Noutatile programului F 16A/B in Romania

SNIPER si TACAN

Ceva vesti bune dinspre RoAF. Astfel pe 21 noiembrie Romania a semnat un contract cu Lockheed Martin Missiles and Fire Control (LMMFC) pentru achizitionarea unui numar inca necunoscut de sisteme SNIPER ADVANCED TARGETING PODS (AN/AAQ-33) pentru F 16A.

1386187778650

Nu stim inca exact cate astfel de sisteme au fost comandate, cunoastem insa suma totala: 22.014.427$, doar ca acest contract, si suma aferenta, se refera atat la achizitia de SNIPER a Romaniei cat si Thailandei, asadar nu stiu cate milioane sunt ale noastre si cate ale thailandezilor.

Nu se stie nici cand vor fi livrate sistemele.

In aceeasi ordine de idei suntem foarte aproape de semnarea unui acord in privinta dotarii cu  sistemul TACAN (Tactical Air Navigation) a bazei aeriane de la Fetesti.

Programul TACAN prevede furnizarea, instalarea si integrarea componentelor, oferind astfel un management modern al zborului si controlul spatiului aerian pe o raza de peste 500km. In contract se prevede ca partea romana va avea acces la primele doua trepte ale programului de intretinere, care au in vedere inlocuirea consumabilelor, reparatii si inlocuire de piese, mentenanta de zi cu zi.

Iata mai exact ce prevede intelegerea:

  • One (1) fixed Tactical Air Navigation System (TACAN)
  • The system will include:
    1. Spare Parts and Ancillary Equipment
    2. System shelter including redundant Environmental Control Units (ECUs)
    3. System antennas
    4. Antenna towers
    5. Uninterruptable Power Supplies (UPS)
    6. Test Equipment
    7. Contractor-Provided Technical Services including: Operation and Maintenance Training, Factory and Site Acceptance Testing, Installation and Checkout, technical support during Flight Commissioning activities for the TACAN system, and flight commissioning aircraft and crew
    8. A two-Year Manufacturer’s Warranty
    9. Operation and Maintenance Manuals

Sursa: FMS

PS Dupa cum observam AICI, sistemul SNIPER nu face parte din lista initiala facuta publica tot de catre RoMilitary a echipamentelor si sistemlor de armament solicitate initial de Romania in SUA

GeorgeGMT, cu multumiri lui Alex

 

 

 

 

 

 

30 de comentarii:

  1. Si ce dreacu fac astia cu Sniper 🙂 ?
    La 12 avioane proaspatul maresal cu 4 stele declara ca nici nu vor sa dezvolte capabilitati de CAS, acu se razgandira?
    Si la ce pachet de armament penibil au declarat cacu’mpara…
    Mai bine luau niste jammere AN/ALQ-187 AN/ALQ-202, niste towed decoys, JHMCS+ AIM9X si variante mai noi de AMRAAM.

    • la 12 avioane care desi au posibilitati decente de cas tu ai risca sa le duci pe „linia frontului” ,daca mai exista o astfel de linie in conflictele moderne de gen
      sau ai posibilitatea de a duce pana la 4 lgb de pana la 1000kg fiecare
      4 bombe de 1000 ,sunt 4 bombe de 1000 nu de 250 sau mai putin
      daca un proiectil de tanc sau artilerie cu vreo 6 sau numaistiu cat inalt explosiv produce ceva pagube ma intreb ce pagube or face astea mai mari
      nu cas-ul e important ci capacitatea de atac

    • nici un tomahawk nu duce 1000 kg tnt
      asa ca la raza lor si posibilitati
      de asta cand vorbesc si de f 35 nu poti sa nu te gandesti la posibilitati
      la o arma tactiica cum e un avion de categorie ai posibilitatea de a lovi „strategic” sa zicem ,cam la aceeasi distanta la care loveste un tomahawk ,cu o incarcatura si flexibilitate superioara

    • @niko

      aici discutia era in contextul cumpararii catorva targeting pods…

      in gama munitiilor care sunt dirijabile de Litening/Sniper intra LGBurile si rachetele gen Maverick lansabile de la cativa Km de tinta.

      ca un JDAM de la +50km sau un JASSM la 300km nu are nevoie de targeting pod, ca alea zboara inertial + gps + tercom

      dupa aia, au deja Litening pods de la MiGuri care Litening sunt acrosabile si pe F16, asa ca ce munitii mega-uber-exuberante vor sa lanseze de nu merg dirijate cu Litening

      „la o arma tactiica cum e un avion de categorie ai posibilitatea de a lovi “strategic” sa zicem ,cam la aceeasi distanta la care loveste un tomahawk ,cu o incarcatura si flexibilitate superioara”
      Ca or avea flexibilitate mai mare, or avea, dar la avioane se complica.
      Un Tomahawk n-o cara 4 tone de exploziv, dar zboara si ala distante mari, la joasa inaltime. E un robot, daca-l doboara aia nu pierzi piloti. E mult mai ieftin decat un avion. Le lansezi in salve si-si vad de treaba lor, nu le trebe comunicatii, acoperire aeriana cu alte avioane etc Nu trebuie sa antrenezi piloti cate 1000 de ore de zbor ca sa-l foloseasca, trebe doar unii sa-i bage coordonatele tintei si sa stie ala sa apese pe buton.
      avantaje si dezavantaje…

      • JDAM de la +50 km? Huh? Poate JSOW. Un JDAM nu duce mai mult de aproximativ 30km la ora actuala.

        • @Alex
          Ei bine, oi mai fi pus eu 20 de la mine 🙂

          Na bre, cica le pun kituri tampax-cu-aripioare si or sa scoata Extended-Range si eu chiar despre alea discutam 🙂 … si 2015 e colea…

          Citez de pe cel mai precis si informat site de military 🙂

          „JDAM Extended Range

          In 2006, the Australian Defence Science and Technology Organisation in conjunction with Boeing Australia successfully tested extended range JDAM variants at Woomera Test Range.[26]

          In 2009, Boeing announced that it will jointly develop the Joint Direct Attack Munition Extended Range (JDAM-ER) with South Korea.[27] The guidance kit will triple the range of JDAM to 80 km for the same accuracy, and will cost $10,000 per unit.[28] The first prototypes are to be completed in 2010 or 2011.

          The wing kits of Australia’s JDAM-ER weapons will be built by Ferra Engineering. First tests are to be conducted in 2013 with production orders in 2015.”

          Na, ca am mai dres-o un pic 🙂

      • nu voiam sa spun ca f 16 care e un vector purtator inlocuieste un tomahawk
        ci sa evidentiez putin posibilitatile sale
        cele ptr lanceruri(pod-urile) ,or fi ptr lanceruri si or opera mai in „raza scurta” ,adica prin curte (ipotetic), ptr ca pe unde or fi situate bazele si posibilitatile platformelor ,cam asta „incape” sa credem
        astea ptr f 16 or fi ptr f 16 si totusi din prisma posibilitatilor platformei da alta „marime” si posibilitate de folosire si deci si adversarului alte chestii de luat in seama
        daca or fi doua escadrile si mai bine
        apoi si mai bine daca ar fi si f 35 intr-un viitor ptr ca ti-ar permite sa tii putin in sah cam ce e pe la marea neagra
        ca nu ne vom lua la tranta cu ei e de la sine inteles ,dar ai alta posibilitate de folosire a lui
        un f 16 prin raza lui si ce duce si prin distanta de la care poate ataca ,te scoate din raza multor categorii de arme ale oponentului pe partea cea mai vulnerabila a zborului
        ramai in raza unor cateva categorii de arme considerate strategice
        asta excluzand aviatia ,considerand doar partea initiala de atac
        fara sa iei in calcul factorul uman (cel mai important) ,platforma in discutie iti ofera posibilitati mult mai mari decat o simpla racheta de croaziera(astea la dimensiunea unui stat de marimea noastra si posibilitatile noastre)
        asa ca daca le-au luat ptr ceva or servi ,….tintele false tractate ,parerea mea ca sunt mult supraevaluate si sunt un concept ceva nu prea „practic” ,cel putin momentul actual

        • Marea Neagra e deja balta ruseasca cu acte in regula. Au adus S 300 PMU , Su 27 si Su 30 in Crimeea. End of the game. Crimeea = un portavion nescufundabil in mijlocul Marii Negre.

          • cum ar spune una din legile lui murphy
            niciodata nu e end of the game
            e un „tira y afloja” ,adica trage si slabeste ,in care unii impinsi de imprejurari si context imping ,altii slabesc
            cand s-ar rupe coarda ,deja ar fi razboi
            dar nu cred istoria cu lac rusesc
            turcia are pe acolo ce are ,dar nu are cine stie ce interese comerciale sau etc(le are cu gazele si rusia)
            e doar o chestie ce afecteaza interesele noastre mai direct

    • Granicerule pentru AIM-120D ia un tichet si pune-te la coada…nu sunt aprobate pentru export deocamdata.

  2. O fi fost „Black Friday” la LM 😉

  3. Pare-se ca este vorba de mai mult de 1-2 bucati SNIPER, posibil undeva in jurul cifrei de 5-6. Asta ar putea sa insemne ca mai au in cap inca o transa de F 16A, cumparate de te miri unde.
    In acest moment noi avem in dotare pe MIG 21 Lancer pod-uri israeliene LITENING.

    • Probabil avem mai multe Litening pods decat MiGuri care mai zboara.
      Litening pods merg instalate si pe F16 asa ca pe principiul chelului tichie-i trebuie nu ma prind de ce le trebuiau niste alte targeting pods si-mai-si-mai-si-mai avansate…pence munitii…si de ce nu utilizeaza Liteningurile si pe F16.

      Posibil cum spune Gabriel, o fi fost promotie la LM sau si mai probabil, mai trebuia de platit vreun comitzion ceva 🙂 , ca e foame mare si colo si dincolo…

      „ar putea sa insemne ca mai au in cap inca o transa de F 16A, cumparate de te miri unde” – pai nu ti-a declarat public nea Feldmaresalu cu 4 stele ca asta urmaresc, sa mai apuce de undeva inca o escadrila de MLU?

    • Ca doar belgienii vor sa-si schimbe avioanele…

  4. o sa fie instalate pe IAK-52

  5. Sistemele Sniper merg si pentru lupta aer-aer la o adica, nu doar pentru atac la sol. Citeam undeva ca vedeau cu ele avioanele care decolau de la nus ce aeroport, le vedeau pe ecran ca pe niste puncte albe cum se ridicau de pe pista. Si asta de la peste 150-155 km distanta.

    Cred ca ar vedea si avioanele rusesti mai mari (bombardiere) de la cel putin aceeasi distanta iar Suhoaie cred ca ar vedea de la peste 100 km (in aer contrastul termic e oricum mai mare decat la sol), si asta fara sa foloseasca radarul, deci in sistem pasiv.

    Nu stiu de ce ne-ar trebui noua CAS prea mult, in primul rand cred ca apararea aeriana e principalul. In loc de CAS mai bine folosesti artileria reactiva cu raza lunga si ceva rachete ghidate la ea, macar cateva pe salva (eventual drone, sau macar drone care sa ghideze salvele alea).
    Sigur, nici din aia nu prea avem dar cred ne-ar fi mai la indemana sa producem ceva chiar aici (macar sub licenta) si oricum ar fi mai ieftina. Poate si mai viabila, ca cine stie ce aparare AA apropiata are dujmanu si nu prea te poti apropia cu avioanele tale.

    • Daca Sniperul vede asa de bine la distantele precizate probabil fix pt aia il cumpara, adica recunoastere aeriana de la mare distanta. Fatza de Liteningurile noastre probabil asta e avantajul, ca de ghidat un Opher amarat il ghidam cu ce avem.

      Ca ai nostri in general mai putin cu lupta, mai mult cu supravegherea si alarmarea la marginea Imperiului.

      N-avem rachete/nave/tancuri ca lumea dar ai vedem pe rusi din timp si stim ca vin, apuca aurolacii din politica sa se suie in avioane sa fuga in Vest, aia care nu lucreaza deja pt rusi 🙂 , si astia din armata tot asa sa stie din timp, sa nu faca vreun infarct ceva si sa se pregateasca cu vodkulitza si sunculitza 🙂

      • gsg, ai facebook? ca aici nu pot sa-ti dau like dar postările tale merită din plin…

        • floryyne, bre, sincer, n-am…

          n-am ce sa scriu acolo, ca sunt cam tacut, ursuz si nu prea am nimic de spus si nici talent n-am la scriere 🙂
          poze cu mine nu pun, ca sunt urat 🙂
          prieteni n-am 🙂
          sunt misogin 🙂
          sunt antisocial 🙂
          nu ma duc nici macar la petrecerile de craciun ale firmei, se roaga astia de mine de cativa ani 🙂 si le raspund la email la genul „No. Regards, gsg9 ” dar intrucat eu le scriu multe pe aici nu ma pot da nici afara 🙂

          asa ca pot trai foarte bine si fara faceintrebuci, nea Zookambergi ala nu scoate bani de la mine

          cam anacronic, I know, da merem inainte 🙂

          oricum, merci de apreciere 😉

          • no, da’ asta ce cuvinte obscene mai avu de-l lovi spamoo 🙂 ?
            alooo…spa-moooo

            • „misogin”, „antisocial” si acum partea XXX: „faceintrebuci” 🙂
              Cred ca ai nevoie de putina reeducare… antisocialule, neadaptatule si obscenule! Dar se ocupa filtrul anti-spam de asta …

              • bre, filtrul ala are ceva cu mine, probabil voi il alimentati cu ce cuvinte mai bag eu pe aici 🙂 … sau va plateste nea Zoo#kam#be#rgi de la f#ace#intr#ebu£ci ca sa nu ma lasati sa-l ofensez eu linistit pe aici 🙂

  6. Eu vreau sa stiu pretul de cost al achizitiei ca sunt si banii mei si ai vostri in joc! Si mai vreau sa stiu daca L.M. -ul face vreun offset pentru ele sau nu.
    In rest hai sa dam credit MAPN-ului asa un pic ca stie de ce are nevoie de 5-6 sisteme cu care atentie echipeaza 50% din flota de F 16 – WOW ce bine da pe hartiutza…..
    Cred ca sunt doar pentru antrenament ca altceva nu prea ii vad sa faca cu ele.
    Pana nu ajungem sa avem macar 24 de F 16 singurul lucru pe care il pot face pilotii este sa lupte „frumos” si sa fuga in tarile prietene pentru a lupta mai tarziu.

    • Costul de achizitie per container este in jur de $958.000, cu un pachet de suport probabil ca urca la aproximativ $1,5 milioane. Este un contract inlesnit de de DSCA prin Foreign Military Sales, deci offset numai in vise…ar fi ilegal, dar cine stie, intereseaza-te la Avicola Focsani; poate este cineva interesat sa faca un smen cu niste pui congelati.

  7. Gogel(fostul Gigel)

    Să le îmbunătățească pe toate la standardul F16V, resursa de zbor din nou 100 la %… radare AESA pe ele, capacitate de încărcătură mai mare, rază de acțiune mai mare, motor mai puternic, zboară mai sus, mai repede, o verificare(reparație) a fuzelajului, o eventuală îmbunătățire a fuzelajului… *then we*re talking business*… atunci chiar că-i băgăm pe ruși în priză… chestii ca SNIPER și TACAN sunt de la sine-înțelese…

    • Subiectul cu F-16V s-a discutat pe larg la vremea lui. Eu si cu George am sustinut ideea ca era cea mi buna varianta pentru un avion nou. Venea cu AESA, plus ca LM vroia sa-l doteze si cu MADL pentru inter-operabilitate cu F-35.
      Dar MAPN a zis ca F-35A este obiectivul final. Pana atunci, doar second hand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *