PMS-BAV – platforma optoelectronica multisenzor de observare zi/noapte

Legat de articolul anterior despre achizitia de drone si module optoelectronice de observare, aveti in fotografia de mai jos detaliile proiectului romanesc de platforma optoelectronica multisenzor de observare zi/noapte PMS-BAV, dezvoltata in colaborare S.C. OPTOELECTRONICA 2001 S.A. cu INCAS S.A. si CCSTM, sub „egida” Agentiei Spatiale Romane si a Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului.

Platforma era destinata atat cercetarii navale multisenzor cat si unor aeronave, elicoptere sau drone.

Din ceea ce se poate constata in prezentarea de mai jos, platforma ajunsese in faza de constructie a prototipului!

11017_2003-1

Cu multumiri lui Nicusor!

 

Marius Zgureanu

8 comentarii:

  1. Cunosc bine genul asta de proiecte. Nu exista nici o coerenta. Se deschide finantare, castigi proiectul, realizezi un prototip mai bun sau mai prost, functie de competentele specialistilor din echipa, functie de banii disponibili (la unele proiecte ti se taie din bani pe parcurs), dupa care se inchide proiectul si gata, ramai cu prototipul. Nu exista un program care sa urmareasca cate din prototipuri nu ajung in productie si de ce nu ajung. Proiectam prin institutele noastre tot felul de echipamente cu nume pompoase, si cand o institutie are nevoie de produs (inclusiv armata, ca de arme se discuta pe aici) il cumpara din strainatate.

  2. Ca veni vorba de senzori optoelectronici TOATA LUMEA STA CU OCHII PE MODERNIZAREA FREGATELOR SI IN TIMPUL ASTA SA INCEPUT MODERNIZAREA MONITOARELOR, DIN CE AM VAZUT PANA ACUM SE SCHIMBA MOTOARELE SI SE INSTALEAZA PLATFORME OPTOELECTRONICE stie cineva mai mult despre asta??

  3. Deci nu pot sa vad ce scrie acolo ca sunt pe mobil si evident ca imaginea este prea mica.
    Romania are nevoie de un astfel de proiect ca de aer, deoarece in ziua de azi e mult mai greu sa achizitionezi o tinta si sa o tii on colimator decat sa trimiti o racheta catre ea.
    Este bine ca se misca. Noi cei de pe forum nu avem toate informatiile referitoare la proiect si la scopul lui. Poate ca scopul a fost sa antreneze niste oameni ca sa faca o chestie reala cand o sa fie nevoie. Sau sa se familiarizezs cu niste echipamente, sau… Exista o mie de explicatii posibile.

    Oricum e de bine.

  4. Din pacate posibilitatile acestor „senzori” sunt mult subestimate, ei avand capacitatea de a imbunatatii radical anumite capabilitati existente si de „a face diferenta” cu un cost foarte redus. Astfel, un sistem modular care sa aibe ca dotare minima niste camere HD (noapte/zi – infrarosu) si GPS mai micute la care poti aduga telemetru (de fapt ar cam fi obligatoriu), ceva care sa iti ghideze munitia legate la un laptop care are si functie de calculator balistic si sa reusesti astfel sa ti sub observatie continua zona din fata unei pozitii (cea ce dronele nu pot face decat la un si cu un cost ridicat). Nu numai ca poti sa previ infiltrarile sau atacurile surpriza, sa ti sub observatie pozitiile inamice dar poti sa iti ghidezi mult mai eficient artileria in cazul unui atac sau in cazul in care apar tinte de oportunitate, chiar si atunci cand dronele nu pot fi folosite (bruiaj, inamicul are aparare AA buna in zona).
    Ceva de genul:
    https://www.youtube.com/watch?v=x1uO4Z_BVUE
    https://www.youtube.com/watch?v=O31Cz-8nR0s

    De fapt avem ceva mai numit Argus, ar trebuii extins.

    Pt. Romania este absolut necesar sa ne dezvoltam si producem acest tip de senzori.
    //
    @sorin.vasile nu stiu nimic suplimentar despre modernizarea monitoarelor (bune decizile privind modernizarea).
    „Scule” mai romanesti ar fi (sa speram ca pot participa la licitatie):
    SIOBLIN LR/BT
    http://www.prooptica.ro/product/sioblin/
    Poate un Argus putin modificat, Sistemul Mobil Integrat de Supraveghere (SIMS).

  5. Video care ilustreaza destul de bine nevoea de a avea un sistem modular camera HD/infrarosu + telemetru + gonionetru (o) + tableta sau laptop pt. a prevenii atacurile surpriza si pt. ati coordona mai bine soldati sau artileria.

    Yemen forces ambush Saudi border post. Result : Dead Saudi soldiers.
    https://www.youtube.com/watch?v=WPkt9IWkY_4

    Ori pt. a putea urmari inamicul si ataca tinte de oportunitate (evident cine are AGTM sau macar niste mortiere):
    https://www.youtube.com/watch?v=Niy1PVTmKO0

    Aici ar fi o oportunitate pt firmele din Romania un asemena sistem sa incerce sa il vanda celor mai musulmani dintre musulmani (sauditilor).

  6. Mai., nu fiti rai. Romania are un sistem low-cost de studiere aeriana a imprejurimilor: este vorba de balonul de supaveghere terestra, un chilipir, doar o suta mii euro (80 mii, functie de sursa de inspiratie a televiziunii ce a difuzat stirea).

    • Americanii si nu numai folosesc asa ceva. Sistemul este destul util si eficient in a supraveghea continuu o pozitie, baza sau o portiune de teren, controland astfel acea zona si nu mai pati ca sauditi, sa pierzi oameni si echipamente in urma unor atacuri surpriza. Datorita razei mari nu poate fi doborat, fara a detecta inamicul, decat cu rachete care costa mai mult.

      Un astfel de balon de observatie daca ar fi fost cumparat de pe piata ar fi costat pana la 1 milion (ceea ce il facea un candidat pt. rachete si aproape de nefolosit pt. noi datorita pretului). Il putem produce (poate este cam mult spus) cu app. 100 000. Cam asta inseamna sa iti produci in tara echipamantele.

      La fel si in cazul dronei Boreal 5E care este mai ieftina decat ce este pe piata. Sa speram ca urmatoarea „cercetare” romaneasca va fi un quadcopter care sa poata fi purtat intr-un rucsac, s-ar complecta perfect cele 2 mini drone.
      Sa speram ca vor intra in dotare in nr. suficient

      Baloanele le folosesti pt. obiective importante pt. restul utilizezi ce am scris mai sus, un sistem modular camera HD (zi/noapte infrarosiu+ GPS +telemetru+ goniometru+ceva care sa ghideze munitia totul legat la un laptop sau tableta care sa aibe si functia de calculator balistic. Configurezi in funtie de necesitati (probabil ar merge si un balon mic sa ridici o camera HD sa ai o perspectiva mai buna daca trebuie).

      Boreal 5, balonul, un quadcopter + sistemul modular camera HD si am avea tot ce ne trebuie pe acest segment.
      Ne mai avem nevoie, produse in tara, drone medii gen. Hirrus si una mai mare care sa poata evolua inspre atac gen. Signus dar care sa poata opera la altitudinii apropiate de 6km.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *