Pur şi Simplu: Buncărul

Buncărele imense din pădurea satului Olişcani, raionul Şoldăneşti, se numără printre cele mai enigmatice construcţii de pe teritoriul Republicii Moldova. Cele două cazemate, cu diametrul de 32 de metri şi peste 60 de metri adâncime, făceau parte dintr-un obiectiv militar secret sovietic. După destrămarea URSS, baza militară a fost abandonată, transformându-se treptat într-o „fosilă”, care mai aminteşte, însă, de puterea militară de cândva. Aici, în subterană, rămân încă sute de galerii, turnate din metal și beton de cea mai înaltă calitate. Coborârea în „pântecele” acestor structuri impresionante este anevoioasă şi periculoasă… Un reportaj de Eugenia Pogor.

Europa Liberă

26 de comentarii:

  1. Dacă in Moldova au construit așa monștri, oare ce fel de construcții strategice au pe teritoriul Rusiei …

  2. Chiar e posibil sa mai faca ceva acolo ??
    Mai pot fi folos ?? Mai pot fi folosite pentru armata RM sau pt Armata Româna intro perspectiva apropiată ??

  3. S-a zis in anii de dupa ’90 ca si in Romania urma sa se instaleze niste echipamente early warning ale rusilor, motiv pentru care am primit ‘Delfinul’…
    A picat totul, noi am ramas cu sub-ul, o vreme…
    Moldova, ca parte a URSS, era ‘vestica’…se puteau instala echipamente de bruiaj, interceptare, cum aveau americanii in Germania de Vest.

    • nu am primit nici un ”Delfinul”, ăla a fost plătit cum a plătit orice altă țară
      știrea asta e la nivel de zvon de anii 90, în România anilor 80 numai exista și nici nu era planificată vreo structură a urss sau a Tratatului de la Varșovia
      acolo nu era echipamente de bruiaj, era un centru de comandă al armatei pentru granița de vest (a urss!)

  4. O varianta este sa faca un muzeu…

    dar trebuie rezolvata problema cu infiltrarea apei.
    Apa aceea nu e de la ploaie. Vine din panza freatica. din cauza adancimii de 60m…

    Pacat de cladirea aia… ca a devenit o ruina.

    IN ROMANIA oare cate buncare exista? chiar daca nu sunt de dimensiunea asta… dar cu siguranta sunt… si sunt tinute la secret.

    • este unul imens in Bontida, judetul Cluj

    • Am văzut la Agigea, buncarele de muniție ale pazei de coasta din timpul WW 2. Absolut impresionante pentru vremea aia. Cam 50 x 20 x10 m buncărul. Și erau destul de multe- îngropate cam 4-5 m tavanul fata de cota terenului natural. Erau legate printr-un tunel de un turn de observație de unde se conducea focul. Acum acolo e stațiunea de cercetare acvamarina a UAIC Iași. Și e și rezervație, ca nu știu ce varza pitica trăiește numai acolo.

  5. Cam prea adanc costa cam muot liftul ca altfel ar fi un excelent spatiu ptr butpaie de vin!!!

    • Exact la asta ma gandeam, cu diferenta ca renunt la lift pentru un mic restaurant, sa poti savura cum se cuvine un vin bun.

      • Daaaaa….un fel de restaurant cu specific militar, din timpul razboiului rece si epoca sovietica. sa te serveasca ospatari imbracati in uniforme sovietice si cu paza la masa, cu arma in mana!

        Mai pui si o bucatareasa si ospatarita sexy cu bereta pe cap si fusta scurta…..rupe stilul langa vinul ala bun, moldav! 🙂

  6. In mod sigur merge valorificata o asmenea incinta…. de la crama cum s-a spus mai sus, la inchisoare cu o curte de lumina centrala…, sau un hotel pentru cei cu gusturi mai diferite de marea majoritate 🙂

  7. E pacat ca acel buncar nu este folosit in niciun fel. daca nu de armata si serviciile basarabene, macar de catre stat, de institutiile civile ale acesteia. Se poate face acolo inclusiv buncare antiatomice pentru civili sau impotriva dezastrelor naturale. Parc de distractii cu tematica militara sau mall(e aiurea ca in paduce nu prea vine nimeni 🙂 ) si nici putere economica mare nu prea gasesti in R Moldova! 🙂

  8. Sa l faca inchisoare ptr hotii de la noi politicienii

  9. Interesant, dar nu ei ce face cu el. Fa zona padure, si lasa-l sa moara in propriul suc (ca statul odios care l-a construit).

  10. Propunerea mea era cam la misto

  11. Аici nu e secret, e un centru al armatelor Tratatului de la Varsovia, doar la Chisinau era High Command directiei Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *