Simpozion – concluzii. Vesti bune si mai putin bune, TBT 8×8 si arma de asalt.

Desi aflasem de ceva timp de acest lucru, neputand sa-l verific, am preferat sa nu-l fac public, insa in cadrul Simpozionului de joi informatia a fost reinterata, public de aceasta data: in decembrie 2012 o delegatie suedeza, nu stiu daca a Saab sau a guvernului, a venit cu o oferta pentru avioane Gripen catre partea romana la un pret revizuit. Oferta este o imbunatatire sau o reluare a ceea ce suedezii declarau odata cu anuntul nostru privind avioanele F-16 portugheze, si anume ca Saab-ul poate oferi 12 avioane noi, incadrandu-se in liniii mari in bugetul pus la bataie de Romania. Nu cunosc alte amanunte, nu stiu despre ce avioane ar putea fi vorba, insa in mod clar Suedia a intarit si se pare revizuit, in sens pozitiv pentru noi, oferta pentru avioane de lupta.

Tot in cadrul simpozionului, domnul Marian Gialceava, directorul tehnic al Companiei Nationale ROMARM, a declarat  ca programul armei de asalt merge bine, problema este insa inexistenta unei garantii ca arma va fi si cumparat de catre Armata. Aici unii dintre voi ar putea argumenta ca mai intai sa faca ROMARM-ul o arma de calitate si apoi mai vedem ce si cum. Din pacate o astfel de logica este totalmente gresita, din urmatoarele puncte de vedere:  Cugirul nu s-a apucat sa proiecteze si sa construiasca o noua arma de asalt pe motiv de hobby, ci avand la baza o comanda si un caiet de sarcini facut de armata. Asadar atat timp cat noua arma de asalt va respecta criteriile din caietul de sarcini, MApN este cam obligat s-o cumpere.

O veste ceva mai buna vine din partea programului TBT 8×8, acolo unde in a doua partea a lunii aprilie vor incepe testele balistice la carcasa noului transportor, carcasa care, conform cu declaratile domnului Gialceava, va fi din standard la nivelul de protectie 3. Tot referitor la TBT, domnia sa mi-a spus, din pacate vorbeam la prezidiu si nu se vede pe inregistrarea video, ca trenul de rulare, asa-zisul IVECO (si eu tot de IVECO stiam si am scris) va fi de facto de conceptie romaneasca, doar UTI va integra pe noul transportor sistemele electronice.

Cam atat deocamdata cu vestile de la intalnire.

Bineinteles ca discutia de baza in cadrul Simpozionului a fost Offsetul si dotarea Armatei. Din pacate am constatat, desi nu este nici o noutate, ca insasi termenul de OFFSET deranjeaza autoritatile noastre conductoare. O discutie serioasa pe aceasta tema s-a purtat in cadrul intalnirii, dar numai intre membrii Industriei de Aparare, si bineinteles ca toti cunosteau foarte bine acest concept si il vor folosit si aplicat cat mai repede, nu acelasi lucru putem spune si despre decidentii politici.

 

M-am convins acum, pe propria mea piele si Marius odata cu mine, ca cei care au puterea in mana stiu despre ce vorbim noi astia mai mici, si poate tocmai de aceea (materialele care au fost folosite in cadrul dezbaterilor au fost transmise cu ceva vreme inainte catre ministere) nu ne-au onorat cu prezenta, o astfel de discutie fiind bineinteles, incomoda.

Un gust amar sa vezi industria de aparare cerand dreptul la viata, si nu la viata lor, ci pentru viata noastra.

Am din ce in ce mai mult senzatia ca aceasta ramura economica extraordinar de importanta va fi lasata sa moara, va fi in continuare indatorata in mod incorect, iar mai apoi lichidata, iar o data cu iesirea din peisaj a industriei militare romanesti, ne putem lua adio si de la o Armata Romana decent si solid dotata, de la o Armata Romana demna, ca forta si dotare, de la notiunea de armata si nu cea de Poltitie Aeriana, sau trupe de mentinerea pacii si anti-insurgenta, pentru ca pana la urma se pare ca spre acest lucru ne indreptam.

Avem inca oamenii deosebiti, patrioti adevarati, oameni care inteleg exact cum se invarte lumea, din pacate insa acesti oameni nu sunt si in structurile de conducere ale Tarii…

Primul vorbitor este dl. Aurel Cazacu fost director ROMTEHNICA, cel de-al doilea, directorul ROMAERO, iar al treilea vorbitor este dl. C-tin Bucuroiu, liderul de sindicat de la U.M. Moreni

 

Ca o ultima observatie, faptul ca cele doua fabrici implicate in programele nationale: “Arma de asalt” si “Transportor blindat pentru trupe 8×8”, nu au contracte ferme de achizitie a produselor pe care le dezvolta, contracte care sa garanteze ROMARM faptul ca un anumit numar minim de arme si transportoare vor fi achizitionate, daca vor respecta intocmai caietele de sarcini, este de facto o alta lovitura sub centura data de politic, Industriei de Aparare!

Practic, cu ultimele forte si fonduri, cele doua companii subordonate ROMARM incearca sa atinga parametrii tehnici si de calitate pentru cele doua produse comandate de catre MApN, dar o fac pe riscul lor, neavand absolut nici o garantie ca Armata va cumpara produsele dezvoltate de ei. Ori faptul ca nu exista un contract minimal garantat de achizitie, blocheaza orice sansa ca cele doua fabrici sa acceseze linii de credit pentru finalizarea prototipurilor, productiei de preserie si mai apoi sa se pregateasca pentru productia de serie si sunt astfel blestemate la subfinantare, la o dezvoltare extrem de greoaie si poate intarziata, toate aceaste deoarece sa lansezi programe nationale de cercetare-dezvoltare de produse militare noi, dar sa nu garantezi un numar minim de produse achiztionate, este similar cu o hemoragie masiva, poate ultima, pentru Industria de Aparare.

Nimeni nu ne poate garanta cu dupa definitivarea si omologarea celor doua produse, MApN-ul le va si cumpara, lasand astfel in faliment si datorii doua fabrici foarte performante, pentru ca mai apoi sa ne trezim cu cine stie ce investitor strain care preia cele doua programe strategice…

 

Iar pe pagina Armata Romana din bara de sus, veti gasi intregul material prezentat in cadrul Simpozionului de catre RomaniaMilitary.

 

GeorgeGMT

15 comentarii:

  1. Salut George, nota 11 pt ce ati realizat tu si Marius. Si 2 sugestii:
    1. De ce nu incearca ROMARM-ul sa vanda agresiv SAUR 2 sau TBT pe afara (irakienii cred ca s-au fript destul cu rablele ucrainene si n-ar zice nu daca ar fi invitati pe la Moreni sa vada altceva…). Decat sa astepte dupa dobitocii care ne conduc mai bine ar pune deoparte niste bani de protocol si ar invita niste baieti cu petrodolari sa ne vada ospitalitatea…se intelege unde bat.
    2. Ce ati facut voi este super si merita toata lauda dar daca vreti sa aduceti politrucii la masa va trebuie o televiziune draga lor: Realitatea sau Antena 3 (Radu Tudor cred ca ar putea fi convins) care sa-i puna fata in fata cu cei din industria de aparare si cu voi.

    • Contractele de armament se fac intotdeauna de la guvern la guvern. ROMARM-ul obtinuse practic contractul cu Irak-ul dar afacerea a fost blocata la nivel guvernamental.
      Radu Tudor a fost invitat, din pacate a fost obligat sa decline invitatia. Pai daca nu vin ei cand discutile s-ar fi purtat practic intr-un cadru inchis, de ce crezi ca ar veni, ca de fata cu televiziunile sa fie obligati sa raspunda la intrebarile puse de cei din industrie?!

      • Era normal ca Radu Tudor sa refuze participarea la simpozion. Dupa ce, in ultimii doi ani, a facut spume la gura impotriva tradatorilor de tara (fostii guvernanti) acum ar trebui sa explice de ce favoritii sai, ajunsi la guvernare, nu ridica un deget (cu exceptia mijlociului) pentru dotarea armatei si pentru industria de aparare.

      • Ai perfecta dreptate cu sintagma de la guvern la guvern cand exista guverne carora le pasa de tara lor dar la noi stim cu totii ca asa ceva nu se poate (intr-un fel ma socheaza ca un guvern din PSD – cele mai multe proiecte de echipamente noi / modernizate au fost realizate pe vremea lui Nastase si liberali – va mai aduceti aminte ce sustinator infocat era Melescanu pentru EF, nu e in stare sa faca nimic mai mult decat lichelele pedeliste…). Deci in acest nefericit caz ROMARM-ul poate prelua initiativa in sensul macar de a promova mai agresiv produsele si a organiza vizitele unor seici pe la noi (si ei au sfatuitori care se multumesc cu mai putin…) si astfel cred ca s-ar sesiza si adormitul de Dusa & CO. (cand a plecat Dobritoiu am crezut ca vine unul mai dezghetat dar am cazut din lac in put).
        In privinta televiziunilor ar trebui cumva speculata rivalitatea care incepe sa apara intre PSD si PNL (ati vazut ce a patit Ponta la Antena 3). Adica Dusa ar putea fi invitat la Antena 3 (clar de partea PNL in caz de caft) si alde Dobritoiu la RTV (televiziunea de casa a PSD). Ideea este ca atat timp cat mai exista USL cei doi distinsi mai sus mentionati nu vor avea tupeul sa refuze (n-ar da bine in coalitie).
        Doar niste idei … mai era parca unul care zicea ca scopul scuza mijloacele deci daca aveti ceva contacte ati putea sa le sugerati pe fata asta.

    • cred ca doar otv lui DD ar misca ceva ati mai auzit ceva din parlament de cind lau interzis?

  2. Oameni buni ! Cu mama dracului integreaza UTI sistemele electronice ?
    Aia habar nu au pe ce lume traiesc ! Vai de noi !

  3. Aici parerea mea se ascunde o problema mare. Moreni si Cugir din banii lor dezvolta produsele dar armata nu le comanda. Si asa se poate pune lacatul pe Moreni mai ales. Nu o sa mai aiba bani de nimic nici de salarii. George macar aia de la Moreni mai lucreaza si pt alte firme in afara de armata? Prelucrari mecanice , etcc?

  4. Din pacate Gripenul nu va fi cumparat de Romania, indiferent ce pret ar avea.
    Ce interes ar fi avut oficialii romani sa blocheze vanzarea de TAB-uri catre Irak decat un comision substantial primit de la ucraineni?Ce tampenie specifica clasei noastre politice.
    Normal ca politicienii romani si oficialii din MAPN cunosc foarte bine nevoile armatei noastre, care ar fi cele mai bune optiuni pentru a o dota corespunzator, insa din meschinarie au aceasta atitudine de cacao.Ei au in calcul doar jocurile lor murdare, benefice doar lor.

  5. Am auzit ca la Cugir vand astia la kil cartuse,ba chiar se zvoneste ca ar vinde si obuze de tun.

    • cartusele sunt la inceput si au suferit urat la imagine din cauza returnarii a cateva milioane de cartuse. Cel putin asta este zvonistica.
      In SUA imaginea Cugirului este cat de cat buna cu orecare accente de nemultumire datorita calitatii care variaza multisor. Partea interesanta este ca sunt foarte multi doritori de munitie si pe Youtube sunt destul de multi utilizatori care sunt incantati de munitia romaneasca care este cumparata prin Century Arms

  6. Foarte bun lucru ati realizat George si Marius ! Felicitari ! Macar observ ca sunt romani care cel putin mai incearca sa miste ceva pe plan autohton . Dar usor ironic [daca nu dezamagit de aia …de sus], cred ca a lipsit un punct important pe ordinea de zi a simpozionului , si anume : Cum ne putem lua soarta in maini , cei care dorim sa simtim ca suntem si altceva decat buzunare umblatoare pt. niste slugoi lasi ? Cred ca ar trebui discutat chiar ca strategie nationala de dezvoltare ,pt. ca aia oricum is vanduti de mult , nu se mai pot intoarce .Ar trebui probabil infintat un soi de omg sau Birou Independent de Sanctionare a Abuzurilor si Indiferentei Clasei Conducatoare , prin care bani care ar ajunge in fundu lor gras , sa poata fi convertit in ceea ce ii trebuie cu adevarat Soldatului [din orice domeniu cu puterea acestuia de a cere ], nu ”armatei ” ,si poate fi realizat aici .Multe asa zise biruri care se pierd in neant , ar trebui plasate cat mai direct si transparent [poate prin sistem bancar [online]?, direct unde ar fi nevoie , OCOLINDU-i pe dobitoci. Eventua ar trebui sa reintroducem o lege cu privire la distrugerea economiei nationale si a batjocorii fata de cetatean ca pe vremea lu ‘ ceasca ! [ oare o petitie online ar rezolva asa ceva ?] Din pacate desi pare puieril , cred ca o asemenea discutie ar trebui luata in considerare la dezbateri …aia se sperie numai cand boul devine catar ,altfel ,oricat de profesionale si normale ar fi acestea , ”aia ” le vor zadarnici din nou dintr-un pocnet de degete .

  7. nu ma mira ca nu au venit la discutia despre offset – logica este sa se distruga, nu sa se construiasca.

    apoi se pot importa lucruri, cate o chestie de ici, una de colo si asa iese o armata pestrita si fara adancime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *