M777 ER si Trajan

Cei de la Picatinny Arsenal din SUA lucreaza la o noua versiune a obuzierului M777A2 39 de calibre, sub denumirea M777 ER, avand ca scop dublarea distantei de tragere efective. Modificarea consta in adaugarea unui segment de 1,8m, la teava actuala. Cele 450 kg suplimentare datorate modificarilor se adauga celor 4,4t standard ale M777 (datorita componentelor de titan care au redus la jumatate masa fata de un obuzier clasic : 42% mai usor decat cele 7,7t ale M198), rezultand o posibila masa de aproape 4,9 tone pentru versiunea ER.

1

Noul M777 ER (foto Erin Usawicz)

Proiectul denumit ERCA (Extended Range Cannon Artillery) sponsorizat de catre biroul de stiinta si tehnologie al ARDEC, are ca si scop cresterea distantei de tragere de la cea actuala de 30km la una de 70km. Se studiaza daca modificarea poate fi aplicata produsului existent, M777, sau daca este nevoie de o noua platforma pentru implementare si pentru a se incadra in cerintele de mobilitate si putere de foc ale US Army si US Marines.

Cei de la biroul ARDEC au ca si obiectiv extinderea distantei de tragere a artileriei cal. 155mm, prin mai multe proiecte: tunul XM907, proiectilul asistat de motor racheta XM1113, super-incarcatura XM654, un sistem de autoincarcare si un nou sistem de control al tragerii.

2

M777A2 la bordul USS Whidbey Island (LSD 41)

Pentru testarea impactului asupra mobilitatii, a fost modificat un obuzier M777A2 prin adaugarea kit-ului pentru macheta de masa a tunului XM907 ERCA modificat la poligonul de teste Yuma din Arizona. In fapt este vorba de o teava veche de 52 calibre, inserata intr-un M777A2 avand masa totala a unui XM907. Testele de mobilitate comparativa cu M777A2 vor fi desfasurate in poligonul  Aberdeen, din Maryland, vizand modul in care se desfasoara transportul tunului si interactiunea echipajului cu arma in timpul operarii, pentru a putea optimiza designul. Exteriorul tevii este dotat cu caneluri de care pot fi fixate greutati in diverse pozitii pentru a modifica pozitia centrului de greutate in timpul testelor.

Ultima etapa a programului va include testarea noului sistem integrat pe un sasiu M109A7 Paladin.

 

Probabil cel ma important concurent european pe aceasta nisa a calibrului 155mm este sistemul Trajan, al celor de la Nexter Systems, un obuzier cal. 155mm si 39 respectiv 52 calibre lungime, derivat din cel folosit de catre sistemul autopropulsat Caesar si reutilizand platforma TR Towed Gun System. Trecerea in pozitie de tragere se face in 1’30”, fiind operat de 6 oameni si dotat cu sisteme de incarcare si tintire automate, astfel ca poate atinge o cadenta de tragere de 6 proiectile/minut. Acuratetea este asigurata de sistemele elctronice integrate INU (Inertial Navigation Unit) si Automatic Laying and Relaying System, putand integra si o varianta a „ATLAS” Artillery Firing Control System (AFCS) de pe Caesar.

3

Trajan

Distanta de tragere a Trajan este de 42km cu munitie ERFB (incarcaturi inteligente Bonus, Spacido) si de 55km cu proiectile asistate de motor racheta, pe cand tragerea directa se poate executa pana la 2km cu ajutorul vizoarelor zi/noapte integrate. Dispunand de generator auxiliar, Trajan se poate deplasa prin propriile mijloace cu o viteza de pana la 10km/h, pentru a isi modifica amplasamentul de tragere fara interventia tractorului.

Trajan are o masa totala (cu tot cu generatorul auxiliar) de 13 tone, fiind aerotransportabil cu aeronava din clasa IL-76, C17 or A400M iar la acest capitol M777-ER va performa mult mai bine (4,9t), alaturi de promisiunea unei distante de tragere mai mari.

 

Marius Zgureanu

 

Surse:
http://armyrecognition.com/weapons_defence_industry_military_technology_uk/u.s._army_engineers_work_to_create_a_new_longer_m777_155mm_howitzer_under_the_name_m777er_13103162.html

http://armyrecognition.com/armoured_vehicles_artillery_france_french_army_uk/trajan_155mm_52_caliber_towed_gun_artillery_technical_data_sheet_specifications_pictures_video_12603161.html

http://www.armyrecognition.com/idex_2013_news_coverage_report_pictures_video/the_21st_century_artillery_systems_of_nexter_with_new_trajan_155mm_towed_howitzer_idex_2013_2402137.html

http://www.army-guide.com/eng/product4975.html

http://www.ardec.army.mil/news/article.aspx?id=2508

20 de comentarii:

  1. Coreea de Nord si-a testat varianta propie S-300.

    https://www.youtube.com/watch?v=qm7bxEjTuHs

  2. Zugrene modifica limbajul articolului….Daca una bucata de teava de 180 cm lungime cantareste 1000 de livre/454 kg eu sunt Donald Duck. Pariez ca in momentul de fata teava aia nemodificata si chiulaosa impreuna nu cantaresc nici 2 tone. Pachetul de modificari integral (auto incarcator + sistem de dirijarea tirului + teava) va cantari 454 kg. Direct de la botul calului: http://www.ardec.army.mil/news/article.aspx?id=2508

    1
    • Da, OK, e vorba de masa totala a modificarilor. O teava de tun antitanc standard cal.120mm L50 cantareste spre 2,5 tone, iar cu totul spre 4,5-4,7 tone. O diferenta de la L39 la L55 a tevii ar insemna o crestere cu 41% a lungimii si masei tevii. Chiar si la un obuzier ultra-usor… cu alte caracteristici decat cea antitanc.

      In articol se vorbeste aproape doar despre alungirea tevii… Sunt mentionate ca si directii de dezvoltare autoloaderul si sistemul de control, dar nu neaparat legat de programul asta si de faza de teste de acum. De aceea se creeaza confuzie.

  3. Întrebare de necunoscător: de ce nu exista proiectile sageata subcalibru cu sabot detașabil pentru calibrare mari de 155mm, în condițiile în care și obuzierele pot face trageri directe. Ma gândesc ca încărcătura de azvârlit 45-50 kg la 40 km, poare face ravagii în cazul unui proiectil sageata cu sabot detașabil, care cântărește o treime din greutatea unui proiectil clasic de obuzier. În cazul autopropulsatelor nu le poate oferi și valenta de tun anti-tanc?

    • Pai in primul rand nu exista tunuri anti-tanc de un asemenea calibru, pe de alta parte, in cazul in care un obuzier este folosit ca tun anti-car, face trageri directe impotriva unui tanc, un proiectil HE de 152/155 este suficient sa scoata tancul ala din joc, chiar daca, poate, nu-l distruge. Marimea proiectilului este suficienta.

      • Eu nu mi dau seama ce efect o mai avea obuzu ala HE la tinta ,avand in vedere ca va trebui construita o camasa de otel mai groasa pt a rezista la presiunile uriase cauzate de viteza sporita…deci si cantitatea de pulbere va fi mai mica ,in plus , fragmentarea la impact va avea si ea de suferit….si asa s-a ajuns astazi , din cate am citit , ca impactul la tinta al unui obuz de 155 sa fie mai redus decat al unui proiectil de mortier de 120 mm…(poate gesesc)…

        • Nu înțeleg, de ce nu experimentează ăștia pe vechiul calibru 175mm măcar… dacă nu pe fostele 203 sau 240mm… obuzierul de 175mm deja avea țeavă de 60 de calibre și bătea spre 40 km… într-o capsulă de 175mm intră mai mult HE…

      • s-a putea produce sub licentza M-777 in Romania, la Arsenal Reshitza daca mai exista ? ca sa nu mai spun de un tun-obuzier autopropulsat shenilat ca de exemplu : T-155 Firtina sau Sholef (pe shasiu Merkava). ce se mai aude de ATROM-155 ?

    • Traiectoria folosita in cazul tragerii indirecte la +10km este diferita de cea in tragere directa, antitanc. Vitezele sunt diferite, deci o lovitura penetranta in cazul asta nu are aceeasi eficienta.
      Un obuzier, desi are capacitate de tragere directa sub 3km, foloseste optiunea asta ca si ultima linie de aparare. Este prea mare si prea expus ca sa se angajeze in dueluri cu tancuri in tragere directa. In plus, e o piesa destul de scumpa, construita pentru alt job.

      La distante de peste 3km este bine sa poti ghida proiectilul, pe sistem Lahat sau Bastion, deoarece tinta are timp sa-si schimbe locatia din momentul tragerii si pana in momentul lovirii. In plus optronica actuala de pe tancuri bate la o distanta max. de 8-10km daca relieful o permite. Iti dai seama ce inseamna asta la +10 km.

      In cazul asta se justifica lovitura cal. 155mm cu submunitii, care iti acopera si un perimetru mai mare in cazul erorilor de ghidare sau manevrelor evazive ale tintei. Pentru lovitura in plan vertical nu ai nevoie de sabot cal. 120mm. Este overkill de cateva ordine de marime. Plafonul tancurilor este mult mai subtire decat blindajul frontal.

    • Din cate stiu americanni au incercat un SABOT pe 203mm de pe ceva crucisatoare mai vechi.Diferenta este ca obuzierul este ghintuit or tunurle AT mai noi sunt cu teava lisa . Uzura pe teava este destul de mare daca folosesti SABOT pe teava ghintuita.

      Un tun cu teava lisa din cate stiu (ex Rheinmetal 120m L54) are durata de viata la 1300-1400 lovituri parca.

    • as zice din motive de bun simt. Sa ma explic.
      1)Proiectilele APFSDS sunt pentru tragere directa si ar insemna ca se deschide focul la distante de pana in 2000m.
      2)Tragerea ar trebui sa fie rapida iar un tun cu calibrul de 155mm este orice mai putin rapid in tragere, deoarece mai mult ca sigur ca nu are lovituri acuplate (dintr-o bucata). La un tun de 100mm proiectilul are aproape 1metru lungime. La un tun de 155mm…
      3)Un tun calibrul 155mm este enorm ca marime si este foarte greu de camuflat si rezulta ca este o tinta foarte vizibila.
      4)Un tun-obuzier este mult mai important ca piesa de artilerie decat in lupta directa cu un tanc.

      PS: are proiectile cumulative HEAT si HESH care la 155mm au o putere de distrugere extrem de mare
      PPS: au existat tunuri-obuzier autopropulsate de calibru mare ISU-152 si mai era si o versiune franceza de 155mm cu autoloader de 3 lovituri.

  4. Pai pentru situatia asta ma gandeam si eu … cand frontul ti-a fost spart si se trezesc obuzierele de 155 atacate direct de tancurile inamice aflate in ofensiva. Dat fiind faptul ca viteza de manevra e foarte mare in ziua de azi, se poate intampla relativ rapid o astfel de schimbare de situatie. Deci un proiectil HE tras intr-un tanc ar putea sa-l scoata din lupta , si deci nu s-ar justifica munitie APFSDS

    • Nu s-ar justifica mai ales pentru ca sansa ca un obuzier sa-l foloseasca este relativ mica si atunci ai avea munitie blocata si nefolositoare, cand un HE isi facea treaba foarte bine.

    • Nu stiu ce sa zic… Incarca pe Obuzierele alea M898 155mm SADARM si nu prea mai ai tancuri inca de la 30 km…
      Oricum nu poti sa folosesti scenarii din WW2 acum.

  5. chiar mi-era dor de ceva artilerie clasica printre atatea ,rachete,barci,tancuri si aeroplane.

  6. Ne-ar tebui si noua vreo 12…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *