Atacurile din Siria

hezbollah_flag-1200px-001

Recenta escaladare a tensiunilor din Siria, prin bombardamentele executate de israelieni, vin pe fondul intariri pozitilor armatei guvernamentale siriene, care beneficiaza atat de sprijinul tacit al Mocovei, cat mai ales de luptatorii Hezbollah, care in ultima vreme au devenit tot mai activi in lupta dintre Assad si islamistii reuniti sub stindardul Armatei Siriene Libere.

In aceasta ordine de idei trupele siriene au inceput sa castige terenul pierdut in fata rebelilor, si cu ajutorul Hezbollah, sprijin estimat la 5000 de luptatori cu experienta, in zona de granita cu Libanul. Trupele guvernamentale siriene folosesc din plin rachete balistice si aviatia, arme in fata carora rebelilor nu le ramane dacat sa roage Occidentul sa-i sprijine cu raiduri aeriene. Numai ca aici intervine sprijinul destul de ferm al Moscovei pentru regimul Assad, iar acest sprijin ii cam tine la distanta pe americani si europeni sa reediteze o a doua Libie.

Atacurile israeliene de joi au avut ca tinta o arie de langa aeroportul international Damasc si au fost indreptate catre o zona de depozitare a unor rachete recent primite din Iran. Conform unor surse americane, rachetele distruse joi ar fi fost de tipul Fateh-110 Mod 4.

Al doilea atac, de duminica, a avut drept scop distrugerea a patru buncare din zona Jabel Qasioun, bucare care se banuieste ca ar fi apartinut Hezbollah,  si care erau folosite de gruparea pro-iraniana pentru depozitare de arme, sub forma de rezerve strategice.

 

Revenind la situatia din Siria, fortele guvernamentale au in continuare ca obiectiv pastrarea controlului asupra capitalei, a zonei de coasta si soselelor care fac legatura intre cele doua, la care se adauga acum, cu ajutorul Hezbollahului via Iran si controlul zonei de granita cu Libanul. Situatia populatiei civile este insa dea dreptul disperata. Dupa doi ani de razboi civil economia nu mai exista practic, iar simpla procurare de alimente este din ce in ce mai dificila si riscanta, mai ales datorita distrugerii infrastructurii si a actelor de banditism foarte frecvente.

In zona de de est a Siriei, triburile locale au preluat controlul asupra campurilor petroliere, in propriul lor beneficu, nu al rebelilor, si fac contrabanda cu titei peste granita cu Turcia.

Rebelii fac si ei ce pot, numai ca diferentele intre diferitele fractiuni au adus deja la lupte directe intre “aliati”. Mai vechea disputa intre gruparile religioase si cele laice a facut ca orice front unit impotriva guvernului de la Damasc sa fie doar un deziderat foarte indepartat.

In tot acest carusel al nebuniei se evidentiaza insa un tipar si acela este controlul Iranului a supra Siriei. Astfel Hezbollahul, care nu este altceva decat o organizatie clar iraniana, a intrat masiv in razboiul din Siria de partea guvernului Assad, si in acelasi timp Teheranul si-a intetit eforturile de ajutorare a guvernului sirian, trimitand din ce in ce mai multe arme si provizii catre Damasc. Desi Teheranul are si el mari probleme financiare, datorata embargoului petrolier la care este supus, miliarde de dolari merg spre Siria si Hezbollah. Iar in utlima vreme acest ajutor s-a intensificat cu rezultate pozitive pentru situatia trupelor guvernamentale siriene.

 

Sursa: Defense-update

 

 GeorgeGMT

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *