RFI pentru Mobile Long Range 3D Radar

rfi1 3d radar

Intre timp polonezii tocmai au primit 3 radare fixe cu raza lunga Selex RAT 31DL, iar letonii cumpara 3 radare tot de tip TPS77 MRR.

ACTTM

http://www.rumaniamilitary.ro/cu-ce-vom-inlocui-batranul-p-18

http://www.rumaniamilitary.ro/radare-cu-raza-lunga-la-moda

http://www.rumaniamilitary.ro/la-altii-se-poate-2

Lockheed Martin

57 de comentarii:

    • Cat costa unul ca al letonilor? Mrr parca…

      • http://www.defenseindustrydaily.com/iraq-orders-a-long-range-radar-06880/
        AN/TPS-77 – fix
        Lockheed Martin Corp., Lockheed Martin MS2 Tactical Systems in Eagan, MN receives $26 million firm-fixed-price/cost-plus-fixed-fee contract to provide a turn-key “Long Range Radar 2” site for the Iraqi Air Force, as a Foreign Military Sales contract.

        Pentru MRR
        http://www.lsm.lv/en/article/societ/society/latvia-signs-deal-for-us-military-radar.a148335/

        „The amount Latvia will pay was not disclosed, however previous deals suggest a cost price of around $15-$20m per unit depending upon exact specification.”

        • Am vazut ca la rectificarea bugetara de ieri MAPN a primit 588 milioane de lei pentru achizitii. Stii ceva despre programele vizate de rectificarea asta? Sa fie vorba despre radarele astea, despre initierea procesului de modernizare a fregatelor sau altceva? Stie careva ceva despre asta? 🙂

          • Ma faci sa „ma” repet. Gauri de acoperit cu banii aia au destule…

            plata doar pentru rata la F-16 de anul acesta (2015) era planficata la valoarea de: 769,5 milioane lei (oare a fost deja facuta?):
            http://www.rumaniamilitary.ro/afacerea-f-16-portugheze-amanuntele-contractului

            raman de achitat
            – 2016: 742,5 milioane lei
            – 2017: 283,5 milioane lei

            • Eu stiu ca ratele la avioane sunt item separat in buget. Dar la romani se poate orice …

              • si eu stiam, dar nu poti fi sigur de nimic cu astia, ca joaca alba-neagra.
                Cum a fost si anul trecut, cand au alocat iar o suma din asta la aparare, ca pe urma sa se spuna ca era de fapt linie de credit, daca militarii faceau achizitie… si cum n-a fost vreo achizitie semnificativa, mare parte din ei s-au intors la buget, cu exceptia a vreo 50-60 de milioane.

                • Nu este adevarat.
                  La unele unitati din MApN care au primit la rectificarea din 2014 credite de angajament (asa se numesc), acestea au fost folosite in proportie de cca. 99,…%. Adica creditele de angajament au devenit, in urma incheierii contractelor, respectiv executiei acestora, bani in buget si acestia au fost utilizati.
                  Cred ca trebuie sa iti dai mai putin cu parerea. Una este sa STII si cu totul altceva este sa CREZI.
                  Ce zici?

                  • Si care este suma totala care a fost cheltuita, insumat, de acele „unele unitati din MApN”?
                    A depasit 60 mil. Ron?

                    Cam greu de crezut ca s-au cheltuit cateva sute de milioane Ron, fara sa se vada nici o achizitie semnificativa (nu ma refer la munitie pentru mitraliere, tunuri sau piese de schimb si revizii). La asta ma refer!

                    • Raspunsul este DA. Si este valabil pentru „unele din unitatile” uneia din categoriile de forte.
                      Informatiile mele sunt, din pacate, limitate. Mi-ar fi placut sa scriu pe subiectul asta la nivelul MApN, dar…
                      Si, da, sa stii ca s-au cheltuit sume importante pentru revizii, munitie, piese de schimb, combustibili, etc din acele credite de angajament.
                      Consideri ca astea nu sunt necesare? Sunt absolut necesare altfel, nu poti opera anumite sisteme si nu poti sustine anumite activitati. Masina mea, de exemplu, are nevoie de toate astea, altfel ma uit la ea ca la o piesa de muzeu.
                      Oricum, sunt un fan al acestui blog, il citesc cu placere si scriu doar atunci cand simt ca e nevoie de niste corectii si stiu ceva sigur. Altfel, nu ma bag.

                    • eu cand am zis de 50-60 de mil., erau datele pana la un moment dat pentru ce s-a cheltuit din credit… si nu mai era mult pana la capatul perioadei de alocare.

                    • Zgurene, sa mergi cu tancul pe campie costa o caruta de bani…probabil ca au luat banii aia si i-au bagat in motorina, gloante, obuze si ce o mai fi. Exercitiile alea au scos pe camp o multime de tehnica de lupta, care se mai strica, etc…

                      Naiba stie…

                    • adica peste 100 mil. euro doar in operare de T-55, TR-85 si TAB-uri, elicoptere si cateva Lancer??

                    • @Hercules: Ok…si mai exact in ce au bagat banii? Ce au reparat? T55uri (nu e ceva peiorativ, ca si alea trebuiesc reparate)?
                      Ce stii, mai exact?

                    • @Zgureanu

                      Nu stim cat de distruse erau T55urile, Bizonii, MLIurile si Taburile. Posibil sa le fi luat la reparatii, si daca vorbim de cateva sute de vehicule, se strang bani. Ca ma indoiesc ca poti sa mergi sute de km cu niste fieratanii vechi de 30-40 de ani si sa nu se strice.
                      Oricum tehnica noua nu au luat, ca aflam pina acum. Nici imbunatatiri nu s-au facut la ele. Deci banii au mers pe reparatii, munitie si spagi.

                    • nu au fost sute. Iti spune si in documentarul de la Digi de pana in 30 de tAB-uri si similar pentru tancuri in revizie. La astea mai adaugi niste Lancer-e si niste Pume si IAR-99. De distruse, masinile au cam fost, ca nu le-au facut reviziile cand trebuia.

                    • Pai acolo.

                      30 tancuri + 30 taburi + MLIurile sunt vreo 100 de masini. Mai pui avioanele si elicopterele. Mai pui munitia si benzina si nu iti ajung 100 mil eur…

                    • usurel, ca alea toate nu s-au facut numai pe executia aia, adica doar pe suma alocata pomenita mai sus!

                      Cu astea nu papi peste 100 mil. euro

                    • @Marius Z. Cheltuirea bugetului nu a avut si nu are, in general, o evolutie liniara. Cele mai multe plati catre furnizori s-au facut in ultima luna. De ce? Pentru ca inainte de a plati trebuie sa primesti produsele si serviciile respective. Asta necesita timp, de la saptamani la luni. Ordonanta respectiva a fost emisa in jur de 1 august. Pana s-au facut licitatiile sau s-au negociat contractele a durat ceva. Plus timpul de executie sau cel pana la livrare. Unii furnizori au probleme chiar mari cu aducerea din import a unor materii prime, piese, etc. Nu o mai lungesc, cred ca are sens ceea ce spun…

                      @LionHeart La categoria de forte despre care vorbesc eu, s-au facut reparatii capitale si reparatii curente mai ales la sistemele care avusesera parte in ultimul timp si de canibalizare, deci, in mod evident, costurile au fost mai mari.
                      Asa cum am scris mai sus, s-au achizitionat si piese de schimb, tocmai ca sa existe un stoc si sa nu se mai recurga atat de des la canibalizare.
                      De asemenea, s-a achizitionat si combustibil suplimentar, tot pentru completarea stocurilor. Si multe altele, nu neaparat mai putin importante …
                      Sper ca intelegi ideea de baza: reparatii importante si stocuri.

  1. Da’ numai „ochelari” cauta sa cumpere ai nostri?
    Niste „pietre” , „bâte de baseball” ceva ,acolo, când ?

    • Mi-ai luat vorba din gură. La ce bun să ai radar ultra-performant dacă nu ai o antiaeriană și o aviație militară pe măsură.

      Frecție la un picior de lemn…

      • Ba e foarte buna preventia. Sa stie bajetii cand sa fuga in buncare! 🙂 Sa aibe timp sa-si care cu ei catelul, purcelul, nevestele, copiii, amantele si grosul furaciunilor transportabile…..bani, aur, bijuterii si alte bunuri de valoare! 🙂

        Apoi scapa cine poate! 🙂 Dumnezeu cu mila….

  2. Are rost doar daca sefu’ te vrea pandar si atat. Dar noi trebuie sa gandim coerent.
    Cine sunt cei mai importanti potentiali dusmani ai Ro? Rusia si Ukraina.
    Ce au ei mult si bun? Rachete si tancuri.
    Atunci, hai sa betonam sistemul anti-racheta si sistemul anti-tanc. Patriot si restul, elicoptere de atac si lansatoare anti tanc. Plus 80-90 de avioane generatia 4,macar.
    Cand ma uit ce sume vehiculeaza DNA ca s-ar fi furat de X sau Y , ma gandesc ca nu ar fii chiar asa greu sa ne dotam Armata cu tot ce are nevoie.

  3. Nu e chiar asa, am actualizat articolul cu achizitia plonezilor si cea a letonilor, care completeaza reteaua pe flancul estic al NATO.

    Se pare ca la RFI-ul nostru mai vechi, Mobile long range radar tridimensional systems RFI, nu prea a raspuns nimeni, sau nu cine trebuia 🙂

    http://www.acttm.ro/images/stories/Doc/rfi3dradar.pdf

  4. Pai normal Mariuse, cine se mai incurca cu „achizitorii” nostri? Noi suntem oameni seriosi? Noi cerem doar RFI-uri si cam atat, anii trec, leafa le merge…Producatorii nu-s prosti, piata si, implicit, cumparatorii, este atent monitorizata. Vad cine cumpara si cine se face c-ar cumpara, asa ca nu mai pun botul la toti neica nimeni gargaragii. Pe la expozitiile miliare din RO, vin din ce in ce mai putini expozanti, si-asta fiindca NU MERITA. Iar ai nostri expun aceleasi lucruri, de le-au invatat si copiii, bastanii cu epoleti se amagesc/ne amagesc c-avem…Totul este doar de fatada, RFI-urile asijdeea! Poate 1-2, maxim 12 CEVA/UNDEVA/CANDVA, si-atat, in rest doar gargara.

    • cred ca de data asta ii impinge cineva de la spate, ca prea e simultan cu balticii…

      • si eu cred ca sunt un pic presatzi 🙂 , mai un DNA, mai un ambasador, cu bata in cap asa usor se mai carmeste turma de boi, ca daca era dupa ei era ca si pana acuma…

        povestea ca „nu ne dau bani” le’a convenit de minune atat timp cat le’au platit salariile, altfel de ce sa se inarmeze cu ceva care sa ameninte si sa le creeze probleme eventual sa’i puna la munca, mai bine dezarmati, neamenintzatori, pasnici si salariatzi 🙂

        FPSuri au destule, acuma vor sa cumpare si mobile ca deh, o balistica o maslina, si mai vor si TBM capability
        Parca au mai comandat si vreo 4 medium range, detectzie avem cacalau

        Se strange scutul antibalistic in jurul rusilor, d’aia, si ordinele nu se discuta

        Daca n’avem noi rachete au ailaltzi mai mari, atat timp cat sunt interconectatzi, am citit acu cateva zile au facut tragere antibalistica pe langa Scots-Land cu Standard lansat de americani cu date radar de pe o nava olandeza, probabil SMART-L de pe vreun De Zeven Provincien

        Tu ai detectzia, ei au rachetele, munca in echipa 🙂

        Vedem ce solutie tehnica breb au ales romulanii pt fregate, daca nu iau un Mk41VLS cu un radar bun sunt chiar tampitzi…daca tot se freaca pe scuturi antibalistice si interoperabilitate cu americanii asa ceva ar trebui sa instaleze, nu vreun radar englezesc sau israelian si vreun amarat de point-defense CIWS…

        • Prin 2009, relatari din wikileaks, aratau ca romulanii nostri erau interesati sa doteze frecatele alea englezesti luate de Nastase pe spaga, cu sistemul AEGIS. Mai vreau 1 – 2 submarine cu propulsie nucleara americane la SH si inca multe bunatati americane. Asa de bune si de multe incat au ramas americanii blocati ai au trebuit sa le dea cu flit in maniera subtila si gentila, dar tare mirati au mai ramas de asa pretentii romanesti. Bine ca intre timp a venit criza si romanii au ramas doar la vechile obiceiuri de furat si cam atat. Erau din relatarile alea in care marinarul o dadea de ceasul mortii ca el sare la smardoiala cu rusii daca intra aia in Basarabia ca in Georgia. Ca ar fi sarit el si inainte, da pai acum(de parca ziceai ca ne-am dotat cu bomba nucleara pe ascuns si alta nu) si din astea. De retinut este nu doar interesul nostru de atunci pentru armele alea, ci si referirile ambasadorului american care afirma raspicat catre intrebarea venita de la Washington, ca daca romanii se pricep sa opereze asa ceva. raspunsul a fost CATEGORC DA!!!

          Acum, avand in vedere schimbarile aparute de atunci si legatura cu Deveselu, este oare posibil sa fie luata in calcul din nou aceasta varianta? Ca de noi, ca impusa de ei…nu mai conteaza. AEGIS romanesc…? 🙂

          • Bre … matale chiar crezi tot ce vezi pe wiki-miki-friki…leaks ala?
            Documentele alea sunt contrafacute in mare majoritate…
            Pai daca era adevarat macar 10% din tot ce indruga ei pe wiki-friki leacksu’ ala ambasada Ecuadorului din regatu’ vecin cu GSG-u’ lua foc de jdemii de ori pana acum… O fi si vreo tara importanta Ecuadoru’ de nu poate Unchiu’ Sam sa nu-i forteze mana sub o forma sau alta….
            La fel cu Snowden… ala a iesit la rampa cu super mega „dezvaluiri” care erau demult stiute si parastiute in cadrul comunitatii informatice de pe tot globu’….
            Ca sa fie treaba completa toti ciudatii pamantului au sarit repede sa-si instaleze Tails (ca pe asta se dadea pe internet Snowden)… care intre altele folosea Tor….dezvoltat si imbunatatit ghici de cine…
            Da’ asa este babulanu’… pune botu’ la orice este prezentat cu surle si trambite in media….

        • @ GSG Singurul loc unde ar putea instala Mk41VLS este in prova, in fata comenzii ceea ce ar necesita modificari importante nu numai la suprastructura dar si la ce e in ea de unde vor rezulta probabil costuri mari. Plus ca nu stim ce raza vor pentru AA-ul fregatelor, ideal ar fi sa fie ceva cu raza mai mare de actiune ca sa poata face acoperirea AA a unei suprafete cat mai mari.
          Plus ca nu stim daca incape acolo, asta numai Eroul stie… 🙂
          Banuiesc ca inarmarea completa se va face pe stilul Type 22 Batch 3 sau Almirante Williams ceea ce n-ar fi tocmai rau. Daca ar pune Mk41VLS, ar fi prima Type 22 cu asa ceva ever! 🙂

          • Si probabil si ultima Type 22 cu asa ceva ever! 🙂

          • e loc liber prin fatza comenzii pt macar un 8 cell, ce modificari importante, oricum or sa faca modificari, ca e prima sau ultima nu mai conteaza, copaia e doar o carapace suficient de mare pe care potzi instala destule, numa sa vrei, daca ai Mk41 ai lansatorul pt tot ce vrei, de la Tomahawk, ASROC la Standard si LRASM, iti trimit aia si munitie in caz de criza, asta inseamna interoperabilitate, ai comunicatziile, ai senzorii, ai lansatoarele, ai oamenii, munitie ti-or mai da ei daca esti tampit si n’ai sau daca ramai fara

            cu atat mai mult cu cat avem Deveselu si maidanezii amenintza ca aduc Tu22M23 in Crimeea si rachete de croaziera in MN, ar face sens o acoperire AA buna in calea lor, daca pun vreun point defense gen Seawolf sau mai stiu eu ce nenorocire sunt tampitzi, din pacate stim ca’s cam tampitzi, poate sa le dea cine trebuie lista cu ce trebuie instalat pe ele

            • Pai sigur vor primi lista ” cu ce trebuie instalat pe ele”…
              Tu chiar crezi ca astia fac pe prostu’ de capu’ lor?

            • Daca se fac modificari structurale vor trebui sa-i implice pe cei de la BAE pentru ca ei au schitele initiale si drepturile asupra designului, cel putin din cate stiu eu. Pe scurt sunt cei mai indreptatiti sa se apuce sa dea cu flexu’ pe acolo.
              Cand am zis ca e prima si ultima type 22 cu VLS m-am referit in special la faptul ca alte type 22 nu prea mai sunt pe lumea asta, asa ca ale noastre vor fi probabil singurele cu VLS in istoria type 22 🙂
              Si mie mi-ar placea Mk41 pentru simplul fapt ca este foarte versatil si am vedea in felul asta (presupunand ca nu vorbim de costuri exorbitante care sa presupuna lipsa completa de viabilitate economica a proiectului) si ce rol ne atribuie partenerii nostri in Marea Neagra. Faptul ca Mk41 poate lansa Tomahawk ne-ar propulsa brusc in randul tarilor cu ambitii strategice regionale si sa vezi atunci ce explozie de retorica ruseasca va urma!
              Cat despre „lista”, este clar ca ni se acorda „consultanta” in acord cu strategia americana din zona, din acest motiv spuneam mai jos sa acordam putin credit celor care ne ajuta sa ne inarmam…

              • las ca se intzeleg ei, englezii taie cu flexul, americanii instaleaza VLSul

                VLSul ala ar fi un upgrade de bun simtz, Tomahawk n-o sa pupam, nu lasa aia asa ceva pe mana noastra, dar rusii tot or sa se streseze pt ca nu pot sa stie exact-exact ce au instalat americanii noaptea prin containerele alea

                asa vedem si daca ne apara ei in continuare cu AEGISurile si noi o sa dam in continuare din coditza cu vreun Phalanx ceva pe ele (sau daca se merge pe englezi vreun CAMM sau mai bine Seawolf ca tot or sa scape de ele si vor deveni 2nd handuri nou-noutze) la misiuni internatzionale de alergat chiratzii

                sau daca se bazeaza careva pe noi pt vreo alarmare serioasa/area-defense in zona

                la cum ai cunoastem pe ai nostri eu as miza in continuare pe datul din coditza 🙂

            • Iti dai seama ca o sa primeasca lista :). Doar nu lasa americanii pe bajetii nostri sa faca ceva de capul lor? Ca sigur rateaza…

              Daca ar fi dupa ei ar inarma frecatele asa:
              1. Aa pe baza de rachete – 4 baieti stau cu cate o IGLAS pe umar si cand vad avioanele inamice trag dupa ele. Daca nu apuca sa le vada, ginion…
              2. 2 Mitraliere 2x30mm, una la pupa una la prova fiecare cu servantii ei, si daca vin avioanele din lateral, le muta unde au nevoie de ele
              3. Antisubmarin niste Maliutka. Functioneaza asa – cand iese submarinul la suprafata sa dea lovitura de gratie, trag cu 2-3 Maliutka in el si il scufunda.

              Toate astea la suma modica de 200 mil EUR. Adica 500k eur pentru sculele in sinte si 199.5 mil eur pentru spagi.

            • VLS-„urili” alea din fata vor fi sa si le traga direct in cabina de comanda, sau poate unele in jos, cand sabordeaza nava sa n-o captureze rusii.
              Daca tot cumpara rachete de ajuns pentru doar cate o salva, macar sa o foloseasca intelept 🙂

              Pe de alta parte, 8 VLS-uri nu-s cam multe (MK 41 Mod 5, Anzac-class frigates, 8 cells)? 32 xESSM 🙂
              http://www.rumaniamilitary.ro/variante-pentru-modernizarea-fregatelor-t22

              Le mai combina poate cu din astea: RUM-139 VL-ASROC, RIM-174 Standard ERAM si Tomahawk, ca e mai sexi si mai multirol.
              „The Mark 25 quad-missile pack was developed during the 1990s to fit four ESSMs into a single Mk 41 VLS cell.”

              Mai adauga si niste Harpoane si e Clasa Anzac cu di tati, cate 4-12 din fiecare 🙂
              https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6b/MK_41_VLS_Diagram.jpg

              Eroul, refaci calculele ? 🙂

              • bre, am zis un 8 cell, adica un 8-cell Mk 41 VLS module, nu 8 VLSuri

                de sabordat nava e simplu, scotzi dopul de la dush

                mai degraba or sa combine ce a scris Lioheart, daca il mai aduci si pe Eroul cu niste turele cu obuziere de 152 plus niste AG9 pt littoral combat sunt gata rezolvate

  5. Nu degeaba si-a facut LM birou in Romania…. Nu degeaba a venit GD a doua oara… Nu degeaba ne tot da BAE tarcoale…
    Pentru prima data lucrurile se misca fie ca vor, fie ca nu vor ai nostri. Mi-ar placea sa acordam putin credit celor care ne ajuta sa ne inarmam, n-or fi asa de praf…
    Sa incercam sa fim mai optimisti, doar e vineri, ce naiba! 🙂

    • Ia vedeti voi proiectul de Oug pt rectificare bugetara de acum. Va fi discutat Vineri astazi, iar la capitolul 13 din OUG Dragnea si Ponta au amanetat ROMANIA PE MINIM 2 ANI.Scrie asa” se uatorizeazaMDRAP in anexa 2/15/27 „Fisa Programului” sa suplimenteze creditele de angajament cu suma de 12000000 mii lei adica 12 MILIARDE DE RON aferente programului PNDL „Locuinte servicii si dezvoltare publica”. Mai simplu: sefii autoritatilor locale din RO pot angaja cheltuieli in valoare de 2.7 miliarde EUR fata de cele bugetate, facturile urmand a fi platite atat in 2015 cat si in 2016. HUO HOTII…IA DE AICI BISOANE DU-TE SI MAI VOTEAZA PSD…

      • Draga domnule Reis, presupunand ca acest comentariu imi este adresat (daca nu, imi cer scuze anticipat) imi permit sa afirm ca n-ai inteles nimic din ceea ce am vrut de fapt sa zic.
        Mai mult decat atat par sa fii a toate stiutor si atotcunoscator in ceea ce priveste preferintele mele electorale ceea ce mi se pare de-a dreptul hazliu. Iar daca afirmatia din postul meu de mai sus este prea subtila pentru tine cred ca nu mai este nimic altceva de zis.

        • Domnu Nicolae commentul era general…nu catre dunneavoastra. Voi vreti si visati la super arme pt Armia Romana dar astia vor doar sa fure. Scriu de pe mobil in timpul zilei si e mai usor sa dau reply decst ss completez toate campurile pt raspuns. Scuze eu pt dezinformare. Cat despre referirea la Bizon…din cate stiu este doar un singur specimen la vedere de cicula liber pe acest forum. La el ma refeream ca e blocat in anii 70 cand avea pusca si cureaua lata, gen muschii mei minte nu are…

  6. Mai bine luati de la isis niste condom-bombs!!!

    https://www.youtube.com/watch?v=YRrnYUqZfFQ

    • Daca tot ai scris despre Ucraina, acolo se pare ca lumea chiar s-a apucat serios de treaba, probabil si dupa ce a vazut nivelul de suport din exterior.

      Un nou camion MRAP modular pe sasiu KrAZ-6322. „Capsula”, in care sunt trasportati soldatii, ar rezista la unele mine AT si 10 kg TNT putand cara pana la 20 de oameni. Ea este astfel construita incat sa poti trage din interior si sa poata fi data usor jos de pe acel sasiu si folosita ca si cazemata/punct de control (are si o trapa in plafon). Acest mod de constructie fiind util si in caz de avarie sau defectiune a sasiului putand fi mutat pe altul.
      Cabina camionului este si ea blindata.
      Se lauda ca toata traznaia este foarte ieftina si usor de produs fiind foarte incantati de ea. desi fie vorba intre noi inca nu a vazut botezul foculul dar s-a putea in curand sa vedem ce poate fiind deja este trimisa in est.

      Asa ceva trebuie sa facem si noi pornind de la sasiuri si camioane blindate Roman.

      Ucrainieni nu vor mai dezvolta versiunea T64 BM Bulat pt. ca s-a dovedit a avea o mentenanta prea complicata si in caz de avarie dureaza prea mult pana sa fie disponibil, de asemenea modernizarea dureaza si costa prea mult.
      In schimb vor folosi T64 BV cu „senzorii” de pe Bulat si un motor mai puternic si hai la lupta cea mare.
      Interesant nu?.

      //
      Un Fagot si cativa „soldati” in Siria:
      https://www.youtube.com/watch?v=1bKe20L-fh0&feature=youtu.be

      TOW si o intalnire exploziva:
      https://www.youtube.com/watch?v=3CwHS5KNLTc&feature=youtu.b

  7. Întrebare (ce-i drept cam naivă…) – da’ fără RFI, RFP și alte îmbârligături din astea nu merge o achiziție militară?

    Criteriul principal ar trebui să fie calitate, nu prețul. Licitez ce? Ieftin și prost…ne-am scos.

    • Depinde cum faci caietul de sarcini si criteriile de atribuire. Daca pui din start criteriul de atribuire principal pretul cel mai mic aia e, primeaza ce e ieftin si prost.

      Nu stiu exact cum functioneaza achizitiile militare dar ma astept sa nu primeze pretul ca atunci mai bine cumparam din Sudan sau Corea de Nord. Aia merge cand cumperi salam sau conserve la popota.

      In plus se stie cam care ar fi optiunile, vreo 2-3 competitori din lumea vestica si caietul ala de sarcini o fi facut cu niste dorinte in minte.

      Si cum se zicea mai sus, ne curteaza niste firme cu staif. Deja la sumele alea merita sa deschizi un birou, sa faci niste vizite la Bucuresti, etc.

      Pana la urma NATO are Polonia+balticii in nord si noi in sud. Asa ca mai trasi de urechi se pare ca mai miscam si noi ceva. E si riscul tariii de granita: ne dau binoacle ai senzori sa vedem inamicul din timp. Nu prea avem cu ce sa luptam dar probabil ca asta e si idea – suntem zona care amortizeaza o eventuala lovitura din est.

      Chiar ar fi o surpriza sa vedem niste decizii bune – cu Dusa si Ponta/Oprea pare imposibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *