Rachete VL Mica pentru Marina Indoneziei

missile-comes-into-range-_indodef16-d2_

Compania europeană producătoare de rachete, MBDA Missile Systems, se apropie de finalizarea unui contract de furnizare de sisteme VL Mica pentru două nave ale Marinei Indoneziene de tipul SIGMA 10514 Perusak Kawal Rudal (PKR). Această nouă achiziţie ar duce la 7 numărul de nave echipate cu VL Mica, dintre care trei vor fi deplasate în Sud-Estul Asiei.

VL Mica foloseşte rachetele aer-aer Mica, disponibile fie cu radar activ sau cu dispozitiv de dirijare în infraroșu trase în modul de lansare de tipul Lock-on-After Launch (LOAL) pentru a asigura protecţie pentru o rază maximă de 20 de km. Utilizarea lansării verticale şi absenţa unor detectori dedicaţi de ţinte asigură o capacitate de angajare de 360º împotriva unor ţinte multiple simultane.

Muniţia tactică completă a VL Mica integrează o singură rachetă de tipul AUR (All-up-Round) cu container de unică folosință pentru stocare și tragere. Acesta din urmă, cu o lungime de 3.8 m şi cântărind 368 de kg goală, este o incintă cu două compartimente sigilate şi sub presiune, proiectat cu o conductă de tip „coş de fum” pentru a aerisi partea de sus  în momentul lansării.

vl-mica-channels

Împreună cu containerele de muniţie, sub punte este tabloul de secvenţiere (care conţine surse de alimentare şi electronice de procesare) care leagă sistemul VL Mica cu sistemul de management de luptă al navei (CMS), primeşte informaţii de la sistemul inerţial al navei şi asigură legătura cu reţeaua de date a navei pentru rachetă (Ship Missile Data Link –SMDL). SMDL cuprinde un transmiţător sub punţi cu patru antene mici  pentru comunicarea cu racheta montată în jurul catargului.

Cele două fregate PKR, fiind livrate de către primul contractor Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS) în parteneriat cu PT PAL, au fost proiectate ca spaţiu şi greutate pentru a fi dotate cu 12   containere VL Mica şi echipamentele navale asociate. În timp ce navele au fost livrate „pregătite pentru, dar nu dotate” cu VL Mica, MBDA şi DSNS sunt acum în negocieri contractuale pentru furnizarea de echipamente potrivite pentru nave; rachetele în sine vor fi însă achiziţionate direct de Indonezia de la MBDA.

În alte părţi din regiune, sistemul VL Mica a fost deja selectat pentru cele şase nave de a doua generaţie Patrol Vessel a Marinei Regale Malaeziene pentru programul Littoral Combat Ship. De asemenea, VL Mica a fost selectat pentru cele 8 nave ale Marinei Republicii Singapore  pentru programul Littoral Mission Vessel. Alţi clienţi includ Oman, Emiratele Arabe Unite, Maroc şi Egipt.

Sursa: Jane”s

16 comentarii:

  1. Sper ca nu si la noi. ESSM ftw (win contra rusilor).:P

    • La 1,5 mil bucata catr crezi ca o sa cumpere? 2 buc ca sa fie 3mil fix sa nu le dea cu virgula? Sau poate maxim cate una pt fiecare corveta. Ca nu prea ii vad eu pe cei de la minister cheltuind banii pe sisteme AA de top.

  2. dar de ce nu vreti ca navee noastre sa aiba VL Mica?
    Eu nu inteleg…. la aviatie vreti Mica dar pe nave nu…

    Din cauza razei de actiune de 20 Km?

    • mai am o intrebare… poate ma ajuta cineva sa inteleg…
      Legat de rachetele Sol-Aer ghidate IR.

      in cazul in care o nava este atacata cu 2 rachete Nava-nava… si ai un sistem de aparare AA cu rachete Mica Ghidate IR. Sa presupunem ca lansezi 2 rachete cate 2 pentru fiecare racheta… rachetele fiind ghidate IR, pot urmari ambele rachete Mica o singura racheta Anti-Nava? Adica senzorul IR poate fi programat ca sa urmareasca cealalta racheta? Sau ataca racheta cu radiatia IR cea mai mare?

      • Ce vrei sa stii se numeste separare angulara minima si e probabil secret.
        Daca tintele vin din directii usor diferite se poate, pentru ca la lansare Mica VL primeste ca parametri directia si viteza tintei.

        Exact ce inseamna „usor diferit” e greu de aflat, ma atept sa nu fie mai mult de cateva grade.

    • Rachetele frantuzesti au reputatia ca-s scumpe. Si MICA e si cam veche, ar fi mers la aviatie acum 10 ani.

      Astazi impresia mea e ca de aceeasi bani poti lua AIM 9X sau IRIS-T care sunt mult mai moderne.

      • Iris T ar fi mai ok avand o rezistenta la ECM mai buna, senzor IR ceva mai bun decat AIM 9 si fiind la jumatate de pret comparativ cu americana.

      • @Laur,

        rachetele Mica nu sunt in aceeasi categorie cu Iris T si cu AIM9X
        Mica este o racheta BVR ghidata radar in timp ce IRIS T si AIM 9X sunt rachete ghidate IR.

        E adevarat ca Mica a scos si o varianta ghidata IR. probabil ceva mai ieftina.

        • In articol scrie „point defence missile system” …. „maximum range of 20km”. As zice ca e comparabil cu IRIS-T/AIM 9x/CAMM.

          Pentru aviatia .ro credeam ca sunt numai in varianta infrarosu, si in lume toate point defence lansate vertical sunt tot infrarosu. Daca indonezienii chiar iau varianta radar si isi zic ca au un mini ESSM, asta e alta discutie.

  3. pai daca au pus 12 rachete pe fregata sigma si sa zicem este atacata si trebuie sa se apere o sa trebuiasca sa traga cate 2 rachete pentru fiecare racheta antinava cu care este atacat
    deci se poate apara doar contra 6 rachete anti nava
    si cum majoritatea fregatelor duc cate 8 rachete antinava cu ele
    daca este atacata cu toate cele 8 rachete fregata sigma nu se poate apara contra ele cu doar 12 rachete vl mica

    • nu cred ca va ataca nimeni o nava secundara (Corveta) cu mai mult de 3-4 rachete… si nu toate odata…

      SI apoi… daca termina cele 12 rachete, ramane cu rachetele MPADS si cu tunurile AA 20-30mm

      MAi e ceva…
      – Crucisatorul Moskva are 16 rachete Anti-Nava
      – Distrugatorul Smetlivy are 2 lansatoare duble (4 rachete pe teava)

  4. + ca Mica are range AA mult mai mare ca Iris T si AIM9X care sunt strict de dogfight

  5. De la 20 km se poate apara cu VL-Mica, cate 2 rachete pe o racheta antinava, rezulta 6. De la 6-7km pana la 1km mai poti lua doua, trei cu tunul super-rapid de 76mm:
    http://www.navyrecognition.com/index.php/news/naval-exhibitions/euronaval-2012/648-oto-melara-7662mm-gun-and-its-ammunition-the-story-of-a-success.html
    https://en.wikipedia.org/wiki/OTO_Melara_76_mm#Super_Rapid
    Apoi de la 3 km inca 1-2 rachete cu CIWS. Simultan se lanseaza si contramasuri si se face bruiaj electronic, pentru a devia eventualele rachete ramase.

    • @Hadrian,
      ai mare dreptate.

      Dar depinde cate tunuri CIWS vor pune… nu cred ca vor pune 4 tunuri… Ar fi fost bun un sistem CIWS cu 6-7 tevi… de 20mm (Vulcan) sau ceva de 30-35mm

      de preferat ar fi calibrul de 30mm pentru ca are si distanta de lovire ceva mai mare… +1 Km fara de sistemul de 20mm.
      ……
      in ce priveste OtoMelara 76mm… am indoieli ca poate lovi tinta la 6-7 Km… decat daca tinta este la nivelul marii… daca este la atitudine, as zice mai degraba ca poate lovi tinta la 5km…

  6. Bataia maxima cu munitie HE-PFF antiracheta e la 16km. La ce distanta efectiva e capabil sa o loveasca efectiv depinde si de precizia sistemului de control: http://armscom.net/products/76mm_l62_he_pff_im84.
    Chiar si vechiul AK-176 cu radar Bas Tilt de pe actualele corvete a reusit in simulari sa doboare rachete antinava subsonice, in medie cu 25 proiectile trase: http://www.military.com/video/guns/naval-guns/russian-ak-176-naval-gun-live-fire/3449958836001
    Italienii introduc deja proiectile ghidate, care ar trebui sa sa reduca numarul loviturilor la cateva, cu care vor sa inlocuiasca DARDO pe navele lor: https://www.youtube.com/watch?v=n6_Swig2J2E
    In privinta CIWS, cu siguranta va fi doar unul. Nu pare din design sa existe mai mult loc, in definitiv e o nava la jumate din tonajul fregatelor noastre. Oricum aceasta e o nava de insotire, care nu actioneaza singura, ci intr-o flotila, o fregata si doua corvete, de exemplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *