Abramsurile USMC ar putea ajunge in Polonia

Abrams M1A1 al USMC

Pe 15 iulie, ministrul polonez al apararii a anuntat ca tara sa ia in considerare achizitia de urgenta si in conditii privilegiate a unui numar de 116 tancuri Abrams. Acestea ar urma sa inlocuiasca tancurile T 72 livrate Ucrainei.

Se mai spune ca tancurile Abrams avute in vedere sunt cele pe care Infanteria Marina americana le-a retras din dotare, adica Abrams M1A1 (o varianta mai putin moderna decat cele detinute de US Army – M1A2) si evident mai putin moderna decat cele 250 de tancuri Abrams comandate de Polonia pentru aproximativ 5 miliarde de dolari.

Referitor la cele 250 de tancuri Abrams M1A2 SEPv3 comandate, primele 28 de unitati vor ajunge in 2023, in timp ce cele 116 Abrams M1A1 ar putea fi livrate toate in 2023.

We have concluded a contract with the United States for the purchase on preferential terms of 116 second-hand Abrams tanks,” a spus ministrul polonez.

Filiela sud-coreeana

Tancuri

In privinta discutiilor cu sud-coreenii lucrurile au devenit clare: Polonia are un program-mamut de achizitie de tehnica de lupta din Coreea de Sud. Un program masiv care include transfer de tehnolgie. Pe 27 iulie ministrul apararii polonez a aprobat acordurile-cadru care vizeaza achizitia a pana la 1000 (una mie) tancuri K2/PL „Black Panther” plus vehicule auxiliare, din care primele 180 de bucati vor fi livrate in configuratie sud-coreeana. Contractul mai prevede instruirea echipajelor, stocuri initiale de munitie, simulatoare. De asemenea se are in vedere transferul de tehnologie care sa permita Poloniei fabricarea unei versiuni proprii a tancului sud-coreean – K2PL „Black Panther”.

Primele 180 de bucati K2 „Black Panther” vor fi fabricate in Coreea si vor proveni din loturi care erau initial destinate armatei sud-coreene si sunt planificate sa ajunga in tara in perioada 2022-2025. Mai apoi, incepand cu 2026 va fi lansat in productie K2PL „Black Panther” (varianta poloneza) – 820 de bucati.

Pe termen lung se doreste ca Polonia si Coreea de Sud sa dezvolte in parteneriat un nou tanc, denumit deocamdata K3.

Obuziere

Aici avem parte de o mare surpriza, polonezii au de gand sa renunte la obuzierul lor – Krab – si sa-l inlocuiasca in productie cu K 9PL coreean.

Astfel, planurile sunt ca Polonia sa achizitioneze in total 672  de obuizere K9A1 și K9PL (bazat pe K9A2). Pe langa obuziere vor achizitionate vehicule pentru transportul munitiei – K10 si centre de comanda – K 11. Obuzierul auto-propulsat polonez Krab urmeaza sa fie retras din productie dupa anul 2025, iar in locul sau va intra K9PL.

In perioada 2022-2023 vor fi livrate din Coreea 48 de obuziere K9A1, urmand ca din anul 2024 sa inceapa fabricarea celor 624 de K9PL in Polonia.

F/A-50

Polonia va achizitiona 48 de astfel de aparate de lupta supersonice, primele 12 urmand sa fie livrate chiar in 2023. Aceste prime 12 aparate sunt F/A-50 Block 10 cu capacitate de lupta limitata, dar urmatoarele 36 de aparate vor fi F/A 50 PL Block 20, iar livrarea lor se va intinde pe 2-3 ani. In Polonia urmeaza sa fie construit un centru pentru mentenanta aparatelor, vor fi cumparate simulatoare, munitie, piese de schimb.

Conform presei de la Varsovia, Polonia ar mai putea fi interesata si de MLI-uri AS21 Redback, de transportoare blindate pe roti, rachete tactice sol-sol K239 Chunmoo si chiar de avionul multirol coreean KF-21 Boramae.

In justificarea achizitilor de tehnica sud-coreeana polonezii au sustinut ca tara asiatica este mult mai dispusa la transferul de tehnologie decat Statele Unite ca si faptul ca Seulul poate livra extrem de rapid cantitati mari de armament sofisticat, lucru evident si pentru noi daca ne uitam la termenele foarte stranse de livrare.

In mod clar, polonezii se tem de ceva/cineva si vor sa cumpere rapid armament peformant, pe de alta parte – daca lucrurile vor merge bine – Polonia si Coreea de Sud pot dezvolta un parteneriat cu adevarat impresionant, daca tinem cont de faptul ca ambele tari au liste de cumparaturi foarte impresionante.

Ciudat faptul ca polonezii renunta la Krab, un obuzier foarte recent intrat in dotare si ar fi foarte interesant de aflat de ce fac asta. Oare K9PL va folosi tunul coreean sau cel polonez?

In privinta costurilor acestui program nici nu merita sa discutam pentru ca sunt imense, singura intrebare pe care noi romanii ar trebui sa ne-o punem este: ce anume ii impinge pe polonezi la astfel de achizitii si ce anume ne face pe noi sa stam linistiti? Evident ca intrebare este retorica…

 

GeorgeGMT

171 de comentarii:

  1. Datorita Rusiei , în primul rand polonezii desfășoară acest amplu program de înarmate, și foarte bine fac, dacă își permit.
    Se pare ca primele 28 de tancuri Abrams M1A2, folosite, din lotul de 116 tancuri, au ajuns in Polonia, pe data de 19.07.2022.
    Polonezii înlocuiesc obuzierul Krab cu un obuzier mai performant, K9, inclusiv ca și raza de acțiune sau cadenta de tragere.
    Nu trebuie ignorat faptul ca polonezii nu sunt interesați sa cumpere avioane multirol fabricate de vest europeni.Eurofighter, de la britanici, omnirolul Rafale sau Gripen E/F.Ei vor avioane din SUA sau de la sud coreeni(bazate pe tehnologii americane).Oare de ce?
    Polonezii ar fi dorit sa cumpere F16 însă durează ani buni pana ce comanda lor poate fi onorata asa ca s-au orientat spre FA-50 care pe parte de mentenanta are multe in comun cu F16. Polonezii nu exclud sa cumpere F15.Daca cumpăra F15, Polonia ar fi prima tara europeana care ar detine acest avion.
    Polonezii doresc ca în viitor, sa își producă și întrețină singuri, armamentul , fără să fie dependenți de cineva, mai ales de vest europeni, cu care, în cadrul UE, este posibil sa între în conflict, la un moment, asa ca fac ce vedem.
    Cat va mai trece oare pana ce și tara noastră va renunță integral la calibrele sovietice de artilerie și va adopta calibrele NATO de artilerie?Avem mare nevoie de o artilerie moderna și puternica.
    Au luat în calcul factorii decizionali romani sa achiziționeze și obuziere autopropulsate?Modelul M1299 ar trebui sa fie o prioritate pentru noi, mai ales dacă va intra în dotarea forțelor armate ale SUA.Apoi as merge pe o colaborare cu polonezii și sud coreenii, pe parte de artilerie , tancuri.

    25
    • Sincer la partea de productie in tara lor a armaentului ii inteleg perfect, dar cantitatile mi se par imense. Pib/capita inca nu e asa mare ca toate aceste investitii sa nu insemne taieri de la bugetele altor ministere, mai au mult de recuperat la spitale si la infrastructura(nr de autostrazi, da, stau mai bine ca noi dar se poate muuult mai bine). Achzitile astea par genul de achizitii pe care le-ar face o dictatura militara din america latina

      p.s. or sa aiba mai multe tancuri ca englezii si francezi la un loc?

      4
      • ”p.s. or sa aiba mai multe tancuri ca englezii si francezi la un loc?”

        Se poate ca intrebarea asta sa fie raspunsul.

        Pe langa avantajul diplomatic ca ai tot arsenalul ala in spate,de care poti aminti politicos cand te iau vesticii cu harfele lor,mai avem o criza sigura in Rusia,din care nimeni nu poate sti ce va iesi,dar improbabil sa iasa ceva bun.Si mai avem un alt potential rival,anume actualii eroi ai planetei,salvatorii libertatii,care daca castiga vor iesi din razboi inarmati pana in dinti.Dar nu trebuie uitat ca si ucrainenii sunt tot rusi in adancul sufletului,chiar daca acum au un razboi civil cu fratii lor mai mari.

        Oricum o dai,cartierul se strica.Asa ca nimic nu garanteaza mai mult faptul ca vei putea construi infrastructura in 2030-40 decat securitatea.

        Iar de ce stam noi linistiti?Pt ca clasa de politruci ce domneste de 30 de anisori nu are nici un instinct statal si is invatati deja cu ideea ca sunt niste fanarioti.PE astia ii va apuca patriotismul abia cand EI(nu conteaza care EI) ar veni cu proprii hoti sa-i puna sefi p’aci.

        Clasa politica poloneza intelege ca pt a trai si ei si copiii lor,trebuie sa faca ceva si pt binele colectiv.Clasa de smenari de la noi crede fix opusul.Astia sunt in final prea prosti pt a putea supravietui.

        51
        • Polonia este o tara – ma refer de la conducători la oameni simpli- care tine minte istoria. Colaborare a existat mai mereu, uneori însă neoficiala. Polonezii sunt prieteni loiali și drepti.

          3
      • capatu satului

        frica pazeste bostanaria,
        noi mergem inainte fara frica, in primul rand, cu factoru uman, si in al doilea rand, cu factoru de stabilitate,
        avem noi o strategie mai deosebita la inzestrare, unica in Evropa,

        pai s-or fi apucat si polonezii sa citeasca istoria lor dupa 1920 si le-a dat cu virgula,
        asa ca inzestrarea serioasa e solutia,

        nu stiu daca au efective suficiente care sa opereze atata tehnica de lupta,
        sa nu ajunga ca australienii cu nave de lupta dar fara marinari militari suficienti,

        oficialii rusi au facut o prostie cand au amenintat polonezi dupa inceputu razboiului din Ucraina,
        tehnica rusa am vazut cat valoreaza,
        asa ca polonezi daca vor pune industria lor militara la punct vor deveni, la anumite categori de arme, un concurent seriuos pt mandra tehnica ruseasca,

        noi inca cautam sudori pt p5,
        si inca cateva decenii de impliniri maretze,
        nu are cum sa se intample nimik,
        ca daca e ceva scoatem torpilele aeriene cum stia un fost ministru de aparare,

        12
      • or sa aiba mai multe tancuri ca englezii si francezi la un loc?
        Pai sa vdem ce vecini are .. Franta :
        Spania ….. de la Nabulione incoa …..
        Italia – ma rog Maimuzzolini dar …
        Elvetia – astia trec granita numa ca sa isi vanda ceasurile …. Ma tog nu e cazu sa intri in Switeria lor neinvitat ….
        Nemtia – azi sunt aliati in NATO si sunt alergici la ideea de nuclear. Si ceva nuculare au francii …..
        Blegia…..

        Am uita pe careva ? A da! Luxemburg !!!!

        Anglia ? Nu tin minte sa se fi uscat the Channel.

        4
  2. Nici nu stiu ce sa zic. Pare ca este articol de 1 Aprilie, insa calendarul spune altceva! Este clar ca polonezii isi iau securitatea in propriile maine, iar noi ramanem lipiti de licurici pentru protectie. Si de restul banilor ramasi, mai o marire de salarii, mai o pensie speciala, un social si un contract sifonat (a se intelege mai multe) prin enspe mii de parti pentru baietii destepti.

    Pace dulce pace….noi nu avem nici frica nici dusmani!

    9
  3. Daca Putin decide să unească terestru Kaliningrad cu Bielorusia- Rusia, atacând țările baltice, luptele vor fi crâncene. Deoarece :
    – cele 3 tari sunt mici și cu populație redusă.Evident că și armatele lor sunt minuscule.
    – e câmpie multa.
    – loc de bombardamente masive cu artilerie și rachete.
    – e și teren ideal pentru atacuri cu formații masive de tancuri.

    Polonia are așa doua probleme.
    – să țină pe rusnacii din Kaliningrad în căsuța lor.
    – Sa atace puternic forțele ruse de invazie in țările baltice. ( și aici , cu Finlanda și Suedia în NATO , tovarășul de la Kremlin are 2 ( doua) flancuri amenințate de trupe bine dotate și antrenate. Și când flancurile sunt sub mare presiune , ofensiva se înmoaie.
    – De ce toată înarmarea asta poloneză ? ( + cehii si slovacii )
    O analiză sănătoasă te face sa te gândești la scenariile cele mai dure.
    – Tip NATO nu vine repede sa te ajute ( pot fi o grămadă de motive )
    – Trebuie să menții o industrie militara autohtonă capabilă să producă ce trebuie și când e război.
    – artileria și tancurile nu au murit. A murit tehnica sovietică care privilegia cantitatea și NU calitatea. Se vede clar în Ucraina.
    Tehnica occidentală e net superioara. Precisa și eficientă.

    PS.
    Cine crede că un astfel de atac rus e improbabil, citiți ” ideile” multor rusnaci pe funcții care repeta mereu lipirea Transnistriei cu tara muma și cât se plâng constant că Kaliningrad e departe, vulnerabilă și rușii luați la bătaie de joc.

    Deci mai bine sa fi pregătit la oricare varianta.
    Să te prindă inamicul în curul gol și cu degetul in nas, se plătește groaznic.

    Polonia a învățat din trecut.
    Când alții au împărțit tara la mezat , au executat mișelește mii de militari.
    Așa ceva nu vor mai accepta veci. Și reacționează în consecință.

    53
  4. Se vorbea si de F15 ca ar dori sa achizitioneze ..daca mai gasesc articolul o sa=l postez .
    Sincer unele cifre imi par umflate ..Sper sa-i tina curelele mai ales ca unele achizitii au termene scurte de livrare….Avioane o gramada de mai multe tipuri , tancuri o gramada de mai multe tipuri , obuziere ,HIMARS 500 de buc !!!!??? , Patriot au programul in derulare plus ca au demarat programul de inzestrare cu fregate ….

    5
    • Egiptul a demonstrat că se poate.

      6
    • Si intrebarea care se cuvine adresata……de unde atatia bani fara sa risti sa ajungi la sapa de lemn?

      6
      • Pe datorie! Au vazut ca interesul occidentului de a sustine Ucraina trece peste „amanunte” din astea, financiare, chiar daca economia ucreaineana e tocata sistematic si aparent nu face fata efortului militar.

        Nu vor ajunge la sapa de lemn, in conditiile in care rusii vor pierde razboiul si vor trebui sa suporte toate pierderile.

        Important e sa nu ajunga in situatia Ucrainei de a intinde mana dupa arme si munitie sh.
        Vad ei dupa aia pe unde scot camasa…

        11
  5. Evident că Polonia nu stă liniștită dacă este membru NATO. Odată cu invazia trebuie să te gândești și să te pregătești pt ce e mai rău. (Este frustrant faptul că ne este lehamite de orice înzestrare.)
    Rusia încearcă să mai cucerească câte un sat, să își mai extindă influența spre Europa.
    Polonia care are graniță cu Rusia și Belarus are de gând să moară cu ei de gât. Având în spate o industrie pe măsură.

    18
  6. Salut. E cineva care sa ne explice daca din punct de vedere economic polonezi nu vor avea probleme, eu stiu ca e bine sa te inarmezi cand ai ca vecin Rusia dar vor putea supporta financiar vorbind.

    1
    • Asta este o intrebare. Chiar la 3% din PIB pt aparare, cat vor avea, cantitatiile acestea, plus munitia si intretinerea lor, plus personalul arondat imi par si mie coplesitor de scumpe.
      1000 de tancuri?! Cand francezi la un buget mult mai mare tin activ un singur batalion?

      10
      • Cam care ar fi șansele ca Franța sa fie atacată de cineva? Față de Polonia, baltice sau România? De aici batalionul activ.

        12
        • Eu as zica ca tind catre ZERO. Cine crezi ca este nebun sa atace o putere nucleara? Or avea francezii cu mult mai putine ogive nucleare decat Rusia dar sunt mai moderne.

          1
          • Nu stou cu cat ar fi mai bine decat alea rusesti.. INSA SUNT
            Asa ca orice vecin trebe sa se gandeasca .. hm catve milioane de morti azi ? Ca in 1980 Jupitrt garanta minim 20 milioane ….

      • Eu cred ca secretul e in productia locala, in-source la tehnologii moderne aduce cu sine si joburi high level, scolarizare si educare de specialisti care pot genera linistit plus valoare si nu neaparat doar cu atentie pe intern (circula un clip promotional pe aici cu o uzina de tancuri poloneza care oferea servicii de refurbishment Leo 2A4 de exemplu, printre altele).

        As fi curios sa vad cum arata o proiectie financiara incluzand partea de productie locala pe perioada 2022 – 2027 la polonezi, unde la prima vedere observ ca se potriveste cumva si pe perioada bugetara curenta a UE.

        3
      • Dar cine zice ca trebuie toate operationalizate toate? Jumatate+ pui la naftalina. 😉

        4
      • Își permit. Au bani puși deoparte pt vremuri ca astea

        2
  7. Ca sa parafrazam pe cineva trebuie sa ne obisnuim cu gandul ca in viitor vom avea granita comuna cu Polonia? Lasand gluma la o parte, au soldati pentru tot ce cumpara?

    2
  8. Nu știu de unde au bani, dar părerea mea este ca sunt ajutați de americani.Cu bani.Fara sa se spună în public.O afacere în trei.Polonia, Korea și State.Ei, polonezii vor transfer de tehnologie.Ii interesează piesele de schimb.Nu știu ce sa zic.O asemenea armata cu tehnica asa trebuie sa ai o dezvoltare economica pe măsură.Oricum naște multe întrebări.O analiza pe comentarii găsiți pe defence24.pl.

    6
  9. Mie cifrele astea mi se par halucinante. Nu e vorba doar de costurile de achizitie, intretinere si operare + munitia aferenta, dar toate astea au nevoie de oameni care sa le conduca in lupta.
    Cat timp e criza economica armata poate fi o solutie de angajare pentru multi. Insa cand criza se termina recrutarea va deveni din ce in ce mai dificila. Achizitia ca achizitia, pe mine m-ar interesa mai mult sa vad care va fi poltica de personal si distribuirea fiarelor catre unitati. Cate vor fi active si cate in rezerva. De exemplu, astia au acum vreo 400 de tancuri. In final vor avea peste 1000… Ce vor? Sa ajunga la Moscova? 🙂

    17
    • crocodilul_lilu

      au datorie din Pib pe undeva pe la 56%,Grecia are 180+ si nimeni nu stie exact daca cifrele grecilor mai pot fi luate in considerare drept reale.
      2-Polonia se pregateste pt confruntarea cu Rusia,ca va fi armata,putin probabil,insa Polonia are nevoie de o armata credibila si puternica pt a deveni noua regina a lumii slave.Ucraina a trecut-o de partea ei pt multe secole de acum incolo,urmeaza si Belarusul,boschetarul ala nu va reusi sa reziste de Lukashenko,iar economia lui deja e in piuneze,nici piticul criminal de la Kremlin multi ani de liniste si pace nu mai are,lasand propaganda fsb-lui cum le rezista economia ,alea sunt povesti pt fraieri.
      Vedeti ca au lasat Ucraina sa exporte grau si ieri Blinken a inteles mesajul si deja vor incepe convorbirile intre ei si amerikanski,deja e un semnal ca scroafa e moarta in cotet pt rusi,sa ii lasi pe ucrainieni9 sa isi exporte cerealele o faci doar daca vrei negocieri,ca altfel nu are nici o logica dupa ce te-ai batut 5 luni de zile sa le blochezi cheile maritime,acum a dat marinimia in tine?
      Polonia va deveni cel mai important jucator din Europa de est si centrala,iar la nord de noi se creeaza o noua lume si o noua piata extrem de interesanta si extrem de benefica pt noi,de care neaparat trebuie sa ne lipim cu infrastructura.
      Ganditi-va cum va arata lumea peste 10 ani cu Polonia dominand zona asupra Belarusului,Ucrainei si tarilor baltice,cu o RUsie poate chiar in dezintegrare.
      asa ca investitiile astea a polonezilor,desi scumpe,isi au sensul,au nevoie de o aramta puternica pt ceea ce urmeaza,

      28
    • Cred ca amintirile legate de sfartecarea Poloniei in secolul XVIII si in 1939 sunt mai dureroase pentru ei decat este pentru noi amintirea anului 1940.Noi actionam conform Mioritei ei conform instinctului de supravietuire.

      26
      • Chiar si asa Anla’, cifrele astea mi se par exagerate. Nu ma pricep la fortele terestre, dar nu pot sa nu ma gandesc: de cate MLI-uri ar avea nevoie ca sa insoteasca alea 1000+ de tancuri? Am vazut la rusi unde a condus lipsa de infanterie care sa insoteasca tancurile…
        Americanii au vreo 2500 de Abrams active, vreo 5700 de MLI-uri si vreo 9000 de transportoare blindate (ochiometric de pe wiki). Adica la 1 Abrams vin 2 MLI-uri si 4 transportoare blindate (tot ochiometric). Iti dai seama cam ce logistica iti trebuie sa misti toate astea? A dat Alex niste cifre mai demult, nu-mi mai aduc aminte.
        Ma rog, poate sharky, mihais, Alex, robi, lt(rez) etc samd sau altii la fel de priceputi sa ne lamureasca cam ce inseamna cifrele astea in termeni de logistica, personal, concept de utilizare etc samd.
        Eu cred si ca polonezii incearca sa-si creeze si o rezerva apta sa inlocuiasca pierderile dintr-un eventual conflict. Prin urmare e posibil ca multe sa fie trecute in rezerva dupa ce le primesc/produc.
        In rest, fiecare popor cu obiceiurile sale. Ei au jucat adeseori in liga mare, noi mai degraba la pitici…

        8
        • Pai si mie mi se par exagerate. Acum cateva zile am spus ca mi se pare ca se intind mai mult decat ii tine plapuma. Totusi rapiditatea cu care se misca atunci cand vine vorba de securitatea lor comparata cu lentoarea si prefacatoria de la noi ma umple de invidie.

          10
          • Oameni buni! Cine zice ca le vor operationaliza pe toate? Probabil mai mult de jumatate din fiecare tip intra in adormire si vor fi activate just in case.

            1
        • https://apps.dtic.mil/sti/pdfs/ADA484375.pdf

          Costurile de mentenanta sunt asociate in mare parte cu operarea vehiculului: numarul de ore, numarul de km rulati. Cum restul lumii opereaza tancuri probabil la un nivel de jumatate din ce face US Army cu ele (mai putin unitatile de olimpici) o sa ai costuri mult mai reduse si o viata a vehiculului mult mai extinsa pentru simplul fapt ca lipsa de operare nu duce destul de predictibil catre o recapitalizare a vehiculului respectiv.

          7
  10. Singura explicatie logica ar fi ca se pregatesc sa lupte si in afara umbrelei NATO
    Cu cine sa lupte ? Putem doar specula…

    Cat despre lista de cumparaturi…eu zic ca PIB actual nu poate duce…

    Dar nu m-ar deranja sa se intample, ar obliga rusky & co sa isi ajusteze planurile in zona respectiva, implicit mai putina presiune pe noi…

    7
  11. Părerea mea e ca pe la polonezi cineva bate câmpii. Ni însemna că vor aplica rețetă românească (spui basme, nu faci nimic) dar nici tot ce vehiculează nu se poate realiza. Doar 500 de HIMARS „chele” adică fără muniție ca ale noastre ar costa 12 miliarde. Sa nu vorbim cât ar costa exploatarea ulterioara.

    5
  12. fara doar si poate proiectele astea cumulate in asa timp scurt sunt sau depasesc potentialul unor tari puternice cum sunt UK, Germania sau Franta, parca a plecat la shoping Arabia Saudita cu 100 mld pe card. Dar e treaba lor de unde scot banii, probabil ca stiu ei de unde vor finanta, pana la urma au datorie suverana de 59%, probabil ca aici vor creste.
    Ei spre deosebire de noi stau prost cu resursele energetice, se bazeaza preponderent pe carbune si din ce am vazut nu au centrale atomice. Cum vor absorbi socurile pietei de energie nu stiu, dar o industrie fara energie ieftina inseamna plecarea investitorilor. La capitolul asta amarata de Ro sta mult mai bine, are aproape independenta la gaz, petrol cam 60%, 2 reactoare active, hidro consistent cat si green, iar carbunele e back-up cu centrale la pachet. Pe termen mediu vom avea inca 2 reactoare si surplus consistent de gaz.
    Sincer, pare uau ce fac ei acum dar mi se pare ca iau decizii emotive si risipesc orice resursa viitoare care sa-i fereasca de socurile prin care Rusia va lovi economia UE.
    Daca as fi investitor, azi as decide sa investesc in PL din cauza infrastructurii industriale, dar dupa aceste investitii militare anuntate de ei si cu previziunile sumbre lagate de energie, as alege de la distanta RO.
    Ro va investi cam 10 mld in energie nucleara si exploatari de gaz, PL baga aceeasi suma in arme. Daca Rusia ataca militar ei au investit cu cap, daca Rusia ataca energetic noi. La cat e de slaba Rusia prin UA si la cat de puternic e NATO eu pariez pe a doua optiune, chiar daca o au in cap si pe prima, va fi oricum dupa a doua.
    Deci, asa cum ii criticam noi pe ai nostrii, dar decizia de investitie in energie mi se mare clever. Daca ar investi si in refacere sisteme de irigatii, Ro ar face pasul mare catre liga tarilor care sunt ascultate. Cam toti analistii internationali au spus, in razboiul economic est-vest care deja a inceput, Ro va fi o piesa foarte importanta pe tabla. Asa cum am intrat in NATO si UE doar cu geografia, asa o sa intram si la masa celor care conteaza, singura problema e doar sa nu ne faultam singuri si sa avem curaj.
    Inclusiv in abordarea conflictului din UA mi se pare mult mai smart ce fac ai nostrii, merg pe burta fara sa zornaie declaratii ca sa atraga atentia. Rusia cauta inamici ideologici sa sustina intern tampenia facuta, de ce sa te expui gratuit cand poti face exact ce au facut rusii pana acum, sa dai din umeri si sa spui ca nu stii nimic. Kukeba a spus atata, multumim Ro pentru ce face dar nu vrea sa spuna….

    53
    • @ADR, ma bucura optimismul tau privind Romania. E valabil daca va fi pace, altfel poate sa iasa rau de tot.
      Si perspectiva ta privind energia in Ro e cumva prea optimista. Pina una alta centralele de la Cernavoda vor intra in revizie, despre noile blocuri se díscuta de mult, constructia lor ar dura citiva ani. Gazele sunt si ele cu cintec, se tot descopera rezervoare, dar pina la exploatare mai e. Backupul cu carbunele in curind nu va mai fi posibil ca nu vor mai exista centrale. Hidro cu seceta e si ea.. Despre fracking nici nu mai vorbim.
      PS Nu mai vreau sa vorbesc de presiunile EU prin PRR, si de certificate, ca iar imi iau injuraturi.

      15
      • pai nhbe optimism, gaz e clar 90%, petrol 60%, centralele sunt acolo, seceta sunt 3 luni pe an.
        Stii ca in Ro exista 3 hidrocentrale aproape finalizate care stau prin instante contestate de „activisti”, fel de fel de lunatici care nu-i inteleg ce cauta prin orase si nu se muta prin un varf de munte la o stana. Cea de la Rastolnita e chiar gata, dar nu se poate porni din cauza proceselor nesfarsite. Acum a venit o lege si un partid a contestat deja legea. E cam ce spui ca e si la voi cu verzii.
        Legat de optimism, eu zic ca e bine sa fim asa, la Cernavoda se va incepe treaba ca trag americanii de noi cu creditul deja aprobat:). Cu gazele din MN se va debloca, tot in stilul nostru caracteristic de o hartie pe luna. Citeam undeva ca nu se poate da autorizatia de constructie pentru ca nu exista institutie in Ro sa o faca, trebuie sa inventam una :)))) Partea buna e ca avem potential si macar initiative, incet si cu presiune se vor face in vreun fel.

        12
      • „Backupul cu carbunele in curind nu va mai fi posibil ca nu vor mai exista centrale.”
        Nu-i chiar asa: https://lege5.ro/gratuit/gezdamrsgiydg/ordonanta-de-urgenta-nr-108-2022-privind-decarbonizarea-sectorului-energetic

        4
    • Petrom de exemplu si-a scazut productia de gaze cu 11% fata de anul trecut, romgaz la fel e in declin are de exemplu zacaminte la adancimi unde pe vremea lui cioasca si cu scule fabricate la campina si ploiesti reuseau sa ajunga si acuma nu (foarte multa experienta s-a pierdut cred), carbune – valea jiului mai produce un pic pentru Paroseni, Mintia a fost inchisa, Oltenii cu greu mai reusesc sa tina in viata grupurile alea de pe vremea lui cioasca, niciodata nu mai functioneaza mai mult de 4, investitii noi in centrale si carierele de lignit de la revolutie fix zero, doar filtre de cenusi zburatoare ca sa mai primeasca avizele de mediu, Cernavoda – grupul 1 trebuie sa intre in reparatie capitala pentru cel putin 2 ani de zile in 2023 cred, o sa intreb exact – hidro si-a facut grupurile in pompaj fix pe oltul inferior in zona cu cel mai mult soare din romania, si fara o centrala prin care sa traga apa din dunare, si toate lucrarile noi sunt blocate ca am declarat „arii protejate”

      Investitii noi in gaz, Petrom tocmai ce a dat azi comunicat ca la mijlocul lui 2023 va lua decizia daca sa investeasca sau nu, apoi mai dureze ceva ani pana cand o sa reuseasca sa scoata ceva comercial

      si doar cu ceva eoliene si solare nu o sa ne descurcam de nici o culoare

      6
    • Helsingør Habitans

      Pe partea cu energia nu este chiar așa. PKN Orlen are upstream in Canada, Lotos in Marea Baltica, Ambele plus PIGNiG și încă o companie energetica sunt in curs de fuziune și vor crea probabil una dintre cele mai mari companii energetice din Europa. Vor avea bani sa cumpere resurse din alte țări care sa devina proprietatea lor. Au benzinării în Germania, Lituania, Cehia, vor avea în Slovacia și Ungaria. Adică își vor găsi atât resurse cât și distribuție rapid. Noi stam calare pe resurse de ani de zile și nu facem nimic. Am dat afara Shell, Chevron, Exxon. Am adus Gazprom și LUKOIL. ExxonMobil a spus că ei pot cu tehnologia lor sa scoată din zăcămintele onshore încă odată din cat s-au scos până acum în istorie. Deci asta plus ce e offshore in Marea Neagra și am fi devenit o forță. Dar Dragnea le-a dat un sut undeva și a blocat Marea Neagra. Că să nu zic că am avut 10 rafinării după revoluție, le-am distrus și rămășițelor le-am vândut unor companii controlate de ruși. Ei au făcut pe dos. Vor deveni unul dintre actorii de top europeni pe piata energiei prin noua companie care se crează acum.

      10
      • 10 rafinarii? Care erau acestea? Nu cred ca face bine sa exageram.

      • Gaze …..

        Se face multa galagie pe baza de ce gaze avem..

        Ca cica suntem pe locu 2 in eRRORpa .. da nu parea imi dau seakma ce e aoa pe locu 2 ….. (ca daca Fanel are 2 milioane si tu ai 400 iar r4estu au si ei 300, oi fi tu pe locu 2 da nu te compari ..) si se vorbrste ca am putea deveni matretz exportator ….
        Un re despre rezervele din Mareea neagra se zice ca ar ajunge ptr 8, hai 10 ani de consum intern al Romaniei . Un ban bun ptr firma care il scoate samd insa cam prea putin ca sa ne culcam pe urechea ca avem ….. Mai tiii mminte ce zis-a ala Kristof Terhes, CEO al transportatorului maghiar de gaze FGSZ ? „Nu aveţi petrochimie, nu puteţi folosi gazele naturale ca materie primă. Ce faceţi cu gazul? Îl ardeţi, faceţi un foc mare?

        Aceaslso explicva ca cum ce favaoare ne0-a facut „Ce înseamnă că ne-am răzgândit? Că am pus un dop între România şi Ungaria în conductă şi nu lăsăm gazul să treacă şi pierdeţi venituri? Ce am schimbat sunt beneficiile pentru voi, pentru că producătorul vostru ar urma să folosească mai puţini bani în România, pentru că nu trebuie să mai cheltuiască alt miliard de dolari pe o conductă nouă, din moment ce există infrastructură deja acolo. V-am făcut o mare favoare. V-am dat un miliard de dolari americani.(…)Se pare că nu înţelegeţi cum funcţionează aceste lucruri” Favoarea ? Ca Ungaria nu mai construia conducta catre Austria!

        A da… FGSZ rezervase pytr uz expclsiv intreaga capacitate a BRUA. Se prgatea sa investeasca cca 1 mld $ intr-i uzina de nu mai stiu ce plastice … care ar fi urmat sa fie aporvizionata cu gazele din Marea Neagra.
        Si culmea „excludea” Austricacatica de la „masa”. Adica BRUA devenea BRU. Adica pur si simplu , cu gzele romanestiu, Ungaria se pregatea sa devina „hub” ptr gaze .
        Ma prg ne dadeau si noua ca la noiste chiori care cersesc…

        De ce si-au permis? Ptr ca ma permis!
        A mda rafinarii..
        In 89 RSR avea o capacitate de rafinare de cca 30 mil tone. AM redus-o , am taiat am .. si mi se pare ca importam motorina! De la rusi!!! Care rusi exporvca si in UE ! Si zice-se ca aveam, ceva priductie de motorina si exportam „numai” 4 milioane tone de motorina ….

        In 2017 aveam un deficitul comercial de cca 7 miliarde de euro, din produse chimice, La comerțul cu acest tip de produse, provenite din chimie și petrochimie, exportam de 2,76 miliarde euro și importam de 10 miliarde de euro, rezultând un minus de peste 7 miliarde de euro.
        In ce priveste combustibiilii și lubrifianții auto, tot un produs al rafinării hidrocarburilor : exporturi de 2,5 miliarde euro , importuri de 5 miliarde de euro. În mare proporție, deficitele din chimie sunt în raport cu țările vecine, Ungaria, Bulgaria, Serbia, care au păstrat unități industriale, în timp ce în România acestea au fost distruse.
        Noi am închis fabricile, l-am băgat la pușcărie pe Niculae(patronul InterAgro – Ioan Niculae – n.r.), în condițiile în care el procesa 3,5 miliarde de metri cubi de gaz anual, pentru a produce îngrășăminte. Acum , combinatele lui sunt tăiate la fier vechi iar îngrășămintele se aduc din Ungaria și Ucraina’’, Remus Borza.
        Bun , Nici O Lae ala era un antirabic insa cu instalatiile ce am avut ? A! Contineau inox!!!

        Si la fel am procedat si cu capacitatile destinate industriei de aparare!

        2
        • Helsingør Habitans

          Păi tocmai asta spuneam, de petrochimie nu am mai pomenit. Dar polonezii sunt pe cai mari și din puțin fac foarte mult. Noua firma Orlen născută din fuziunea Orlen, Lotos, PIGNiG și Energa, iar în trecut Paramo, va fi cea mai mare firmă din Europa Centrală și de Est, va produce energie din diverse surse, va asigura tranziția spre energia verde, plus petrochimie și industrie chimica. Și vor juca în Liga Mare in Europa! In trecut depindeau de importuri rusești care erau majoritare. Acum, pe lângă resurse proprii sau terminale LNG, au un acord strategic cu Saudi Aramco, deci vor fi furnizori de securitate energetică în Europa. După cum se vede se mișcă și în direcția sa devină furnizori de securitate militară atât prin sprijinul USA cât și prin efortul și producția internă prin colaborarea cu sud coreenii. Adică chiar au o viziune și s-au pus pe treabă! Vedem astăzi că securitatea militară este legată de cea energetica și de cea alimentara. Rusia folosește aceste arme în războiul sau. Noi in loc sa ne ținem fuduli fara motiv, am face bine să învățăm de la polonezi și să colaborăm cu ei strâns. O axă Polonia, Ucraina, Romania și USA, ne-ar aduce numai beneficii.

          3
          • @ Helsingør Habitans
            Bravo, 100/100!
            I read your statements with pleasure, not only the latter.
            But in the latter, you probably touched the heart of the problem – there are no ideal societies, nations or states. Each, apart from advantages, also has disadvantages.
            The question is whether, for the sake of higher reasons, it is sometimes worth turning a blind eye to imperfections for the sake of more intensive cooperation, for the sake of higher goals?
            This problem concerns not only interstate relations, but it is universal. Who is married knows what I mean 😉

            4
    • @ADR, cred că ai dreptate cumva, dar nu vezi întreg tabloul (sau cel puțin asta cred eu).

      Ai dreptate cu viitorul război economic est-vest, iar Polonia și România nu greșește nici una ci cred că își face fiecare partea. Cum văd eu:

      1.) Ai nevoie de o contrapondere în estul Europei la Rusia, atât militar cât și energetic. Obligatoriu în viitoarea geopolitică a Europei.

      2.) În estul Europei cel bun (UE/NATO) nu ai nici o țară care să le facă pe amândouă deodată. Adică să aibă bani de investit, industrie, resurse energetice și resurse umane cât să fie și o putere militară dar și energetica în același timp.

      3.) Dar ai două care fac cât una. Și sunt foarte potrivite. Amândouă împotriva Rusiei, amândouă lovite de ruși în ultimele sute de ani, amândouă parteneri de încredere ai occidentului. Polonia și România. Două care, luate împreună, fac cat o putere regională. Atât la mărime și număr de populație (cele mai mari țări din estul civilizat al Europei) cât și care își pot juca fiecare foarte bine cartea. Adică: „brațul energetic” și „brațul armat” al estului Europei.

      4.) De ce speculez eu asta? Pai, sunt convins că Polonia se înarmează pe credite din SUA, iar SUA este foarte grăbită să investească în România în energie.

      5.) De ce rolul fiecăruia? Polonia nu are cine știe ce resurse energetice, însă ar fi în prima linie într-un eventual contact militar cu Rusia. Sunt vecini cu Kaliningrad, cu Belarus, trebuie sa protejeze și statele baltice.
      In antiteză, Romania are resurse energetice, mai poate crește foarte mult (gaz, nuclear, fotovoltaic, hidro, ba chiar și eolian mai e loc). Ba chiar pe la noi trece și o conductă care poate deveni foarte importanta. BRUA. Daca se conectează pe deoparte cu conducta din Bulgaria care vine dinspre Azerbaidjan și Turcia și de pe cealaltă parte daca Ungaria își respectă partea și o conectează cu hub-ul central european din Austria (și cred că nu vor avea încotro) prin ea se va putea alimenta centrul Europei din Azerbaidjan ocolind zone nesigure (Ucraina) sau neprietenoase (Serbia). Deja prin rețeaua românească de energie (care e foarte tare chiar și la standard european) Ucraina exportă energie electrică spre Europa (văzut în presă, daca greșesc îmi cer scuze).
      De cealaltă parte, Romania ar fi foarte greu de invadat de Rusia, chiar și cu armata noastră de acum și care se preconizează in anii următori. Am avea NSM pentru apărarea coastei, 54 de HIIMARS pentru lovire in adâncime, 7 baterii de Patriot pentru umbrelă AA, 49 de F-16 pentru acoperire aeriană locală. Ce mai trebuie? Marina (de suprafață și 2-3 submarine), câteva elicoptere adevărate anti-sub, Shorad și vshorad și drone. Dacă vedeți care sunt urgențele și ce se declară în presă, cam încolo ne îndreptăm. Și să nu mai vorbim că avem/vom avea două brigăzi ale unor superputeri (Franța și SUA) cu prezență consistenta.

      Eu așa văd Europei în următorii ani: o putere militară care sa țină zona la respect și să arate parul militar Rusiei și o putere energetică care să înlocuiască mare parte din dependenta estului Europei de Gazprom (fie prin exporturi proprii fie țară de tranzit dinspre Azerbaidjan, Kaszahstan etc).

      Și restul? Poate ați întreba. Pai, restul, în noua geopolitica nu prea vor conta. Cehia, Slovacia și Ungaria vor fi pierzătoarele noii geologici, țări mici, fără putere militară sau militară, care nu vor sta la masa celor mari.

      Acum înțelegeți disperarea lui Orban la Tușnad? Omul știe că trece istoria pe lângă el. De asta și relaxarea României vis a vis de acele declarații provocatoare și tâmpe.

      16
      • @Stark 2, eu zic ca e mult mai simplu.
        – Polonia: volumul achizitiei arata clar ca ei au transpus scenariul ucrainian si au vazut necesarul. Adica, iau in calcul inclusiv optiunea ca peste X ani vor fi singuri si natiunile vestice vor pierde coeziunea, ceea ce nu e mare scofala. Le Pen, Salvini, Trumph, Merkel se conosc opiniile lor.
        – Romania: noi ne bazam pe aliati, vom creste si noi capacitatile, in special la MN, aviatia, AA, ceva blindate noi si artilerie, dar noi nu luam in calcul varianta rezistentei de unii singuri, cu toate ca noi fata de polonezi am lucrat pe scenariul.asta pana acum 3o de ani.
        Deci 2 modele de lucru, una mai prudenta dar cu in cost urias, una mai riscanta dar cu pret moderat acceptabil.
        Si riscul e diferit, noi nu suntem atata de expusi cel putin acum.

        7
        • @ADR,
          Polonia este mult – mult mai expusă. Mai ales dacă ne uităm la relief. Practic e câmpie. Să aperi o țară precum Polonia ai nevoie de cel puțin o armată și armament triplu cât o țară precum România. Ca și relief seamănă mult cu estul Ucrainei. Greu de apărat, dar nu imposibil, însă necesită un număr mare de trupe, blindate și artilerie.

          Romania, cu o defensivă deșteaptă poate fi „moartea armatelor”. E un teren foarte – foarte dificil. Să forțezi Carpații ar trebui să fii idiot. Te mănâncă vânătorii de munte pe frigare. Să cobori spre București din Moldova, ești mâncat în munții și podișul din Vrancea. Să vii dinspre Dobrogea, ar trebui iar să fii idiot. Două dintre cele mai grele manevre militare: desant apoi forțarea unui fluviu. Să vii dinspre vest, prin/din Ungaria mori în Apuseni. Și noi suntem o țară care se poate apăra singură cu acea „porkupine defense” despre care zic americanii. Evident că mai trebuie chestii: drone neapărat, artilerie inteligenta, multe-multe lansatoare portabile de rachete, multe vehicule mobile (tbt, IFV, 4×4), forțe speciale etc. dar suntem pe drumul cel bun cu HIIMARS (cea mai deșteaptă achiziție din istoria militară a României). Tancurile vin după, ca importanță, zic eu, a nu se înțelege că am ceva cu tancurile, dar mai mult de 200 de tancuri moderne (Abrams?) nu cred că se justifică (costuri, cheltuieli). România și Cehia au cel mai dificil relief din regiune. Capabile să-ți facă viața un coșmar dacă vrei să lui „boots on the ground”. Nici cehii nu se omoară după tancuri momentan, însă își întăresc artileria (52 de Caesar) și vehiculele mai ușoare și mobile (CV-90, Nexter Titus, Iveco LMV).

          9
      • Din ce spui trag o concluzie: noroc cu americanii ca ne-au facut temele

        1
        • @Dan,
          Exact!

          • @Stark – M-am mai linistit. La barza chioara D-zeu ii face cuib. Bine macar ca cineva acolo sus ne iubeste….

            • @Dan,
              Pai eu bănuiesc asta pentru că cele mai reușite și bune achiziții din istoria militară a României (și nu mă feresc de aceste cuvinte mari): HIIMARS, Patriot, F-16 și NSM au fost la ideea americanilor. G2G. Probabil de asta au mers așa bine contractele 🙂

              1
  13. Citeam ca nu știu ce firma sud coreana investește în state 22 miliarde de dolari.Raman la părerea ca este o afacere în trei.Cum o sa iasă nu stiu.Sa fie o forma de rotire a banilor.Cine pierde și cât.

    2
  14. Unii nu-i prea inteleg pe polonezi. Daca te uiti in istorie (dar multi nu se uita si NU vor nici pe altii sa-i lase sa se uite > scoala) vezi cat au indurat polonezi si Polonia din partea Rusiei si a rusilor. Polonezii, inclusiv clasa politica, nu vrea sa-si uite istoria si cultura(uite o deosebire).
    La ora actuala Polonia sta infinit mai bine decat noi (chiar 0,1 : 0 = infinit ! Binenteles ca nu polonezii sunt este zero). In primul rand din ’90 n-au distrus industria militara(noi am avut un mare succes cu gasca lui Ilici) , ba au dezvoltat-o cu produse noi, straine si proprii ! Acum, cu razboi la granita, amenintati de dusmanul secular Rusia, danseaza pe alt picior decat noi (ambele oloage). Cam de aici lipsa de intelegere. Si noi avem „smecherii”, pe care cei fara carte ii cred „baieti destepti”, cei care conduc !
    Le doresc numai bine polonezilor !
    Inlocuiesc Krab cu K9; dupa Wiki, nu este o f mare deosebire probabil sunt diferente care nu apar acolo. Este pe linia lor sa produca un tanc nou, bazat pe unul modern; totusi cu numai 1000 bucati nu-si vor amortiza investitia. Probabil gandesc la export si la perspectiva a 20-30 de ani ca dotare tehnica si umana(nu mai facem comparatii). Ucraina va fi o mare piata ! Deasemenea cele trei baltice care sunt f aproape. Poate se gandesc si la noi ca vom scapa de „doctori” ….
    Asemenea inarmare face Rusia sa se gandeasca mai mult decat in Ucraina. Dar e absurd sa ne gandim capolonezii vor sa ocupe moscova ca in 1612.
    Da, aceasta inarmare c o s t a f mult chiar daca folosesti propria industrie si dai de lucru. E de gandit dar cred ca neavand atatia „doctori” si-au unele socoteli. Au prevazut criza si criza de energie ? E adevarat ca n-au inchis termocentralele ca „doctorii” nostrii(pe vremuri exportam energie-> acum importam la costuri imense) !
    Abrams multe, K9, Leo, F-uri multe, etc.etc etc , ce stiu polonezii si nu stim noi (poate unii stiu si nu le pasa). Doar ii apara si NATO !

    12
    • vezi ca acum o saptamana vorbeam cu @Krzysztof si spunea ca au facaut fix ca ai nostrii, au distrus tot. Acum in ultimii 10 ani de cand au acest partid nationalist au inceput sa refaca, dar si la ei departe de ce a fost.

      3
      • Helsingør Habitans

        E un partid conservator pro occidental dar împotriva neomarxismului, așa cum era PNTCD la noi, nu naționalist gen PRM. Noi nu avem un partid de genul decât pe hârtie ce a mai rămas din PNTCD.

        7
  15. Polonezii au o strategie de aparate foarte ambițioasă :
    – Armata lor va crește numeric. Vor ajunge la 300.000 militari. Inclusiv cu doua noi divizii dotate complect. Așa armata poloneză va fi centrată pe 6 divizii de lupta. ( + plus tot ce e pe lîngă forță de prima linie)
    – In paralel, cheltuielile pentru apărare cresc la 3 % PIB anual. EPIB lor era de 617 miliarde dolari anul trecut.Deci vor ajunge la cel puțin 18 miliarde dolari anual pentru apărare. ( Mai credibil la 20 miliarde medie anuală ținând cont de evoluția PIB)
    Au cu ce platii toate chestiile cumpărate. Basca un transfer de tehnologie fata egal .
    Și la acest capitol nu stau rău nici acum.
    Exemplu:
    – Asamblează Blackhawk de ani buni.
    – Basca licență pentru taburile Patria cu producție autohtona. – Basca varie arme indigene. Începând cu pușcă de asalt la standard NATO.
    – Construiesc si componente pentru elicopterele italiene.

    Deci au de unde, au credibilitate, au voința , au cu ce și cine.

    Pina in 2035, vor devenii o putere militară puternica.

    9
    • ei au acum un buget de cheltuieli de 300 mld, cele 18 mld vor fi buget total. Standardul e de 20% pentru achizitii, dar sa spunem vor ar fi 40%, rezulta o suma de 7 mld/an pentru inzestrare. Nu ajung banii astia pentru ce au comandat, pe langa suma initiala mai e si munitia f scumpa.
      Noi la anu vom avea un GDP de 300 mld, deci 2.5% vor fi 7.5mld din care achizitii ~2 mld si nici macar nu putem visa la ce fac astia. Legat de productie, pana sa vinzi ceva te costa in plus si capacitatea industriala, bani dati. Sincer nici analistii mari nu stiu ce au in cap, asa ca nu deslusim noi. Parerea mea e ca au luat decizii emotive la repezeala si inca nu au pe masa toate datele.
      Sa nu uitam ca e anuntata o mare criza economica, nu e un moment prea bun sa arunci cu banii.

      2
  16. Programele de achizitii se vor derula pe mai multi ani, insa si asa sunt niste sume foarte mari, iar costurile de mentenanta, consumabile, deservire, mentinere in stare operationala, etc vor greva economia poloneza (nemtii au pus jos 100 de miliarde insa GDP-ul Poloniei este cca 15% din cel al Germaniei)
    Banuiesc ca se bazeaza pe faptul ca parte din ucrainienii care s-au refugiat, vor ramane la ei (orisum ei deja se bazeaza pe forta de munca din Ucraina, Belarus, etc)
    Deasemeena banuiesc ca in caz de nevoie (conflict armat) vor apela si la diaspora (in Polonia sunt max 40 milioane polonezi, insa mai sunt inca cca 20 de milioane in diaspora) tinand cont ca sentimentul national este mai putern la la ei decat la alte natiuni vecine (exceptand ungurii)
    Totusi puse toate cap la cap, nu pare sustenabil economic cifrele care se vehiculeaza, iar in final intrebarea ramane: ce ii determina la sa ceva?

    6
  17. La început m-am întrebat și eu de unde personal care să deservească atâtea scule. Plus de unde bani pentru cumpărături. Păi nemții cu cele 100 de md. de euro anuntate pentru reinarmare nu au obiective atât de ambitioase. Apoi am vazut ca polonezii vor să-și dubleze efectivele. Acum au între 120 și 130 de mii de oameni. Chiar anul acesta vor să le suplimenteze cu 15 mii. Vor să treacă la 3% din pib cheltuieli militare, deci 5 md. de euro în plus. Dar să ajungă la 1400 de tancuri, 500 de lansatoare Himars este cam sf. Si le-ar trebui un pib cât al Germaniei…

  18. Probabil se gandesc la export, nu sunt toate pentru ei. Daca-mi aduc aminte bine vor sa livreze aprox. 100 obuziere Ucrainei si sigur se vor mai gasi musterii prin zona, probabil chiar balticii.

    tancul K2 si obuzierul K9 ar fi foarte interesante si pentru noi. E doar pe jumate ciudata ideea sa renunti la Krab pt K9 insa au sasiul comun si posibil ca turelele si capabilitatile acestora sa fie apropiate.

    Cifrele par foarte mari, dar nu cred ca toate tancurile si obuzierele alea sunt pentru ei…sa ai tot arsenalul ala, poti ataca Moscova 🙂

    Iarasi teoria ca se inarmeaza pentru o eventuala Ucraina puternica dupa e o tampenie, tara va fi distrusa de razboi, va avea nevoie de foarte mult timp sa se recupereze si de investitii, care vor fi si poloneze; sunt atat de multi ucraineni in Polonia incat nu vad cum sa iasa scandal intre cele doua tari, dimpotriva perspectiva unui parteneriat polono-ucrainean este in interesul ambelor tari (si al nostru, daca am putea vedea mai departe de bara din fata) incat e de domeniul fanteziei sa crezi asa ceva…sigur, in ambele tari poate aparea un Viktor Orban care se viseaza restauratorul lui Arpad dar e putin probabil,

    La avioane iarasi e de inteles si nu e explicabil numai prin faptul ca nu pot fi livrate suficiente F-16, pot lua C/D-uri la mana a doua; explicatia e ca chiar daca te dotezi cu F-35, ai nevoie de un avion de linia a doua. Primul actioneaza nu numai conventional dar ca si multiplicator de forta pentru avioane mai putin sofisticate. F-ul cu senzorii sai f moderni si capacitatea de calcul ridicata livreaza avioanelor partenere informatiile care le ajuta sa supravietuiasca si pot escorta misiuni de lovire atat AA cat si impotriva apararii aeriene inamice. Totodata coreeanul e probabil mai ieftin de operat pentru politie aeriana si serveste si ca avion de antrenament.

    6
  19. Aceste achizitii sunt nu numai o palma, ci si un sut, dat industriei de armament din vest. E un fel de inceput al sfirsitului suprematiei armamentului vestic, ma refer in special la Franta si Germania si mai putin la USA.
    De altfel Ge nu mai are nici otel, Tyssenkrupp asteapta otelul verde, hidrogenat. Actiunile concernului sunt la un minim istoric. Nu mai trebuie adaugat ca e condus de o femeie!

    In zona in care stau eu sunt f multi polonezi, tineri, veniti de curind, dupa nivelul de germana. Desi numarul de emigranti polonezi a scazut destul de mult, totusi acestia continua sa plece din tara. In Ge traiesc ca. un milion. Chiar daca polonezii nu au fost prea „amabili” cu cotele de emigranti care au incercat sa fie impuse de Eu in 2015, totusi, mai nou, primesc un numar mare, mai ales ucrainieni, dar chiar si belarusi. Sa fie ucrainienii emigrati soldatii de miine ai Poloniei?
    Oricum polonezii sunt aceia care produc o brese adinc in lumea slava.

    P.S Nu stiu daca pe aceasta platforma a fost prezentat FA 50, cred ca ar merita, e o dezvoltare interesanta!

    9
    • „De altfel Ge nu mai are nici otel, Tyssenkrupp asteapta otelul verde, hidrogenat. Actiunile concernului sunt la un minim istoric.”

      in 2020 a fost mai mic.
      https://www.marketwatch.com/investing/stock/tka?countrycode=xe

      1
      • Ai dreptate, dar se misca oricum in pivnita. Nr de salariati a scazut in ultimii zece ani de la 160000 la 100000, in ultimii trei ani au avut bilant negativ acum doi ani 5 miliarde pierderi. Vroiam sa cumpar, crdeam ca inarmarea le va da un imbold. Pe dracu

        6
    • „Nu mai trebuie adaugat ca e condus de o femeie!” Daca respectiva a ajuns acolo doar in numele egalitatii etc fara a avea competentele necesare atunci da, e o problema.
      Altfel, misoginismul, mai ales la o persoana educata si care traieste in vest de atatia ani mi se pare de… Ma rog, oi fi fiind eu mai „progresist”.
      Am intalnit adeseori femei CEO extrem de capabile, ajunse in pozitia respectiva cu ceea ce aveau in cap nu intre picioare. Si, cu toate acestea, castigau mai putin decat un CEO barbat.

      5
      • Poate le intreaba cineva pe gagicile care conduc Northrop Grumman, General Dynamics si SpaceX. Cu aia de la SpaceX mai mult ca sigur ca este o problema pentru simplul fapt ca are temeritatea sa fie si blonda.

        5
      • Börsennotierte und paritätisch mitbestimmte Unternehmen mit mehr als 2000 Beschäftigten und mehr als drei Vorständen müssen bei Nachbesetzungen in der Top-Management-Etage mindestens eine Frau in den Vorstand holen
        *****
        Daca ai trai aici ai vedea lucrurile altfel. Exista o lege care impune o quota de femei in top management. Asa a ajuns Ursula min apararii, de altfel in ultimii ani la aparare au fost mai mult femei, care nu facusera armata. Stiind ca exista aceste chestii impuse nu poti sa nu-ti pui intrebarea cum a ajuns dinsa asa sus. Oricum rezultatele de la tyssenkrupp sunt catastrofale.

        PS in ultimii zece ani am avut o sefa femeie. A fost cea mai buna sefa pe care am avut-o vreodata.

        6
    • 1) dragul meu cam toate actiunile producatorilor de otel scad
      2) inclusiv Mittal scade care scoate profit si sta pe un munte de cash….

      1
  20. Polonia – picior de pod in UE pentru SUA … restul se clatina …

    Romania – picior de porc … inca ….

    10
  21. Ma raliez si eu majoritatii, si ma minunez de cifrele astea, foarte greu de digerat la prima vedere: aproximativ 1400 de tancuri, aproape 700 de obuziere autopropulsate (pe senile), 500 de himars, 50 de avioane. Costul total sare probabile de 20-25 de miliarde. Si daca se confirma, asta ar fi doar varful aisbergului,ca o armata nu sta doar in tancuri, artilerie si avioane. langa tancuri ar trebui sa meargs si MLI-uri, apoi transportoare pentru trupe, camioane pentru munitii si combustibil, platforme pentru transportat tancurile etc. Trebuie asigurata acoperirea AA pt ele. Poate mai trebuie si niste elicoptere de transport si de atac (aici parca era vorba de niste Apache)
    Munitia in sine ar avea un cost monstruos, doar un plin pentru 500 de Himars inseamana 3000 de rachete, probabil alte 3 miliarde?
    Infrastructura pentru ele iar o sa manance o groaza de bani.
    Si apoi ramane problema personalului, ridicata de nicolae si gerogel: cu ce oameni o sa incadreze aceste noi unitati? Nici chiar dublarea efectivelor nu cred ca ar fi suficienta, si soldele sunt cheltuieli curente, an de an, la fel ca si cheltuielile cu mentenanta si operarea.
    Personal, sper sa le iasa, dar sunt tare curios cum vor finanta toate aceste achizitii.

    2
  22. Dupa ce citesti articolul iti vin in cap mai multe intrebari decat poti gasi raspunsuri. Economic vorbind, e clar ca nu pot sustine efortul asta financiar, nici chiar divizat pe mai mult ani. Probabil unchiu’ stie ceva ce il determina sa-i sprijine masiv altfel nici un politician sanatos la mansarda nu s-ar arunca la o astfel de cheltuiala decat daca ar taia drastic din orice altceva (invatamant, mediciana, etc, etc). E ceva ce nu se leaga pt noi astilalti si numai unchiu’ are raspunsurile. Sa le fie de bine la polaci daca au un sprijin atat de consistent. Problema mea e alta. S-a tot vorbit inclusiv Mihaela dragostea mea zicea ceva la un moment dat cand era mai lucid in gandire, ca se doreste reechilibrarea celor doua flancuri, de nord si de sud ale NATO. Pai dupa o astfel de actiune cu polacii, taman bine ca se dezechilibreaza si mai tare! In nord vor fi mii de tanculete, himarsuri, avioane, etc, etc si in sud doar cateva. Pai ce echilibru mai e asta? N-ar fi mare bai numai ca mujicul isi da seama de asta, oricat de mujic e, si incep sa-i vina idei. Adicatelea daca ii vine vreo idee creata, nu va ataca acolo unde sunt mii de jucarii ci unde bate vantul de goliciunea inzestrarii. Asta e problema mea.

    10
    • …se leaga, stai linistit! Nota de plata va fi decontata de rusi (care au blocate rezerve de stat de cca 300 mld usd), pentru care se pregatesc asiduu, proxi, deocamdata cu tehnica sovietica. Daca vor intra „online”, e posibil ca la Moscova sa se vorbeasca poloneza oficial.

      Legat de …celalalt „flanc”: ‘nea dancu tocmai a zis ca vrea submarine Scorpene, elicoptere, drone, fara sa scoata o vorba de contractul cu NG despre corvete – pe standby pana la toamna.

      2
      • Adica vrei sa zici ca pui vreun pret pe ce zice austriacu’ din NATO din fruntea ministerului dezarmarii nationale? Pai daca pui, inseamna ca tre sa ne resemnam si sa ne facem rost de steguletele rusesti ca sa le fluturam cand vor defila mujicii pe sub arcul de triumf!!! Dumnezeule mare!

        1
  23. Citeam zilele astea ce spunea un general american. Producătorul are capacitatea să livreze 9000 de rachete Himars pe an…

    3
  24. Va rog, nu va mai mirati de polonezi. Ei sunt in multe feluri, numai tampiti nu. Daca se inarmeaza, nu o fac ca noi, stilul „stop gap”. Armele alea, chiar daca par multe, le vor folosi macar 30-40 de ani. Timp in care isi vor vedea de treaba cu eficienta. Rrrrrandament. La noi asa ceva nu exista.

    Ca la noi nu se face, o datoram si celor din spatele lui oprea gabi rectorul cacademiei de aparare. sau informatii? sau ce cacaturi de cacademii mai avem noi. loc de parcat neamuri si amante. reteaua aia de absolventi de nimic functioneaza din plin acuma, ca tot se mira unii-altii de balbele si mucii in fasole varsati cu generozitate in strategia de dotare miniala cu armament modern.

    Nu va tot luati de dancu sau ciuca ca ei sunt doar mapetzi scosi in fatza.

    In rest, sa fim optimisti si sa privim in continuare in spre viitorul maretz, tzara noastra are.

    6
  25. Polonezii sint smart, iau acum ce se poate, cit se poate, iar de la anul vor incepe sa surubareasca la ei in tara, si tancuri, si tunuri, si avioane.

    Cum Tigre / Leclerc nu se gasesc de dat, iau de la US, ca deja le au in UE si pot aduce repede si restul cantitatii, disponibile si retrase de la USMC.
    Deja primul pas a fost facut, 12 F-22 ajung/au ajuns in Polonia, sa fie cover in caz de ceva. Tancurile US sint pe drum/calea ferata.

    La noi, pace si liniste. Dam ajutoare pe card, marim pensiile si salariile bugetarilor, ca vin alegeri, deh … Ciuma rosie e la putere ….
    Inarmare la noi ? Buna gluma. hai sa bagam rezervistii, sa traiasca coloneii si generalii de mucava ….

    Ciuca, daca iese caft, sa te vad cocotat pe P5 in prima linie, linga corvetele pe care nu le avem, cu AKM-ul din ’68 in brate… idiot si cretin ce esti.

    Scad rezervele de apa, tara se usuca, toate preturile cresc si voi stati si nu faceti nimic … mama voastra de tradatori. Un glontz e prea putin pentru fiecare … v-as pune sa carati apa cu galeata sa udati porumbul si griul, sa sapati fintini, sa intindeti conducte pentru irigatii pe cimp, in Baragan, la 50 de grade … rasa voastra de politruci imputiti…

    Nu se mai poate, BAI ciuca. Trezeste-te odata !!!! Te cheama draknea la el, sa-i pupi mina …
    La canal v-as trimite, as ramifica Dunarea cu voi si as uda toata Dobrogea …
    V-as pune sa plantati copaci, in frunte cu min.mediului, sa faceti tarcuri si rezervatii pentru ursi, sa stringeti gunoiul din tara, sa dati cu sapa si cu matura, sa mincati de 15 lei pe zi, un bon de masa … sa vedeti cum e realitatea, cum traiesc pensionarii si oamenii saraci, cu 2500 de lei pe luna salariu si 700 pensie.
    Asta va doresc, sa descoperiti „Romania salbatica” ….
    Sa credeti voi ca daca e ceva, vor veni oamenii sa va apere kururile grase si burdihanele … sa va ia rusii direct, sa va urce in trans-Siberia si Paaaa….
    Cu johanis primul, voi urmati. Si serviciile si jandarmii.. ca in loc sa apare cetatenii si ordinea de drept, va apara voua scaunele si „specialele”…. Slugoi imputiti, asta sinteti toti, niste jigodii ordinare.

    Scuze de derapaj, dar nu se mai poate. Asta e, daca ma cenzurati nu e bai, macar mi-am exprimat parerea vis-a vise de „oamenii politici” ai Romaniei.

    Sanatate (mintala) va doresc, deja ma lasa nervii de la atita prostie si de la aceste jigodii…

    38
    • Un derapaj placut, l-am citit de vreo 2 ori ca face sens..

      3
    • Culmea ironiei e ca Ciuca, lăsând la o parte poveștile cu eroul de la Nasiria, a fost cu PM-ul din 68 și 86 pe TAB-77, TABC-79 si Aro-244, prin TO din Afganistan si Irak. Dar omul uita când da de bine. M-as fi așteptat sa tragă tare pe armata, ca și asa pe economie e varza…. Dar…

      15
      • Am avut exact aceleași așteptări de la Ciucă. Mai ales după episodul Patriot. Se pare că sharky a avut dreptate în privința lui.

        6
  26. Helsingør Habitans

    Eu zic ca nu are rost sa ne comparam cu polonezii si cei care se mira nu ii cunosc suficient de bine. Noi suntem niste mascarici manelisto-cocalari aproape fara identitate istorica in acest moment. Generatia tanara vrea sa fuga de armata in caz ca vom fi atacati, nu vor sa lucreze multi, plin de siliconate pitipoance, cei mai multi viseaza sa dea tunuri, clasa politica este corupta, incompetenta si vanduta rusilor partial. Pe scurt nu suntem in stare de nimic. Noroc cu altii. Daca nu ar fi americanii sau NATO/UE, rusii ne-ar fi luat la scarmanat de multa vreme. Dar oricum noi ne-am fi predat din prima, clar, pensiile sa mearga. Revenind la Polonia. Care aveti drum din Romania spre ei prin Slovacia, sa zicem spre Cracovia, veti vedea ca satele sunt curate luna, fara mizerie, totul este aproape nou cu bun gust, fara kitch-uri, fara manele, fara cocalari, fara pitipoance, case frumoase si gradini ingrijite scoase din catalog. In orase plin de tineri fara figuri care muncesc de toate, adica cultura muncii. In turism nu vezi servicii in bataie de joc si personal sictirit. Romania are vreo 5 milioane de turisti anual, numai Cracovia are 15000000 anual. Cei care vorbesc de infrastructura, nu confundati faptul ca nu au foarte multe autostrazi, pentru ca au foarte multe drumuri expres, daca dati pe trafic pe google maps o sa apara toate, Polonia este plina ochi de drumuri expres care cele mai multe sunt ca autostrazile noastre. Reteaua feroviara in mare parte este renovata, la fel si garile, plin de trenuri noi, plin de aeroporturi reale, legate de orase cu trenuri si autostrazi, Varsovia plina de zgarie nori. Polonezii au cultura muncii, la un alt nivel decat noi. Pe wiki sunt niste numere despre economia Poloniei care are cea mai mare crestere din Europa din 1989 incoace. Polonia are deja o economie dezvoltata, noi inca suntem in curs de dezvoltare. GDP 720 miliarde, noi 286. Industria este puternica, nu cumpara autobuze si tramvaie de la turci, ci isi produc ei, un mic detaliu. Coruptia care este, nu pericliteaza interesele nationale. Ce vreau sa spun este ca se intelege ca si politica externa sau politica de securitate se face la un alt nivel. Probabil au luat in calcul amenintarea rusa, faptul ca nu mai vor sa isi vada tara sfasiata si nici rusii sa isi faca de cap la granite la ei. Si probabil ca si-au facut niste calcule si in baza proiectiilor de crestere a economiei in anii viitori. Un plan de inarmare multianual axat pe productie locala si cumparaturi din USA este perfect pentru contextul geopolitic local. Noi am ajuns sa ne miram de cei care se comporta normal. Adica atat de mult ne-am obisnuit cu mediocritatea si cantitatile farmaceutice, incat atunci cand vine o tara serioasa si face ce trebuie sa faca, ramanem nedumeriti. Sunt convins ca Polonia nu va falimenta datorita acestor achizitii ci se va descurca bine mersi. Oricum o mare parte din aceste investitii se vor intoarce in economia locala pentru ca vor produce o buna parte din acest armament. Ca sa nu mai zic ca din transferul de tehnologie va beneficia si economia civila, adica va fi un impuls de dezvoltare economica! Bravo lor! Tot respectul! Si tot dispretul pentru guvernantii, partidele si decidentii din armata noastra pe aceasta tema! Mici am fost, si mai mici am devenit si vad ca planul nostru este sa ramanem la fel de mici! Singurul plan al Romaniei este angajarea a cator mai multi in administratia publica, si asigurarea de pensii grase si speciale cat mai multe la clientela politica. Da, armata are nevoie de soldati respectati cu salarii decente si pensii asemenea, dar nu asta este motivul pentru care nu ne inarmam. Nu exista vointa! Daca s-ar reduce aparatul administrativ, care este imens, ar fi bani si de salarii si pensii marite pentru soldati. Inarmarea este un alt subiect. Nu avem viziune, nu vrem, nu putem, cautam motive sa nu facem nimic, iar unii din cei care conduc sunt si vanduti rusilor. Nu inseamna ca sunt pesimist. Posibil sa se petreaca si la noi schimbarile in bine prin care au trecut polonezii dar cu mare intarziere si poate in generatiile urmatoare.

    35
    • Nu stiu cine esti, dar daca te regasesti in categoria „mascarici manelisto-cocalari” baga mare, noi nu te urmam.
      Tu spui cum arata drumurile prin Polonia, da marfa dar uiti sa spui ca astia aveau drumuri cand la noi erau de pamant prin paduri. Uiti sa spui ca in Cracovia au cladiri cand la noi Bucuresti era o stana sau ca vestul Poloniei e cam made in Germany.
      Parintii mei au fost in anii ’80 in Polonia pe langa ce bunatati au adus de acolo am vazut si cele cateva poze, erau cu 100 de ani inaintea nostra.
      Deci cand compari strada/cladire/curatenie cu ce e la noi sa stii clar ca in ’90 am plecat de pe pozitii diferite si la timpi diferiti (noi cu 10 ani dupa). Si Ro acum 10 ani arata mult mai rau…
      Am colegi polonezi, lucrez zilnic cu ei, am fost in Varsovia de multe ori cu jobul, asa ca pot sa-ti dau o opinie. Ca si workeri in IT sunt mai slabi pregatiti ca noi si nici la fel de eficienti. Noi ca si romani avem damblaua de a ne vaita si a incepe mereu cu „nu” cand se cere ceva mai greu, chiar daca parem carcotasi dar lamurim aspecte din capul locului si ne apucam de treaba pe lucruri clare, dupa care creatia latina intra in lucru.
      Ei sunt yes-mani, orice li se ceri raspund ca e fezabil dupa care pe parcurs incep sa realizeze problemele si vin cu diferite cerinte de clarificare/modificare. Fac sute de meeting-uri si ii zapacesc pe clienti pana la disperare. De multe ori livrabilul lor a fost plin de workarround-uri si a trebui sa lucram si noi dupa ei.
      Noi avem „adaptarea” latina la regului, adica le consideram optionale :), ei respecta la litera, dar in solutii este mai bine sa fii creativ chiar daca mai ocolesti metodologia.
      Mai au un aspect „feudal”, daca un roman ajunge in o pozitie de manager, poate vei gasi in echipa lui 1-2 conationali. Daca un polonez ajunge manager, dupa 1 an vei gasi acolo polonezi majoritari si ceilalti parasesc barca.
      Opinia clientilor occidentali despre estici: pe primul loc cehii (foarte buni, educati si smart), pe locul 2 romanii (guralivi, indisciplinati dar creativi in solutii si livrabile), pe la coada ii gasesti pe polonezi…
      Un neamt imi spunea:”din ce spune un roman cu „no” ia doar 30% iar din ce spune un polonez cu „yes” ia tot 30%” 🙂
      No offence pentru polonezi, este doar experienta personala.
      Nu generaliza opinii turistice sau experiente povestite de unii sau altii.

      16
      • Helsingør Habitans

        Nu ai inteles, nici mie nu imi place realitatea, dar ca sa schimbi ceva pleci de la realitate nu de la iluzii. Nu ai citit ce am scris cu atentie. Au avut cea mai mare crestere economica din Europa din 1989 incoace deci nu sunt inaintea noastra doar pentru ca au avut ceva mai mult inainte! Am raspuns la o alta postare mai sus pe tema energiei, un mic exemplu, noi ne-am distrus industria petroliera unde la revolutie eram net superiori lor, iar ramasitele le-am vandut unor companii rusesti sau controlate de rusi, ei au facut pe dos is vor deveni curand un actor de top in Europa pe piata energiei. Cu o firma controlata de statul polonez! Tu vrei sa spui ca nu sunt perfecti, da, nu sunt dar sunt la ani lumina inaintea noastra pentru ca au viziune si au vointa, plus au cultura muncii si chiar le pasa de tara lor! La noi a fost o constanta sa dam afara investitorii strategici. Am dat afara Shell (inainte de asta cei care conduceau Romania au refuzat sa se intalneasca cu presedintele Shell), Exxon, Chevron, a venit avionul plin cu investitori japonezi de top cu prim ministrul lor, Dragnea l-a schimbat pe Tudose si i-a umilit pe japonezi trimitandu-i prin muzeul satului. Adica cineva a marcat acest teritoriu ca fiind al lor. Nu conteaza cine! Asemenea aberatii nu au facut polonezii! Cand vorbesc de manelisme, e plina tara si televiziunea, educatia la noi a fost distrusa cu scop. Si desigur nu ma refer la un gen muzical anume ci la mentalitate. Sigur ca Romania are potential foarte mare, resurse naturale de tot felul, talent, pozitie geografica, dar pana nu ne vom trezi nu le vom valorifica si vor ramane doar lucruri potentiale. Si nu te poti trezi pana nu vei recunoaste locul in care te gasesti! Si am calatorit suficient in Polonia astfel incat parerea mea nu se naste doar din informatii de pe internet sau de cultura generala. Articolul este despre Polonia. Mi se pare normal ca am facut o critica pentru noi, ca sa arat unde suntem, si le-am aratat calitatile lor ca sa aratat unde am putea ajunge si noi! Si nu doar vestul arata superbine in Polonia. Iarasi nu ai citit, eu vorbeam despre zona dinspre Slovacia. Totul porneste de la cultura si educatie unde suntem deficitari. Si de la vointa politica de a construi ceva unde suntem inexistenti. Aici se face diferenta dintre ei si noi! Ceea ce evident se reflecta si la nivel de armata, politici de securitate si planuri de inarmare.

        11
        • uite, eu poate ca sunt din categoria idiotilor care nu-mi place sa ma plang si sa incerc sa gasesc lucruri bune acolo unde altii vad doar rele si le critica. Nu poti spune ca noi ca natie nu progresam, romanii asa cum se vaita intruna sunt totusi cea mai mare natie de proprietari iar in ultimii 10 ani vezi deja imbunatatiri si prin sate, dispar casele batranesti si apar case bune, facute cu munca ori aici ori pe afara. Ne miscam, ca poate ne dorim mai mult, ca poate avem ambitii mari sau credem ca ne sunt furate taxele de o clica de „speciali” de orice culoare, da asa este.
          Dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne auto denigram, pana la urma noi la nivel individual muncim si platim, te rog sa ma crezi ca nu stim absolut deloc sa ne vindem. Am prieteni austrieci, evitau sa vina in Ro ca auzisera ei ca e tara urata si saraca, pana la urma a venit o familie si de atunci au venit cam toata echipa cu familiile pe aici. Stii ce au spus polonezii dupa ce au vizitat Cluj? Super tare!! Am fost in Cracovia, da frumos dar stii…nu e ceva ce nu mai vazusem in alte 20 de orase (minus amprenta anatomica lasata pe la colturi de strada de bautorii de bere). Intelegi unde bat, occidentalul vrea sa vada ceva diferit, daca se duce in Cracovia e ca si cum m-as duce eu in Varsovia, o sa spun ca arata tot asa de comunist ca Bucuresti.
          Iti spun inca odata, cand un polonez sau slovac spune ca au/fac ceva, ia un maxim 50% asa sunt ei, le place sa se laude, fix pe dos fata de noi care am prins prostia asta a vaicarelii vesnice.
          Legat de ce a fost facut atata la noi cat si la ei, nu are absolut nicio valoare, in viata daca vrei sa mergi in fata nu te uiti peste umar ca te vei impiedica sau ciocni le greutati.
          Vrem sa fim mai buni ca ei, pai hai sa o facem acolo unde muncim, sa-i vezi cum se unfla in pene cand trag sa castige un proiect si ce abureli baga prin .ppt uri si pe urma sa-i vezi cum arata cand le intorc beneficiarii livrabilele sau cand dau catre noi sa facem corectii sau consultanta. Jocuri corporatiste, dar asa ne facem numele.

          9
          • Helsingør Habitans

            Ce spui tu este ca nu sunt perfecti, pai nu sunt dar nu exista popoare perfecte, si spui ca noi avem potential, pai avem, nimeni nu neaga. Eu nu autedenigrez Romania! Critica realista nu este autodenigrare! Este identificarea punctului de plecare. Trebuie sa fii umil si sa recunosti acolo unde ai lipsuri ca sa poti progresa. Dupa care trebuie sa crezi in tine si sa iti faci un plan de dezvoltare de care sa te tii! Eu sunt convins ca Romania are un potential foarte mare! Dar inca suntem tinuti pe loc de foarte multi paraziti care au putere de decizie in tara asta! In mai multe domenii, nu doar in armata! Acesti paraziti sunt in politica iar unii sunt pe filiera sovietica. Poate vezi in alte 20 de orase ce vezi in Cracovia dar 15 milioane vin anual acolo sa vada acel ceva si baga bani in economia locala! La noi unde zici ca ar vedea ceva diferit, si nu neg, vin 5 milioane in toata tara, adica zero. Nu stim sa ne promovam! Nu avem nici infrastructura iar serviciile sunt slabe. Oricum am intoarce-o sunt mult in fata noastra si in primul rand prin meritul lor, asa imperfecti cum sunt! La aproape orice capitol! Romania cand s-a dezvoltat istoric si a recuperat din decalajul fata de occident, a facut asta in primul rand prin formarea unei elite intelectuale si politice si printr-o decizie politica asumata de partide in ceea ce priveste directia tarii. Astazi, politic, economic si militar, Romania inca nu stie ce vrea cu adevarat, sta cu picioarele in prea multe barci si asta penalizeaza tara! In declaratii suntem asi, in fapte este dezastru! Si o mare parte din aceasta piatra de moara este legata de influenta Rusiei! Avem ocazia istorica sa ii dam afara pe sovietici din tara! Incluziv din industriile strategice! Abia atunci vom incepe sa ne dezvoltam! Pana nu vom face asta nu se va intampla pentru ca ei vor pune mere frana la toate prin oamenii lor, iar cei care nu sunt ai lor se vor complace in coruptie si incompetenta!

            7
      • E f greu sa generalizezi. Eu am avut relativ putini colegi polonezi in proiectare-cercetare. Dar si asta s-ar putea sa spuna ceva. Dar cei putini erau f simpatici, jucau fotbal, nu duceau paharul la ureche.
        Am fost si in Polonia, cu serviciu, firmele poloneze nu m-au impresionat, mi-au lasat impresia ca nu sunt prea corecti, tot incercau sa minta si sa pacaleasca.

      • As mai avea de adaugat ca nu sunt concurenti loiali. Mereu incalca regulile de multe ori ce fac are chiar iz ilegal.

      • McAdamIn domenul asta cadn un roman cu cca 20 de ani de experenta zice „NU!” stie f bine ce zice…. A mai patit-o !!!!

  27. Hei taica… acum ceva ani, vreo 6… ideea de a coopera cu Coreea de Sud era sugerata de mai mulți comentatori. Asta arata ca ideea de atunci nu era chiar gresita. Eu întotdeauna am avut o slăbiciune pentru FA-50, iar Block 20 va fi o adevărată forta. Acum, e doar o părere personala, dar parca eu as vrea 3 escadrile de FA-50 bl 20 complementare la F16 MLI și ulterior la F35. Cantitatea contează și cred ca o aviație spre 100 de avioane de lupta este necesara și chiar ar putea fi susținută.
    Pe partea de tancuri, eu as merge totuși Abrams…
    Iar pe tunuri autopropulsate, as merge pe ceva foarte mobil, poate Caesar… foarte bună în Ucraina și ni foarte scump. Ulterior întrării în producție, Erca – xm1299.
    Eu nu știu ce vor polonezii, dar dacă ei iau 500 de Himars, probabil ca 54 sunt de ajuns pentru noi. Măcar sa avem noi o armata mica, echilibrata și sustenabila.

    7
  28. Polonia trebuie sa reziste primului soc al atacului din partea Rusiei, sau cine stie, al Bielorusiei (pe post de acar Paun).
    Pentru interventia in sprijinul Poloniei, e nevoie de timp.
    O posibila expliacatie pentru achizitia de armament.

    4
  29. Bre, domnilor, daca ar incepe miine balul eu o zic pe de-a dreaptul. Vrei sa traiesti si sa fi bine echipa pe cimpul de lupta? Du-te in Polonia. Lupta alaturi de ei si poate poate vei reusi dupa aceea sa-i ajuti si pe conationali. Altfel eu nu vad o solutie. La cum e inzestrata armata acum: nu arma de asalt, soldatii prost echipati, putina tehnica de lupa moderna, generali plagiatori, majoritatea politicienilor plagiatori, hoti si corupti patronati de Iohannis. Eu zic ca daca ramii pe aceste meleaguri ai putine sanse sa supravietuiesti, si nu mai zic ca vei cistia impreuna batalii. N-ai sanse. Eu ma gindesc destul de serios. De ce sa lupt pentru un stat care isi bate joc de tine de dimineata pina seara, cind ai mult mai multe sanse alaturi de polonezi, si ei gindesc ca noi: nu-i suporta pe rusi. Nu prea le place cu independenta justitiei, interzic avorturile. Cu astea nu sunt de acord.

    5
  30. o paralela foarte logica este de tras intre coreea de sud si polonia

    coreea de sud are 38 mil locuitori
    polonia are 38 mil locuitori

    ne uitam ce au coreenii, si ce vor polonezii, si vedem apoi daca ne da cu virgula sau nu scorurile anuntate de polonezi… dar totusi coreenii sunt 3x ca economie

    1
  31. Noi o să facem ceea ce fac polonezii doar când UnQ-ul ne va strânge de 00 cu patentul. (Vezi 5 g, reactoarele 3 și 4 (cu ceainizi inițial) achiziții Patriot, Himars, GDLES) și poate (de acum) când vom lua o brâncă de la allez les bleux. De la noi putere nu vom face nimic.

    8
  32. 1000% de acord cu Tony…

    2
  33. si noi daca am avea clasa politica care sa simta pentru tara am putea rezolva usor dotarea armatei, ma refer ca am putea lua sh tancuri, am luat F16 sh , am putea produce in tara arma de asalt sa schimbam ak-ul si ma refer la stimpex, am putea repara si moderniza ceea ce avem in dotare la marina , inclusiv ceva arme pe fregate am putea demara programul corvete , am putea creste numarul rezervistilor ,dar la noi nu se doreste si nu inteleg de ce stam asa cu fundul in barca si cu picioarele in apa. Militari polonezi trebuie sa aiba cele mai moderne arme . Noi trebuie sa fim in fundul gol sa respectam istoria ,trist

    4
    • Arma propusa de Stimpex este un AK coafat cu o caroserie de accesorii prinsa cu pop-nituri. Noi vrem o pusca de asalt comparabila cu aliații sau tot așa, ca până acum, ne facem ca …… Numai cârpăceli. Este in stare Stimpex să producă un 416 sub licență? Ioc. Asta e.

      5
  34. Nu avem termen de comparație cu Polonia….
    Noi ne-am tras singuri una in picior, dupa ce s-au incheiat programele Lancer,Bizon,Jder…..și intrarea in NATO….și baselu, care a finanțat prin Lenuța terenuri de sport in panta….nu infrastructura, nu investiții, nu dotare…acum doar continuăm….

    1
  35. Citesc comentariile si ma minunez la cat de multi inghit galustile polacilor. Pe langa ei, ucrainenii cu fantoma din kiev si alte gogosi sunt pistol cu apa. Deci, polacii au +250leo2 si au mai comandat 250 de abrams novex. Plus astea 116 de la marinsi=616 mbt moderne. Si mai vor 1000 de K2(pl??) din care +200 facute la sud coreeni.care s au chinuit vreo 6-7 ani sa le faca pe alea +250 de le au in dotare. Bai nene, toata europa de vest nu are 1600 de tancuri si polacii vor avea??? US Army(cea mai mare armata ever forever) are 2600 de abrams active!! Si unde le fac si in cat timp? Ca sa faca 900 de rosomak 8×8 le a luat vreo 18 ani. Si cu ce bani? 250 de abrams ii costa 5 miliarde. 1000 de k2(si in licenta cand se stie ca pretul final e mai mare) vor costa peste 20 de miliarde. A!!! Si mai vor peste 600 de k9, desi au bagat o galagie de bani in struto camila krab. Alte vreo 6-7 miliarde. Si 500 de himars, musai facute integral in polonia. Si mai vor pe langa alea 1000 de 8×8 vreo 1400 de bursuci. Care bursuc abia e in teste. Alte vreo 7 miliarde. Unde le vor face si pe astea, ei stiu! Si la aviatie, pe langa 48 de f16 si 32 de f35 vor acum 48 de f50. Si niste boramae eventual, cand o fi gata. Asa, ca sa se umple cosul. Doar ce am enumerat pana acum(fara fortele navale cu gramezi de fregate, corvete si sub uri aip) sare de 40 de miliarde. Dintr un buget anual de 14(ptr achizitii vreo 5-6).si daca le vor avea(???) cu ce bani le vor exploata? Iar faza cu 5% din pib ptr aparare e de benny hill show. Adica USA are 3,5 polonia va avea cu 50% mai mult. Pe bune?? Astept cu interes urmatorul comunicat cand ne vor anunta ca au semnat cu imperiul klingonian un contract ptr 100 de war bird uri. Musai fabricate in polonia. War bird PL.

    7
    • Leo nu sunt un impediment, oricum au zis ca fac rost greu de piese, probabil vor sa scape de ele.

    • right ! doar ca la alea 40 mld fa un x2 pe 5 ani. Costuri cu munitie, infrastructura, training, mentenanta si foarte important fabrica cu toate acareturile si oamenii din ea, ca doar nu teleporteaza coreenii/americanii/klingonienii fabrica.
      Nemtii au facut din ’79 pana acum 3600 de Leo si au vandut la toata Europa, iar Panzerhaubitze 2000 din ’96 pana acum in 495 de bucati (din care Germania mai are108 fara cela donate in UA). Deci nemtii sunt pistol cu apa fata de ce vor polacii.
      Arabia Saudita, care au mare pasiune pentru shoping, 575 de M1A2 + 1300 de M60 antice + 250 de AMX 30 (stocate). Hai ca i-au facut si pe astia.

      4
    • Defetismul e boală grea.

      1
      • Corect! Dar si sa pui botul la minciunile polacilor e boala si mai grea. Se numeste prostie.

        3
        • @Fujian

          ahh… sesizez celebrul si clasicul aer de superioritate al romanasului la adresa altor tari cu cetateni seriosi si mai putini corupti ca noi.

          parca suna mai bine PDF urile romanasilor smecherasi asa-i ?

          Voi astia circumspecti credeti ca Polonia vor lua MAINE tot ce e trecut pe lista aia ? In afara de Abrams uri care sunt fizic pe stocul SUA restul sculelor trebuiesc manufacturiate si asta dureaza.

          Vor trece cativa ani, vor face achiztiile alea in etape.

          Polonia se pregateste pentru ce este deja evident.

          Sau ati uitat deja ca avem razboi la scara larga la granita si a noastra a Romaniei si Poloniei ?!

          Rusii de cateva luni tot flutura harti si granite redesenate…

          Inclusiv Moldova romaneasca pana la Muntii Carpati vor sa o ia. Nu zic eu asta ci rusia, medveev si altii din aparatul de stat rusesc.

          si 50% din ce au declarat ca vor si tot e IMENS ! acolo e si cantitate si calitate.

          Ai uitat ca Polonia mai si fabrica in-house chestii, inclusiv ” struto camila krab” cum ii zici tu.

          Uite ca ucrainienii is foarte multumiti de Krab urile primite deci is relevante pentru 2022.

          Noi, romanii ce facem, cum ne pregatim, Romania ce fabrica cap-coada in propria ograda ?

          Mai producem praf de pusca oare ? Cu arma aia de asalt mult trambitata ce se mai aude ?

          Dar tancuri ? sigur trebuie sa facem tancuri asa-i ? Cum, nu mai facem nici bizoni ?

          Avioane ? Mai tragem de Mig urile alea produse in anii 60 ? Tragem de ele ce sa facem..

          Dar marina sigur sta mai bine nu ? nici nu vreau sa mentionez macar…

          Dar un amarat transportator blindat mai face, sigur trebui sa facem cu sutele nu ? Nici macar sa sudam niste table nu suntem in stare…

          Da da stiu, noi suntem in NATO… si Polonia e in NATO si cu toate astea baietii cumpara.

          Asadar lasa-o mai moale cu polonezii.

          Noi trebuie sa bagam capul in pamant.. de rusine.

          10
          • Tocmai, ca am vazut in recentul razboi valoarea armatei ruse. Zero barat!! La ce au demonstrat in ultimele 7 luni, eu nu mi as mai baga banii in armament de frica lor. Daca nu au reusit in atata timp sa invinga, atentie in teren plat, ideal ptr actiuni militare, o armata ucraineana vai mama ei care primeste armament cu taraita de la altii, in cazul nostru nu ajung intr un an nici macar pe linia siretului. Eu chiar nu inteleg actuala goana cu limba scoasa dupa armament. Rusii sunt praf si pulbere, polacii si balticii cu ce au ACUM in dotare ajung in 3 luni la moscova. Ma pufneste rasul cand citesc ca germania isi dubleaza bugetul militar, polonia cumpara armament in draci, cehii, slovacii, mama lui stefan cel mare, cumpara avioane, transportoare, etc. Ptr ce mai frate, cand rusii si au aratat impotenta militara totala. Fostul tratat de la varsovia, daca isi pune in cap, ii invinge pana in iarna. Voi ati innebunit cu totii???

            2
            • Păi ce să faci cu unul care nu știe decât de par? Îi arăți și tu parul tău.
              Pe de altă parte, repornirea industriei de armament, poate ajuta unele economii să treacă mai ușor prin previzionata recesiune economica.

              4
            • Helsingør Habitans

              Ok, deci tu asta ai înțeles din războiul din Ucraina, adică rușii sunt praf și ne putem culca liniștiți. Eu zic că ai înțeles greșit și polonezii au înțeles bine. Rușii sunt praf in comparație cu armamentul occidental dar au cantitate. Că să îi contracarezi îți trebuie suficientă calitate in cantitate corespunzătoare. Ceea ce noi nu avem. Daca ne ataca cu 200000 ca pe ucrainienii, cu mii de tancuri, piese de artilerie și rachete tu zile că noi așa cum suntem acum face fata cu brio. Cu mentalitatea ta ești perfect pentru parlament. Eu cred că polonezii vor nu doar să facă față, dar vor și să nu piardă teritoriu sau să îsi distrugă orașele in conflict. Și mai cred că în afară de americani, nu vor să fie dependenți de europeni, adică sa vina Macron și după ce ar pierde teritorii sa ii preseze să facă pace în schimbul teritoriilor..

              10
            • Vezi mai nataflet,mulțumim proniei cerești ca rusii sunt cum sunt,altfel aveam granița cu ei.Si Doamne ferește,poate ne și ciondaneam deja cu ei.

              Doar ca alți dobitoci acum 100 de ani au zis la fel după primul război mondial și după ce i-am bătut noi mai puțin și polonezii mai mult.Si după s-au întâlnit cu Stalin.Si or ajuns la Sighet și Periprava și aia prostii și aia deștepții.
              Polonezii s-au prins de filmul asta.Dobitocii dintre romani,nu.

              Acum 6 luni era o masa de cretini care ar fi spus”cum sa luptam noi cu rusii,au nucleare”.Acum se dau zmei,doar ca cine era fricos si prost acum 6 luni nu a devenit mai deștept din erorile rusești.Tot cretin incurca lume e și acum,doar a schimbat refrenul.

              14
              • Te doare daca vorbesti frumos?? Germanii in ww1 si au luat o penca alianta impotriva lor a fost mult prea mare. Cand a intrat america in conflict s a vazut diferenta. Cat priveste 2022,rusia s a facut de kko definitiv si iremediabil. Acum tin cu dintii ce au cucerit asteptand iarna, cand pot incerca sa santajeze europa cu gazele. Penca situatia din punctul asta de vedere e maro inchis. Germania consuma din ce i a ramas de iarna trecuta, la ora asta trebuia sa aiba rezervele pe full. Si nu le are. Iar GNL ul adus cu vapoarele e al dracu de scump. Si va scumpi tot ce inseamna produs finit made in EU. Si asa erau al naibii de scumpe si nu le mai cumpara cineva. Iar recesiunea isi ranjeste coltii de ceva vreme. Deci, sa arunci niste zeci de miliarde de frica unui urs impaiat e tampenia totala. Apropo, pe unde sunt aia care boceau anul trecut pe aici ca daca ne ataca, rusii sunt in 24 de ore la portile focsaniului si in 48 la bucuresti???

                1
                • Nu stiu cum consuma Germania din ce i-a ramas de iarna trecuta daca la sfarsitul iernii rezervele de gaz erau pe la 20% iar acum sunt deja pe la 68%. Daca or sa continue in ritmul asta europenii or sa depaseasca tinta minima de 80% din storage convenita la nivel european.

                  1
                • @Fujian
                  „Te doare daca vorbesti frumos??”

                  A vorbit foarte frumos colegu’….

                  Prea frumos, din punctul meu de vedere.
                  Lord curat!
                  La ce invective merită leprele, ăsta, politicienii vechi și noi….

                  1
            • Totul sta in „negocierea” pacii in Ucraina.
              Cand tembelii de rusi ..fac de ale lor , aratand „dispunerea” lor , conditiile samd ..lor li se arata pisica.
              Care pisica vine sub forma „anunturilor” astea de inarmare.
              Care pot face ca ptr ruzzia ..viitorul sa arate mai sumbru , decat si-l inchipuie ei.
              Numai ca toti iau pe nemestecate totul ..si daca ala vrea si poate ..vreau si eu.
              Eu am inceput sa comentez mai rar ..ptr ca totul devine un fel de monotema aici.
              #
              Romania e rahat ..din cauza politrucilor.
              Politrucii sunt toti la fel.
              Vina e la altii.
              Altii si-au luat mercedes ..vreau si eu.

              Nu mai vedem ca in aparatul politic avem si omeni competenti.
              Nu mai vedem ca si in armata ..la fel.
              Nu mai vedem o analiza coerenta , chiar si un articol de opinie ..care sa nu fie cu tenta de frustrare.

              E un fel de platforma ptr instigare la varsarea frustrarilor in comentarii.
              De care comentatori care sa scrie cinspe mii aberatii ..exprimari frustrari , nu ducem lipsa.
              Lectura inutila.

              Prefer sa vorbesc „aplicat” cu zece ..decat aberatii cu 500.
              Face cineva o analiza ..de cum a evoluat , sau cum evolueaza structura armatei romane pe baza armamentului nou intrat in dotare???
              Dintre cei ce exprima frustrari pe aici ..cati au habar cate licee militare are Romania.
              Asta cu „suntem prosti” ..ca toti in jurul meu sunt prosti si incompetenti o regasim mult in mentalul multor conationali.
              Ceea ce ne face dificil de „condus” . De guvernat.
              Si de a vedea modele „idelice” la altii.

              Nu exista modele idelice.
              Nu toti in jur sunt tampiti. Nu toti ce ne conduc sunt tampiti. Nu tot ce se face aici e de rahat.

              Analiza si observarea lucrurilor marunte ce se intampla in jurul tau ..de cele mai multe ori iti va indica solutiile corecte de urmat.
              Incurajarea celor ce te inconjoara ..da de multe ori rezultate mai bune , decat „balacirea” lor.

              Probabil polonezii nu vor face tot ce au spus ca vor face ..si nu de maine.
              Citind printre linii ..se vede de unde ar cumpara , sub obladuirea cui ..si impotriva cui.
              Adica nu vor fi dependenti de unii , vor face o politic arelativ independenta ..si e deja clar ca au afinitati mari cu ucrainienii ..si le aveau si inainte de acest conflict.

              Pe ei , ca si economie ..ii ajuta si pozitionarea lor.
              Ca una e sa fii granita cu Germania ..in centrul Europei , alta e sa ai economii mai sarace si nu la fel de complexe ca cea Germana , in jurul tau.
              Efectul de magnet. Ce face ca multe companii poloneze sa invete , sa stabileasca legaturi ..mult mai avantajoase.
              Fara sa mai vorbim de influenta capitalului.
              De asta e important ptr noi ca Ucraina sa castige acest razboi.
              Sa ramana ancorata in bunele practici ce au impins UE in fata.
              Ptr ca ne vor beneficia si pe noi.
              Pe noi , pe moldoveni , pe toti.

              Daca unii , mai puternici au decis sa o faca cu armament , noi o facem cu ce ne sta la indemana.

              Polonezii au drumul lor si din pct de vedere militar …optiunile noastre de inarmare difera foarte mult de ale lor.
              Cu o Ucraina in granitele lor si cu integrare in UE la orizont , pe noi ne intereseaza foarte mult fortele aeriene si navale.
              Asta fara sa lasam deoparte ca fortele terestre reprezinta , in proportie ..forta principala a armatei romane.

              4
              • Yep,doar ca din suma frustrărilor se nasc schimbările.Daca totul e roz,nimeni nu e frustrat,de 3 ori uraa.
                Și nu,nu-s toți imbecili,e doar o chestiune de procente de prosti,adunat la proceduri făcute de ticalosi pt a încurca.

                5
                • Nu e totul pe roz.
                  Au fost „politici” total contrare interesului cetateanului roman si „neinspirate” …pana acum.
                  Si vor mai fi.
                  Chestia sta in proportie ..cum spui si tu.
                  Partea proasta e ca mare parte din aceste politici …au un „back-up” solid in societate ..sau vin ca urmare a unor „frustrari”.

                  Eu inteleg „presa generalista”. Pe de o parte …multi redactori nu au nivelul de „detaliu” , necesar ptr a fi „intelesi” de cei mai in tema.
                  Pe de alta parte trebuie sa „scada” nivelul ptr a fi intelesi de o masa mai mare de cititori.

                  Orice politica, orice act de guvernare ..presupune „prioritizarea” anumitor „probleme”.
                  „Probleme” ..sub forma de politici ..implementate la nivel de detaliu fizic.
                  Problemele de coruptie , alte acte , care tind sa „denarureze” originea actului de guvernare in baza politicii acceptate ..pot fi o problema cand trec de o anumita proportie , sau tind sa fie generalizate.

                  Asta duce la zadarnicirea scopului ..si la nulitatea actiunii tale.
                  Care duce la nulitatea actului de guvernare , sau a politicii ..ce a condus la acel act.

                  Asta ..e o problema reala si care duce la destramarea ideii de societate. Care reiese pe larg din suma …articolelor de aici.

                  Problema care reiese din „frustrare” e nealinierea politicii si prin ende a actului de guvernare la ideile si interesele mele.
                  Si ca sa arat ca sunt rele ..sau gresite …compromit mesagerul.
                  Arunc cu noroi in el …pana nu va mai vrea nimeni sa il asculte.
                  Cam asta e practica la noi.
                  Se practica si la nivel de politica ..in parlament …si la nivel de comunicare catre cetateni …via mass-media.

                  Daca unii ar studia in detaliu ce inseamna un conflict armat pe propriul teritoriu , ce inseamna distrugerile de infrastructura ..cu mijloacele din secolul nostru ..ar face tot posibilul sa tina conflictele departe de habitatul pe care il apara.
                  Nu ar gandi la arme ..ca la caramele.

                  Si aceste mijloace care ar permite ruperea initiativei ..ar trebui sa fie prioritatea.
                  Ca ele vor tine de soft power , de diplomatie…si in final de hard power…trebuie cautat modul de a tine departe de granite aceste conflicte.
                  De a face economia functionala.
                  De a continua modernizarea infrastructurii.
                  De a continua acele politici ce permit dezvoltarea unei natii..si coalizarea actiunilor.
                  Degeaba ai n’spe mii tanculete , daca la prima strigare ..operatorii nu tin sa lupte.

                  Planurile se fac pe ..mult timp inainte.
                  Altfel sunt masuri ..”contingency” , cum le spun americanii.
                  Masuri in care esti constrans de diversi factori.
                  Nu intotdeauna ok.

                  Se intreaba cineva ..ca in urma cresterilor de preturi ..santierele au nevoie de continuitate si ca nu pot fi puse in stand by ..doar ca cineva vrea sa cumpere acum n tancuri ca asa vrea el.
                  Ptr ca santierele alea angajeaza n numar oameni(mult mai multi decat ..n) ..si „invart” mai multi bani in economie , din care alimentez bugetul. Buget care creste si in virtutea proportiei alimenteaza cu mai multi bani …procentele disponibile ptr inzestrare.

                  Nu poti sti motivele din spatele anunturilor polonezilor.
                  Sustenabilitatea lor.
                  Nu poti rationa ..pe baza lor , ca de asta ai si tu nevoie.

                  In trecut multi vorbeau ca tancurile ..nu mai sunt viabile.
                  Ca etc.
                  Chestii emotionale ..bazate pe trei clipuri.
                  Un T 55 rezista la mai putin de un km de o lovitura nucleara.
                  Sunt chestii protejate NBC peste nivelul altor mijloace.
                  „Rezista” la „lovituri de artilerie” la hectar ..mai bine ca orice alt mijloc , sau ..infanteria sub cerul liber.
                  Practic , prezenta unitatilor de tancuri ..in anumite arii administrative , cu munitie disponibila ..iti asigura „existenta” ta ..ca „administrator” al locului , in caz de conflict.

                  Dar cum am mai spus ..isteria ..nu e mijloc bun de a inlocui ratiunea in luarea deciziilor.
                  Chiar si cand lucrurile se precipita.
                  Mi ales acele decizii ce au efect pe termen lung. Stabilirea de politici. Chestii ce nu tin de operativa ..de guvernarea situatiilor urgente.

                  Vedem efectul Himars.
                  Vedem necesitatea AAA care sa contracareze artileria de foarte larga distanta rusa.
                  Tancurile sunt doar tepusa cavalerului ..ce permite riposta.
                  Si scutul ..care iti spune ca nu poti intra intr-o zona ..ca pelele pe bulevard.

                  Dar chestia e ca …probabil „efortul colectiv” ..la noi , trece prin controlarea punctelor de lansare de prin marea neagra. Activitatilor de acolo.
                  Ptr ca turcii au ambiguitatea lor.
                  Nu leagat de noi.
                  Ci dictat de interesele politicii lor.

                  Probabil si tancurile vor „veni” la noi.
                  Probabil de alt mod ..decat cel asteptat , sau inchipuit.

                  2
                  • Poți bate șaua cu tancurile mult și bine,la nivelul actual e fix zero ca e Abrams ori T72,rachetica ce îl arde în turela ii da cep la fel.
                    Iar dpdv tehnologic,Trophy și tot ce funcționează ca el pot fi depășite de un banal proiectil precursor,mai ieftin de realizat.Cand laserul defensiv va fi o jmekerie,vârful proiectilului poate fi lesne întărit cât sa reziste alea câteva miimi de secunda de când îl ia laserul în primire pana la impactul cu blindajul.
                    Situația e analoga cu cea de pe la sfârșitul secolului 16 când încă sperau unii ca armura are vreo utilitate în fata armelor de foc.A mai durat o vreme pana s-au prins ca e mai bine sa ai câțiva călăreți disponibili,decât scumpaciunea de cuirasier,care costa o grămadă,dar moare la fel de lesne ca unul îmbrăcat în postav. Asa ca ponderea cuirasierilor a tot scăzut,deși importanta cavaleriei s-a păstrat.

                    Polonezii sunt de înțeles intr-un fel,în adâncul sufletului ei percep războiul ca o eterna sarja de husari ca la Kircholm sau Kluszyn.Acum tancurile sunt percepute ca fiind cavaleria grea.

                    Ecuația asta nu se va schimba decât atunci când un ceva nou,pe care nu mi-l pot imagina cum va funcționa, va restabili superioritatea armurii in fata proiectilului.
                    Când se va petrece asta,voi susține cu toată tăria sa avem noile tipuri de mașini de lupta,pt ca va fi precum în interbelic și WW2,tancurile pe rit nou vor fi combătute eficient doar prin alte tancuri de rit nou.

                    Legat de politici,pana la Dumnezeu te mănâncă sfinții.Am avut zeci de ocazii sa ma întreb „cine p… ma-sii îl tine pe boul/vaca asta unde da cu pixul?” Răspunsul invariabil ,mergând pe fir în sus afost:”un bou mai mare și mai sus în functie” pana când urcând ajungeai la unul care nu era bou,dar era un jeg și un ticălos ,psihopat de ultima speță.Si putiflenderu asta e cel ce face de fapt politica în stat pe nișă respectiva,politicienii doar ridica o mana la vot și o întind pe cealaltă la parandarat.

                    7
                    • pai unde e terminat azi rolul tancului ?,singur spui ca tactica utilizarii utilajului se poate schimba ,si utilajul nu iese din dotare ,probabil ca unii viseaza ca o brigada blindata are la unii 7 batalioane de tancuri, insa din pacate are doar unu,de ce oare ?
                      cum ar arata meciul de fotbal daca ai avea doar atacanti in echipa ,iar ailalti de toate,ti-o iei la scor de maidan oricand .
                      ca sa faci o echipa completa trebuie sa incepi de undeva ,noi am inceput cu apararea si deci dureaza pana ne luam si atacanti,cu toate ca atacantul e ceea mai spectaculoasa achizitie

                    • Războiul are cicluri istorice,în care ofensiva și defensiva încearcă sa predomine una asupra celeilalte. Uneori au un avantaj atacatorii,alteori apărătorii. Când se întâmplă primul caz ai un caracter dinamic al campaniilor,când e al doilea tinzi sa ai războaie lungi.
                      Dinamica asta e mai complicata,dar când tragi linia pe acolo ajungi.

                      Nu știu cât știi tu despre Cotul Donului,dar imagineaza-ti ca ai trimite 30 de lansatoare și 500 de rachete Spike către Armata a 3-a și vezi dacă se mai pot duce sovieticii departe în spatele nostru.Cata vreme T XX sare în aer,e indiferenta diferența tehnica între tancuri,relevant e rolul operational.

                      Legat de rol,asta nu se schimba,dar se schimba posibilitatea de a îndeplini acest rol.

                      5
                    • @Mihais

                      You hit the center of the target.
                      In our Polish „cultural genotype”, hussar charges under Kircholm, Kluszyn or Vienna, cavalry (Somosierra), armored forces (Falaise-Chambois), or other battles of the 1st Armored Division are the canon of our national identity.
                      And the Polish tanks in Wilhelmshaven were the crowning glory of the Polish armored forces.

                      https://pl.wikipedia.org/wiki/1_Dywizja_Pancerna_(PSZ)

                      That is why our armored units are proud to continue the tradition of our hussars, hence the hussar wings are present in the symbolism of modern armored units.

                      https://pl.wikipedia.org/wiki/Husaria

                      https://pl.wikipedia.org/wiki/Jednostki_pancerne_Wojska_Polskiego

                      2
                    • Totusi , infanteria ..care trage cu spike-uri si similare , trebuie sa o misti.
                      Mai sunt zone , cum vedem in conflictul ucrainean , unde aparatorii se „baga in transee succesive” ..aparate cu arme „grele” ..unde ai nevoie de ceva cu care sa „spargi” apararea.

                      Sa spunem ca esti atacat. Respingi atacul , etc , simplist vorbind. Cu rachete , etc.
                      Cum ai conduce o contraofensiva , care sa anihileze restul fortelor?? Daca nu ai tancuri?

                  • Niko ,problema asta s-a pus vreo 50 de ani,de prin 1864 pana prin 1917.Raspunsuri au fost 2:au reformat complet infanteria și au inventat tancurile.Restul abordărilor încercate,în esența „sa aruncam mai multe resurse în foc” au rezultat doar în sânge vărsat de pomana.Desi s-au câștigat lupte și asa,per total sa omori proprii tineri pt putin lucru nu e o mare afacere.

                    Lupta e printre altele un ciclu neîntrerupt de concentrare -dispersare.Te concentrezi pt a fi mai puternic intr-un loc și moment dat,te dispersezi pt a nu fi o tinta(sau pt o logistica mai usoara).
                    Tancurile si blindatele au făcut facila concentrarea rapida de forte,pt ca mijloacele AT sunt eficace cât e distanta loviturii directe.Adica tu stai undeva,te uiți în jur și observi pana unde vezi.Si îți dai seama și unde nu vezi.
                    În caz fortuit,asta e 2km,cele mai multe sunt sub 500m.Asta înseamnă că nu vezi mai departe în față,dar la fel de important e ca te izolează de frații tai din stânga și din dreapta.

                    De aici rezulta ca dacă ai o divizie din 1943 echipata ultimul răcnet pt epoca ,poți spera ca pe 2-3 km de front ai sa zicem 12-15 mijloace AT.Daca Ivan sau Fritz concentrează 50-70 de blindate pe ăștia 2km,presupunând o pregătire rezonabila a echipajelor pt a putea valorifica superioritatea lor numerică,în 4 cazuri din 5 atacatorii câștiga.In absenta unor rezerve,tancurile se duc înainte și fac ce e mai interesant decât schimbul de obuze,anume sa tragi obuze în unii care au doar pusti.Toate atributele tancului servesc depășirii obstacolului luptei pt ajunge sa dai în aia care nu se pot apara.

                    Schema nu se schimba prea tare nici dacă ești în 1970 cu M60 vs AT-3,nici în 1985 cu TOW vs T72.

                    Desigur,show-ul nu e simpla golaneala între blindate și AT,mai ai arme combinate,dar scopul ăstora e sa îți garanteze un raport de forte și mai avantajos.Daca artileria ta neutralizează 6 instalații din 12,infanteria ta încă 3,iar perdeaua de fum face ca 2 din 3 sa nu te vadă,ajungi sa nu lupți 50 de tancuri vs 12,ci 50 vs 1.Dupa care ai partie libera spre lucruri interesante.

                    Ucrainenii vor tancuri pt ca datele generale ale problemei sunt ca în trecutul descris mai sus.Rusii au excelenta Kornet,dar ucrainenii am puține dubii ca ar depăși relativ ușor un inamic rasfirat care nici măcar nu are un front continuu,ci o înșirate de puncte de observație.

                    Toate datele de mai sus se duc naibii când te prezinți cu o racheta care trage dincolo de dealul sau perdeaua de vegetație care îți blochează vederea.Si frumusețea e ca dacă tragi în careva cu TOW sau Fagot,prietenii ăluia te pot observa și servi cu niște 125mm.Acum nici măcar nu te pot vedea nici măcar teoretic,deci stai relaxat.Daca tragi de la 20km cu Brimstone sau Spike NLOS,boieria e chiar maxima.

                    De ce nu vreau 1000 de tancuri ultimul model ACUM?Pt ca mulțumită ucrainenilor,le vom folosi și noi și polonezii în 5-10 ani și dacă le-am avea în dotare,cu unități perfect competente și baza logistica sa le deservească.In 5-10-20 de ani și ultimii handicapați ar avea ceva echivalent Brimstone.Si chiar dacă rusii acum sunt dobitoci cu spume,istoria arată că aia bătuți de noi în 1919 și polonezi în 1920 nu au mai venit pe cai în 1940.

                    Iar dacă maine capitulează Ucraina pt ca motive,iar americanii ne donează mii de Abrams oricum ne ia ani de zile sa le folosim la maxim.Prin comparație cursul de operator de Spike durează câteva zile și e asa lung pt ca și ala cu IQ 90 care nu vrea sa învețe,sa fie făcut sa deprindă operarea.

                    Tot nu am răspuns „cum ataci?”De câte ori apararea >>>atacul,răspunsul a fost atacul indirect.

                    Iei niște băieți suficient de speriați,ii îmbraci în ținută de mascare multispectrala și ii pui sa se tarasca pe coate 2km,după care sa atace prin surprindere inamicul observat în prealabil.Stosstrupen stil 2020.

                    Dacă în prealabil ăștia au văzut prieteni făcuți sa arate precum ketchup-ul ,nici măcar nu vei înjurat.Doar aia care nu vad asa ceva te înjură de mama pt ca-i chinui.

                    Polonezii,cu toată stima pt ei,ar trebui sa nu umble după cai morți,chiar dacă au senile și tunuri.Mai util ar fi sa caute alți cai.Pt ca ma tem sa nu ne trezim în 2039 ca în 1939.Lectiile din Ucraina sunt lecțiile de ieri,iar armatele au acest prost obicei sa vrea sa lupte ieri.

                    Tot ce am zis nu înseamnă că tancurile sunt 0,pt ca nu exista absolut în război.Ultima sarja cu arme albe a cavaleriei pe cai a fost în 1941 sau 42,cand regimentul italian Savoia a nimicit un regiment sovietic la fel de rapid precum ulanii polonezi brigada engleza la Somosierra,de care amintea Kryzstof.Vor fi probabil tancuri și peste 50 de ani,dar în rol tot mai de nișă,când alte arme și tactici le vor face pt un scurt timp cale libera sa facă ce știu mai bine(adica sa tragă cu tunul în unii care au doar pusti),după care foarte iute vor fi bagate în ascunzătoare.

                    4
    • Domne tot respectul pt polaci si ce au facut din tara lor + am toata compasiunea si intelegerea pt istoria lor f dura tragica si zbuciumata mai ales in perioada moderna!!! Normal cu s-a zis in comentariile la articolul in cauza polonezii s-au fript rau de 2 ori acum sufla si in iaurtu congelat si criogenizat!!!!
      Dar planul asta de inzestrare cu 1000 de K2 mare parte dintre ele fabricate in Polonia basca ce au acum + ce mai asteapta sa vina la capitolul tancuri, mi se pare cam sf si faraonic pt timpurile contemporane. Unde nu mai pui ce vor pt artileria cu teava si tub, blindate pe roti si senile, aviatie militara, marina militara, infanterie etc. Poate din atatea tancuri declarat ca ar vrea macar ei spera sa aiba jumatate. Ar fi totusi mai bine sa cumpere mult rachete AT si munitie inteligenta de artilerie, drone, radare de toate tipurile pt ca s-a vazut cam cum sta treaba in actualul razbel din Ucraina.
      Da ar fi frumos sa vezi in dotarea Armatei Poloniei F-35, KF-21, F-15, F-16 si F-50 cu toate ca ar fi cam ciorbika. Frica pazeste pepenii dar trb sa te cam intinzi cat i-ti este plapuma, chiar daca Polonia a beneficiat de multe avantaje si scutiri financiare de-a lungul timpului.
      Eu personal cred ca toate astea sunt declaratii de intentie ale polonezilor si daca macar jumate din cat au declarat se va realiza tot va fi ceva f important si de apreciat + super bun pt ei si poate pt securitatea Europei de est in general.
      De ce am spus si despre securitatea Europei de est in general, pt ca la sud est de Polonia exista o tara in forma de platica, bogata si frumoasa ai carei governati cam marlani hoti boccii incopteneti corupti si cocalari se considera fornizori da secoretate regionala….lo!!! Pt platica land este in NATO si au pe teritoriul acelei tari shcutul da la Deveselu care ii apara da orice ageseune ixterna enclusiv si mai ales da rusi…..lol!!!
      Deci bine ca se inarmeaza polonezii ca sa apere daca vor putea toata Europa de est deoarece conducatorii lui platica land numita si Romania nu vor sa achizitioneze armament de provenienta NATO-west nici macar sh daca nu le ies lor shpagile si comisioanele dorite!!!!!
      Pe guvernantii Romaniei ii doare la brishka de interesele tarii si ale romanilor, fura cat pot atat cat sunt la putere, iar daca vor da navala russii se tulesc in occident cu banii tarii furati impreuna cu familiile si ceva atarnatori + metrese, pt ca odraslele tampe idioate si mediocre deja sunt la London, Paris, Roma, Bruxelles, etc, cica la studii pe banii ciorditi din bugetul public al Romaniei prin afaceri manarite si aranjate cu statul.
      Deci in cazul Romaniei daca va fi o ipotetica invazie russa….Dumnezeu cu mila si cu sila, sau politrucii romani le vor pune la russi Romania pe tava si le vor da shpagi si bacshishuri ca sa se scape ei…..dar istoria a demonstrat ca russii iubesc tradarea dar ii urasc si ii executa pe tradatori!!!!!!

      2
  36. Chiar, hai sa zicem ca polonezii vor avea ceva probleme financiare si reusesc doar 50% sa isi indeplineasca lista de dotare si tot vor fi de 100 de ori mai bine inarmati ca noi. Si pana la 2 doi ani vor avea tot ce vor, pe cand noi, speram sa avem 2 corvete, vreo 20 F16…. in 2025. Rasul curcilor…

    2
  37. E pierdere de timp sa ne comparam cu polonezii! Se inarmeaza rapid, masiv si cu scule de top, bravo lor! Ce stiu ei stim si noi, si ma refer la Rusia, diferenta sta in atitudine si fapta…Ei iau atitudine si trec la fapte, noi luam doar…atitudine. Deja m-am obisnuit, nici o zi fara Polonia si noi achizitii! Despre noi doar planuri si promisiuni, inclusiv ideea nastrusnica ” noi si Polonia piloni de securitate in NATO”?Ei da, au cu ce si cu cine, noi doar guristi, avem cu cine dar n-avem cu ce! Astept „succesul” noilor programe de inzestrare dupa modelul celor anterioare! Si fabrica de pulberi, si noua arma de asalt, si noul echipament al soldatului, si Abrams, si MLI, si, si, si…Hai ca se poate, Dancu stie!? De ce nu pot ai nostri decidenti sa fie polonezi? I-as detasa pe ineptii nostri la Varsovia pentru un an. La ce scule si-au luat polonezii pot stagna un an…I-as aduce pe decidentii lor la Bucuresti pentru un an, ne-am dota super!

    9
  38. Ca o concluzie personală, în curând va fi mare concurență în NATO între turci și polonezi pentru poziția de a doua cea mai puternică armată…

    5
  39. cand esti o societate functionala din toate punctele de vedere doar cerul este limita.
    cand esti un stat feudal mazgalit la suprafata in culorile ue/nato iti spoliezi majoritatea in folosul clasei conducatoare minoritare ….daca mai ții si coada pe sus furnizand si livrand stabilitate si securitate prin discursuri de lemn devi si lider regional….hapciu.

    13
  40. https://bulgarianmilitary.com/2022/07/28/iraq-seeks-to-replace-its-f-16s-wants-rafale-and-pays-in-oil/

    Oare noua nu ne trebuie f16 de la irakieni daca tot nu le folosesc de ceva vreme?

    1
    • Sunt C/D si sigur in viziunea imbecililor din conducerea ROAF nu le sunt de folos… Ei vreau doar A/B, ca sa fie compatibile cu ce au acum.

      5
  41. Helsingør Habitans

    Am intrat un pic pe pagina de internet al Ministerului Apararii din Polonia si am dat ceva google translate. Pe topice care au legatura cu acest articol. Si observ inca o data diferenta totala de mentalitate fata de ai nostri. De exemplu din acest articol https://www.gov.pl/web/obrona-narodowa/czolgi-k2-haubice-k9-i-samoloty-fa-50–wojsko-polskie-otrzyma-potezne-uzbrojenie-a-polski-przemysl-zbrojeniowy-silny-impuls-do-rozwoju doar cateva exemple:
    „Framework agreements have been signed, which will significantly strengthen the Polish armed forces. This strengthening is extremely important in view of the situation on our eastern border. We don’t have time, we can’t wait. We have to arm the Polish Army – said Mariusz Błaszczak, deputy prime minister, head of the Ministry of National Defense during the approval of contracts for South Korean military equipment.”. Adica ei spun clar ca nu au timp si nu pot sa mai astepte si trebuie sa se inarmeze ACUM! Ai nostri spun exact pe dos, adica mai discutam, mai facem o comisie, mai o licitatie, mai amanam si concret cate ceva peste ani.
    „It is extremely important that the first deliveries of both gun howitzers and tanks will take place this year” pe aceiasi idee, adica acum anul asta, nu la Sfantul Asteapta! Nu mai este timp de asteptat!
    „Under the framework agreement that has been signed, we will order 1,000 K2 tanks, we will order more than 600 K9 cannon howitzers, and we will also order 3 squadrons of FA-50 aircraft. It can be said that we have already ordered just such a weapon. Why such a weapon? Because we draw conclusions from what is happening in Ukraine. We draw conclusions from how the aggressor attacks, how Russia attacked. We can see that armored forces and artillery are of great importance on the battlefield nowadays, hence the decision to strengthen this type of armed forces” deci cantitatile acestea de care ne miram ei spun ca le-au ales ca urmare a concluziilor pe care le-au tras din razboiul din Ucraina si a modului in care opereaza armata rusesca! Deci si-au facut strategia si cantitatile in baza realitatii din teren! Ca sa fie pregatiti pentru un conflict cu Rusia! Ai nostri nici din greseala sa fi facut o strategie de inzestrare in baza concluziilor trase din razboiul din Ucraina!
    Ca sa nu o mai intind, pentru ca puteti citi si voi articolul in care sunt multe raspunsuri referitor la nedumeririle noastre, oamenii astia sunt chiar seriosi! Noi dormim si venim numai cu abureli. S-ar putea ca inarmarea Poloniei si in general politicile lor de securitate sa ii determine pe cei din NATO sau opinia publica de la noi sa ii traga de urechi in timp pe guvernanti pentru ca din punct de vedere strategic si ca marime, noi vom fi comparati cu ei si nu vom iesi la numar. Deci sper ca visurile de somn adanc si de bani aruncati pe mita de catre ai nostri sa fie intrerupte brutal de USA/NATO sau de opinia publica, si sa incepem si noi sa ne miscam in directia buna! Pentru ca daca ar fi strict doar dupa guvernanti, nu vor face nimic!

    5
  42. Titlu
    Abramsurile USMC ar putea ajunge in Polonia

    Dialoguri
    -Bah, ce prosti sunt romanii si ce intalt civilizati sint polonezii
    – Polonezii nu sunt mai destepti decat noi

    Concluzie
    La romani orice discutie devine filozofica si poate fi oprita „ca-n tren” fara ca cineva sa piarda informatii utile. Asta e Romania! Slava Ucraina!

    2
  43. Băbăeți, nu mai terminați cu visele erotice?
    Lăsați oamenii în pace să-și vadă de treburile lor. Pentru cine vreți voi să cumpărați arme?
    Ca să facă, ce? Pericolul este în interior, nu în exterior.
    Uitați aici, poporul român în toată splendoarea lui.
    https://www.facebook.com/groups/2408881369153862/permalink/7742531499122129/
    Ăștia suntem, mai mult nu se poate.
    Părerea mea, hâc…

    9
    • @sharky
      But the M1 MBT is really sexy.
      Using comparisons from the world of pop culture – she is a top model who has wandered under the eastern thatched roofs.
      Taka Cindy C. on the beach in Jurata 🙂

  44. Banii nu cred ca vor fi o problema.
    Daca bine tin minte chiar pentru Polonia s-a sters datoria externa a tarii, in urma cu ceva ani.
    Dar asta inseamna sa fii serios si sa oferi garantii serioase.
    Nu poti sa incepi de o parte si sa termini de cealalta.
    Burta moale e dupa mine Hungaromania.
    Sau poate numai Romania ca prea mi se pare teatrala Hungaria ca sa fie chiar adevarat.
    Sud coreeni sunt foarte activi in hu, nemtii la fel, asa ca cine mai stie.
    Au venit si pe la noi si au plecat asa cum au venit.
    Cred ca numai bateriile au mai ramas in picioare pe relatia cu ei.
    Daca stau sa ma gandesc bine cine sa-ti dea ce si sa te inarmeze pana in dinti?
    De ce sa te ajute?
    Daca te razgandesti si treci de partea ailalta cu tot cu arme in plin razboi?
    Nu ca s-ar mai fi intamplat, Doamne fereste, ca noi suntem oameni seriosi da doar asa ca ipoteza si de dragul discutiei. Nu e in caracterul nostru sa fim duplicitari.

    1
  45. F 22 Raptors au ajuns in Marea Britanie si se indreapta spre Polonia. Sunt pe drum.
    Vor fi stationate la baza militara din Lask
    Vor face parte din scutul aerian al NATO in Polonia si vor fi identificate drept escadronul expeditionar de lupta 90.

    2
  46. Cred ca deja au ajuns in Polonia ca au zburat deaupra bazei aeriene britanice de la Lakenheath acum doua zile, mai exact pe 26.

    1
  47. Nu e despre M1. E despre HIMARS, dar e cea mai detaliata analiza a echipamentului.

    https://twitter.com/kenshirriff/status/1552723519087198208?s=20&t=LVHffpA2W9DmFnOhnOCXMw

    1
  48. Când ai noștri (aia care sunt) anunță că vor cumpăra 2 submarine toți radem …când leșii spun ca vor 500 de M142 HIMARS ,1000 tancuri și tunuri 1000….pe lângă 250 abrams avioane f35, etc…mai faceți calcule ?
    Dacă cumpără tot ce zic înseamnă că vor să ocupe germania s au kaliningradul… nu I de crezut…

    1
    • Polonezii si jumatate daca cumpara din tot ce au spus si tot este cu mult peste cele mai optimiste sperante ale noastre. De industria de aparare nu cred ca mai are rost sa amintim ce disponibilități au ei si ce avem noi. Cred ca au programul asta de inzestrare din trei motive principale:
      1 – sunt patiti dpdv istoric si stiu ca au platit foarte scump in vieti omenesti acele invazii
      2 – stiu ca NATO te apara dar pana sa apuce sa faca asta sau sa te ajute, este esential sa te poti apara tu intr-un modf eficient ( fara sa iti arzi padurile, sa iti otravesti fantanile si sa fugi in munti) macar o perioada de timp.
      3- sa fie o nuca tare in flanc, care trimite mesajul ca o sa platesti scump ( vieti si tehnica militara ) daca ataci pe aici, asa ca nu ataca sau cauta alte verigi mai slabe ( din nefericire noi am putea sa fim una dintre verigile respective ).

      6
  49. Felicitări polonezilor pentru ce fac și mai ales ca nu uita trecut și învață din el, nu ca dobitocu noștri mama lor de zdrențe penale ce sunt, ajung sa cred ca din ce în ce mai mult ca tot dictatura e buna pentru noi în special, dictatura în aparatu de stat pentru aparatu de stat…

    3
  50. Analysis of the development plans of the Polish Land Forces:

    https://defence24.pl/sily-zbrojne/polskie-wojska-ladowe-z-abramsami-i-sprzetem-z-korei-analiza

    A few comments from me:

    1. Probably Poland will abandon the self-propelled howitzer program on a wheeled chassis – the KRYL program.

    2. After the disclosure of the free transfer to Ukraine SPH KRAB, and especially after signing the contract for the commercial sale of this equipment, „unexpected problems” suddenly appeared with the supply of components from sub-suppliers from Western Europe. This is supposed to explain the choice of SPH K9 (and its derivatives) as a perspective solution.
    We simply did not manage to „polonize” the design of the SPH KRAB sufficiently in time to be completely independent of the supply of components from abroad.

    5
  51. Eu ma bucur ptr polonezi.

    Dar un k2 costa intre 9 si 10 milioane de dolari. Asta la pret de lista. Fara transfer de tehnologie.

    K9? Dar zecile de avioane pe care le vor? De unde bani? Suma finala o sa fie uriasa. Sa nu mai vb de costul mentenantei, logistica antrenament, munitii etc.

    Eu sper sa le iasa treaba.

  52. Atât Germania cât și Polonia se înarmează, cred că peste 4-5 ani o să vedem o nouă învazie înspre răsărit. Vestul are nevoie disperată de gaze…plus alte resurse. Toate se află în curtea lui Putin.

  53. Polish purchasing plans in the thread on the Czech portal Armadni Noviny.
    I recommend reading the comments carefully 😉

    https://www.armadninoviny.cz/polsko-se-stava-vojenskou-velmoci-s-pomoci-jizni-koreje.html#diskuze

  54. Fantastic rumor:
    „Poland, I propose to send Polish pilots for a test flight of the KF-21”

    https://twitter.com/kaos10000/status/1553606561318068225

    https://twitter.com/k_matyszczak/status/1553637981084336129

    1
  55. un nou articol Frisk despre achiztiile poloneze de blindate, de data asta despre obuzierul sud coreean

    https://corporalfrisk.com/2022/08/07/heavy-metal-in-the-south-pt-4-and-the-thunder-came-rolling-in/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *