, Unii atat de dobitoci incat sa vrea sa faca ceva nu sa o frece artistic! Da nu gasesti ..)
    In fine impartit p-e dom,enii si inceput treaba.
    Ca la final sa ia sistenul guveROM care sa fie livrat si cu editoare de text alte asemenea facilitati , care sa integreze programele deja existente (de ocntabilitate, de urmarire a niaba mai stie ce samd etc) plus faciliati de conctare. Bine-ntels cu vreo 12 kile de manuale. 12 kuile pe set(trebuiesc cateva ca restu merge pe retea)

    Munca taica !

    • Bre nea Ghita… Sfatul meu este urmatorul: descarca o distributie Linux moderna si instaleaza (sunt foarte usor de instalat) si dupa aceea discutam cat vrei matale… Linuxul ala pe care il stii matale s-a dus dracu’ de mult timp… Acum Linuxul este cu mult mai modern decat Microsoftul… Cu mult mai stabil si mai rapid… Pana mai ieri te plangeai ca ai bani putini… acum vrei Microsoft… nu te inteleg…

    • Asa ca nici macar nu ai vazut data articolului?
      „di Elena Re Garbagnati, 16 maggio, 2011 13:39 ”
      Incearca sa cauti stiri mai noi despre Linux… 🙂

  12. Felicitàri dany, mà faci (mai) mândru cà sunt român !

    Cât despre cestia asta pe meleaguri galice, de mult s-a fàcut migratia pe Linux Ubuntu în majoritatea ministerelor franceze, cu softuri tip OpenOffice.
    De exemplu, în Jandarmerie, 70.000 de posturi au migrat de la Windows la Linux, între 2008 si 2013. Economia realizatà a fost estimatà la 2 milioane € pe an.

    În ceea ce mà priveste, eu folosesc de mult numai computere Apple cu OS Macintosh. Ultimul sistem de operare este gratuit (Yosemite) si folosesc OpenOffice si Thunderbird.

    Nu numai costul trebuie privit, ci si stabilitatea, perenitatea si securitatea sistemelor.

    • Multumesc @MirceaS !
      Ca sa fiu sincer pana la capat. Multi ubuntisti se intreaba de ce am lucrat acest distro pe Debian si de ce nu pe Ubuntu, desi ar fi fost mai usor pe Ubuntu.
      1ª-PPA-urile–>> astea sunt o sursa de insecuritate, Debianul nu accepta asa ceva, si nici celelalte distributii-mama vechi din Linux
      2ª- Studiez de mult timp sistemele de operare Linux, familia BSD… si mai nou Minix… pana in prezent pot sa spun ca cel mai sigur este FreeBSD… dar nu are prea multe drivere. A trebuit sa fac un compromis intre stabilitate, securitate, viteza si drivere. Si a rezultat Debian. De altfel Ubuntu isi are radacinile tot in Debian, dezvoltat de nu stiu ce miliardar din Africa de Sud…

  13. Salutare,
    In primul rand felicitari lui Dany pentru munca depusa. 🙂 … multi neuroni striviti acolo si timp consumat.
    Vreau sa arunc si eu parerea mea cu cateva precizari care probabil il vor face pe dany sa nu ii mai placa atat de mult mesajul meu. Scopul nu este de a supara ci acela de a scoate in evidenta niste lucruri stiute de unii poate nestiute de altii. Daca supar pe cineva imi cer scuze de pe acum 🙂 .

    Chestiunile sunt dupa cum urmeaza:
    – da, sunt si indivizi sau entitati (a se citi firme) care nu au in interes o posibila schimbare de SO (sistem de operare) spre ceva de genul cum a facut dany, si asta in domenii diverse nu numai in invatamant;
    – sunt insa si probleme care trebuiesc solutionate in ceea ce priveste linuxul si anume:
    – probleme legale ce tin de licente si suport tehnic etc;
    – probleme de utilizare, este in ordine sa inveti profesorii de informatica despre utilizarea si managementul unui astfel de SO, dar nu prea vad de ce ar trebui ca oamenii care au treaba cu IT-ul sa detina cunostine mai departe de click si citit cu atentie ce iti spune SO-ul;
    – probleme de compatibilitate intre aplicatii, care sincer in linux inca e deficitara. Ex: open office / libre office si care mai exista sunt faine si mai mult decat utilizabile, insa de cele mai multe ori apar diferente intre un document scris in ceva free si M. office;
    – probleme de fiabilitate / suport datorate insuficientei testari care e din ce in ce mai dificil de facut datorita ofertei foarte variate de hardware/ software; windows a avut candva ecranele albastre, dar tot te puteai descurca, pe cand daca linuxul iti da un kernel panick ca ai suprascris vreun fisier al driverului video instaland nush ce aplicatie atunci tre sa stai sa muncesti/citesti sa rezolvi problema; de drivere pt componenetele hardware nu mai zic ce chin e uneori sa instalezi ceva pe linux spre deosebire de windows;
    – virusi sunt si pentru linux, ba chiar linuxul ca SO in general indraznesc sa spun ca e mai vulnerabil, in schimb nu prea sunt antivirusi asa specializati;

    problemele continua dar m-am oprit la cateva mai importante. Asta nu inseamna ca o distributie de linux nu poate fi o solutie pe un domeniu foarte bine controlat cu cerinte foarte bine stabilite si parametri de functionare foarte bine stiuti.
    In sistemul actual al organizarilor statale ( birocratiei ) este nevoie de contracte de suport astfel incat daca ceva nu merge cum trebuie sa stii pe cine chemi sau tragi la raspundere.
    Intr-o lume in care nu ar exista firme mari / state probabil ca fiecare ar sti mai mult sau mai putin linux si si-ar rezolva problemele mai mult sau mai putin singur dar cu siguranta fara sa aiba ocazia sa sune la cineva care sa-i dea o mana de ajutor care sa fie platit pt asa ceva dar asta e mai mult fantezie momentan.
    Inca o chestie programe gratis sunt si pentru windows.
    Si ultima chestiune ar fi ca windows si linux sunt momentan 2 lucruri cam diferite ceva in genu mere cu pere, in sensul ca nu as vedea linuxul fara un terminal (comenzi in linie comanda – necesita cunostinte destul de avansate ) care sa fie folosit relativ intens de cel putin 3 ori pe saptamana pe cand windowsul poti sa-l folosesti ani in sir fara sa stii ca exista si acolo un terminal unde poti da comenzi diferite. Daca linuxul va fi indeajuns de bine facut / testat ca sa nu simti necesitatea folosirii terminalului atunci probabil ca ne vom apropria de varianta cu bani a acelui sistem de operare.
    O zi buna tuturor.

    • Multumesc pentru apreciere!
      Observ ca ai cunostinte de Linux. Pe site este o masina virtuala vmware. O poti descarca (la fel de bine poti instala acel iso pe un calculator mai vechi ceva gen P4, si macar 1,5 Gb de ram) si probeaza. Daca arzi acel iso o sa dureze ceva timp pana se incarca de pe disc… ai alta varianta cu
      dd if=Edu_Ro.iso of=/dev/sdb bs=1M
      pe stick. Acel iso are undeva la 4 Gb, pur si simplu nu ma lasa inima sa nu pun software liber. Doar laboratorul virtual de la Phet http://phet.colorado.edu/
      ocupa undeva la 800 Mb . Atentie la meniul de instalare, daca privesti acel video de instalare o sa observi cateva particularitati
      Tot ceea ce tine de aplicatiile educationale este la nivel de click! Asta fara nicio vrajeala. Ce tine de root, este cu totul alta mancare de peshte, dar cu cateva comenzi se poate rezolva totul. La nivel drivere wifi, imprimante, placi video Debianul are tot ce are si Ubuntu, cu specificatia ca Ubuntu este construit cu un pic de delasare si nepasare… ca sa nu zic altfel. Daca observi, este primul beta… pana la prima versiune stabila mai dureaza… Diferentele intre office liber si MS office au fost rezolvate acum mult timp … Eu zic sa incerci varianta care iti convine mai mult

  14. Revin cu inca o precizare si anume faptul ca desi pare ca nu sunt de acord cu linuxul am vrut doar sa scot in evidenta faptul ca atunci cand oferi un sistem de operare pt un calculator ce va face o treaba anume acel sistem de operare trebuie sa fie modificat pana in adancul sau, nu reprezinta numai o asamblare de module pe care le mai modifici mai mult sau mai putin. in prima faza se are in vedere fiabilitatea si stabilitatea acelui sistem per total si mai putin softurile cu care este echipat. In faza a doua a evaluarii se pun in discutie si softurile.

    • La urmatorul beta totul va fi pe module ce vor putea fi descarcate si instalate in functie de ce vrea userul, si totul pe click… La capitolul securitate am facut facut modificari pe care nu imi permit sa le spun din motive lesne de inteles. Totusi, unul care este in tema cu securitatea informatica in general isi da seama mai devreme sau mai tarziu. Debianul nu vine cu Mate, nici cu slim (desi la umatorul beta il voi inlocui), am adoptat configuratii mai vechi, testate dar mai stabile… Am adoptat Mate datorita consumului redus de resurse… daca il lasam pe Gnome 3 se apropia la consum cu un Vista… asa inghite undeva la 250 -300 Mb de ram fara aplicatii pornite, serviciile de sistem pornesc manual din considerente de securitate / consum de resurse… aplicatii in startup decat minimul necesar…

  15. In spatele alegerii unui sistem de operare stau aplicatiile pe care vrei sa le utilizezi.
    Din punctul meu de vedere:
    -pentru editare grafica – Apple
    -pentru gameri – Windows
    -pentru utilizare intensiva Office – Windows
    -pentru dezvoltare software – Visual Studio Windows
    -pentru servere web – Linux
    -pentru hosting – Linux
    -pentru utilizatorul cazual (navigare pe Internet, retele socializare) – Linux Ubuntu
    -pentru SolidWorks, Catia, Abaqus, Ansys – Windows
    Lista reprezinta o experienta personala si atat.
    Au mai fost si altele dar au murit. Mai stie cineva de Kylix ? 🙂

  16. Felicitari Dany! Ai dreptate, iti garantez ca institutiile statului (asta apropo de ce-am votbit pe mail) nu-s interesate, sefilor le este teama sa faca ceva, ori nu stiu ce trebuie facut, iar sefii mai de sus se uita la tine ca la OZN. Stii, raspunsul este urmatorul, astea sunt oficializate, licitate licentele, etc, de ce sa se oboseasca a schimba sistemul…Nu-ti spun ca PC-urile din institutia unde lucrez sunt varza, au peste 10 ani de utilizare, reparate si re-reparate, au probleme si a opera Windows 7, se blocheaza, sunt ca vai de ele. Teoretic, din inventare, c-asa a gandit careva de sus, pot fi casate abia dupa 20 de ani. 20 de ani!!! Si cu astia sa faci schimbari? Pana atunci, raspunsul invariabil este „DESCURCATI-VA”. Vai mama noastra!

    • Salut @WW! 🙂
      20 de ani? Pai si daca vor cumpara W8-9 pe ce le pun??? Ca astea mananca ram si CPU cu ghiotura… basca antivirusu’….

      • Ce procesoare si cat ram au?

        • @dany. Stiu ca-s Pentium 4, parca sa zic 500 ram. Le-au tot fost schimbate piese si componente, asta obligatoriu de catre o firma…licitata, altfel nu se poate. Ce sa cumpere!? Astia nu cumpara nimic, iar antivirusul este varianta free, fara licenta. Adica, mai bine spus, „operatorii” (asta-i si-asa mult spus, amatori, fiecare cum a invatat) isi i-au de pe net ce antivirus vor, marea majoritate a PC -urilor din institutie au Avira Free. Mare lucru nu se face cu PC-urile astea, acte contabile, rapoarte, si-alte chestii ce tin de hartogarie. Ce programe ori alte chestii profesionale, asa ceva nu se face, n-are cine si nici cu ce, desi sunt unii pe-aici care au venit cu diplome de „Programatori si operatori PC”, avand nu-s ce cursuri absolvite. Mda, acum stii si tu cum se absolva astfel de cursuri, tinute de te miri cine ori ce organizatii. Daca vrei sa te duci la cursuri de pregatire trebuie sa scoti banici din buzunar, dar risti ca sefii sa nu ti le i-a in considerare. Asa merg lucrurile la Stat, bulibaseala, neseriozitate, totu-i de fatada, basca linguseala sefilor. Cu cat esti mai prost si mai pupincurist, cu-atat avansezi mai repede…Nici nu-ti mai spun ca m-apuca amocul!

          • Pai cu P4 si 500 de ram cand va intra pe lectiile alea online cu internet explorer nici ca mai iese viu de acolo…. Pupincurismul este moda in RO din pacate, omul care stie, vrea si poate este dat la o parte tot timpul….

      • „9”… 🙂 Hai sa-i zicem 10, ce naiba, buton de Start…hight tech shit, sefu…sa vezi afacerea transpartinica Microsoft 2.0 intr-un an-doi…

        • Sincer habar nu am ce versiune de la Microsoft urmeaza…Dar mai mult ca sigur va avea cerinte de sistem de nu se poate. Si automat vine alt contract pe hard… Probabil vor face ceva cu astia de la Samsung ca vad ca sunt in tandreturi…

  17. De 4 ani folosesc doar Ubuntu. L-am instalat in toata familia (parinti si prieteni). Nimeni nu a avut ceva de reprosat.
    La munca, ironia sortii, sunt administrator de MS Windows Server iar pe statia mea de lucur am dual boot win 8 si Ubuntu 14.10. De un an de zile nu am mai bootat deloc in windowze (programele lipsa le tin intr-un vbox pe ubuntu) si pot sa afirm cu mana pe inima ca Ubuntu este mai stabil decat win 8.1.
    Pentru Ubuntu, exista si suport comercial oferit de Canonnical iar ca aplicatii nu exista sa imi lipseasca ceva.
    Pentru conservatori (interfata asemanatoare Win) recomand Xubuntu 14.10 in care sa instalati de software center: Chrome, VLC, LibreOffice si SteamClient. Nu veti mai avea nevoie de nimic altceva.

    • De ce nu pastrezi versiunea 12 de la Ubuntu? Eu zic ca este mai stabila, are update pana in 2017 daca nu ma insel

    • Ubuntu este mai ok ca si Debian, pentru un simplu utilizator?In anul 2012, luna septembrie, ultima versiune de Ubuntu nu permitea folosirea Skipe-ului sau messengerului.Nu stiu daca pentru Ubuntu sau Linux, in general, sunt programe de photoshop iar majoritatea jocurilor(shootere, ma rog, cine se ocupa si cu asa ceva) se pot rula doar pe Windows.

      • Da, Ubuntu este mult mai ok ca Debian, din care de altfel este derivat. Are un suport HW mult mai bun (drivere incluse default mult mai multe). Pe ubuntu merge Skype. Gymp sau Kirta rivalizeaza cu Photoshopul iar decant Valve s-a implicat pe Linux, exista Steam Client care aduca nenumarate jocuri AAA pe linux (majoritatea).

        • Daca te uiti pe distributie o sa vezi ca skype si teamviewer vin instalate deja, Ubuntu pot sa iti spun din experienta proprie ca este foarte instabil in anumite medii sa zicem care prezinta un risc mare de infectare… PPA-urile reprezinta in lumea Linux un risc mare de infectare…. Nu ai sa gasesti PPA-uri la distributiile-mama pentru simplul fapt ca sunt repo de baza si toata lumea prefera ceva mai vechi dar mai stabil. Ca sa iti dau un exemplu: FreeBSD (distributia pe care o folosesc si o iubesc cel mai mult) nu accepta skype in repo datorita riscului mare…Si pe Debian poti pune PPA… nu asta este problema… ci riscul. Ultimul troian de pe Ubuntu a venit tot din PPA-uri
          A trebuit sa renunt la jocuri datorita faptului ca nu aveam suficient spatiu pentru gramada de programe educationale, dar sunt cam aceleasi jocuri cam in toate distributiile
          @sorin … ai gimp pe post de photoshop, ai Art o Illusion, Synfig studio, wings 3d… toate astea sunt prezente in Edu * Ro

  18. Wingaoz OS nu inseamna numai desktop, games, vlc, office si iexplore.

    In mediul corporate inseamna Windows Server, SQL Server, IIS, Exchange Server. Securitate, support, training, certificari.
    Corporate n-o sa treaca prea curand in masa pe linux din n motive.

    Dupa aia si piata de gaming DirectX invarte niste banisori. MULTI.

    De acord cu matale ca alora din scoli nu le-ar trebui asa ceva si o merge si ceva free linux.

    Insa pe deoparte intri pe zona aia gri de unde isi scot baietii banii. De scos ai scot oricum, daca nu-i mai scot din licente ai scot din altceva, Nutzi fa iluzii. Insa nu e bine sa intri pe zona lor.

    Iar pe de alta parte daca-i inveti pe linux in scoala si dupa aia intra ca sclavi in mediul corporate unde se foloseste wingaoz server si iis si sql server si ms office si exchange server si aia n-au vazut d’astea si scriu in sivi ca stiu linux nu stiu ce varianta de ubuntu samd nu cred ca ai ajuta prea mult

    • Bre… GSG-ule 🙂
      Cate servere ai pe Windows si cate ai pe Linux? Mai mult de jumatate din infrastructura internetului este construita cu servere Linux… Cele mai puternice calculatoare din SUA si UE au Linux…. Deocamdata eu am prezentat o alternativa ca tot urla astia ca din gura de sarpe ca nu sunt bani. Am optimizat… inca mai este loc de optimizare… Da’ bani pentru firme de smekeri sunt…Stiu bre despre ce vorbesti cu zona aia gri… taman am fost atentionat discret 🙂 primul avertisment… Ca o paranteza, undeva in deceniul trecut am obtinut MCSA / MCSE international pe vremea cand in RO nici macar nu banuiau ca exista asa ceva… Norocu’ meu la scoala alora era faptul ca profesorul meu era linuxist convins…. 🙂 Si daca tot ma atentioneaza astia o sa vin peste tine in Irlanda… 🙂 si atunci sa te tii belea pe capu’ astora de rumaniamilitary… 🙂

      • Bre, am inteles ce ai propus si pt ce nivel. Ce ziceam io e ca nu merge linux la orice nivele si oriunde, pt apar alte probleme. La mine la corporatie n-au decat windows servers si sql servers si exchange servers si solutii web pe iis and so on. Si la alte corporatii la care am mai fost tot asa, si una era din aia mare mare. Io mai putin pe administrare retele si mai mult pe dezvoltare de aplicatii, web/desktop in visual studio cu sql server si iis, d’astea.

        Matale propui acolo alternative ieftine unde nu cauta nimeni alternative ieftine, pt ca se doreste cheltuirea banilor alora. Vezi sa nu te atentioneze careva pe trecerea de pietoni.

        • GSG-ule…
          Nu am murit atunci cand trebuia, va fi vai de capu’ unora… Daca cineva crede ca ma opresc asa repede se insala… Vezi asta:
          https://www.winehq.org/ –>>daca o fac pe asta sa mearga brici, pun pe multi cu botu’ pe labe. Exista o alternativa cu bani la asa ceva se numeste Cedega, … Daca aia au putut sa faca sa mearga orice aplicatie de Windows pe Linux eu de ce nu as putea???? Taman am demonstrat ce fel de om sunt…. Mai acum cateva luni pe internetu’ romanesc toti spuneau ca nu se poate … nu se poate… Taman am demonstrat ca se poate….
          PS- cand te supara aia, imi dai de stire… mailu’ sunt sigur ca il gasesti … 🙂

      • Hmm care cele mai puternice calculatoare din USA sunt pe linux bre dany? Noi daca folosim maxim 15% linux si iti spun ca avem huuuuge datacenter cu de toate. Si daca e unix folosim sisteme serioase cum ar fi solaris care nu e deloc free.
        La nivel de entreprise nu poti folosi linux din varii motive nu are cineva sa iti ofere support adica vendorul chiar daca e free. E adevarat ca intra destul de tare cu apache pe mai multe variante insa clientii mari si medii sunt tot pe microsoft.
        Pe de alta parte cum inveti tu userul obisnuit linux ca nu e deloc friendly. Clientii de rand se orienteza mai curand pe tablete.
        O solutie e cloud computing dar si aici te lovesti de cyber security issues asa ca mai degraba faci cloudul tau privat.

        • Fii atent: toate laboratoarele virtuale din distributie sunt free scrise pentru universitati din Colorado, Ilinois….La cati profesori universitari doctori docenti in sisteme de operare sunt in RO ar fi pacat sa nu avem suport pentru Linux…
          Eu zic totusi ca nu ai mai instalat de mult timp un Linux, ar fi cazul sa instalezi unul… si dupa vorbim cat vrei tu… o sa ramai uimit de cate schimbari sunt

          • eu nu instalez OS-uri decat in particular la noi aici diviziunea muncii e f bine definita. Nici chiar Sys Adminii nu mai instaleaza efectiv ca lucreaza cu masini virtuale si au deja template-urile gata inclusiv de Linux.
            Problema la noi aici in USA cu Linux ti-am spus care e …scalabilitatea. Nu il poti folosi la nivel de entreprise.
            Pe de alta parte am spus…nu ofera custormer support, americanul vrea sa stie ca daca are pb contacteaza vendorul si il trage la raspundere ii paseaza riskul cum se zice.

    • exact la noi in USA se merge pe 2 directii la nivel de corporatii. Ori Microsoft cu SQL Server, IIS, .NET ori Java cu Oracle pe Solaris eventual. Solutiile linux cu mysql php sunt f putine si mai ales la oamenii saraci. Noi implementam ca asa ne cer unii e ieftin intr-adevar e o solutie pentru oameni saraci.
      Gasesti putini sa faca development pe Linux la nivel de corporate si in plus nu e scalable deci nu merge la nivel de business serios entreprise asa cum am spus.
      Nu stiu daca e bine sa se foloseasca in RO mai ales cand se face development pentru companii straine si aia vor Microsoft si Java\Oracle in cele mai multe cazuri.

  19. Desi este atractiva solutia cu Linux ea nu este fezabila, pentru mediul corporate sau administrativ nimeni nu ia in considerare costurile asociate cu aceasta propunere. Asa au fost si francezii mai catolici decat papa si o anumit parte din administratie au trecuto pe linux, open office etc si s-au trezi cu ditamai nebunia pe cap ca nu erau compatibile cu unele functionalitati, server sql microsoft sau inter-compatibilitate open ofiice – MS office etc. Au trecut inapoi pe MS. Asa ca discutie de cafea e ok dar ca discutie serioasa nu se poate, in mediul corporate la fel multi se intorc pe MS dupa pribegii pe alte meleaguri. Singura buba e tampenia asta de MS Link ca nu prea se intelege cu MS Office zici ca sunt facute de echipe separate.
    Vrei server hosting : Oracle sau Linux.
    Restul daca nu vrei batai de cap te bagi pe MS.
    E o parere strict persoanala si nu poti fi 100% obiectiv dar cat economisesti pe software ca licenta directa dai pe support, pe training, riscul unor noi oameni ca deh trebuie alta specializare, etc, etc.

    • Taman am spus mai sus ca am obtinut pe meleaguri straine MCSA / MCSE…
      Ia vezi ce zic astia de la Microsoft
      https://msdn.microsoft.com/en-us/library/hh568451%28v=sql.110%29.aspx
      Problema asta cu compatibilitatea office a fost rezolvata acum vreo cativa ani… atunci cand Microsoft a fost pus in corzi…
      Dupa cate banuiesc ca ai citit in postari distributia Edu * Ro este facuta pentru educatie si nimic altceva… dar cu modificari minime poate face cu mult mai multe lucruri decat un Windows… In primul rand vezi consumul de resurse… il poti compara cu W8-9 si ce mai scoate Microsoft? Descarca distributia si ai sa vezi ca userul normal nici macar nu are nevoie de consola… Totul este bazat pe click! Bineinteles, userii avansati pot lucra in consola daca asta doresc…

    • Dany, compatibilitatea intre mai ales open office – MS Office nu e completa, din cate stia mpe la powerpoint mai era de lucrat.
      Eu cred ca o asemenea suma pentru o tara nu e mare lucru, mai ales ca avem support si oameni care pot oferi mediul propice pentru operatiile de zi cu zi si pentru evolutia mediului IT.
      Daca comparam preturile de licente platite MS ( care sunt mari din cauza coruptiei ) cu pretul platit pentru dezvoltarea programului celor de la fortele de munca MS o sa iasa foarte ieftin :D, ceva de genu 4 mil usd si e o porcarie de program care are in spate un server SQL, un portal si un front end de te ia cu friguri, sa nu mai zicem de ala de la sanatate.
      Nu sunt fan MS, dar nici Linux nu imi place si lucrez in domeniu sa zic de 15 ani si amator de mai demult. Linux nu e pentru mase, indiferent cum ai l-ai face, pana acum punea MS in fund ca a avut multe versiuni si pachete dar va fi si e un produs de nisa.
      Daca de ex. o distributie de linux asa ca asta are un exploit, un back door cui te adresezi ? Cine ofera cu adevarat support 24/24 ? Pai RedHat facea asta dar pe bani grei si cand vine vorba de server side apps tot cam acolo iesi desi si mie imi pare ca MS cam speculeaza piata cu preturile aberante la client per server si alte nebunii. Dar cam toata lumea face la fel si atunci de ce sa te legi la cap ?
      Oricum multa stima celor ce-si dedica timpul si inteligenta aceste alternative care a dus la alte produse derivate gen Android etc si concurenta e mama invataturii, cine mai tine minte de update-urile de la MS pentru IE ca se faceau dupa ani si ani de zile, dupa ce a aparut netscape si mozilla hopa topa si ei.

      • Tu de cati ani crezi ca am fost obligat de imprejurari sa lucrez cu windows? Gauri de securitate au toate, Microsoftul a avut gaura de securitate descoperita undeva prin ’92 si patchul pus de abia prin 2007-2008 daca nu ma insel. Pe baza exploitului ala din 2007-2008 ms08_067_netapi a fost construit Kido (Downadup/ Conficker) cu care au spart baza de date a MI zona Bucuresti. Toate datele au fost vandute pe internet. Nimeni de la Microsoft nu a luat nicio masura, au dat vina pe personalul tehnic. Nici pana in ziua de azi nu au fost publicate date despre treaba asta. Cand se corecteaza un bug in kernelul de Linux cam toate distributiile il pun la update foarte rapid. Cand am inceput munca la distributia asta, initial am instalat cam toate distributiile pe educatie si am constatat care sunt +- pentru fiecare in parte. Si te asigur ca nu sunt putine. Totul in masini virtuale. Inclusiv updateul a fost testat la ele. Pot sa iti spun ca in majoritatea cazurilor vedeam in consola cam aceleasi lucruri. Masini virtuale facute pe un I7… cate 3 odata… Ca sa updatezi un Linux dureaza foarte putin, ca sa updatezi un Windows cat iti ia? Windowsul sufera pentru ca accepta orice soft, cand vine preinstalat vine dezbracat sau cu programe fara valoare. In contrapartida, Linuxul isi ia programele stii foarte bine de unde… ceea ce windowsul nu va face in vecii vecilor.
        Ai citit comentariile de la articol? Ai vazut ce spun oamenii? Ai vazut ce spun guvernantii in presa? Ca nu sunt bani… Deocamdata eu am prezentat o alternativa…. ai observat ca elevii nu au manuale? Pana la urma unde ajungem datorita manualelor si coruptiei???

        • Da de ce nu au manuale?
          Pentru ca AZI maualele sunt afaceri . teebe sa iasa banu nu sa aibe elevu dupa ce invata! De aici si incrucateaua de anu asta (si de la nu si anu si)
          mult mai bine ar fi fost daca ministerul educatei ar fi avut editura lui . Cumpara drepturile pentru un manual si il facea el. Fara sa fie nevoie ca sa scoata profit -prifitu fiind pretul accesibil …
          ]Da ma rog asta ar fi „comunism”

        • Mai danny, la ce bun sa faci un „I love You” virus pentru Apple ? 🙂

    • In mediul corporate mare, Linux (si Unix derivatives) predomina pe servere. Avem servere Winows pt print server si Active Directory iar aplicatiile, in marea lor majoritate stau pe Linux (Tomcat, Apache, Oracle). Vorbesc despre a 2-a banca ca marime de la noi.

  20. sunt un simplu utilizator de windows de la dos 6.22 ha-ha pana la win 8.1
    am facut peste 2000 de instalari pana acum ,adica toate versiunil pana acuma
    ,poate chiar mult mai multe ,si va dati seama ca nu la mine pe calculator.
    Problemele cu Wingaozul adica , instabilitatea , malware-ul, optimizari,securizari ,blocari , probleme cu driverele , si alte mii de probleme m-au facut sa fac asta.

  21. @danny
    Las-o mai moale cu wine. Nu orice aplicatie windows merge si tu cred ca stii foarte bine.
    „Microsoft security essentials” (antivirus si malware) vine gratis pentru cei care au licenta. Si merge ok. Si e gratis.
    Pana la urma, fiecare alege ce i se pare mai potrivit. Si care e softul cel mai piratat ? Windows ! Oare de ce, cand ai ceva gratis la indemana ?
    Niciodata corporatiile nu vor merge pe un OS la care nu au garantia ca o problema aparuta nu va fi rezolvata intr-un timp rezonabil.
    Intelegi de ce RedHat e pe bani ? Ca la inceputuri, RedHat a fost free 🙂

    • Stiu foarte bine Gabriel care este problema wine, si de cate ori a fost dezvoltat soft similar cu wine si cu mult mai performant… si de cate ori au abuzat sub o forma sau alta programatori care au construit aplicatii similare cu wine… O sa vezi si chestia cu wine, o promit aici, la fel cum am promis in trecutul apropiat cu OS-ul.
      Si ma rog ce faci tu cu „„Microsoft security essentials” (antivirus si malware) vine gratis pentru cei care au licenta” in retelele din ce in ce mai pline de virusi si exploit? De obicei Microsoft si antivirusii moderni descopera virusii cand acestia sunt la a doua generatie… Uite aici gauri de securitate pentru orice: http://www.exploit-db.com/ Daca te uiti bine, windows este campion la gauri

      • „Daca te uiti bine, windows este campion la gauri”
        Oare de ce ? E clar ca acest OS a fost studiat pana in cel mai mici amanunte. Si asta pentru ca era cel mai utilizat. Ce interes ar fi fost pentru un cracker un sistem tip „nisa” ?

      • La fel este studiat si Linuxul si FreeBSD… si eu testez destule versiuni de server… un server care este online tot timpul este cu mult mai util pentru a desfasura activitati mai mult sau mai putin legale, in schimb windowsul este fantastic la propagare virusi,. Deocamdata serverele Linux si Windowsul sunt cele mai vanate….

        • Diferenta consta in timpul de rezolvare. Sunt platit, o voi rezolva pentru ca asa am contractul de munca. E free ? O voi rezolva daca voi avea timp, sau chef.
          Aveam Ubuntu, pe care mi-am pus toate aplicatiile pe care le-am considerat utile. Intr-o zi m-am trezit cu un update major. Ei bine, aplicatiile mele au murit in serie. Nu erau compatibile cu noul kernel !
          Doamne, cat am mai injurat 🙂 Si am asteptat pana cand au aparut update-urile necesare. A durat ceva vreme …
          La o corporatie asa ceva nu e admis.

  22. Apropos de furat. Ala Sandu zice ca trebuia sa dea 300.000 euroi pe luna catre Boc (partid) si ca se anmjunse la magaria cu Microsift ptr ca trebuiau bani8 ca sa se realeaga Basescu ..

    • Spaga n-are treaba cu Windows. Sa zicem ca era Apple. Care era diferenta ? Nu era.

    • Nu se poate sa fie adevarat, aia erau sfinti care nu dormeau noaptea de grija boborului…

      Cu ocazia tulburarilor provocate de franc, s-a spus din nou la telejurnal ca ne-am imprumutat (pe vremea lui Boc, dragutul) cu 20 miliarde ca sa salvam bancile.

      Stie cineva cat platim dobanda (noi, contribuabilii) la imprumutul respectiv?

      Ne-a intrebat cineva daca suntem de acord cu un asemenea imprumut?

      Asta apropos ca mai e cate unul care nu intelege de ce ar trebui si bancile sa preia o parte din costul devalorizarii francului, fara sa le intrebe cineva daca vor sau nu.

  23. Ca un principiu general, atunci cand vrei sa-ti afirmi superioritatea fata de un adversar nu folosesti termeni injuriosi.
    Utilizarea unor termeni ca „Wingaoz” sau „Mockosoft” releva o lipsa in argumentatie, ca sa nu spun mai mult.
    Nu cred ca Linux are nevoie de asa ceva. Si o spun ca unul care am trecut prin RedHat (free), Mandriva, Fedora si Ubuntu.
    Sa pastram, totusi, un limbat civilizat.

    • -„Wingaoz” a spus GSG-u’ care lucreaza in corporatie exact cu Windows
      -„Mockosoft” am spus eu datorita a cateva chestii:
      1ª de cate ori trebuia sa caut o solutie pe siteul Microsoft ma apucau dracii. In viata mea nu am vazut site mai intortocheat ca al lor
      2ª de cate ori activam in strainatate vreo amaraciune de Windows, puneau robotul… sau vreo fatuca din aia cu prune in gura din America Latina, la cati bani a castigat Gates taman aici a gasit sa faca economii…

  24. Dany, iti apreciez munca, dar nu cred ca linuxul ar fi potrivit pentru invatamant. Unul dintre scopurile scolii este sa ii pregateasca pe elevi pentru viata, iar cel putin la noi in tara Windows-ul este mult mai folosit decat Linuxul. Ar fi aiurea daca la scoala elevii ar invata folosirea unui calculator cu linux, urmand ca apoi la locul de munca sa li se ceara sa foloseasca Microsoft Office pe windows. In plus, majoritatea elevilor au deja un calculator cu Windows acasa si ar fi mult mai usor pentru ei sa invete sa lucreze cu un sistem de operare la care au acces si acasa.
    Linuxul este gratuit, insa este mult mai greu de folosit si mai putin intuitiv decat windowsul. De exemplu, instalarea unui program in windows este de cele mai multe ori foarte simpla, in timp ce in linux este uneori nevoie sa te complici cu folosirea consolei pentru instalare, ceea ce nu este usor pentru toata lumea. Un alt lucru care trebuie notat este ca Linuxul mai are probleme cu drivere pentru diferit hardware, de exemplu imprimante, tastaturi, mousi si asa mai departe.

    • Este o prostie sa spui ca Linux mai putin intuitiv ca Windows 8. Nu exista sistem de operare mai tampit ca Win 8 pentru un utilizator nou. Incearca Xubuntu si dupa aceea sa faci aprecieri despre cat de intuitiv este.
      Linux-uil trebuie predat in scoli pentru ca este un OS robust, performat, eficient, sigur si in primul rand ITI OFERA LIBERTATE, nu vei fi sclavul unei singure companii care sa te stranga ea cu usa cum vrea ea (scoateree butonului de start).

      • degeaba il predai in scoli daca nu se cere pe piata. Pregatesti forta de munca in IT in fct de cerinta pietei.
        viitorul e cloud computing, Amazon, chiar si Microsoft cu Azure, noi deja folosim aplicatii in Cloud sunt ceva pb cu security insa se rezolva. O sa fie linux folosit cu ideea de big data management, cu alde Cloudera, Impala, Hive samd insa Apare si Hadoop ca si concurent.
        Cand vor migra companiile in Cloud si o sa o faca din cauza pretului de cost cat mai scazut atunci nu mai ai treaba cu OS-ul prea tare iti trebuie ce ai pe Workstation si probabil solutie MS e cea mai fiabila din cauza ca iti ofera si email si Office samd.

        • Bre @adyr… Toti ai dati inainte cu cloud… Eu zic ca retelele actuale nu prea sunt pregatite dpdv al securitatii. Dovada este gramada de atacuri informatice la toate nivelele pe toate meridianele. Iar masuri de cotracarare ori nu prea exista, ori sunt prost concepute. Exemple ai destule… Tot din sapaturile mele iti spun ca deja exista o serie de exploit privati pe bani grei care sunt construiti special sa puna retele intregi la pamant in cateva minute….

          • Da domle noi aici in USA la ora asta avem aplicatii in Cloud privat ce-i drept.
            Testam Clouduri publice inclusiv pe cel de la Microsoft Azure si incl dpdv al securitatii mai ales din acest pct de vedere conform DISA cred ca stii ce-i aia.
            Pentru cazurile speciale se seteaza o zona sigura in Cloud incl pentru date classified si Amazon si Microsoft asigura asta deci clientii sunt selecti. Exista temeri dpdv al securitatii dar le vor rezolva.
            Insa repet iti faci Cloudul tau privat si gata ai rezolvat si pb securitatii sau se poate folosi unul hibrid in care datele importante le tii in privat. Noi care suntem varful de lance in IT in lume deja folosim solutii Cloud.

    • ‘Mneata @Alex!
      Intai probeaza distributia si dupa poti sa spui orice! Daca distributia mea are toate programele pt educatie instalate, ce nevoie mai are sa instaleze altceva???
      Urmatorul beta va fi modular, userul va alege ce instaleaza, doar click… si parola de root (superuser) si atit. Modular: programe pe diverse categorii, de la chimie pana la matematica, deocamdata beta actual are 4gb special ca sa demonstrez ca exista soft liber pentru educatie. Si multe laboratoare virtuale inauntru… doar click iti trebuie…Linuxul ala care nu va lasa sa faceti mai nimic cu click a apus de mult… Asa cum am spus, probeaza distributia, ai si o masina virtuala gata pregatita la download… decat o dezarhivezi cu interfata grafica si o pornesti cu vmware player. Si dupa vorbim

      • Nu ma intelege gresit ! Inteleg ca este usor sa folosesti toate acele softuri si ca nu ai nevoie de cunostinte avansate pentru asta, dar problemele apar daca vrei sa faci modificari sau daca apar anumite probleme de functionare si crede-ma, multi dintre profesorii de informatica de la noi nu sunt chiar atat de experimentati pe cat ar trebui. Cred ca linuxul ar fi o solutie buna in cazul in care vrei sa le predai elevilor lectii la diferite materii, cum ar fi biologie, chimie, fizica etc…cu ajutorul acelor laboratoare virtuale ,dar nu si pentru orele de informatica.

      • In plus, unele scoli au laboratoare dotate cu „smart boards”. Ce faci cu ele, daca softul cu care vin nu suporta linux ?

  25. Softurile folosite in cercetare sunt in marea lor majoritate optimizate pentru Windows… Cercetare= Windows 😀

  26. Eterna batalie Windoz – Linux.
    Fiecare are parti bune si parti rele, sunt convins ca marile corporatii zgarcite rau folosesc Windoz pentru ca nu stiu, nu au auzit, nu vor, nu le-a zis nimeni, asa vrea marele licurici, conspiratia mondiala a hotarat asa etc etc.
    Sa luam de exemplu British Petroleum. Au peste 100.000 angajati directi si probabil undeva la vre-o 250.000 angajati indirecti la nivel mondial. Majoritatea cavarsitoare a desktopurilor sunt cu Windoz. Sistemul de mail este pe solutie Microsoft, comunicarea interna real-time e tot pe solutie Microsoft. Desigur au si multe servere cu Linux, au si desktoputi cu Linux, cu MAC, dar raportat la intreg… e insignifiant aproape. Crezi ca astia nu s-au gandit de 2 ori cel putin? Oare nu au alternativa?
    Windoz este excelent pe partea de management centralizat. O echipa de 10 oameni iti poate administra fara probleme zeci de mii de systeme, fara sa iasa din birou. Probabil ati auzit de ActiveDirectory – nah, aia e cel mai tare punct al Microsoft si este extrem de greu de batut. Nivelul de integrare intre produsele lor este cu adevarat impresionant. Sistemul de management (din punct de vedere birocratic) este bine pus la punct, exista multi specialisti, cursurile de pregatire sunt foarte accesibile. Bancile folosesc windoz (unele au pe desktopuri inca windoz 2000 cu toate ca suportul pentru el s-a terminat cu multa multa vreme in urma).
    Desigur la nivel educational este foarte bine sa invatam Linux, este o initiativa de laudat sa ai o programa cat mai diversificata. Nu cred ca este neaparat o mafie care nu doreste adoptarea unui system gratis (nimic nu e gratis!) doar ca suportul pentru el nu este la fel de bine pus la punct. Cred ca unii stiu ce inseamna sa instalezi Linux si sa iti pierzi nopti intregi incercand sa editezi driveri, etc. etc desi in ultima vreme lucrurile arata mult mai bine decat in 2003 sa zicem. 🙂
    Personal am administrat medii de lucru si pe Win si pe Linux. Fara nici o ezitare e mai putin de lucru pe Windoz, si mai usor. Pe de alta parte Linux este extrem de flexibil. Partea de stabilitate depinde foarte foarte mult de hardware, daca ai scule bune, merge struna oricare din ele. Recordul personal de uptime cu server pe Windoz a fost peste 400 de zile, cu Linux am trecut de 600 de zile.
    Povestile pot continua la nesfarsit, eu cred ca o negociere de buna-credinta pot duce niste preturi mai mult decat decente pentru un system cu Windoz, educational, administrativ… ce doriti voi, dar nah… Romania, aici problema nu a fost produsul Microsoft ci lacomia hotilor de la manete.
    Finlandezii folosesc windoz in sistemul educational si va zic eu, merge foarte bine la niste preturi bune.
    Softuri de proiectare si cercetare, in general sunt instalate pe niste systeme care vin direct de la producator, personalizate. Poti instala Catia sau CAD pe linux sau pe Windoz….

    • Bre @enzo
      Ce am spus eu? Ca distributia este pentru educatie… Nu am spus ca este server .Urla astia in draci ca nu sunt bani pt educatie? URLA! Astia nu au auzit de laboratoare virtuale …de nimic. Distributia are incorporate vreo 4 laboratoare virtuale la care nu este necesar decat click, de altfel toate aplicatiile (cu exceptia uneia de matematica avansata) merg cu click! Laboratoarele alea sunt pentru fizica, chimie, biologie etc
      Un laborator pentru robotica, un microscop virtual. Am intrebat pe toata lumea… am cautat pe toate cararile vazute si nevazute ale internetului romanesc si nu am gasit un laborator virtual facut pentru invatamantul romanesc. Poate stiti voi. Scoateti masina virtuala si tu si @adyr, vedeti parolele pe blog la mine, si instalati un vmware daca nu aveti la voi pe windows… Testati si dupa aia vorbim. Faceti o cautare pe internet si vedeti ce ofera alte distributii si dupa aia vorbim cat vreti voi. Normal ca fiecare sistem de operare este bun la ceva… Eu nu sustin ca windowsul nu este bun… Dar la ce stie sa faca raportat la pret, prefer un FreeBSD sau altceva… Eu sunt adeptul consolei de mic… (boala de la HC 85!) Pe mine nu ma impresioneaza floricele pe desktop si tot felul de interfete grafice… Si asa mi-am calcat pe inima cu Debianul asta… Astept sa testati, aveti adresa mea pe site si vorbim cat vreti voi

      • exista un fel de laborator virtual dezvoltat pentru Romania si se cheama „Advanced eLearning” sau, pe scurt , AEL.
        advancedelearning.com
        Si se mai pot gasi lectii aici: http://portal.edu.ro/index.php/articles/c143/

        • Am spicuit cate ceva… Oricum nu se pot compara cu acest laborator virtual care este si pe distributia mea…din pacate nu este total tradus in romana, am tradus vreo 7-8 dar mai dureaza pana le fac pe toate…
          http://phet.colorado.edu/ro
          Incerc sa pun in functiune un server Ael … sa vedem ce iese

        • @Alex
          Ce ai prezentat tu aici (asta cu AEL) este al Siveco. Am cautat si am vazut cateva chestii de ma doare mintea. Daca acele amarate de .zip sunt chipurile free, in rest totul este pe bani grei… Inclusiv au pus un server pe Linux (Suse) cumparat pe bani grei… Asa zisul server AEL este de fapt creatia celor de la Siveco, implementat pe server Windows/ Linux… la aplicatie AEL inca nu am acces ca sa vad ce pot face, dar pana la urma tot gasesc eu o solutie. Cauta la ei pe forum sa vezi ce spun profesorii. Daca pentru niste amarate de lectii pui ditamai serverul in functiune, atunci pentru alte chestii cu mult mai complicate ce mai pui in functiune? De fapt s-a dorit complicarea proiectului ca sa se incarce nota de plata… Nu am nimic cu nimeni … dar nici chiar asa

          • Softul complet e compus din 9 CD-uri si are cam 12 GB. Se gaseste pe filelist ,pentru cine are acces.

            Cred ca au ales folosirea unui server pentru a ii da posibilitatea profesorului de a alege ce lectii sa puna la dispozitie si eventual de a supraveghea munca elevilor. Sunt de acord ca probabil s-ar putea gasi solutii mai bune si mai ieftine, dar cu cat sunt mai ieftine, cu atat castiga „bossi” mai putini bani, asa ca se explica…

            • Deci pentru 500 de mini lectii a fost nevoie de 12 Gb! O sa caut pe filelist sa vedem unde gasesc o invitatie… ma intereseaza cum lucreaza serverul pe Suse si aplicatia Ael, ca sa vad cu ce pot substitui, ca am inteles ca aplicatia Ael merge doar pe Suse …

  27. ok OS ca OS dar ce aplicatii instalezi asta e problema.
    Linux cu php si mysql merge pentru clienti mai saracuti care n-au nevoie de scalabilitate mare.
    Companiile serioase isi iau Solaris dezvolta aplicatii cu Java si instaleaza Oracle ca backend. Oracle care merge f bine si e Windows la o adica.
    Microsoft e OK ptr solutii mici si mijlocii poti instala office si ai SharePoint care e f util ca portal intern, se instaleaza rapid si f simplu de folosit.
    dpdv al securitatii sys adminii de pe linux au inceput sa aiba pb mai mare si batai de cap mai mari ca aia de pw Windows. Deci linux NU E FREE ca platesti oamenii sa ii faca maintenance.
    la Cloud iti inchiriezi ce masini vrei sunt gata facuta nu trebuie sa instalezi tu nimic, la scalezi in sus pui mai mult CPU pentru o juma de ora daca vrei si opresti serverul noaptea si atunci nu platesti.
    Cloudul o sa se impuna ca pret de cost.

    unde vad eu Linux ca fiind util e pentru big data management si multiparalel processing. Sunt solutii ce merg cu Apache gen Cloudera Impala Hadoop care o sa aiba nevoie de linux.
    te lovesti de aceeasi pb la linux…NU ai cu cine sa discuti de la vendor. Cand investesti milioane de USD intr-o solutie te deranjeaza ca nu iti ofera support chiar daca e free…asta e marea pb a Linux.

  28. A fost stabilita data lansarii sistemelor de operare KOGAION Linux si ARGENT Linux.

    Reamintim faptul ca, KOGAION Linux este sistemul de operare orientat catre utilizatorul obisnuit de calculator, se va adapta in functie de necesitatile sale. Este sistem orientat catre Desktop, deci va putea fi utilizat atat in institutii publice (fiind una din prioritatile proiectului), cat si acasa in mediul cotidian.

    Si ARGENT Linux este sistemul de operare orientat catre servere, cloud management, data centers, securitate informatica si securitate nationala*.

    http://wiki.rogentos.ro/wiki/Lansarea_Sistemelor

    🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *