Tomberonezii – Fiscalitatea fanariotă, o lecţie de istorie pentru Guvernul Ponta

images

Tomberonezo-fanariotul, sau viceversa?!

Ponta nu înţelege că românii sunt antrenaţi din cele mai vechi timpuri să evite impozitele. Mă amuză teribil capcana în care e prins Ponta – are nevoie de bani şi tot încearcă să inventeze nişte impozite noi, care inevitabil vor scoate din sărite populaţia – dar în acelaşi timp vrea să rămână uscat şi curat la bumbureaţă, să nu-l înjure lumea. Nu mai fac inventarul tuturor tentativelor, de la mărirea cotei unice la noua taxă pe carburanţi, oricum românii au memoria scurtă şi deja au uitat promisiunile lui Ponta din campania electorală.

Românii nu sunt neapărat împotriva impozitelor. Altele sunt cauzele fugii de taxare. Prima este faptul că s-a depăşit limita de suportabilitate. Este imposibil să fii contribuabil corect atunci când taxele te ucid. Ce faci? Mori de foame de dragul taxelor lui Ponta sau rişti puşcăria şi intri la evaziune? Al doilea motiv al fugii de impozite este neîncrederea în guvernanţi: de ce să le dau bani unora care şi-i bagă în buzunare?!? După mai bine de 20 de ani de guvernări democratice, toată lumea e lămurită: principalul scop al politicienilor este să scurgă banii din buget spre propriile buzunare, lăsând mai multe sau mai puţine firimituri pentru fraieri. Povestea cu „legalizarea fondului clasei” este o şmecherie prin care se doreşte exercitarea unui control de stat asupra unor bani care cât de cât îşi fac treaba. De parcă românii sunt tâmpiţi să-i mai dea nişte bani pe mână lui Pricopie!

Apoi vine dezechilibrul colosal în care se găseşte societatea românească. Avem aşa: 5,3 milioane pensionari şi 4,3 milioane angajaţi (dintre care 1,2 milioane bugetari). Deci 3,1 milioane angajaţi în economia reală plătesc salariile şi pensiile pentru 6,5 milioane bugetari şi pensionari. Pur şi simplu nu merge. Dar mai este o problemă: conform recensământului din 2011, populaţia stabilă peste 20 de ani din România este de 15,8 milioane oameni. Toate datele comunicate public indică 5,3 milioane pensionari şi 4,3 milioane angajaţi, total 9,6 milioane. Concluzia: 6,2 milioane de români merg pe sub radarul fiscal! La aceştia mai adăugaţi-i şi pe cei 1,5 milioane de români plecaţi din ţară, constataţi lipsă la recensământul din 2011. Cifrele astea trebuie comparate cu cifra de 18,3 milioane români înregistraţi cu drept de vot (adică peste 18 ani).

La toate acestea mai adăugaţi faptul că statul român nu ştie câţi cetăţeni are, după cum s-a văzut la ultimul recensământ. Cât despre susţinerea actualului guvern, treaba stă aşa: toţi invocă cifra de 7,4 milioane de români care au votat împotriva lui Băsescu la referendumul din 2012. Însă aceştia nu au votat pentru mărirea taxelor şi impozitelor, au votat împotriva unei persoane, după o îndelungată campanie de demonizare a respectivului. Adevărata susţinere pentru guvernul USL s-a văzut la alegerile legislative din 2012. Iar aici se schimbă treaba: au participat 41,76% din românii cu drept de vot – adică circa 7,6 milioane, din care aproximativ 60% au votat USL – adică 4,6 milioane. Aceasta este cifra românilor care i-au susţinut în decembrie 2012 pe actualii guvernanţi: 4,6 milioane din 18,3 milioane, cam 25%. Ponta şi guvernarea USL merg pe un strat de gheaţă extrem de subţire.

Dar să trecem la lecţia de istorie.

Istoria fiscalităţii fanariote pentru uzul guvernanţilor actuali, de la J.C. Engel citire

Constantin Mavrocordat, 1739

Una din principalele schimbări în domeniul fiscal a fost numărarea tuturor locuitorilor. Astfel a îndepărtat dintr-o dată toate vechile taxe strânse în momente diferite şi sub diferite motive, stabilind o singură taxă de 10 lei pe familie, care putea fi plătită în patru rate; de aceea a primit numele de sfert. Primul sfert al anului 1739 a fost de 367.500 de lei, iar toate sferturile au ajuns la 1.470.000 de lei, ceea ce înseamnă că pe atunci locuiau în ţară 147.000 de familii care plăteau bir.

Mihail Racoviţă, 1741

Mihail Racoviţă s-a purtat ca un adevărat arendaş al principatului, adică a stors din ţară tot ce se putea stoarce. Mai întâi i-a pus din nou pe preoţi să plătească bir, o măsură care nu l-a făcut foarte iubit. Mănăstirile trebuiau să plătească tributul în două tranşe, iar popii în patru, pe lângă asta trebuiau să plătească şi alte taxe. Apoi a adăugat spre marea împovărare a ţăranilor pe lângă cele patru sferturi un al cincilea. În afara de aceasta a reintrodus darea pe vite, numită văcărit. Ca urmare a acestor noi dări care îi culcau la pământ, ţăranii au început să fugă peste Dunăre, pe pământul turcesc.

Constantin Mavrocordat, 1745

A încercat să rămână credincios principiilor reformei sale anterioare; a pus la sfârşitul anului 1745 să se facă o nouă conscripţie şi a aflat cu mare uimire că mai rămăseseră doar 70.000 de familii care să plătească impozite. Pe de o parte numărul familiilor care plăteau dări se micşorase foarte mult, pe de alta principele trebuia să plătească datoriile vechi şi pe cele noi, mai trebuia în fiecare an să trimită mari sume de bani la Constantinopol pentru confirmarea domniei – astfel a apărut nevoia pentru mărirea dărilor: a fost adunat şi un al şaselea sfert. Mănăstirile şi popii au fost puşi să plătească patru sferturi.

Grigore Ghica, 1748

Cu ajutorul intrigilor şi al banilor acesta şi-a răsturnat înaintaşul, însă ţara nu a avut decât de suferit în urma acestor dese schimbări. După domnul Sulzer acesta a introdus pe lângă cele şase sferturi şi bairamul, sau darul de Paşti, apoi o altă dare cu numele de lipsa (adică completarea sferturilor acelora care nu puteau plăti). Breviario chronologico arată că nu doar a fost continuată strângerea dării văcăritului, ci a şi fost mărit cu o para.

Constantin Racoviţă (fiul lui Mihail Racoviţă) 1753-1756

Acesta a fost mutat de pe tronul Moldovei pe cel al Valahiei. Boierii valahi au sperat că sub el vor trăi vremuri mai bune, însă speranţele lor au fost deşarte. Noul principe şi-a adus cu el un favorit grec, care sub titlul de postelnic a administrat de fapt finanţele. Această administrare a constat de fapt în strângerea sferturilor de mai multe ori, cu cât acestea erau mai împovărătoare, pentru a putea fi plătite datoriile făcute de Constantin Racoviţă înaintea numirii ca principe.

Constantin Mavrocordat, 1756-1758

A reuşit să fie pus domn nu doar plătind o mulţime de bani, ci şi promiţând achitarea datoriilor. De aceea a trebuit să mărească numărul sferturilor la 12, în anul 1757 s-au plătit atâtea sferturi câte luni sunt în an, după ce la început trebuiau plătite de patru ori pe an, pe lângă acestea s-a mai plătit şi ajutoriţa, o completare a impozitului. Nemulţumirea faţă de sistemul sferturilor era foarte de mare, deşi la început acesta a fost bine gândit, însă intrigile şi mituirile l-au stricat cu totul şi l-au făcut să fie ruinător; la conscripţia din 1757 au fost găsite doar 85.000 de familii. Constantin Mavrocordat a vrut în 1758 să uşureze această situaţie. A desfiinţat impozitele lunare, ca şi denumirea de sfert şi a introdus un sistem de plată de patru ori pe an; deasupra fiecărui ispravnic a pus câte un boier ca să controleze strângerea impozitului, de asemenea fiecare ispravnic a primit instrucţiuni despre când şi cât să ridice pentru visterie de la populaţie pe baza listelor.

Scarlat Ghica, 1758 – 1761

Acesta a vrut să fie mutat din Moldova în Valahia, un salt care l-a costat 2.000 de pungi de galbeni. Cu astfel de datorii nu s-a simţit legat de suferinţele ţăranilor valahi. Nu a fost mulţumit de cele stabilite de predecesorii săi deoarece un sfert din bir îi aducea doar 200.000 de lei, iar 800.000 în total i se păreau prea puţini. Astfel a transformat din nou cele patru plăţi dintr-un an în plăţi lunare, a dublat ajutoriţa şi ploconul, iar cu toate veniturile adunate dijmăritul, vinăritul, oieritul, birul pe sare şi vămile a strâns 2.546.828 de lei din ţară.

Alexandru Şuţu 1802 (Moldova), nota consulului rus:

În actele păstrate de la înaintaşii subsemnatului se găseşte că înainte de tratatul de la Kainardji în fiecare an se strângeau 8 sferturi, adică în fiecare lună se strângea impozitul care era de fiecare dată de aproape 60.000 de piaştri; ca şi o ajutoriţă de iarnă care consta în 4 sferturi, după care principele Constantin Moruzi a introdus ajutoriţa de vară; astfel din vreme în vreme aceste impozite au crescut până la 42 de sferturi.

Concluzii

Trebuie să ştii câţi contribuabili ai. Trebuie să le pui nişte taxe şi impozite pe care să le poată suporta. Dacă nu faci asta, contribuabilii vor dispărea şi vei încasa de fapt mai puţini bani, deşi creşti cuantumul taxelor şi impozitelor.

 

 George Damian

 

45 de comentarii:

  1. Pe contul de Facebook al lui Moise Guran a aparut cu catevazile in urma o intrebare…

    ROMÂNIA ÎN DIRECT: CE VĂ STRESEAZĂ CEL MAI MULT?

    Raspuns:
    Ma streseaza faptul ca nu avem in Constitutie o prevedere prin care taxele nationale si locale sa fie stabilite numai de cetateni prin Referendum (national si local)! Noi cetatenii (angajatorii) suntem niste tampiti. De ce permitem angajatilor (statului) si angajatilor-angajatilor (sindicatele celor de la stat) sa ne dicteze taxele lor?

    Serios acum, de ce le permitem?

    • Ti-ai pierdut de mult timp acest drept. Taxele sunt un efect al ineficientei societatii. Coruptie furt ne facem ca muncim, salarii compensatorii lipsa oricarei strategii de dezvoltare si inlocuirea ei cu masuri haotice care uneori favorizeaza grupuri restranse negocieri in defavoarea noastra cu parteneri externi, tradare la nivel inalt toate astea vin cu un pret. Iar acest pret e platit de marea masa prin taxe si impozite.

  2. Atat timp cat „creierele” (elitele) natiei asteia stau deoparte si se limiteaza doar la a incuraja boboru` sa iasa-n strada, dar fara a se organiza intr-o miscare civica, vom avea aceleasi jigodii morale si nulitati profesionale in Guvern, Parlament si Presedintie……
    In 1996 a exista un proiect foarte bun insa, din pacate, personajele respectivului proiect s-au dovedit a fi, intr-un final, de o calitate tare indoielnica. Ceva de genul acelui proiect dar cu oameni de calitate (morala & profesionala) am avea nevoie si acum……Altfel…….

  3. http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/mircea-dusa-de-1-decembrie-organizam-cea-mai-mare-parada-militara-de-dupa-revolutie-317345.html

    cea mai mare parada de dupa revolutie…adica o intrec pe alea din 1996 si 1997? ar avea nevoie de 10000 de oameni, adica 25% din fortele terestre…ma rog…ce o sa vedem? piranhia, tr-85m1, ghepard,mli,vatmaca…aceleas lucruri…poate si cateva panhard…ce o sa fie interesant o sa fie defilarea fortelor aeriene.. 🙂 saracii mai au vreo 20 de mig-uri si alea vai de mama lor si vor sa le duca pe cerul bucurestiului…poate se intampla vreo tragedie…Doamne fereste

    • Probabil ca se asteapta sa ne ocupe rusii si sa defileze ei :-)))))
      Vorbind serios, poate muta parada militara la ziua independentei.
      Este drept ca s-a produs o inflatie de zile libere date complet aiurea dar ziua independentei ar merita sa fie zi libera, cu rang de sarbatoare nationala, si vremea ar fi mult mai potrivita pentru o parada militara la care sa asiste mult public (nu ceata, nu viscol, nu ger ….. poate o ploaie :-))

      • In alta ordine de idei, sa organizezi o mare parada militara si sa te chinui sa-i inghesui pe sub Arcul de Triumf mi se pare o tampenie.
        Defilarea pe sub arc ar trebui sa se faca doar dupa evenimente militare importante (de ex. unirea cu Basarabia) in rest nu au ce cauta acolo pentru ca demonetizeaza semnificatia gestului.
        Probabil ca ar trebui sa se intoarca la defilarea de pe Aviatorilor sau din Piata Constitutiei.

        • @Eroul Bula

          E cu f%tere de moral, „lasa capu’ jos si termina cu mandria aia”.

          E o porcarie sa faci parada la arcu’ de „triumf”….e mic locu’ si arata ca dracu, despartiti si pe 2 ulite cat un hol de o casa batraneasca….

          Daca tot vor sa faca ceva mare sa o faca unde se facea in anii 90…..

        • Subscriu…De fapt Piața Aviatorilor se preta cel mai bine la parade militare. Pur și simplu Arcul nostru de Triumf e prea mic pentru așa ceva…trec efectivele și tehnica cu țârâita pe acolo.

      • george sterge mesajul, nu stiu ce e cu poza asta

    • @ vioniribu

      Chestiile astea dau bine de tot pentru cei care habar nu au de starea armatei romane 😉 Un Hummer la mall, cativa baieti din FOS, o parada de 1 Decembrie, toatea astea sunt un show bine regizat iar scenaristii cunosc ff bine nivelul de informare al majoritatii populatiei 🙁
      Noua ni se pare ridicol dar pentru bobor este tare kool sa vada arme exotice care sa-i incante retina.
      Este un act de grandomanie tembela dar o buna miscare de manipulare 🙁

      • Toată lumea organizează parade militare. Grandomanie, tembelă sau nu, e bine să se facă.

        • @ floryyn

          Noi nu suntem in situatia Frantei, Rusiei sau a oricarei tari cu o dotare armata decenta; si nici nu suntem in situatia Coreei de Nord.
          Noi suntem rupti in fund in ceea ce priveste dotarea militara iar tembelenia asta cu Marea Parada este de fapt o Mare Sharada 😉 Una prin care boborului i se inoculeaza ideea ca „avem cu ce”. Nu stiu cum ti se pare tie dar eu o percep ca pe o mare manipulare, un soi de perversiune de PR.

    • Cand muie paine, bagi circu’ 🙂 Sa vezi armamente de armamente…cele 5 TRuri care mai pornesc, cele 10 MiGuri care mai zboara, poate aduc si prototipurile de ATROM si carcasa de TBT pe o remorca 🙂 Catzelu cu MRAPul.

      Acu’, ce i-o fi deranjat de se strofoca sa arate lumii ce armata dotata avem? Ca nu se apuca astia asa degeaba de o parada din asta. O fi moralul scazut prin armata din cauza dotarii? Da bine cu noile taxe? Ai sperie pe rusii din TransNistria sau pe ungurii din Harcov? Ai deranjeaza criticile pe bloguri?

      In alta ordone de idei, creste bugetul Apararii la 15%. Nu m-ati crezut, nu 🙂 ? Creste, da’ mai impartiti 15% la 10.

      http://www.ziuaveche.ro/actualitate-interna/politica-interna/du%c8%99a-despre-bugetul-mapn-pe-2014- 196716.html

      Interesanta asta: pai nu spuneau iei ca are destule havioani sa ne apere de ciordeala spatiului haerian?!

      „Ministrul Apărării a subliniat și faptul că, în cadrul discuției purtate în urmă cu aproximativ două săptămâni cu oficialii americani, a solicitat sprijinul SUA pe segmentul de poliție aeriană până când avioanele de tip F-16 pe care urmează să le achiziționăm de la portughezi vor deveni operaționale. Acest sprijin ar putea să se materializeze prin dislocarea unei escadrile americane de avioane F-16 pe aeroportul de la Turda.”

      Ce e taica, va e frica de rusi 🙂 acolo la MApN ?

    • IN 97 mai aveam S-125 Neva, scoasa cam precipitat din dotare.

    • Interesant ca parada este deschisa de un RN-94 care insa n-avea integrat armamentul pe el. Din cate stiu, RN-94 n-a ajuns in dotarea MAPN…, atunci cum de au indraznit sa-l introduca in defilare ?!

      Cam penibil…
      P.S.
      Sper sa nu faca la fel cu SAUR2 anul asta… adica eu vreau sa-l vad la defilare, dar sa fie macar 2-3 ale MAPN 🙂

  4. L-ati vazut aseara pe Dusa la Realitatea ? Un adevarat exemplu despre cum sa vorbesti 50 de min si sa nu spui nimic.Imi pare rau dar Rares Bogdan nu a fost deloc incisiv in intrebarile sale.La un moment dat l-a intrebat pe primul idiot de la apare cam cum stam cu tehnica.Raspunsuri:

    „Armata e mandria noastra,armata e simbolul puterii unei tari(sic!!),americanii tin foarte mult la noi,suntem foarte importanti in NATO.”
    „La capitolul tehnica,infanteria a fost neglijata dar…(nu va facet griji!!) sunt cateva programe in derulare cum ar fi Piranha” ,vine nu stiu ce transa,si…cam atat.
    La aviatie daca il ascultai,stam beton:”Terminam programul Spartan,modernizam Hercule,in 2017 o sa avem F16 practic noi,motoare noi,avionica noua.O sa-i rugam pe aliatii nostri americani sa ne ajute cu o escadrila la Turda”(deci o sa faca politiie aeriana americanii pt noi.)
    Mai erau 2 min din emisiune si vine vorba despre fortele navale dar ce-l intreaba Rares Bogdan,ei bine,la acest capitol Rares Bogdan il intreaba despre bricul Mircea.Cu tot respectul pt. venerabilul „Mircea” m-am enervat si am schimbat canalul,pai flota noastra e o gramada de fiare inarmata cu tunuri si tie iti arde sa vb de bricul „Mircea”,nu de rachete,corvete noi ?

  5. Probabil că am să supăr mulţi useri dar mereu am propus liberalizarea totală a statului. Spitale particulare, şcoli particulare, pompieri srl, poliţie srl, justiţie sa, impozite de un leu pe lună, armată, parlament şi guvern pe bază de voluntariat. N-ar fi bine? Îţi ia foc casa, fugi si faci repede un contract cu pompierii srl! Te atacă bruneţii, faci un contract cu poliţia srl. La spitale nu-i vreo problemă dacă ţi-ai făcut asigurare la o societate particulară. N-ai făcut, asta este, viaţa-i scurtă! De şcoli nici nu mai avem nevoie, Internetul şi Discovery sunt suficiente. În aceste condiţii, fără bugetari, cred că românaşii vor fi mulţumiţi (afară de foştii bugetari) şi vor trăi ca în sânul lui Avraam …

    • Nu merge chiar totul privat pur si simplu datorita faptului ca anumite activitati nu sunt rentabile si nici nu trebuie fortate sa devina. De acord cu sistemul de sanatate. Invatamantul, ma refer la cel de masa, ar trebui gandit sub forma de vouchere, insa nu poti privatiza invatamantul primar si numai datorita faptului ca nu toti copiii si-ar permite sa meraga la scoala, il poti eficientiza si aseza intr-un mediu concurential: fiecare parinte sa-si aleaga scoala si ce sa hotareasca impreuna ce fac cu bugetul acesteia, ce salarii sa ofere, etc.
      Politia si Justitia nu au cum sa fie private! Gandeste=te ca orice activitate privata are ca scop obtinerea de profit, si nu cred ca ti-ai dori ca aplicarea legii sa fie pe baza de profit.
      Voluntariatul nu poate tine loc unei activitati care necesita foarte mult timp. De acord cu parlamentul, insa o armata compusa doar din voluntari ar fi o gluma dpdv al eficientei si mai vine intrebarea: cine plateste tehnica de lupta si intretinerea ei?! Guvernul la randul lui are nevoie de o birocratie minima, care la randul ei trebuie sa fie profesionista, pt ca voluntarul traieste din altceva si face voluntariat doar atunci cand are timp si chef.
      Iar fara scoli doar cu internet si Discovery?! 🙂 pai si cine te invata sa citesti, cine te invata sa cauti ceva pe net, cine dracu mai are grija de servere?!
      Hai sa nu cadem dintr-o extrema in alta…
      Sunt anumite servicii care nu pot fi oferite decat in cadrul unei comunitati unite care accepta ca trebuie sa plateasca. Invatamantul si sanatatea gratuite sau aproape gratuite, prin taxe si impozite, nu sunt inventii socialiste si dimpotriva pur capitaliste: ai nevoie ca de aer de o populatie cat mai sanatoasa si mai bine pregatita, pt ca altfel se duc dracu toate afacerile private.

      • Domnule George, a fost o glumă amară! Statul nu mai are aproape nimic în zona de producţie, afară de nişte acţiuni care nu pot fi vândute. Singurele surse de venit ale statului sunt taxele, impozitele, accizele şi eventuale vânzări de active sau resurse naturale.
        Cum bine spuneţi, sunt activităţi care nu pot fi privatizate şi trebuie alimentate de la bugetul de stat. Mai ieri, medicii şi profesorii au protestat împotriva salariilor de mizerie. Au dreptate, salariile unor categorii de bugetari sunt de mizerie! Dar dacă bugetul este prea mic, ce se poate face? Mulţi zic că economia trebuie „pornită”. Aşa este, dar ca s-o porneşti trebuie bani. De unde? IMM-urile sunt la limita supravieţuirii şi fac un fel de producţie de subzistenţă (atunci când piaţa nu este cotropită cu chinezării). Criza şi Pogea au aruncat sute de mii de IMM-uri în insolvabilitate. Puţin de colectat (cât nu scapă în evaziune) cu taxele şi impozitele actuale. Şi bani trebuie cu urgenţă că altfel rămânem fără medici şi profesori, başca amenda de un miliard de euro pentru „managementul” defectuos” al fondurilor europene. Ne împrumutăm din nou? Din ce o să plătească copiii şi nepoţii noştrii? Singurele soluţii fezabile sunt buna colectare, concomitent cu ajustarea după nevoi a taxelor şi impozitelor. Aşa face orice gospodar în ograda sa, „strânge cureaua” ca să treacă greul. În familia mea, suntem la a treia generaţie de sacrificiu …

        • @ALM
          „Singurele surse de venit ale statului sunt taxele, impozitele, accizele şi eventuale vânzări de active sau resurse naturale.”

          Taxe si impozite, he heee, scufundare lina le dorim…practic nu mai au surse de venit…

          Vanzari de resurse, asta da, mai mere, dam gazele si aurul pe mai nimica, accize mai mici ca-n Africa plus spaga lor. Dar si astea or sa tina doar cativa ani, doar un balon de oxigen. Bani din resursele alea Romania nu prea pupa, asa ca-i doar o mare smecherie, se mai dau niste tunuri inainte de trasul cortinei.

          N-o sa tina jucaria la infinit, ca nu poti sa ai la infinit 1 milion de lucratori la privat taxati si parataxati care sa duca in spate 10 milioane de pensionari si bugetari, in conditiile in care economia s-a cam gatat si au ramas doar mallurile.

          „Mulţi zic că economia trebuie “pornită”. Aşa este, dar ca s-o porneşti trebuie bani.”
          Pai ca sa pornesti trebuie sa ai ce sa pornesti mai intai…
          Ori la noi mi se pare ca tocmai economia a cam disparut.
          Ca de aia nu prea mai sunt bani la buget. Nu prea mai exista economie care sa trimita bani la buget.
          Exista doar consumatori de la buget si sunt din ce in ce mai disperati.

          „Singurele soluţii fezabile sunt buna colectare, concomitent cu ajustarea după nevoi a taxelor şi impozitelor. Aşa face orice gospodar în ograda sa, “strânge cureaua” ca să treacă greul.”

          Lasa-ne nene cu „stransul curelei”!
          Sunt de acord cu „stransul curelei” daca ne referim la poza aia cu promotia din topul articolului 🙂

          Matale zici ca lucri la Stat, asa-i? Numai astora le creste sufletul cand aud de cresteri de taxe si buna colectare 🙂 , le intra banu’, vine salariul…

          Cresterea taxelor n-a prea repornit economii.
          N-a prea salvat nici bugetele alea mirobolante facute din pix de toti idiotii cu doctorate.

          Daca maresti si diversifici taxele nu faci decat sa sugrumi si ce mai misca pe acolo.
          Ma indoiesc ca o sa se umple bugetul de bani.

          Mai putine taxe si mai simple si mai mici daca vrei sa reduci coruptia, sa readuci economia subterana la lumina, sa ajuti initiativa si sa mai miste cineva sa mai produca ceva. Altfel evaziune cat se poate, coruptie si regres si toata lumea cu gura deschisa larg la buget.

          Idiotul ala tot incearca sa mentina cheltuielile marind taxele si colectarea.
          Sunt multi la furat si cu foamea-n gat.
          N-o sa mearga.
          Poate ai sopteste cineva sa reduca taxele si cheltuielile, sa mai trimita la munca o parte din bugetari etc

          Nici FMIul si plata pensiilor din imprumuturi n-a prea ajutat multora.

          „În familia mea, suntem la a treia generaţie de sacrificiu …”
          Eu zic ca n-are rost sa mai numeri generatiile de sacrificiu, esti doar a treia dintr-o lunga lista.
          Si urmatoarele vor fi tot de sacrificiu…

          • Prietene gsg9, „matale” n-a zis că o lucrat la stat în ultimii 20 de ani! „Matale” e pensionar dar, ca să nu moară de plictiseală, şi-a tras o firmuliţă de cercetare-proiectare în domeniul mecatronicii. Şi a mers din 94′ pănă acu câţiva ani, când Pogea a vrut impozit forfetar pe cercetare!!! Atunci gata, am tras obloanele! Nu dau bani la cerşetori!

            Avem o problemuţă! Toată lumea vrea bani mai mulţi (şi e bine că vrea), numai că n-are tetea că ar da! Ce facem atunci? Am înţeles, trimitem o parte din bugetari la muncă, adică în şomaj, că amândoi am aflat că nu prea sunt locuri de muncă. Şi cu asta ce-am făcut (vorba unui clasic)? 0,0000X% în plus la bujet! Vax Albina Crema Puka! Văd că la criticat sunteţi foarte activi. Şi asta e bine până la un punct. Dar, vreo soluţie fezabilă intrevedeţi? Aşa, ca să vedem unde greşeşte guvernul şi să-l tragem motivat de urechi …

            • Chiar daca nu suntem total de acord iti inteleg pe deplin scarba fata de acest stat…Din expereinta mea ca platitor de taxe va fi mai rau in viitor, din ce in ce mai rau.

            • @ALM
              „Atunci gata, am tras obloanele! Nu dau bani la cerşetori!” De acord cu ‘matale’ 🙂 Nu e cazul sa subventionezi toti retardatii din guverne plus camarila si clientela.

              „Toată lumea vrea bani mai mulţi (şi e bine că vrea)” Cum naiba e bine?! Sa le dea bani din cati sunt nu sa inventeze taxe plus imprumuturi externe. Vor mai multi bani, demisia si la cautat joburi mai bine platite.

              „Ce facem atunci? Am înţeles, trimitem o parte din bugetari la muncă, adică în şomaj, că amândoi am aflat că nu prea sunt locuri de muncă.” Nu sunt joburi pe acolo, sunt in lumea larga sau se apuca bugetarii sa-si faca o afacere ca sa plateasca forfetar fostilor lor angajatori 🙂

              Io n-am mai asteptat sa creeze Chiorete si Udrea vreun loc de munca in tara aia si am plecat in lumea larga. O sa zici ca nu toata lumea poate sa faca asta si te contrazic, din cati romani am cunoscut pe aici sunt destui plecati la varste inaintate.

              ” Şi cu asta ce-am făcut (vorba unui clasic)? 0,0000X% în plus la bujet!” Nope, dupa ce le platesti un an somajul, dupa aia scad cheltuielile la buget, pt ca nu le mai platesti salariile la milionul jumate sau cati mai sunt. Ce vreau sa spun ca e absurd sa impozitezi la sange ca sa tii un aparat bugetar imens si nefolositor pe salarii pe motiv ca nu-s joburi…

              Dar astea-s vise: tara aia e condusa de pensionari si bugetari. Ce economie o mai fi, o sa moara cu ei de gat. Si o sa moara, nu-ti fa iluzii. N-or sa poata imprumuta la infinit, nici fractura la infinit, nici vinde aur la infinit. Ca toate-s finite 🙂

              „Văd că la criticat sunteţi foarte activi.” De criticat, oh da, my favourite 🙂

              „Dar, vreo soluţie fezabilă intrevedeţi?” Cre ca ti-am scris in postarea anterioara. Daca vrei sa mai miste cineva ceva nu maresti si diversifici taxele. Ca in final isi baga picioarele si trag obloanele, cum ai facut si matale. Ar trebui sa faci contrariul. Sa relaxezi taxele si sa le simplifici. In loc de zeci de mii sa ramana cateva simple. Asa ai sanse sa mai scoti din economia neagra la suprafata si sa mai reduci coruptia. Concomitent relaxezi si aparatul bugetar, ca nu mai tii zeci de mii sa colecteze si contorizeze taxele. Sa simplifici legile si sa usurezi si stimulezi afacerile private. Adica sa-i stimulezi nu sa le pui genunchiul in gat, cum ti-a facut matale Pogea cu forfetarul.

              „Aşa, ca să vedem unde greşeşte guvernul şi să-l tragem motivat de urechi …” Si explica-i Onor Guvernului sa fure mai putin. Miliardul ala se da inapoi pt ce magarii au facut jigodiile in anii aia. Iesiti si explicati-le cu niste caramizi in cap, ca altfel n-or sa priceapa nici astia si peste doi ani mai scoateti un miliard ca sa platiti ce fura stia de acuma…

              • Programul cu relaxat taxele e poveste…

                Realitatea e ca FMI impune un nivel de colectare ridicat si nu vor permite nici o relaxare de taxe iar ai nostrii doar executa. Din punctul lor de vedere traim un nivel de trai mult prea ridicat pe datorie iar o relaxare fiscala din punctul lor de vedere inseamna continuarea aceluiasi nivel de trai nesustenabil.

                Strategia lor nu functioneaza dar nici nu vor sa functioneze dovada lista lunga de esecuri care o au cu tarile carora le-au acordat asistenta.
                Jeffrey Franks a declarat deja ca reformele dure din perioada lui nu au avut efectul scontat si esecurile vor continua iar datoria va creste.

                Suntem urmatoarea Grecie… doar ca aia macar au turism.

            • „Aşa, ca să vedem unde greşeşte guvernul şi să-l tragem motivat de urechi …”
              Nu ai cu cine sa discuti… toate guvernele sunt pe pilot automat toate doar demoleaza si vand pentru si deja la stadiul actual nu se mai poate altfel… marja de manevra fiind foarte mica.

              „Dar, vreo soluţie fezabilă intrevedeţi? ”
              La ora actuala nu mai exista solutzii fezabile de fapt nu mai exista nici un fel de solutii… drumul pe care ne-am inscris e one way si merge spre colapsul economic social moral si de identitate al sistemului actual….

              Abia in acel moment de colaps vor apare si sanse reale pentru schimbari fundamentale in Romania. Pentru ca doar un faliment clar al sistemului va creea dinamica sociala necesara sa daramam sistemul actual…. si sa avem curajul sa ne dorim si sa luptam pentru altceva.

              Dar in acelasi timp va fi si ultima noastra sansa…

  6. „O sa-i rugam pe aliatii nostri americani sa ne ajute cu o escadrila la Turda”

    E interesanta asta…

    Mergem cu „saru-manusitzele Intunecimea Voastra Mr Obama, n-aveti cumva din intamplare sa ne dati si noua o escadrila micutza acolo, ca suntem saraci mancatzas”

    Ar trebui sa mai fie in jur de 20 de MiGuri, cu din ce in ce mai putine ore disponibile.
    Pana in 2017 cand „o sa avem F16 practic noi” (da’ absolut noi) ar trebui sa ajunga cele 20 de MiGuri.

    DUPA 2017 o sa fie problema, pt ca 12 F16 nu prea ajung faca politie aeriana in toata tara pe doua baze aeriene.

    Si aici mananca CACAT onor domnul ministru.
    Daca mai tragem de MiGuri pana in 2017, de fapt escadrila americana ne trebuie DUPA 2017, cand o sa ramanem doar in 12 F16 daca se duc MiGurile(si probabil se duc naibii, ca-s antice). Asta ca tot visam noi ca se mai cumpara F16 dupa 2017 🙂

  7. Luati…

    „Marian Oprişan: Demnitarii primesc pedepse cu închisoarea mai mari decât oamenii simpli. E INCORECT”

  8. Bine,dar cu impozitul pe aleea din fata blocului ce au?Si de ce nu impoziteaza prostia?Prostia celor care i-au adus la guvernare,desigur.Sa plateasca numai aia impozitele nou inventate.Desigur,ca primministru,Dottore este pentru aceste impozite.Ca parlamentar,o sa voteze impotriva lor.Si i-as pune,daca as putea,o intrebare lui Vlad Tepes:”Maria Ta,nu cumva te intereseaza inca un mandat?”

  9. Ce idioti.

    Solutia ar fi fost sa lase taxele cum erau, sa creasca colectarea si sa elimine risipa din bani publici. Cu timpul daca mergea bine colectarea si taiarea risipei teoretic s-ar fi putut reduce si unele taxe. Dar nu are cine sa faca asta pentru ca evaziunea si capusarea se fac mana in mana cu cei din partide.

    Recent am vazut un reportaj care arata cum un sofer angajat al unui spital castiga de cateva ori mai mult decat un medic rezident (ceva de genul rezidentul 800 RON si soferul 2400 RON). Situatiile de genul asta sunt multe. Nu mai exista o scara normala a retributiilor, sunt salarii nejustificate, pensii nesimtite, risipa peste tot.

    • @ M.C

      Ai vazut in prima fotografie cat de atent tine telefonul pentru a incadra cat mai perfect subiectul???? :))) E profi rau baiatu`!!! 🙂 Sunt curios cui ii va atribui realizarea fotografiei: lui Victor sau lui Viorel ?! :)))) Oare cei 2 vor fi de acord ca-i un cadru reusit?? :)))

      Oricum ff faine imaginile. Merci de pont & link :)))) Ai o bere de la mine! 🙂

  10. Tocmai ce am citit un articol in National Geographic Romania despre problema MicroHidroCentralelor in Romania. Reala problema evident ca este haita politruca si „enteresele” ei.

    Un concept bun in esenta este distrus de o gandire de jefuitor nesimtit.
    Da, o haita politruca nu e in stare sa gestioneze nimic. Stiu doar cum sa faca cu schimbul si sa nu dea voie nici unui om de buna credinta si responsabil sa acceada in pozitii de decizie importante.
    O miscare civica nationala este o solutie atunci cand din ea vor face toti intreprinzatorii responsabili din Romanica. Ce trebuie sa faca o astfel de miscare civica ? Sa vina cu solutii alternative viabile si responsabile si sa le impuna „angajatilor” care au devenit o hoarda politruca de jefuitori.

    Venisem la alte „teme” cu ideea de a gandi astfel de alternative. Niste nihilisti l-au luat repede pe „nu se poate” in brate.

    Revin cu o astfel de idee intrucat fara o baza economica solida nu poti avea nici o dotare tehnologica militara realista si nici o strategie nationala de aparare realista. Putem vorbi la infinit despre ce ne-ar place sa avem ca dotare tehnica pentru armata romana, dar pentru asta nu ar trebui intai sa vorbim despre „dotarea” industriala si economica a Romaniei ?

    Avem nevoie de mijloace de productie industriale capabile sa absoarba si sa materializeze concepte tehnologice pentru diverse produse din care vom realiza atat dotarea tehnica a armatei cat si logistica aferenta. Ironic domenii pot fi materializate doar daca exista o implicare a administratiei nationale, a „angajatilor” nostri care acum ne fura cu nerusinare. Un buget de stat solid inseamna nu doar colectarea de taxe si impozite de la micii intreprinzatori si de la fermieri.

    Prima chestiune la care trebuie sa renunte hoarda de politruci este mania secretizarii contractelor cu diferitele trusturi trans-nationale.
    A doua chestiune este impunerea unei participatii obligatorii romanesti la orice initiativa de investitie straina. Asta nu inseamna ca trebuie investit financiar cot-la-cot cu „investitorul” strain pentru a avea o participatie romaneasca obligatorie. Fara sa vrea un „investitor roman” vine cu destule care sa justifice participatia romaneasca obligatorie. Aceasta participatie minima obligatorie romaneasca ar putea fi atat „de stat” cat si „privata”.

    Chestia asta s-a mai facut. In perioada 1919-1929 conceptul „Prin noi insine …” a adus cu sine ideea de participatie minima romaneasca obligatorie in proportie de 60 %. Cu „ocazia” crizei economice, la putere dupa 1929 a venit o hoarda politruca a vremii si conceptul a fost distrus iremediabil desi nu era cauza crizei ci cheia de rezolvare a ei. SA NU UITAM CA REGE NU ERA CAROL AL II-LEA IN ACEA PERIOADA (1929-1935), DAR NICI REGENTA SI NICI VREUN REGE NU A AVUT VREUN CUVANT RESPONSABIL DE SPUS !!! S-au complacut in pozitia de hoarda politruca de jefuitori !

    TOATE aceste cauze ne-au facut vulnerabili la forma comunista de „capitalism si democratie” cu care Moscova lui Stalin ne-a pricopsit dupa 1944 si de care nu am scapat decat dupa 1965 cand am incercat sa o transformam dupa modelul nostru ancestral. Acum prin intermediul esalonul II, III, IV si V comunist altii vor sa ne pricopseasca cu modelul lor de „capitalism si democratie”.

    A treia chestiune este conditionarea spagii populare numite „ajutor social” de un numar de ore minimal de munca in folosul comunitatii sau, cu contrapartida, in folosul unui IMM sau ferma locala.

    Si findca vorbeam de participatia minima romaneasca obligatorie … forta de munca cu care practic vine partea romaneasca nu poate fi cuantificabila in participatie financiara ?

  11. ce sa mai spunem am ajuns o colonie de sclavi negri
    asta datorita politicieniilor pe de o parte iar pe de alta parte si din vina noastra pt ca nu am stiut sa ne aparam drepturile
    si rezultatul se vede
    riscam sa ramnem fara tara sau poate ca si tara este vanduta in totalitae fara armata am ramas jalnica situatie nu credeti domniilor

  12. din cate cunosc , cuvantul ”fraier ”vine de la un cocon saxson adus pe meleagurile noastre pe care il chema Freyer , si caruia taranii i jucau feste ocolindu-i birurile …din punctul asta de vedere le urez umflatilor inscaunati [votati] sa isi continue si sa-si sporeasca alyura de FRAIERI intr-u propasirea neamului ! Nici nu ar trebui sa conteze cine isi urca bucile portcalii , trandafirii sau ingalbenite la putere ar trebui sa fie taxsati in primul rand ei ! , chiar si pt. greseli gramaticale ,sau limbaj de lemn d-apoi pt . batjocora legislativa …etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *