F 16 MLU nu mai sunt de vanzare…

…ne informeaza locţiitorul şefului Direcţiei programe tehnice şi înzestrare din DpA, colonelul ing. Ilie Tiţa. Tarile membre NATO care opereaza acest model de F 16 nu mai au avioane disponibile in acest moment si de aici se nasc cateva intrebari:

  • Prima intrebare ar fi daca MApNul stia cate MLU-uri sunt disponibile prin NATO cand s-a apucat sa cumpere primele 12 bucati. Daca nu stia e rau pentru ca este semn de prostie crasa sa-ti faci planuri pentru cel putin 24 de aparate dar sa nu te interesezi decat pentru 12 bucati si mai vezi tu ce faci dupa aia.

Ar fi semn de crasa incompetenta, cu atat mai mult cu cat MApNul ne-a povestit(pe cand Dusa era ministru) cum au sondat ei mai multe piste si la sfarsit au ales varianta portugheza ca fiind cea mai favorabila noua, iar astazi ne spune ca nu mai sunt inca 12 avioane. Pai si atunci ce piste au sondat, cu cine au vorbit? Este greu de vrezut ca in urma cu 3-4 ani erau MLU-uri de vanzare iar astazi nu mai sunt, cu atat mai mult cu cat eu nu stiu ca vreo tara membra NATO sa fi vandut F 16 MLU…

Mai mult decat atat, la ce Dumnezeu au mai trimis cereri de informare oficiale cand totul s-ar fi putut rezolva mult mai simplu, prin discutii inter-ministeriale cu tarile NATO, fara solicitare oficiala, fara tam-tam?!

Adica nu-mi vine sa cred ca MApNul a dat drumul unei achizitii in trepte fara sa aiba siguranta existentei numarului necesar de avioane pe care dorea sa le cumpere! Pur si simplu nu-mi vine sa cred ca Romania n-a stiut din timp ca cele 12 aparate portugheze (de fapt doar 9 plus trei venite din SUA) erau singurele MLU-uri disponibile la vanzare in aceasta perioada!

 

  • A doua intrebare este ce facem acum? Pai ar fi mai multe posibilitati:

# prima si cea mai evidenta, intoarcerea catre americanii, daca s-o mai putea repune pe sine intelegerea din 2008 pentru 24 de aparate F 16C/D Block 25, modernizate in SUA de catre Lockheed Martin si care – cu tot cu pachetul de armament si pregatirea pilotilor – ne ducea spre un milliard de euro. Daca americanii mai sunt dispusi sa ni le ofere.

# gasirea de avioane F 16 C/D, mai vedem ce Block, pe la alti aliati, desi C/Durile nu sunt chiar asa de usor de gasit pe piata. Grecia nu cred sa vanda in noul context geopolitic cu Turcia, Turcia nici ea nu cred sa vanda, Polonia nici atat, asadar de unde?

#O alta varianta, futurista spre schizofroida 🙂 ar fi ceva ce oricum avem in dotare, ceva despre care eu am mai amintit in urma cu vreu doua luni – adevarat la nivel de comentarii – vorbim aici de MiG 29 aflate pe Kogalniceanu si care mai au inca suficienta resursa.

Problema cu MiGurile este data de faptul ca aceste aparate trebuie sa treaca printr-o reparatie capitala si apoi prin modernizare. Ar mai fi si problema pilotilor si a tehnicienilor, dar in linii mari se poate, daca exista vointa.

Noi nu le putem repara, dar solutii ar fi: Polonia sau Ucraina, astfel inca aparatele sa fie readuse in stare de zbor, din punct de vedere tehnic si apoi modernizate la Aerostar.

Stiu ca pare SF, dar in acest context paraca ar fi mai SF sa ne asteptam sa cumparam F 16 C/D

# Bineinteles ca ar mai fi si solutia cu totul abracadabrandta a cumpararii a 24 de F 16 C/D Block 50/52 direct de la Lockheed Martin, asa cum ne indemna in vara reprezentantul companiei la BSDA. O fi avut yankeul gura aurita, “om avea si noi noroc odata-n viata si fortati de imprejurari sa ne trezim ori cu 12 MiG 29R ori cu 24 de F 16 C/D, noi sau sh?!

GeorgeGMT

218 comentarii:

  1. Parca ce piese de Mig 29 mai aveam noi, inclusiv motoare, le-am dat polonezilor. Asa am auzit un zvon pe aici.

    • Intradevar am dat niste motoare polonezilor, motoare care nu mai aveau resursa, sau care aveau nevoie de o reparatie capitala. Stirea a aparut in Polonia parca, linkul il gasesti pe blog.

      • Nu ti se pare mai simplu sa cumperi de la americani f,16 a/b si sa le aduca portughezi la standardul mlu 5.2 asa cum sa procedat cu cele trei aparate ”americane” din prima escadrila?
        ;D 😀

        • Acest lucru nu se mai poate, vezi raspunsul meu pt Flogger…

          • A mai spus ca mai sunt optiuni pe masa(absolut eliptic) numai ca problema ar di TIMPUL. Asta e cheia interesanta. Daca presiunea e timpul pot presupune fie ca termenele de livrare sunt mai lungi, fie ca pregatirea pilotilor necesita ceva diferit fata de ce avem acum fie ca tipul de avion poate fi diferit fata de ce avem(cea mai imbecila solutie si mai putin plaizibila in logica unui nu foarte bun cunoscator). Combinatii ale primwlor doua nu sunt excluse.la care se adauga invaribilul privind constrangerile bugetare valabil pt toate cele trei ipoteze

          • Ogma poate aduce celule de A/B la standardul 5.2 chiare daca Lockheed nu este interesata de afacere.Va dura mai mult si va costa mai mult asta este problema.
            Un upgrade la standardul V ca cel Taiwanez ar fi un „vis frumos” dar nu imposibil

  2. 1) Daca tot e sa ai 3 tipuri de avioane si, inevitabil, cosmarul logistic aferent mi se pare aberant sa te intorci la Mig 29, un avion pentru care nu prea mai poti primi asistenta sau upgrade-uri de la fabricant in loc sa mergi catre viitor;
    2) Eu as alege 18 avioane complementare lui F16 si pe care le vom putea folosi si in viitor, complementar cu un monomotor. Frumos ar fi sa fie F15 pentru superioritate aeriana sau F15 Strike Eagle dar nu avem noi 100 de mil USD per bucata si, ca sa fiu sincer cu mine, nici o asa mare nevoie de ele in sensul in care pentru protejarea spatiului aerian al tarii aia cam 2,5 miliarde USD pe care i-am da pe 18 aparate + restul pachetului (si fara prea multe rachete chiar) ne-ar sluji mai bine daca i-am baga in aparare AA moderna si startificata.
    Deci,
    3) Ideale ar fi 18 F/A 18 E/F, stationate la o eventuala baza reactivata de la Ianca sau, oricum, una foarte in sud estul tarii si inarmate la greu, inclusiv pentru atac antinava, iar dintre ele 3 sa fie EA-18G Growler
    4) Realitatea 🙂 este ca vrajeala asta e joc de glezne. Aviatia si-a luat niste F16, marina (sa dea Dumnezeu) 4 corvete, acum e timpul sa inceapa si armata de uscat niste achizitii mari si nu mai sunt bani. Iar asta e o perdea de fum demna de Kuznetov care sa ne impiedice sa vedem ca, de fapt, banii din bugetul apararii sunt tocati cu spor (dar fara rost) de termitele cu epoleti.

    • Hornetul/SuperHornet a fost si preferatul meu cand a inceput discutia…

      • In principiu, avand in vedere ca F 18 si F 16 vor fi inlocuite de F 35, nu vad de ce producatorii acestor avioane nu vor incerca sa gaseasca alti utilizatori, lansand si oferte superiaore si mai bune decat o faceau in trecut!

        Cred ca acum prin MAPN se forjeaza niscai neuroni, aia de inca mai sunt! 🙂

    • @Radu – 0,8 la suta din PIB cheltuie Romania anual cu pensiile speciale, ori o rata pentru 36 avioane supersonice noi ar veni undeva pe la 0,2 la suta din PIB si va scadea constant (ca procent) in toti anii in care va fi platita.

      „N-avem bani”…

      • Sorin,

        Am vrut sa-ti raspund mai jos unde ai scris despre pensiile speciale. Romania este un stat captiv din care cateva sute de mii de „jmecheri” extrag resurse fara nicio alta motivatie decat ca sunt „jmecheri”. Din bugetul MApN, aproximativ 2 treimi sunt solde, salarii ale personalului civil si pensii ale fostilor militari, mai raman 1 miliard si ceva de Euro pentru tot restul activitatilor, inclusiv dotare.

        Cel mai probabil prin administratia supradimensionata in mod arbitrar ca sa existe bani de supt, prin structura administrativa (sedii, masini, dotari, numar de sefi, beneficii directe ale lor), prin pensiile speciale si discretionare ale unor categorii si prin intretinerea unui aparat de „siguranta” – toate serviciile din Ro despre care nu se stie nici macar exact cati angajati au, deci din toate cele de mai sus, fara sa punem la socoteala prostia si risipa se pierd cam 3-5% din PIB anual.

        Fa tu socoteala, te rog, cate miliarde de Euro inseamna procentele astea, cate F18, spitale, km de drum, autostrada sau cale ferata moderna, ca mie mi se face rau si tocmai imi termin pauza si ma intorc la treaba!

        • Chiar si mai mult de 3-5 la suta din PIB.

          Anul asta am avut de-aface cu autoritatile statului mai mult decat in orice alt an al vietii mele. Se pierde enorm de mult timp pentru plimbatul de la un ghiseu la altul, de la o institutie la alta, aflate in cladiri diferite si in parti diferite ale orasului, doar pentru a obtine niste hartii care practic sunt un fel de adeverinte.

          O simpla baza de date cu toti locuitorii tarii, in care fiecare intrare sa aiba 100 de coloane, ar putea elimina complet toata problema asta. Iti baga CNP-ul si ii apare tot, daca ai cazier infractional, daca ai cazier fiscal, daca ai permis de conducere, daca esti angajat, daca esti asigurat medical, daca esti pensionar, unde locuiesti, si asa mai departe.

          Asta ar elimina nevoia a sute de mii de angajati, mii de cladiri care trebuie mobilate, dotate, incalzite, iluminate, multe zeci de mii de calculatoare si laptopuri, imprimante, spatii de depozitat arhive (cu foi de pe care se sterge textul in 20 de ani), masini, samd. Pe langa faptul ca se sterge cerneala de pe foile alea triste, incearca sa faci o cautare… 🙂 Eu am vazut arhivele unei Primarii si am stat de asemenea in picioare cam 2 ore asteptand doua femei, dragute de altfel, ambele pe la 55 de ani, sa caute ceva in dosarele alea. Pe calculator asta mergea in 5 milisecunde…

          O alta problema sunt ajutoarele sociale, au spus-o ministri, nu eu, ca in Romania sunt 7 institutii diferite care au baze de date cu privire la persoanele care primesc ajutor social, si cica ele nu sunt compatibile, nu se pot interconecta si nici nu se pot reface. Aha !! Deci putem avea aceeasi persoana care sa ia ajutor de la mai multe institutii, in care depunde o declaratie pe hartie cum ca nu ia ajutor si de la cealalta. Du-te fa „search” si gaseste dublurile 🙂 🙂 🙂

          Plus ce ai zis tu cu MApN-ul, ala e doar un minister, la administratie si ajutoare sociale problema e chiar mai mare.

          E greu de facut un calcul, dar cu siguranta multe sute de mii de slujbe de la stat sunt absolut degeaba, iar eu cred ca statul cheltuie mult mai mult de 3 sau chiar 5 la suta din PIB pentru toti oamenii aia ale caror slujbe nu se justifica.

          Plus ca ne pierd timpul, ne pun pe drumuri si de multe ori ne incurca sau chiar pierd actele (patit personal, si alti cunoscuti). Aia e bonus.

          De-aia tot zic eu aici, afara cu sute de mii de angajati, infiintat baza de date unica, desfiintat toate sutele alea de cereri, adeverinte, caziere pe hartie, copie dupa buletin, copie dupa certificatul de nastere si alte bazaconii din 1952.

          PS: se poate. In Estonia s-a facut, iar in alte tari la fel

          PS 2: ca de obicei, la romani trebuie sa le arati ca asa ceva exista si in alte tari, altfel n-au incredere in ce zici tu. Le place sa fie vesnic pe locul 2, sa copieze, „aaa, uite, exista in Belgia, hai sa facem si noi”. Doamne-fereste sa facem noi primii.

          Cu al doilea PS nu ma refer la tine ci la interlocutorii mei in general

          • nu da bine la alegeri ce zici

            • @Vitali pai iti dai seama cum suna… te sui pe podium si le spui alegatorilor „Votati-ma ca va dau afara”. Cu cat sunt mai multi angajati la stat si mai multi asistati social, cu atat iti poti face rost mai repede de voturi intr-un mod (aparanent…) foarte ieftin: le promiti 10 la suta in plus la nu stiu ce. Si pac, 3 milioane de voturi.

              Ne invartim in cerc… are si democratia asta punctele ei slabe 🙂

          • Intr-o Romanie ideala da ar mege cesti cu imform,atozarea…
            Da nu in asta reala. Ai auzit de sucarul cu cardurile de sananate? Sau stii ca dupa ce iti ridici reteta copmpmesata trebe va farmacia sa faca o copie de bolentin? Uf …

            Si pana la a acuza coruptia, politizarea samd etc si ce o mai fi afla ca in gnl decicentii nostri (aia care decid ca trebe progamu infromatic ) sunt elita oamweni subtiri tare care gavaresc cate in luna si stele despre cuim comunismu a distrus elityele, despre ca cum e in vest, despre sexul ingerilor si postia genetica a ortodioxistuluo roman, citeaza Tutea, citeaza si pe mane-sa discurs de 3 ore de te da cu cracii in sus (cazi de pe scauan ca ai adormit). Stii ce nu poate face intectualu’? Sa iti spuna ce dracu vrea de la program!!!! El vrea „ceva” ca parca a vazut el odata in Star Treck ( asta numa din cuza nepotului care adora cretyinatea aia in ,.loc sa citeasca Plesu si Noica) sau poa candva in clasa aVa cand a citit unica povestire SF ..

            STiu ce zic … am explicat de 5 -6 otri unui domn (altminteri inteligent, cult si cultivat) ce e aia cauatre pe interval de timp. Nema ingtelegerea ca io proba intrata ieri este o proba in lucru in intervalul 12-18 nov (anlzia probei dureaza de la 2 zile la 5 daca sunt prea multe) Si nu drea 2 tabele – probe afal;tein lucru si prbe intarziate (peste 5 zile )

            A ! Ai observta ca ingnl abunda sefii si lispesc functionarii utili ? (adica aia care satu la ghisee, aia care cauta prin arhive)

            • Aia cu cardul a iesit asa fiindca e facuta de firma cu dedicatie, mi se pare de TeamNet.

              Adevarul e ca oricare din firmele astea (Siveco, UTI, TeamNet, etc) ar prinde contractul ala, ar face un mare rahat. Asta am uitat sa mentionez, licitatia sa fie reala, sunt minim 300 de firme in Romania care ar putea crea site-ul respectiv si chiar si dispozitivele automate de citire a buletinului, de asemenea si asigura hosting desi ala mai degraba l-as tine la STS dar asta e doar opinia mea.

              Uite, de exemplu eu anul asta a trebuit sa fac niste tabele in Word sau Excel pe care sa le trag apoi la imprimanta si sa le predau la o institutie a statului, unde o doamna a bagat datele de pe foile alea INAPOI pe calculator in format electronic. Cat de stupid e asta? NU, nu se permite trimiterea lor in format electronic, trebuie prezentate pe hartie si cu tot felul de alte hartii insotitoare… Asta e exact ce zici tu ca te duci cu cardul de sanatate la care mai trebuie si o copie dupa buletin. Mama ei de treaba.

      • 0.8 % din PIB cheltuia pana anul asta. Anul asta a fost data o lege pentru cativa smecheri, si de ea au profitat multi. Au plecat cateva zeci de oameni in putere (45-55) la pensie (mai mare decat salariul actual), doar din SMFA. Pun pariu ca si la celelalte SM se intampla acelasi lucru. Nu mai vorbesc de oamenii din penitenciare.Acestia cand ies la pensie , trec automat in rezerva si primesc pensii speciale din partea armatei( nu ministerului de justitie). Conditiile erau 25 de ani de vechime, din care minim 15 ani in sistem .Au fost foarte multe persoane la 45-50 de ani care au iesit la pensie ( > salariu). Acum au ramas descoperiti si fac angajari. La anul procentul de pensii speciale , plus pomeni electorale o sa fie foarte greu de digerat pentru PIB. Mai mult ca sigur o sa taie de undeva prin primavara, sau o sa fie inflatia foarte mare, sau taxe noi si mari pentru mediul privat.
        In conditiile astea ma astept la zero investiitii in tehnica. Cand am deschis subiectul de Mig 29 revitalizat acum 3 luni am cam fost luat in ras. e drept ca nici eu nu am crezut ce mi s-a spus atunci de catre cineva din interior.

        Ps: daca fac rost de o palinca buna ,poate resusesc sa primesc noi detalii.

        • 8tiunea MiG-29 e aberanta si aberatie. Totusi, o palinka buna ramane buna…
          E ridicola varianta.

          F-16, in numar limitat de necesitatile stricte, e varianta.
          De asemenea, pot surprinde frumos prin RFP pt o duzina de F-35 Blk 4
          Cam asta ar fi parcursul normal dupa 2025.

        • @nooxy Asa, deci tot creste pana si procentul ala aberant. Da-i sa sune tata, pana la 3 la suta daca se poate.

          Mie mi se pare incredibil ca unii se pensioneaza cu o pensie mai mare decat salariul actual… stau asa uimit si ma gandesc cum dracu’ vine asta, am lucrat pe 500 de lei, apoi 800, pe urma 1100, acum 8 ani am ajuns la 1300, acum 2 ani am ajuns la 2000 de lei, dar ma pensionez cu 2500 lei. Cum mama ma-sii vine chestia asta, matematic vorbind… o fi sirul lui Fibonacci platit de FMI.

          MiG-29 romanesti nu cred sa mai zboare vreodata, nu mai au ce sa faca cu ele, s-a mai descris aici la comentarii din ce motive.

          PS: ma intreb, oare dupa pensionare, cat de des se vor mari pensiile alea si mai ales cu ce procent? Un 40% pe an mi s-ar parea de bun simt 😉

          • nu ma pot abtine dar … sa ai la un ipj cu 12 sefi de servicii
            care au iesit cu pensii de MINIM 8.000 lei plus 16 sefi de birouri cu cate 6.000 de lei…..apoi peroade de imputernicire pentru esalonul doi , si ei or sa iasa in perioada decembrie ianuarie….este in primul rabd ABSURD si apoi EXTREM DE NEDREPT fata de restu pensionarilor(bunic CAP-ist 300 ron tata maistru mecanis 1100 ron)
            nu este logik nici drwpt si nici sustenabil
            faceti fartilor o limita maxima decenta nu porcarii pe care trebuiesa le suport eu
            cum draq platim pensiile astea nesimtite pentru urmatorii 30 de ani la pensionarii astoa de varsat 47sprw 50 de ani?!
            alooo…. nu se poate asa ceva…..

        • Aiasa din penitenciare sunt la Ministerul de Interne.
          Penitenciarele tin de Interne nu de Justitie si innici un caz de Aparare

          • Nu stiu ce sa zic, cred ca tine totusi de Ministerul Justitiei:

            http://www.just.ro/sistemul-penitenciar-din-romania/

            „Număr persoane private de libertate (30.06.2016): 28.234
            Număr persoane private de libertate raportat la 100.000 locuitori: 144 (124 media europeană, 125 (Bulgaria), 133 (Spania), 139 (Portugalia), 142 (Serbia), 186 (Slovacia), 183 (Ungaria), 189 (Polonia)

            Număr personal care lucrează cu deţinuţii (30.06.2016): 8.490”

            Aia 8500 de gardieni sunt angajati la MJ nu la MAI.

    • parerea mea este ca de la inceput trebuia luate cu off-set F/A-18 Hornet sa zicem variante AB si se puteau moderniza in Romania. api se pute lua si JAS-39 Gripen dat fiind ca au acelas tip de motor F-404-GE-400.
      Acum ca FARo s-a pricopsit cu astea 12 F-16 AB MLU Block 15, treb vazut ce se va face de acum incolo ca nu sepoate ramane decat cu 12 avioane de lupta multirol supersonice. ideal este sa se negocieze cu USA si poate Israel avand in vedere ce oferte ne au faxcut ei in trecut, daca europenii nu mai ofera F-16 MLU la vanzare.
      si daca se vor mai lua, sper ci off-set, inca 24/-36, cel putin 12 de F-16 Falcon, om vedea acum ce variante, dar sigur vor fi sh-uri, poate se va achizitiona in aceleas conditii si macar 24 F-15 AB Eagle macar, pt ca am avea nevoie de el dintr-o gramade de motive, puls ca pot avea acelas motor, avionica si sistm de armament cu F-16 Falcon.

    • Nu as da niciodata 2,5 miliarde pe un 12 avioane (cu toate dotarile lor)

      Daca as fi prim ministru, cu 2,5 miliarde USD (cat costa 12 avioane F 15 cu tot cu dotari) as realiza 16-18 avioane IAR-95 ( cu motor din occident si cu radar de la evrei)

      • MAi e ceva…
        decat sa repari si sa modernizezi Mig 29, unde nu ai motoare…. stim cu totii ce probleme au motoarele rusesti… si nu ai nici fabrica specializata ca sa-i faci service-ul mai bine faci un contract de colaborare cu General Electric sau cu francezii de la Smecna (producatorul poate sa-ti ofere si asistenta) si revitalizezi resursa la 24 mig-21 Lancer C cu motoare occidentale.

        o sa faca rusul scandal, galagie, amenintari… dar cam atat. ca altceva nu are ce face.

        Ai fabrica AEROSTAR care cunoaste avionul ca pe copilul lor… ca chiar este copilul lor…

        Apoi pui pe avion Python-5 si Derby si mai tragi de el inca 10-12 ani…(cat ai trage si de F16 MLU si chiar mult mai mult decat Mig 29 Sniper.

        Oricum Mig 29 Sniper (daca il revitalizam) va avea tot avionica si rachete israeliene.

        • @Chipp. Bre ma cam tem ca pt a realiza IAR 95 (cu motor occidental si radar evreiesc) nu ti-ar ajunge nici 10 miliarde de dolari 🙂 .
          Iar MiG 21 remotorizat este o palarie prea mare pt un avion care este deja cu un picior si un genunchi in groapa.

          • legat de Mig 21 Lancer…

            ca sa-l remotorizezi, teoretic ai nevoie de planurile complete ale avionului.
            Si adevarul este ca aces avion are deficiente de manevrabilitate…
            chiar daca vii cu un motor mai puternic… nu va rezolva acest inconvenient.

            legat de IAR 95… ma uit si eu pe la bugetele aprobate de congres pentru realizarea seriei si pre-seriei la aparatele F-16, F15, F-18 mai pe la inceputurile lor…
            si am constatat ca sumele nu-s chiar asa de mari… nu-s de ordinul miliardelor.
            lqa avioanele de generatia a 5-a pretul este ridicat fff sus de avionica nu de structura.
            daca vii cu o avionica noua, care sa aiba inovatii, pretul este fff mare.

            Daca mergi pe o avionica+radar deja existent (si aici la refer la avionica made in Israel – care ne este la indemana) pretul ne este accesibil.

            mai e ceva… linia pentru productia in serie.
            acolo preturile sunt fff mari, daca doresti sa produci avioane la un pret mai mic.

            IAR 95 are mult mai multe sanse (din punct de vedere tehnologic) sa se realizeze, decat in 1988-1989.
            Pentru ca acum avem acces la tehnologie VEST. nu trebuie sa producem noi toate componentele.

            • fac un calcul simplu…

              – daca pretul unui IAR 99 Standard este de 10 mil $ (cu motor si cu avionica) ma gandesc ca structura unui IAR 95 nu ar depasi 15-20 mil.

              – la acesti bani adaugi motorul, inca 7-8 mil $ (pret umflat) mai adaugam pachetul de avionica care pe Mig 21 Lancer a fost de 3-4 mil $. nu stiu daca era si radarul inclus in pretul asta…

              – dar punem si 10 mil $ Radarul.

              in total iesi la 35-40 mil $ fara rachete.
              (personal cred ca o sa fie in jur de 30 mil$ – pana aici)

              de aici incep banii care se cheltuie cu testarea prototipurilor si cu interventia la unele sisteme ce trebuiesc reproiectate… alti bani. nu stiu cat.

              • O varianta ar fi IAR-95 (il promovam chiar daca politrucii nu sunt interesati)

                pentru avionica Israeliana, vei primi softul pentru a opera macar Python-4 si Derby (acesta este tot un Python -4 la baza)
                probabil pentru un pret extra o sa primesti si Python-5 sau poate avem noroc sa-l primim inclus…

                daca vrei sa operezi IRIS-T, MICA, METEOR – trebuie platit pentru softul fiecarei rachete, Acelasi lucru se intampla si cu rachetele AER-SOL.

                daca doresti sa operezi rachete americane – trebuie sa platesti pentru SOFT.

                Ca sa ajungi la 10 MILAIRDE, se poate, daca platesti baniii pe SOFTURI. ca sa ai un aparat cat mai versatil. Si as zice un avion de superioritate aeriana…

                • @ Chip – avionul de care vorbesti tu se face in cativa ani si va fi deja vechi, cheltuielile cu testarea si intagrarea sunt mai mari decat ai aprecia si apoi tot nu ajungi la F 16 MLU ca valoare combativa.
                  Apoi avionul de care tu povestesti exista deja si oblicii impreuna de manutza cu LM o sa fie incantati sa ti-l vanda chiar sa il asambleze/ fabrice aici daca pui banul. Acel avion se numaste FA 50 Golden Eagle si trage 8.5 G operational si inca ceva se incadreaza in pretul propus de tine, Chip.

                • IAR-95 merita reluat imediat după Revoluție. N-a fost să fie. Decât să dezgropi IAR-95 acum, mai bine cumperi de la francezi licența și linia de fabricație pentru Mirage 2000, ieși mai ieftin, dar nu merită. În lipsă de MLU de vânzare cel mai probabil ai noștri se vor interesa din nou de C-uri.

              • Bre nea Chippule pai matale faci o mica confuzie intre pretul unui avion si costurile totale de R&D. Pai asa americanii ar fi trebuit sa plateasca doar o suta si ceva de milioane pt un F 35 si gata, dar ei au bagat +400 de miliarde pana sa faca poze cu primul avion, iar americanii aveau deja uzinele, materialele, inginerii, etc… Cat te costa numai linia de asamblare finala, mai apoi industria orizontala, aia care produce componentele, diferitele tipuri de metal, cablaje, etc, etc.
                Fabriciile alea cine le construieste?1

                • F35 este altceva, din cauza tehnologiei Stealth.

                  sunt doar 2 modele produse… Acolo este o tehnologie mult mai complicata… pentru ca fluxul de aer de la motor trebuie racit… si nu numai… Locasurile pentru rachete sunt in interiorul avionului.

                  Avionul trebuie sa-si mentina „invizibilitatea” indiferenrent de vreme (ploaie, cata, zapada, canicula) indiferent de misiune… indiferent de armament…

                  in ce priveste cele 400 miliarde… majoritatea banilor reprezinta liniile de productie.

                  Lai este ceva… Proiectul IAR 95 este deja facut. ai scurtat 5-6 ani de cercetare si suma aferenta proiectarii. adica poti sa consideri ca ai cheltuit deja banii pe proiectare care daca ai lua de la ZERO un aparat, daca ar fi sa lucreze americanii sau Vest-Europenii la proiect (ceea ce deja este facut) ar reprezenta cel putin 2-3 MILIARDE Euro.

                  gandeste-te ca banii astia au fost platiti deja de catre Ceausescu. 5-6 ani de Proiectare, ce reprezinta munca facuta de INCAS.

                • @George,
                  Legat de IAR-95 trebuie sa iei in calcul Banii cheltuiti deja de Romania Socialista pentru realizarea a 5-6 ani de proiectare.

                  care cum am zis si mai sus, munca facuta de iNCAS in anii 80 reprezinta azi peste 2-3 MILIARDE EURO (daca ar fi sa o faca Vest-Europenii)

                  dar di ncate stiu eu, firmele private de cercetare, te INDOAIE la BANI

                • @George,
                  Depinde ce-ti propui,
                  O sa le iau pe rand:

                  1- Fabricarea de Motoare –
                  nu mai te costa nimic. tu cumperi motoarele produse gata. din cele deja existente pe piata. ai cel putin 5 variante la momentul asta.
                  Au platit SUA sau FRANTA sau UE (in functie de motorul ales) pentru cercetare, pentru realizarea prototipului, pentru realizarea testelor si chiar au platit pentru asi realiza linia de productie.
                  in ce priveste IAR-95 aici ai cheltuieli ZERO. M-ai intrebat de F-35… dar F-35 nu a beneficiat de acest avantaj. El vine cu un motor propriu. Americanii au tebuit sa dezvolte un motor. pentru ca nu aveau ce folosi. Motorul de F35, este un motor nou ce trebuiea priectat, testat, construit prototip, pus pe avionele pre-serie si vazut cum se comporta in timp.

                  Linia de Productie a motorulu ide F-35 a costat Bani. pentru ca a fost facuta de la ZERO.

                  aceste lucruri nu sunt valabile pentru IAR-95. Roamanii nu au nevoie pentru moement sa-si dezvolte propriul motor. un avion de generatia 4+ beneficiaza de avantajul faptului ca motoarele sunt deja in productie de peste 10-15 ani. si sunt testate din plin pe alte avioane.
                  (Aici s-au redus cheltuielile)

                  2 – Radarul si avionica –
                  Romania nu va folosi un radar propriu pentru avion.
                  va folosi un radar deja proiectat-testat-operat si de alte avioane.
                  Roamania nu trebuei sa investeasca in propria fabrica. si nici in utilajele de productie. deja au investit altii. noi putem sa ne bucuram de ele.

                  3 – Alte sisteme –
                  de exemplu Sistemele hidraulice. Poti folosi sisteme deja produse pe piata.
                  Sunt producatori. tu trebuie doar sa le poti integra pe sistemul tau.
                  ……………….. …………………
                  O sa-ti dau un exemplu de un autoturism construit in felu lacesta, un autoturism romanesc.
                  Baietii de la Ghe-O au construit masini folosind componente deja existente pe piata. nu s-au apucat ei de facut motorul de la zero. nici cutia de Viteze, nici macar suspensia.

                  Le-au luat de pe piata. Produse de altii.

                  • @George,

                    Mai imi permiti o interventie?
                    Un calcul scurt legat de proiectare.
                    sa zicem ca au lucrat 30 ingineri la proiect timp de 5 ani. – in timpul Rep S Romania.

                    Sa presupunem ca ar fi trebuit sa facem proiectul acum, si sa-i platim pe ingineri cu salariul din occident, de 15 000 euro/luna asta este u nsalariu mic pentru un inginer proiectant care lucreaza in aeronautica.

                    450 000 euro/luna – salariile proiectantilor =>5,4 MIL/an – salarii => 27 Mil /5 ani salariile.
                    La acesti bani adaugam taxele la stat inca 60% adica inca 16 MIL

                    Cheltuielile insitutului – in cei 5 ani de proiectare:
                    – curent electric
                    – gaze pentru caldura
                    – impozit
                    – etc

                    • Bre ma-nebunesti de cap, R&D crezi ca se face cu 30 de ingineri?! Da cate sute de ingineri lucreaza pe subansamble, la testari, in dezvoltarea de noi materiale, etc. Citeste articolele lui Neamtu-Tiganu sa vezi ce a insemnat dezvoltarea si fabricatia unui avion relativ modest precum IAR 93. Cata industrie si 10 de fabrici au fost construite de la zero.

                    • Chipp,
                      In firma in care lucrez, pentru un produs de transmisii submarine pe fibra optica, suntem cateva mii, cu tot cu fabrica, logistica, servicii anexe. Ingineri suntem cateva sute si tot nu avem tot R&D-ul „in house” (o parte din cercetare se face in alta parte) iar in plus multe dintre componentele pentru placi vin de-a gata de la furnizori, noi facand integrarea finala HW+SW+optic. Firma, o „sub-componenta” a unei corporatii cu zeci de mii de angajati, valoreaza spre 1 mld. euro.
                      La un singur model nou de placa, din zecile de modele pe cre le avem pe echipament, lucreaza vreo 15-30 de ingineri timp de 1-2 ani, in functie de complexitate.

                      IAR-95 a fost mai degraba doar o modelare aerodinamica, un concept testat in suflerie si cam atat. Departe de a fi un produs finit!
                      In ziua de azi, calculele aerodinamice complexe sunt facute computerizat, insa cel mai mult te costa integrarea avionicii, motoarelor si a altor sisteme intr-un tot care nu doar sa zboare frumos, ci sa aibe valoare reala pe campul de lupta sau in transportul aerian.
                      Daca vrei sa vezi cat costa o dezvoltare de la zero de trainer/mini-fighter, cauta date despre KAI-T50, unde sudcoreenii au lucrat cu asistenta Lockheed-Martin.
                      Si nu vorbim de fighter pur sange sau de suprematie aeriana…

                    • @George
                      @Marius

                      Voi ati citit cu atentie comentariul meu? sau ati sarit pur si simplu sa ma contraziceti… vazand ca eu am comentat…???

                      George – tu zici acelasi lucru ca si mine. ca la proiect s-au cheltuit fff muti bani.
                      eu am zis ca BANII AIA DE CARE SPUNETI VOI, AU FOST DEJA CHELTUITI DE REP. SOCIALISTA ROMANIA!

                      daca e vorba de sute de ingineri care au lucrat la proiect, deja acesti bani au fost platiti de Ceausescu.

                      dar ce rost are sa mai vorbim daca voi nu cititi comentariile? ci doar sariti la gatul meu?

                    • Dar tu citesti ce-ti raspund?… statul a cheltuit pt. un design si teste macheta in suflerie atat. Conceptul e vechi deja si totul trebuie reluat

                    • @Marius Z,

                      Aha. am inteles. INCAS (eu am zis 30 de ingineri – voi ati spus sute de ingineri) a lucrat 5-6 ani la un design si la o macheta care a testat-o in suflerie… Tu chiar crezi ce ai zis mai sus? 🙂

                    • Pai ti-am descris compania in care lucrez, si care nu face avioane, ci echivalentul doar al avionicii, ca sa zic asa.
                      La IAR-95 nu stiu cati au lucrat, dar probabil nu multi, doar pentru partea de design si testari in tunel. Ce vreau sa zic este ca IAR-95 a fost mai mult in stadiul de concept testat aerodinamic, pana la proiect finalizat mai fiind extrem de multe de facut. Adica cu 200-300 mil.$ cat ar costa sa repui pe picoare si sa modernizezi 20 de MIG-29 nu ai face mare lucru din cat ar fi nevoie sa finalizezi un proiect de genul IAR-95… Nici macar un trainer subsonic…

                    • 30 de ingineri are o firma care face suruburi…

                    • Ma baieti….haideti sa va spun eu una misto despre IAR 95:

                      Evreii tocmai ce au spus sus si tare ca sunt mai pregatiti ca niciodata sa se apuce de propriul lor avion militar de ultima ora, dar nu le dau OK-iul finantistii. Tehnologic vorbind le au pe toate, le mai trebuiesc banii, iar la o tara de dimensiunile, bugetul si nevoile lor, nu prea renteaza, pentru ca descoperi alte parti esentiale ale armatei si ale economiei.

                      In schimb, daca ar gasi un partener cu care sa imparta costurile, atunci nu prea ar mai rezulta o asa mare problema. Asta pentru cine este interesat, nu cred ca noi suntem aceia!

                      Cat despre IAR 95, la ce fel de avion este el proiectat sa fie, adica gen IV, cu tot ceea ce au romanii(documentatie), cu ce au israelienii si cu ce acces avem pe piata vestica, la ce nu se reuseste sa se gaseasca in cele doua tari, adica in principal motorul, nu vad o asa mare problema inafata de bani. Si nici macar aia nu ar fi asa multi, pentru ca s-ar aplica absolut toate tehnologiile existente astazi pe piata, nu platesti pentru nimic nou. Si cam toate aceste tehnologii le au partenerii israelieni, nu platesti pentru ajutor sau licente inafara de motor. Adiga adaos comercial de la terti minim raportat per pret avion.

                      Costurile ar fi de cateva zeci bune de milioane de euro pentru modificarea partiala si finalizarea proiectului + banii de cercetare dati catre INCAS si Elbit. La 100 de milioane de euro ai soto demonstratorul. Mai trebuie sa astepti cam 10 ani pana ce sa le ai in productie de serie la Craiova + ceva bani investiti in fabrica si oamenii de acolo, dar nu cred ca asta e problema, ci numarul dorit sa intre in dotare. Fara minum 60 de avioane, nu prea renteaza sa te complici. Plus ce ar mai putea dori israelienii, daca ar dori si nu este exclus, si poate altii, gen bulgari si care ar mai putea fi interesati la o adica.

                      Problema e ca nu se vrea nicicum asa ceva, nu ca nu se poate. Sunt destule lucruri unde trebuie sa se intervina direct, cum ar fi structura si adaugarea materialelor compozite acolo, hidrauliga draci laci(vorbesc de structura in sine), dar nu asta-i o piedica monumentala. restul le au evreii si le putem adauga si noi oarecum, atat cat mai putem si mai avem posibilitatea!

                      Eu nu cred ca le-a trecut astora prin cap asa ceva. Doar ceausescu si nostalgicii aeronauticii romanesti au indraznit sa viseze la un avion supersonic de productie romaneasca. Si culmea, acum cand ne este mai accesibil ca niciodata, nimeni nu mai ridica nici macar aceasta idee….macar la nivel de dezbatere. Si aici nu vorbesc de noi, vorbesc de cei calificati sa o faca, atat din politic, militar sau din cercetare! IAR 95…..un vis frumos, realizabil, dar in acelasi timp mai utopic decat pe timpul raposatulu! 🙂 Macar atunci au incercat….

                    • @CEZAR,

                      in sfarsit cineva care intelege ce am vrut eu sa zic mai sus!
                      sunt 100% deacord cu tine!

                    • @Marius Z.

                      iti recomand site-ul lui Neamtu tiganu. are un articol din 4 parti despre IAR 95.
                      in lincul de jos este echima de proiectanti care a lucrat la avion:

                      in total sunt 94 ingineri proiectanti care au lucrat mai mult sau mai putin la IAR 95. (aici sunt si inginerii mutati de la proiectele IAR 99 si IAR 93 – ca sa suplimenteze forta de munca pentru scurte perioade)
                      Neamtu tiganu spune ca proiectul a fost finalizat. cu eceptia integrari imotorului si a radarului….

                      aici linkul:
                      http://la-neamtu-tiganu.blogspot.ro/2011/01/iar-95-2.html

            • Chipp

              ca sa-l remotorizezi ar trebui sa te mai tina „celula”. Ori aia e kanietz filma – asta o zice producatorul N ore de zbor, dupa N ore zbori pe riscu tau de sinucigas! E ca si cum ai lua curera noua ptr pantalinii rupti in cur.

              • @Ghita Bizonu

                Eu am sustinut mai degraba dezvoltarea IAR 95 decat sa bagi banii in Mig 29 Sniper sau decat sa achizitionezi 12 aviaone F-15 de care cineva zicea ca vor ajunge la 2,5 Miliarde – gata echipate.

                Eu zisesem ca poti termina proiectul IAR 95 Me cu bani iastia. ba chiar poti realiza un numar decent de aparate strict pentru Romania (16-18 aparate) Probabil am exagerat numarul. Poate ca ar fi corect un numar de 8-10 aparate Pre-Serie.

                Eu niciodata nu am sustinut realizarea unei fabrici de productie in seria a avionului IAR-95 Me cu banii aia… ci doar terminarea proiectului, realizarea prototipului si realizarea primei pre-serii care sa fie testata si chiar sa intre in dotarea RoAF daca lucruriel merg bine.

                Acelasi mers la avut Gripen-ul.
                Mai departe baietii au comparat IAR-95 cu F-35.
                Eu am adus si argumentele pentru care AZI cand nu mai esti sub embargou, proiectul este fezabil. ai access la tehnologie si nici nu ai nevoie de o industrie pe Orizoantala fff dezvoltata, cum aveai nevoie in 1989.

                Asi ai acces la inustria pe orizoantala din UE. deci poti colabora cu n firme….

                eu consider FEZABIL dar de NEREALIZAT. toate acestea nu din cauza capacitatii noastre ci din cauza incapacitatii politicienilor.
                Baietii au dreptate. un astfel de avion poate ajunge la 10 MILIARDE pentru ca tara e condusa de POLITRUCI CORUPTI!

                • hai sa presupunem ca ce spui tu e fezabil desi ti-au zis toti ca nu e.. sa zicem ca avem nu doar banii dar si oamenii si industria necesara sa fabricam un avion(desi n-avem nimic din toate astea)
                  dar asa ca exercitiu de imaginatie sa zicem ca avem

                  ce faci cu iar 95? dezvolti un avion din anii 70-80 ca sa cumper 12 bucati ?

                  turcii cu asistenta de la koreeni si miliarde de dolari abea abea au scos un tanc care nu e chiar gata.
                  rusii nu sunt capabili sa faca un motor pentru pak fa, china nu e capabila sa faca un motor pentru j 20.
                  romania poate sa faca un avion complet cap coada pentru ca au facut o macheta acum 30 de ani.

                  si ce performante avea iar 95 in lume asta de vis ?

                • eu inteleg ce vrei sa zici cu politicienii s-ar putea face multe daca am avea lideri adevarati…..dar multe nu inseamna orice…

                  avioane de vanatoare chiar e ceva de care putine tari se mai pot atinge

      • Slava Domnului ca nu esti prim ministru atunci!

      • @Chipp nici nu stiu unde sa-ti raspund ca ai multe mesaje, asa ca am dat reply la cel initial.

        Sa mai faci in ziua de azi IAR-95 e absolut imposibil. Cifrele date sau gasite de tine pentru realizarea pre-seriilor la F-18 sau F-16 au niste hibe, in primul rand aia (americanii din ’70) aveau deja destule fabrici, mii de ingineri, sute de proiectanti samd pe care noi nu ii avem, inclusiv halele de productie, diverse freze, prese si alte echipamente pentru constructie la fuselaj. Ei fabricau deja motoare cu reactie, in anii ’60/’70 fabricau chiar o gramada de modele de avioane cu reactie plus alta gramada de modele de motoare cu reactie.

        Pentru ei a fost mult mai usor sa conceapa fuselaje noi (pentru F-18, F-16, F-15 etc) si motoare noi pentru ele folosind toate resursele de mai sus. Noi nu avem acele resurse nicicum si iti ia 20 de ani sa construiesti toata reteaua aia de fabrici, uzine, institute de proiectare, suflerii si asa mai departe inclusiv cu aia 10 000 sau 30 000 de angajati care lucreaza in ele – aia trebuie sa absolve o facultate in domeniu, cativa din ei au nevoie de masterat sau doctorat si toti trebuie dirijati, pregatiti si indrumati de altii mai buni si mai experimentati ca ei, oameni care nu ii avem si alte tari (gen Franta sau SUA) nu ni i-ar „imprumuta” nici macar pe bani grei, fiindca 1. aia au de lucru acolo si 2. nu-si vand ei asa usor cunostintele si experienta.

        Chiar si avand in vedere cele de mai sus, ne arati sumele de acum 45 de ani, daca actualizezi dolarul ele cresc foarte mult, si de 5 ori.

        „pachetul de avionica care pe Mig 21 Lancer a fost de 3-4 mil $” – da, la valoarea dolarului din 2007.

        „in total iesi la 35-40 mil $ fara rachete.
        (personal cred ca o sa fie in jur de 30 mil$ – pana aici)”

        Nu scoti un supersonic romanesc la valoarea aia de vanzare pe piata pana-i cucu’, un aparat nou cat de cat modern, gen un F-16C, un JAS-39C etc costa pe la 60 milioane de euro in toate contractele din ultimii 10 ani, peste care vin costurile aditionale care dubleaza pretul. De-aia am spus 4 miliarde pentru 36 de Vipere fiindca aia vine 111 milioane/aparat si noi avem deja vreo 2 instructori in tara plus personal la sol, astia toti vor trebui doar sa faca un scurt curs de recalificare pe Viper (fata de F-16 MLU) si ala nu dureaza 2 ani.

        „Proiectul IAR 95 este deja facut”

        Nu e deja facut, e facuta o macheta 3D si ma rog, una la scara de plastic, dar proiectul in sine, cu absolut fiecare cablu, fiecare teava si pompa etc NU e facut fiindca nu aveau un motor anume pentru el (unul din principalele motive pentru care s-a renuntat).

        Sa presupunem ca iti vind azi americanii licenta pentru un motor, oricare ar fi el, sa zice PW F100-229E. Sa zicem. Licenta te costa sute de milioane, linia de asamblare te costa 1-2 miliarde, pregatirea inginerilor te costa sute de milioane si va dura 5-6 ani, iar dupa aia tu trebuie sa concepi toate „matzele” avionului IAR-95 pentru a integra acel motor, respectiv toate cablurile electrice, pompa de combustibil, cablurile de alimentare, generatorele si cate si mai cate, in acelasi timp sa pastrezi aparatul perfect echilibrat si sa ai grija sa nu urci prea mult in greutate.

        Idem pentru un radar nou, idem pentru un scaun nou de catapultare, etc etc etc…

        Asa ceva dureaza 15 ani si necesita mii de oameni si multe, multe miliarde de dolari, asta ca sa vorbim doar de ani, oameni si bani. Atunci cand vorbim de „cine ti-ar vinde” diverse licente, drepturi si tehnologii, dam de o problema mult mai mare fata de anii, oamenii si banii de mai sus…

        Sa (re)faca Romania un IAR-95 supersonic, functional, azi, e imposibil din toate punctele de vedere, fie ele financiare, umane, timeframe, acces la tehnologii, acces la licente si asa mai departe.

        • @Sorin,

          eu am scris ce spune Neamtu Tiganu in articolul de pe blogul sau (format din 4 parti)
          E adevarat ca mi-au scapat anumite lucruri cum ar fi numarul de ingineri proiectanti care au lucrat la proiect… am numarat in articolul lui 94 persoane (unii dintre ei au lucrat dar o scurta perioada)

          Legat de pretul de 40 mil euro/buc m-am referit strict la aviaoanele prototip si pre-serie. daca compari cu realizarea Gripen-ului esti pe acolo…
          doar ca Gripenul are acum un radar Aesa care probabil ii ridica fff mult pretul…

          in ce priveste licenta de motor… de ce sa cumpar licenta??? si sa nu cumpar motoarele facute gata de americani?
          Daca vreau sa realizez pentru inceput testele si apoi ceva strict pntru armata romana, nu am nevoie de licenta.

          Licenta inseamna multe batai de cap. cheltuieli suplimentare pe care nu le amortizezi decat daca produci peste 300-400 motoare ceea ce nu e cazul la noi… nu cred ca am produs nici macar RR-Viper atatea motoare…

          deci de preferat este sa cumperi motoarele de la ei direct. si e adevarat ca platesti cu 30% mai mult decat un motor produs in romania?

          Neamtu Tiganu spune ca performantele avionului IAR 95ME erau la nivelul lui F-16 si F-20

          • da, stiu articolul… ideea era cati au lucrat in mod curent… probabil cam 30. Multi au contribuit punctual.
            Depinde insa si in jurul carui motor a fost proiectat, pt. ca iti schimba caracteristicile de masa, volum, sectiune a fuselajului, echilibru static si dinamic, flux de aer necesar. Sa nu mai vorbim de performante: viteza, raza de actiune, plafon maxim, raport tractiune/masa. Din punctul asta de vedere, nu se poate spune ca era terminat.

            • Apoi avionica si sistemele de arme… gandeste-te ca doar astea trec de 10-15 mil.$ pentru ceva din generatia a IV-a… vezi Lancer, care nici n-a avut integrate prea multe pe el, de cateva ori mai putin decat are un F-16 in optiuni.
              De vazut cat costa integrarea unei singure rachete pe un astfel de sistem, ca si proiect, nu costul final al produsului, dat mai sus.

          • @Chipp eu cred ca Neamtu Tiganu enumera probabil persoanele pe care le cunoaste sau le-a cunoscut personal, cu care o fi lucrat si el, si care stie sigur ca au lucrat la IAR-93. Nu stiu daca aia sunt ad-literam toti inginerii care au lucrat vreodata la proiect, mai degraba toti pe care ii stia sau si-i aminteste el.

            Bun, fara licenta la motor, scapam de niste miliarde, dar ajungem la o alta discutie. In primul rand, asa depinzi de importul de motoare deci de o alta tara, care e posibil sa nu iti mai vanda cand „se supara” pe tine si atunci toata treaba e degeaba.

            Sau, chiar mai probabil, pur si simplu vor refuza sa ti le vanda. Eu produc un motor folosit pe F-16 si pe F-15, sau poate unul pentru F-35, de ce ti l-as vinde tie ca sa-l pui pe avionul tau? Eu vreau sa-ti vand avioanele mele, nu sa-ti faci tu propriul avion, n-am nici un interes in asta. Unde mai pui ca daca iti faci propriul avion poate il mai dai si la export, chiar si-n pierdere (fiind facut de stat) si imi furi clientii.

            Exact, la licenta trebuie sa produci sute de motoare ca sa iti scoti parleala, dar e cam la fel si cu avioanele de vanatoare. La toate avioanele astea noi, gen Rafale sau Eurofighter, „break event point” -ul e undeva pe la 250 sau 300 de bucati, cam asa, grosso modo. Asadar, daca noi nu planuim sa producem vreo 250 de IAR-95, vom genera niste pierderi destul de mari. Bine, nu neaparat cateva miliarde „pierdute” ma intereseaza in cazul asta, ca vorba aia, anual aruncam cu miliarde in cersetori, aici macar am arunca cu miliarde o singura data si pentru ceva la scara istorica, dar asa ca idee… va fi o pierdere foarte mare.

            Ar mai fi si problema ca tu vei produce un avion cu performante relativ reduse, IAR-95ME o fi fost ca proiect pe hartie la nivelul lui F-16 si Mirage 2000 dar sa il produci la calitatea necesare e o foarte mare bataie de cap. Gandeste-te numai cati ingineri seniori iti trebuie acolo, d’aia de genul om la 55 de ani, cu doctorat in ceva foarte specific, care probabil traieste si lucreaza in Franta ca sef de Divizie la Airbus, e plecat din tara din 1994 si are salariu de 10 000 euro/luna. Cum il aduci pe ala inapoi? Ca nu-ti vine, nu-si schimba viata, are acolo prieteni, familie, copiii lui tocmai s-au casatorit tot acolo etc… Nu vine ala inapoi in Romania la varsta pensionarii, ca sa lucreze 5 ani la un proiect dubios si pe urma sa se pensioneze pe 800 de lei in tara, sau sa plece inapoi in Franta, ma rog ultima varianta ar fi mai plauzibila.

            Cati seniori dinastia poti strange? Sunt maxim 10-15 romani la nivelul asta si sunt prin toate tarile, Canada, SUA, Franta etc, majoritatea dintre ei emigrati acolo deja de 20 de ani. Cum ii convingi pe toti sa se intoarca in tara? Chiar de i-ai convinge, la un asemenea proiect e nevoie de foarte multi seniori, cu cativa batranei de 55-60 de ani nu rezolvi mare lucru. Iar ca sa iti faci tu ingineri noi… aia e utopie, acolo trebuie niste facultati de elita in multe domenii, de la rezistenta materialelor la chimie, fizica, matematica, inginerie de tot felul, automatizari etc, facultatea la noi in 2016 e o gluma, studentii nu iau lucrurile in serios si pana si aia de nota 7 vor ori sa emigreze ori sa se angajeze in Cluj sau Bucuresti pe 1 000 de euro, n-o sa stea nimeni angajat la nu stiu ce intreprindere de stat pe nu stiu ce salariu, de unde va fi dat afara peste 2 ani cand intra un guvern PSD si decide ca banii aia sunt aruncati si mai bine i-ar la „la cei nevoiasi”. Uite, ca exemplu, sunt articole de luna asta care indraznesc sa sustina ca banii cheltuiti pana acum cu centrala nucleara de la Cernavoda au fost aruncati, ca noi nu avem nevoie de asa ceva, ca sunt atatia saraci si oameni nevoiasi in tara etc. Ok, hai sa daramam centrala, vindem molozul pe 100 de euro la „fier vechi” si banii ii dam la o familie saraca din judetul Giurgiu. Cum o sa le explici la oamenii astia planul tau de a construi un supersonic in tara, 10 ani de munca, facultate, salarii de 15 000 de euro ca sa aduci expatii antementionati in tara, linie noua de asamblare, importul de motoare, de radare etc………. Astia au turbat cand am dat 600 de milioane de euro, in n-shpe rate, pe 12 F-16… 🙂

            Imi mentin parerea ca nu avem personal, ingineri, studenti, seniori, doctoranzi, specialisti in zeci de domenii, nu ne va vinde nimeni motor si nu avem nici timp (10 ani minim) nici bani ca sa dezvoltam un supersonic in tara. Va dura foarte mult, vom baga miliarde, vom face uzine de stat care vor produce exclusiv componente pt treaba asta (si dupa aia se vor inchide? sau vom da ALTE salarii degeaba la stat, pe langa alea pe care le dam deja?) si totul pentru a produce un avion probabil sub ultima varianta de F-16, ce sa mai vorbim de EF, Rafale, F-35, Su-35, etc…

            @Marius Z chiar aici pe blog a fost ceva articol in care se zicea ca nu stiu care tara a platit 300 milioane de euro pentru integrarea unei rachete pe nu stiu care avion… noi vom lua electronice, radar etc din parti si pe urma vom plati alea 300 de milioane pentru fiecare integrare pe avionul nostru, fie ea de Sidewinder, Python-5, AMRAAM, ori MICA, sau IRIS-T, etc sa nu mai vorbim de JASSM, JSOW, Storm Shadow, Harpoon, HARM samd

            @Chipp nu e mult mai simplu si infinit mai ieftin si mai rapid sa bagi 4 miliarde in 36 de Vipere, alea sunt ultimul racnet, au tot ce le trebuie, sunt fabricate perfect, n-au nici o hiba ascunsa si se pot acroja deja toate rachetele americane fara nici un fel de cost suplimentar? „Plug & play” 🙂

            • Aprecierile tale sunt corecte in principu, insa la bani tot acolo ajungi. Daca bagi 4.5 mld euro in Viper, tot atat bagi si in avionul ala romanesc. Si asta tinand cont ca vei pune pe el fix tot ce au israelienii, inclusiv arme intergrate, nu mai dai bani pentru nicio integrare sau nu-l mai faci si aia e.

              Problema e doar de timp, de aia 10 ani necesari finalizarii lui…..si poate cea mai importanta, de vouinta! Astia nu vor nici SH-uri sa ia, iar noi visam la Vipere. Vine Dragnea la guvernare si taie tot, fregate, corvete, tbt-uri si ce mai vor astia si dau banii la social.

              Intai trebuie sa asteptam ca DNA-ul sa curete clasa politica corupta, iar apoi putem spera la mai mult pentru armata si industria militara!

              • Eu cred ca ajungi la mult mai multe miliarde pentru a proiecta si construi un supersonic in Romania. E imposibil sa vii cu cifre exacte sa zici fix cate, dar sunt mult mai mult de 4 miliarde.

                Un alt exemplu, doar plexiglasul de la carlinga e incredibil de complex, sunt doar cateva companii din lumea asta care pot face plexiglasul carlingii unui avion de vanatoare supersonic si majoritatea fac treaba asta de zeci de ani, cel putin alea de top (SUA, Europa de Vest si Rusia). Multe zeci de ani, gen 60 de ani. E un proces continuu de cercetare si inovare iar utilajele cu care preseaza si fabrica ei „sticla” aia blindata, putin deformabila, groasa si corecta dpdv optic nu sunt de vanzare pt altii, nici cu licenta nici cu nimic.

                Chiar si asa, acea parte a cabinei costa cateva milioane de dolari. Cum o sa faca un SRL sau un SA din Romania acea cabina pentru IAR-95, fiindca nu putem importa cabine de F-16 din SUA si sa le punem pe IAR-95, nici nu ne vor vinde (ce ziceam mai sus de concurenta) si nici nu vor fi exact ce ne trebuie pe aerodinamica, dimensiunea, greutatea, centrajul, forma avionului nostru. Asadar va trebui sa ne facem propria carlinga.

                Care SRL sau SA din Romania va ajunge la nivelul cerut pentru a produce plexiglasul ala putin deformabil la diferente uriase de temperaturi, sa fie etans in 100% din zboruri, timp de 40 de ani, si aiba o corectitudine optica de 99,9999% ? Am vazut un documentar despre plexiglasul limuzinelor blindate din Germania, mi se pare ca le faceau pentru Mercedesurile alea scumpe si blindate ale presintilor, si am vazut un alt documentar (plus citit cateva articole pe net) despre plexiglasul, istoria si modelele cabinelor de F-16.

                Asta nu e o treaba pe care UTI sau Nea Marin SRL sa se apuce sa o faca acum de la zero, angajand 10 ingineri, 5 experti in tratament termic si 2 opticieni iar peste 2 ani sa vina cu modelu’. Nici macar nu e treaba pentru un SA mai mare si mai versat. Una e sa faci plexiglasul pt IAR-99 si alta e sa-l faci pt un supersonic care urca in 2 minute de pe betonul fierbinte (50 grade Celsius) al aeroportului Craiova pana la 15 000 m unde sunt -60 de grade celsius, iar apoi revine in alte 10 minute.

                Acum inmulteste situatia unui „banal” intre ghilimele plexiglas de cabina cu inca 300 de cazuri similare, pentru tot felul de cablaje, pompe, circuite electrice, scaun de catapultare, etc etc etc etc.

                Presupunand prin absurd ca niste SA-uri si SRL-uri din Romania le vor face pe toate alea (ha ha!), desi NU le vor face, ce vor lucra toate acele zeci sau sute de firme dupa livrarea celor cateva zeci de avioane pt armata? Vor da oamenii afara si se vor inchide, sau ce? Sau vor fabrica tastaturi si mousi, ori poate vor face lucrari de tinichigie auto pentru uzinele Dacia si Ford.

                Pe langa partea mecanica, industriala, mai e si partea de soft. Nici dracu’ n-o sa-ti vanda tot sistemul de fly-by-wire al unui supersonic, si chiar de ti l-ar vinde, desi NU o s-o faca, ala trebuie adaptat la parametri avionului tau. La ceva atat de complex, aproape ca mai bine l-ai face de la zero decat sa modifici un program la scara galactica. Aia nu e treaba care se rezolva in 2 ani, nici in 5 ani si nici daca folosesti 300 de programatori. De fapt nici 500 ! Aia e alta aberatie. Dar nici n-are rost s-o discutam fiindca SUA, Anglia sau Franta nu ne-ar vinde niciodata tot softul de fly-by-wire de la F-18, Eurofighter sau Rafale.

                Au fost numeroase discutii aici pe blog despre softul F-22, F-15 sau F-35, sunt milioane si milioane de linii de cod la care mii de oameni lucreaza in principiu inca din anii ’80, se tot imbunatatesc continuu. Chiar si asa au fost prabusiri la toate avioanele noi (F-22, Eurofighter, Gripen) datorita asa-numitului PIO – Pilot Induced Oscillation, un fenomen in care programul amplifica comenzile pilotului la mansa si aparatul se prabusea. Nici o tara din lumea asta n-o sa-ti vanda tot programul ala, la care au lucrat mii si mii si MII de oameni timp de 30 de ani pana sa il aduca in stadiul actual, indiferent cati bani le oferi. Plus ca, chiar daca ti l-ar vinde, ce-i impiedica sa bage niste buguri pe acolo pe care tu le vei descoperi peste 5 ani si iti va lua ati 10 ani sa se rezolvi…

                YF-22 se prabuseste datorita PIO in 1992:

                https://www.youtube.com/watch?v=faB5bIdksi8

                Pe langa imposibilitatea producerii in tara a sute de „mici detalii” cum ar fi plexiglasul din exemplu de mai sus si alte asemenea componente (plus ce vor face firmele si miile alea de angajati dupa terminarea programului), pe langa problema enorma cu softul fly-by-wire, pe langa problema cu motorul (nu-ti da licenta, nu ti-l vinde, si daca ti-l vinde trebuie integrat pe fuselajul tau, nu e treaba de amator la un supersonic), vom avea la sfarsit un avion chel. De unde radar pt el, sau si ala il va face tot un SRL din Romania asa, de la zero 🙂 Mai ales unul AESA, evident impreuna cu softul pt el 🙂

                Trecand peste problemele cu componentele, calitatea, fabricarea, motorul, sistemul fly-by-wire si radarul, vei sfarsi cu un avion dezarmat. Ce faci cu el? Vrei sa lansese IRIS-T, Sidewinder, AMRAAM, MICA, Storm Shadow, JASSM, Harpoon, etc? Intregarea unei rachete pe un avion nou cu radar nou si alt sistem de management costa 300 de milioane. Mai bagam inca 10 miliarde sa intregam armament suficient pe el, asta presupunand ca vor fi toti de acord sa-si integreze rachetele pe IAR-95, fiindca nimeni nu doreste sa ne vanda propriile lor avioane, nu ?

                Ideea asta cu un supersonic proiectat si construit in Romania are atatea hibe ca nici nu stiu de unde sa incep enumerarea, si este imposibila cu i mare. Asa ceva nu se va intampla niciodata.

                Lockheed ne-a oferit linie da fabricatie (nu doar asamblare) in Romania pentru F-16V Viper daca cumparam suficiente avioane. Eu am ramas stupefiat, nu-mi vine sa cred! Ala e maximum la care poate ajunge vreodata Romania, si chiar si asa, daca producem sub 60 de aparate vor avea pierderi grave, minim 60% din componente vor fi de import, softurile vor avea patchuri secrete de la americani (apasa aia un buton si nu-ti mai merge radarul) PLUS micul detaliu ca tu bagi multe miliarde sa produci o platforma F-16 cand tarile serioase tocmai se doteaza cu F-35 🙂

              • Si inca ceva, singura tara din lume care a produs sub licenta atat variante de F-15 cat si variante de F-16 –-plus–- motoare pentru acestea e Japonia.

                Japonia are 140 milioane de locuitori si pana de curand era a 2-a economie a lumii (!!), acum e a 3-a.

                Chiar anul asta am citit ceva articole despre produsele lor, avioanele alea, desi mai bune calitativ decat cele americane, au iesit la preturi enorm de scumpe, n-au reusit sa le exporte nicaieri iar per total statul Japonez a pierdut multe miliarde de dolari la faza asta cu productia comparat cu importul lor din SUA. Concluzia era ca data viitoare sa se cumpere pur si simplu de la americani fiindca treaba asta cu produsul si modificatul in tara nu renteaza deloc.

                Daca Japonia (!!!!!) fosta a 2-a si actuala a 3-a economie a lumii, o putere industriala care exporta in SUA mai mult decat importa de acolo, a ajuns la concluzia asta, cum mama dracului va reusi Romania ?

                Si nu uitati… ei au produs variante de F-15 si F-16, nu e ca si cand si-au conceput de la zero propriile avioane !

                Asta e ca si cum un atlet fost campion olimpic vrea sa alerge 4 ultra-maratoane si renunta fiindca nu poate. Apoi vine un obez cu probleme la genunchi si zice ca le alearga el…

        • @Nemo spune ca a zburat, acum dracu stie!

          • @Cezar citeste-i replicile omului aluia, citeste-i blogul si spune-mi jurand pe biblie ca nu e nebun de tinut in lanturi, intr-un ospiciu pazit de Politia Militara…

    • :))) Growler?! Cine vinde asa ceva?

  3. Sau aducem fabrica F-16 la noi si ”ne facem cate vrea muschii nostrii ” sau ”ne scapa iara c.r.u nato ” si noi ne dam cu F-16 pe la parazi si la plimbat ministrii si premieri …sau cumparam ”made in India ” solutii sunt […], nu ne facem probleme … mna ,or facut tovarasii un mic jmen cu seconduri , ca daca vreau sa cumpere normal , le-ar fi cumparat in 2008 ,deh ,sa-I intelegem si sa votam

  4. Pai si care e problema? Oricum MLU ar fi un avion de linia a doua.

    N-ar fi rau 24 de F-16 direct de la americani. De asemenea, m-am gandit si eu mai demult ca niste F-18 (inclusiv ceva Growler) ar fi fost poate o alegere mai buna.

  5. 36 bucati F-16V Viper noi, s-ar putea aranja la 4 miliarde de euro.

    In doar cativa ani PIB-ul Romaniei va atinge 200 miliarde de euro, asadar acei 4 miliarde ar fi 2 la suta in plus la datoria tarii, care ar urca astfel de la 38% la 40%. Realizabil.

    Un imprumut pe 18 ani, similar cu ce a facut Polonia, si anume: 3 ani perioada de gratie, 5 ani dobanzi si 10 ani rate fixe. In urmatorii 8 ani vom plati in medie sume modice iar apoi vom plati 400 milioane pe an. Un chilipir.

    • Foarte glumet esti 😀 Doar ti-a explicat clar Dragnea ca imediat ce apare crestere economica trebuie neaparat sa se simta in buzunarul bujetarului .. Ca doar pe stomacul gol nu poti lupta cu multinationalele si cu Soros 🙂 ..

      • Da normal. Cum scria unul pe hotnews, sa crestem de 5 ori salariile la stat, sa le aratam multinationalelor ca degeaba dau ei salarii mici la angajatii lor fiindca statul va da mii de euro celor de la stat, iar asa ii convingem sa plece din tara.

        Nu m-am lamurit cu privire la logica plecatului din tara, de ce ar pleca multinationalele -doar-fiindca-cresc-salariile-la-stat-, insa daca tot pleaca, ma intreb si eu din taxele cui vor plati ei salarii de 10 000 de lei la toti angajatii aia la stat. Intreb, asa, de curiozitate 🙂

        Multinationalele si patronii trebuie biciuiti iar averile lor confiscate. Din nou, dupa cum spunea o femeie pe un forum, „e vina voastra, fiindca nu produceti destul ! Hai, la treaba !!”. Bine Clara-Secretara, mergem, mergem. Da-mi si mie te rog, o „copie dupa buletin”. Sau trebuie sa depun cerere pentru ea? Unde, ghiseul 6? Acolo mi-au spus ghiseul 4. De la 4 m-au trimis la 2, de la 2 inapoi la 6, de la 6 am ajuns la 9 iar la noua mi-au spus ca cererea se elibereaza de la Oficiul Pentru Cereri, care se afla la 3 cartiere distanta si e inchis deja la ora asta.

        Multumesc. Ma duc sa va platesc salariile.

    • @Sorin2,

      Voi ati innebunit cu totii??? cum sa dati ma 4 Miliarde Euro pe o mana de avioane?
      Voi va ganditi ca cu acesti bani faceti IAR 95???? si va ramane si BANI!

      • fara sa ma pricep, eu cred ca ar costa probabil mai mult si rezultatele ar fi probabil indoielnice. ce experienta avem noi in supersonice? Doar am reparat Mig21 si cam atat. Migul21 e avion din anii 50-60. Noi nu suntem in stare sa facem ceva in genul lui Super Tucano
        Cat s-a chinuit China sa produca un avion de lupta decent? Oare cat au cheltuit pe J10 si copia de F22?

      • @Chipp pentru ca atata costa, si atat ne-ar costa multumita faptului ca avem deja in tara cativa zeci de mecanici si vreo 6 piloti din care 2 instructori pe versiunea MLU a F-16, conversia lor la Viper ar costa si ar dura mult mai putin decat daca i-ai lua de la zero.

        4 miliarde pe 36 de aparate vin cam 111 milioane/aparat, cam in toate contractele recente media e de 120 milioane/aparat cu recordul batut de Arabia Saudita la contractul cu Eurofighter acolo unde sunt 200 milioane/aparat, dar aia e alta poveste.

        Cu 4 miliarde de euro in nici un caz nu faci IAR-95, daramite sa mai ramana si bani, nu concepi si construiesti in adevaratul sens al cuvantului nici macar celula viabila pentru o viata de 4 000 de ore / 20 de ani. Un F-16 nou are din start 8 000 de ore / 40 de ani si va putea fi prelungit cu inca 50%, cel putin.

        Singurul lucru pe care intr-adevar l-ai putea face cu 4 miliarde ar fi achizitia licente si implementarea liniei de fabricatie pentru motorul de F-16, cu tot cu specialisti si scolarizarea lor, presupunand ca SUA ti l-ar vinde. Atat. Vei avea un motor… dar niciodata un avion.

  6. Mai exista si varianta #AMARG aka #desert

  7. Israelul are F16 A/B care pot fi upgradate la MLU. Nu stiu de ce nu s-au luat de la inceput direct de acolo asa cum era planificat.

    • Pentru ca alea sunt cele mai uzate dintre toate.

      • Exact! Plus ca nu e vorba de aducerea unor structuri de F 16 A/B Blk 15 la standardul MLU, ci de gasirea unora deja trecute prin MLU. Se pierd multi ani facand asta, aici e problema, de asta se tot vaita ei.

        Pana la urma cred ca era mai bine daca faceau asta de la inceput, poate chiar mergand in continuare pe mana Israelului. Ceream avioanele din deserul american, 48 de bucati si le treceam prin MLU cu evreii(kitul lor), poate chiar la Aerostar. Asa mentineam mai bine interoperabilitatea cu LanceR-ul. Acum mai au si varianta sa astepte cativa ani si sa incepem sa primim 36 de bucati din desert si sa le aducem la standard MLU tot cu portughezii(parca auntomologati pentru asa ceva), completand necesarul actual. Insa ar mai trebui sa tragem big-time de LanceRe si sa ne rugam sa nu vine razboiul peste noi. Zica-se ca portughezii au stat 10 ani sa-si MLU-lizeze avioanele lor(40 bucati), la sfarsitul anilor 90′, cu 250 mil usd.

        • Pai acum, orice alta varianta era mai buna decat prostia in care am ajuns acum.

          Avem doar 12 aparate, sunt A/B-uri, sunt la mana a doua si respectiv a treia, nu mai gasim altele suficient de repede si cica, zic ei, nici n-avem bani de altele noi. Bravo tata, planificare model. Pensii speciale.

          Au avut multe variante, dintre care amintesc total aleator:

          – 48x C/D-uri noi
          – 24x C/D-uri noi si 24x C/D-uri second-hand din SUA
          – 24x A/B-uri second-hand din Portugalia
          – 48x Gripen C/D noi in leasing
          – 48x Gripen C/D noi din Suedia dar asamblate la noi
          – 48x Gripen C/D construite complet la noi (miram-as dar asa ziceau aia)

          …iar ei au ajuns in situatia descrisa la inceputul comentariului. Desigur nimeni nu e de vina, „asta este”, da-i inainte cu pensiile si salariile, ca fraierii platesc impozite.

    • Mai bine 8 F-16C/D Bl.52+ noi. Aprox 700 mil USD. Cam ce s-a oferit Pakistanului.

      • @Tedy asta am zis si eu. Nu credeam ca se poate porni linia de fabricate pentru sub 24 de aparate, dar uite ca se poate. Pai atunci sa luam…

        Dar de fapt, de ce sa luam C/D cand anul asta F-16V a efectuat primul zbor oficial. Putem comanda direct versiunea V fiindca niste avioane noi oricum ne vor sosi peste 3 ani, indiferent daca sunt C/D-uri sau V-uri, pana atunci varianta V va fi finisata si numai buna de intrat in serviciu. Asta daca tot dam un ban… iar diferenta de pret nu cred ca e prea mare, n-are cum sa fie cu 30% mai scump.

  8. Nu cred că nu mai sunt F16 ptr MLU ci, mai degrabă, „nu mai sunt” pentru că s-a decis reorientarea către C/D (mai) noi, cu mai multe capacităţi (inclusiv antinava) decât MLU.

    • Eu chiar as plusa, nu doar ca „nu mai sunt MLU” dar nici C/D S/H nu cred ca se vor gasi mai ales ca singura gura de oxigen pt LM ca sa nu inchida linia ar fi contractul cu India dar aia pana se hotarasc astia trebuie sa asigure cumva productia la cote de avarie … asa ca hai cu V-ul.

    • Si partea frumoasa e ca nici nu trebuie sa faci licitatie daca iei unele noi ca deh’ trebuie sa fie compatibile cu alea 12 care le ai deja, invoci treaba asta si IES si gata i-ai potolit iar pe alde SAAB, alde Airbus/BAE sau Dassault.

  9. Of dar vai!
    GMT-ule, nu te panica, dara…
    Problema e ca nu ai inteles bine chestiunea cu MLU. E plin de celule pe piata, doar ca zecile disponibile nu sunt imediat disponibile, de unde problema care este. Anume ca e greu sa scoti si o duzina, asa pe maine. Chestiunea dureaza peste 1 an. Pt mine era evident.
    Mi-amintesc ce bine se radea acu ceva timp – cand indicam ca se prea poate sa ne pricopsim cu C-uri 😉
    Asadar, nu-i grav, mai ridicati un paharel de palinka sa vie-ntr-un ceas bun escadrila!

    • Pai asta e problema
      Astia au comandat pana acuma doar mancare si bautura la popota

      RK la f16 – sabca charleroi face 50 de avioane pe an slep – grosul sunt cele americane din europa – atata numa ca trebe sa stai la rand, nu bagi girofarul si intri in fata
      si celule gasesti inca in desert, uite lista din 2013, intre timp au mai dat din ele

      http://www.rumaniamilitary.ro/perspective-ale-f-16ab-in-fortele-aeriene-romane

      trebuiau de cativa ani sa se fi interesat, si acuma sa le fi avut deja acasa

    • @Flogger. Bre io zic ca am inteles destul de bine chestiunea. Pana iei tu o celula Bk 15 si o aduci la standardul MLU dureaza, pe de alta parte fii un pic atent aici cam care este „za problem”:

      S-ar putea sa fie o convergenta de factori “fericiti” care ar putea avea efecte destul de favorabile. Unul din factori tine de cum se contracteaza acest fel de munca. Ce a facut OGMA pana acum pentru Romania a fost un fel de contract government-to-government-to-government pentru simplul fapt ca majoritatea avioanelor erau proprietatea guvernului portughez, iar cele trei primite ca excess defense articles pentru a suplini cerinta Romaniei a fost un fel de exceptie de la regulament.
      Orice “noua achizitie” ar trebui facuta in SUA pentru ca asa stipuleaza Defense Federal Acquisition Regulation (DFAR). Acum asta se poate face in doua feluri. Ori Lockheed este contractat de guvernul SUA sa faca modernizarea propriu zisa, sau ea este facuta in unul dintre centrele de logistica ale US Air Force (cel mai probabil Ogden Air Logistics Center). Lockheed mai mult ca sigur a zis pas la un F-16 A/B MLU 5.2R pentru ca asta ar insemna ca ei sa faca lucrarea la cost sau cu o marja de profit care nu s-ar justifica pentru numarul mic de aparate. Asta ar insemna o marja de profit pentru ei undeva sub 3%. Mult mai probabil ei ar fi interesati sa vanda Romaniei un pachet similar de modernizare cu cel al Taiwan-ului (F-16V), daca nu sa si alipeasca Romania daca se poate de acest program.
      Asta ar fi alta mancare de cartofi si bine inteles alte preturi si alte marje de profit. Asta numai daca ar putea intr-un fel sa impace un potential orar impus de Romania cu cel impus de Taiwan pentru lucrari. Mai mult ca sigur ca US Air Force au spus de asemenea pas pentru simplul fapt ca astia lucreaza la foc deschis de ceva timp sa asigure mentenanta flotei US Air Force, deci aici avem probleme de orar inca o data.

      Se poate de asemenea ca Uncle Sam sa dea un semnal ca Romania ar trebui sa se dezvete/intarca de achizitia de vechituri si asta este un semnal ca Romania ar trebui sa se orineteze catre o achizitie de aparate noi. Aici stim cum merg lucrurile; acum depinde de cat de prosti sau de izbutiti or sa fie negociatorii din partea romana. Aici cred ca deja stim cu ce material lucram. S-ar putea sa fie o evolutie de bun augur pentru Romania pana la urma, daca prostii parcarii nu “obosesc” cu achizitiile si se gandesc ca ar trebui sa cheltuiasca banii pe cine stie ce alte ciurucuri.

      Capisci?

      PS Ai ramane suprins sa afli cata viata mai au celule de MiG 29 parcate pe MK, daca or mai fi pe MK…

      • Daca era resursa la MIG-29 credeti ca nu se bagau astia de la RoAF ?
        Daca ar fi avut de ce ungurii le-au scos pe toate din dotare ? Sunt si ei stupizi ?

        • Ungurii sunt stupizi, pe de alta parte ei au inlocuit „29 cu Gripen noi, in cazul nostru s-ar putea sa fie o masura disperata. Cel mai probabil se stie de ceva timp ca MLU-urile nu mai sunt chiar atat de disponibile.
          Dar vreau sa fiu foarte clar, nu am nici cel mai mic indiciu ca s-ar pregati readucerea MiG 29 in exploatare, doar imi dau si eu cu parerea asupra posibilelor masuri de luat.

  10. Eu nu cred ca o sa ajungem la 2% din PIB nici daca ne trimite SUA scrisoare oficiala ca isi retrag tot sprijinul daca nu asiguram acest procent. O sa apara clasa politica la televizor ( unita cred, fara putere si opozitie) si o sa zica ca mai bine construim autostrazi, spitale, pensii …etc, tot vin alegerile. Suportul popular pentru asemenea declaratii o sa fie covarsitor.

  11. Prima varianata ar fi cea mai plauzibila asta daca cum se spunea mai sus mai vor si americanii . 1 mld nu ar fi chiar mullt daca astia te lasa sa-i platesti in mai multi ani sa zicem in 4 ani sau in functie de cat de repede iti modernizeaza avioanele plus ca este vorba de 24 de aparate . Ma gandesc ca poate asta il va gadila in orgoliu si pe nea Trump vorba aia cheltuim pentru aparare , banii merg la ei numai sa mai fie valabila oferta . Cea mai proasta varianta ar fi MIG 29 , sper ca sa nu le trazneasca ideea asta prin cap alor nostrii .

    • @John Doe
      Adica sTrumph sa se iubeasca cu Putler si noi sa-i dam miliarde ca sa-i gadilam orgoliul!
      Nu i-as gadila nici peruca aia cu o bancnota de 1 leu cat timp e amorezat de Putler.

  12. http://www.gmap.nl/index.php/2015-09-02-20-03-19/amarg-inventory-details
    Descarcati pdf inventory 2016 si o sa vedeti ca sunt o gramada de F16 A/B , Acum ce Block si starea nu mai spune acolo .

  13. Si C si D sunt disponibile , sunt F16 acolo pentu 50 de escadrille si asta la 15 sept. 2016 .F 18 , F15 , tot ce va doriti

  14. Se găsește cineva care să-mi explice și mie cum anume a „expirat resursa de zbor” pentru acele MiG 29? Sau măcar un link. Nu găsesc nimic despre asta nici în RO nici în ENG. Mulțumesc!

    • motoarele noastre erau din prima generatie de klimoave
      Un motor are Total Technical Life (TTL) si Time Between Overhauls (TBO) – asta era de genul 300-350 de ore. Nemtii au dublat-o la migurile 29 mostenite de la fosta rdg – cu o mica pierdere de putere, si folosind procedurile de inspectie „on demand” de la avioanele vestice.
      La „overhaul” – motorul trebuia scos si trimis in urss care ti-l returna cand voia muschii ei.

      si asta a fost, sistemul rusesc prevedea mentenanta la motor „on time”, si dupa 300 sau 350 de ore (nu mi-e clar ca de pe google am cautat) motorul trebuia dat jos de pe avion si trimis la fabrica, au mai fost oarece motoare de rezerva care si-au mancat si alea resursa si cand n-au mai fost motoare cu ore ramase gata le-au lasat acolo la soare sa se coaca in briza marii si pa, cu avioanele zburate in jur de 500 de ore.

      Adica asa a „expirat resursa de zbor”, motoarele la 350 de ore (in teorie, in practica mai putin) isi atingeau durata la care trebuiau facute inlocuirile obligatorii „on time” de la reparatia capitala – turbina in sectiunea fierbinte are 1407 grade – inconelul folosit la duze se topeste intre 1390 si 1420 de grade depinde de tip habar nu am ce au folosit la pale si cum le-au racit la primele rd-33
      nemtii au redus temperatura in zona fierbinte cu 10 grade si au dublat resursa motorului

  15. Mai oameni, voi va dati seama ce conducatori am avut si in ce hal de demoralizare ne-au adus incat ne e frica sa visam macar sa cumparam 24 de pasari noi, mai ales cand stim ca sunt bani. Eu as lua direct si l-as baga pe deficit ca oricum e foarte mic.

    • Din pacate nu e foarte mic, aia a fost doar in 2015 si doar datorita faptului ca Ponta a taiat brusc aproape toate investitiile. Eu stiam ca pe anul trecut deficitul a fost de 1,2 la suta dar acum citesc ca de fapt s-a ajuns chiar la 0,8 la suta.

      Dar au umplut repede paharul cu toate maririle alea prostesti (au fost multe anul asta) si pe anul curent deficitul e estimat la 2,95 la suta… deci suntem la limita.

      Daca intra in vigoare toate mizeriile astea de ordonante si legi date/aprobate saptamanile astea, la anul deficitul va ajunge la 4,4 la suta, fara nici un fel de marire la aparare sau revenire la investitii. Asadar nu mai ai unde sa bagi si un eventual 0,2 la suta ca rata pentru niste avioane noi… unde mai pui corvetele si alte lucruri.

      PS: Spania si Portugalia tocmai au fost iertate de o amenda pentru deficit depasit, dar… hai sa nu pornim pe drumul ala 🙂 Sa se anuleze maririle astea aberante si sa mai taie naibii din ajutoare si fonduri pentru fotbal la primarii

      • Nu doar de amenzi e vorba, mai importante sunt cresterile de dobanzi pe piata de capital. Daca sari calul cu deficitul, o sa ajungi sa te imprumuti cu dobanda pe care o are Ucraina sau mai stiu eu care tara disperata. Si tocmai ce am ajuns la cea mai scazuta dobanda din istoria noastra. Daca facem asta sare cursul de schimb in aer, creste si RoBorul si automat cresc ratele romanilor…..reintram in criza!

        Au grija Dragnea si cu Tariceanu(asta pentru a II-a oara) sa ne siluiasca si sa ne bage in criza economica, atunci cand toti se duc pe plus!

        Si noi mai visam la avioane si corvete! 🙂

        • Asa e Cezar… de aia ziceam la articolul cu corvete sa semneze contractul acum, urgent… luna asta, repede. Cu obligatii uriase de despagubiri in caz de renuntare, amanare sau reducere a comenzii, pentru ca viitorul sau viitoarele guverne, oricare ar fi ele, sa duca programul la capat indiferent de ce va fi.

          Daca nu-l semneaza acum, eu vad foarte prost situatia, la alegeri presimt un scenariu ca-n Republica Moldova dar poate cu o diferenta chiar mai mare la procent pentru PSD. Va fi Tariceanu reloaded, pensii si salarii, 50% in plus, etc… va fi o catastrofa. Orice lucru lasat pe ” la anu’ ” asa o sa si ramana… la anu’ si la multi ani.

  16. Spunea cineva pe aici mai acum ceva timp ca se gandesc astia de la MAPN sa modernizeze MIG 29. Intrebarea e alta:

    -Cate mai avem disponibile din cele 18 sai 19 pe care le aveam si cate mai putem lua eventual de la moldoveni sau din alta parte?

    -Lucrul asta nu ne aduce iarasi in postura sa fim dependenti de rusi? Cine ne poate da motoare pentru ele, ca daca pui altele iti iese mai scump fa f 35?

    Prea multe necunoscute in ecuatia asta! Eu cred ca nu trebuie sa le luom pe toate asa pe nemestecate, ceva e chiar putred in Danemarca, pardon, MAPN! 🙂

    • Daca chiar crede cineva din MApN varianta asta, desi sper ca e doar un zvon sau o gluma, atunci sunt mai nebuni decat imi imaginam vreodata.

      Moldovenii au 6 aparate, e drept, sunt 9.13 (noi am avut 9.12A) dar… eu as lasa-o balta. Motoare cu probleme, RK la aparat in Rusia, RK la motoare in Rusia, posibilitati pentru motoare noi cam egale cu zero, plus ca ar trebui modernizate – schimbat tot la ele, display-uri in carlinga, IRST, radar, statie de bruiaj, comunicatii, pilonii de acrosaj pt a putea acrosa armament si containere vestice, etc… Ce prostie!

    • Ar fi vorba, daca s-ar pune problema, de 12 aparate. Adica o escadrila.

      • De ce sa faci doar 12?! Atunci nu are sens!
        Escadrile extinse, F 16 MLU- 16 bucati comadam acum inca 4 – 6 aparate si le vom avea in 3 ani.
        Escadrila de MIG 29 daca asta se vrea in 2 ani de zile – 16 bucati minimum daca nu se pot toate resurscita, astfel ai rezolvat problema pentru urmatorii 10 ani si mai ai atentie sansa sa intrii cu Aerostrar – Elbit pe piata de modernizare a MIG 29 – poate Bulgaria, Slovacia asta merge de mana cu Ukraina ca altfel nu ai ciclul complet pe care il poti obtine impreuna.

  17. Domnul colonel face referire si la un orizont de timp (respectiv nu mai sunt disponibile A/B-uri in orizontul de timp dorit) dar nu mentioneaza care e acest orizont. Afirma totusi ca solutii exista (nefacand referire la alte aparate se poate presupune ca e vorba de acelasi tip de F16) daca se eschimba factorul timp. Deci cel mai probabil tot F16 A/B MLU doar ca mai tarziu (oricum, graba strica treaba, nu?).
    F16 noi noute sau chiar F18 nu cred ca vom vedea, din pacate.

  18. Cand vin restul de sase MLU? Trei trebuie sa apara pana la sfarsitul anului? Nu am vazut nici o informatie, s-au apucat sa le zboare serios la Borcea? A aparut o poza de la o aplicatie, inca nu aveau nimic acorsat in afara de rezervoare suplimentare…

  19. Ma inseala memoria sau fac eu o confuzie. Seful Lockheed Martin, la o vizita in Romania, parca anul trecut, nu declara ca Romania are bani pentru avioane noi si ei sunt pregatiti …

  20. Chestia cu „nu mai sunt F-16 disponibile in orizontul de timp” este scoasa la inaintare ca sa justifice necumpararea celei de-a doua escadrile. Aceasta escadrila NU va mai fi cumparata iar asta necesita o justificare, chiar daca acele F-16 exista. Ele „nu exista in orizontul de timp” – este o formulare cu schepsis care ne transmite de fapt mesajul ca nu vor mai fi achizitionate alte avioane, din cauza ca… timp. Noi trebuie sa ne mobilizam si sa punem presiune pe acesti vanzatori de tara, nu sa ne lamentam ca „trebuia sa fie facuta cererea mai de mult timp”. Asa e, trebuia, dar nu ca s-au terminat, ci pentru ca nu avem aviatie! Si acum ce facem, nu mai cumparam nimic, gata? Gata si asta e, am inghitit galusca lor?

  21. Bine at fi fost daca reuseam sa semnam pentru a 2 a escadrila pana la sfarsitul anului . Cne stie ce va fi dupa alegeri , si asa unii au inceput sa spuna ca nu ar trebui sa alocam 2% din PIB la Aparare ca oricum banii se duc la americani si noua nu ne trebuie 2% .

    • Ala a fost Ponta, iar motivul din spatele declaratiei lui a fost acela de a testa piata in eventualitatea ca vor ajunge la guvernare. Depasind deficitul de 3% prin pomenile alea, trebuie cumva sa gaseasca solutii alternative de taiat. Investitiile si apararea sunt primele pe lista!

      Lucrul asta trebuia afirmat de unul din linia II a PSD, ca daca o facea mustaciosul dadea rau pe sticla si in campanie!

      Eu zic sa nu aveti asteptari prea mari de la viitorul buget vis a vis de aparare. Si daca da aia 2%, se pot face smecherii…….gen ii dau si nu ii cheltuie, chiar Ponta este expert in asta. Apoi raman in buget si sunt redirectionati spre salarii.

      • Da , sper la le dea cineva peste mana sa nu se atinga de aia 2% mai ales ca americanii au zis ca ne cam dau cu flit daca nu se baga bani seriosi in aparare .

  22. Banuiesc ca urmatoarele 2 escadrile vor fi la Luna si Bacau, dar daca ajungem la cifra magica 48 (presupunand ca nu marim excadrilele la 16 aparate) unde va fi a patra? Pe MK sau e prea aproape de balta (conteaza asta semnificativ?)?

  23. floggerimea ta cat era escadrila ceausista de mig ? 15 bucati ????
    mig 23 de exe au fost 46 in 3 escadrile 2 la mk una la timisoara

  24. Nu inteleg, adica nu mai sunt KIT-uri MLU, doar avioane gasesti garla….
    Nu poti upgrada MLU la Block 40/42 ? Trebuie numai la Block15/20 ?

  25. orice varianta de falcon este viabila iar revitalizarea fulcrumului este demna de ”ora vesela”…mortul de la groapa nu se mai intoarce oricat de drag imi este acest avion.

  26. Tarile membre NATO care opereaza acest model de F 16 nu mai au avioane disponibile in acest moment , asta nu inseamna ca nu au in stoc. Au, dar dupa parerea mea nu mai vrea sa vinda nimeni in actuala conjuctura periculoasa geostrategica. In urma cu 3 ani nu se punea accentul pe inarmare cu atita seriozitate ca acum, cind America isi reduce sprijinul si fiecare tara trebuie sa isi intareasca fortele, prima miscare fiind stop vinzari, apoi reshapam vechiturile proprii in interes patriotic. Le-a intrat morcovul la toti

    • S-a strigat „Bingo”! 😉

      • in cazul nostru e
        BIS, nu bingo !

        „Toate profiturile obţinute din exploatarea petrolului ar fi trebuit investite în industrializarea economiei româneşti, însă banii s-au dus către armament şi au susţinut un sistem politic corupt. În perioada interbelică România a contractat mai multe împrumuturi de la bănci din Franţa, Belgia şi Marea Britanie, iar după crahul financiar din 1929 nu a mai putut să-şi achite ratele la timp. ”

        ‘În toamna anului 1938 Cehoslovacia era ciopârţită prin Acordul de la Munchen şi la Bucureşti toată lumea se întreba dacă nu urmează cumva România. Aşa că regele Carol al II-lea a plecat într-un turneu european: Londra, Paris şi Berlin. A cerut peste tot credite pentru armament, garanţii politice pentru frontiere – n-a reuşit să obţină nimic.’

        „Carol al II-lea a mers în principalele capitale europene cu două întrebări: cine garantează frontierele României şi cine ne oferă armament?
        La Londra şi la Paris Carol al II-lea a primit ridicări din umeri. Am găsit în arhivele britanice stenograma discuţiei dintre Carol al II-lea şi ministrul britanic de Externe Halifax. O discuţie dură, care nu lăsa nici o speranţă de ajutor pentru România – ba mai mult, Halifax îl îndemna pe Carol al II-lea să se înţeleagă cu Germania. Oricât am căutat, nu am reuşit să găsesc stenograma discuţiei lui Carol al II-lea cu oficialii francezi. Însă dintr-o discuţie a lui Carol al II-lea cu Constantin Argetoianu rezultă că şi francezii l-au trimis pe regele României să se înţeleagă cu Hitler.”
        http://www.george-damian.ro/tag/regele-carol-al-ii-lea

        • Din cate stiu dupa ocuparea Cehoslovaciei(sau dupa Munchen nu mai stiu) Tilea a comunicat la Londra ca Romania a primit un ultimatum din partea Germaniei, iar cabinetul britanic era hotarat sa intre in razboi cu germania daca ataca Romania.
          Polonia a primit atunci aceleasi garantii ca Romania si in septembrie 1939 am vazut ca englezii le-au respectat
          sunt sigur ca daca am fi fost noi atacati izbucnea razboiul.Nu de dragul nostru dar nu mai puteau sa-l lase pe Hitler sa zburde

        • Suna cunoscut? Si acum ni se spune din toate partile sa ne intelegem cu Rusia.

  27. nu le mai dati idei la astia cu sniper reloaded ca abia asteapta,maine poimaine vin si cu floggerul.
    sa puna mana sa taie cheltuieli si sa cumpere avioane serioase daca tot imi tapeaza venitul cu atatea taxe,sa mor daca ma supar.

  28. Mirage 2000-9 sh de la Emirate. Cu capacitate strategicà (rachete de croazierà) si anti-navà (Exocet).

    http://www.dassault-aviation.com/fr/defense/soutien-client/mirage-2000/mirage-2000-9/

    • Mircea, Mircea, de ce nu un X47-B, ca vedem, iti plac chestiile VINTAGE?

    • mai bine cumparam ceva de la Paris Frais, sau poate stie Costin oferte mai bune 🙂

    • In nici un caz Mirage-2000, indiferent de serie. Avionul este zburat doar de cateva tari si cam toate incearca sa scape de el fiindca zic ei ca e scump de operat si are disponibilitate redusa.

      Care a fost ultimul an in care o tara a achizitionat Mirage-2000 noi?

      F-16 in schimb e inca zburat de foarte multe tari iar in ultimii 10-15 ani avioane noi au fost achizitionate de catre Polonia, Maroc si Irak si era sa fie achizitionate si de catre Pakistan.

      Unde mai pui ca noi avem deja F-16, nu avem Mirage si nici nu dorim flota pestrita.

      E o idee foarte proasta doar sa ne gandim la asa ceva, daramite sa actionam in sensul asta.

  29. Nu cred sa-mi fi scapat dar cred ca ar mai fi o posibilitate.
    Daca ni le face Turcia?
    Parca versiunile A/B fac sau faceau aia…

  30. Ideea moderizarii avioanelor Mig-29 este interesanta dar nu cred ca se va merge in aceasta directie.
    Chiar as fi foarte curios sa vad un „duel” intre un Mig-29 Sniper si un F-16 MLU.

    Ce parere aveti de 12 avioane Saab Gripen dar versiunea E/F?

  31. Personal as fi cumparat direct din SUA, 24 de avioane F16 C/D, din stocul de rezerva al aviatiei americane, pe care, evident, le-as fi modernizat tot cu Unchiul Sam.

  32. Stati asa ca… IAR 99 DT/Honey Well s-ar putea sa poata zbura cu 1 Mach daca schimba putin si profilul aripilor

    motorul Honey Well are o rezerva de tractiune destul de bunisoara… aduce un +50% si nu cred ca are o crestere mare de greutate…

    O varinata ar fi ca INCAS sa inceapa proiectarea la IAR 93/HoneyWell.
    Varianta IAR 93 B atingea 1150km/h in picaj.
    Neamtu Tiganu are pe blogul personal o abordare a IAR-93/ Ivchenko-Progress AI-222.

    si suna foarte bine:
    http://la-neamtu-tiganu.blogspot.ro/2016/03/iar-93-newengine.html

    • nope!
      este avion subsonic cu motoare anemice si in mod sigur nu multirol.
      Viteza de flutter este deja clara si orice imbunatatire presupune reproiectarea structurii.
      Game over aici cu IAR93!

      Suna mai realist IAR 95. Dar asta inseamna o intreaga industrie si o vointa politica care stim ca lipseste.

  33. Sper ca ii au pe SAAB pe speed dial.
    Puteam sa prezic treaba asta inca de cand isi anuntau intentia de a cumpara F-16. Da, e un aparat mai mult decat decent, dar e „on the way out”. Faptul ca promite sa mai ramana in serviciu de ceva timp multumita intarzierilor cu F-35 e o conjunctura favorabila oarecum. Dar se prevad exact problemele la care ma gandeam eu:
    1) e un cal de povara. Greu gasesti celule ce nu necesita modernizari si schimbari adanci.
    2) pana gasesti si le faci, s-ar putea sa nu mai fie ce e acum. Si sa gasesti 48 raspandite prin inventarele multor forte aeriene nu e chiar asa usor. Nu e numai de bani, e de timp.
    3) dupa cum se vede, nu e chiar asa ieftin cum preconizai la inceput. Iar daca nu iei 48, atunci ai dat banii degeaba.
    4) cine le are in conditie buna, nu vor dori sa le vanda.E un cal de povara cu raport calitate-pret bun.Prefera sa le folosesca ei. Mai ales in conjunctura internationala mai neplacuta a momentului.

    Modernizarea Mig-29 ar fi o prostie crasa de incercat. Ma indoiesc insa tare mult. Nici un inginer intreg la cap nu ar semna pentru unul din ele, oricat le-a frecat pe fuselaj si admisiii sa inderparteze efectele unui deceniu si jumatate de zapada si cuiburi de pasari. Ele ar trebui modernizate la un standard nou apoi, si toate astea fara sprijinul producatorului. Basca ca, daca cautam, vom vedea ca desi s-au gasit firme occidentale care au lucrat pe Mig-21, nu prea gasesti care sa aiba experienta cu Mig-29. Deeeci…cam o faci tu singur, si cam de la zero.

    Nu, nu cred ca e tarziu sa vb cu SAAB. Culmea e ca, la vremea aceea, varianta asta era destul de hulita, chiar si aici pe aceste forumuri. Ce se schimba vremurile 😛 . Faza e ca, probabil, trebuie sa tragi mai mult de ei sa vina, dat fiind ce au indurat pe aici in acei ani (multumim, Taricene, ca indepartezi toti investitorii de la noi). Partea buna este ca nu au vandut atatea avioane pe cat si-ar fi dorit (contractul cu Elvetia a picat; cel cu Brazilia e inca foarte preliminar; iar de India, am senzatia ca se vor spala pe cap, dat fiind modul in care se schimba guvernele si se renegociaza contractele pe-acolo). Noi inca am putea oferi Avioane Craiova (nush cat de incantati vor fi….) si un intrand mai serios pe piata din Europa de Est. Sau chiar sa negociem o colaborare cu Aerostar (SAAB ar fi mai multumiti atunci; nush de Aerostar, ca ei s-au cam spalat pe cap de contracte militare). Un astfel de contract ar avea rezultatul ca i-ar linisti pe suedezi ca, in caz ca au probleme cu India si Brazilia, macar au un client sigur. Si ofera multe alte posibilitati de colaborare tehnologica. Si ar avea multe alte beneficii pt noi (daca stim cum sa negociem).
    Visul meu umed e sa se negocieze nu numai pt avioane, ci sa se faca un plan de integrare industriala ca lumea. Sa includa si participare potentiala in constructie de submarine (santierul Mangalia), radare integrate cu ce sisteme om avea noi (Hawk, Patriot, whatever; stiu ei cum sa faca asta), rachetute, etc. Avioanele sa fie cireasa de pe tort. Daca le soptesti asta (soptesti sa nu se supere alti mari producatori industriali 🙂 ), credeti ca nu ar fi interesati?

    • aerostar este firma privata si atunci guvernul trebuie sa vina cu ceva foarte interesant ca sa le si convina.

    • Schimbari mai „adanci” ca si 29le lasat in ploaie nu cred sa necesite nimic. Americanii s-or fi enervat pe obstinenta cu care incercam noi sa ne furam caciula in inzestrare si or fi zis sa mai luam si una mai noua (escadrila). Pe modelul una veche, una noua. In cazul in care insa au decis ca nu ne mai dau nimic, atunci e nasol. Dar at ar trebui sa fim cu ochiul pe scut. Daca ramane, e de bine. Daca pleaca, at putem sa ne uitam dupa miguri, insa pe cerul senin al patriei. Sper sa nu fie cazul. Poate numai ne sperie cu aia 2 la suta. Sincer cred ca e numai o eroare de parcurs. Scutul ramane. Ai nostri doar nu si-au facut bine temele cu mlu-ul si spera sa ii ajute altii la aritmetica. Ce nu inteleg eu este ca s-a tot batut moneda pe continuarea colaborării cu Portugalia pt esc 2. Parca si portughezii ziceau ceva in sensul asta. Apoi, brusc, nimeni nu mai are aparate disponibile.. interesant.

    • Nu cred ca mai putem spera la nu stiu ce contracte industriale cu SAAB fiindca din cate stiu ei au deja semnat cu Brazilia pentru fabricarea de componente pentru orice Gripen vandut de acum inainte. Am pierdut definitiv trenul ala, acum vom putea doar cumpara cateva avioane noi din Suedia cu componente fabricate in Brazilia, iar in caz de razboi tara neutra Suedia va opri livrarile si cu asta basta.

      Fabrica de la Craiova mai are doar cativa angajati si aia cu varste gen 50-55 de ani. Nu mai ai ce sa fabrici acolo, dureaza multi ani de zile sa „produci” generatii noi de ingineri iar schimbarea totala a liniei de asamblare, halelor samd inseamna ca poti face o alta fabrica de la zero altundeva, chiar si-n Alba Iulia 🙂

  34. m-am uitat pe google earth la MK si este explozie de bimotoare cu motoarele in nacele libere. Am numarat 27 de bucati. nu imi dau seama de tip dar …..

  35. Probabil vom cumpara de la arabiciuni ceva f16 dar daca sua a lasat vb sa nu ne vanda nimeni nimic doar sa putem cumpara viper noi noute nu mai e loc de intors. Se mai poate sa ne pricopsjm cu ceva ragalii mig 21 tot de prin est undeva si le modernizam ,macar sa avem cu ce da dupa gunoaie ,uitasem ,nimeni nu vb de franta care are ce sa ne vanda !

  36. @Checkmate

    1. Poate ca modernizarea Mig-29 este o prostie costisitoare si greu de incercat
    Revin totusi cu intrebarea suparatoare: Cum reusesc polonezii sa le tina in aer? Ei de ce nu renunta la ele?

    S-ar putea sa modernizam Mig-29 la standardul Mig-29K ? N-ar fi bine sa stim ce sanse are un F-16 MLU impotriva unui Mig-29k?

    2. Varianta achizitionarii Gripen mi se pare singura solutie dar varianta E/F. Si cu offset de 100%. Acesta este visul meu. In acest moment Saab nu o duce prea bine asa ca acum este un moment de care trebuie sa profiti.

    @Geoge GMT
    Ma gandesc ca ar fi foarte buna o discutie despre Mig-29 polonez. Cum le-au modernizat, cat costa intretinerea lor, unde se face aceasta intretinere si de ce nu le caseaza daca spunem ca sunt atat de proaste.

    • Modernizarea MiG 29 – daca avem cu cine – nu cred sa fie o idee proasta, cat sa coste readucerea lor in stare de zbor si modernizarea? Cateva zeci de miliuane de euro (hai sa zicem 100) si am avea 12 avioane mai noi decat F 16. Tot la polonezi ma uit si eu,nu am date concrete, dar polacii trag de ele pt ca inca au resursa si ar fi foarte scump sa le traga pe dreapta si sa mai achizitioneze F 16 noi.
      Gripen. Am sustinut cat ma putut acel contract, n-a fost sa fie, acum cred ca este cam traziu.
      MiG 29 poloneze sunt intretinute si modernizate in Polonia.

      • @GMT Daca vrei sa dezgropi mig-ul 29 si sa-l revitalizezi, o solutie mai buna ar fi sa cumperi celule din parcul ucrainienilor, sa ai si pentru canibalizare. Dar apoi va trebui sa mergi cu basca in pumni pe la rusi, ucrainieni, belarusi..
        Nu e o optiune. De ce naiba nu cumpara 8 F-16 Bl.52+ noi? Raspunde-mi in concret de ce ar fi mai bine sa te orientezi catre mig-29 in detrimentul unui F-16 nou?

        • Costurile de achizitie, deoarece ai nostri se zgarcesc cu bugetul de achizitii si nici varianta cu offset nu le place.
          Teoretic, structurile de MIG-29 le ai deja, poate mai ai si o parte din motoare, fiind posibil ca ucrainenii sa fie capabili sa le faca revizia capitala si sa-ti ofere si de rezerva. Deci pana aici costurile ar fi un chilipir.
          Apoi ramane de modernizat avionica+radarul, ceea ce daca s-ar face pe sistem Lancer/Sniper ar coasta probabil pana in 10 mil.$/ bucata, pretul la care am luat noi F-16 MLU.
          E posibil ca deja si polonezii sa fie in discutii cu ucrainenii pe acelasi motiv, putand astfel crea un trio de tari interesate sa opereze si modernizeze pentru inca o perioada MIG-29 si care sa nu depinda de rusi. Probabil ca solutia ar fi in costuri similare de achizitie cu F-16 MLU si posibil ca aeronavele sa fie mai rapid disponibile la zbor decat orice MLU-izare de F-16, dupa datele din interviu.
          Si ramane intrebarea de ce polonezii opereaza MIG-29 in continuare cand ar putea lua mai multe F-16, ca sa nu mai zicem de faptul ca aproape 1/3 din parcul lor de F-16 noi nu era folosit prea des.

          • 2zgureanu
            Mie imi place logica si consecventa in gandire a celor din mapn.
            Oamenii astia au o logica beton si sunt extrem de consecventi, nu sar de la o optiune la alta si lupta pentru asigurarea omogenitatii in inzestrare. Gandesc pe termen lung si iau cea mai buna decizie, in interes national.. 🙂

            Mig-ul 21 ce naiba are. 300 de celule mai gasesti ingropate prin China si Africa. Le cureti putin de pamant si le mlulizezi/lancerizezi/vituperezi si uite ce aviatie prima-ntaia ai. Cea mai numeroasa din Europa centrala si de vest.
            Uite asta solutie 3 mil/aparat (cu Derbi sau Barbi inclus, in functie de misiune, politie sau protocol.)
            De ce nu puneti o intrebare ministrului, in calitate de ziaristi? Cum explica domnia sa consecventa decizionala in inzestrarea armatei noastre?

            • Eu nu sunt ziarist… 🙂
              In al doilea rand, avem deja mai multe intrebari, cum ar fi offsetul pe diferite achizitii, la care nu ni s-a raspuns, desi am si relansat intrebarile… unele de mai multe ori. Cei de la comunicare comunica cand vor, ce vor si cu cine vor ei 🙂

            • Acum vorbind serios. Sunt absolut convins ca se vor gasi solutii cu f-ul 16. Mapn-ul chiar se straduieste. Cel putin asa pare. Corvetele, tbt-ul, sunt semne pozitive. Mie generalul acela care a zburat f-ul catre casa chiar mi-a facut o impresie f buna. Sper sa fie ok pana la urma. Nu cred ca nu s-au facut diverse analize cand s-a afirmat ca solutii exista. Mizez pe capacitatea mapn de a gasi solutiile cele mai bune. Sunt curios ce va aparea..

        • Cred ca o sa fie un articol in viitorul apropiat despre chestia asta…
          Mai era si varianta sa luam F-16 A/B asa cum sunt iar LM sa le treaca la versiunea V (cam ce face Taiwan cu ale lor BL-20), oferind compensatie pentru comanda respectiva. Dar in cazul respectiv avioanele tot nu vor putea fi disponibile in urmatorii 2 ani.

          • Pai si MIG 29 Sniper ar fi gata de lupta mai devreme de 2 ani? Si cam ce arme poti pune pe ele, fara ca integrarea separata sa te cocoseze la bani, ca si asta e o mare problema? 🙂

            • in prima faza cred ca ai putea pune ce e deja integrat in pachetul Lancer (daca avionica e similara cu Lancer) + cate ceva deja avut la raft de israelieni, ca si soft (poate AMRAAM, poate altceva). Trebuie compatibilizati si pilonii cu managementul munitiei acrosabile.

              • Si ca timp unde ajungi….merita sau mai bine stam dupa MLU-izarea alora din desertul american?

                • Nu stiu pachetul exact avut in vedere… S-ar putea ca ucrainenii sa le faca in cateva luni iar apoi la Aerostar sa aiba un pachet adus la zi fata de Sniper, care se poate instala relativ rapid si el… habar n-am. Aerostar nu cred sa mai aiba alte comenzi de Lancer, deci poate ar avea loc de miscare rapid.
                  Diferenta ar fi ca am avea know-how-ul in tara… fata de MLU, unde nu cred sa primim calificare pe asa ceva deoarece am tot comandat loturi mici, catre Portugalia.

    • Modernizarea mig-ului 29 zombificat lasat la fezandat in aer liber se poate face numai la standardul KKT. Pt agressor ar fi bine sa cumperi Su-30 sau Su-27 de pe la ucrainieni, piata neagra, indieni, lumea africana. Daca nu te duce capu’ pui mossadul sa se ocupe. Contra cost, fireste.

    • @Almir @GMT etc, nu-mi vine sa cred ce avant a luat ideea cu reinvierea MiG-29. Asta nu e lucru bun, sunteti cititi de mii de oameni aici…

      Nu e deloc fezabila ideea cu MiG-29, avem 18 aparate din care 17 zac in aer salin de vreo 15 ani, am vandut din motoare. Putinele motoare pe care le mai avem ar trebui trimise la RK – in Rusia !! –, la fel ca toate cele 18 celule.

      Pai tu te apuci acum sa iti trimiti 18 aparate tinute degeaba timp de 15-17 ani, 17 din ele tinute in conditii foarte proaste, la RK tocmai la inamic ??? Si apoi sa mai trimiti cateva motoare la RK tot la inamic, in speranta ca el iti va returna aparatele si motoarele in conditii bune, in timp util, astfel incat sa ce… sa zbori cu 4 sau 6 avioane (ca n-ai destule motoare) cu radar si tehnologie ruseasca din 1990 pe el? Inca 300 de ore, ca dupa aia din nou RK in Rusia.

      Ma rog, asta presupunand ca nu se prabusesc.

      Si instructori pentru ele de unde gasim? La polonezi? Pe milioane de euro? Ca sa le zburam 2 ani si dupa aia din nou RK la inamic.

      • Ideea asta cu MIG 29 modernizat am vazut-o si in partea cealalta, poate ca stiu ei ceva. Traim si vedem! 🙂

      • Sorin 2,
        Lasa panica 🙂
        Daca e sa fie repuse pe picioare, fii sigur ca sunt inspectate mai intai de catre cineva care decide daca mai merita, se poate face, si cu ce costuri… si acel cineva ar trebui sa stie ce face 🙂
        Cat despre motoare, or fi solutii: poate nu le-au dat la polonezi, poate este o oferta de motoare de la cineva, poate e cineva care poate instala cateva noi + sa faca revizia la alea existente.
        Polonezii crezi ca fac RK-ul la ale lor in Rusia? 🙂

      • „Asta nu e lucru bun, sunteti cititi de mii de oameni aici…”
        Tu chiar crezi ca o decizie daca sa repuna pe picioare MIG-29 se ia in functie de ce am scris pe RoMil? 🙂

      • @Cezar deci nu e doar aici… rau destul.

        @Marius da, or fi oameni care le inspecteaza, dar iti dai seama ca avioanele alea au deja 27 de ani vechime? Din care in ultimii 15-17 ani au stat in aer liber in mediu salin, 17 din 18 bucati. Sa te apuci sa resapezi asa ceva, cu motoare second-hand import Ucraina, cu revizii in Polonia etc mi se pare o nebunie curata, plus ca radarul, statia de bruiaj, display-urile din cabina, pilonii pt armament toate trebuie schimbate, asta costa multe, multe milioane, pe langa milioanele legate de motoare, inspectii si revizii… si pt ce? Bagi 30, 40, 50 de milioane per aparat ca sa ce… de la portughezi am luat 12 avioane pentru 140 milioane si lumea zicea ca am fost fraieriti.

        Vom avea 12x F-16, 18x MiG-29 si…? 30 de avioane de 2 tipuri.

        Daca vor mai zbura si cateva MiG-21 atunci vor fi 40-45 de avioane de 3 tipuri.

        Daca vor mai lua inca cateva F-16C/D noi sau second, vor avea 12x F-16A/B, 17x MiG-29A/B, 1x MiG-29C si cele cateva F-16C/D… putine si pestrite.

        Sunt socat ca majoritatea persoanelor de aici iau varianta asta in calcul, ca se discuta si in alte locuri si ca poate totul a pornit de la autoritati. Dar asta e… imi mentin parerea si daca sunt in minoritate, asta e o idee foarte proasta.

        Decizia nu se ia dupa ce se scrie pe RoMil, evident, dar blogul asta are o influenta pe care poate o subestimati chiar voi, proprietarii. De multe zeci de ori am vazut ideile de aici raspandite pe zeci de alte siteuri, bloguri si forumuri, inclusiv straine, si de cateva ori am gasit de exemplu in comentariile de pe hotnews fraze intregi scrise doar de mine si doar aici. Daca aici se sustine sus si tare ideea asta cu MiG-29 si e sprijinita de 20 de comentatori, se scriu articole etc, sa nu fiti surprinsi daca o sa vedeti subiectul reinviat si in alte locuri si va urma un tam tam foarte mare pentru o directie gresita.

        Io zic sa lasam MiG-29 alea unde sunt si luam mai multe F-16, cat mai multe, cat mai noi (chiar NOI, daca se poate) si cat mai bune (C/D, Block 52, V, Block 60, radar SABR AESA samd).

        • Eu am sustinut de mult ca cea mai buna varianta pentru noi er fi ca MIG-urile 29 stocate pe MK sa le vindem, iar daca nu se poate, trimise pe la muzee sau puse pe soclu. nu tinute ampulea la ruginit, insa nu am agreat niciodata ideea modernizarii lor, pentru simplul fapt ca suntem mult prea mult conditionati de rusi…la mana lor! Asta nue bine.

          • Din pacate n-ai la cine sa le vinzi, pe piata erau disponibile ale MiG-29 mai bune, mai noi (ale ungurilor de ex. 9.13 din 1994) si tinute in conditii mai bune. Unele din tarile care au oferit MiG-29 la vanzare au fost Ungaria, Moldova si Ucraina dar cred ca mai sunt si altele, nu sunt sigur si nici nu pot sa caut chiar acum, parca si una din astea doua Etiopia si Eritrea scosese ceva la vanzare fiindca vroiau mai multe Su-27 sau Su-30, etc.

            Ale noastre erau mai vechi, mai slabe si tinute in conditii mult mai proaste decat cele enumerate mai sus, si deocamdata cam nici o tara nu a reusit sa se scape de ele. Din cauza asta, treaba cu vanzarea lor e o utopie, iar eu imi mentin parerea ca treaba cealalta, cu reinvierea lor in 2017, e o directie gresita.

            Ideea modernizarii am agreat-o dar din cate stiu au zis rusii ca ne dau in judecata pentru „upgrade pirat”, ei asa numeau si programul LanceR, si asta, coroborata cu RK-ul in Rusia (la vremea aia), cu lipsa motoarelor noi care tot de la inamic trebuiau comandate, cu numarul insuficient (18 vs 110), cu costurile de exploatare, etc au dus la anularea programului Sniper.

            Daca l-au anulat acum 15 ani, de ce l-ar reinvia azi…

    • 🙂
      Le zboara pentru ca nu le-au tinut la plaja vreme de 15 ani. E o diferenta majora intre un aparat operational, la care se face mentenanta periodica, care e verificat constant si in care angrenajele sunt operate constant, si unul care a stat pe pista in intemperii mult timp. Spre exemplu: ai idee cat de sensibili sunt rulmetii din trenul de aterizare? Ar trebui propabil verificati si, in mult cazuri as paria, inlocuiti. Cine face asa ceva la noi? De unde ii luam? Nici nu erau fabricati aici, ci la rusi, care au o lunga istorie in a folosi aliaje exotice in componentele lor aviatice (din motiv de stiinta materialelor avansata si acces la minereuri rare). Si asta e doar un exemplu. Aeronavele trebuiesc demontate pe bucatele, fiecare verificata, curatata, retratata, motoarele idem, cablurile demontate si reizolate, apoi verificate, etc. Ar dura mult timp si costa multi bani pt doar 12 exemplare. Si tot ai problema motoarelor cu resursa limitata. Poate doar daca incerci sa le inlocuiesti cu cv gen F414, dar pt asta trebuie sa stii EXTREM de bine aeronava. Sa ai o experienta cu ea similara cu cu avem cu Mig-21. Sau sa ai documentatia ei tehnica detaliata de la rusi.

      @lucian Aerostarul s-a ars dupa contractul cu Lancer pt ca astepta si alte comenzi militare. Lipsa lor, precum si a unui lobby din partea statului pt comenzi externe, a dus la o reprofilare puternica pe piata civila. Astazi au f putine contracte militare. Ar avea nevoie de un impuls pt asta. Eu propuneam o mediere intre ei si SAAB. Renumele SAAB ar fi impulsul, si statul doar mediator (si negociator initial, ca parte interesata). Altminteri, cred ca Aerostar ar fi reticenta in a lucra din nou cu statul.

      La Gripen…da si nu. Fabrica din Brazilia nu e menita pt alte piete decat pt America de Sud. Chile, Argentina, Peru, Ecuador, Venezuela,etc. O piata vasta, pe care aceasta fabrica ar trebui sa o deserveaca, Momentan insa, lucrarile au trenat din cauza unei investigatii anti-coruptie. Si comanda Braziliei e doar pt 36 de aparate ferm. Ei mai mult sunt interesati de Sea Gripen, iar ala va mai dura. Pana atunci, ei nu prea ies pe profit, si fabrica din Suedia mai lucreaza pt UAE. Si au si alte contracte in derulare (vezi A26). Deci lichiditati cam putine.

      Optiunea nu e pierduta, dar trebuie sa ii chemam noi, nu sa mai organizam vreo licitatie. Daca ii chemi, a la Rheinmetal, mai mult ca sigur vor veni. Poate nu iti vor asigura aceeasi imprumuturi ca si Braziliei, insa ma intereseaza altele. Retehnologizari, training de personal uman si management. Nici nu trebie sa le produci integral aici, e suficient subamsamble sau productie din kituri. Ideea cu Craiova era doar o idee. Stiu starea deplorabila a ei, dar nah. La nevoie, poti sa faci si la Alba daca insisti. Numai sa faci. Si apoi, dupa ce i-ai linistit ca nu vor trebui sa riste financiar in viitorul apropiat, ii poti intreba si de altele. Submarine, radare, etc. Sau poti invita parteneri ai lor aici, ca sa fie mai bine integrati (Eriksson) si sa iti ofere si ei din know-how-ul lor. Am auzit ca suedezii emigreaza al naibii de mult din Suedia zilele astea 😛 .

  37. Adioooo, visul frumos s.a terminat!
    Clar o sa ramane cu 12 avioane…
    Mincinosi mari astia de la mapn. Doar ca sa nu mai cumpere nimic….
    Chiar daca f16mlu nu ar ma fi disponibile (desi ma indoiesc) asta nu este decat o scuza mizerabila pentru ca achizitiile sa se ooreasca aici….

  38. Chipp, stii ca IAR-95 a zburat? Stii, nu?

  39. se pare ca daca ne inarmam mai mult decat trebuie, nu mai putem fi OBIECT de negociere, cum am fost in ultimii 25 de ani.

    • PS: Iată ce declara Voinea pentru revista Historia: “Cei care au tras la Revoluţie o duc bine mersi astăzi. Uitaţi-vă la generalul Mircea Teodor Mureşan. La Revoluţie a fost cel care a comandat tancurile ce au tras asupra Bibliotecii Centrale Universitare din Bucureşti.” adaug eu undeva la 500.000 de volume rare… si voi va dati de ceasu mortii ca nu ie lojica, nu ie limbaj, nu ie comunicare… pai nu IE ca IE mu|E . AGAIN.

  40. Gogu' de la cazane

    Impresia mea a fost, cam de la inceput, ca noi luam MLU pentru a ne obisnui si a invata sa umblam cu tehnica ‘mericana avansata si in caz ca nu prea ne pricepem sa nu dam de ogorul patriei cu ceva sofisticat si scump. Probabil ca in urma unor rapoarte de la MK si din Portugalia a reiesit ca bastinosi din Carpati se cam pricep si unde nu stiu invata repede si bine. Asa ca baietii din US or fi zis „hai terminati cu joaca de-a MLU si treceti la etapa urmatore”. Asa ca va trebui sa investim in ceva mai bun.
    Oricum, dupa alegerea lui Drumpf se pare ca Pentagonul a primit unda verde sa…. ceva… nu imi este inca clar ce….

    • @Gogu’ del a cazane mie imi pare ca e wishful thinking ce zici, adicatelea speranta moare ultima…. da-mi un singur motiv pentru care lucrurile ar trebui sa intre pe fagasul normal in tara asta… din ce directie? din interior? oare? din exterior? oare…

    • Pilotii romani calificati pe F 16, spuneau ca MIG 21 LanceR si F 16 A/B MLU, pe partea de radare electronica, avionica e.t.c. nu difera prea mult. Poate asta e si ideea cu MIG 29 Sniper, ca-s mai bune pe structura si sunt similare ca si echipamente in varianta Sniper cu F-urile.

  41. http://finance.yahoo.com/news/air-force-mechanics-fix-major-214841368.html?.tsrc=daily_mail

    Cred ca daca ei pot, vom reusi sa tinem mult timp in expolatare MLU ale noastre, 12 sau 24 sau cate vor fi. Putin probabil sa vedem in urmatorii 10 ani avioane noi…

  42. Deci: MLU nu mai avem de unde lua, C/D sunt rare, nu mai bine facem ceea ce trebuia sa facem de la inceput si luam Block 50 sau Block 60 noi?
    Acum gata, trecerea s-a facut, know-how-ul il avem, chiar merita sa investim mai mult!

  43. Uite o poza cu mig 29 naval (o fi oare ala in care isi fac acuma cuib crabii din mediterana ?) inainte de vopsire
    http://armyman.info/uploads/posts/2013-12/1388131007_1337585144_01.jpg

    Sunt o gramada de compozite in loc de tabla – alea au stat la „plaja” non-stop de 14 ani – ce sa mai alegi din ele acuma ??
    Sigur ca poti sa comanzi altele la o uzina de stat din bielarus de exemplu

    Asta cu resapatul lui mig29 sunt din categoria hai sa discutam discutii

    • Ma bucur ca suntem de acord, credeam ca sunt singur. Da’ si daca eram singur, nu imi schimbam parerea.

    • Mig 29 naval „se trage” din Mig 29M, adica versiunea modernizata, pe cand noi o avem pe cea mai „cheala” varianta, adica 9.12. Cum sunt cam 15 ani distanta intre ele eu cred ca si structura aparatului difera mult.

      Oricum, astea sunt detalii, cred ca e evident pentru orice om rational ca banii investiti in revitalizarea unor asemenea aparate sunt aruncati pe fereastra.

      • Radu aluminiul pur e rezistent la coroziune – insa un avion e facut din aliaje duraluminiu, AlZnMg, AlZnMgCu, ce or mai fi folosi rusii, ai otel la o gramada de componente, piesele din aliaje de aluminiu sunt prinse cu feruri si suruburi de otel, cablaje si antene de cupru, in tot amalgamul asta aluminiul e metalul cel mai putin „nobil” si devine anod si se consuma prin coroziune electrochimic, umezeala dupa 15 ani de „stocaj” sub cerul liber a fost destula, sare ca sa puna bomboana de pe coliva – este ca au ales strategic MK pentru „stocare”
        Microfisuri intr-o structura de avion de vanatoare – sunt, tabla e intinsa si pretensionata inainte de montaj – cre’ ca acuma poti sa iei avioanele alea sa le duci in curte la facultatea de mecanica sa invete viitorii ingineri toate tipurile de coroziune pe un singur exponat

        Asa sa discutam discutzii, sigur ca da, sa faca si mapn-ul o comisie, sa mai mearga domnisioarele de sub mese la o plaja cata vreme comisia munceste, sigur ca se poate
        dar sa le readuci la zbor – nici vorba – reconditionate ani de zile asa ca warbirdurile si lancasterul si fortaretzele care inca mai zboara probabil dar nu intr-un mod care sa il poata justifica roaf

        • Eu sunt perfect de acord cu tot ce ai scris, oricare forma de „functionar public” din Ro are instinctul (care i-a devenit deja natura) sa rezolve cu cel mai mic efort posibil o problema in asa fel incat sa nu poate fi tras la raspundere. Ca iese un kkt, ca se arunca bani, ca (eventual) mai mor si oameni din cauza asta, nu prea mai conteaza.

          Cazul concret de fata poate fi ca noi sa cheltuim zeci (mai degraba sute) de milioane de dolari ca sa „operationalizam” asta 18-19 sau cate or fi de mumii si sa le avem scriptic in dotare, fireste fara sa conteze daca astea chiar zboara sau pot aduce vreun rol cat de mic in aparare. In plus te mai duci in Ucraina dupa un motor ceva, voi stiti ce femei sunt pe acolo si cat de ieftine?!

          Pentru ca vedeti voi, dragii mosului, secretul de stat in Romania e mantaua de vreme rea a termitelor cu epoleti! 😉

          • Haha la asta cu delegatiile in Ucraina recunosc ca nici nu m-am gandit. Poate le repara intentionat prost ca sa aiba motiv de delegatie lunara acolo. Din diurna iese hotelu’, taxiu’, cina si vreo 3 fufe 🙂 🙂

  44. Lockheed Retakes Korean F-16 Upgrade Contract

    Under the terms of the foreign military sales agreement announced Friday, Lockheed will modernize 134 jets to a configuration similar to its advanced F-16V model. Among the upgrades planned to be funneled into the Korean jets are an Active Electronically Scanned Array (AESA) radar; a modern commercial off-the-shelf-based avionics subsystem; a large-format, high-resolution center pedestal display; and a high-volume and high-speed data bus, the company said.

    http://www.defensenews.com/articles/lockheed-retakes-korean-f-16-upgrade-contract

  45. Prin programul European Participating Governments (EPG) tarile partenere Belgia, Danemarca, Olanda, Norvegia au cumparat sute de F-16A/B Block 1, 5, 10, and 15. O mare parte au primit MLU update iar fiecare tara are inca cateva zeci de aparate in exploatare. Danemarca, Olanda si Norvegia au inceput deja procesul de trecere la F-35, Belgia inca se gandeste ce ia. Norvegia a primit deja primele 4 F-35, olandezii 2, iar livrarile continua, deci in 2-3 ani, pe masura ce stocul de F-35 creste, vor fi disponibile zeci de F-16 in configuratie similara cu ce avem noi. Problema e doar ca trebuie planificata impreuna cu ei achizitiile dinainte si facute intelegerile din timp, nu doar pe moment, pentru cate 12 aparate odata.

    • pai da, planificat, si cand le explicam pe la simpozioane de offset, de 48 de aparate, de planificare, credit furnizor, se faceau ca ploua.
      Si aici si pe celalalt site s-a discutat si rasdiscutat ca de ce doar 12, unii ziceau ca ar fi suficient, altii ca 24-36… etc.
      Nu-s in stare sa planifice o achizitie serioasa… ce sa te mai astepti la alte chestii destepte!
      E vorba aia, ca noua ne place sa gandim doar in imediat, la bara din fata, fara sa anticipam sau planificam nimic! Cum o da Dumnezeu…

  46. Coreenii își cunosc interesul național de au reușit să facă un contract atât de bun de modernizare a 134 de F-16 la F-16V pentru 1.2 miliarde. Plus că îi duce mintea mai bine decât pe decizionalii de la noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *