How to Fight the Soviet T-64 and T-72 Tanks

t-64-main-battle-tank-1

This is an educational video documenting the characteristics, strengths, and weaknesses of two famous Soviet tanks of the Cold War era, the T-64 and T-72. This information is valuable to all Cold War historians.

 

 

25 de comentarii:

  1. Din astfel de filme si observatii s-a nascut noua generatie de tancuri Abrams, Challenger si Leopard. Astfel europenii si americanii s-au aflat cu un pas in fata sovieticilor in privinta calitatii tancurilor.

    Doar prin coplesire numerica ar fi putut tancurile sovietice sa castige in fata omologilor din Vest.

    • Antidotul omologilor din vest pentru tancurile sovietice, superioare doar din punct de vedere numeric, au fost in special avioanele A-10, respectiv elicopterele Cobra si Apas.Personal as fi pariat pe NATO.

    • în anii 80 , mulți ofițeri de tancuri din NATO, aveau coșmaruri și insomnii la gîndul că ar putea da nas în nas cu 64 și 72-urile desfășurate în germania și cehoslovacia, pentru că ȘTIAU că nu prea aveau cu ce să le facă față… chiar în regulamentele lor de luptă exista o un articol care spunea că dacă întîlneau aceste tancuri , să facă tot posibilul să le flancheze, și să le lovească din flanc, sau din spate…
      Oare ce să însemne asta???

      • Mihai-Cristian

        Blindajul unui tank e cel mai puternic frontal , deci cred ca in fie ce caz era recomandat sa faci tot posibilul sa-l ataci fie din lateral fie din spate(cu atat mai bine , intrucat magazia putea exploda) . Imi aduc aminte cum erau poreclite Shermanurile , si anume Ronson , intrucat mereu luau foc din prima lovitura in lateral/spate .

        • Shermanurile luau foc din orice poziție… 😉
          blindajul lor nu reprezenta o problemă pentru tunurile de 75 de pe tancurile germane…

      • Hai sa nu exageram cu cosmarurile si insomniile cauzate de T64 si T72.Pe internet se posteaza multe afirmatii, unele nefondate dar facute de dragul imaginii.In ceea ce priveste atacarea tancurilor sovietice din flancuri sau spate este foarte ok, daca se poate face acest lucru deoarece stim cu totii ca zonele vulnerabile ale unui tanc sunt laturile si spatele tancului.La fel sunt si podeaua respectiv partea superioara a turelei, unde sunt montate trapele de acces in interior, insa in anii 1970 alea nu puteau fi lovite.Abia dupa ce au aparut Javelinul si IED-urile(dispozitive explozive improvizate)au devenit foarte vulnerabile cele doua zone amintite de mine.
        Daca ar fi fost posibil si tanchistii sovietici ar fi preferat sa atace din flancuri sau spate tancurile occidentale.Partea frontala a tancului este cel mai bine protejata iar unghiul de inclinare a blindajului care permite ricosarea proiectilelor, este aici cel mai pronuntat.
        In ceea ce priveste pregatirea de lupta cred ca tanchistii sovietici nu erau inferiori celor din NATO.Pe atunci sovieticii faceau aplicatii la greu , indiferent de anotimp si conditiile meteo, ocazie cu care se goleau intro veselie rastelele de proiectile de tun si cartuse de mitraliera.

    • macar sa fi avut Armata romana vreo 300 de „rable” de T-72 produse sub licenta, ca mai apoi sa producem pe baza T-72 si cu tehnologii west-occidentale TR-125 si altfel ar fi mers acum si modernizarea lui TR-85 si chiar TR-77 sau T-55. amintiti-va ce spunea aici pe site colonelul tanchist Trofimov despre cele 30 T-72 pe care le-a avut/le are, in dotare/in rezerva, Armata romana. adica erau T-72 mult superioare TR-85/-77 si multi nici nu stiau de ele, vazandu-le au ramas uimiti, ma refer la cei din armata.

      • Subscriu.Secretomania reflecta prostia factorilor decizionali din acea perioada.Credeti ca cei din NATO nu stiau ce tancuri are in dotare armata romana sau ce performant este T55?

  2. Ai noștrii frați basarabeni s-au confruntat cu T64-urile rusești în războiul din ’92, practic cu „mâinile goale”, ceva AG7 și niște tunuri AT Rapira și cu toate astea i-au respins cu pierderi la podul de la Tighina.
    Cred că dacă aveau niște TR-85 chiar nemodernizate cum erau ele pe vremea aia dar cu niște băieți pricepuți la comenzi, îi rupeau pe bandiții lui Lebed.

    • Daca moldovenii foloseau tancuri T85 ar fi fost ei vanati cu RPG7, RPG-9,RPG29, MALIUTKA, tunurile AA de 125mm si aviatia militara.Metisul M1 si Kornet inca nu se aflau in dotarea armatei ruse.Avantajul moldovenilor era ca multi dintre ei erau veterani al razboiului din Afganistan in timp ce militarii rusi erau fara experienta de lupta.Sunt curios prin ce s-au remarcat in lupta Rogozin si Strelkov.Ce fapte de vitejie au realizat ei.
      Tancul este periculos pentru un militar neinstruit.Un subofiter MAPN,aflat acum in rezerva, imi spunea ca atat in scoala militara cat si ulterior, a invatat si repetat ulterior cum sa scoata din lupta un tanc doar cu o ranga pe care o bagi la galeti, acolo unde trebuie.Totul este sa nu iti fie frica de tanc, sa stai cat mai bine ascuns si sa stii ce trebuie sa faci.Acuma cand esti atacat in viteza de un regiment de tancuri nu mai tine faza cu ranga pentru tot regimentul.

      • Cu ranga…….! Si tu l-ai crezut? Este o poveste SF.

        • Cu o ranga ii indisponibilizezi tancului trenul de rulare, adica senila.Uneori este suficient si atat.Devenind o tinta fixa tancul este foarte vulnerabil.Introducand ranga la galeti, acolo unde trebuie, tancul isi pierde senila si nu se mai poate deplasa.Este o poveste SF doar pentru unii.Tancul nu este asa de invicibil asa cum pare, dupa aspect si zgomotul pe care il produce.

        • Nu e Sf deloc faza asta… În decembrie 89, la Timișoara, un pluton de tancuri T-55 a fost imobilizat exact așa… După cum spune si Sorin, pentru un militar instruit chestia asta e floare la ureche… înainte vreme, cînd armia românească încă se mai numea Armată, și avea regulamente, nu manuale, ca acum, știu că era un regulament pentru instrucția în lupta împotriva tancurilor, și se pregăteau militari ca vînători de tancuri… acum, cu grămezile de manageri, nush ce , și dacă se mai face ceva de genul acesta…

        • La Timisoara a fost o situatie mai speciala pentru ca tancurile nu erau insotite de infanterie si nici macar nu aveau echipaj complet. A fost usor sa le imobilizeze cand au oprit sa nu intre in multime. Venisera cu rangi pregatite special pentru tipul tancului (cu dimensiunile potrivite).

          Pe campul de lupta e mai complicat sa imobilizezi astfel un tanc, se folosesc alte trucuri de obicei. Insa in dotarea vanatorilor de tancuri existau o gramada de materiale improvizate, de la mine facute din scanduri, sticle incendiare, foi de cort, grenade legate in manunchi sau incarcaturi concentrate, alaturi de lumanarile fumigene care erau de baza.

          Nu trebuie neaparat sa ai armament sofisticat pentru a distruge un tanc, dar evident e mult mai usor s-o faci astfel.

      • @Sorin…
        Ai dreptate, daca moldovenii ar fi avut tancuri ar fi fost un dezastru pentru ca cazacii (tranznistreni) i-ar fi vanat cu AG-urile.
        dar… un lucru e sigur… CAZACII NU AVEAU CUM SA-I VANEZE CU AVIATIA. Singura Baza militara cu avioane de lupta din regiune era la Marculesti (in Rep. Moldova)
        de fapt Rep.Moldova a sio folosit 2 Mig-29 pentru atac.

        P.S. cad trupele rusesti au intervenit in conflict… si au atacat cu tancurile T-64, practic conflictul s-a incheiat. a mai fost si acel atac cu rachete GRAD langa Tighina… in care au murit 300 militari moldoveni…

        • Nu ii vanau cazacii si pilotii militari rusi si ucraineni care ar fi folosit infrastructura militara din Ucraina.De aici ar fi decolat aparatele MIL24, SU25 si cele dedicate suprematiei aeriene.Sigur, daca moldovenii ar fi avut o puternica armata terestra si aeriana foarte bine protejata AT si AA, atunci lucrurile ar fi decurs altfel.Daca rusii ar fi pierdut cateva mii sau zeci de mii de militari ar fi parasit imediat zona asa cum au facut-o in anul 1995, in Cecenia, dupa primul razboi cu cecenii.

  3. Din cate stiu ,erau niste tancuri rusesti slab motorizate pe la inceputul ww2 care puteau fi imobilizate cu un par sau o ranga ,dar mai nou n-as prea crede .

    • Subofiterul de care vorbesc a activat in armata in perioada 1970-1995.Se referea la tancurile de atunci aflate inclusiv in dotarea armatei noastre.De atunci si pana in prezent este mai bine protejata senila sau galetii?

    • Armata a 14-a ruseasca avea la Tiraspol (are si acum aceasta unitate) 120 tancuri T-64.
      Suficiente ca sa ocupe Chisinaul intr-o zi. deci nu erau deloc tancuri din ww2.
      URSS-ul mereu a avut pe granite (chiar si cu Romania) trupe bine pregatite si bine dotate.

      • Cu 60 de vanatori de tancuri foarte bine instruiti, echipati cu RPG-7 si mine AT, faci praf acele tancuri daca nu actioneaza in cadrul unei divizii de infanterie mecanizata.Cu 24 aparate Super Cobra dedicate luptei AT, echipate cu rachete AT, transformi in deseuri acele tancuri, in cel mult 20 de minute de la inceperea luptei.

  4. Cred ca in lupta cu tancu trebuie aplicata urmatoarea tactica.
    1. Sa nu fii vazut , adica sa fii camuflt si sa tragi primu apoi te retragi si te ascunzi.
    2. Vii din spatele frontului ,tragi si te retragi.
    Altfel cum exista rachete care perforeaza blindaj de un metru nu ai sanse sa stai in mijlocul infanteriei inamice.
    Ziceam si eu o parere , poate un tanchist ne explica.
    Am vazut faza intr-un film din Ucraina, tank care a venit din spate , a tras ,si apoi echipajul a parasit tancul ,pentru un timp, apoi a revenit in tanc, iar a tras si iar a parasit tancul, desi tancul era in spatele unei gramezi de pamant.
    E o tehnica de a nu murii.

    • La tanchistii aia le era frica de Javelin sau de artileria de camp care dupa ce repereaza pozitia de unde se trage poate sa distruga acele tancuri atacandu-le de la zeci de km distanta.O fi tancul ingropat in pamant insa partea superioara a turelei este extrem de vulnerabila in fata proiectilelor de artilerie de camp, in special a celor avand calibrul peste 120mm.Unii zic ca si cu un aruncator de mine de 82mm poti sa distrugi un tanc daca ii plasezi proiectilul in partea superioara a turelei.Cu RPG-7 sigur o faci daca tancul se afla sub tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *