Cu dedicatie pentru S-400

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

T-39 similar folosit de BAE Systems pentru teste

Test reusit al unui senzor radar pasiv destinat rachetelor de croaziera cu raza lunga Tomahawk Block IV: Raytheon a demonstrat conceptul unui sistem de ghidare radar capabil sa detecteze si sa urmareasca tinte ce emit semnale radio.

Echipamentul a fost instalat la bordul unui avion T-39, destinat sa urmeze un program de dezvoltare care va avea ca rezultat integrarea senzorului pe Tomahawk, un prim zbor in configuratie completa fiind anticipat pentru anul viitor. Testul va urmari si demonstrarea capacitatii de a emite in mod activ, concomitent cu inregistrarea semnalelor emise de alte surse. Pana acum Tomahawk era ghidata pe cea mai mare parte a zborului de un sistem combinat, INS cu corectii furnizate de un receptor GPS si un sistem de urmarire (si recunoastere) a terenului iar pe partea finala a traiectoriei de un sistem optic.

Sistemul de ghidare era deci optimizat pentru lovirea in adancimea teritoriului inamic a unor obiective fixe, necesita pregatiri minutioase si nu putea fi folosit eficient impotriva tintelor mobile sau a celor navale.

 Noul senzor functionand intr-un mod combinat activ/pasiv va permite Tomahawk sa penetreze cele mai sofisticate sisteme de aparare anti-aeriana, observand in “tacere” sursele de radiatie electromagnetica si localizand tintele mobile precum si pe cele navale. Racheta va putea fi folosita si in rolul ARM, folositoare impotriva noii generatii de sisteme S-400 si a mai vechilor dar inca actualelor S-300P/V.

Tomahawk Block IV - Sursa: defenseindustrydaily.com

Cu o raza de actiune mai mare de 1.500km, Tomahawk poate fi lansata de la bordul navelor militare sau submarinelor, permitand platformei sa ramana mult in afara zonei de actiune a adversarului. Zburand pe un traseu pre-programat, racheta foloseste formele de relief si altitudine de zbor foarte mica pentru a intarzia descoperirea si a impiedica achizitia si urmarirea sa de catre sistemele radar ale inamicului.

Iranienii, care nu au un sistem anti-aerian integrat modern, ar fi printre primii vizati, cel putin in retorica oficiala insa nici rusii sau chinezii nu pot dormi foarte linistiti.

 

Tehnomil.ro

5 comentarii:

  1. Off topic:

    O analiza destul de lucida! Citez, un paragraf din articol:

    „””Entuziasmul celor care susțin că UE trebuie să dezvolte o componentă militară proprie vine din neînțelegerea Politicii de Apărare și de Securitate Comune (CSDP), așa cum apare ea în documentele Uniunii Europene, dar și din evaluarea greșită a politicienilor europeni, majoritatea exponenți de seamă ai nocivei generații `68. Liderii europeni de asrăzi susțin euforici că Tratatul Lisabona le permite să vorbească pe o singură voce, în numele tuturor statelor membre. Deși Catherine Ashton are la dispoziție un corp birocratic uriaș, ”externele” europene au eșuat lamentabil în dosare ce țin de securitate, de apărare sau de energie. Dacă ne uităm atent, în crize precum cele din Darfur, Balcani, Libia, Ucraina sau în dosare precum terorismul islamic sau Rusia, UE nu a reușit niciodată să vorbească pe o singură voce. A lăsa securitatea și apărarea națională pe mâna unor state incapabile să reacționeze diplomatic unitar, reprezintă o prostie monumentală. Ironia face ca UE să fi avut destule instrumente și înainte de adoptarea Tratatului Lisabona: sancțiuni diplomatice, boicot, sancțiuni comerciale sau financiare, interzicerea exportului de arme sau chiar restricții de călătorie. Faptul că UE nu reușește astăzi să impună sancțiuni dure agresorului de la est nu este o noutate, dacă ne uităm că state europene precum Franța aveau relații economice privilegiate cu dictatorul Saddam Hussein și că acum UE este cel mai important partener comercial al Iranului. În ceea ce privește exportul de arme, să nu uităm cum aceleași state europene exportă arme în China, deși la nivel oficial plâng pe umerii Tibetului. Chiar în aceste zile, Francois Hollande comite una dintre cele mai mari trădări, și vinde Moscovei două nave militare Mistral. Sunt oare aceste țări europene garanța de securitate pe care o dorește România?”””

    http://www.evz.ro/armata-europeana-o-utopie-cu-soldatei-pe-placul-lui-putin.html

  2. CaporalMusat

    Scz ca e tot off topic http://www.migflug.com/jetflights/usaf-and-russian-air-force-a-comparison.html . Dar macar avem niste cifre desii nu stiu daca sunt corecte caci la elicoptere e o greseala , cica americanii au zero de attack ?!! Da apasii si cobrele ce or fii ?!!

  3. De asa ceva are nevoie Romania + sisteme de aparare sol aer si rachete portabile anti-tanc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *