Care Aparare?

EDA1

Se zice ca exista trei feluri de minciuni: mici, mari si statistici.

Acestea sint cele  reprezentative (erata: mai precis o analiza comparativa a bugetelor statelor UE) pentru situatia financiara a Armatei.
Datele sint furnizate de EDA (European Defence Agency) si se refera la perioada 2010/2011 dar de atunci nu s-au schimbat decat in rau.

Pe un continent al pacifistilor, Romania e la mijlocul plutonului in ceea ce priveste alocarea ca procent din GDP,  tendinta este insa de scadere.

Fara surprize, sintem la coada din punct de vedere economic si, fireste, la coada in ceea ce priveste cheltuielile pentru aparare per capita:

Sursa

Sursa

 

Populatie saraca, armata prost inzestrata si antrenata:

Sursa

Sursa

 

Sintem in top in ceea ce priveste cheltuielile de personal:

Sursa

Sursa

 

Si la coada din punctul de vedere al cheltuielilor de inzestrare:

Sursa

Sursa

 

Nu vrem nimic modern din productie proprie. De fapt nu mai vrem nici productie proprie. In ceea ce priveste alocarea pentru cercetare si dezvoltare, sintem ridicoli (a se nota performanta Poloniei):

Sursa

Sursa

 

Dar nici ce avem acum nu va mai rezista mult. Cheltuielile de intretinere sint din nou minime.

Sursa

Sursa

 

Restul e gargara.

 Tehnomil.net

6 comentarii:

  1. =))
    Sunt eclipsat de prosti, condusi de hoti. Si toti imi zic calmeaza-te, relaxeaza-te daca poti…

  2. Cred ca merita, sau poate il planuiai pe alta zi 🙂 tot de pe tehnomil „Se aude ca… Episodul 1”

    E de shopping aici 🙂

  3. Ce-mi place! La toate suntem gat in gat cu Malta, ba la buget pe cap de locuitor Malta ne-o ia inaninte. Pentru cultura generala Malta are 400000 de locuitori, armata este un batalion, forta aeriana are 5 elicoptere (2 UH-1 si 3 Allouete – donate de prietenii lor libienii lui Khadafi care au investit masiv in Malta) iar marina niste nave de patrulare, in caz de razboi naval Malta se bazeaza pe protectia Marinei Italiene.
    Si la capitolul cercetare pot sa va zic, ca persona care lucreaza in cercetare, ca procentul de 0.11% este pentru toata cercetarea. N-am vazut nici un proiect de cercetare, finantat de Minsterul Apararii, in Romania de cel putin 4 ani. Deci aia 0,11% ala cuprinde si finatarea (daca castiga proiecte) si pentru Institulul de Cercetari Agroalimentare, cercetari medicale, cercetari fundamentale in universitati, cecetarea crimelor comunismului etc. nici un domeniu care sa aiba legatura cu dotarea armatei.
    A se vedea unde se incadreaza Suedia, pe care am mai dat-o de cateva ori ca exemplu pozitiv, o tara cu 9,5 milioane de locuitori, o clima de KKO si al carei singur avantaj oferit de geografie este potentialul hidrografic mare.

    • PS. La capitolul cercetare la intrarea in UE ne angajasem ca vom finanta cu 1% din PIB pe an, in decurs de 2 sau 3 ani parca si pana la 3% din PIB pe an pe termen lung

  4. Iarasi va consumati nervii cu chestia asta?

    http://youtu.be/94EfbIIHLpk

    🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *