Gărzile populare găgăuze

lenin comrat

Într-un interviu pentru presa turcă, başcanul Mihail Formuzal declara că dacă Moldova se va asocia la UE, autonomia găgăuză îşi va cere independenţa.

Majoritatea parlamentară pregătește înăsprirea pedepselor pentru îndemnurile la separatism și atacuri la orânduirea constituţională pe fundalul tensiunilor politice cu liderii autonomiei găgăuze. O iniţiativă propusă inițial de liberalii reformatori pare să adune tot mai mult sprijin. Marți, Serviciul de Informații și Securitate a spus că depune și el eforturi pentru a „anihila mişcările secesioniste” sau tentative de „escaladare a tensiunii” făcute de „promotori ai vectorului eurasiatic” și că este pregătit să contracareze „posibile grupuri paramilitare sau adepți ai ideologiilor extremiste”. Serviciul secret moldovean a reacționat în urma apariției pe portalurile online a unor fotografii de la o presupusă reuniune conspirativă la Bălţi a episcopului Mitropoliei Moldovei, Marchel, liderului partidului Patrioții Moldovei, Mihail Garbuz și bașcanului găgăuz, Mihail Formuzal.

Cel puţin doi din cei surprinşi în fotografiile difuzate pe internet, Mihail Garbuz şi Mihail Formuzal, şi-au confirmat participarea la acea reuniune, dar au evitat să dea detalii despre conţinutul discuţiilor. Știrea că başcanul a iniţiat crearea de gărzi populare în autonomia sudică, apărută aproape concomitent cu articolul care spunea că la întâlnire s-ar fi „pus la cale” o serie de măsuri apreciate ca „subversive”, inclusiv constituirea acestor structuri paramilitare în Găgăuzia şi municipiul Bălţi, a întărit aparent senzaţia că nu ar fi vorba de simple speculaţii mediatice. A urmat un comunicat pe o tonalitate gravă de la SIS, care pe lângă expresii ca „mișcări secesioniste”, „posibile grupuri paramilitare”, „ideologiile extremiste”, vorbeşte şi despre „pregătirea unei revolte a minorităţilor etnice la Comrat şi Bălţi împotriva autorităţilor legitime ale statului”.

Unii reprezentanţi ai coaliţiei majoritare însă, printre ei Alexandru Stoianoglu, deputatul democrat originar din autonomia găgăuză, care conduce în parlament Comisia pentru securitatea statului, crede că ar fi vorba despre nişte „provocări”, care ar trebui tratate ca atare. Deputatul dezaprobă reacţia SIS, ca şi interesul nejustificat, la părerea sa, cu care tratează presa subiectul, şi cheamă toată lumea la calm:

Instituţiile de stat nu trebuie să răspundă la provocări. Aceste gărzi populare, numite acum eronat paramilitare, sunt permise de legislaţia din Găgăuzia încă din anii 90, când se înregistra o situaţie infracţională destul de dificilă în autonomie şi era nevoie de suportul populaţiei. Nimic ilegal nu se întâmplă şi trebuie să evităm orice măsuri care ar tensiona situaţia.”

De altă părere este primarul Comratului, Nicolae Dudoglo, cunoscut adversar al başcanului şi membru al PD:
Noi suntem foarte îngrijoraţi de toate aceste acţiuni. Nu e nevoie de nici un fel de gardă populară aici. Vedem deja îndemnuri la luptă din partea unor deputaţi din anturajul lui Formuzal. Instituţiile statului trebuie să reacţioneze. Ca să nu ajungem ca în Ucraina.”

Nicolae Dudoglo are în vedere o declaraţie aparţinând unui apropiat al başcanului din Adunarea Populară, Ilia Uzun, în care s-ar conţine note aparent „extremiste”. Se pare că la aceiaşi înregistrare de la o pretinsă întâlnire cu diplomaţii străini, difuzată pe larg de televiziunea din autonomie, dar şi de mediile de la Chişinău, s-a referit şi liderul liberal-democraţilor, Vlad Filat. Politicianul spunea ieri într-un interviu că ar fi timpul ca instituţiile de drept să-i tragă la răspundere pe, citez, „provocatorii din autonomia găgăuză”, pentru că probele ar fi deja evidente. O părere împărtăşită şi de deputatul democrat şi juristul Sergiu Sârbu, care ne-a enumerat cel puţin trei articole din Codul Penal pe care, la părerea sa, le violează declaraţiile deputatului găgăuz.

Pentru asta deja există răspundere penală”, spune deputatul. La fel, Sergiu Sârbu anunţă că foarte curând parlamentul va dezbate şi un proiect ce ar permite pedepsirea penală a separatismului:

În scurt timp vom înregistra un amendament la Codul penal, unde vor fi sancţiuni mult mai dure pentru aceste acţiuni. În paralel, organele de drept ar trebui să verifice atent toate aceste manifestaţii, evident fără panică, agitaţie, acţiuni pripite, dar cu acţiuni foarte concrete pentru prevenirea escaladării situaţiei. Trebuie să nu admitem repetarea scenariilor din Ucraina, chiar dacă cineva şi-ar dori foarte tare acest lucru.”

Astăzi (11 iunie), o televiziune a relatat deja despre crearea primei gărzi populare într-o localitate din autonomie – Tomai, Ciadâr-Lunga. Cu câteva zile în urmă, başcanul şi preşedintele Adunării Populare fuseseră ţinte ale violenţei fizice din partea unui deputat local, care nu ar fi de acord cu acţiunile ostile la adresa Chişinăului a liderilor de la Comrat. Într-un interviu pentru presa turcă, başcanul Formuzal declara recent că dacă Moldova se va asocia la UE, autonomia pe care o conduce îşi va cere independenţa, declaraţie prin care şi-a atras critici dure, inclusiv acuzaţia că ar fi agent al Moscovei folosit pentru împiedicarea asocierii Moldovei la UE.

Europa Liberă

Liliana Barbăroșie

44 de comentarii:

 1. SIS alertat în urma dezvăluirilor din presă privind „mişcările secesioniste” din Bălţi şi Comrat

  http://epochtimes-romania.com/news/sis-alertat-in-urma-dezvaluirilor-din-presa-privind-miscarile-secesioniste-din-balti-si-comrat–218759

  ………

  Lavrov a râs când Radoslaw Sikorski, i-a reamintit că Moscova a dat garanţii că nu va repeta scenariul din Crimeea

  http://epochtimes-romania.com/news/lavrov-a-ras-cand-radoslaw-sikorski-i-a-reamintit-ca-moscova-a-dat-garantii-ca-nu-va-repeta-scenariul-din-crimeea–218764

  ………..

  Putin AMENINŢĂ: Moscova va trece la „altă fază” dacă Kievul refuză preţul la gaze propus

  http://www.mediafax.ro/externe/putin-ameninta-moscova-va-trece-la-alta-faza-daca-kievul-refuza-pretul-la-gaze-propus-12738113

  Rrebuie sa ne reamintim episodul precedent :

  http://en.wikipedia.org/wiki/2009_Russia%E2%80%93Ukraine_gas_dispute#Impact_on_Europe

  Deoarece jumatate din gazul care trece spre Europa este livrat prin Ucraina si care alimenteaza un sfert din Ue , Rusia poate opri complet gazul cu pierderi de aprox jumatate de miliard dolari pe zi …….

  Intrebarea care se pune :

  In cit timp poate colapsa un sfert de Europa daca Rusia opreste complet gazul spre Ucraina ??? …. 2 – 3 luni cu pierderi de max 45 miliarde dolari ? … dar daca opreste complet si exportul de petrol ???

  Dar daca opreste complet tot exportul de gaz si petrol catre UE cu pierderi de aprox 2 miliarde de dolari pe zi in cit timp se prebuseste economic Europa ???…….. in 3 luni Rusia ar pierde aprox 180 milarde de dolari ……

  Si daca oprirea este la inceputul iernii ??? …… si sa zicem ca tine decembrie , ianuarie , februarie …… !!!! ……. in cazul unui astfel de scenariu ,Europa si NATO ce capacitate de aparare ar avea la sfirsitul Iernii 2014 – 2015 in fata unei agresiuni fulger a Rusiei pe teritoriul European ???

  consider ca imposibilul nu exista doar un oarecare procentaj de improbabilitate …. dar nu aduce anul ce aduce ceasul …..

  Dughin a declarat recent :

  ” Trebuie sa anexam Europa ”

  • hai sa punem si problema in mod invers,
   In cat timp poate intra in colaps Rusia daca nu vinde nimic?
   In caz de invazie, cat si ce poate tine sub control din UE cu actuala armata?

   cine are nervi sa apese sau sa nu apese butonul nuclear?
   Sa nu exageram…

  • Ai memoria cam scurta. Gazele au mai fost Oprite in iarna lui 2006 si 2009 3 saptamani si nu a murit nimeni decat de grja altuia. Consumul a trecut pe intern si depozite subterane

   • @Alexc,
    Memoria mea este inca foarte buna.
    Si la oprirea aia cine a suferit cu adevarat? Rusia!
    Noi putem pur si simplu sa inchidem ccateva fabrici si ni se falfaie de gazele alea.
    Putem rezista numai pe rezervele interne cateva luni bune.

    As remarca ca cineva a zis ca ar trebui facut un rezervor de gaz lichefiat la Constanta si nu s-a mai miscat nimeni.

    • Da, asta ziceam si eu. Raspunsul era pentru buzu care crede ca daca taie Rusii gazele Europa se preda direct.

     Ps: intre timp ukrainienii au cam curatat estul rebel. http://m.stirileprotv.ro/lbin/mobile/index.php?article_id=3633819

    • @ Alexa ……

     vecine ai ramas in urma cu informatiile

     stiri proaspete ( o ora in urma ) :

     Dmitry Tymchuk

     „The bad: 1. across the border from Russia into Ukraine invade not only trucks and Apcs and tanks. Latest data: column consisting of tanks from Russia, goes to Donetsk.”

     „The Kremlin takes off his mask. If anyone doubts that this is blatant invasion of Russia, I would like to see this man. Interesting to see how looks the epitome of naivety „.

     in final ai inteles si tu acum ….. Rusia invadeaza partea de est a Ucrainei prin granita controlata de separatistii teroristi ….iar migurile 29 foste ucrainiene din Crimea sint pregatite pentru diversiune asa ca nu se va sti ine a tras cu adevarat : amic sau inamic …. !!!!!!

     Peste citeva zile Rusia opreste gazul complet Ucrainei …mai precis pe 16 iunie uCRAINA VA FI PARALIZATA ….iar un sfert din Europa va chitai … Romania mai putin ….

     RUSIA A INCEPUT SA INVADEZE ESTUL UCRAINEI !

     toata lumea este cu ochii pe CMF Brazilia ….. in acest timp Ucraina va fi facuta bucatele …..

   • Da … citisem de astea 3 tancuri …

    Buzu, tu pari a avea informatii de prima mana. Ia spune-ne si noua, asta e tot ce mai au Rusii functional ?

    PS: Oricum din diverse surse se pare ca mai sunt doar 2.

  • Eu nu inteleg logica din spatele: „in cazul unui astfel de scenariu (se taie gazele) ,Europa si NATO ce capacitate de aparare ar avea”

   Da ce ? F16 si tancurile sunt „pa gaz” ca taxiul lui tacto ?

   Pericolul este fix invers: Daca se taie gazele, pentru a evita un eventual impact economic e posibil ca Vestul sa rezolve problema prin mutatea atentiei prostimii si amplificarea problemelelor din Estul Ukranei si chiar in Crimeea (nerecunoscuta ca fiind la Rusi deci teritoriu deschis de infitrat trupe si facut scandal).

   Concluzia: Daca se taie gazele probleme trebuie sa isi faca Rusii….

  • Buzu@
   Nu are sensa sa opreasca gazele la inceput de vara. Cat despre petrol, ai uitat ca sunt altii dispusi sa-l furnizeze pe BANI, si care nu au Rusia la suflet. El se transporta usor pe mare, nu-i nevoie de conducte…..folosesc petrolierele gate construite si utilizabile. Rusie trebuie sa fie constienta ca nu e un taran in piata de-si vinde marfa pe cat vrea el, cui vrea el. Aici e vorba de contracte, caci daca refuza sa mai vand Europei si reziliaza unilateral contractele(chiar daca nu o face oficial ci doar opreste exporturile), a pierdut definitiv contractul de furnizare. Pe termen scurt pierd si UE si Rusia, dar pe termen lung doar Rusia. E mai greu pentru noi in prag de iarna, dar ni atunci exista rezerve, plus ca o parte din industrie trece pe carbune(chiar daca polueaza rau), pacura si electricitate si gaz de productie interna. Pierderi vor fi mari, dar nu vor darama UE. O puteau faca ein 2009, 2010(criza economica bancara/monetara, datoria Greciei), criza de lichiditati si marea panica de la inceput de criza, dar nu acum cand aproape si-a revenit. Vom reintra in criza, dar nu vom exploda ca si bloc comunitar. In schimb Rusia…..mi-e mila de ei, iar Putin o sa aiba soarta Tarului la un momentdat. Ceea ce vad eu, este faptul ca Rusia nu va provoca un razboi economic si energetic total, daca nu are intentia sa treaca apoi si la unul militar…parerea mea!@ 🙂 PS Cat despre Moldova, eu vad o oaraecare liniste pana la alegerile din toamna. Asta-i doar preludiul…….i se arata Moldovei ce se va intampla, lasand elementul surpriza deoparte. Nu are rost sa inceapa bumbaceala acum, cand au cea mai mare sansa in toamna, si o pot face si in liniste si pace. Daca pierd alegerile oamenii lor e jale mare. Poate insa avea un oarecare sens, doar daca vor sa se extinda cu ostilitatile catre sudul Ukrainei via Odesa. Incep din Gagauzia, trec in Bugeac(probabil implicand si populatia romaneasca de acolo), apoi ceva prin Transnistria, Odesa e.t.c. Incepe summer party at the Black sea….sezonul estival cu AK 47 la purtator! 🙂

   • cezar noua ne vand. Ca noi platiom’ Tot sucarul este ca Ucraina nu poa plati nici vechile preturi de mare favoare politica. Si ca sprjinu occidentului nu se egzista desi crez ca sunt multi boi prin Ocarina care asteapta pe gen Marshal ca ei au dat „semnalul”. Acumumreaza sa ploua cui $$$$$$$$

  • Buzualache puiule la matele filoamercianismu bate c##ul.

   In primu zand cum ti-a scirs si Alexc – anii trecuti au fots cica taiate.
   De fpat au fots taiate gaezle ptr ucrainieni. Care au manglit din cota europenilor. AU manclit ruseste cac svinea. Si Nmetia in loc sa zica ucrainiei sa plateasca a incpeutr sa guite ca e nu stiu cum …

   Asda ca vezi matale mingea e in curtea alora care iubesc ucraina (nu o iubesc. Nu iubesc nici pe rusi da pe ucraininini si mai putin)
   Sa coata mardelu sa puna Ucraina pe picioare si se rezolva. Altfel tot e de rahat cin ala moale si bici nu ai ce face..
   Ucraina va continua sa fie slaba si oaia langa lup .. cam stim cum se impaca …
   ucraina va ramane cersetoare si hoata de gaze. Adica motiv de vejnicca itritare ptr Rusia si de jena ptr vest „hai fa madam Rusia mai miluiste-o cu vreo 300 milioane parai ca e saraca si noi9 nu avem de unde!!” A da .. Azi auzeam ca Ucraina doreste sa cumpere gazzele la vechoiu pret de favoare.. ba daca asta nu e deja nesimtire nu stiu ce sa mai zic. La pretru de favoare terwebuiau sa se gandeasca i8nainte sa faca atat sucar pe maidan!!
   Amrelocia va domita listinita ca ee egzsita tampaxu ucrainean . Si va fi preocuopata doar de sahle gas din Romania, sa scape pe Baseluu, s atrina numa inpetii la puitoare pe aici si sa se comporte intr-un stil care va enerva tot mai multa lume pe aici. va reusi pana la urma sa foemeze un curent politic prorus . Si peste 14-20 de ani cand buboiul ucrainean va coace din nou …

   Asta ar trebui sa le zici idolilor tai cretini (mc Caine,. Nulande, Robineti Hubteri (ce nume de sclavi pe astia) samd )

  • Eu zic ca dureaza 2-3 ani din momentul in care rusii taie gazele spre Europa si momentul in care tancurile NATO sunt la Moscova. Asa ca Putin nu o sa taie nimic, doar o sa dea din gura…

   • LionHeart

    in care tancurile NATO sunt la Moscova. Asa ca Putin nu o sa taie nimic, doar o sa dea din gura…

    tu pe ce lume traiesti sau vrei sa vezi cum este ploaia radioactiva

    • Intrebarea e pe lume traiesti tu.

     Exista metode de a face asta. Nu atac direct dar ai si tu TV acasa si vezi modul de operare al Rusilor in Crimeea si Estul Ukrainei. Si-au luat AG-ul de la supermarket, nu au treaba.

     Rusia e un colos gaunos. Urss-ul era cunoscut si ca „inchisoarea popoarelor” dintr-un motiv care nu e foarte discutat. Incepand cu Stalin au tot mutat populatii de colo colo pentru a controla anumite regiuni. Tatari din Crimmeea in Siberia, Moldoveni in Crimmea, Rusi in Odesa si Transistria, etc…
     Multi dintre ei nu iubesc Rusia mai mult decat noi sau Ukrianienii si abea asteapta sa fie independeti din nou, sa scape de asupritori si sa fie liberi. In acelari timp Chinezii se infiltreaza in Siberia – pe tacute si fara sa se amestece cu populatia locala.

     Toti acestia, cu putin ajutor (dezinteresat fireste) vor incepe la un moment dat lupta pentru autodeterminare. Vin lupte costisitoare de gherila pentru Rusi. Poate nu in 3-5 ani dar pe termen mediu.. da. Si impotriva lor nu ajuta bomba atomica asa cum nu i-ar fi ajutat nici pe Ukraineni in conflictul din DonBass. Ce poti sa faci ? Razi Slaviansk cu o bomba ca vor autonomie ????

     Cam asta e si viitorul Rusilor …

 2. http://www.dw.de/moldova-%C3%AEn-pragul-unei-rebeliuni-armate/a-17699913

  Moldova, în pragul unei rebeliuni armate?

  Autonomia găgăuză (denumirea oficială – UTA “Gagauz-Yeri”) trimite semnale din ce în ce mai îngrijorătoare Chișinăului.

  UPDATE: Bașcanul UTA “Gagauz-Yeri”, Mihail Formuzal, liderul Partidului “Patrioții Moldovei”, Mihail Garbuz și episcopul de Bălți și Fălești, Markel, s-au întâlnit miercuri la Chișinău și au semnat „pactul pentru întărirea statalității moldovenești”, prin care și-au asumat angajamentul de a luta împreună „împotriva unioniștilor din Moldova”. La eveniment au fost invitați liderii tuturor minorităților naționale. Aceștia au fost îndemnați să organizeze în fiecare raion adunări cu cetățenii și conferințe la care să le vorbească oamenilor despre statalitatea și neutralitatea statului. Așa-zișii apărători ai statalității Moldovei au decis să formeze „mișcarea populară Moldova mare”. Primul Congres al mișcării va fi organizat în toamna anului curent, când minoritățile naționale intenționează să consemneze „aniversarea celor 665 de ani ai statalității moldovenești”.

  • Eram convins ca urmatorul pas al Rusiei in zona va marsa pe crearea miscarilor ce militeaza pentru Moldova Mare. Avand in vedere criza din Ukraina si animozitatile rusilor fata de ei, nu exclud un plan al Rusiei de incercare de creare a Moldovei Istorice, incercand sa rupa de la Ukraina nordul Bucovinei, Bugeacul si poate chiar regiunea Transnistreana de sub administrarea Antonesciana si unirea la RM. Asta pentru a ajuta la destramarea dusmanului actual al rusilor, si crearea unei contraponderi la proiectul Romaniei Mari. O tara noua care sa-i fie fidela si recunoscatoare pentru mana intinsa si musai vasal/marioneta…opusul Romaniei actuale. S-ar incerca inocularea in mintea moldovenilor a unui nou proiect concurent al unionismului, dar care sa readuca demnitatea nationala si preamarire localnicilor in mintea si sufletele lor. Un fel de viitor dusman al Romaniei, pretendent la restul pamanturilor lui Stefan cel Mare si Sfant, ce astazi sunt unitii cu fratii lor din Transilvania si Tara Romanesca. Un fel de revenire la hotarele secolului al XIV. Un fel de ultima tentativa de dezbinare a neamului romanesc. Si daca asta nu tine, nu-i bai…….Ivan ia tancul si pleaca unde vede cu ochii!

   • Auzi mayalutza dince an ai „convingeri” ? Adica ai fost in stare sa citesti ziare …
    Nu de lata da prin 1992-95 cand nu aparuse Dughin era „celbru” unu Globa. Cica „prezicatir” iluminat, bioenrgie si nu mai stoui ce rahat. Si gloaba asta FSBista a visat ea ca urma sa se refaca Modpva Mare in vechile hotare de la Carpatii Orientali la Nistru daca nu pana la Bug …
    Ma rog azi este cam uitat (pe nedrept) ecli[psat de Dughin (e mai vandabil si are si ce sa vanda) insa uni s-ua steraduit sa faca o „statalitate” si sa dezvolte o fictiune de loialitate .. Au deja si niste portaluri in care scriu tineri degenrati din generatia prost sovietica

    • Bizoane, nene…treaba e relativ noua. Nu trebuie sa stai mult pe ganduri si nici Nostradamus nu trebui sa fi ca sa intelegi ca Rusia trebuie sa mute repede, altfel pierde Basarabia si asta cam de tot pana nu ne cauta iarsi cu tancul….ala de seamana cu cel din poza ta de avatar proaspat reinstalata. 🙂 Verisorul lui Sovietic. Imbarligatura e nasoala…napasta mare este lagata de Ukraina si de ce solutii are sa apuce felia cea mare din tort, asta daca nu-l poate lua pe tot. Ce am scris eu sus nu inseamna ca se va realiza, nici macar ca ei vor incerca sa aplice gaselnita asta, dar cu siguranta ea este o ipoteza de lucru ce este acum luata in calcul la Kremlin. Timpul ne da raspunsul….si poate cine stie, in curand site-ul asta se va numi Russiamilitary, iar tu veri fi Ghitiov T 55 AM the red legend….. :)))

    • @ Cezar ….

     „În urmă cu 24 de ani, stânca sovietică s-a fărmat pentru prima dată. Şi a urmat o cădere de pietre. Cine ştia atunci că această cădere va continua timp de un sfert de secol? Acum a venit momentul să strângem pietrele”, a postat vicepremierul Rogozin pe contul său de Twitter, citat de ria.ru.

     http://deschide.md/ro/news/politic/2250/Ce-spune-Rogozin-despre-destr%C4%83marea-URSS.htm

     Rusii se pregatesc sa inchida gazele … treaba e foarte serioasa……intilnirea planificata zilele trecute dintre Putler si Porosenko nu mai are loc :

     http://deschide.md/ro/news/externe/2231/Moscova-spulber%C4%83-speran%C5%A3ele%C3%8Ent%C3%A2lnirea-Putin-Poro%C5%9Fenko-nu-va-avea-loc.htm

     si aceasta actiune este o contrapondere la actiunea europenilor care au fortat oprirea lucrarilor la gazoductul South Stream din Bulgarie …. pretul gazelor a fost ridicat la un pret imposibil de acceptat tocmaica nimeni sa nu zica ca Rusia nu a fost ” corecta ” …… Oprire , temporara, a gazelor va fi un avertisment pentru europeni ….. 16 iunie , termenul limita impus de rusi , coincide cu moartea lui Istin Pirvu … ” 12 luni de libertate si apoi incepe urgia ” …..

     ” Gazprom a anunţat miercuri că a prelungit până la 16 iunie termenul limită până la care Ucraina trebuie să-şi achite datoriile pentru gazele naturale livrate, precedentul termen expirând marţi la ora 6,00 GMT. Aceasta este ultima concesie, a avertizat miercuri Gazprom. ”

     ” Gazprom i-a acordat Kievului o săptămână pentru a-şi plătii datoria la gaze, ameninţând, în caz contrar, cu sistarea gazelor către Ucraina. Dacă Rusia va adopta această măsură, consecinţele s-ar abate şi asupra Uniunii Europene, care cumpără de la Rusia aproximativ 30% din consumul total de gaze ”

     ” Refuzul Kievului va fi întâmpinat de Rusia printr-o măsură ”nedorită”, care se preconizează a fi mult mai dură.. ”

     sursa : diverse articole din epochtimes …

     http://epochtimes-romania.com/scn/europa–20

     Umpleti-va buteliile !!! …… la urma urmei o butelie plina de 11 kile e cam 75 de lei ….. si tine de la 2 saptamini la o luna depinde cum gatestyi si incalzesti apa … si mai e problema ca si altii ar putea cere gaz de la noi si noi sa fim obligati sa furnizam ….. deci, nu prea o sa mai avem gaz pentru noi

     situatiile naspa o vor lua la vale si se vor amplifica ca bulgarele de zapada … …peste tot in lume conflictele se accentueaza …..e cam ca legea lui Murphi care spune cind ceve tinde sa devina nasol , va deveni nasol de tot ….o nenorocire nu vine niciodata singura … deja si Irakul a luat-o la vale … islamistii sint sprijiniti de Iran pe ascuns …. cumnatul meu este Irakian asa ca tind sa-l cred pe el intii inainte sa cred in agentiiile de stiri care relateaza din zona

     va incepe o vara fierbinte , va urma o toamna si mai fierbinte iar la iarna va da in clocot de-a dreptul …Putler nu va astepta inceputul iernii ca sa-si valipeasca teritoriile …… va incepe de pe acum pentru ca sa aiba timp sa puna lucrurile la punct pina in iarna si abia atunci va arunca Europa in Haos cu blocada energetica completa …..va ameninta Europa energetic ( gaze , petrol , carbune )
     dar si posibil atomic ….. Europenii vor urla dar nu vor face nimic iar americanii nu se vor baga pentru ca vor avea treaba prin Asia cu ofensiva Chinei dar si cu Iranul …… Israelienii se pregatesc de actiuni ofensive impotriva Iranului in colaborarte cu USA ….. Iranul nu scapa …… americanii au supt petrol ieftin din Irak si se pregatesc de supt din Iran …..

     Rusia si China isi vor coordona actiunile …… China se inarmeaza in disperare :

     China a investit peste 145 de miliarde USD în tehnologie militară în 2013, anunţă Pentagonul …cu peste 20% mai mult decit a declarat oficial ….

     http://epochtimes-romania.com/news/china-a-investit-peste-145-de-miliarde-usd-in-tehnologie-militara-in-2013-anunta-pentagonul–218543

     basca ca de azi au inceput sa intre tancurile de provenienta din Crimea, conduse de teroristi desigur, in estul Ucrainei …2 sau trei bucati de T-72 rusesti ….. Rusii deja au inceput sa bage batul mai tare prin gard …..

     si nu se vor opri aici !!!

   • Treaba nu e noua intradevar, insa e Nasoala nu Nostradamus.

    O Moldova care primeste acest „cadou” o sa fie o Moldova pro-Rusa. Acum cu Transistrenii exclusi din viata politica tendinta e pro-europeana.

    Cu transistrenii inapoi si ce rusofoni mai vin la pachet din Cernauri si Ukraina actuala putem spune la revedere Moldovei inca 100 de ani….

    • Zona aia din V Ucrainei, ca e vorba de Cernauti sau Odessa, nu e rusofona ci mai degraba pro-occidentala. Influenta Romaniei si UE se simte pana la 100km si ceva de granita… asa cum pe vremuri se simtea in V Romaniei o influenta similara occidentala.

   • Si apropos de asta ea mai proasta miscare a Rusilor a fost clar razboiul din 91. Daca Transnistria ramanea parte integrata a Moldovei inca nu vorbeam de integrare europeana … Si asta in mod democratic.

   • Buzu, mai schimba placa ca devii plictisitor.

    II dai cu gazele de parca chiar iti imaginezi ca fara ele vine potopul si apocalipsa. Departe de asa ceva. Cand au fost problemele de acum 2-3 ani cand au fost taiate de Ukrainieni s-a spus foarte clar in presa: Daca se inchid consumatorii industriali (in principal cei de ingrasaminte), Romania rezista fara probleme.

    Si chiar consumatorii casnici pot migra usor catre electrice. Americanu inca nu are gaze in casa si o duce foarte bine cu cupor+plita electrica. Ba chiar e mai bine.

    Iar in restul Europei situatia e similara. Populatia poate migra spre electric (usor-usor, oricum migreaza pentru ca e mai ok tehnologia. Eu de ex am cuptor electric – e temp in el mai uniforma – se face mancarea mai bine) iar pentru industrie se pot aduce gaze din alte surse. Trebuiesc construite terminale pentru gazele din state ? Sa se contruiasca. Tre sa fie crestere economica frate de undeva.

    • @Zoro …..

     vecine ….

     daca de luni se inchide robinetul pe termen nedeterminat um ameninta Gazprom-ul iti vei schimba parerea …. sa vezi ce situatie ” plitisitoare ” va incepe de atunci … si iti voi reaminti de fiecare data … observ ca inca nu ai inteles cine sint rusii si cit de periculosi pot fi prin intermediul armei gazului ….au fost declaratii foarte ingrijoratoare emise de curind la ultima reuniune G7 …..dar tu cum esti foarte informat stii despre ce este vorba …. si nici macar nu iti dai interesul sa sesizezi ca nu e vorba doar de incalzire …… e vb de industria chimica …. materie prima pentru industria chimica-la fabricarea amoniacului,metanolului,maselor plastice,fibrelor sintetice,cauciucului,negrului de fum, etc … …… daunele colaterale vor fi imense in intreg estul Europei …… dar o sa sesizei acest aspect dupa un tipm de abstinenta la gaz ….. cit crezi ca tin rezervele …sau crezi ca daca Romania are gaz , altii din UE nu ne vor cere … garantat vom fi obligati sa livram …. iar Europa numai de asta nu are nevoie acum …de o adincire brusca in prapasta recesiunii ……. intelegi nepoate ?….. banuiesc ca esti tinar si plin de incredere in viitor ….. eu fac parte din generatia de sacrificiu de dupa 89 … dar ce o sa fiti voi in WW3 ?… pt ca Rusia ameninta extinderea NATO cu WW3 …..

     Moscova avertizeaza cu WW3 Suedia si Finlanda daca adera la NATO !!!!!

     ” ” Finlanda ar trebui sa se gândeasca la consecinte daca se gândeste sa adere la NATO. Ar trebui sa se gândeasca daca nu cumva aderarea ar începe al treilea Razboi Mondial? Anti-semitismul a început al doilea Razboi Mondial. Rusofobia poate începe al treilea Razboi Mondial. Finlanda este una dintre cele mai rusofobe tari din Europa, dupa Suedia, Polonia si tarile baltice”, a declarat Markov. ” ……. asta e de ieri , parca ….

     dar de ….. cine traieste invata … inclusiv cei care repeta BATMAN ,BATMAN …..

     Ucraina deja se pregateste :

     http://www.hotnews.ro/stiri-international-17478596-ucraina-premierul-ordona-guvernului-pregateasca-cazul-taierii-gazului-rusesc-luni.htm

     Inca nu ai inteles ca Rusia are miinile pe Robinet si ca nu exista alternative imediate la monopolul rusilor ..iar electricitatea nu poate inlocui gazul ca element chimic … inca nu ai inteles ca Rusia se pregateste sa raspunda sanctiunilor occidentale prin oprirea livrarilor de gaz ….. Ucraina este doar saua care va fi batuta de Rusia ca sa priceapa iapa de Europa …..

     mai ,mai ……. la astia fara informatii si care nu inteleg , tratamentul potrivit e numai asceza gazului doar aceasta ii poate destepta ……… mai ales la iarna cind vor gindi situatia ” la rece „, printre altele …..

  • am si eu o intrebare : la Balti ce fel de miscare separatista este? a carei minoritati nationale din Basarabia? merci anticipat de raspuns!

 3. Ieri am citit in presa ca un deputat gagauz, reprezentant in legislativul local sau ce or avea ei acolo in autonomia lor, afirma sus si tare ca vor lua arma in mana sa se-si apere interesul si viata pe pamantul lor stramosesc. Doamne Dumnezeule, au ajuns romanii sa fie izgoniti de pe pamanturile lor si sa le revendice turcaletii aia crestinati si plantati de rusi in susdul Basarabiei acum 150 de ani. Oare cate umilinta mai poate indura poporul asta amarat si greu incercat de Dumnezeu? Cred ca Stefan cel Mare se rascoleste in mormant cand vede cum sunt umiliti copiii lui in propria-i mosie. Stiti voi….Moldova nu-i a mea, ea esta a copiilor copiilor…..gagauzilor, rusilor, ukrainenilor, evreilor, comunistilor, tradatorilor si a celor care mai poftesc la dansa, insa a moldovenilor nu! Sau nu era asa? 🙁 Cat oare va mai continua indolenta asta romaneasca de a ajuns sport national, sa ne conduca gandirea, intentiile si actiunile? Un proverb romanesc spune cam asa:
  -Da-mi Doamne mintea de pe urma……..dar la noi nu prea vine niciodata, nu invatam din istorie si riscam sa o retraim datorita ignorantei noastre perpetue pe care o transmitem generatie dupa generatie cu atata de mult devotament. O spune chiar imnul nostru national…..’Desteapta-te romane din somnul cel de moarte!!!’

 4. In weekend au avut loc demonstratii anti-Moscova la Brest si la Minsk!Asta o stiu din surse private!

  In Moldova cred ca se poate intampla in felul urmator:daca Moscova decide sa creeze instabilitate si activeaza gagauzii si pe ai de la Balti,e posibil ca parlamentul de la Chisinau chiar cu sprijinul comunistilor sa declare unirea cu Romania!!!
  Ce ar putea urma poa sa si imagineze oricine..

 5. ce sa urmeze? in traditia demna a ultimilor ani, astia ai nostri o sa se c..e pe ei, din cauza ca ce o sa zica nemtii sau frantujii, sau etc., ce poate nu vor avea nevoie de o noua criza cu rusia, si o sa ramanem ca de obicei si f..uti, si cu banii luati.

 6. garzile populare gagauze

  se pare ca nu traim in romania ci in r.moldova

  mai corect garda maghiara si jobik cum actioneza in romania
  cine are curajul sa publice un articol pe tema asta
  sau nu e voie ?

 7. Mi-a placut comentariul ministrului apararii din Moldova citez:”
  Situaţia din Ucraina reprezintă un pericol pentru Moldova, de aceea ţara noastră trebuie să-şi intensifice colaborarea cu blocul militar NATO în vederea asigurării securităţii naţionale. Declaraţia aparţine ministrului Apărării, Valeriu Troenco, şi a fost făcută la emisiunea Fabrika.

  „Noi ne aflăm într-o situaţie de maximă atenţie deoarece pericolul este iminent. Situaţia încă nu s-a normalizat în regiune. În Ucraina merg lupte crâncene şi distanţa până acolo e mică. Noi trebuie să fim permanent gata pentru a reacţiona în caz de necesitate”, a declarat ministrul Apărării, Valeriu Troenco.

  În aceste condiţii, parteneriatul cu blocul militar NATO trebuie fortificat, consideră şeful de la Apărare.

 8. Deci tancurile rusesti au intrat in Ucraina!Daca la Chisinau nu se grabesc sa declare unirea cu Romania s-ar putea trezi in cateva luni,poate chiar saptamani subt ocupatie ruseasca!

  • @ Mihu ……

   da vecine ….rusii au inceput invazia Ucrainei si toti se holbeaza la fotbal sau la stirile despre Irak ……

   e foarte clar despre cine e vorba

   https://www.youtube.com/watch?v=q977zU2J1ww

   http://www.youtube.com/watch?v=4Hew6bmufYk&feature=youtu.be

   nu numai tancuri dar si camioane cu militari si care tracteaza tunuri ….. steagul Rusiei se vede foarte clar …… observ ca oamenii se bucura !!!!!

   • Pai pt rusi e mana cereasca campionatul ! Tind sa cred ca asta a fost momentul lung asteptatLla sfarsitul mondialelor ne vom trezii cu totii cu ei batand scurt in poarta,intrebandu ne de sanatate!In poarta Uniunii fireste…desi..chiar nu as exclude nimic in acest moment daca ma uit la atitudinile unor politicieni execrabili din fruntea AnglieiFrantei si chiar a Germaniei!..Bunaoara euronews ul in limba germana a devenit un fel de Russia Today, chiar o vocea rusiei as spune!

    Pe de alta parte,cei de acolo se bucura pt ca in buna parte regiunea Donetzk cat si intregul Lugansk gandesc si traiesc ruseste.Oamenii aia s-au considerat dintotdeauna rusi!Orice ucrainian ai intreba ti ar spune ca Luganskul este de fapt teritoriu rusesc,populatia bastinasa fiind acum foarte pro-rusa!Zzic acum pt ca daca i intrebai asta acum un an de zile chiar s-ar fi mirat si te ar fi privit chioras!Nimeni,probabil nici Putin in cele mai negre cosmaruri nu si ar fi inchipuit ca acest teritoriu va deveni camp de bataie intre …ucrainieni si rusi!intre frati practic!Practic in aproape fiecare familie exista rude care traies si muncesc in Rusia,marea majoritate cu dubla cetatenie!Sentimentul in Lugansk este absolut normal!Problema este Donetzkul unde trairile sunt impartite!Donetzkul este de fapt miza jocului,nu Luganskul!Ucrainienii s-ar lipsi de el cu mare inima,daca acest teritoriu nu ar fi important din pt de vedere strategic in acest context! Donetzkul,cu toata industria extractiva si metalurgica e vital pt Ucraina!Ucraina este insa la fel de vitala pt regiune,intre cele doua entitati existand o interconexiune inca din perioada tarista!
    Este interesant de vazut cum va evolua situatia!

    • Euronewsul e deja vocea socialismului „internationale” in orice limba, similaritatile cu TVR-ul de la sfarsitul anilor ’80 abunda in emisiunile postului asta…

    • @ Mihu …

     asta e de ieri …”ajutoare umanitare” de la Putler

     http://www.youtube.com/watch?v=SkiBbOLcPhw

     banuiesc ca situatia va evolua in felul urmator … un exercitui de analogie :

     in Crimea au fost rusii sub masca omuletilor verzi care nu se stia oficial cui apartin ….

     banuiesc ca in Ucraina de Est vor fi rusii sub masca separatistilor …deci guvernul Ucrainei va lupta impotriva rusilor mascati in separatisti … cum sa-i mai deosebesti ??? !!!…….

     Multi se intrebau de ce nu mai invadeaza Putler odata restul Ucrainei …eu m-am tot saturat sa scriu ce zicea Sun Tzu despre subestimarea adversarului in speta Putler…. asta era treaba ……. atacul perfect la timpul perfect …… ca in starea de hipnoza in care oamenii atenti la evenimentul ( evenimentele ) indepartat nu observau portavionul de linga ei …… !!!

     Si odata rusii instalati in Novorossia cum ii mai scoti ?…ii scoti cum au fost scosi si din Crimea …. iar daca Putler opreste gazul pe 16 , luni , cum a promis ca este ultimul avertisment , Europa de Est si Sud -Est va intra in sevraj fara drogul gazos rusesc …… indirect va fi afectata si Romania …… poate vom fi obligati sa livram gaz si tarilor vecine si o sa raminem cu mai putin decit ne imaginam acum …..

     Dependenta energetica este o arma teribila in miinile lui Putler …. banuiesc ca va opri gazul o perioada pentru a da o lectie tarilor europene care au impus sanctiuni …si asa Rusia a promis o replica pe masura ….si prin intermediul Ucrainei va aplica pedeapsa …..evident si Ucraina vrea sa accentueze o situatie ” Europeni , nu ne ajutati contra Rusiei , nu acceptam regulile lui Putler si veti avea de suferit odata cu noi „….evident , un mic santaj si din parte Ucrainei ……..evident ca vor fi si tari victime colaterale … mesajul Rusiei va fi clar …ori sinteti cu noi ori sinteti impotriva noastra …… !!!!

     eu „profetesc ” de pe acum ca din cauza gazului rusesc UE si NATO vor ajunge in pragul dezmembrarii totale ….aproape dar nu complet …. Ungaria si Bulgaria vor trece sigur de partea Rusiei …..

  • Ma asteptam, ca o data cu inceperea CM de fotbal luptele si donatiile pt. separatisti sa fie mult mai mari dar nu credem ca o sa le dea tancuri.
   http://www.youtube.com/watch?v=U4JNnRgLaII&list=UUx8j3ux7upm5ujbD0wxqwdQ&index=4

   In Mariupol au fost distruse 2 baze ale separtistilor si un APC.

   „Militarii ucraineni au distrus două tancuri care au fost aduse din Rusia pentru a-i ajuta pe teroriști. Ostaşii subordaţi Kievului au lichidat trei blindate, două camioane cu terorişti şi aminiţie şi două vehicule cu mitraliere de calibru mare. „La frontiera cu Rusia, forţele Operaţiunii Antitero au capturat trei coloane auto care veneau din Rusia. Acestea transportau amuniţie şi armament destinate teroriştilor”, a remarcat directorul Centrului de studii politice şi militare, anunță expertul militar ucrainean Dmitri Tîmciuk. ”

   Ceva foarte interesant:
   „Spania este dispusă să ajute Ucraina cu echipament militar, a anunțat Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.”
   http://timpul.md/articol/%28ucraina-in-direct–foto–video%29-militarii-ucraineni-au-distrus-doua-tancuri-aduse-din-rusia-pentru-a-i-ajuta-pe-teroriti-60226.html

   ///

   Sa vedem cat de mult o sa influenteze evenimentele acest balet diplomatic si financiar de sustinere a Moldovei. Ca rusi se vor opune semanarii acordului este clar depinde cat de eficienti vor fi.

 9. In limba engleza,italiana,franceza mai exista totusi o urma de neutralitate!In limba germana e propaganda pura!

  PS.Interesant,intr o stire de astazi despre invazia islamistilor in Irak,lipseste in versiunea on line partea finala,concluzia in care comentatorul spune ceva de genul:,,,,„ insurectia, produsa pe fondul unui razboi cel putin neclar inceput de americani in urma cu mai bine de 10 ani,a distrus orice urma de motivatie pt armata irakiana,a produs o continua instablitate in zona,si probleme aproape insumontabile pt UE!„

  comentariile de acest gen au devenit zilnice in cadrul euronews.de ,direct proportionale cu nr de emisiuni despre fascinanta maica rusie transmise de ARD/ZDF,Phoenix! Meanwhile-cum miros painicile romanesti preparate de o familie de tigani(receptori de ajutoare sociale) dintr un cartier din Dortmund.De asemenea,noutati despre traficul de est-europeni doritori de ajutoare sociale pe ruta Sofia-Bucuresti!Faptul ca nemtii accepta un asemenea tip de propaganda ma pune pe ganduri vizavi de adevaratele lor intentii!N-as baga mana n foc ca un pactulet gen Ribb-Moll nu s-a semnat deja intre Germania si Russia!Oricum,daca maine,poimaine rusii ar poposi pe la noi prin livada, nu cred ca la Paris,Londra sau Berlin s-ar mai scula cineva cu noaptea n cap sa vada care i treaba…e trist,pt ca mai tarziu vor regreta amarnic!

 10. @buzu..nu cred ca o sa crape Eeuropa din auza gazului rusesc.Daca Ucrainienii chiar se opintesc si i blocheaza pe rusi probabil ca nemtii vor trece iar pe nucleare(desi le va trebui ceva luni sa le reporneasca)-vor avea bineinteles iar de furca cu verzii…cam astia ar fi sg care chiar ar avea de suferit dintre cei mari!La Italieni e cald,polonezi ar putea sa inghete putin insa trec pe votca si le trece;)…Bulgarii au inchis south streamu l dupa ce a trecut Biden pe la ei..(le a amintit probabil ca nu s decat 7 mil din care 1,5 turci si ca s plasati intre romani si turci,ambele popoare foarte inebunite dupa bulgari!Ungurii si au dat demult foc la coliba de cand cu jobbik!Ei ar fi cu Rusia saracutii , nu si au calculat insa bine jocul si au uitat de o mica inconvenienta:Ucraina!Nu i vad bine deloc pe vecinii verzi albi rosii intr un conlict.-fie el si politic-cu Ucraina..!

  S ar putea totusi ca rusii sa joace la limita-care trage primu de volan-in speranta ca europenii vor ceda primii.(presiuni pe ucraina-amenintari cu blocarea banilor promisi).In acelasi timp s-ar putea ca unchiu sam sa le fi alocat ucrainienilor ceva mai mult de 1 miliard(si asta binevenit in conditiile date)si poate sa le fi promis mai multe jucarii in scurt timp.(o asa ocazie geopolitica nu e de ratat-rusia nu mai e colosul de acum 25 de ani-250 mil locuitori;azi 145 mil;nici america nu mai e ce a fost acum 25 de ani-200 de mil de locuitori;astazi 320 mil+canada la pachet-populatiile chiar conteaza in aceasta inclestare).Eu cred ca pe termen scurt mediu si lung Rusia va pierde inclestarea.Pe de alta parte s-ar putea ca Europa sa se fragmenteze ca urmare a conflictului!Interesant de urmarit ce se va intampla intre China si Japonia!

  Cred ca va fii o vara fierbinte,sper sa nu se lase cu incendii prea puternice…posibilitatiile sunt crescute in acest moment.

  intre timp-sa facem haz de necaz cu armata neorusa din Lugansk:

  https://www.youtube.com/watch?v=b5aa6AgTnts

 11. @PREDA PAUL. Pe ROMilitary au aparut numeroase articole legate de iredentismul unguresc, inclusiv „istoria” iredentismului si a actiunilor destabilizatoare ale Ungariei la adresa ROMANIEI MARI. Urmeaza si altele. Frica!? De cine ne-ar fi? Voie!? Cine-ar trebui sa ne dea? Noi nu cerem voie, nu lingusim si nici nu pupam in partea dorsala pe NIMENI pentru a fi bagati in seama. Iubim Romania, si-atat!
  Nu inteleg cat mai acceptam provocarile reprezentantilor UDMR din teritoriu, insa chestia cu „plansul si jalba” la porti straine nu-i noua, asa au procedat intotdeauna rahatii de autonomisti. Garda Maghiara si Jobbik, din cate stiu, nu actioneaza in RO decat la nivel propagandistic, cel putin deocamdata…Exista insa amenintari cu rebeliunea armata si destabilizarea situatiei, cunoscute unde trebuie, dar masurile se lasa asteptate. Poate ca nu le vedem si percepem noi, ar fi bine sa fie asa. Dar daca-i mananca rau stim si noi sa-i scarmanam bine, am mai facut-o!

 12. Umpleti-va buteliile … !!!!!!!!!!!!

  de luni , 16 iunie , vin vremuri nasoale ….

  Rusia va intrerupe gazul care trece prin Ucraina ….. mai mult ca sigur !!!!!!

  Ucraina nu poate plati 4,5 miliarde de dolari si nici nu va incheia contract cu 385 sau 485 dolari mia de metri cubi …… !!!!! …. iar UE nu este dispusa sa achite aceasta suma ….. !!!!!

  ” Gazprom insistă însă asupra rambursării de către Ucraina a întregii sale datorii pentru gazele naturale livrate până acum, datorie care se ridică la 4,5 miliarde de dolari, și amenință să treacă la un regim de plată în avans pentru livrările către Kiev, ceea ce înseamnă o eventuală întrerupere a aprovizionării Ucrainei cu riscul de a o perturba pe cea a UE.”

  http://timpul.md/articol/gazprom-vrea-banii-de-la-ucraineni-pana-luni-in-caz-contrar-oprete-livrarea-de-gaze–60228.html

  Rusia va folosi arma energetica impotriva Ucrainei ca mijloc de presiune pentru a obtine Novorossia !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *