„Mica teroare”!

Black Hornet Nano Helicopter UAV

Vazand cum isi doteaza altii trupele de infanterie putem conchide ca la acest nivel se desfasoara una dintre cele mai radicale revolutii  din istoria sistemului militar. Si cand spuna sta nu ma gandesc la forta de lovire a infanteriei sau la mobilitatea acesteia, aeriana sau terestra, ci la culegerea de informatii in timp real, una dintre cele mai mari probleme pentru ofiterii din toate timpurile si toate armatele.

Astazi, datorita dronelor “de buzunar” utilizate la nivel de pluton – sau chiar de grupa, situatia campului de lupta tinde sa se schimbe pentru totdeauna. Astfel Marea Britanie a hotarat sa achiztioneze din Norvegia o micro-drona numita PD-100 Black Hornet.

PD-100_black_hornet_964443i

Cu masa de doar 16 grame si actionat electric, dezvolta o autonomie de 20 minute, micro-UAVul a fost achizitionat de britanici si trimis imediat in Afganistan, unda a avut un succes deosebit. Blasck Hornet este cu adevarat micro, pe langa masa foarte redusa, acest elicopter de buzunar are o lungime de 10cm si o latime de 2,5cm cu un diamteru al rotorului de doar 12 cm.

Micro-UAV-ul este construit dintr-un plastic dur si poate fi gata de actiune intr-un minut. Un set complet, compus din doua micro-drone si o consola de control, cantareste cam 1.2kg. Operatorul dispune de o camera video in timp real cu zoom, poate sa faca poze HD, PD-100 dispunand si de un termometru, navigatie GPS, compas si senzor pentru altitudine, raza operationala fiind de un kilometru.

Viteza maxima este de 36km/h la o altitudine de 500m si este de prisos sa mai spunem ca este foarte silentiosa si extrem de greu de observat cand se afla in aer, micro-drona fiind ideala in confruntarile din zonele urbane (inclusiv in spatii inchise) sau cu teren accidentat.

Si pentru ca Black Hornet s-a dovedit foarte folositoare, imediat ce britanicii au dus-o in Afganistan, americanii au comandat-o si ei, modelul mai nou dispunand si de o camera cu vedere pe timp de nopate.

Pana acum peste 3000 de bucati au fost vandute atat catre armata cat si catre clienti civili, la un pret per bucata de 200 mii $.

GeorgeGMT

30 de comentarii:

  1. 200 000 de verzisori?..ieftin ca braga…cam 4 apartamente cu 3 camere in zona B in Craiova

  2. 200000 de coco??? Mamaaaa, foarte ieftin! Sfat catre toti „luptatorii pentru libertate, jihadisti, nejihadisti, revolutionari sau antirevolutionari” inarmati-va cu pliciuri ca sa „doborati” barzaunele asta. Pe-aici costa vreo 3 lei, numa’ ceva eurocenti!

  3. Cum spuneau și cei de mai sus, scump domne’, scump. Ăștia își dau seama că 16 grame de aur costă vreo 600 de dolari? Deci, gram pe gram, chestia asta e de vreo 330 de ori mai scumpă ca aurul… Am observat că prețul mult prea mare e o problemă generală în cazul noilor tehnologii. Dacă ar fi să dăm de-o cafteală serioasă, cu mobilizări și chestii d’alea, tare cred eu că fabricile o să producă tot echipamente cu o generație în urmă, pur și simplu datorită faptului că acestea au un raport calitate-preț mai bun. O fi Tiger-ul mai bun și mai frumos, dar tot T-34-ul a câștigat războiul. Nu sunt vreun expert în tehnică militară, așa că iertați-mă dacă bat câmpii, dar parcă văd multe echipamente care oferă mult prea puțin pentru cât costă.

  4. 600 milioane de coco pentru 3000 de elicoptere de jucarie si 1500 de tablete?? Si noi mai ziceam de frecatele noastre.

  5. scump, dar poate face diferenta..

  6. Pai o fi scump, dar ganditi-va ce baterii, ce camere foto/video, ce senzori miniaturali are la bord dracovenia, iar miniaturizarea costa scump domnilor.

    • singura chestie care sare in ochi este autonomia.
      20 de minute in lumea quad-urilor este enorm!

      Camera posibil sa fie ceva mai buna si in mod sigur raza de transmitere a comenzilor si A/V dar pana la 200K pentru o chestie care este oarecum consumabila este …… dar halatul cat este?

      Este obscen de scump!
      Mai bine iau un Maverick care arunca in aer ceva de la distanta mare si are si TV si nu costa in halul ala!

  7. Foarte interesant si folositor micro-UAV-ul mai ales daca utilizarea lui va duce la dezvoltarea de noi arme sau modernizarea celor existente astfel incat sa faca posibila anihilara unor tinte ascunse sau aparate.
    Ar fi interesant sa ai o masinuta cu un mortier de 81/120mm (modernizat – scaderea greutatii, cresterea acuratetii -munitie ghidata laser) care sa ofere suport soldatilor (expunere minima) sau o racheta ghidata laser. Am folosit cele mai sigure si ieftine posibilitati ca asa puteam folosi invaluiri sau diversiuni (cum probabil va fi folosita) dar care au un grad de risc mai ridicat sau aviatie, artilerie mai scumpe.

    Pacat ca sunt atat de scumpe mai ales ca sunt foarte usor de pierdut din cauza unor curenti admosferici dar avand in vedere gradul de miniaturizare a componentelor… tot fac ‘un profit nesimtit’ 🙂 dar asta este industria de armament una din cele mai profitabile industrii.

  8. Se putea?
    Abia astept sa vad agaricii care zic: uite domle’, am gasit noi mai eftin….
    Am patit si eu o treaba din asta pe vremuri eh… ma abtin sa mai zic si altceva decat – cine nu se pricepe sa taca din gura. 😀

  9. Daca tot este vorba de ‘mici terori’:
    Se pare ca rusi au primit proprietatea asupra navei Mistral Vladivostok. Sa vedem daca se confirma:
    „Le MMSI (sorte de numéro d’immatriculation pour navires) du Mistral Vladivostok vient tout juste de changer de 227022600 (France) à 273549920 (Russie). Il semblerait que le navire soit officiellement Russe maintenant.

    Il semblerait que le gouvernement Français ait menti et transféré la propriété du navire à la Russie comme prévu ce 14 Novembre.

    http://nomistralsforputin.com/drupal/?q=MMSIFR

    Doar cei indrazneti reusesc: Holly 23mm sniper (anti-materiel) – sprodus de rebeli sirieni. Oare mirifica, nemaipomenita, uluitoarea, fantastica industrie de aparare occidentala poate produce ceva asemanator sau iti trebuie un atelier artizanal prin Siria:
    https://www.youtube.com/watch?v=z_4yHclVGzU

    Cu ce trage?:
    http://www.youtube.com/watch?v=w5PGPKrNuDA&list=UUy26U7Xp3e7W2V-rysEAkSw

  10. si uite-i si pe iranienii cu bidoanele lor vopsite,reusind sa refaca un rq-170.https://www.youtube.com/embed/sMajic_DlrQ?Autoplay=1rel=0&wmode=transparent

    • bidon sau nu, il au si au mai pus si mana pe ceva tehnologie stealth.

      • Tehnologia stealth nu e ceva ce poti fura. Trebuie sa fabrici. E vorba de materiale absorbante,vopsele speciale, unghiuri ce le poti face doar cu calculatoare etc.

        • WRIIIIGHT!
          oare de ce mai exista si reverse engineering????
          si , ….. oare cum a reusit Kurceatov sa reproduca bomba atomica daca nu a avut manualul complet? Sau pakistanezii care au gasit doar lista de furnizori de echipamente?
          Incercari?
          EXACT!
          Mama ingineriei se cheama nevoia!
          Mai mult de 90% din inginerie este empirica si este impusa de procesele tehnologice.
          Nu mai confundati descoperirea stiintifica (fisiunea nucleara) cu inventiile (bomba atomica) si cu ingineria (imbogatirea uraniului si sincronizarea exploziilor).
          Nu este nici un science fiction si totul se reduce la precizie si proces tehnologic.

          Crezi ca nu au iranienii un spectrograf sa vada cam din ce naiba este facuta vopseaua aia?
          N-au avut destul de unde sa dea jos vopsea (nu prea arata a avea asa ceva)?
          N-au avut suficient de multe unghiuri de masurat de la un model functional?

          Asta este ca si faza cu secretul Coca Cola, este atat de secret incat mexicanii le-au impus americanilor sa o fac cu zahar (reteta originala) si nu cu sirop de porumb, caramel si nu aroma de caramel. Drept urmare americanii in vizita in Mexic se minuneaza de Coca Cola cum era inainte.

          Nu-i credeti mai prosti de cat sunt pentru ca nu sunt chiar atat de prosti.
          Totul este sa vrei si sa investesti cat trebuie.

          • Si cu toate astea nu stie nimeni reteta coca cola cum nu poti sa faci reverse engeneering la orice.
            Asa cum pana acum nici china nici rusia nici mexic nici nimeni in afara de SUA are tehnologie stealth.

            • nu stie pe naiba!
              exista cel putin 3 alternative la Coca Cola si mai exista si ceva de se numeste copyright si marja de profit.

              Si asta cum se cheama? Horten Ho 229 precursorul avioanelor stealth.
              Doar 70 de ani vechime?

              Rusia, Japonia si China au avioane in dezvoltare care inglobeaza tehnologie stealth.
              La nave sunt chiar si mai multi.

        • unghiuri ce le poti face doar pe calculatoare????
          De unde fras ai scos asta?
          Unghiul este unghi si in cel mai rau caz imi trebuie o freza CNC cu care fac practic orice.
          Daca pot face asta dintr-un bloc de metal atunci pot face orice!
          http://nuytco.com/products/newtsuit/

          • Ca sa sti si tu toate avioanele stealth sunt facute dupa unghiuri ce nu pot fi calculate decat de un computer.
            F117 avea unghiuri ascutite pentru ca nu exista putere de calcul suficient de mare pentru alte curbe fine ce au fost ulterior posibile la f22

            • tu vrei sa zici ca ceilalti nu au computere?

              Exista supercomputer facut din Raspberry Pi la o fractiune de pret fata de altul construit standard.

              Nu computerul este important ci programul prn care se calculeaza suprafetele.
              Este „doar” un program de calcul de suprafete cu elemente finite.
              Problema este cum anume se introduc elementele de calcul.
              Nu zic ca este usor dar in mod sigur nu este imposibil.

              Chinezii, rusii, americanii si chiar si romanii au dovedit deja ca daca este vointa atunci se poate.
              Trebuie sa vrei si nu exista nici un WOW eu nu pot sa fac asta si atunci nimeni nu poate sa o faca.

  11. OK,
    am gasit un film de prezentare cu minunatia asta:
    https://www.youtube.com/watch?v=4o7mRg74qcY

    1) Chestia are 3 camere si nu exceleaza ca si calitate a imaginii ci ca si putere de transmisie. In film apare transmisie de la 1300 de metri. WOW! THAT’S A LOT!

    2) Are controler de zbor deoarece operatorul doar ii da directia si aparatul face restul.
    Are GPS si navigare pe GPS si nu doar pozitionare!

    3) Are motoare plate care dau forta mai mare si sunt complet capsulate desi as zice ca sunt model outrunner (carcasa se invarte in jurul axului). 0:30-0:32
    In link-ul de mai jos se poate vedea prototipul de la Black Hornet cu motorul anticuplu de tip inrunner (mult mai ieftin!). Se pare ca la inceput se vroia si aterizare. Acum la varianta finala i-au pus ulice de fibra de carbon si poate sa tunda iarba de vreo 20 de ori pana cand au sa trebuiasca sa-i schimbe elicea.
    https://www.youtube.com/watch?v=feVoX26W6MU
    https://www.youtube.com/watch?v=feVoX26W6MU

    4) ca sa asigure o autonomie de 20 de minute cu o viteza de 20km/h si transmisie video pe 3 canale as zice ca este cel putin impresionant.

    5) Inventatorul este cel care a inventat primul elicopter de apartament si de la el au pornit restul.

    fapt divers, ia vedeti ce casti au afganii aia la 1:29.
    🙂 si noi ne miram pe unde sunt castile romanesti…

    Concluzie: tot este infiorator de scump!!!

    • 🙂 Da da parca mai putin infiorator decat la prima vedere…

    • „Are controler de zbor deoarece operatorul doar ii da directia si aparatul face restul.”

      Asta explică oarecum costurile.

      Ia o dronă la întâmplare, din magazin. Una cu 2 rotoare şi comandă pe 3 canale.

      Încearcă s-o ţii la punct fix la 20 de metri. Nu 200, unde (evident) nu o mai vezi. 20. Abia după mai multe săptămâni de antrenament o să reuşeşti. Destul de stabilă ca să filmeze nu prea o să fie, pentru asta trebuie o dronă cu 4 sau 6 rotoare.

      Jucăria în cauză are 2 rotoare şi o rază operaţională de 1000 de metri. Şi asta pe câmpul de luptă, nu în condiţiile ideale dintr-o sală fără vânt, praf, diferenţe de temperatură şi bărboşi care trag în tine cu AKM.

      Aşa ceva nu se face într-o fabrică de jucării şi nici nu se vinde unui gigel de pe stradă, nici dacă ar avea cei 200 000 USD.

      • scuze, dar trebuie sa te contrazic.
        A doua mea drona este primul model de DJI Phantom 2Vision +
        http://www.dji.com/product/phantom-2-vision-plus

        Are controler de zbor (practic un computer de zbor) buzola si GPS si ii permite sa zboae la punct fix la ce altitudine doresti tu (practic cat te tine acumulatorul), poate fi programata sa zboare pe traseu prestabilit si sa faca inclusiv rotiri si ajustari ale unghiurlor de filmare ale camerei si in plus poate fi chemata sa vina singura inapoi si sa aterizeze fara nici un fel de ajutor.

        Controlere de zbor cu GPS integrat de la ceeasi firma si sunt in jur de 200 de euro:
        http://www.dji.com/products

        Pe langa astea mai sunt un adevarat val de controlere de zbor open source.
        Diferenta este ca intregul controler de zbor cu antena GPS este mai mare decat Black Hornet.

        Miniaturizarea aia cred ca a marit pretul masiv.

    • fapt divers, ia vedeti ce casti au afganii aia la 1:29.
      🙂 si noi ne miram pe unde sunt castile romanesti…

      – da, le-am donat vreo 35 000 de casti din otel. La cateva saptamani dupa, India le-a donat niste paturi, indienii au aparut in media (cnn, stars & stripes, bbc, fox etc) o luna de zile cu paturile lor, noi nu

      PS: le-am mai donat si T-55 si alte lucruri.

  12. Probabil ca in urmatorii 5 ani se va generaliza intrebuintarea nanodronelor. Ma refer la armatele cu bugete consistente.
    Peste inca 5 ani vor aparea poate si contramasurile (mai ales radioelectronice si de ce nu si nanodrone pentru interceptare).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *