Deocamdata nu…

Seculara saga a avioanelor de lupta pentru fortele aeriene argentiniene (Fuerza Aérea Argentina) va avea o continuare, nu stim  a cata, pentru ca presedintele tarii sud-americane a fost foarte clar, declarand intr-un recent interviu ca tara sa are probleme mult mai importante carora este necesar sa le aloce fonduri, iar America de Sud este un continent sigur, tarile se au ca surorile si n-are cine sa atace Argentina.

Desi discursul presedintelui argentinian  poate pare neserios, in realitate omul cam are dreptate, cu exceptia Brazilei si a Chile nimeni nu are in zona foarte aeriene demne de luat in seama, iar Brazilia mai are pana ce va deveni o forta aeriana cu cele 36 de aparate Gripen E/F…

In ultima perioada, presa dadea ca favorite pentru o eventuala achizitie aparatele chinezo-pakistanaze JF-17 Thunder si gluma indiana intitulata LCA Tejas. Se mai vorbea pe la colturi si de F 16 la mana a doua, dar aici britanicii aveau un cuvant de spus si cel mai probabil ca americanii, daca ar fi fost de acord sa le vanda F 16, le-ar fi oferit rezonabil de “castrate.”

Despre HAL Tejas am scris mult de-a lungul timpului si este intradevar o gluma de avion, dar asta nu i-a impiedicat pe indieni sa-l tot ofere la export. Practic nu cred ca exista tara asiatica care sa nu se fi trezit pe masa cu o oferta. L-au ofertat chiar si catre Australia si, neoficial, catre US Air Forces. Cat or fi ras americanii de asa oferta nu stie exact, cert este ca de ras au ras. Pana acum nici macar un potential client n-a pus vreo intrebare.

Asadar, Argentina isi mai amana dotarea cu avioane de lupta: “Argentina has to allocate its resources to more important things than the purchase of military aircraft. We are in an unequal continent, but there are no war problems, and unity among countries is sought,” a declarat presedintele Alberto Fernandez.

Argentina a avut in vedere, de-a lungul erelor geologice, Gripen E din Brazilia – le-au dat englezii peste bot, Suhoi Su 35S – cerute de argentinieni, rusii au oferit MiG 29SMT/MiG 35 – nimic, ceva avioane de prin Israel la mana a doua, Kfir – nimic, FA 50 sud-coreene – tot perfidul Albion s-a opus, JF 17 Block III pakistanezo-chinezesti – nimic, J-10 chinezesti – iarasi nimic.

Insa Argentina nu a fost mereu subiect de bancuri, la momentul 1982 – razboiul din Insulele Falkland  – aveau aparate de atac frantuzesti Super Étendard, americane A-4 Skyhawk, ceva Mirage, un portavion perfect operational dotat chiar foarte bine cu aparate A-4Q Skyhawk, avioane anti-submarin Grumman S-2 Tracker (care si-au facut treaba in fata submarinelor nucleare britanice), elicoptere anti-submarin Sikorsky SH-3 Sea King. Dar ce-au fost si ce-au ajuns…

Cu toate acestea Washingtonul vegheza si desi Londra s-a opus unei posibile achizitii de aparate F 16 A/B, americanii spera sa-i convinga pe britanici sa se razgandeasca. Interesul american este sa blocheze orice apropiere intre China si Argentina, mai ales in contextul in care China ar dori sa detina o baza militara in Tara de Foc (Ushuaia) care ar avea ca scop supravegherea comunicatilor in acea parte a emisferei de sud.

Lucru cu care, in mod evident, americanii nu sunt de acord.

Dar argentinienii au macar bucuria ca au castigat Cupa Mondiala la fotbal.

O alta veste vine din Scandinavia, acolo unde Suedia a fost extrem de clara si a spus ca nu va oferi avioane Saab Gripen Ucrainei, in absolut nicio circumstanta: nici donatie, nici vanzare.

Fara alte comentarii.

GeorgeGMT

10 comentarii:

  1. Am fost in Argentina si am cativa amici pe acolo. Populatia e satula de armata dupa dictatura militara de care au avut parte, in zona aceea nu exista riscul izbucnirii unor conflicte, in general teritoriile nationale sunt bine delimitate si acceptate( mici discutii cu Chile in Ushuaia, Columia cu Venezuela). Daca nu ar exista coruptia endemica argentina ar fi peste noi cu mult, chiar pacat de tara frumoasa si de sistemul educational foarte bine pus la punct

    10
  2. Acolo se bat doua forte politice populiste, peronistii si populistii de dreapta. din cauza p;oliticilor de genul asta tara este de multa vreme in faliment, au avut nu stiu cate default-uri. In conditiile astea, si fara un dusman care sa justifice o astfel de achizitie, probabil vor ramane fara zburatoare la un moment dat.
    Aviz amatorilor, unde poate sa duca populismul

    4
  3. Argentina are un mare avantaj in caz de ‘bubuiala’ la nivel planetar. Impreuna cu Noua Zeelanda, Sudul Australiei, partea de sud a americii latine este oarecum feit de efectele unui razboi nuclear, precum si de curentii care pot purta radiatiile. Nici sistem nucler civil nu eista in zonele ale. Daca Argentina nu era macinata de coruptie si populism, astazi era minunea Americii latine dpdv economic. Are toate premisele. Dar precum in cazul Africii de Sud, ceva merge prost de 30 de ani incoace.

    9
  4. incepuseră ei bine in falkland maximizand pe distantă si elementul surpiza plus “birocratia” specifica marilor puteri care nu pot disloca forte militare consistente fara aprobari parlamentare/guvernamentale dar cand au inceput rotitele britanice sa functioneze la turatie optima au cazut in nas….nici nu se putea altfel.
    acum ce sa zic,proiectul lor de tara era cupa mondiala…l-au atins,poate au timp si de aviatia militara acum.

    8
  5. Bună constatarea cu cupa mondială, când ai deja trei la ce-ți mai trebuie aviație?? Dar dacă te atacă ăia care deja au cinci??
    Oricum, în opinia mea îl au pe Messi care în doi sau trei ani se retrage. Îl fac pilot că încă este în putere. Și cu un Super Etendard pansat cu leucoplast driblează orice antiaeriană, oricât de stratificată ar fi?

    5
  6. In acest moment, tatici in South America sunt baietii din Chile. 18 F5e, 56 F16(din care 10 block 50/52) si 3 E3A sentry. Brazilia e pistol cu apa pe langa Chile. Si Peru are o aviatie bunicica :12 Mirage2000+18 Mig29 si niste rapandule Su25. Iar presul argentinian cam are dreptate. Cand tara e, iarasi(a cata oara?) in pragul falimentului, sa dai niste miliarde pe fightere inutile e aiureala totala. S au inarmat odata cu final destination insulele falkland, si au luat o peste bot intr un mare stil, clar nu mai au ptr ce sa incerce again.

    2
  7. Zona e plina de violenta, insa de tipul intern: insurgente, razboaie civile, organizatii criminale si paramilitare. Intre state mai rarut ca-i mai dragut.
    Ultimul conflict in care a fost implicata Argentina (in afara de stupuditatea din 1982) s-a incheiat in 1870 (adica inainte de independenta Romaniei). Ultimul conflict la granitele Argentinei a fost intre Paraguay si Bolivia intre 1932 si 1935.
    N-au la granita rusi, chinezi sau alte natii cu tendinte expansioniste.
    Deci de ce s-ar grabi?

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *