Imagini cu Oplotul in teste

… filmarile sunt din Pakistan, unde a fost testat in 2015 comparativ cu VT-4 chinezesc (min. 10:20):

https://www.youtube.com/watch?v=-mA3ajSvC2g

 

si inca un set, cu principiile de functionare ale echipamentelor, dintr-un documentar:

noi nu avem imagini cu teste de la noi, nici macar de la Piranha IIIC, ca suntem siguri ca le-au testat la greu in poligoane inainte sa decida achizitia!

Norocul lui TR-85M1 a fost ca au venit cei de la BBC la un moment dat, iar in ultimii ani au fost cateva iesiri in poligoane, inclusiv in Germania, ca altfel nefilmat in actiune se stingea…

Poate candva… totusi, mai speram la imagini cu pestii de Amazon generatia V pe plaiuri mioritice, poate si inotand, daca Agilis-ul se lasa pagubas.

 

Share
1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Marius Zgureanu

29 de comentarii:

  1. Eu am inteles din articol ca avem si noi in dotare, deci avem sau nu ?

  2. Ma refer la sistemu de protectie

  3. Ar fi interesant de vazut si cum s-a comportat in testul comparativ cu VT4. Pe de o parte VT4 pare destul de avansat, si a preluat tehnologii chiar si de la Type99 (desi nu inteleg exact care); am ramas impresionat de ritmul de dezvoltare a unor modele/generatii noi de tancuri la chinezi.Pe de alta parte, faptul ca VT4 va fi preferat nu inseamna ca este superior Oplotului, o parte din decizie fiind „naturala” dat fiind ca au deja sute de VT1 in dotare.

      • Mutumesc!

        Am vazut mai multe opinii dar afara de capacitatea de livrare a ucrainienilor si predilectia pakistanezilor pentru tehnica chineza, nu m-am dumirit ce avantaje reale ar avea unul asupra celulalt.

        Tu cum vezi comparatia asta? Adica intr-o competitie virtuala in care ar conta doar aspectele tehnice (pentru ca despre cost presupun ca e greu de estimate ceva) care crezi ca ar fi avantajele si dezavantajele fiecaruia? As gasi interesanta si o opinie vis–a-vis de comparatia cu „adversarul” (nu stiu acum daca 90M sau Arjun).

        • Greu de zis, atata timp cat nu avem negru pe alb criteriile de evaluare si rezultatele…

          Pentru paki pare sa fie mai important transferul de tehnologie decat diferentele minore intre parametrii tehnici.

          Chinezul e mai modern ca si design, desi e o evolutie a unor linii de produse pe care le-au asimilat de la rusi, si de multe ori cu mai multe hibe decat originalele. Dar e si mai imatur fata de T-84, deci ar putea inca suferi e boli ale tineretii dincolo de calitatea componentelor.

          Ucraineanul, sincer, nu stiu daca mai poate careva sa-l produca de la zero, cu tot cu sasiu, fiind mai mult o modernizare a unor carcase existente. Problema la ucraineni nu e atat accesul la componente occidentale high-tech, cat raportul de pret pe care trebuie sa-l pastreze relativ jos. Familia T-80/84 a avut hibe de design si protectie, multe fiind rezolvate de modernizari mai ample, care inlocuiesc si autoloaderul. Depinde si ce componente folosesc pe loturile exportate, echipamentele de pe vehiculul de test putand fi usor diferite fata de cele de serie, de unde si teama paki.
          Desi mai vechi ca design, eu banuiesc ca ucraineanul se comporta mai bine decat chinezul, in situatii de test. Ce va fi in exploatare, posibil sa fie cu totul diferit, in functie de loturile de piese pentru echipamente, fiabilitatea lor, acordurile de transfer tehnologic, etc.

          Vezi apoi si ce au patit ucrainenii la competitiile de tancuri, sau chinezii la biatlonul rusesc…

        • Blindajul reactiv ucrainean pare sa asigure o protectie superioara la prima lovitura, fiind reactiv, insa apoi poate fi mai problematic daca n-ai caramizi reactive de rezerva la tine. Al chinezilor e pasiv si modular insa.
          La optronica ucrainenii au acces la Thales si alte minuni vestice, chinezii ar putea fi usor inferiori.
          Tunurile, daca sunt originalele, sunt cam la fel de performante si (im)precise. Daca ucrainenii si clientul opteaza pentru 120mm elvetian, e alta poveste. La munitii, ucrainenii au variante de proiectile ghidate. Chinezii parca nu stau asa bine.
          T-84 e mai compact decat VT-4, cu minusurile de rigoare pentru confortul echipajului, dar posibil si cu o rezerva de masa mai mare, pastrand agilitatea.
          Greu de comparat protectia de baza a carcaselor… dar ar trebui sa fie apropiata.

          • Multumesc!

            Concluzia mea este ca vorbim probabil de un duel echilibrat, cu plusuri si minusuri de partea ambelor. Totusi VT4 nu e chiar ce au chinezii mai bun, si este un produs „ieftin” fata de cele din dotarea PLA..

            Oricum un subiect foarte interesant. Cred ca Type99 este competitiv (de fapt poate superior) in fata tancurilor rusesti. Nu ma refer la T14 ci la T90M (pe care nu stiu daca il au deja in dotare). Perceptia mea este ca atat Rusia cat si China au mers pe strategia pasilor marunti, intr-o serie uriasa de modificari/actualizari/modernizari ale platformelor, dar Chinezii au prins viteza si in plus au inceput sa adopte si principii, elemente conceptuale si tehnica occidentale, obtinand la ora actuala un tanc…foarte scump chiar si pentru buzunarul lor, de unde si dotarea limitata cantitativ, in completarea modelelor „de masa” (chiar si astpectul asta cred eu ca poate fi privit ca o desprindere de doctrina ruseasca). Alta diferenta ar fi ca 99-le este in dotarea active, si inca de ceva vreme 🙂

            Ca fapt divers, m-am uitat un pic si intr-un articol mai vechi al tau (cel cu filmuletele din fabric) si unul mai vechi al lui George legat de variantele ce vor intra in dotarea armatei ruse (cu interminabilele amanari ).

        • A scris si @Marius Zgureanu, ucrainieii stau foarte bine la blindajul reactiv (mai bine ca rusi care si ei au ERA bun) de aceea in timpul conflictului din est ambii au trebui sa foloseasca si obuze explozive pt. a decapita tancul adversarului, penetratorele cinetice devenind riscant de folosit (ineficiente). Se astepta ca inamicul sa vina pe la 500m si bum (Gvozdika au folosit. chiar si 100mm), era mult mai sigur ca folosirea proiectilelor cinetice care erau „barate” de blindajul reactiv.

          Probabil si de aceea americanii au renuntat la dezvoltarea unui sistem activ de protectie (importa de la evrei) si dezvolta ERA care pare foarte promitator (mai ales pt. vehicule mai mici).

          In Romania nimic nou, se continua distrugerea industriei de armament si deci a capacitaii de aparare ultimul caz fiind cel al armei de asalt si camioanelor. Daca nu poti opri dotarea macar fai sa importe ca sa poti sabota productia interna, componetele necesare la cei ai importat fi oprite oricand si te uiti la ele.

          Este strigator la cer sa importi arma de asalt si camioane, cand tu poti construi si cand planurile sunt de trecere la 6.8mm.

  4. Daca Pakistan cumpără oplot, face ce mai mare greșeală…vezi exemplul Tailandei cu fieratania…la fel și cu transportorul btr-4. Ăștia nu mai sunt în stare să scoată ceva cât de cât calitativ…În opinia mea, au ajuns mai rău decât erau înainte de „revoluție”…doar părerea mea.

  5. Ucraina va continua sa se rupa. Doar un razboi ar reusi sa-i puna cap la cap pe toti insa asta e putin probabil. Pana atunci, estul este in vizorul Rusiei, vestul in vizorul Poloniei, sud-vestul in vizorul Ungariei.
    Ucraina are de toate: comunisti,nazisti,mafie rusa,mafie evreiasca, mafie chinezeasca,interlopi propri ,mercenari. Are de toate ,numai stat de drept nu are.
    Este o Basarabie mai mare, mai dura si mult mai agresiva.

  6. De Bizonii nostrii se mai ocupa cineva? Un RK ceva , o modernizare. Citi mai avem operationali pe bune?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *