Românii împotriva utilajelor, din cele mai vechi timpuri până în ziua de azi

 

Iritat de insistenţele lui Antonescu care îi tot cerea tancuri, Hitler i-a spus într-o bună zi unui consilier: „Românilor am să le dau triciclete şi cărucioare pentru copii, nu tancuri germane”. Ştia el ce ştia: pentru români mecanismele nu sunt destinate utilizării conform specificaţiilor tehnice. Orice fel de utilaj încăput pe mâna unui român reprezintă o provocare şi orice maşinărie devine un posibil record: dacă are performanţe maxime la 4.000 de turaţii, atunci este clar că la 8.000 de turaţii va avea performanţe maxime duble! (plus că inginerii care au proiectat motorul respectiv sunt în mod clar nişte înghesuiţi; de ce l-au mai făcut să meargă la 8.000 de turaţii, doar ca să îţi spună să îl foloseşti la 4.000?).

Să nu-i spuneţi niciodată unei soacre din România că maşina de spălat nu poate spăla covoare şi apoi să plecaţi de-acasă. Este ca şi cum ai învăţa un copil să aprindă chibrituri şi apoi îi spui să nu se joace cu ele. Dacă îl mai şi laşi singur, să nu te miri când se aud sirenele pompierilor. La fel şi cu soacra: va îndesa covorul în maşina de spălat şi o va porni pe programul de fiert rufe albe. Nu ai dreptul să te plângi că va trebui să o arunci: şi dacă maşina de spălat putea totuşi să spele un covor?!?!

Am fost fascinat de acest dispreţ faţă de orice fel de utilaje. Muncitorii, maiştrii, mecanicii şi orice fel de alte fiinţe care au de-a face cu roţi dinţate par să le duşmănească din tot sufletul. Chiar şi printre ingineri se găsesc unii care urăsc specificaţiile tehnice şi regimul de exploatare. Normele de protecţia muncii sunt nişte plictiseli provenite din frustrările unor obsedaţi care nu ştiu să înlocuiască siguranţa unui strung cu un cui sănătos de oţel capabil să ardă bobina electromotorului şi să scoată strungul din funcţiune pentru foarte multă vreme.

Am încercat să găsesc o explicaţie pentru acest dispreţ suveran faţă de orice fel de mecanism. Nu am nici o îndoială că provine din orientarea către spiritualitate a poporului român. Mecanismul nu este destinat utilizării în anumiţi parametri – el de fapt reprezintă un mijloc pentru cucerirea unei noi culmi. Această orientare spre spiritualitate şi acest dispreţ faţă de utilaje sunt evidente chiar în gramatica limbii române, mai precis în modul impersonal. Muncitorii români vor spune întotdeauna cu seninătate şi o umbră de satisfacţie: „s-a stricat!”. Niciodată nu va spune un muncitor: „am executat această acţiune interzisă de normele de utilizare care a dus la defectarea utilajului”. Nu. Va spune zâmbind: „s-a stricat!” Zâmbetul provine din bucuria înfrângerii utilajului.

Plus că este vorba de tradiţie. În timpul cruciadei de la Varna (1444), pe meleagurile româneşti a venit tocmai din Brabant cavalerul de Wavrin, care a adus cu el o galeră şi patru tunuri. În timpul asedierii cetăţii Giurgiului cavalerul de Wavrin a pus cel mai mare tun de pe galera sa să tragă în zidurile cetăţii, iar valahii ţopăiau de bucurie când fiecare ghiulea trasă lărgea crăpătura din zidul cetăţii. La prânz, occidentalul cavaler a întrerupt lucrul şi a plecat la masă, iar la comanda bombardei a rămas voievodul Vlad Dracul (tatăl lui Vlad Ţepeş). Dar să lăsăm cronica să ne spună ce s-a întâmplat mai departe: „Şi atunci domnul Regnault de Comfide, care prânzea cu seniorul de Wavrin îi spuse: Acest român va pune bombarda noastră să tragă atât de des încât va plesni; ar trebui să trimitem vorbă acolo să o lase să se mai răcească şi să nu mai tragă până nu vă veţi reîntoarce. Dar mai înainte ca trimisul să fi putut sosi, românul a mai pus iar să tragă şi au plesnit două dintre cercurile bombardei care au ucis doi marinari, oameni de ispravă şi bărbaţi viteji în felul lor, care mult au fost plânşi şi căinaţi”.

N-am nici o îndoială că Vlad Dracul l-a întâmpinat pe cavalerul de Wavrin cu un zâmbet larg: „S-a stricat!”

 

Scris de George Damian

Articol preluat de pe: dailycotcodac

22 de comentarii:

  1. Da ca de aia Henry Coanda a fost cine a fost si Traian Vuia si Aurel Vlaicu si Gogu Constantinescu si Anghel Saligny si multi altii, de aceea se facei in romania clusterul de la Opel Insignia, de asta toate central display-urile Daimler se fabrica in tara la noi pentru toate modelele inclusiv AMG ca toti suntem prosti si atehnici si nesabuiti, hai sictir!
    Daca tu te simti atehnic este problema ta si in tehnologia IT de aia avem inventii ca suntem pe trei carari nu-i asa?
    Eu iti spun ceva spiritul tehnic se cultiva nemtii l-au cultivat in vreo 250 de ani noi am avut parte in acel timp de domnii fanariote cele mai de seama reprezentari ale mandrului_mincinosului popor grec.
    Ar trebui sa termina cu ineptiile de genul asta cum ca noi suntem spirituali si atehinci chestia asta ne-a tot fost indusa de dusmanii acestei natii, cert este ca istoria ne-a dovedit ca nu este asa unele inventii de-a dreptul geniale au pornit din acest spatiu cultural, Herman Oberth desi german s-a nascut la Sibiu intre alti „atehnici”.
    Vanatorul de care de lupta Hetzer este o reincarnare a prototipului Maresal si germanii nu au facut altceva decat sa perfectioneze modelul preluat de la aliatii romani.
    Nu cred ca ar trebui sa peroram pe tema asta si de ciuda ca unul de-al meu scrie ca suntem atehnici imi vin ideile de-a valma.
    Inca o data hai sictir cu articolul asta!

    1
    • 🙂 Bre imi asum sictirul cu toata amploarea lui. Am gasit articolul asta pe un foarte misto sit. L-am considerat o auto-ironie, si pana la urma are multe adevaruri in el. Cine a lucrat prin santierele patriei stie ce spun. Nu este nimic insidios in el, pur si simplu trebuie sa avem taria sa mai si radem de noi insine. DAR sictir si alte mai rele mi le iau, ca le merit…
      Pe de alta parte tu ai lucrat pe vreun santier ?! Ai fi uimit sa constati dispretul total pt manualul de utilizare al utilajelor, al mucitorilor nostri. Le folosesc asa cum stiu ei, iar daca se ramane fara…ulei hidraulic sa spunem, se foloseste, fara probleme ulei ars de motor, sau suruburi cu un alt pas decat cel original, sarma in loc de siguranta. Noi suntem altfel. Suntem o natiune de supravietuitori si suntem experti in improvizatii. Sunt pline satele Romaniei de aparate de sudat local made, sau masini de gaurit, facute cu motoare vechi de masini de spalat.
      Avantajul este ca merg chiar in conditii de saracie si lipsa de piese, problema apare atunci cand utilaje noi sunt folosite dupa aceleasi principii. Nu are nici o legatura cu varfurile ingineriei romanesti, si nu este un lucru rau, ci este o altfel de mentalitate. Stai 15 minute pe langa un santier sa vezi cum se flosesc utilajele. Sa vezi excavatoare care sunt bagate si pe post de macarale, desi sunt hidraulice, sa vezi incarcatoare frontale folsite pe post de tractoare, etc….toate astea in dispretul instructiunilor de folosire… Doar este doar o auto-ironie, macar sa putem rade de noi insine. Este un semn foarte bun, psihologic vorbind, cand ai capacitatea de a te autoironiza…

      1
      • Dle George…

        Revin la Mentalitate…

        Anterior am mentionat Mentalitatea vizavi de (ne) Inarmare a Romaniei…

        Acum la Mentalitatea de mai sus..

        Adica cei care Indraznesc, in loc de a face haz de paiul din ochii altora , ci arata cu degetul barna din ochii proprii , se asteapta precum dta , la :’ sictirul cu toata amploarea lui.” Adica sa fii atacat , injurat si combatut cu pesudo argumente.

        Eu , personal , dupa mai mult de 32 de ani de viata in US , doresc sa : ITI MULTUMESC !!!!…ptr. ca ai curajul sa diseminezi , aceast Articol , al acelui autor.
        In plus , spre deosebire de multi …doctori…din Romania , dta ai Bunul Simt , sa mentionezi cine a scris acel Articol…

        Iti multumesc dle George. O gura de aer proaspat , in imbacsita Mentalitate din Romania..

        Ma refer la : Auto critica. la auto analiza , la rece , obiectiva , inca inacpabila si practic inexistenta in Romania , vizavi de Anaormalul zilnic care are loc acolo…

        Numai asa Romania poate vansa. Mentalitaea este un element critic al progresului. In toate aspectele. Inclusiv cel militar cel al Inarmarii si Apararii tarii..

        Poate nu vei fi incantat, dar in opnia mea, eu mentin ca articolul de mai sus pe care il propaghezi , are o valoare psihologica , cat 100 de alte articole scrise de dta cu subiectele armelor si tehnicii de lupta , parametrii , specificatii , pana la cel mai mic detaliu, etc.,etc.( de obicei , tehnica altora ). Opinie personala.

        In Boot Camp , cel putin in US , Recrutul este demontat si demolat , psihic pana la fundatie.

        Scopul nu este bineteles tortura , ci eliminarea preconceptiilor , naravurilor pubertatii , si ale societatii civile si RECLADIREA spiritului si psihicului , viitorului militar american…

        Romanii , cred ,eu trebuie sa treaca , sub o forma diferita , binenteles prin acelasi proces.

        Acum 10 ,20 de ani continutul Articolului diseminat de dta , nu cred ca ar fi vazut lumina zilei in Romania..

        Profit acum sa mentionez si al saptelea Sport National al Romaniei : Fudulia…

        Faptul ca dta incepi postarea de mai sus , asteptandu-te sa primesti pumni si palme( verbale) , de la conationali , ne arata , ca inca este un drum lung , pana , cand romanii vor lepada Fudulia , si vor accepta Critica Constructiva.

        Bolnavul trebuie diagnosticat mai intai , in ordine , de a incepe procesul tratamentului si eventual , convalescenta si Vindecarea…

        Din nou : Multumesc. Respect , ptr. curaj ( poate in 20 de ani ceea ce ai facut dta astazi , va fi ceva banal , cotidian ) Poate in 20 de ani Fudulia va fi inlocuita cu Modestia.

        Sanatate

        1
    • E o autoironie, iar ceea ce aduce in discutie este in acelasi timp un punct slab dar si un plus al mentalitatii romanesti. Depinde cum pui lucrurile in valoare.
      Este un „derapaj” al spiritului inovativ romanesc, spirit recunoscut la nivel mondial, prin impingerea in extrem a functionalitatii unor obiecte.
      Jumatatea goala a paharului este neglijenta si indolenta ce duc destul de des la accidente dintre cele mai infioratoare, iar acest aspect ar trebui corectat prin educatie… si legislatie.

      Dar pana atunci, sa ne mai si descretim putin fruntile…

      1
    • Wright Brothers in North Carolina ( Kittyhawk ) primul zbor cu un aparat mai greu decat aerul : 1903.

      Inainte de Aurel Vlaicu si Traian Vuia..

      Fake History ! Indobitocire , nu educatie

      Sanatate

      1
  2. Unul din cele mai tari articole pe care le-am citit in ultimul timp ! Felicitari !

    Am avut mereu o sezatie asemanatoare cand eram depasit pe autostrada de cate un Logan 1.4 cu 150 km/h dar tu ai articulat lucrurile foarte bine.

    Lasati-i in pace pe Coanda si Saligny ca nu despre asta e vorba..

    1
  3. suntem nervosi…am intrat in perioada sarbatorilor 🙂 cadouri, atentii…

    bre, Romarm ne toaca nervii…din telenovela „Noua Arma de Asalt” prezentam ep.2

    http://www.realitatea.net/arma-de-asalt-ce-poate-fi-folosita-in-conditii-extreme-testata-de-mapn-arma-e-fabricata-la-cugir_893719.html

    deci exista si e in 3 exemplare…restul scrie in stire

    1
  4. Ai și nu ai dreptate. Hitler nu voia să dea tancuri fiindcă era labagiu, nu existau suficiente nici pentru armata germană și făcea pe spiritualul ca să acopere asta, plus că nu voia să doteze un aliat care se dovedise a nu fi executantul orb cum se dorea. În rest la treaba cu „s-a stricat” ai nimerit-o perfect. Ai uita să mai adaugi și celebrul motto. „merge și așa”. Pe linia asta pot să dau exemple peste exemple. Pentru cei care nu cred că este adevărat pot să verifice foarte ușor uitîndu-se la sculele electrice ale meșterilor români, de orice fel, cîte din ele mai au ștecher.

    1
    • Pe mine cel mai tare ma apuca spumele cand ii vad ca dau jos de la biax aparatoarea si lucreaza asa. Apoi dau fuguta la Floreasca cu tarsienele in batistuta.

      1
  5. Marius rulz ! 🙂

    1
    • ;-)))))
      Ei na! Sa nu credeti ca sunt asa d suparat pe vreunul de aici ;-)))) Dar nu imi place sa NE radem de noi scotand in evidenta numai neajunsurile si partel noastre proaste.

      • 🙂 Articolul de mai sus este de facto cheia supravietuirii noastre pana la urma. Nu avem rigurozitatea germana, sau spiritul de mare imperiu al britanicilor, suntem insa in esenta O NATIE DE SUPRAVIETUITORII!Iar succesul romanilor prin Europa se datoreaza tocmai capacitatii de adaptare superioara cateodata bastinasilor. Obisnuiti sa ne facem treaba cu ce-om putea, baietii nostri se descurca cu ce au. Asadar plusuri si minusuri ca la toata lumea. Nu trebuie sa ne fie rusine de noi, nici pt calitati, nici pt eventualele defecte, care catodata nu sunt chiar defecte…

        1
        • Ba sînt chiar defecte! Tot ce ai scris tu, eu și „VecheaGardă” nu sînt motiv de mîndrie. Din contră. Exemplul meu cu ștecherele e banal dar emblematic: de obicei acele ștechere „se strică” fiindcă băieții nu au grija lor, le trîntesc, calcă pe ele, etc. Și cînd se întîmplă asta nu le mai înlocuiesc, bagă direct firele în priză și așa se duce și priza și instalația electrică. Alții sînt și mai dîrji, taie de la început ștecherele „fiindcă nu se potrivesc, dom-le, în toate prizele!” și știu ei mai bine decît cel care a inventat ștecherul, și decît cel care l-a pus pe cablu, că merge mai bine fără. Aceeași gîndire românul o aplică și la scară macro și așa apare mitul românului descurcăreț dar și mai des apar știrile cu români implicați în accidente de muncă.

          1
  6. Cu toata simpatia parerile de mai sus nefiind dublate de un studiu statistic raman in zona speculatiilor …
    (copiii unor politruci trecuti si actuali s-au casatorit cu cetateni straini , asa faceau si inainte de 1989 ? alti sunt eroi de revolutie 🙂
    http://www.adevarul.ro/interviurile_2_plus_1/Bogdan_Murgescu-Am_ratat_toate_trenurile_dezvoltarii_0_275972936.html

    Chestia cu Vlad Tepes as interpreta-o mai degraba la categoria ‘seful are intotdeauna dreptate ‘….
    (Ceausescu vroia sa dea jos de pe tancuri sistemele de conducere a focului ” fiindca ramane tancul in camp ” ..)
    http://www.jurnalul.ro/jurnalul-national/ceausescu-dixit-din-cauza-unei-singure-nunti-40-000-de-oameni-au-ramas-fara-carne-524435.htm
    eu cred ca problema este la asa zisele ‘elite’ …. care platesc prea putin pentru abuzurile si erorile lor …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *