Un nou sistem AA a fost predat armatei Germane

Modular, Automatic and Network-capable Targeting and Interception Systems (MANTIS), este noul sistem antiaerian care a intrat de curand in dotarea armatei germane. Dezvoltat si produs de catre Rheinmetall Air Defence, MANTIS-ul este un sistem  destinat luptei impotriva rachetelor, obuzelor de artilerie sau de mortier.

Noul sistem va opera in tandem cu sistemul Patriot al armatei germane, iar pretul celor doua baterii si al unui simulator, ce au fost predate déjà, s-a ridicat la suma de 150 milioane de euro.

O baterie standard are in compunere: un radar de detectie, un centru de comanda si patru tunuri revolver rapide, calibrul 35mm, care pot trage 1000 lovituri/minut. Modul de tragere este insa in rafale scurte cu munitie de tip Ahead.

Producatorul sistemului sustine ca MANTIS este perfect compatibil cu o viitoare doatre cu rachete AA sau chiar cu arme cu energie dirijata, mai romaneste: laser.

Bazat pe tehnologia Oerlikon Skyshield, MANTIS-ul este in esenta un Point Defence, capabil sa angajeze in lupta, la altitudine joasa, impotriva rachetelor de croaziera, elicopterelor sau a dronelor.

Sursa: defensenews

 

 GeorgeGMT

 

 

14 comentarii:

  1. Ma intreb cum ar merge si pe sisteme navale ca CIWS…radarul/radarele de detectie sta(u)bine-merci in I-Mast iar Goalkeeper-urile/Phallanx-urile sunt mai usurate de respectivele „scafarlii” de antene „R2D2” 🙂 (seamana) , ba chiar in locul liber ar avea loc vreo 11 rachetutze, devenind astfel un singur modul cu capacitati atat C-Ram dar si SeaRam (RIM-116 cel mare are 21 rachete).

    Sa luam un exemplu clasic: ai o corveta/fregata cu un modul C-Ram in fata si un SeaRam in spate. In timpul luptei, pozitia navei si timpul de reactie sunt importante, aparand anumite limitari cu privire la eficienta celor 2 sisteme. Asa ca le combini pozitiile: dai jos radarele de pe modul(e), le muti pe I-Mast, iei 11 rachete de un Sea Ram clasic cu 21 rachete si le pui pe modulul cu Phallanx in locul antenelor (pastrezi FLIR-ul deasupra sau lateral, nu stii niciodata). De asemenea la modulul mai mic de SeaRam cu 11 rachete adaugi un Phallanx. Rezultatul: ai doua module identice „tutti frutti”, atat cu rachete RAM (care nici macar n-au nevoie de radar central) cat si Phallanx, unu in fata si unu in spatele navei, acoperind 360 grade fara problema, in special daca amenintarea vine din lateral (directie predilecta pentru ca o nava, datorita lungimii, e atacata din lateral) cand ambele module se implica in distrugerea tintei.

    Intrebarea ramane: poate radarul de pe I-Mast sa aiba grija ca modulele sa fie indreptate in directia tintelor? Pai daca MANTIS-ul german prezentat poate controla nu 2 ci 4 tunuri…asa ca…”good news everybody”! Ca sa nu mai spun ca SeaRam e deja integrat cu sistemul central de detectie al navei, „problema” ar fi Phallanx-ul/Goalkeeper-ul. Mai exista un avantaj, zic eu: daca tii radarul/radarele de detectie la cucurigu, la inaltime, pe I-Mast, riscul ca detectia/urmarirea tintei de catre radarul modulului sa fie „sabotata” (se numeste „clutter”-inghesuiala) de propriile proiectile ale Phalanx-ului/Goalkeeper-ului scade considerabil. Ok, faptul ca radarele de detectie sunt duale, in benzi I si K, reduce „clutter”-ul, dar ele sunt situate chiar pe modul, deasupra tunului, la vreo 1 metru, imaginati-va daca insa ar fi situate tocmai pe I-Mast la macar vreo 5-10 metri inaltime fata de module.

    Eu cred ca e numai o problema de timp pana cineva va implementa astfel de sisteme „tutti frutti”: tun si rachete pe acelasi modul.

  2. Salutare. Exista deja un astfel de sistem „tutti frutti” Derivat din sistemul Kashtan versiunea navala ,sa zicem, a lui Pantsir . Sistemul se numeste Palash /Phttp://www.youtube.com/watch?v=YhQYH9q6K9Aalma.

  3. Deci asteptam versiunea tutti frutti occidentala?

    Eu cred ca de-aia nu s-au bagat ai nostri sa modernizeze inca fregatele 🙂

  4. Egzasta o varianta navalizata cu ‘metralera’ d’asta cu AHEAD: Oerlikon Millennium 35 mm Naval Revolver Gun System. Si MANTIS-ul asta nu e asa de nou la germani, un sistem din asta parca a aparat sau inca mai apara o baza germana din AStan. Sa nu le traga ciumetzii in curte cu bombe de aruncator, baieti finuti nemtzii, nu vor sa moara pe acolo 🙂

    Nu mai visati modernizare la OPVurile alea mari. Au trecut deja printr-un process de modernizare, au pus ‘metralere’ pe ele, sa moara totzi piratzii din gulfu lu’ Aden si totzi papagalii lor de pe umar 🙂

    • Nu vezi tu bomboane de la Mos Niculae cu asa limbaj reprobabil! Ce-ai bre cu fregatele noastre, care ele nu e OPV-uri?! As vrea sa te vad rapit de piratii somalezi cand o sa treci tu cu iahtul tau personal prin prin fata curtii lor…Adica prin golful Aden.

  5. Cele 2 nave ale militare din clasa Absalon ale Danemarcei folosesc varianta mentionata de gsg9 http://en.wikipedia.org/wiki/File:L16_HDMS_Absalon_-_20070902.jpg.

    ca tot s-au mentionat moarhii plutitori cica cei de la A3 la emisiunea In Premiera vor prezenta un reportaj cu frigata ce a fost dupa pirati numindui eroi?!! pe cei di echipaj . A ti face treaba pt care ai fost pregatit ,angajatsi platit se numeste eroism.
    Mi-a placut reportajul cu copii ADEVARATILOR EROI ,cei cazuti in TO. Da cu marinarii prea se „arunca” cu eroi , e ca la termenul de diva ,toate ciumafaiele sunt dive .
    Si vorba lu gsg9 ce sa mai modernizam , las poate tambalau cu Iranu , ne ducem si noi repede „sa castigam experienta” si poate ni le scufunda persii si ne inprumuta americanii ceva ca si cu mRAP-urile.

  6. Mda… facem schimb de 3 fregate vechi, pe 2-3 crucisatoare Aegis 🙂

    • @ Marius Zgurean

      „Mda… facem schimb de 3 fregate vechi, pe 2-3 crucisatoare Aegis ” Si daca printr-o minune s-ar intampla asta, crezi ar aloca politihotzii fonduri pentru antrenament, armament si intretinere??? 😉 Eu ma indoiesc………deci exist 😀

  7. Eu vorbeam doar de schimb, nu ce faceam pe urma 🙂

    Probabil ar fi stat mai mult la cheu, ca submarinul nostru unic…

    • @ mzgurean

      Ipotetici am fost amandoi; si eu, si tu 😀 De fapt, putem spune ca suntem in trend cu bugetul apararii, ipotetic vorbind 😀

  8. http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=d0oHvqIUEmY

    e cu skyshield, singura diferenta mi se pare ca e nr de tunuri, aici sunt 2 in loc de 4

    ce diferenta – intre cum masoara viteza proiectilului cu cei doi senzori de la gura tevii, si cum regleaza timpul pana cand elibereaza submunitziile, cu bobina de la gura tzevii, si chestiile noastre gen tunul de 100 cu masina de reglat focoase
    si doar doi tehnici, 20 de tinte angajate cu un plin de munitzie

    aici e un mantis punandu-si mintea cu un proiectilul de mortier
    http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=eEIGKkr68HQ&NR=1

    science fiction pentru noi din pacate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *