Recesiunea tehnică nu e chiar o bagatelă… E un semnal pentru ce vine… Sau pentru ce n-am făcut

de Moise Guran

Multă lume nu face diferenţa între PIB şi BUGET, între economia ţării şi buzunarul statului român. Când zic multă lume, mă refer la lumea de pe la televizor, nu la cea care se uită de acasă. Mulţi zic – lasă dom’le, că avem bani la buget (că nah! ei sunt sursa tuturor şpăgilor), în vreme ce pe mine, cetăţean, mă interesează mult mai mult câte slujbe au dispărut din economia privată de am ajuns în recesiune. S-a dovedit, oricum, că statului nu-i ajung banii nici când economia creşte, iar dacă statul are bani, asta nu înseamnă neapărat că va creşte şi PIB-ul.

1

Observ faptul că, după ce s-a clarificat cu Institutul Naţional de Statistică, Guvernul României, prin reprezentanţii săi, respectiv ministerul Economiei, subliniază faptul că, pe primul semestru, Ţara încă mai are o creştere de 2,6% faţă de primul semestru din 2013, iar recesiunea nu e economică (asta chiar m-a făcut să zâmbesc), ci e … aşaaa…. tehnică. Adică două trimestre de scădere consecutivă sunt o chestie care, deh! se mai întâmplă

Acum, să vă povestesc că, într-adevăr, modul în care este cuantificată şi declarată această recesiune tehnică a fost schimbat undeva la începutul crizei, prin 2008-2009 şi chiar a ajutat la prăbuşirea pieţelor. Înainte, conta mai mult comparaţia an/an, asta pentru că nici ajustarea statistică sezonieră nu prea se făcea, sau, oricum, nu avea mare acurateţe. Eu însumi am criticat la vremea respectivă noul mod de raportare, dar, mai târziu, a trebuit să recunosc că rolul său este de semnalare timpurie a unei posibile crize.

Faptul că suntem în recesiune tehnică (două trimestre consecutive de scădere faţă de trimestrul anterior, dar ajustate sezonier) ne semnalează că ceva e putred în economie, că ceva nu merge, că undeva e o rană care se poate lărgi, dacă nu este tratată la timp.

În cazul nostru lucrurile sunt clare deja, prăbuşirea investiţiilor publice ale priceputului Dan Şova (scadenţa e doar o chestiune de timp când nu faci nimic), dar şi o creştere a consumului care nu a găsit un răspuns adecvat în producţia internă şi s-a dus spre importuri, toate deci au funcţionat ca o lovitură în gleznele firave ale creşterii economice româneşti.

Problema este că nici importul nu-l putem interzice şi nici doi ani pierduţi în care nu s-au semnat contracte noi nu pot fi recuperaţi peste noapte.

În altă ordine de idei, nu trebuie să aşteptăm să se închidă toate uzinele (aşa cum s-a întâmplat în primăvara 2009), nu trebuie să aşteptăm un ice age, o îngheţare generală, ca să decretăm că vine iarna.

Insistenţa Guvernului pe faptul că recesiunea e doar tehnică, „nu şi economică”, e un alt mod de a demonstra uriaşa cantitate de amatorism din cadrul acestui guvern. Pe investitori nu-i păcăleşti cu frazeologie de trei lei când au în faţă cifre. Dacă voia să dea un semnal pozitiv (ca să nu piardă finanţarea ieftină), premierul trebuia să vină a doua zi şi să spună ce sume va investi statul în infrastructură, în lunile următoare.

Am mari dubii că ar exista un plan concret în acest sens, chiar dacă, vă mai amintiţi, în primăvară când a fost la Dacia, Victor Ponta însuşi a promis că până în septembrie face planurile, apoi licitaţia, iar din 2015 începe construcţia autostrăzii Piteşti-Sibiu, din ambele capete simultan.

Aşadar nu e greu de înţeles de ce am intrat în recesiune tehnică.

Septembrie e poimâine, iar arhiva noastră are o memorie lungă din care vă invit să revedeţi… derulaţi la minutul opt…

2

P.S. Faptul că Ponta l-a pus pe Niţă să explice care-i treaba cu recesiunea e uşor hilar. În aceste zile încerc să filmez la Automecanica Moreni (uzina unde NU se mai fac transportoarele blindate, dar care supravieţuieşte miraculos din producţie civilă) tocmai pentru a ajuta industria românească. În uzină au intrat inclusiv firmele specializate în tăiat şi comercializat fier vechi (no further comments, pls…), dar eu nu primesc de la domnul Niţă acordul să filmez din raţiuni de secret de stat. E penibil! Cum să explice Niţă recesiunea tehnică? Oare face legătura între lipsa locurilor de muncă şi o uzină care n-a mai primit comenzi din 1994? Am mari dubii…

Biziday

 

 

95 de comentarii:

  1. avem un guvern de stanga, asta inseamna guvern de stanga! Ajutoare sociale ai mari si investitii mai mici! Asta au votat oamenii asta au primit.Partea si mai nasoala e ca guverntatii sunt amatori si sunt habranisti. Poate ca de aceea l-au schimbat si pe sova cu Rus, pentru ca Rus e in stare sa duca un lucru pana la capat..

      • Autostrada Pitesti-Sibiu, ce face parte din coridorul IV, are finantare de 85% din banii europeni.
        Aici e problema. Fondurile europene nu pot fi „manipulate”, deci autostrada cu pricina nu prezinta interes 🙂

        • Corect, stiu ca acolo nu pot face invarteli si nu se baga,,,Legat de articolul lui Ilie Serbanescu mi se pare un pic aiurea. Pentru ministrii de la Bucuresti e mai important sa poate ajunge repede la mare sau la munte pentru ski, de aceea nu e prioritara pentru ei Pitesti Sibiu.. Pentru economia tarii ar fi in schimb ceea mai importanta. Plus inca 2 autostrazi spre moldova pentru a scoate din saracie aceea zona.

        • @Gabriel
          „85% din banii europeni.Aici e problema.”
          15% cred ca le-ar ajunge, oricum mai ramane si problema sa finanteze cei 15% in conditiile in care toti banii sunt directionati spre consum, salarii, pensii, firme de partid, panselutze, palmieri, studii de fezabilitate. Si oricum Dacia nu intereseaza pe nimeni la nivelul ala unde areul e atat de rarefiat si respiratiile atat de pretioase 🙂

    • Mihai-Cristian

      Nu la schimbat nimeni, si-a dat singur demisia sa poata fi seful de campanie a plagiatorului .

    • Avem un guvern de mafioti aflati in campanie electorala si care se pregatesc sa faca pomeni electorale, doar sa castige alegerile.

      • mmm, ce descoperire epocala. dar nu asa sunt toti? 🙂

        • Ba da.Din pacate.Indiferent de partid.Cand sunt in opozitie toti bat foarte bine din gura si critica cu multa pertinenta si vehementa.Dupa ce politicienii ajung la putere sunt interesati sa se capatuiasca cat mai repede.Daca electoratul le tolereaza conduita politicenii isi vad de ale lor.

  2. Domnilor,
    Situatia nu s-a schimbat deloc din 2008. Criza este inca in economie. De 6 ani. Nu s-a terminat. Si situatia va fi si mai rea. Pe ce ma bazez? Faptul ca de 6 ani platile se fac tot mai rau intre companii. Astepti cu lunile cand acum 6 ani se platea cel mult la 2-3 luni. Multa marfa sta pe stoc si nu o mai cumpara nimeni chiar daca o dai cu preturi derizorii. Imi seamana a anii ’30 cand se arunca laptele pe camp. Faptul ca la TV apar unii si spun ca va fi crestere de ex si nu se simte direct in buzunar inseamna ca e o minciuna. Asta e parerea mea si daca e gresita atunci astept un raspuns. Poate eu sunt pesimist si defapt economia duduie ca pe vremea lui Tariceanu.

  3. Economia pe intelesul tuturor : romanii se gandesc ce mananca maine sau poimaine si daca au bani sa achite rata de luna viitoare; occidentalii se gandesc unde anume pe glob sa-si petreaca vacanta de anul viitor.
    Unii vad viitorul cu minusuri ,ceilalti cu plusuri!

    • Corect. Noi ne gandim cum traim de pe azi pe maine si cum ne platim rechizitele la scoala (azi-maine incepe). Oricum concediile stim unde le facem …la parinti la strans porumbul, cartofii etc. Ptr. un gibon ca Ponta and co. asta tine de cresterea economica. Domnilor …e jale.

  4. Avem un moise guran care face lobby pe fata capitalistilor, prin reclama zilnica in care cafeaua la locul de munca e ceva negativ, in care trebuie sa stam capra zilnic sa nu comentam nimic ca locul respectiv e de mare pret.
    De cand guvernul ponta a tras teapa sindicatelor forta de munca a scaut, de cand capitalistii afla ca esti afiliat la un sindicat te poti numii somer pe viata.
    Ms. guran cred ca cel mai bine trebuie sa inteleaga ca oamenii au o viata si nu sunt masini, cel mai bine sa cumpere roboti, in felul asta capitalistul poate obtine intregul profit si poate ca in viitorul apropiat tot robotul va merge la supermarket pentru ca omul nu va fi decat o holograma.
    Cel mai tare ma distreaza in capitalism adica COMPETITIA, visul si dorinta de suflet ala aceluiasi moise guran, numai ca unul ca moise nu prea intelege realul sens al competitiei.

    • Avem un Moise Guran care stie cum ar trebui sa functioneze o economie reala de piata.Moise Guran este si el un om asa ca intelege foarte bine nevoile oamenilor, patroni sau salariati.Competitia duce la progres si inovatie.Fara competitie, tehnologic ne-am fi aflat cu zeci de ani in urma.Moise Guran intelege foarte bine realul sens al competitiei.

      • @Sorin, contiui subiectul in speranta ca moise citeste si aceste comentarii, deci doresc sa nu provoc pe nimeni ci discutia o adresez direct lui moise, si am asa un sentiment ca va citii postarea asta de pe ro-mi.ro
        Moise la o emisiune mai de mult ai spus ca ai doi copii, emisiunea era pe TVR2 unde parerea mea ca oamenii cu o anumita cultura de la afaceri pana la filozofie si psihologie de viata au apreciat emisiunea ta, dupa aceea ai intrat pe TVR1 unde unda bate pana la orice stana si catun in care orice manelist avid dupa a da bine in sat sau la strung vine sa faca pe marele economist, in marketing asta inseamna romovare si cautare de noi clienti, rating, popularitate ceea ce inseamna numar, iar numar in marketing se calculeaza in bani pentru ca leul (nou) al managerului are acceasi greutate cu leul avididului dupa senzational care sta in catun si in felul asta capitalistii au cerut si platit a fi difuzat pe un post negrevat de cablu (CAT TV), relief, putere semnal.
        Revin la cei doi copii si iti propun sa studiezi competitia vis a vis cooperare, nu cred ca copilul tau capabil in care TU moise ai incredere in el si ti-ai taia mana garantand ca ai copil capabil sa fie eliminat de altul care la randul lui parintii si-ar taia mana.
        Moise daca tii la copii tai si la urmatoarele genratii de copii fi mai iubitor si realist, tu prjn emisiniunile tale ti-ai eliminat proprii copii si pe langa ei multi altii prin ” ascultate inca o data la reclama emisiunii tale” mesajele tale subliminale fac rau oamenilor din jurul tausi daca ma crezi o data ti-am asultat reclama din curiozitate si am simtit raul fizic, pentru restul de 10 ori pe zi deja e obisnuinta si de la patroni (capitalisti convertiti) pana la muncitori (facuti sclavi) fiecare dintre ei vor profita, capitalistii vor biciuii iar muncitorii suporta ca asa au auzit de la un as pe televizor.

        • Moise Guran este doar un om :). Intr-adevar mai are pina se maturizeaza. sa fim indulgenti. Nu stiu daca are propi afacere dar nu pare. Atunci ar avea o noua dimensunea problemei.

          • @Dl. Haion, cu respect aveti o obesrvatie fina.

          • Guran are propria firma de productie TV.
            Guran nu face mare lucru, doar spune lucruri pe care le stim cu totii, astia care lucram in „economia reala”.
            Problema este alta, ca in Romania toti cunosc la perfectie teoria, dar cand ii pui sa faca ceva isi dau tesla in frunte. Vezi Daianu, Serbanescu, Voinea, etc.
            Mai nou, a inceput si Isarescu sa dea sfaturi „pertinente”, dar nu l-am vazut atunci cand „duduia” economia lui Tariceanu sa iasa si sa spuna: „Bah boilor, nu mai luati credite si leasinguri ca prostii si nu in monede d’astea exotice tip francul elvetian, Nu mai luati, bah, credite de consum, luati linii de credit pentru investitii. Bah bancherilor verosi, nu mai dati credite cu bulentinu’ ca n-o sa aiba tartanul bani sa le retuneze”.

        • Moise are dreptate prin ceea ce spune si daca dupa 25 de ani de…ce dracu o fi, tu inca mai ai nostalgia statului-paternal este pacat, dar fiecare poate crede ce doreste.
          Capitalism inseamna sa te descurci singur, problemele care au aparaut la noi se datoreaza tocmai faptului ca economia noastra este una distorsionata de stat, coruptie etc.
          Si pana la urma ce-ai cu emisiunile?! Ce mesaje sublimale 🙂 ?!

        • @D-le Flanker, cu permisiunea Dvs, am sa incerc sa va raspund eu – nu ca ar avea Moise Guran nevoie de serv. mele juridice de 2 bani 🙂
          asadar :
          1.faptul ca emisiunea d-lui M.G. se afla pe TVR1 si are o gramada de privitori se numeste oportunitate de piata.
          2. faptul ca a avut ratting pe tvr 2 , a dus la trecerea acestuia pe TVR1 (altfel acolo zacea cu tot cu emisiune ) si ca urmare este (dupa parerea mea ) cea mai urmarita emisiune economica TV din RO
          Propunere : hai sa discutam pe mesajele sublimale care v-au provocat raul fizic de care vorbiti, spuneti-le concret si va voi multumi respectuos ptr info.
          dar eu cred ca indemnul sa consumi produse fabricate in RO nu va durut asa tare..zic
          iar despre cresterea competitivitatii si a productivitatii este un indemn promovat inca de pe timpul lui Ceausescu! de fapt este un indemn care se regaseste in TOATE cartile de economie (macro si micro) inca de la inceputurile acesteia.
          daca acestea va dor , inseamna ca tot ce am invatat eu e fals si am o problema ..mare… zic , din nou

          • si domnilor , M.G. are o firma pe care o administreaza si cativa angajati + colaboratori
            el nu este angajat TVR , este prestator de servicii ( sau cum s-o numi pe limba lor acolo )

          • @Dl.Cristi, multumesc pentru comentariul decent care il consider greu in ziua actuala.
            Eu pun accent foarte mult pe acel promo, daca cineva care vine dintr-un anumit cadru al vietii obervand zilnic toate detaliile multinationalelor romanesti bineinteles si ascultand pentru prima oara acel promo veti observa detaliile, recunosc ca promoul are rolul lui de a obisnuii omul,probabil ca stiti ca marketingul are secretele lui, si aici ma refer ( un pont ptr. dl. moise ) de ar mai avea coca-cola nevoie de reclama cand e brandul nr.1 in lume.
            Cine nu observa mesajele ca la Rosia Montana e deja sortit scopului principal pentru care a fost si realizat clipul, scopul si rezulatul.
            Daca ve-ti sta detasat si a-ti incerca sa ascultati numai acel promo ve-ti intelege tinta lui.
            Nu contest emisiunile dar nu cred in sinceritatea acestui om, si aici ma refer la capitalismul multinationalelor care au invadat romania.
            Cine nu cunoaste legile cerute de sindicate a dialogului social e deja sortit sclavagismului pe care romanii se pare ca il accepta cu mare usurinta crezand ca daca e competitiv in ochii patronului ( competitia ca, eliminand prin neloialitate toti colegii care ar putea sa-ti preia locul, demonizandui prin turnatorii, sicane, dinamitare, minciuni) va obtine si acceptul colegilor, probabil ca asta conteaza mai putin in capitalism dar conteaza in functionalitate de grup ca rezultat, progresul il faci cu totii pentru ca lantul e facut din verigi, de aceea China va darama america foarte curand ceea ce greu de contestat.

    • @flanker
      Bre matale ai dreptate in felul tau… Problema e ca noi nu suntem atat de evoluati ca punctul matale de vedere sa fie valabil pentru societatea romaneasca.
      Ce spui matale merge mai bine prin tarile dezvoltate unde statul e o institutie functionala care reprezinta interesele individului la un mod mult mai corect.

      La noi statul evolueaza intre cinism si indiferenta in raport cu cetatenii. este un stat de tip mafiot captiv mai multor structuri de putere atat interne cat si externe. Din cauza asta relatia cu sistemul corporatist chiar daca e una de exploatare feroce ofera oricum o alternativa mult mai buna decat alternativele pe care statul actual le poate oferi.

      Statul nu exista ca mediator intre angajati si angajatori.

      • @Watcher, e ceva necurat la mijloc in care statul prin sistemul corporatist ne ofera cea mai buna solutie.
        Concluzia la cele de sus suntem sclavi inmultit la infinit, cei doi in cardasie ne ofera cea ma dulce otrava.
        Tot ce nu aud de la moise e ca individul nu e o masina, doar cel mult un mijloc in care cumva are drepturi, sau asa cum se vede el sus orizontul lui se termina numai la corporatii. De ce nu da in stat pentru ca subjuga corporatiile prin taxe si aberatii, macar nu ar mai fi asa partinitor.

        • Bre matale nu intelegi… statul actual nu ofera aproape nimic, nu e in stare sa aiba profit nici pe zonele unde are monopol. Vezi CFR, Sidex Hidroelectrica si altele…

          Ca s-a vrut asa… ca sunt unii care lucreaza subteran(vezi baroneasa Rotschild care e prezenta din 92-96 la privatizarile din Romania), ca sunt altii care au furat de au stins(Patriciu, Voiculescu, Nastase, Tender, Videanu ) nu prea mai conteaza… ideea de baza e ca statul post-comunist nu are exemple notabile de management performant.

          Iar cand nu ai rezultate pe o anumita directie e foarte riscant sa faci strategii nationale pe aceeasi directie. Bine la noi nu e cazul ca noi nu avem nici o strategie.

          A incepe nationalizari fara o revolutie radicala care sa schimbe clasa politica total nu face decat sa ne intoarca inapoi cu 20 de ani. Practic le oferim sansa sa fure din nou si copiilor celor care ne-au furat pana acum. Chiar si daca am avea sansa unei schimbari ai clasei politice vor exista mari dubii daca vom fii in stare sa administram bunurile nationalizate.

          Cat despre Moise… e si el un tip care incearca sa vanda o emisiune. Mai primeste o sponsorizare sa mute antentia unde trebuie, sau sa induca anumite idei. E business si e cumva in practica generala a intregii societati se descurca cum poate sa o duca mai bine.

          • @Watcher, am vrut sa zic si eu despre capitalismul rotschild, rokefeller, iulluminatti etc, dar deja lumea e plictisita si se pare ca asta a fost si scopul de sau aratat pe fata!
            Regret dar moise pentru unii si pun accent pe asta, e formator de opinie, ce sa intelegem din asta????
            Eu cred ca daca mosise lucra la DW, A3, NWT, White House, VR, CNN, B1, etc ‘interesul poarta fesul’, in opinia mea ca e la fel de corporatist ca cei de la rosia montana, luck oil, omv, gazprom, bp etc.
            Cel mai tare ma deranjeaza ca romanii mai neregatiti il menajeaza crezand in el, il apara si unii chiar ar face crima pentru el, in schimb vor dreptate vor progres, oare nu el ar trebuii sa demonstreze contrariul politicii scalvagiste (ca sa nu zic capitaliste???), GMT ma acuza de statul protector, observ ca nu intelege nimic din discutiile purtate, si face la fel ca angajatii de la A3, nu dezvolt subiectul acesta cu statul protector impus ca subiect de GMT ca iese cu scantei, e blogul lui si il respect pentru asta.
            Nu mai continui dar inca sper ca moise sa se revizuiasca si daca tot face colaborare/prestari servici/IF/etc. sa citeasca aici si sa realizeze ca banii sunt totul pentru el, si pentru mine sunt numai ca atentia ca formator de opinie afecteza spectatorii/telespectatorii si chiar generatii, ex. Oprah.

            • P.S. Am asa o presimtire ca moise la o emisiune va prezenta (poate mai voalat) o sinteza a celor doua imagini prezentate in postarea mea!

  5. Tara are nevoie de o restructurare si o reformare radicala a instituiilor statului, supradimensionate ca si numar de personal, insa din pacate, din motive meschine, niciun guvern nu doreste sa faca asta.Adevarul este ca nici poporul roman nu este pregatit mental pentru o asemenea masura radicala.Omul este interesat sa primeasca salariul, fara sa fie interesat daca isi merita banii.
    Statul ar trebui sa cheltuie doar atat cat isi permite, fara sa se imprumute asa cum face acum, pentru acoperirea cheltuielilor, multe dintre ele total paguboase pentru buget.
    Simultan cu masurile mentionate de mine mai sus, ar trebui lucrat la taxe si impozite care trebuie sa scada drastic pentru a ajuta dezvoltarea IMM-urilor si a stimula consumul.Acciza marita la carburant, adoptata in cursul lunii aprilie, a fost o mare porcarie si eroare pentru bunul mers al economiei nationale.
    Daca banii comunitari neramburasabili, alocati tarii noastre, ar fi absorbiti integral de guvernantii nostrii, fiind folositi intelegent asa cum trebuie, economia noastra s-ar revigora.
    Daca achizitiile publice s-ar face transparent si corect, ar fi economisti foarte multi bani.

    • doar daca oamenii sunt reformati ….

      • Corect.Din pacate oamenii nostrii nu sunt reformati.Nu au softul necesar pentru aceasta operatiune asa ca aceasta nu poate fi realizata.

      • Reformati sau scolarizati.
        In Elvetia intr-o fabrica muncitorii erau scolarizati 4 ore pe saptamana curs teorectic si apoi practic. Era o fabrica care facea masini industriale si le arata cum se monteaza diferite parti ale masinii dar si cum se programeaza ca lucra cu program CNC.
        Daca aia faceau scoala sa-i invete tehnologia de montaj, asa si la noi faceti scoala cu cei care conduc de la sefi de atelier la directori si trimiteti firma de audit sa controleze daca aplica normele si ce fac cu banii.

  6. Corect sorin.
    Numai ca aceste masuri trebuiesc facute pe rand , altfel ar avea un impact asupra incasarilor bugetare major.
    sa luam in calcul numai salariile compensatorii aferente celor ce vor fi concediati din sistemul bugetar corelate cu reducerea taxelor si impozitelor ptr „privati” .
    Oricum , in Romania ar fi destul de greu de facut in urmatorii 5 ani.

  7. VLAD UNDE ESTI? INTOARCE-TE! „editat :)”

    • Tepes!de el e nevoie!

    • @PREDA PAUL… Eu zic sa te linistesti si sa discuti civilizat (probabil de asta a fost editat postul tau)… In privinta lui @Vlad …hmmm! eu zic ca este mai bine sa-ti vezi de problemele tale… Garantez ca nu esti in stare sa-l combati nici aici pe site nici in viata reala…

      • era o gluma, eu am fost cu editatul… 🙂 doar am adaugat cate ceva, nu am taiat 🙂

        • Eu zic ca putem sa lasam „cuvintele de duh” deoparte… De injurat stim toti… dar mai putini stiu sa spuna o vorba buna… Iar atunci cand ne adresam cuiva putem folosi @ inaintea numelui respectiv… atfel ajungem sa ne injuram unii pe altii…

      • Dle. dany
        ai ceva cu mine? te crezi buricul pamantului sau desteptul national sa subestimezi si sa denigrezi colegii de blog

  8. Ce surpriza! 🙂
    Ma asteptam ca tara sa prospere dupa ce USL a luat puterea din mainile tiranului criminal Basescu si a acolitilor lui sinistrii 🙂
    Nu se poate sa fim in recesiune! Mintea mea refuza sa creada asta! 🙂
    Evident ca tiranul criminal Basescu e de vina! 🙂 el il saboteaza pe minunatul Ponta 🙂

    Votati Mihai Gadea presedinte 🙂 🙂

    • Daca UDMR este ONG atunci nu are ce sa caute in Parlament. Inseamna ca toate actele legislative la care a luat parte si UDMR sunt nule. Inseamna ca avem o mare problema cu toate guvernele si aliantele politice in care a fost inclusa si UDMR. Iar daca celelalte partide parlamentare romanesti stiu de aceasta neregula atunci sunt complicii UDMR-ului la o ilegalitate monstruoasa.

  9. eu daca as fi fost in locul lui ponta le-as fi spus celor de la renault ca e timpul dupa 14 ani sa aduca investitiile din buzunar propriu la care s-au angajat in momentul privatizarii dacia si autostrada pitesti-sibiu e o buna ocazie de a-si onora obligatiile construind-o pe banii lor , la raspunsul plecam in alta parte le-as fi replicat cu nationalizarea ( mai pe inteles dat sutu in cur ) si concurenta pe fata asta ca sa nu uite ca dacia e brandul care tine grupul renault pe linia de plutire asta unu la mana si doi la mana sunt de acord cu parerile exprimate aici ca e nevoie de o reforma adevarata a statului roman .

  10. @D-le Florian , in conditiile in care nu cunoastem conditiile contractului de privatizare DACIA vorbim vorbe.
    dar din ce a scapat in presa stim cu totii ca BRANDUL DACIA nu mai apartine RO, ci institutiei Renault.
    apoi in conditiile in care fabrica Tanger (Algeria) este o concurenta directa ptr Mioveni si care este mai rentabila in conditiile actuale decat Mioveni, eu zic ca locurile de munca a cca, 40k de angajati ar trebui sa-l faca putin sa se uite spre acel proiect de autostrada.
    40k de angajati sunt angajatii direct precum si cei de pe orizontala

    • In cadrul Dacia-Renault fabrica de la Mooveni este cea mai rentabila. Nu mai ascultati tot ce spun „jurnalistii” de ocazie. Tangerul se ocupa de modelele mai ieftine, Mioveniul de cele mai scumpe si cel mai probabil acesta va fi trendul si in viitor, daca nu cumva imbecilii care ne conduc continua sa faca prostii.
      In cadrul industriei auto forta de munca (costul ei) este importanta dar nu atat de costitisoare ca in cazul industriei textile, de exemplu.

      • Daca ne limitam strict doar la productie, si nu la cercetare asa cum se face deoacamdata la Mioveni, la Tanger se produce tot ce se produce la Mioveni, insa cu costuri de productie mult mai mici datorita costului fortei de munca si a utilitatilor mult mai mici in Maroc versus Romania.Transportarea autoturismelor pe pietele externe se face foarte usor si probabil mai ieftin datorita vecinatatii marii, si a Spaniei, care are multe autostrazi.Pe vapor incarci foarte multe autoturisme si doar traversezi marea ca sa ajungi in Spania , si Franta, sau o portiune mica din ocean ca sa ajungi in U.K., sau Irlanda unde se vand destul de bine produsele Dacia.Nu este o noutate ca Romania sta foarte prost la infrastructura rutiera.Din anul 2007 si pana in prezent, daca era interes politic, folosind banii comunitari si muncitori chinezi daca era cazul, ca astia vor sa lucreze si lucreaza ca furnicile in trei schimburi, non -stop, fara sarbatori, azi aveam infrastructura rutiera dorita, inclusiv cai ferate de mare viteza, ceea ce ar fi fost grozav din toate punctele de vedere.Avand Dacia la Mioveni si Fordul la Pitesti ar fi trebuit ca guvernul sa fi fost facut tot ce este posibil ca cele doua locatii sa fie racordate la autostrazi care sa faca legatura atat cu marea cat si cu vestul tarii, respectiv punctele de trecere a frontierei, cu cale ferata de mare viteza si aeroporturi moderne.

        • sorin un logan produs la mioveni il cumperi pe piata UE cu 5700 euro pe cand un dokker produs in maroc pleaca de pe la 9000 euro . O fi ieftin sa produci automobile in nordul africii dar si UE are masuri pentru a-si proteja piata si industria proprie. Inca un exemplu scuterele aste chinezesti blamate de toata lumea si care aici costa 1000 euro la ele acasa costa 200 dolari ( cam 160 euro ) oare chiar costa 800 euro per bucata sa le aduci din china in conditiile in care se aduc cu milioanele ( ma refer la piata UE ) nu cu bucata .Inca un aspect nu ti-ai pus intrebarea de ce brandurile japoneze si sud-coreene si-au deschis fabrici in europa pentru produsele lor destinate pietei europene ?

  11. cristi de asta am amintit de nationalizare , fabrica din tanger deocamdata asambleaza dacia din componente din romania ( la o adica in caz de scandal o inchidem pe aia nemaifurnizand componente ) plus ca cei care au spus ca e mai rentabila zic eu nu au luat in calcul toate elementele amintesc doar de unul produsele de la tanger au taxa vamala plus suprataxele de import pe piata uniunii europene .

    • …” produsele de la tanger au taxa vamala plus suprataxele de import pe piata uniunii europene .”

      Wrong. Masinile produse in Tanger au indigenizare pentru EU, prin urmare nu exista taxe vamale, nici macar acciza (factura de fabrica a masinii este emisa de catre Dacia, Mioveni, ROU).Acelasi lucru se intampla cu V WJetta, produs in Mexic si multe alte exemple.

  12. dupa alegerile prezidentiale mai multe firme in care statul este actionar majoritar si care la ora actuala sunt in insolventa vor intra in faliment!

  13. de acord cu Dvs, cu taxele vamale , DAR costurile cu forta de munca – greu de crezut- sunt cu muult mai mici decat la noi. pe undeva la jumatate.
    daca adaugam si scutirile pentru taxe si impozite (care sigur sunt dat fiind dimensiunea investitiei ), atunci…

    • De ce e atat de „greu de crezut” ? Trebuie sa renuntati odata la mentalitatea asta ca noi suntem cei mai saraci, avem cele mai mici salarii etc.

      E Algeria, normal ca salariile acolo sunt mult mai mici, si la randul lor, alea din Pakistan sunt mult mai mici decat cele din Algeria.

      Voi aici in Europa de Est sunteti bombardati de 25 de ani cu mesajele astea, ca sunteti ultimii, cei mai cei… am vorbit cu un ceh anul trecut, el zicea ca in Cehia sunt cele mai mici salarii din toata Europa, nu doar din UE. El zice ca nimeni nu are sub 400 euro/net minim pe luna, eu i-am spus ba da, sunt vreo 20 de tari, chiar in Europa, din care vreo 4 cel putin chiar in UE.

      NU am reusit sa-l conving :)))))))))

      Anul trecut i-am spus unui coleg ca sunt destule tari in Europa cu salarii mai mici ca la noi, de la Bosnia, Kosovo, Muntenegru, Serbia, Bulgaria, Moldova, Ucraina, Armenia, Azerbaijan, Georgia, Belarus etc la care prima reactie a fost „dar tarile astea sunt in Europa !?” Dupa o mica lectie de geografie, a doua reactie a fost „esti sigur ca aia au salarii mai mici? La noi sunt cele mai mici, tu le cam minti”. Bine tata, du-te inapoi la cules struguri…

      Astea vin in context cu mizeriile alea de pe historia.ro, cu Lucian Boia, Antena 3 si altii, „suntem ultimii, mereu am fost ultimii, s-au pisat toti pe noi, dacii erau cel mai nesemnificativ popor din Europa” etc etc…

      Mai treziti-va, serios, nimic nu va opreste in a va informa.

      • @Sorin2, frumos comentul asta ni se intampla din istorie.
        Fiecare dintre voi care are un pic de demnitate va avea un coment pozitiv de la mine. Prin asta incerc sa fac un fel de legaturi intre comenturile mele si ale voastre,poate asa reusim sa atingem toate puncetele realitatii actuale.
        Sper ca moise sa vina si el cu complectari.

        • Multumesc.

          Am intrat in contact cu multe popoare si pot sa spun cu mana pe inima ca romanii sunt unul dintre cele mai demoralizate popoare din lume. Ce vad zilnic aici, sincer n-am vazut nici in tari din lumea a III-a, atat se plang si se dau de duhu’ mortii in fiecare zi, ca-s ultimii, ca-s saraci, murim de foame, n-avem ce manca, etc etc, in timp ce ei stau in locuinte de beton, izolate, geam termopan, centrala proprie, au zeci de perechi de haine, zeci de electronice si in ziua de azi majoritatea au si masina. Colac peste pupaza majoritatea inca isi detine si propria locuinta.

          Pai judecand asa, au o viata foarte buna dupa standardele mondiale, sunt in prima treime daca nu chiar in prima patrime a populatiei planetei, da’ se plang mai rau ca aia din Somalia sau Etiopia. Si DA, am intalnit si d’aia, se laudau ca ce bine o duc oamenii in tarile lor, cat de bogate sunt tarile respective, ce buna e viata acolo etc… da-o dracu’ mai romani, fiti mai realisti un pic.

          • stii povestea drobului de sare, unde nimeni nu face nimic dar toti se plang?

            Ei bine noi ne plangem si cand drobul nu exista 🙂 Dar referitor la nivelul de trai, nu cred ca statisticile conteaza mai mult decat simte fiecare pe propria piele, zi de zi… E cam si cu cresterea economica/PIB a Romaniei, care e mai mult pe hartie 🙂

    • costurile cu forta de munca sunt doar usor mai scazute in nordul africii comparativ cu noi taxele alea vamale atarna destul dokker-ul pleaca de pe la 9000 euro .

    • inca un exemplu lodgy de la 10000 euro

  14. Trei poezii de dragoste pentru partid si guvern 🙂
    https://www.youtube.com/watch?v=32eoQ43ibJY

  15. D-le George GMT
    eu am facut referire la costurile cu forta de munca in principal si doar de aici se poate trage concluzia ca Tanger-ul by Maroc este mai rentabil
    mai jos aveti costurile relativ exacte cu forta de munca &stuff:
    http://www.gandul.info/financiar/renault-incepe-productia-lodgy-in-maroc-fabrica-din-tanger-versus-uzina-de-la-mioveni-le-figaro-maroc-a-asternut-covorul-rosu-pentru-constructorul-francez-9132696

  16. @Cristi pai si ce bullshit ai vrea sa-ti serveasca frantuzu? Ca ne pare rau ca va sclavagim, va dam raise 30%? Asa ceva nu o sa auzi ever in Romania, mai ales cu ciurucurile astea care se cheama traineri, recruiteri, HR officer si cate si mai cate… mai ales jegul ala incult si cu nasul pe sus de Butunoiu. Astia sunt inregimentati, stiu numai „mana care te hraneste nu o musti” asa ca hai sa cautam lingai, fufe si calcatori pe cadavre, niste Euglene nu oameni in loc de angajati…si voila, le spalam creierul cu” frack-festuri” la munte denumite pompos traininguri, in care le insuflam „Adevaratele valori ale corporatiei” si avem clone de alien-gadea + badici la indigo….uhhh, ohhh, am abonament la spa….long live the corporation… in loc de „show me the benjamins, bitch” si zdrang un glonte magnum intre ochi.

    • @Reis, am crezut ca sunt singur pe subiect, mersii pentru complectari!

    • Din pacate asta e cultura corporate peste tot in lume, nu doar la noi, si tot din pacate, se extinde. Si se extinde rau ! N-o sa-ti vina sa crezi in ce tari au intrat cu ideile astea si ce succes au, sa-i vezi tu pe aia din Tanzania sau Fiji cum incep sa se imbrace la costum, sa ia credite pe banda rulanta si sa-ti vorbeasca despre „nevoile companiei”… nici nu stii daca sa razi sau sa plangi.

      • @Sorin2, eu am trait asta cu doua firme pe la inceputul romaniei democratice, una se numea amwey pasta de dinti in care numai cu o picatura din tub spalai o gradinita intreaga dar tubul costa cat productia colgate intr-o zi, ce prosti eram ca puneam botul :)))), si o companie LG gasita in ziar fara alte identificari ale societatii care ajungand acolo dupa ceva bani cheltuiti pe telefon ( pe acea vreme telefonul costa) incepeau sa incepem sa credem in ‘successsss’ prin vanzarea din usa in usa a foarfeceleor minune si pixuri cu gel, dar inainte de a pleca catre succes in costum trebuia sa ne incurajam si sa urlam ca la alcolistii anonimi.
        Asa sunt si multinationalele actuale! Aloo eu am un contract de munca ( servicii 8 ore conform cu legislatia asta terfelita) cu firma, nu un contract de sclav, sper ca moise isi poate bea cafeaua linistit!

  17. Buna Dimineata tuturor,

    sa nu cumva sa va treaca prin cap ca eu tin cu multinationalele sau cu strainii..
    am lucrat in multinationala , stiu ce spuneti si aveti dreptate.
    in consecinta mi-am facut o firma cu care fac concurenta multinationalei unde am lucrat… dar asta este alta poveste.
    daca ar fi dupa mine, maine ash nationaliza tot . problema e cine preia forta de munca? cine va lucra pamantul ? cine va munci ? noi nu avem cultura si educatia capitalismului si chiar daca am avea activele nu am sti ce sa facem cu ele.

    • sunt destui romani de succes care au reusit in afaceri!Nu ar putea ei fi la conducerea acestor firme nationalizate si cum au reusit in privat nu ar putea reusi si la conducerea lor?
      Nu am putea face ce s-a facut pe vremea socialismului -cu brigadierii-dar renumerati corespunzator -sa zicem salariu mediu pe economie-si sa urnimeconomia?Aici ar fi nevoie de sacrificiul mai multor generatii dar nu stiu cine ar vrea sa se sacrifice!

      • Daca tu ai fi unul dintre romanii de succes, pe bune, ti-a lasa afacerea ta ca sa faci management la o firma de stat, cu tot circul, laturile si amestecul politic de acolo?!

        • in acest moment in clasa politica romaneasca are loc o transformare!Lupii tineri au ajuns la maturitate si incep sa puna stapanire.Oligarhia creata este destul de puternica si are multi bani!Acesti lupi tineri din care enumeram -Ponta,Corlatean,Ghita,Sova-cei care sunt in fata si -au coagulat in jurul lor in judete, oameni tineri care trebuie sa ia locul vechilor rechini!Una din dorintele lor e de a pune mana pe ce se mai poate din firmele de stat!Dupa alegeri o sa vedeti mari schimbari!Este vizat sectorul energetic in special!

  18. @capraru : un singur igzemplu iti dau: mult trambitzatul management privat la companiile de stat.
    este prezent dar lipseste cu desavarsire.
    vezi numai Tarom cate razboaie are de dus managerul de acolo cu membri CA
    ca sa nu mai vorbim de CFR Marfa.
    cu toate ca ei incearca sa respecte un plan de afaceri analizat si aprobat de acelasi C.A. cu care acum cei 2 da lupte grele
    ROmanica este blestemata sa aibe niste locuitori tare nastrushnici , ca sa nu zic altfel

    • cunosc problemele respective!Sunt in asentimentul tau!Dar daca ar fi o nationalizare si politicul ar sta in banca lui!Aceste companii sunt robinetele de unde se scurg banii in buzunarele …..politicienilor de la guvernare!In aceste companii de stat sunt angajati oameni care au lipit afise pentru partide in campania electorala-in special la CFR MArfa!
      Au redus personalul competent si au angajat lipitorii-(le)
      Ce zici de modelul chinezesc?-e foarte greu de aplicat ptr ca untem in UE-dar aici in europa avem un model de real succes-modelul norvegian!Dar acolo sunt politicieni responsabili care se gandesc la generatia de maine!Nu au cedat resursele,la alte state si merg mai departe!
      Stii ce este curios-dintre libertate si egalitate oamenii prefera intr-o proportie covarsitoare -peste 95%-egalitatea!si nu libertatea!LAsa nastrusnici ca s-ar putea sa-ti sara alti in cap!

  19. @capraru,
    Adam Smith in cartea sa „Drumul catre Servitute” (un fel de biblie ptr economisti ) spunea ca atat timp cat politicul se amesteca malefic in economie , acea economie este moarta . nu se va putea dezvolta niciodata.
    la noi politicu’ nu numai ca se amesteca, la noi politicul este economia, din pacate.
    asa ca in aceste conditii , cum D-zeu sa ne dezvoltam ? Doamne si ce frumos ne-am dezvolta daca nu ar fi aceasta gangrena numita clasa politica damboviteana .
    toata lumea o stie, cu totii o recunoastem , dar nimeni nu poate face nimic…..

    • Bre ce spui matale era valabil acum 5-10 ani…. economia romaneasca nu mai este controlata de politic astazi… este controlata de capitalul strain.

      Ca ai nostrii mai fura un ban de la vama, de la primarie mai un trafic de arme cu ce caseaza armata mai o licitatie trucata cu astea nu construiesti politici economice is doar frimituri…

      Cascavalul adevarat deja e la altii… care nu vorbeste romaneste.

      Bancile, energia si resursele is cam date… deci am cam scapat de griji ca ne fura ai nostrii sa zic asa… de acu e doar de munca pentru cat hotarasc altii si cam aia e…

      • cateva exemple de unde politicul trage bani la GREU
        -Complexul energetic OLTENIA si HUNEDOARA,NUclearoELECTRICA-cu Cernavoda si cu APA grea SEVERIN -bagata in insolventa -administratorul are o prima de 3 000 000 euro sa o aduca pe linia de plutire-o parte din bani se duc la partid,Hidroelectrica care e in insolventa -la fel are o prima grasa,CFR-fie calatori,marfa,infrastructura etc,transgaz si Romgaz ,Transelectrica,Metrorex,regiile de apa ,Apele ROMANE -si sunt multe altele!

        • Da bre trag si ei pe ultima suta… ca sa o duca si e mai bine… ca viata e grea daca nu esti de succes. Oricum vor fi privatizate. Iar diversele strucrturi(partide, servicii etc) care trag banul marca si pe afara. Stai linistit ca nu joaca nimeni in stil mare cu DNA in spate care stie tot si fara acoperire…

          Pe Voiculescu daca il prindeau cu alt dosar decat ICA tragea si pe altii dupa el… 😉

    • cristi
      avem un exemplu de real succes in care statul -politicul s-a bagat la greu in economie-CHINA!!!Iar clasa politica damboviteana -indiferent in ce perioada-exceptie fiind perioada socialista-s-a bagat la greu in economie!
      Elocventa e literatura clasica romaneasc-Caragiale,Musatescu,Zamfirescu cu Tanase scatiu si Viata la Tara,Calinescu,Camil Petrescu cu Patul lui procust ,Preda cu romanele sale etc!

      • @caprare…
        „…avem un exemplu de real succes in care statul -politicul s-a bagat la greu in economie-CHINA!”–>>cred ca ai vrut sa spui imixtiunea serviciilor secrete chinezesti in economia chineza…. mai bine zis furam / copiem tot ce se poate… ai intrat vreodata in vreo comunitate chinezeasca din strainatate? Ai idee cam ce teama au chiar de ai lor????Cam tot ce vezi afacere chinezeasca peste hotarele lor are girul alora cu ochii albastri… un fel de reeditare a a fugii dupa valuta pe timpul lui Ceausescu… Iar miliardarii aia chinezi daca nu joaca precum canta aia cu ochii albastri a doua zi intra la bulau in cel mai bun caz… aia care joaca peste hotare au parte de mana triadelor chinezesti… o prelungire a serviciilor secrete chineze…

  20. DNA-ul este o sperietoare!Sunt curios daca Base o sa ajunga pe acolo!Atunci cand Ponta a primit girul de la americani hop si Mircea Basescu in parnaie!Il lasara o parte din servicii pe Base din brate si hop cazu Mirciulica!De traficul cu armament al lui Mirciulica prin Kurdistan se stia de MULT!Interesant ar fi sa ne aducem aminte de furtul de arme de la unutatea militara cand au cazut capete din fosta DIA!!!!

  21. Nene, ce sa zic, io lucrez intr-un dealership auto al unei arhi-mega-extra-cunoscute corporatii germane, producatorul nr. 1 european in auto.
    Cultura corporatista la greu, DAR…eh aici e baiul nostru!
    Ca sa intelegi cultura corporatista care, atentie!, nu e tocmai una rea, trebuie sa ai un alt tip de mentalitate, care la noi in ROU, de abia acum incepe sa „infloreasca”.
    Stiu, ma veti injura, dar daca ai norocul sa ai un manager din tara-mama, aproape totul este OK. Necazul vine cand ai un manager roman care, in cele mai multe dintre cazuri, crede ca L-a prins pe Dumnezeau de un picior. In marea majoritate a lor sunt niste idioti infumurati care mai rau strica ce lasa cei de dinaintea lor.
    Nu sunt avocatul diavolului, dar intr-o corporatie condusa de manageri, nu de ageamii, organizarea, planificarea si controlling-ul nu fac decat sa-ti usureze munca. Un manager capabil nu iti va da niciodata task-uri si dead-line-uri imposibile, de azi pe maine, nu te va umili atunci cand gresesti, nu iti va spune niciodata „daca nu iti convine, poti sa pleci pentru ca la usa mai sunt’jdemii c atine”, va pune accent pe trainingul continuu, pe conditii de munca, pe avantaje, etc.
    Am un prieten neamt din Munchen, jurist de profesie. Cand a terminta facultatea de drept (la 35 de ani:)), avea de ales intre 2 joburi: procuror si jurist la Siemens. Ce job credeti ca a ales?

    • Da dar cati sunt asa la noi… manageri adevarati. Si eu am lucrat cu foarte multi sefi, menejari, leaderi etc……. romani, germani, americani, francezi (doamne-feri…), englezi (inclusiv polonezo-„englezi”), olandezi si altii. In experienta mea, spun pe mana cu inima ca cei care stiu cu adevarat sa conduca proiecte multinationale, complexe, cu oameni multi, firme multe, probleme si mai multe si incidente noi aproape zilnice, sunt americanii.

      Aia da, pur si simplu au o alta cultura, se vede ca la ei e capitalism de 200 de ani, privesc altfel lucrurile, au in vedere „the big picture”, nu dau vina pe cineva ci cauta solutii, sunt dechisi la idei noi – indiferent de la cine sau de unde vin -, rareori au pareri preconcepute samd. La noi la europeni e exact invers, si sa nu credeti ca doar romanii sunt balcanici si badarani, ingamfati si plini de preconceptii… pt asta, trebuie sa lucrati cu elvetieni sau francezi :)))))

      Revenind la subiect, cultura asta corporate, cat timp e condusa de un manager adevarat, fara complexe, fara nervi, preconceptii sau eschivari, si de asemenea cat timp scopul nu e sa-ti dai viata pentru companie, e intr-adevar un model de organizare.

      La noi (si in multe alte locuri) insa, realitatea e cam ca pe vremea lu’ Nicu’: al’ mai prost ajunge sef, isi ia niste ajutoare care ori ii sunt rude ori sunt femei si il ajuta cu „altceva”, nu recunoaste niciodata ca a gresit, daca rudele/femeile lui strica ceva (zilnic…) trebuie gasit tzap ispasitor, vrea sa arate ca e destept si nu are dreptate, nu recunoaste cand i se demonstreaza ca a gresit, pleaca acasa dupa 4 sau 6 ore si pe tine te pune sa stai 12, apoi spune mai sus ca „nu iti dai interesul si nu stie ce sa mai faca cu tine” si asa mai departe… Rahat ! Asta e cultura corporate din Europa de sud si de est… un mare rahat. Un copy/paste nereusit, un fel de „io-te ba, ce face americanii, cica e eficient, hai ca ma fac eu sef, te pun pe tine secretara, si ii conducem pe prostii astia, ca asa zice americanii”.

      • Tocmai mi-am adus aminte ce mi-a povestit un prieten dintr-un oras mare al tarii. Firma lui trebuia sa execute o lucrare destul de complexa pentru una din cele mai mari companii din Romania 😉

        Evident, clientul nu stia exact ce vrea. Dupa niste saptamani de schimbat telefoane, emailuri, call-uri pe Skype etc s-a ajuns la concluzia ca trebuie trimisi „niste ba-etzi” la Bucuresti citez „ca sa rezolve problema aia”. Care problema? Cat timp nici tu, nici ei nu stiu ce trebuie facut? Bun, ajung „baetzii” in capitala, pe scurt, au urmat 2 saptamani de cafele, discutii, mancat in oras, povesti despre gradinite private, masini scumpe, Caraibe, hoteluri, cat ma costa o dadaca, azi plec mai devreme, maine vin mai tarziu si asa mai departe…

        Va vine sa credeti sau nu, dupa ce trec si astea 2 saptamani in care NU S-A FACUT ABSOLUT NIMIC si nici macar nu stia cineva, oricine, ce trebuie sa se faca (!!!???), a sunat un sef foarte mare sa intrebe daca s-a rezolvat problema. Intelegi ridiculitatea situatiei… i s-a raspuns ca inca nu, mai trebuie sa vedem, „provincialii” au fost trimisi inapoi acasa.

        Patru lucruri de observat aici:

        1. la momentul discutiei (trecusera deja cateva luni de la eveniment), nici clientul, nici executorul, INCA nu aveau habar despre ce e nevoie sa fie facut…

        2. prima mea intrebare a fost daca orele respectivilor (provincialilor) in cele 2 saptamani au fost platite, mi s-a raspuns ca da, si au fost platite bine

        3. oare ce lucreaza multi dintre middle-manageri si unii manageri de top din corporatiile astea de miliarde, sau zeci de miliarde, din tari gen Romania sau altele din sudul/estul Europei ? Chiar, ce fac ei acolo 8 ore pe zi ?

        4. Oare marii directori din companie, cei care semneaza facturi, nu se intreaba exact ce s-a facut pentru suma X, platita firmei Cutarica SRL pentru cele 2 saptamani „lucrate” ?

        :))))))

        Pisu’ lumii. Ba nu, cultura corporate in stil balcanic.

      • „spun pe mana cu inima ca cei care stiu cu adevarat sa conduca proiecte multinationale, complexe, cu oameni multi, firme multe, probleme si mai multe si incidente noi aproape zilnice, sunt americanii.”

        Cum, bre, nu sunt rusii cei mai buni la toate? Eu asa stiam 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *