Sistemul de rezervisti al Armatei

In URSS armata era organizata, la fel ca si astazi, pe trei esaloane operative. Astfel primul esalon este compus din trupe regulate, bine pregatite si dotate cu tehnica de top. Primul esalon este compus numai din unitati militare gata de lupta si cu efectiv complet.

Esalonul doi, era compus din unitati (divizii) care cuprindeau in general doar 30% din efectivul nominal al respectivei unitati, insa trupele din esalonul doi participau si ele la aplicatii militare si beneficiau de militari in termen.

Esalonul trei, cel mai mare, este echivalentul modern al “marii osti tari” din Evul Mediu romanesc si era alcatuit in general din divizii/unitati doar pe hartie, in cel mai bun caz avand un stat major si cativa trupeti. Esalonul trei era si cel mai slab echipat din punctul de vedere al calitatii si noutatii tehnici de lupta. Aici intrau majoritatea barbatilor cu varsta cuprinsa intre 18-55 de ani, concentrati din viata civila.

Logica unui astfel de aranjament nu este deloc greu de explicat. Primul esalon, crema armatei sovietice avea rolul de a prelua socul initial al unui atac inamic, fiind sprijinit in 30-90 de zile de trupele mai numeroase ale esalonului doi, care ar fi trebuit sa incetineasca avansul inamicului si sa ofere timpul necesar pregatirii intregi tari pentru razboi, scoaterii tehnici de lupta din conservare, dotarea diviziilor de rezerva cu personal si armament, trecerea intregii economii pe picior de razboi. Mai simplu spus, primul esalon lupta cu inamicul, esalonul doi se complete si pleca spre front, in timp ce al treilea esalon era constituit.

Bineinteles ca ideal ar fi ca absolut toate unitatile aflate in nomeclatorul armatei sa fie complet echipate si cu personalul gata de lupta, numai ca aici ne lovim de probleme economice insurmontabile. In principiu, pe timp de pace, maximul de soldati pe care orice tara isi permite sa-l tina activ este undeva la 1% din populatie, dar si acest 1% este foarte impovarator pentru economia respectivei tari, asa ca se foloseste sistemul de rezervisti. Acestia la randul se impart si ei in doua categorii: rezervisti profesionisti, adica soldati si ofiteri lasati la vatra doar cu cativa ani in urma si care in principiu intra in esalonul doi, si marea masa a barbatilor apti pentru servicul militar, al caror rol este sa alcatuiasca grosul divizilor si sa asigure marea masa a soldatilor.

Numai ca de-a lungul timpului acesta organizare, foarte buna pe hartie, s-a dovedit falimentara. URSS-ul a avut mari probleme cu trupele din esaloanele doi si trei atat in WW2 cat si in razboiul din Afganistan, de unde pana la urma a retras rezervistii datorita performantelor foarte slabe, cat si in timpul amenintarii cu invazia a Poloniei. Pur si simplu aceste trupe foarte slab sau deloc pregatite nu pot face fata, nemaidiscutand aici de folosirea de catre acestia a armamentului modern. Chiar daca sunt asemanatoare, nu prea poti sa iei un mecanic de buldozer senilat si sa-l faci conductor pe un tanc, asteptandu-te in acelasi timp sa fie si performant, peste noapte.

Ai nevoie de timp si de pregatire serioasa pentru a aduce trupele din esalonul doi si trei la un nivel cat de cat comparabil cu primul esalon. Aici ar mai fi de adaugat ca trupele de rezerva folosesc, cel putin la inceputul conflictului, tehnica de lupta stocata, mai veche decat cea curenta, iar acest lucru se intampla din doua motive: in primul rand, in cazul unei armate obligatorii, rezervistii sunt cat de cat familiarizatii cu tehnica care la vremea lor era in dotare, iar in al doliea rand, nici o tara din lume nu-si permite sa construiasca suficient armament modern pentru a echipa toate cele trei esaloane.

Modelul sovietic al trupelor de rezerva, adoptat si de Romania, prevedea ca anual, sau chiar mai rar, in functie si de specializarea militarului respectiv, o parte din rezervisti sa fie concentrati prin rotatie in scop de improspatare a cunostintelor/pastrarea abilitatilor, sau pentru a se familiariza cu noi tipuri de tehnica de lupta intrata in dotare. Ca un exemplu, daca pe vreame comunismului faceai armata la parasutisti, dupa lasarea la vatra, timp de zece ani, erai obligat sa faci un anumit numar de salturi cu parasuta, parca zece, in fiecare an.

Numai ca si acest gen de pregatire era foarte costisitoare. Pe de o parte cei concentarti trebuia hraniti, intretinuti, se consumau munitii si carburant, iar pe de alta parte mii de barbati erau scosi in fiecare an din circuitul economic, generand astfel pierderi serioase. Ca sa va faceti o idee despre cuantumul acestor pierderi, atunci cand URSS-ul isi facuse planul sa invadeze Polonia, datorita concentrarii unui numar mare de oameni, economia sovietica a pierdut echivalentul a 50 de milioane de zile de munca, iar pierderile colaterale nu au putut fi calculate. In acel moment URSS-ul si-a activat o parte importanta din cele 150 de divizii detinute (in toate cele trei esaloane), iar asta a insemnat zeci de mii de camioane si utilaje rechizitionate din economia civila pentru a dota diviziile din rezerva.

Asadar mentinerea unor unitati de rezerva poate fi chiar mai scumpa decat partea armatei vizibila pe timp de pace, asta si datorita faptului ca in mod normal esalonul intai reprezinta sub 35% , ca numar de oameni si tehnica de lupta, din totalul diviziilor active.

O solutie clara si ieftina nu prea exista intr-o astfel de situatie, trupele din rezerva fiind pana la urma adevarata forta luptatoare a unei tari.

In Romania, in acest moment, nu putem vorbi in mod serios de forte de rezerva din “n” motive! De la lipsa cronica a tehnicii de lupta, la inexistenta unui plan clar de mobilizare si pregatire a rezervistilor, baza fiind bineinteles cei care parasesc organismal militar si care ar putea, macar pentru cativa ani, sa fie considerati trupe de rezerva. Problema majora la noi este lipsa cadrului legislativ si capacitatea Romaniei de a asigura o dotarea macar minimala acestor trupe.

In urma cu 2-3 ani a fost depus un proiect de lege in acest sens, un proiect adaptat noi realitati politice romanesti, dar care nici astazi nu a fost luat in discutie. Acesta legea prevedea ca orice barbat sa se poate inscrie ca militar reservist si oferea chiar si unele avantaje materiale. Respectivul civil primea lunar 25% din solda cuvenita gradului avut, iar o luna pe an se facea pregatire centralizata, cu solda intreaga.

Ori in acest caz am fi putut avea intradevar o forta de rezerva, foarte rapid concentrabila, decent pregatita si care chiar ar fi stiut, cat de cat, cu ce se mananca razboiul si tehnica de lupta. Din pacate, asa cum am spus, eternul si fascinantul argument “nu sunt bani”, a blocat si aceasta intiativa foarte serioasa, lasand practic Armata Romana cu un esalon doi scheletic si foarte rapid degradabil, esalon care oricum nu ar avea cu ce sa plece la razboi, daca tinem cont de harburile numite popos “ tehnica conservata” si mai ales de modul cum noi consideram ca se face “conservarea”, iar de un presupus esalon trei nici nu putem vorbi.

In lumea civilizata, militari din rezerva activa sunt organizati pe principiul legii pe care si noi doream s-o introducem. Sunt platiti sau au alte avantaje, li se asigura un minim de pregatire anuala, au loc trageri de lupta si una peste alta in caz de probleme au pe ce sa puna mana.

Trebuie sa recunoastem ca o forta de aparare serioasa si credibila nu este deloc ieftina. Multi dintre concetatenii nostri confunda Armata, in intregul ei ca organizatie desemnata sa apere tara, cu trupele aflate astazi sub arme, trupe care sunt intradevar mult mai vizibile, dar uita sau nu stiu ca ceea ce se vede este doar varful organizatiei, care are la baza inca doua esaloane, fiecare dintre ele aproape dublu fata de precedentul. De asemenea nu se constietizeaza ca fortele pe care un stat le mentine pe timp de pace sunt gandite sa reziste undeva la 30-45 de zile, in cazul unei invazii, apoi trebuie sa intre in lupta esalonul doi si trei, altfel degeaba mai intram in razboi.

Importanta trupelor de rezerva este intradevar coplesitoare! Aceste trupe castiga sau pierd un razboi, nu unitatile care pe timp de pace sunt active. Slaba pregatire a rezervelor s-a putut observa in iunie-noiembrie 1941 cand trupele sovietice regulate au fost distruse rapid de atacul preventiv german, iar pe front au ajuns soldatii semi-instruiti care nu au reusit de cat foarte greu sa incetineasca inaintarea germana cu pierderi uriase. Pana cand divizile bine pregatite din Extremul Orient nu au ajuns pe Frontul de Est, armata sovietica pur si simplu nu a avut capacitatea de a stopa invazia germana, cu atat mai putin sa preia initiativ.

Insa intrarea in lupta a diviziilor de prim-esalon din est, concomitent cu venirea iernii au permis armatei sovietice sa opreasca ofensiva si au oferit timpul necesar instruriri si dotarii cat de cat a trupelor proaspat concentrate, desi pierderea divizilor “profesioniste” in vara anului 1941 a putut fi compensata cu adevarat, adica prin preluarea initiativei, decat dupa batalia de la Kursk din vara lui “43.

 

Revenind acum la situatia de astazi, putem observa ca problemele s-au acutizat, paradoxal am spune, tocmai datorita cresterii nivelului tehnologic al tehnicii din dotare, a rapiditatii manevrelor cerute astazi de un camp de lupta intesat de tehnologie si informatie. Astfel daca la inceputul WW2 un barbat putea fi familiarizat destul de repede, sase luni, cu armamentul individual de infanterie, astazi situatia este muuuult mai complicata. Mai clar nivelul de pregatire necesar astazi unui soldat este mult mai ridicat decat era in urma cu 40 de ani, atunci cand luptele cu un numar mare de soldati faceau ca pregatirea necesara sa fie mult mai putin pretentioasa. Manevrele in viteza, noile sisteme de armament, campul tactic de lupta fac ca nivelul minim de pregatire cerut sa fie mult mai complex decat in trecut, cu totul incompatibil cu actualul sistem al trupelor de rezerva.

Ca sa dam un singur exemplu: racheta AT Maliutka, aflata si in dotarea Armatei Romane, necesita peste 2000 (doua mii) de lansari simulate, pentru ca operatorul sa aibe o sansa reala de a lovi un vehicul inamic intr-o situatie reala de lupta. Iar complexitatea unei rachete AT este minora fata de operarea altor categorii de tehnica. Doar pentru conducerea unui TAB sau MLI sunt necesare sase luni de scoala de aplicatie, iar daca ne gandim la sisteme mai sofisticate de comunicatii sau bruiaj, rachete AA de tip MAPADS, tragatorii pentru mitraliere, echipajul unui tun sau obuzier, etc, etc, ajungem la concluzia ca daca in urma cu 50-70 de ani acest sistem al trupelor de rezerva nu era nici pe departe perfect dar reusea cateodata sa-si atinga scopurile, astazi este pur si simplu desuet, imposibil de folosit.

In mod normal legea care zace in Parlament de cel putin doi ani ar fi trebuit sa asigure Armatei Romane un rezervor de rezervistii destul de bine pregatiti si gata oricand sa ridice armele, insa atat timp cat aceasta lege nu va fi votata Armata ca forta luptatoare, lasand la o parte dezastrul metastazic al dotarii, nu are nici o sansa sa-si indeplineasca, macar partial, rolul de descurajare a unui potential atac militar asupra Romaniei.

 

 GeorgeGMT

 

 

 

27 de comentarii:

  1. Poate suna curios dar eficienta pregatirii rezervistilor depinde si de scopul final al pregatirii.
    Daca vrei sa-i pregatesti ca trupe combatante de prima linie, sa stie si cu ATGM-ul si cu Strela, si cu MLI-ul, si cu TAB-ul poti sa ajungi la concluzia ca e prea costisitor sa-i pregatesti, desi ultimele sisteme de rachete AA si AT devin din ce in ce mai simple de folosit, asta fiind si ideea generala a producatorilor: le fac cat mai simplu de utilizat, pentru a putea fi folosite cu o minima instructie.
    Daca ne gandim sa folosim rezervistii ca trupe teritoriale, pentru un razboi de rezistenta de durata, lucrurile se schimba.
    Daca aloca pregatirii unui rezervist, sa zicem, un weekend la fiecare trei luni, undeva aproape de casa, pentru a nu fi necesara cazarea lor si pentru a nu se cheltui decat cu masa de pranz (2 zile), cred ca timpul este suficient pentru ca (intr-un an) un rezervist sa-si reaminteasca sau sa se puna la punct cu armamentul de infanterie: pistol/pusca mitraliera, PSL, mitraliera de companie, AG, grenade, amplasare mine, producere si instalare EOD, comunicatii de baza.
    Poate un weekend la 3 luni e putin, dar se poate merge cu un weekend la 2 luni, cu solda platita. Unii, printre care si eu, ar veni si cu mancare de acasa, doar sa aiba ocazia sa faca o tragere-doua.

    1
    • Absolut corect. Trebuie sa gandim exact ce vrem sa facem cu ei, oricum ar fi impartiti pe „caste”, in functie si de pregatirea civila a fiecaruia. Sunt absolut convins ca ar fi zeci de mii de barbati care s-ar inscrie, basca femei, numai ca legea respectiva, care ne-ar permite noua celor care nu suntem militari sa ne aparam tara, sta si acum prin sertarele Parlamentului, din nus ce motive obscure.
      Poate le este frica ca un numar mare de romani sa se intalneasca, sa se cunoasca si sa invete sa lupte impreuna…

      1
  2. Ce barbat adevarat nu ar dori sa se intalneasca cu amicii odata la 2-3 luni asa un weekend, la tras cu arma?
    Sa auzi cum duduie mitraliera aia de campanie la 2-3 metri de tine! as fi in stare sa imi platesc si cartusele pentru asa experienta.

    2
    • Iar pt acest lucru ar primii si ceva banuti sa nu zica nevasta ca o sunteaza cu gospodaria. Sunt sigur ca s-ar gasi destui voluntari care s-ar inscrie si fara sa fie platiti, dar guvernantilor si gratis li se pare ca este prea scump.

      • Guvernantii nu ar face asa ceva pentru ca le e frica de o revolta,nu ca li se pare prea scump…altfel ar sta treaba cu niste tipi pregatiti de armata in locul unora de stiu doar sa arunce cu pietre…

    • Cred ca ai vrut sa zici mitraliera de companie.

    • Ma frate.. se vede ca nu ai facut armata…. eu in 6 luni cat a trebuit sa suport mizeria aia de armata, am tras cu arma doar de vreo 3-4 ori, si din astea, de 2 ori doar cu cartuse de manevra… in restul timpului am taiat iarba cu sapaliga de campanie, am curatat cartofi sau am facut exercitii de mars in pas de defilare sau am facut de garda inarmat cu o pusca fara gloante. Asa ca mai reflecteaza, nu o sa fie nicicum vorba de tras cu arma si voie buna ci o sa fie doar un exercitiu ca sa te obisnuiesti cu umilintele si prostia umana. Eu unul mai bine ma arunc de pe bloc decat sa mai trec prin asta. Sau daca nu, sa ii fereasca dracu sa imi dea munitie pe mana, ca decimez unitatea!

  3. Dorian Tinculas

    Hai sa fiu rau, dar rau de tot …
    Mai nou pentru pasionati au aparut replicile de airsoft care spre deosebire de armele de paintball sunt la propriu replici … de armament de infanterie. Stiu ca nu se face primavara cu o floare, dar e un inceput. Cum a reactionat mass-media audio-video si cea pe hartie ? I-au denumit „soldati de week-end” sau si mai in bascalie „soldati de jucarie”.

    In principiu poate ca asa e, dat fiind ca manuiesc replici de jucarie ale armelor de infanterie, dar …
    Nu stiu cum sa o spun mai simplu, asa ca o sa o spun direct. Cei ce au facut bascalie si au crezut in ea si se mai numesc ziaristi ar trebui sa stie ca au mai multe sanse sa se impuste singuri cand pun prima data mana pe o arma reala decat au acesti „soldati de week-end”. Sa mai vorbim de altceva ? Sa vorbim de exemplu de strategie si desfasurari tactice ? Nu cred ca poate fi vorba. Acesti „soldati de week-end isi cumpara „jucariile”, le intretin pe banii lor ca si echipamentul pe care il mai au si nu de putine ori am vazut profesionisti din trupele de jandarmi participand la jocuri de acest fel si fiind rapid scosi din lupta de „soldatii de week-end”. Un cunoscut de-al meu cu state vechi printre „soldatii de week-end” mi-a spus ca o „scoatere din lupta” se simte bine de tot si injuri de toti sfintii, mamele si planetele sistemului solar cand se intampla si nu esti echipat corespunzator si asta pentru ca o bilutza de 0,2 grame vine spre tine cam cu 100 m/s. Asadar …

    Imi vine greu sa cred ca poate fi foarte scump pentru armata sa patroneze cluburi de airsoft cu acte in regula, sau ca fabricile de armament de la noi nu ar fi capabile sa investeasca intr-o linie de productie pentru asa ceva. Entuziasti care sa inchirieze si apoi sa cumpere astfel de replici se vor gasi mai ales daca vor avea preturi sub cele de pe piata actuala, mai ales ca replicile actuale de pe piata vin cu desavarsire doar din importuri.

    Domnule George GMT, eu cred ca este de studiat o astfel de idee si de expus. Ati fi surprins ce se gaseste in domeniul airsoft chiar si in Romanica noastra.
    Ironic, dar pe langa investitia minima rapid recuperabila, prestigiul castigat este imens si peste toate, castigul care nu se vede niciodata imediat, este acela de a avea posibilitatea antrenarii minimale a unui esalon 3 macar in tactici si strategii de tip gherila si de razboi asimetric, care dupa cum vedem are destul succes.

  4. Total de acord cu airsoft-ul, insa ar trebui acompaniat si de o sedinta de trageri reale, macar o data pe an… E totusi o mica diferenta 🙂

    Airsoft-ul e o optiune low cost destul de interesanta…. care si mie imi place 🙂

    • Dorian Tinculas

      Corect si perfect de acord. Chiar si in cazul folosirii replicilor de airsoft cu blowback aceasta se comporta destul de diferit fata de armele reale pe care le imita. Un numar de trageri cu munitie reala pe an (as zice minim 2 trageri pe an obligatoriu desi acum orice firma de paza cu oameni inarmati are obligatia sa organizeze doar o tragere pe an) ar fi perfect.
      In primul rand ca ar conduce la primenirea periodica a munitiei inainte de expirarea termenului de valabilitate

      (pentru necunoscatori doar – adica pentru ziaristii care au lansat termenul de „soldati de week-end” : si munitia are termen de garantie chiar daca sta in depozite cu conditii speciale de pastrare)

      si la posibilitatea verificarii periodice a armamentului de infanterie macar. Ar fi de asemeni motiv de realizarea unor opertiuni de intretinere periodica. Dat fiind ca sunt multi care pana la urma ar veni sa traga este posibil ca arma de stoc sa fie in grija concreta doar a unui singur om, a aceluia care trage cu ea.

      Ok … sunt multe de adaugat. Acum am senzatia ca se poate genera un adevarat brainstorming numai pe tema asta.
      In legatura cu airsoftul, tocmai pentru ca este atractiv pentru populatie si low cost pentru armata (si chiar si pentru fortele de politie si jandarmerie) este o varianta interesanta. Tragerile obligatorii asigura antrenamentul legat de manevrarea in situatii reale de tragere in timp ce airsoftul permite antrenamentul de tip tactic si strategic, pana la urma mult mai interesant.
      Promovarea sporturilor de tip tir cu … (pusca, pistolul, arcul etc) inseamna o dezvoltare la nivel de esalon 3 a antrenamentelor. Promovarea sporturilor de tip judo si alte arte martiale inseamna o dezvoltare la nivel de esalon 3 a antrenamentelor.

      Inainte de ’89 existau foarte multe cluburi de aeromodelism, automodelism, rachetomodelism etc si care aveau competitii pana la nivel international la care participau. Intreaga ramura a dronelor UAV de azi se foloseste de tehnologii care nu s-ar fi dezvoltat altfel. Nu cred ca aceste sporturi vor naste „teroristi” decat pentru cei care isi propun sa ne ocupe. De fapt am observat ca in functie de cine invinge avem de a face cu teroristi sau cu partizani cand de fapt este acelasi lucru.

      Incepem sa ne dam seama cat de mare este interactiunea dintre diferitele elemente sociale si economice. Nu poti sa iti eliberezi tara decat daca a avut cine sa te invete de mic la chimie organica cum un amestec de azotat de amoniu si motorina/pacurina este in egala masura si combustibil si munitie termobarica pentru o racheta artizanala.

      Ma opresc aici pentru ca cine stie intelege ce vreau sa zic …

      • Am deja un Glock 32 si ma gandesc ce fel de arma sa-mi cumpar. Idea cu airsoftul este una buna. Ba bate gandul la un M4.

      • ce sa zic in romania stagiul militar nu mai este obligatoriu si pentru ce ai propus tu este nevoie de bani pentru a plati acei oameni va fi un al doilea job pentru ei .
        referitor la partea cu judo si arte martiale aici pregatirea incepe de la varstra frageda sa zicem la 5 ani si daca omul se tine de treaba ajunge bun in adevaratul sens al cuvantului in jurul varstrei de 50 de ani .

  5. Cf Suvorov esalonul 3 stalinist era format din trupele NKVD
    Apoi mai este o cestie cu revzervistii .. si ei sunt de ctg 1 a sau a 4a .. adica cei care au fost lasti la vatra de 1-3 ani care in gnl au inca in minte intrictia primita… Aia cu peste 20 de ani .. umplutira se cheama (sa nu mai zic ca fizic ..)
    Si cu concentrarile .. nu se concentrau chiar toti .. ci pe „specialitati” Si sa va spun un „secret” : in RSR mecanicii conductori de tancuri erau cam toti buldozeristi, excavatoristi , draglinisti. Adica erau deja deprinsi cu conducerea unui senilat!!! Nu isi pierdeau timpu si banii ca sa invete p un „neispravit” – pe asta il scoleau ca comandant de tanc sau ochitor…(si ca amanunt – nu faceau munci agricole!!! Ca trebuia sa ai cati mai multi mereu in cazarma! Si nicii nu invaoia in oras juma dintre conductori!! Numa 1 din 3 ). Insa in nici uncaz nu ei un duldozerits si-l pui pe tancfara sa ii faci ceva scoala de tanchist.

    Si as mai zice ca in 1941 esalonu 2 nu prea avea ce sa mai faca… „Dotarile” grele ereau pe linai de front .. deja capturate de nemti! Si oricum aviatoa sovietcioca fusese distrsa din primele ore.. SEi nu stiu de unde ati aflat ca in Afganisetan (prin anii 80) ar fi fost si rezervisti. Nu am auzit asa ceva (si aveam unele „conexiuni” in URSS… nu va speriati .. cunoscuti, vizite, aspiratoare, caciululi de blana, )

    A da.. unitati fantoma compuse numa din stat major si depozite. Normal. Se umnplu rapid cu revervisti… Insa in mod normal primesc un numar de militariactivi (inclus soldati)

    Insa nu stiu de unde doriti dumniile voastre rezervisti …. Rezervist inseaman unu care a fots instruit. De cand nu a mai fots instruit nici un contingent? Mai rau aud ca nici capacitatea de a forma noi soldati nu o prea mai avem (adica cazarmi si teren de instructie. Ca orice s-ar zice recrutu trebe incazarmat ptr „perioada”). La o adica o incurcatim radical …

    Poa d;aia rusii fac VPK-3924 Medved.. care este cam ptr conflicte „asimetrice” adica ptr gherile

    • In Afganistan au actionat militari profesionisti dar mai ales militari in termen, majoritatea de alta etnie decat cea ruseasca.Majoritatea au fost originari din tarile asiatice(inclusiv ceceni care au luptat apoi cu rusii, in anul 1994), Ucraina si RSS Moldoveneasca.

      • Oricuym in nici un caz rezervisti. Miltarau intermne este mililtar activ . Am cunsocut si eu pe unu din Basarabia care a avut „placerea” sa vizteze Afganistau ca soldat

  6. sa ai un sistem functional de rezervisti presupune ca ca in doctrina ta militara sa prevezi ca in cadrul unui conflict armat ai avea nevoie de asa ceva, adica sa-i mobilizezi pe acestia. la subfinantarea actuala si de perspectiva a armatei, ma indoiesc sincer ca cineva se mai gandeste sa serios la asta. pentru cei curiosi, le recomand http://www.presidency.ro/static/ordine/SNAp/SNAp.pdf, unde se spune cu subiect si predicat ca „pentru urmatorii ani, romania nu percepe o amenintare militara directa” (cap.7.2)
    documentul este dintr-o sedinta CSAT, unde aproape de un deceniu egzista acelasi sef. poate astfel pricepem mai usor maretele transformari prin care a trecut armia romana.
    pentru cei care aveti rabdare si chef sa cititi, este interesanta si „Lege privind pregatirea populatiei pentru aparare, nr. 446/2006. cat si Legea nr. 477/2003 privind pregătirea economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare.
    cu astea defilam, restul sunt povesti. la zece ani sau aproape de la adoptare, veti vedea ca cele doua legi sunt mai mult decat. depasite.
    grozava ideia cu airsoft, numai ca te poti trezi ca te pregatesti degeaba, se poate sa nu fi luat in evidenta pentru rezerva de mobilizare. a propos, in afara de cei vreo trei-patru care spun ca au fost cadre sau au facut armata, oare cati ar fi pretabili sa fie mobilizati? cati au fost chemati la vreo forma de pregatire a celor in rezerva? m-as mira sa fie vreunul.
    pe de alta parte, viitorilor comandanti ai celor din rezerva, respectiv ofiterii mai tineri disponibilizati, ne avand vechime completa, le-au mai umblat la pensii in jos. s-ar putea sa fie surprize neplacute cu astia. degeaba le-a dat oprea bani in plus celor care l-au prins si pe georghiu-dej, ca pe astia ii duci sa comande trupele de rezervisti doar cu targa.
    mai spuneti si voi ceva………..
    o zi buna

    • Dorian Tinculas

      Ideea cu airsoft-ul este de a face atractiva venirea la antrenamente in special pentru tineri. Sunt de acord ca trebuie sa existe rezerve depozitate care sa fie deschise in caz de necesitate. Am sa iti spun ceva : Pana la urma nu conteaza daca exista oficial sau nu rezerve depozitate sau daca exista oficial depozite. Nici nu afirm ca ar exista neoficial nici nu neg existenta lor, dar important este cum inteleg oamenii ca trebuie sa reactioneze in caz de agresiune asupra Romaniei.
      Se povesteste ca in timp ce rusii intrau in Cehoslovacia prin Moldova unul a scos tancul de sub sura de paie, tancul pe care il dosise ca sa faca tractor pentru batoza din el.
      Problema este acum in prezent cati dintre romani ar deveni colaborationisti cu inamicul si nu doar simpli simpatizanti ? Cati n-ar ezita sa isi toarne vecinul fie si doar pentru ca a spus ceva de rau sau a injurat trupele de ocupatie ? Cati ar turna fara remuscari familia vecinului care a luat o arma in mana si a plecat sa fie partizan impotriva trupelor de ocupatie ?

      Cine este vinovat de aceasta atitudine gen „Capul plecat sabia nu-l taie / Dar lantul robiei greu il inconvoaie” ? Cine cheltuie din bugetul de stat nejustificat de mult pentru cheltuieli inutile si are un buget alocat de la Ministerul … de 540 de milioane de coco pe an ? Cine aproba astfel de cheltuieli inutile ? Cine se opune realizarii unei baze de date computerizate care sa fie usor de accesat de cat mai putini bugetari atat pentru politie, sanatate, invatamant (care incepe sa lipseasca cu desavarsire, asa ca nu mai zic cat de sublim este), asigurari sociale etc. ?

      Nu gandesti o dezvoltare reala in ansamblu nu ai nimic, nici macar armata. Pana la urma adevarul este ca fara economie direct productiva ce mai ai de aparat ? Agresiunea asupra Romaniei vine in primul rand din interior. Infractorii cu guler alb trebuie in primul rand sa dispara, de la cei din varful gramezii aparatului administrativ pana la cel mai marunt functionar bugetar. Pentru toti capetele de acuzare trebuie sa fie genocid si sabotarea economiei nationale.

      Este corect ?

      • @Dorian
        Nicio tara sub ocupatie nu a reusit sa rezolve/elimine problema colaborationistilor. Singura solutie este sa-i lichidezi in asa fel incat altii sa se gandeasca de 10 ori inainte de a colabora cu ocupantul. Nu vreau sa intru in detalii dar intelege toata lumea ce spun.

        • Dorian Tinculas

          Atunci mi-ar place sa ii reducem inainte sa se intample, astfel incat atunci cand se va pune problema de rezolvare sa fie cat mai putini si exemplele date sa fie cu adevarat exemplare.

          Acest aspect se numeste educatie laica, morala, responsabila etc. daca putem gasi solutii de a ne apara chiar si in lipsa unor guvernanti reali nu cumva putem sa impunem in timp si niste guvernanti reali sa ne conduca ? Pana la urma de aici pleaca totul. Cei mai mari infractori cu gulere albe in orice tara se suie in structurile de guvernare intai. Cu cat e mai corupt un guvern cu atat e mai usor de ocupat acea tara si cei mai mari colaborationisti devin tocmai acei guvernanti.
          Ni s-a intamplat de multe ori si se pare ca nu invatam din lectiile de istorie asa ca suntem condamnati sa le repetam. Li s-a intamplat si altora, iar unii au invatat si altii nu si vor repeta lectiile istoriei ca si noi romanii.

          • Nu ai cum sa-i dibui dinainte. Pe vreme de pace se pot bate cu caramida in piept ca vor muri cu dusmanul de gat, apoi ii vezi cum toarna. Poti sa ai cele mai nenorocite surprize, sa fie prieteni de care nu te-ai fi indoit niciodata sau mebri ai familiei.
            Daca ar fi sa iei tara cu tara nu gasim nicaieri o rezistenta in bloc a populatiei. Poate danezii dar ei sunt un caz special: intr-o zi s-au trezit ocupati si, in alta zi, s-au trezit eliberati. N-au colaborat dar nici nu au organizat rezistenta. S-ar putea ca nici acum sa nu stie ca au fost ocupati de nemti, intre 40 si 45.

  7. dragul meu dorian, nu lua totul pe nemestecate
    chiar crezi ca intr-o tara comunista ca cehoslovacia, ascundeai un TANC fara sa te toarne nimeni?
    uite, noi suntem dispusi sa ascundem maine armamant pentru rezistanta, partizani, rezervisti, ce o mai fi. de unde il luam? nu vorbesc de trei flinte, pentru care luam 7 ani pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor. afirma ca pentru o chestie oficiala trebuie lege si acoperire oficiala, chiar daca legea nu este publicata. la o adica, cui le dam, intrebam prin targ cine vrea sa-si apere tara si vrea arme? fi rezonabil. deci, TREBUIE LEGE!
    aici vorbim de ceva ce poate fi oficial, nu de scenarii de jocurii. totul trebuie facut de oficialitati si cu sprijinul acestora, rezervistii nu sunt simpli patrioti ori copii pasionati de jocuri. nu se iau de pe drum, ii convoaca tot armata. ce te faci insa daca nu-i ai decat pe hartie?

    • Tancu ala din sura (sau de sub sura) nu a fost ascuns in Cehia ci pe langa Putna… Si era ascuns de prin 1944 …
      Povestea am auzit-o de la unu Nichi …acum vreo 30 de ani. Eu am pomenit-o pe internte insa Dorian cred ca o stie din alta parte .. poa tot de la Nichi.
      SI mai trebe zis ca in Romania .. nu se estie cate arme sunt. Ca ma mai auzit oe unu care povestea ca prin copilarie a gasit un tun de camp de prin primul razboi mondila. Tunul era intr=-o atensansa a unei case parasite (casa mare .. cu etaj . La demisol un cestie cu usa dubla sa intre si caruta.) Si a mai gasit si cateva obuze..
      In 77 umbla zvonu ca prin daramaturuile blocurilor s-au gasit si cateva arme miitare.. plsu pistoale …
      In destule zone deluroase si submontane oamenii gospodari au tinut mult timp o pusca miltara numa buna ptr braconat. uncunoscut de-la meua poveestea ca prin 95-97 o ruda de a sa a mostenit o casa mai sub munte, prin jud Arges. A facut o inspectie teminica asta fusese si miltar) si a avut surpriza sa gaseasca 2 pusti militare bine pasetrate (gresat, inveliete, bine puse ) – un ZB si un Manlicher din primul razboi. Ptr Manlicher nu mai era munitie da ptr Zb mai erau 4 gloante. Culmea ca ala de la care mostenise facuse puscarie ptr braconaj .. da fusese prins cu laturi nu cu pusca…
      Deci se putea si „atunci”

      Aed a fara sea te toarne. Daca uiti tii gura si te fersti de copiii tai (copii scapa prea multe!) … poti sa tii in beci si op bomba atomica!!!

      • domnul ghita, dumneavoastra esti balbait doar cand scrieti sau si cand vorbesti? nu am priceput jumatate din mesaj. sa pricep ca la o adica este plina patria de zb si manlicher, sa nu zic tunuri de camp? sa inteleg ca daca erau gasite intamplator prin ziduri erau accesibile oricand? atunci nu mai erau gasite intamplator… iar la urma de tot, tradu-mi te rog: „Aed a fara sea te toarne. Daca uiti tii gura si te fersti de copiii tai (copii scapa prea multe!) … poti sa tii in beci si op bomba atomica!!!” eu inteleg ca copiii dumneavoastra au in beci opt bombe atomice? wuauuuuu!

      • ghita astea-s doar zvonuri si povesti :
        1 tancul nu-i briceag sa-l bagi in buzunar si sa pleci cu el acasa , chiar daca te pricepi sa-l conduci si sa spunem ca ai in rezervor destul motorina sa ajungi cu el din unitate pana acasa ( la cat consuma alimentarea pe drum daca nu esti vreun bogatas e exclusa ) nu exista sa nu fi oprit de vre-un politist pe drum sa te ia la intrebari in legatura cu tancul
        2 zb -urile si manlicher-urile idem ak -urile realistic vorbind mai degraba au fost arme facute artizanal in casa decat zb -uri , manlicher-uri sau ak -uri sau si mai probabil au fost simple povesti spuse la un shnaps ( detinerea de arme de orice fel fara permis e pedepsita de codul penal si pe timpul comunismului nu ca om de rand nu avea-i acces la permis de port arma chiar si pentru a primi permis pentru arma de vanatoare trebuia sa fii cineva ) .

  8. Stagiul militar obligatoriu a fost eliminat prin 2006 parca. Deci teoretic armata va avea la dispozitie si in urmatorii ani mari contingente de oameni care au facut stagiul militar, nu e o problema serioasa deocamdata.

    In privinta URSS-ului, diviziile care au luptat in timpul verii si mobilizarea impresionanta i-au salvat pe rusi.

  9. „North Korea is one of the world’s most militarized countries, with a total of 9,495,000 active, reserve, and paramilitary personnel. Its active duty army of 1.21 million is the 4th largest in the world, after China, the U.S., and India” la o populatie de 24 mil locuitori. :)))
    Ce rezolva in caz de razboi modern cu o tehnica complect depasita? Acesti amarati sunt carne de tun sau viitoari eroi….As prefera o armata mica dar f bine echipata si ultima tehnica militara.

  10. cred ca sunteti pe un drum gresit. se mai poarta azi razboaiele? acum vine FMI-ul chevronul, OMVul, isi alege policitienii care le dau legi, concesiuni etc. De cine sa ne aparam cu armata cand ei iau tot ce vor? programatori, doctori , resurse, pofta de a trai cu crizele provocate de ei. razboaiele le fac tarile mari contra celor mici, care nu se pot apara nicicum, poate cu razboi de gherila, dar si ala e intretinut tot de firmele, bancile, serviciile secrete ale dusmanului, ca sa aiba cu cine consuma munitia.

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *