Inteligenta romaneasca: NBC in Armata Romana

This entry is part 6 of 14 in the series Inteligenta romaneasca

   Armata Romana a avut si are in continuare preocupari in ceea ce priveste protectia NBC. Desi inca mai are in dotare echipamente invechite, incepe sa achizitioneze echipamente de ultima generatie, iar realizarile cercetarii romanesti in domeniu sunt remarcabile; colaborarea cu firme de renume mondial precum: BRUKER DALTONICS (Germania), BRUHN NEWTECH (Danemarca), ORITEST (Cehia), BLUCHER GmbH (Germania), EUROVINIL Spa (Italia), etc, isi spune cuvantul. Trebuie sa mentionam insa ca siRomania are realizari de exceptie in domeniu; realizari ce le vom trece in revista, pe scurt, in acest articol.

SOLUTIE DE DECONTAMINARE BAZATA PE ACIDTRICLOROIZOCIANURIC-compoziţia este proiectata pentru decontaminarea chimică a armamentului, tehnicii de luptă şi a terenului contaminat cu substanţe toxice care pot fi utilizate în timpul unui conflict militar. Această compoziţie decontaminarea înlocuieşte hypoclorite calciu 2 / 3 de bază, utilizat anterior în forţele armate.
Funcţii:
-prin performanţele sale, compoziţia se califică ca un decontaminant chimic extrem de eficiente, similar cu cele folosite de forţele moderne;

-avantajele noii solutii de decontaminare consta în simplificarea logisticii în timpul operaţiunilor militare (preparare rapidă, uşor de ambalat, depozitare, transport şi manipulare), cu o eficienţă mai mare fata de compoziţiile existente;
-soluţia poate fi folosita cu echipamentul modern de decontaminare intrat recent in inzestrare, precum si de catre instalatiile NATO, în timpul operaţiunilor militare de parteneriat.
Componente:
-componentă activă acidul tricholoroisocyanuric de soluţie apoasă pe bază TCCA. Acesta este un agent de super-clorinare cu un conţinut foarte ridicat de neutralizare disponibil pentru clasele principale de substanţe toxice, precum şi o componentă alcalin sinergetica pentru substante chimice de lupta mai vechi;

-componentele soluţiei sunt repartizate în mod corespunzător, pre-ambalate, marcand pentru fiecare dispozitiv decontaminarea;
-soluţia se prepară prin amestecarea componentelor pre-portii cu apă de cea mai bună calitate disponibila în domeniu;
-compozitia poate fi, de asemenea, aplicata cu CD-2M, CD-3M, şi CD-5M dispozitive de decontaminare, completat de vehicul ADTT-4 pentru decontaminare.
Specificatii tehnice:
-efectuează decontaminarea suprafeţelor, a echipamentelor si armamentului şi combate cu agenţi de blister, folosind echipamente de decontaminare şi vehiculele ADTT;

-efectuează decontaminarea terenului contaminat cu agenti blister, utilizând acelaşi tip de vehicule ADTT pentru decontaminare;
-asigură minim 24 ore decontaminare eficienta.

                                                               Costum NBC

COSTUM PROTECTIE NBC CU FILTRO-VENTILATIE -este un echipament cu utilizare militara ce echipeaza formatiunile specializate din Armata Romana, foarte modern si eficient.
Date tehnice:
-costum din cauciuc bromobutilic compus polyetilene;
-general, cu masca panoramică încorporata;
-filtro-ventilaţie/ aparat cu două filtre şi centuri de transport;
-acumulator NiCd;
-masca individuală poate fi echipata cu tub pentru lichide alimentare dispozitiv (LFD) şi laringofon;
-cizme şi mănuşi de mare rezistenta, ce pot fi combinate in functie de natura interventiei. Caracteristici tehnice:
– perioada de purtare in maxima siguranta: până la 6 ore;
– protecţie la picaturi HD: minim 12 ore;
-protecţie maxima împotriva bazelor solide şi acizilor, precum şi împotriva produselor petroliere;
– greutate totala: 10,5 kg;
-ventilaţie-debit de aer: pana la 140 l / minut;
-coeficient de penetrare împotriva ceaţă de ulei de parafină: maxim 1×10 (-3)%.

MASCA DE GAZE CU CANISTRA, destinata trupelor sunt concepute pentru a oferi ochilor, fetei si sistemului respiratoriu maxima protectie împotriva agenţilor NBC şi permite hrănirea cu lichid în zonele contaminate.
Caracteristici masca de gaze:
-trei dimensiuni;
-culoare: negru sau altele, după cum este solicitat;
– greutate medie: 550 g;
-protecţia împotriva picăturilor de gaz muştar: minim 24 de ore;
– câmp vizual general: minim 80%;
– coeficient de penetrare agenţi RBC: 1×10 (-3)%;
-discuţie inteligibila: 95%;
-şurub thread:  Rd 40×3, 63 mm.

Caracteristici recipient:
-greutate: 350 g;
-dimensiuni: înălţime 100 mm / diametru exterior de 110 mm;
-şurub thread:  Rd 40×3, 63 mm (STANAG 4155);
-fluxul de aer rezistenţă (debit de aer de ventilaţie de 30 l / minut): 130 Pa;
-asigura o protecţie: minim 30 minute pentru benzen în concentraţie de 18 + / -2 mg / l. Minim 30 de minute pentru cianura de hidrogen în concentraţie de 2-5 mg / l. Minim 30 de minute pentru chlorinecyanide în concentraţie de 2-5 mg / l. Minute de cel puţin 480 de HD, GB sau HG în concentraţie de 18 mg / l.

Noul costum de protectie NBC filtrant-sorbant, de conceptie romaneasca ce deja a inceput sa intre in dotarea trupelor, ofera protectie purtatorului impotriva actiunii agentilor chimici, biologici, radiologici si nucleari. Este confectionat dintr-un strat exterior cu rol protector cu rezistenta marita la rupere, printat in model camuflaj de padure sau desert sau vopsit uni si un strat interior filtrant-sorbant cu rol de protectie NBC, pe baza de fibre de carbon activ.

Caracteristici:

-confort sporit la purtare;

-permeabilitate scazuta la vapori de apa;

-rezistenta termica scazuta;

-masa specifica a materialului combinat: 460 g/m patrat;

-material rezistent la flacara si la caldura (conform ISO 15025);

-impermeabil la apa si substante petroliere;

-protectie impotriva vaporilor de agenti chimici, agenti vezicanti, agenti toxici sub forma de aerosoli, agentilor biologici si principalilor agenti patogeni, particulelor radioactive.

De asemenea Armata a inceput sa fie echipata din anul 2009 cu noi uniforme si costume, ce se regasesc si in dotarea trupelor NBC, atat in camuflaj de padure cat si in camuflaj de desert, din tesatura laminata impermeabila si imper-respiranta in trei straturi Gore-Tex si imbinari cusute termosaldate cu banda speciala de impermeabilizare. Costumul asigura mascarea in domeniul vizibil si infrarosu. De asemenea un nou tip de incaltaminte, in doua variante: Airpower P6 High /P9 Desert, sunt in curs de implementare la noi. Ele se bazeaza pe sistemul HAIX-AS si ofera comfort, functionalitate si protectie, fiind climatizate. Material: piele/textil; grosimea pielii 2,0-2,2 mm; marimi 36-47; inaltime 17 cm. Caracteristici: HAIX Climate System, HAIX-AS System, HAIX Heelbend, Gore-Tex XCR-System; antistatic, rezistent la produse petroliere, talpa din cauciuc/poliuretan.

A inceput sa intre in dotarea trupelor NBC, dar si a celor din Afganistan, un sistem de hidratare NBC NATO 3L, ce are un factor de protectie in fata agentilor activi de 99,992 puncte si se bazeaza pe tehnologia antimicrobiana Glass-Like si Grunge-Guard –ce retin gustul pur al apei, fara miros de plastic.

Alte echipamente aflate in inzestrarea trupelor NBC, a FOS si a celor dislocate in teatrele de operatiuni, sunt diferite modele de veste tactice, manusi antitrauma, tocuri tactice port-arma. Spre exemplu, vesta tactica 2SM00, este o vesta modulara confectionata din tesatura Cordura, ajustabila pe umeri si lateral, multifunctionala, compatibila cu alte accesorii, inclusiv sistemul de hidratare. Este dotata cu doua buzunare interioare si ofera posibilitatea montarii diverselor tocuri de lanterna, spray, catuse, etc. Manusile antitrauma au efect de antialunecare, Kevlar si Nomex, fiind foarte rezistente la caldura, taieturi si ruperi. Tocul tactic de pistol PA 280, este confectionat din tesatura Cordura, prevazut cu snur de siguranta, triplu sistem de siguranta tubular/elastic, reglabil si detasabil. Dispune de clapa ajustabila pentru tocul de incarcator, doua pozitii diferite de amplasare: sus pe picior, ajustabil, sau direct pe curea fara suportul pentru coapse si chingi. Este prevazut cu chinga de sustinere.

Armata Romana a dezvoltat un sistem integrat de identificare operativa a substantelor explozive cu soft de gestiune a bazelor de date. Acest sistem permite:

studierea proprietatilor fizico-chimice, termodinamice si explozive ale substantelor explozive utilizate in aplicatiile militare si civile;

definirea claselor si subclaselor principale de substante explozive si a transformarilor explozive corespunzatoare;

elaborarea modelelor de calcul ale fenomenelor de detonatie si combustie si stabilirea parametrilor ce caracterizeaza undele de soc in aer;

studiul propulsiei prin explozivi privind deplasarea schijelor si fragmentelor de materiale in urma exploziilor; studiul efectelor de distrugere provocate de incarcaturi explozive si al masurilor de protectie sau de limitare a pagubelor.

   Acest sistem este foarte util grupelor EOD fiind realizat si integrat in echipamentele de interventie, aflate in dotare, bazandu-se pe calculator-soft.

Cea mai notabila realizare a cercetarii romanesti in domeniul NBC din ultimii ani, este vehicululSIBCRA –o structura mobila pentru prelevare si detectie NBC (Modul de interventie rapida), deocamdata doar pe sasiu de WW. Acesta reprezintă un sistem dislocabil, capabil să asigure identificarea primară a substanţelor chimice periculoase (agenţi neurotoxici, agenţi vezicanţi, agenţi toxici cu acţiune generală şi noxe industriale), determinarea contaminării radioactive (doza de radiaţii şi debitul dozei), colectarea probelor video (probe juridice), precum şi prelevarea, ambalarea corectă şi transportul în siguranţă a probelor reprezentative către laboratoarele de analiză. Aparatura aflata in dotarea vehiculului este de ultima generatie si consta in:

–          detector pentru poluanţii atmosferici-RAPID. Un detector compact, mobil infraroşu în timp real teledetecţie ce acopera o gama variata de agenti chimici. Toate CWAS cunoscute şi importante substanţelor toxice industriale (TIC) pot fi monitorizate automat pe o distanţă de câteva kilometri, fie staţionar sau în mişcare. Sistemul permite legătura între două sau mai multe RAPID pentru configurarea unui sistem de triangulare, care să permită reconstrucţia tomografica din domnul CWA.

–          MM 2-reprezinta sisteme extrem de robuste şi de câmp-dovedit GC / MS, sisteme de detectare a CWA. Echipamentul cu tehnica de gaze îmbunătăţită Spectrometrie cromatografie / Mass reprezinta noua generatie de spectrometre de masa cuadrupolar.

–          Completul de detecţie a agenţilor chimici AP2C funcţionează pe principiul spectrofotometriei în flacără şi este destinat să detecteze şi să identifice prezenţa agenţilor chimici de luptă sub formă de vapori, aerosoli, praf şi pe cei sub formă lichidă cu ajutorul unui dispozitiv de luare a probelor, precum şi a SCTI sub formă de vapori şi aerosoli. Noul program software românesc de monitorizare a agenţilor chimici şi radioactivi permite integrarea în reţea a detectoarelor RAID-M, RAPID şi, de asemenea, a detectorului DET-COM, asigurând transmiterea automată şi în timp real a informaţiilor despre situaţia chimică şi radioactivă, prin intermediul sistemului de comunicaţii al armatei

–          RAID-S2, detector de gaz pentru operarea pe termen lung. Instrumentul poate fi acţionat separat, sau mai multe instrumente pot fi conectate în reţele. RAID-XP, mobil NC detector, combină substantele chimice şi radiologice într-un sistem de detectare. Aceste echipamente se regasesc si pe fregatele Regele Ferdinand, Regina Maria si Marasesti. Acest sistem serveşte ca un monitor pentru: aerul si mediul înconjurător, aerul filtrat prin filtrele de protecţie NBC (pauza prin supraveghere).

-RAID-M 100 este capabil de a detecta, clasifica şi identifica, califica concentratia continuă de CWA. Identitatea de substanţele detectate este afişată prin codul său standard (GA, VX, etc) sau abrevierea corespunzătoare. În plus, RAID-M 100 oferă o alarmă sonoră si optic atunci când identifică un agent. Echipamentul este portabil, protejand de orice produs chimic periculos soldatii, pompierii sau orice alt utilizator.

O parte dintre aceste echipamente sunt realizate de industria nationala sub licenta sau colaborare cu firme renumite din Germania.SIBCRA va fi utilizat în cadrul serviciului de supraveghere şi avertizare chimică, biologică, radiologică şi nucleară pentru intervenţie în aria de responsabilitate a forţelor terestre

Sunt in inzestrare insa si realizari autohtone de exceptie, precum:

-analizorul portabil multi-canal, care este proiectat pentru a identifica rapid orice tip de contaminare radioactivă gama de sol, apa, alimente, etc, de la probe care sunt suspectate de a fi contaminate cu materiale radioactive.
Specificatii tehnice:
-tip de detector: NaI (TI);
-gama de masura: 50 keV-3 MeV;
-rezolutie de energie raportat la CS 137: până la 9%;
-sensibilitate de energie raportat la CS 137: 20%;
-durata de viata bateriei: peste 6 ore;
-12 ore instabilitate de energie: pana la 1%;
-doză nivel gama: 0,01-300 qSv / h;
-gama spectrului de frecvenţe achiziţie de timp: 1-60000 s;
-greutate: 2,3 kg;
-dimensiuni: 350x185x140 mm;
-dispune de semnal optic de avertizare atunci când rata de doză este depăşita;
Analizorul portabil multi-canal este setat pentru următoarele evenimente:

-optic şi acustic de avertizare atunci când anumite valori presetate sunt depăşite;
-optic de avertizare atunci când bateria este descărcată;
-dispozitivul are capacitate de auto-diagnoza care semnalizează orice lucru rău.

In dotarea trupelor NBC au intrat recent si corturi logistice, de decontaminare si sisteme COLPRO cu structura gonflabila. Acestea pot fi accesorizate in functie de necesitati si solicitare: sisteme de incalzire/racire a aerului, sisteme de iluminare, sisteme de incalzire si injectie decontaminant, podele modulare, ecrane solare, etc. Romania foloseste in comun cu celelalte tari NATO software-ul NBC Analysis, pentru analiza si prognoza NBC (acest program este utilizat de catre toti membrii Aliantei, fiind creat de firma BRUHN NEWTECH din Danemarca).

Un echipament deosebit creat de catre cercetatorii romani este este cel de camuflaj vizual, infrarosu si termic destinat militarilor. Este utilizat de catre FOS, dupa cate se pare, iar „Soldatul Viitorului” va beneficia de ceva asemanator. Sistemul camuflaj si inselare este conceput pentru:
-obstrucţie sau diminuare a oportunitatii sondajului duşman;
-utilizarea eficientă a forţele proprii şi a capacităţilor acestora diminuand riscul de localizare si anihilare din partea inamicului;
-mentinerea iniţiativei atacului si evitarea atacurilor inamice.

Specificatii tehnice:
-eficienţă: până la 50% pentru intervale spectrale, spectrul vizibil (VIS) -0,38-0,70 mp, infrarosu apropiat spectrului de frecvenţe (NIR) -0,70-1,40 mp, spectrului de frecvenţe termice infraroşu (TIR) -3 / 5 -8/12 mp.
Sistemul de camuflaj reduce semnătura termica a abiectivelor protejate, reducand în acest mod eficienţa  supravegherii, urmăririi şi reperarii de catre dispozitivele optoelectronice inamice.
Materialul din care este fabricat costumul este de tip ripstop realizat din fibra de 6,6 filament, având în compunerea sa poliamida minimum 10%  si fibre metalice. Pentru protecţia împotriva coroziunii, materialul are un strat polimer, fiind rezistent la apa.

Desi echipamentele si aparatura NBC sunt mult mai vaste, noi le-am enumerat pe cele mai reprezentative pentru capabilitatile actuale si viitoare ale Armatei Romane. Conform specialistilor straini, Romania dispune de capacitati remarcabile in acest domeniu; capacitati ce sunt in curs de dezvoltare si implementare. De altfel, dupa unele surse, in cadrul NATO in ceea ce priveste protectia NBC, Armatei Romane ii revine un rol important. Consideram ca tehnica trebuie sa fie pe masura profesionalismului acestei categorii de militari, care sunt pregatiti sa lupte cu „inamici” parsivi, letali si de cele mai multe ori invizibili, iar ultimele realizari ne indreptatesc sa credem ca suntem pe calea cea buna.

Doamne-ajuta si fie ca niciodata, trupele NBC, militarii care le compun, sa nu fie nevoiti a-si pune in valoare cunostintele!

WW

Series Navigation<< Inteligenta romaneasca: simulare, instruire, tehnologia informatiei si comunicatieiUAV-uri in Armata Romana >>

Un comentariu:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *