Din nou despre artilerie

artilerie autopropulsata

Concept K9A3 Thunder cu tun de 58 de calibre fata de 52 actual

Ei bine, obuzierele autopropulsate sunt din nou la modă, toată lumea le cumpără și una peste alta comenzile pentru noi unități sunt destul de multe, dar chiar și în această perioadă de belșug unii nu reușesc să vândă mai deloc și nu pentru toată lumea curge mierea și laptele. Astfel, dintre obuzierele folosite în Europa, sunt câțiva premianți și câțiva mai apropiați de corigentă.

La obuziere pe roți, CAESAR-ul galic conduce deocamdată detașat, cu comenzi (pentru Mk II) din partea Franței, Belgiei, Lituaniei și Estoniei.

Archer-ul suedez nu se vinde aproape deloc, doar Suedia și Regatul Unit (14 bucăți) au cumpărat obuzierul considerat unul dintre cele mai bune din lume de te și întrebi ce probleme are Archer-ul de nimeni nu-l cumpără.

ATMOS 2000 al celor de la Elbit n-a rupt nici el gura târgului, înregistrând deocamdată o singură comandă fermă din Europa – 19 unități pentru Danemarca.

Marea vedetă a obuzierelor pe roți este deocamdată CAESAR-ul frantujilor, dar vremurile se arată tulburi pentru că din spate vine foarte tare RCH155 al nemților cu comenzi gata de semnare pentru destule unități în Italia, Germania, Qatar, Spania, plus alte piețe potențiale.

În cazul obuzierelor grele, pe senile, aici numărul 1 este fără discuție sud-coreeanul K9 Thunder, foarte bine vândut prin Europa.

Krabul polonez are probleme, n-a fost cumpărat decât de Varșovia și Kiev, iar polonezii par să treacă spre K9 Thunder mai mult decât spre Krab-ul lor local.

PzH 2000, o legendă în lumea obuzierelor autopropulsate se apropie, se pare, de ieșirea la pensie și înlocuirea sa cu RCH155. Practic RCH-ul are o turelă similară, dar modernizată, cu PzH, doar că este pe un șasiu de Boxer, Piranha 10×10 etc, dar una peste altă PzH-ul pare a se pregăti de intrarea în cărțile de istoire, măcar dpdv al producției.

Deocamdată, CAESAR-ul și K9 Thunder conduc detașat în Europa după numarul de unitați vândute/comandate deja.

GeorgeGMT

14 comentarii:

  1. Dupa esecul Elbit cu dronele in competitia romaneasca, oare ce sanse mai au cu obuzierele autopropulsate pe roti?1

    Mai apare ceva prin Gaza sau prin alta parte si ramanem si fara alea. Aici israelienii si-au dat cu marketing-ul in OO.

    3
  2. Dintr-o publicație ucrainiană :

    https://defence-ua.com/weapon_and_tech/u_frantsiji_ozvuchili_vtrati_caesar_v_ukrajini_ta_riven_bojegotovnosti_u_porivnjanni_z_pzh2000_ta_archer-18712.html

    „Într-un raport destul de cuprinzător al Comisiei pentru apărare națională și forțe armate a Parlamentului francez, intitulat „Artileria în cheia noului context strategic”, care este consacrat mai mult dezvoltării artileriei franceze, a fost analizată experiența forțelor armate ucrainene în utilizarea sprijinului de artilerie autopropulsat pe roți CAESAR.

    Acest raport public a fost pregătit prin 17 audieri și 5 vizite pe teren, inclusiv deplasări în Ucraina, pentru a evalua experiența și realitățile actuale ale utilizării artileriei pe câmpul de luptă modern. În același timp, au fost anunțate pierderi de CAESAR în forțele armate ucrainene – mai puțin de 10% din cele scoase din uz.

    Deși numărul exact de tunuri autopropulsate distruse nu a fost precizat, conform planului anunțat de Ministerul francez al Apărării, Ucraina ar urma să primească un total de 78 de CAESAR până la sfârșitul anului 2024. Aceasta înseamnă că pierderea ireversibilă de CAESAR-uri din 2022 este de aproximativ 7 sisteme de artilerie. Obiectiv, având în vedere intensitatea operațiunilor din mai 2022, aceasta este o cifră foarte scăzută.

    Raportul precizează, de asemenea, că acest indicator al pierderilor ireversibile este „de 2 până la 3 ori mai mic decât numărul sistemelor de artilerie dezafectate cu arhitectură similară”, dar fără a le numi.

    Această diferență se explică prin faptul că CAESAR pe un șasiu 6×6 este mai mic, ceea ce îi permite să fie mai bine camuflat și, de asemenea, lasă în urmă urme de roți mai puțin vizibile. În plus, este mai ușor de reparat pe teren și vehiculul dispune de „sisteme de urgență” (nespecificate) care îi permit să se retragă dintr-o poziție după ce a fost lovit.

    Parlamentarii francezi notează, de asemenea, că CAESAR a arătat o disponibilitate de luptă de 60% după cinci luni de funcționare. Dar indicatorul similar pentru PzH 2000 și Archer este de 32% și 38%. Trebuie remarcat faptul că acest lucru poate fi explicat prin proiectarea mult mai simplă a CAESAR în sine și prin mecanizarea încărcării.

    În ceea ce privește PzH 2000, problemele sale de fiabilitate au fost cunoscute încă din 2022. Dar faptul că indicele de fiabilitate al Archer-ului suedez este mai mare decât cel al tunurilor autopropulsate germane poate fi considerat o adevărată surpriză. Deoarece Archer are cel mai înalt grad de automatizare dintre toate sistemele de artilerie autopropulsate din lume. Dar trebuie remarcat faptul că această întrebare necesită date mai ample, luând în considerare cel puțin intensitatea operațiunii.

    În ceea ce îl privește pe acesta din urmă, raportul furnizează doar cifre generale. În special, numărul mediu de proiectile trase de un sistem de artilerie convențională de 155 mm în forțele armate ucrainene este între 60 și 90 pe zi, cu un vârf de până la 150 de proiectile pe zi. În acest caz, focurile sunt trase la distanță maximă, ceea ce implică utilizarea de încărcături complete, ceea ce duce la o uzură mai rapidă a tunului.

    Industria franceză de apărare nu este întotdeauna capabilă să facă față acestei uzuri, astfel încât furnizarea de arme de rezervă nu este ideală. În plus, KNDS nu a reușit încă să realizeze planul său declarat de 12 tunuri autopropulsate CAESAR pe lună. Printre cele mai recente realizări, doar șase sisteme de artilerie pe lună din toamna anului 2024. Deși ciclul tehnologic de producție pentru ACS a fost redus de la 30 la 15 luni.”

    Translated with DeepL.com (free version)

    7
    • d ca trebuie sa luam cu un gram de sare afirmatiile presei din Ucraina. Cred deasemenea ca sunt cativa factori care duc la astfel de concluzii: nivelul de pregatire a soldatilor (unii obisnuiti cu armamentul de provenienta sovietica, sau unii care sunt proaspeti recruti, fara experienta in lupta chiar daca au urmat anumite cursuri de instructie in strainatate, parcul foarte divers de sisteme de artilerie); modul de utilizare a echipamentului respectiv (si la artilerie este cel mai vizibila uzura, fiind folosita din greu pe intreaga linie a frontului); lantul logistic si de mentenanta (cu cat mai complex e un sistem, cu atat ma dificil va fi de mentinut in functiune daca ecosistemul nu este gandit pentru acesta – prin ecosistem inteleg producatorii de pe orizontala pentru piese, consumabile, service, mentenanta, testare, etc)
      Se pare ca CAESAR Mk2 va fi chiar mai bun, insa si mai greu (https://www.forcesoperations.com/109-caesar-neufs-pour-entamer-un-nouveau-chapitre-de-lartillerie-francaise/ )
      Ce nu inteleg, fiind cu razboiul la poarta, de ce ai noistri nu cumpara cate un battalion (sub 100 000 000 fara aprobare in parlament) pe an. Este clar ca se va sta din ce in ce mai mult la coada, indiferent de la cine sa va achizition. La fel si cu artilerie tractate: nu e un capat de tara sa dotezi 2,3 batalioane cu tunuri de 155 tractate sau cu chiar cu APU (155/52 APU-SIAC) care permit shoot and scoot mai facil. Vedem cat de mult conteaza fiecare gura de foc la Ucrainieni

      6
      • Lasa nu-ti mai face griji, ca urmeaza presedinte Simion cu premier Georgescu, care + PUTIN = LOVE, deci de ce sa ne mai facem griji, ca la ce criza economica ne va lovi, nu o sa mai fie bani decat pentru ajutoare sociale pentru alde „votam masiv”, ca surprinzator , dar de necrezut pentru ei, in afara de „diasporeni „, restul de „votam masiv „, astia din tara vor fi cei mai loviti economic. Eu zic sa vorbim de altceva, de exemplu de cresterea prumbeilor albi si a maslinilor pentru pntru ramuri, iar ca produs secundar crema emolienta.

        5
  3. Războiul asta a demonstrat că artileria ( clasica și reactiva ) sunt reginele câmpului de lupta.
    De menționat că Ucraina e câmpie cat vezi cu ochii.
    La alții, cu dealuri și munți , e de văzut care obuzier autopropulsat e mai indicat.
    Pe roti sau pe senile ?

    3
  4. Trebuie sisteme de artilerie pe roti dar si pe senile. Fiecare sistem are avantaje si dezavantaje.Eu consider ca ar trebui triplat numarul sistemelor de artilerie cumparate K9. Cand ai un razboi cu o asa intensitate ca la ucrainieni, unde are loc o uzura masiva a tevilor, plus o rata de distrugere mare din cauza a tot felul de drone si sisteme antibaterie, 54 de buc, vor ramane 35 si alea cu tevi uzate, plus alte defectiuni… Nu ar trebui sa umblam cu cantitati farmaceutice sa bifam ca avem artilerie autopropulsata. Acum ca ar trebui nr..buc pe roti si cate nr buc pe senile, trebuie sa stabileasca strategii militari in functie de zonele unde vor fi amplasate…

    1
  5. @GeorgeGMT – văd ca nu ai inclus Bohdana. Știu ca nu s-a vândut extern (încă), însă ținând cont de rata de producție și folosirea intensa în Ucraina îl propulsează pe lista candidaților cu potențial mare. Noua generație pe șasiu Tatra și cu modernizările încorporate suna promițător, cel puțin pe hârtie. Bănuiesc ca prețul o să fie de asemenea un atu…

    1
  6. Vad ca inca va ganditi la achizitii militare si alte acareturi pe aici prin curte !!! Baieti , cred ca nu stiti ce ne-a lovit !!!
    Santem o tara interimara Presedinte interimar , Guvern interimar…Iar daca ghertoiu ala iese presendinte si il mai pune pe Cg prim ministru o sa fim ca Venezuela !!!
    V-am mai zis , adio si la gara cu achizitii , armata si altele…Simion nu este nici macar V. Orban…

    5
  7. Pe mine mă preocupă altceva. Să sperăm că vom primi cele 54 de K9 la termen, sau chiar înainte, coreenii cei buni au acest prost obicei…
    Dar mă uitam la ce spunea MirceaS, cam câte obuze trag ucrainenii pe zi. Și comparam cu comanda noastră de muniție. Ne-ar ajunge între 2 și 7 zile, depinde de intensitatea conflictului. Și după aia?
    Că o fabrica de pulberi și una de muniție par așa, un vis prea îndepărtat…

    1
  8. „Krabul polonez are probleme, n-a fost cumpărat decât de Varșovia și Kiev, iar polonezii par să treacă spre K9 Thunder mai mult decât spre Krab-ul lor local.”

    Nonsense. In December 2024, another contract was signed for the production of 96 SPH KRAB units and 72 accompanying vehicles. Deliveries are planned for 2027-2029.

    https://dziennikzbrojny.pl/aktualnosci/news,1,12111,aktualnosci-z-polski,kolejne-kraby-dla-wojska-polskiego

    https://defence24.pl/sily-zbrojne/kraby-i-nie-tylko-rekordowe-kontrakty-stalowej-woli

    This is a record-large order in Poland.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *