Razboiul atipic : radarele HFSWR ale Romaniei

                Sistemul de razboi electronic si avertizare romanesc-radarele cu puls electromagnetic

 -radare cu microunde si puls electromagnetic-

In urma cu doi ani a trecut pe langa noi o stire pe care cei mai multi nu prea am bagat-o in seama. Se anunta, fara mare tam-tam, ca Romania a comandat, in Canada, doua radare cu bataie peste orizont(+350km raza) necesare, spun romanii, asigurarii unei capacitati extinse de supraveghere si avertizare, din cadrul sistemului SCOMAR.

Susnumitele radare construite de Raytheon in divizia lor din tara vecinilor din nord, sunt insa deosebite…Pe numele lui adevarat High Frequency Surface Wave Radar(HFSWR), acest radar este descris de producator ca fiind o solutie ieftina si usor de transportat pentru detectia navelor maritime si avioanelor aflate in zbor la joasa altitudine, pana la o distant de 200 Mm, adica cam 360 km.

Este in esenta un radar care genereaza microunde, insa spre deosebire de alte radare care folosesc acest sistem, acesta foloseste semnale electromagnetice de inalta frecventa polarizate vertical si, probail, reflectate de ionosfera. Acest tip de puls electromagnetic nu este limitat de orizont ci dimpotriva el “pluteste” pe suprafata oceanului  avand, Dumnezeu stie, ce raza efectiva!

Din pozele de mai jos probabil ca putini dintre noi ar recunoaste un radar. Pur si simplu seamana cu faimosul experiment al lui Tesla sau cu arma meteorologica americana. Bineinteles doar seamana, dar cele doua sisteme radar au in mod sigur capacitate de focalizare si baleiere a semnalului! Cat de puternica si pe ce raza, nimeni nu stie 🙂 dar in proportie de 100% are aceasta capacitate.

Romania va achizitiona (sau a achizitionat déjà) doua astfel de sisteme pe microunde. Si apropo, microundele sunt cele mai bune daca vrei sa transmiti o mare cantitate de energie la distante mari, si sunt prin definitie focalizate, in fascicule foarte mici in diametru, adica pe distante mari isi pierd foarte putin din energia initiala. Cam ca laserul. Ca sa va faceti o idée, cuptorul cu microunde de acasa, genereaza o putere de cateva sute de wati, pe cand un astfel de sistem radar genereaza, la un singur puls, intre 16 si 21 de MW. Desigur intr-un interval foarte scurt. Energia este inainte acumulata intr-o baterie de condensatoare…

Si conform cu obiceiul nostru, radarele montate in Romania vor fi adaptate si vor avea caracteristici unice. Ambele radare vor fi montate pe frontiera estica. Este posibil ca unul sa fie amplasat in Delta, mai tineti minte tambalaul cu radarul armatei, iar celalalt…nimeni nu stie inca…

Acum as face cateva speculatii propri nebazate pe absolut nici o informatie oficiala! In principiu un astfel de radar poate detecta si focaliza asupra unei nave maritime sau avion, un fascicul de microunde care pur si simplu ar praji respectivul aparat sau macar circuitele electronice, sau poate genera un puls electromagnetic pe o anumita suprafata care sa aiba acelasi efect…

Si acum urmeaza pozele…

Radar cu microunde si puls electromagnetic(HFSWR)

Unul din radare a fost montat pe plaja de la Corbu, al doilea, inca nu stiu.

 

9 comentarii:

  1. O fi avand radarul asta sistem de monitorizare din partea americanilor, asa cum au F-16 turcesti si de aiurea ?

  2. Cateva precizari, nu sint specialist deci corectati-ma pe unde gresesc:

    HFSWR este un radar Over-The-Horizon (OTH) de tip SurfaceWave, din aceeasi clasa fac parte si radarele de tip SkyWave, diferenta intre ele este ca SkyWave foloseste ionosfera pentru a reflecta inapoi undele electromagnetice (si este primul tip de radar OTH folosit, primele cercetari fiind facute prin anii ’50) in timp ce SurfaceWave este mult mai recent (Raytheon a demonstrat HFSWR in 1999) si foloseste suprafata apei ca „suport”.
    O alta diferenta e data de raza de actiune, SkyWave opereaza la mii de km distanta, in timp ce la SurfaceWave raza de actiune (declarata) e de cateva sute de km (oricum, banuiesc ca in realitate suficient de mult pentru a supraveghea Sevastopolul 🙂 ).

    Desi foloseste o retea de antene de receptie, pentru transmisie foloseste o antena monopol, emitand omnidirectional, nu are capacitatea de a forma si baleia unde directionale deci nu este AESA sau PESA. Detalii aici: http://www.raytheon.com/capabilities/products/stellent/groups/public/documents/content/cms01_052754.pdf

    Deocamdata, singurele radare cu apertura sintetica pe care stiu ca le avem sint FPS-117 (PESA), ne ramane sa speram ca viitorul multirol va avea AESA.

    • Si m-am gandit la modul cum poate acest tip de radar sa focalizeze unda, ca nu prea pare ca are cu ce, dar…

      • Da… e destul de confuz, desi undele nu sint directionale totusi pe partea de receptie scanarea se face electronic si nu mecanic cu o antena rotativa, deci este un phased array.
        Nu este AESA pentru ca nu are antene independente (in frecventa) la transmisie dar oare poate fi incadrat ca un caz special al PESA?

    • OK o sa va spun tot ce am reusit sa aflu despre acest tip de radar! Desi nu pare, acest tip de emisie poate focaliza destul de bine undele transmise prin efectul numit REZONANTA! Inca din anii „60 se lucra la astfel de transmitatoare, datorita razei lor extrem de lungi.Dar in acea perioada focalizare nu functiona cum trebuie. Ideea din spatele focalizarii este ca mai multe fracvente sa fie emise intr-un anume timp si pe anumite grupuri de antene. Practic din diferentele de frecventa si lungime de unda se obtine un asa numit ” efecte de oglinda”. Sistemul a fost creat pentru prima oara in astronomie si mai apoi a fost folosit in industria militara.
      In 1983 Anglia dezvolta un astfel de radar dar datorita performantelor slabe proiectul a fost abadonat. Rezultatele obtimnute atunci erau: focalizare pe orizontala 5*, focalizare verticala 110*. Problema focalizari emisiei concomitent in ambele planuri a crea probleme mari.
      Acum daca are sau nu capacitate AESA, in adevaratul sens al termenului, nu stiu. Dar are capacitatea de a transmite un flux de energie spre o tinta punctiforma. Practic daca emisia nu ar putea fi controlata si s-ar emite semisferic, „ecoul” care are veni dinspre uscat ar bruia celelalte receptii.Practic s-ar bruia singur, si nici nu cred ca cineva ar vrea sa locuiasca in zona respectiva.
      Dar…Filipine detine un astfel de sistem si sunt absolut sigur ca SUA nu ar fi livrat sisteme AESA unei astfel de tari, problema este ca la noi toate radarele sunt facute dupa anumite specificatii, iar alta problema este raza! La o raza de 360 km la ce ii trebuie Romaniei doua astfel de radare, cand montand unul la jumatatea Dobrogei ar matura tot litoralul si zona economica exclusiva, pana hat departe?!
      Ca este un AESA mascat sau un PESA mai „special”, nu prea stiu, dar din punctul meu de vedere, are ceva ciudat, acest proiect…

      • Ai dreptate, nu se incadreaza in nici o categorie „normala”, ar fi interesant de stiu care au fost cerintele speciale pe care radarul asta le indeplineste si radarele „normale” nu. Doar asa am descoperi de ce a fost aleasa solutia asta.

        Un pic off-topic, probabil ar fi mers si la „Radare Romanesti”, ai idee ce este „statia radiolocatie IRIS”?
        Pe site-ul ACTTM apare mentiunea: „Modernizare staţie de radiolocaţie IRIS, în vederea creşterii capabilităţii acesteia de a fi transportată şi folosită pe terenuri frământate, utilizând facilităţile de transport tip container”.
        Pare a fi un radar de urmarire al tragerilor de artilerie, folosita la Capu Midia, dar altceva nu stiu (producator, detalii tehnice, etc…)

        La un moment dat Aerostar aveau un proiect pentru cresterea preciziei tragerilor cu LAROM-ul, proiectul LANS, care din cate imi amintesc, prevedea un radar care sa urmareasca traiectoria reala a rachetelor si un sistem care sa calculeze corectiile necesare.
        http://www.aerostar.ro/doc/produse/cercetare/LANS.pdf

  3. De acu’ incolo daca la vreunui capitan de nava ii „fileaza o lampa” vom sti de ce 🙂

  4. am vazut ceva similar … un stilp ca cele de telefonie cam de vreo 100m h fara nimic pe langa el si ancorat cu cabluri. ciudat ca nu are paza si nici nimic. o fi doar antena releu? undeva in jud arad granita cu bh

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *