Optimism moderat…

Fara alte comentarii, document preluat de pe blogul lui Radu Tudor:

Cum scriam cu putin timp în urma și programul de dotare cu rachete anti-nava pentru baterii de coasta va fi reluat in curând. Cât de curând? Pai sa avem un buget aprobat mai întâi.

GeorgeGMT,

Multumiri RS pentru semnalare

 

 

 

40 de comentarii:

  1. *Iulian. Ai vazut ca a fost calomnie?! 🙂

  2. Uraaaaaaa .
    Asta citeam si eu acum pe HotNews.
    Este posibil ca in scurt timp sa se anunte castigatorul !!!

  3. Dupa cum ziceam si la PMR… io nu vad semne de optimism in conditiile in care avem plangerea MAPN la parchetul militar…
    Investigatia lor va dura probabil pana reusesc sa faca ceva cu cartoful ala fiebinte pe care si-l tot arunca unul altuia. Iar daca cineva a dat pe goarna preturile fiecaruia, cat de greu o fi sa-l gaseasca? Cati oameni aveau acces la astfel de informatii?
    SN Constanta, daca ar fi pierdut, nu ar fi renuntat la judecata. Asa ar fi logic intr-o tara normala.
    Sa speram la baterii, zic io…

    • Raspuns nu. Poti renunta si daca ajungi la o intelegere cu ailalti. Si doar depui renuntarea la judecata fara alte explicatii(nu ti se cer conform Cod procedura civila). Trust me.

      • Ce nu? 🙂 CPC-ul il mai stiu si eu, merci! 🙂
        In rest intr-adevar, cu logica e mai greu in tara asta… Tu ai renunta la un contract de 1,2 miliarde de euro prin intelegere cu ailalti, oricine ar fi ei? Ce-ar trebui sa le fi promis ca sa renunte? 🙂

        • Nu e obligatoriu sa renunti la judecata pentru ca nu ai sanse in proces. Una e sa renunti la judecata si sa te intelegi separat, ceea ce NU implica renuntarea la contract. Chiar daca renunta la judecata santierul in cauza e inca parte in procedura. Deci nu renunta la contract.
          Exemplu concret: partile dintr-un proces fac o tranzactie(daca una castiga subcontracteaza cu cealalta, etc) si dupa ce au semnat intelegerea se renunta la judecata. Nu e greu. Clienti de ai mei au facut asta de zeci de ori. Uite o posibila logica. Ce li s-a promis (de MapN sau de Damen) nu am de unde sa stiu doar ca, cred eu , ca li s-a promis ceva(MApN-contract separat pentru alte reparatii sau achizitii, etc, Damen-intervenient-niste subcontractari, nu neaparat pe corvete).

          • Adica romanisme…
            Sunt avocat din 2002, chiar daca fac preponderent consultanta, instanta nu-mi e straina. 🙂 Juridic inteleg foarte bine la ce te referi.
            Pe partea de logica am eu o problema cu ce zici. 🙂

            • Logica e ca, oricum nu renunta la procedura(contract), retinand sanse sa castige iar daca pierd se asigura prin tranzactia de care iti spuneam(adica ceva le va iesi oricum)

  4. Misto ! Sunt curios cine va lua programul bateriilor …la corvete oricum sunt ok toti 3 ofertantii ,dar posibil [sper ] sa mearga in sfarsit dupa 2 ani de jucat de-a tara-n bumbi spre Damen daca cumva paratii nu gasesc alte gogorite

  5. Ar fi posibil …sa ne faca Dumnezeu cuib ?
    Dar oare tradatorii se chinuie degeaba ca de 2 de ani sa nu ajunga nici macar un cutit la armata romana si sa nu creasca 1 km de autostrada vest-est ?! Daca ungurii isi iau un batalion blindat la noi nu se mai aude nici de P5 si nici de Rheinmetal. In est, in MN dece ar fi altfel ?

  6. Tot citesc diverse si ma tot intreb, si daca VL-MICA este mai bun decat ESSM…

    • Adica:
      1.5milioane $ la 25km raza de lovire
      versus
      1.5miioane $ la 50km raza de lovire.

      Sau, mergand pe configuratiile navelor propuse:

      16VL MICA x 1.5 milioane $ x 25km raza
      versus
      12 ESSM x 1.5milioane $ x 50km raza + 21 RAM x 1 milion $ x 12km raza.

      😉

      • adauga si probabilitatea de lovire… ca doar nu tragem cu artilerie reactiva 🙂

        • O adauga daca o spui facto-certo : P. Astea nu se divulga pe bune, nici nu subt valabile oricand si oriunde. Deci folosim raza.

          • asta doar cu raza, imi aminteste de reclama rusa…
            Om vedea, din partea mea oricare din combinatii sunt interesante. Depinde cum isi etajeaza ai nostri apararea si ce bani au, pentru ca sistemul cu ESSM+RAM e mai scump decat Mica + Mistral.
            Cum zice si Nicolae, ESSM e mai degraba in clasa cu Aster-15. Mica e din familie cu AIM-9 Sidewinder… AKA RAM.

        • Parerea mea e ca cele doua rachete nu sunt comparabile. Sau ca-comparam mere cu pere: o racheta cu raza medie vs una cu raza scurta, o racheta cu cap de cautare semiactiv vs una cu cap IIR sau RF activ, una care nu se descurca prea bine cu atacurile la saturatie daca n-ai AEGIS cu SPY sau APAR ca d-aia lucreaza in combinatie cu RAM vs una gandita impotriva atacurilor la saturatie s.a.m.d. Nu mai vorbim de raza minima de angajare…

          ESSM e mai mare, capul de lupta sau cum i-o spune e mai mare, ambele au focos de proximitate, Mica lucreaza si cu impact direct, probabil si datorita capului de ghidare superior.

          ESSM e o racheta buna dar radarele necesare exploatarii ei eficiente, la intreaga capacitate se gasesc doar pe nave mari, dedicate AA. Block 2 va aduce o egalare a posibilitatilor tehnice vs Mica, doar ca si NG va beneficia de o raza marita. Ramane insa avantajul de a pune 4 ESSM intr-o singura celula a Mk41 VLS, iar aici Mica nu vine cu nimic in sensul asta… Nici macar la Sylver.

          Ah, cand vom avea ESSM block 2 vs VL Mica NG, mai discutam, dar ce sa vezi, as paria de pe acum pe o lada de bere ca ESSM block 2 se va apropia binisor de 2 milioane sau mai mult…

          Adica ar trebui s-o comparam cu Aster 15 pentru moment.

          • Avantajul ESSM de a fi 4 intr-o celula de Mk 41 este anulat atunci cand vls-ul este Mk56. Daca nu ma insel intr-o celula de Mk56 incape 1 ESSM. Pentru SIGMA Ro se vorbea de Mk56, asa ca poate nu ar fi o nenorocire sa avem MICA.
            Ar fi o combinatie buna MICA+RAM?

            • Mica sau Ram e cam același lucru in termeni de capabilitati vizate. Nu are sens sa le combini, cel mult sa mai adaugi niste celule de Mica astfel incat sa egalezi numarul de Ram din lansatoarele de 21.

              Ele ar merge combinate cam asa: ESSM – Ram – CIWS artileristic

              Sau asa: Aster 15/Mica NG (desi Mica e mai mica dpdv cap de lupta fata de Aster) – Mica/Mistral – CIWS artileristic

              Scalarea americana e mai clara dpdv raze de actiune (atat minime cat si maxime, ambele sunt in egala masura de importante) spre deosebire de cea europeana, dar asta vine si din capabilitatile intrinseci ale rachetelor pe care le comparam.

              Este posibil ca alegerea cea mai ieftina pe termen lung sa fie Mica NG combinata cu CIWS artileristic. Eu as prefera si o racheta mai grea, macar pe fregate, gen ESSM/Aster 15…

              Mica nu este asa o nenorocire cum se tot sugereaza de fanii stars&stripes… Pana una alta, niciun argument impotriva Mica nu sta cu adevarat in picioare avand in vedere ca vom folosi aceste rachete cel putin 25-30 de ani, timp in care se pot schimba foarte multe, inclusiv dpdv geopolitic. Si cum niciunii nu vin cu implementare in productia nationala (inexistenta de altfel), pe termen lung, riscurile sunt similare.

              Eu sunt deschis la orice variante, fie europene, fie americane. Chiar si israeliene…

              • ba are rost sa le combini in perspectiva in care MICA merge catre NG, peste 5 ani, adica raza de actiune +40km.

                • Are, dar din punct de vedere financiar, in sensul in care Mistral costa 300000 vs Mica 1000000 sau cat or fi… 🙂
                  Altfel, Mistral – raza minima 500 m, Mica – raza minima 1 km, un gap pe care-l poti acoperi cu un CIWS artileristic…
                  Daca vrei sa dai dupa drone ieftine sau barci rapide, da, e bine sa ai si Mistral, mai ales ca un’ se duce milionul merge si suta de mii… 🙂 Ipotetic vorbind, ca la noi nu merge nimic.
                  P.S. Sau iese marinarul cu Stingerul pe umar si rezolva. Desi un tun de 25 mm rapid acopera si el destul de multe si mai ieftin chiar.

              • Poate ar trebui luata in calcul si racheta CAMM, verisoara din UK a MBDA, cu raza intre 1 – 25+ km

          • Cu corvetele ca cu corvetele , dar cu submarinele, cele 3, posibil noi pt FNRo cum ramane moncher? Plus ca se mai vrea sa le si construiasca in Romania. Cine le-o construi si unde in Romania….vom vedea, sper pana in 2020, cum zicea o clasica, blonda de Videle in viata….!!! Hauliuuuuuu….uitai sa intreb de fregatele Type 22 din dotarea aceleias FNRo si modernizarea lor cand o sa se faca? Poate tot in 2020 sper cand de curand!!!
            De restul flotei FNRo facuta dupa tipic sovietic si modernizarea ei nu mai pomenesc nimic, caci chiar este o mare necunoscuta, normal legata de bani, care la Romania exista dar sunt prost gospodariti!!!

      • este bine atunci cand nu este rau,
        desemnarea castigatorului la acest program va fi proba competentei comisiei de evaluare si a celor care au facut procedura,
        daca conteaza numai pretu inseamna ca avem un minister obosit,
        ca la raportu de dimineata: in timpu serviciului meu nu s-a intamplat nimik deosebit

        cine stie, poate la demararea programului s-a avut in vedere posibilitatea dotarii cu torpile aeriene – era unu, fost ministru la aparare, care lansase chestia asta,

        sigur si la mintea mea, versiunile de armament propuse pt sigma erau superioare celor oferite de francezi,
        io cred ca trebuia un radar mai puternic, macar pe fregate, daca la corvete nu vor sa vada asa departe

  7. cazut la pace?
    de ce trebuie sa trecem prin toate mizeriile astea pentru ca nu este cineva cu cap care sa judece lucrurile cum trebuie de la inceput?

  8. Nu prea contează cine este, doar să se facă și în practică, nu doar pe hârtie. La cum arată bugetul vor amâna până vor fi obligați să plătească cei ce urmează la guvernare.

  9. Salut, am pierdut postul unde se arata ca licitatia pentru bateriile de coasta va fi reluata, imi poate da cineva link-ul?! Cat despre corvete… om vedea. Raman sceptic, vorba cuiva mai sus… isi arunca unul altuia cartoful fierbinte. Cea mai perversa forma de tradare este lasitate si fuga de raspundere. Metode ideale de taraganare si atunci rade Puty in barbita

  10. Titlul articolului este perfect.

  11. Dar parca anulasera licitatia de tot, nu?? Adica inca se mai poate desemna un castigator? Sau ce anume sa intelegem din acest articol?

    • Licitatia nu a fost deloc anulata, pur si simplu a fost amanata anuntarea castigatorului pana la rezolvarea problemelor aparute in instanta.

      • Personal ce crezi ca se va intampla George?? O vor anula de tot sau vor merge mai departe… sau o sa o imparta? Corvetele de la Damen si reinarmarea fregatelor Type 22, lui Fincantieri sau Naval Group…?

  12. partea proasta e ca oricare din cei care pierd licitatia poate ataca HG-ul, care e pe o fundatie nisipoasa, tras de par din multe puncte de vedere.

    cred ca vor anula licitatia asta pe vreun motiv sau altul si vor face una sau doua incredintari directe – de ex. sa ia unii modernizarea fregatelor si altii corvetele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *