Hormuz-2 testata, noi amanam pana la calendele…turcesti

O racheta anti-nava cu nume predestinat (in sensul ca in caz de razboi Iranul va incerca intotdeauna inchiderea Stramtorii Hormuz), a fost testata cu succes. Raza rachetei 250km, latimea Hormuzului – 40 km…

Nu conteaza acum cat de avansata este aceasta racheta, cat de rezistenta la contramasuri, lansezi 20, tre sa loveasca ceva, ideea de baza este insa similara cu nevoile noastre in materie de rachete AN cu baza la sol: adica sa poti angaja inamicul de la distanta si sa incerci sa faci interdictie navala cu racheta, submarinul, mina marina si aviatia (asta daca dotarea iti permite sa ridici aviatia).

Revenind la iranieni, racheta testata are o raza maxima de 300km si revenind la noi, o racheta anti-nava versatila si foarte moderna, lansabila atat de pe nave de lupta cat si de pe intalatii mobile la tarm sau de pe F 16 ar fi NSM/JSM celor de la Kongsberg, sau RBS 15MK III a celor de la Saab.

RBS 15 este principala racheta anti-nava la Marea Baltica (aflandu-se in dotarea cam tuturor riveranilor)  de unde am putea deduce ca este o varianta foarte utila in fata rusilor, iar Polonia a achizitionat relativ recent si baterii de coasta dotate cu NSM. Astfel Varsovia detine RBS 15 pe nave si in baterii de coasta mobile si NSM doar cu lansare de pe uscat, avand astfel avantajul a doua rachete foarte moderne dar dispunand fiecare de sisteme de ghidare – pe traiectoria finala – diferite: radar pentru RBS si imaging infrared homing pentru NSM.

Nu-i cazul nostru sa ne facem griji pentru pretul RBS/NSM, noi avem inca in dotare – doar cu numele – asa-zisa racheta antinava P 20 Termit, o racheta mai batrana, conceptual vorbind, decat majoritatea ofiterilor nostri superiori , o racheta care astazi nu mai poate fi folosita (nu s-au mai executat trageri de peste trei ani) dar pe care ne incapatanam s-o tinem inca in dotare, desi sansa este ca la lansare sa murim noi primii pana sa devina racheta un pericol pentru vreo nava inamica.

Raza Styxului?! Teoretic 80 km. Ce interdictie sa faci cu o astfel de racheta?! Cin” sa fie atat de prost sa se apropie de tine, in raza de 80 de km, cand rusii au rachete cu raze de 3-4 ori mai mari?!

Asadar o alta „arma” cu care mapnul zice ca-si poate indeplini misiuniile, din aceiasi jalnica colectie de arme-minciuni precum: intreaga noastra aparare AA (SA- Volhov, SA-6 KUB, OSA-AKM, CA 94/CA 95), tancurile noastre din anii „50 T 55, TAB-urile noastre 71, navele noastre zise „de lupta”, etc, etc…

Si daca tot am plecat de la Hormuz 2 si am ajuns la Styx sa mai amintim inca un program de dotare caruia i s-a pus cruce si ne referim aici la fregatele Type 22, astfel MApNul a anuntat in sfarsit ca modernizarea lor este din nou programata la „anu”si la multi ani” pe motiv ca turcii, care au castigat licitatia nu ar fi primit ok-ul companiilor occidentale pentru a importa sistemele de armament necesare…

Ca Turcia se afla deja sub embargo neoficial pentru tehnica militara am scris, nu pot insa sa nu remarc bafta chioara a guvernului. A scapat de modernizarea fregatelor aruncand vina pe turci, de parca indiferent daca otomanii nu ar fi fost sub sanctiuni astia ar fi dat banii…

GeorgeGMT

 

14 comentarii:

 1. totusi sa amani/anulezi majoritatea programelor de inzestrare fara niciun semn de intrebare ridicat de catre cineva din „establismentul” romanesc este mai mult decat curios.in ritmul asta orice rahat viseaza mustata este pus in aplicare de slugile sale fara niciun stres.toate aceste mutari trebuiesc contabilizate si decontate la momentul potrivit ca nu e stapan pe mosia lui din teleorman.

  • „totusi sa amani/anulezi majoritatea programelor de inzestrare fara niciun semn de intrebare ridicat de catre cineva din „establismentul” romanesc este mai mult decat curios”

   Exact! Baietii s-au inteles, presedintia nu comenteaza nimic, opozitia nu comenteaza nimic, de restu’ nu mai zic nimic ca-s ai lor. Totu-i bine si frumos, suntem pol de stabilitate, furnizor de securitate bla bla bla

   In afara de hotnews (dar care si astia au interesele lor) nimeni din presa nu comenteaza nimic de afacerile lui Dragnea, e tacere totala. RISE sunt singurii care au aratat care-i treaba cu Dragnea, chestii mult mai nasoale decat angajatele lu’ Bombonica.

   Totusi americanii nu fac atata lobby degeaba… Asa ca probabil se va face ceva, insa canci offset ca nu ne trebe.

   Asteptam liber la vizele de Canada.

 2. Dumnezeule?sa numai faci de astea atat de dimineata …enumerarea aia tehnica de la sfarsit parca e luata direct direct din Apocalipsa dupa Ioan.

 3. Lasa, ca pe noi ne apara NATO …

 4. Probabil, la noi in tara, cea mai avansata strategie militara, este cea de predare. Cred ca o sa ramana rusii impresionati de cat de repede si de bine ne vom misca in sensul asta! 🙂

 5. Programul „fregatelor” este un exemplu de „asa nu”. Navele au 30 de ani, din care juma’ de viata au stat inarmate la nivel de OPV.
  800 de milioane de lei pentru amandoua… Fonduri insuficiente…
  Macar de s-ar lua niste baterii de Harpoon ca tot au participat si cei de la Boeing la intalnirile de taina.

 6. http://www.alternativenews.ro/2016/09/ue-este-gata-sa-cedeze-romania.html

  Ca tot a venit vorba de razoial acu rusii….pare ca se da tonul la ala informational.

 7. Azi la emisiunea euroatlantica ministrul apărării a declarat că fregatele vor fi modernizate.

  • Exact! Acum o sa puna de o modernizare stealth vor folosi tehnologie klingoniana si fregatele vor fi dotate c torpile fotonice si stealth din ala klingonian, o sa termine rusii in pantalonii de acasa de frica noastra……….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *