Rosomak extins si modernizat

La recent deschisa expozitie MSPO din Kielce, Polonia, cei din consortiul PGZ (Grupul Polonez de Armamente) au prezentat noi variante si modernizari ale transportorului blindat Rosomak licenta Patria AMV.

1

Rosomak DSV cu turela Cockerill Mechanical Industries (CMI) XC-8 120HP

O prima noutate o reprezinta versiunea pentru sprijin cu foc direct a infanteriei (DSV), echipat cu o turela Cockerill Mechanical Industries (CMI) XC-8 120HP dotata cu un tun cu recul redus cal. 120 mm L/47 calibre. Belgienii de la CMI lucreaza la o noua versiune a acestei turele si a tunului afferent, care va putea fi integrata si pe viitorul vehicul de sprijin senilat polonez, Gepard.

Rosomak M este o versiune modernizata a Rosomak standard de lupta a infanteriei (IFV/MLI), dotat cu turela Hitfist-30P modernizata care include un sistem Rosomak Battlefield Management (BMS) cu cele pana la 300kg adaugate. Cresterea masei totale a vehiculului poate atinge 1,6 tone fara afectarea capacitatii amfibii, aceasta fiind realizata utilizand un blindaj din “otel  nanometric” al firmei germane IBD, extinzand si latimea vehiculului, si deci a volumului de apa dislocat. Pentru a pastra aceeasi viteza in mediu acvatic, cutia de scule dintre rotile a 3-a si a 4-a a fost inlaturata iar elicele propulsoare au fost modificate.

2

Rosomak M (stanga) si Rosomak-XP (dreapta)

Turela imbunatatita Hitfist-30P are 2 lansatoare de rachete antitank Spike-LR iar munitia tunului  cal. 30mm Mk 44 Mod 2 Bushmaster II are 30 de proiectile in plus datorita unei noi magazii. Rosomak M mai este dotat cu un nou sistem de aer conditionat si cu un nou model de scaune anti-explozie.

 

Si tot pentru Rosomak M2 (versiunea MLI) si noul MLI polonez, in cadrul programului Borsuk, este in curs de pregatire o noua turela telecomandata produsa de Huta Stalowa Wola (HSW), al carei al 2-lea prototip ZSSW-30 a fost expus la MSPO. Acesta foloseste un sistem polonez PCO GOC-1 Nike de vizoare electro-optice infrarosii, in locul Selex ES al primului prototip. Turela este compatibila cu inelul si amprenta Hitfist-30P, putand fi instalata fara modificari pe Rosomak. Testele de tragere si integrarea pe Rosomak sunt in desfasurare, tragerile cu Spike-LR fiind planificate pentru luna noiembrie, in timp ce productia primului lot de 5 bucati este planificata pentru 2016 iar cea de serie pentru 2017.

3

Turela ZSSW-30 a Huta Stalowa Wola (HSW)

Al doilea eveniment major este prezentarea Rosomak-XP, echivalent al Patria AMV XP, care aduce vehiculul in zona masei de 30 de tone, chiar 32 de tone fata de maximul de 27 de tone in prima versiune, cu modificarile de rigoare ale suspensiei si franarii. Modificarea include si cresterea protectiei balistice la nivel 4 STANAG4569 iar a celei la explozii la nivel 4a/b, dar si un motor mai puternic Scania DC 13, de 604 Cp.

 

Iar daca tot vorbim de motoare,  WZM Poznan a prezentat un nou agregat pentru viitoarea generatie d etransportoare blindate, si anume un motor MTU Euro5 de 715 CP cuplat la o transmisie Allison cu 6 trepte, totul la 1,69 tone si un spatiu ocupat de 2,2/1,07m.

4

Rosomak-WPT pentru genisti

Tot cei de la PGZ au prezentat si primul exemplar de serie al Rosomak-WRT destinat recunoasterii si genistilor, dotat cu o statie de arme telecomandata ZSMU-1276A3 Kobuz dotata cu o mitraliera UKM-2000C cal. 7,62mm a celor de la Zaklady Mechaniczne Tarnow (ZMT). Pentru varianta WRT exista déjà o comanda de 34 de bucati (de aprox. 16,8 mil. USD) iar pentru varianta WPT, destinata sprijinului genistilor, o comanda de 18 bucati.

Hipopotam

AMZ Hipopotam

Polonezii au in program sa se doteze cu 997 de transportoare blindate Rosomak pana la sfarsitul deceniului. In decembrie 2002 polonezii au semnat primul contract de achizitie pentru 690 de vehicule KTO Rosomak (313 in varianta MLI cu turela Oto Melara 30 mm Hitfist-30P si 377 in varianta transportor si derivati), livrarile desfasurandu-se intre 2004 si 2013. In octombrie 2013 a fost semnat un nou contract pentru alte 307 vehicule, din care 122 in varianta de lupta a infanteriei, livrarile fiind planificate pentru 2014-2019. Intre timp si Macedonia si-a aratat interesul pentru Rosomak, iar Slovacia a anuntat in iulie ca va achizitiona 30 de bucati de Rsomak modificat pe cerintele proprii in versiunea Scipio, intentia fiind pentru 100 de bucati pe termen mai lung.

Tot polonezii au introdus recent in dotare si transportorul amfibiu 8×8 Hipopotam, produs propriu al AMZ, care poate atinge 25t si sa ramana amfibiu, masa maxima fiind de 32 de tone cu blindaj compozit modular si protectie pana la nivel 4 STANAG. Acesta se vrea un complement mai amfibiu si cu capacitate mai mare de transport, de pana la 5 tone, fata de Rosomak.

3c3e175e71a48fa07ff2b2bc45c07895

Scipio slovak

Deci polonezii se pregatesc de modernizarea parcului de transportoare recent intrate in dotare, extinzand si numarul de bucati la 1000 si in acelasi timp se pregatesc sa introduca in serviciu un nou tip de transportor autohton, tot 8×8. Si in paralel au anuntat o noua strategie de dezvoltare a industriei de aparare proprii, cu crearea a 60.000 de locuri de munca in domeniu pana in 2030.

Intre timp in Romania e pace si liniste, expozitia militara internationala de anul acesta fiind anulata, iar armata romana, ramasa la nivelul tehnic al anilor ’80 cu dotarea, nu stie cum sa faca sa nu comande nici SAUR2 dar in acelasi timp sa nu mai finanteze nici programul national de dezvoltare TBT 8×8, ideala fiind transformarea acestuia intr-un program de achizitie a catorva loturi reduse numeric de transportoare din strainatate. Pentru a mai bifa indeplinirea cu succes a unui program de inzestrare si modernizare a armatei… si a scapa de orice fantoma a industriei de aparare autohtone.

 

Marius Zgureanu

 

Surse :

http://www.janes.com/article/54040/mspo-2015-poland-s-rosomak-range-extended

http://www.defense-aerospace.com/articles-view/release/3/165086/slovakia-to-buy-30-polish-rosomak-afvs.html

http://www.defence24.com/235979,scipio-slovak-variant-of-the-rosomak-apc

http://survincity.com/2013/08/oh-its-not-an-easy-job-behemoth-drag-out-of-the/

http://www.armyrecognition.com/mspo_2015_news_official_online_show_daily_coverage/polish_defense_industry_pgz_has_formulated_its_2015_-2030_strategy_with_the_goal_of_60000_new_jobs_10609152.html

27 de comentarii:

  1. ehee, nu te-ai lasat fara sa mai aplici una bucata baioneta la ficatel, de parca nu era destul ca mi-am adus aminte de mspo 🙂

    noi ar trebui sa cautam tehnica pentru „wallpaper-u’ de azi” 🙂

    restu’…nu mai avem voie cu drapelu’ Romaniei in Romania…

  2. Da, nici nu mi-e ciuda cand ma uit cum la astia sunt rotitzele puse in miscare si la noi, cu un conflict armat la granite si cu amenintari voalate sau mai putin voalate din partea Rusiei, de doi ani vedem doar PDF-uri si strategii pe hartie.

  3. @Marius Zgureanu. Esti sigur ca Expomil-ul s-a anulat? Era planificat in perioada 1-4 octombrie.
    @Suntem varza,oricum nu mai contam pe linie tehnica.

  4. Deci dementzii aia vor sa modernizeze Patria 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 (blindaje, putere de foc, industrie nationala) si de abia le-au cumparat…

    Turele facute de ei, vizoare electro-optice facute de ei, turele Cockerill, blindaje, Spike … aia nu-s normali la capetele lor 🙂

    Dementzii aia inca n-au aflat ca Armata este doar pt avansat in grad si incasat salariile ?! Aurolacii nostri mai viseaza doar sa le mai creasca un pic salariile 🙂

    Asa Mariuse, da-le la ficatzi, ca atata mai e de facut 🙂

    1
    • Am urmarit mai spre final. Cine sunt „New Strategy Center” ? Nume, prenume, grad 🙂 ))

      • Iar a aparut pupaza aia de generaleasa, aia cu garsoniera.

        • pai daca e sefa la Romarm, dupa ce a fost la DPA 🙂

          • Constantin Ionescu vorbeste destul de interesant… a pomenit de 45 de elicoptere de atac, mult sub plafonul de 120.

            A mai vorbit de modelul industriei IT pentru industria de aparare… 🙂
            si mai vorbeste de diplomatia industriei de aparare si contractul de transportoare pentru Irak ajuns la ucraineni 🙂

            • Da Mariuse, vorbesc…vorbe. Cine-i mai crede? Se-ntalnesc ca de obicei stratejii, vorbesc si inventeaza stratejii, da’ cand sa le si aplice…poc. Avantul-prabusirea! Si-atunci, replay, se-ntalnesc din nou stratejii, gargarisesc din nou, reinventeaza stratejii, si-apoi,din nou…poc. Si iara,iara, iara…Ciudat sti ce este? Ca la fiecare intalnire a strategilor, planurile sunt diminuate, gandesc din ce in ce mai putin, vor din ce in ce mai putin. Asa ca, in curand, o sa ne multumim cu…nimic. Ei nu par a mai dori Armata, strategiile si planurile pe termen mediu si lung (ehh, vorba vine, corect, la noi, ar fi…infinit) sunt si raman apa de ploaie, sau cel mult intre 12-40 bucati. Or fi printre ei si unii care chiar gandesc cu capul nu cu buzunarul, dar din pacate au gura mica! Bineinteles, puterea lor decizionala se declara nula.

  5. a fost un domn, langa un mlitar care a pus punctul pe I … apoi…

    imi place ca au inceput discutia pe IT, purtata de un avocat :))))

  6. Hipopotam-ul polonezilor este o uratenie!

    Nu mi-as dori in armata romana un astfel de exemplar. o cutie cu cioc!
    si inaltimea lui…

  7. Oarecum on topic, americanii descopera ca Ma Deuce e veche „We have a Stryker mounted with a World War II weapon”.
    Deasemenea ca IFV Bradley „which are really obsolete”, necesita inlocuirea cu FFV.
    http://www.defensenews.com/story/defense/2015/09/10/mcmaster-army-combat-vehicle-modernization-strategy-ausa/72004208/

  8. Bravo polonezilor ca pot imbunatati Patria, pe care il consider „the best amphibioius vehicle”.
    Si noi am fi putut face acelasi lucru cu Boxer, dar n-am avut ocazia 🙂

  9. Polonia este o țară condusă, România nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *