Ciber-spionajul chinez da tare!

Marina Militara Indiana a confirmat recent ca a facut cunostinta deja cu spionajul cibernetic chinez. Mai exact Comandamentul Naval Estic al flotei, s-a aflat sub atacul informatic al chinezilor. India sustine ca a reusit sa ia urma atacatorilor si astfel toate urmele duc spre China.

Sus numitul Comandament Estic raspunde de Coasta de Est a Indiei si de zonele strategice din zona sa de acoperire, cum ar fi Stramtoarea Malacca si Marea Chinei de Sud.

Iar intre timp Marina Militara Chineza este din ce in ce mai activa in aceste perimetre, datorita cresterii exponentiale a traficului de marfuri si materii prime inspre si dinspre porturile chineze. Prin aceasta zona trece o parte substantiala a exportului companiilor chineze si mai important, tot pe aici se indreapta spre China majoritatea importurilor strategice ale tarii! Ceea mai mare cantitate de petrol si materiile prime importate din Africa, astfel ca pentru economia chineza, libertatea de miscare in aceste mari, este de o importanta vitala.

La aceste considerente economice, mai trebuie adaugata si pretentia Chinei asupra unor vaste intinderi din Marea Chinei de Sud, mare pe care guvernul de la Beijing o vede aproape ca pe o mare interioara a Chinei si are astfel pretentii economice exclusive.

In aceasta situatie India isi schimba strategia. Daca pana acum cativa ani greutatea Flotei Indiene era indreptata catre Pakistan si Comandamentul Vestic Naval, in ultima perioada Pakistanul a fost decazut din pozitia de inamic principal al Indiei, locul sau fiind luat de China si cresterea exponentiala a puterii militare a acesteia.

Cum  India si China sunt doi colosi pe cale de a deveni superputeri, cel putin regionale, cum bugetele apararii, din cele doua tarii sunt crescute an dupa an, indiferent de situatia economica a tarii, ne putem astepta la o cursa a inarmariilor lunga si foarte costisitoare, intre cele doua tarii.

Cine va ceda primul, o va face in mod sigur sub povara economica generata de cursa inarmarilor, asa ca cel mai probabil fiecare tara in parte isi va impinge economia sa creasca, cu orice pret, mai ales din punct de vedere social si uman.

Adica China si India vor pastra, cel mai probabil, nivelul veniturilor muncitorilor la nivele extrem de joase, fara drepturi sindicale prea mari, sau deloc, exemplul Chinei, totul pentru a avea o economie in crestere, care sa alimenteze astfel bugetele militare tot mai mari.

Dar daca ne uitam la cazul URSS, putem vedea ca o inarmare, care neglijeaza cerintele de baza ale populatiei, sau o economie care desi creste, nu asigura un minim de confort populatiei, nu sunt sustenabile pe termen lung, astfel ca, la un moment dat ceva trebuie sa se schimbe in ambele tari.

Sursa: strategypage

 

GeorgeGMT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *