Republica Moldova, alte stiri

mold

Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană care va fi semnat la 27 iunie ar putea fi pus provizoriu în aplicare de la 1 octombrie, a declarat pe 11 iunie premierul Iurie Leancă în cadrul forumului „Vienna Economic Talks Chișinău 2014”.

Atât premierul, cât şi reprezentanţii Viena Economic Forum au menţionat necesitatea sporirii investiţiilor străine în economia moldovenească pentru dezvoltarea ţării.

Vienna Economic Talks se desfăşoară în cadrul evenimentului „Moldova Business Week”, la care azi participă şi preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso. Desfăşurarea acestui eveniment la Chişinău demonstrează că Republica Moldova a început să prezinte importanţă pentru Europa, dar este nevoie, totuşi, de o atenţie mai mare din partea Europei asupra Republicii Moldova, a declarat preşedintele Vienna Economic Forum, Erhard Busek.

„Fostele state sovietice se confruntă cu probleme peste care trebuie să treacă şi a fost destul de dificil să deschidem o şansă pentru Moldova ca să fie o parte a evenimentelor, conferinţelor, forumurilor organizate de Europa”, a declarat Erhard Busek.

Premierul Iurie Leancă a confirmat că Republica Moldova se confruntă cu multe provocări, în special corupţia şi necesitatea reformei justiţiei, dar, în aceleaşi timp, a arătat că în ultimul timp au fost înregistrate progrese reale, iar semnarea Acordului de liber schimb cu UE deschide noi oportunităţi.

La forumul care se va desfăşura pe parcursul a trei zile participă aproximativ 300 de invitaţi din 18 state.

Timpul.md

 

Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi cel al României privind colaborarea în domeniul retransmiterii serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici a fost publicat de pe 6 iunie în Monitorul Oficial, potrivit TRM

Prin Acord, Republica Moldova se angajează să garanteze libertatea de recepţie şi de retransmitere pe teritoriul său a serviciilor de programe ale Societăţii Române de Televiziune, fără a impune nicio condiţie, fără licenţă sau autorizare prealabilă.

Totodată, în România vor fi retransmise serviciile de programe a Instituţiei Publice Naţionale a Audiovizualului Compania „Teleradio-Moldova”.

Tot astăzi, în Monitorul Oficial a fost publicat Acordul de cooperare în domeniul arhivistic între Serviciul de Stat de Arhivă al Republicii Moldova şi Ministerul Afacerilor Interne din România, prin Arhivele Naţionale.

În baza acestuia, cele două state vor efectua schimb de experienţă în domeniul teoriei şi practicii arhivistice şi schimb de specialişti în cadrul unor stagii de documentare. Totodată, Republica Moldova şi România vor face schimb gratuit de copii de pe documentele de arhivă şi vor organiza expoziţii documentare.

Acordul a fost semnat în luna ianuarie curent şi a fost încheiat pe o perioadă nedeterminată.

Unimedia

 

Ambasada României în Republica Moldova anunţat că, începând cu data de 2 iunie, programul de lucru cu publicul s-a redus cu aproximativ două ore.
Programarea la telefon prin sistemul Call Center se va putea face între orele 08.30 – 14.00, iar preluarea la ghişeu a cererilor de servicii consulare pentru servicii notariale, cetăţenie, paşapoarte şi stare civilă, va avea loc între orele 08.00 – 13.30.Preluarea la ghişeu a cererilor pentru sectorul vize va fi posibilă între orele 08.00 – 13.00. Depunerea jurământului de credinţă faţă de România şi oficierea căsătoriilor: între orele 13.30 – 16.00. Iar, eliberare certificate de naştere şi căsătorie: între orele 08.30 – 13.00. Eliberarea paşapoartelor cu viză română va avea loc între 12.00 – 14.00.Tot cu începere de la data de 2 iunie, preluarea taxelor consulare se face prin intermediul Băncii Comerciale Române Sucursala Chişinău, din str. Grigore Ureche nr. 14.
Bursa tinerilor din România care vor veni să studieze în R. Moldova va fi de 1500 de lei moldovenești.
Tinerii din România, care vor veni să studieze în universităţile din Republica Moldova, în cadrul Programului de cooperare şi asistenţă între Ministerele Educaţiei ale celor două state, vor avea o bursă lunară de 1500 de lei. Decizia a fost aprobată astăzi de Guvern, informează Moldpres.
În total, 25 de studenţi şi masteranzi din statul vecin vor putea beneficia de asemenea burse începînd cu 1 septembrie curent, pentru o perioadă de cel mult un an academic. Totodată, alţi 50 de tineri din Republica Moldova vor putea obţine o bursă de studii în România.Bursierilor le vor fi asigurate studii cu finanţare de la buget, cazare gratuită în cămine studenţeşti. Pentru implementarea Programului respectiv, Ministerul Educaţiei va avea nevoie anual de circa 450 mii de lei. Acţiunile Programului sînt preconizate pentru trei ani.

Un comentariu:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *