Cehia va cumpara si ea tot CV 90

Cehii au studiat cu atentie competitia din Slovacia si merg si ei pe mana Bratislavei anuntand pe 20 iulie ca vor incepe negocieri directe cu guvernul suedez pentru achizitionarea CV 90 in varianta MLI.

In 2016 Cehia a lansat o cerere de oferta pentru dotarea cu 210 MLI-uri pe senile, dar in noiembrie 2019 totul s-a anulat din varii motive.

Ei bine, acum lucrurile evolueaza si cehii par a fi de acord cu alegerea Slovaciei pentru MLI-ul ei si anume CV 90 Mk IV in varianta MLI.

Nu stim cum va actiona Cehia dar este probabil sa fie pe model slovac.

Bratislava a mers pe un acord guvern-guvern cu Suedia pentru achizitia a 152 de CV 90 Mk IV, produse de BAE Systems.

In acest moment Cehia detine 247 de MLI-uri, din care: BVP-2 (BMP-2 produs sub licenta in Cehia), 127 Pandur 8×8 dotat cu turela UT 30 Mk II (cu rachete Spike) si inca ceva BVP-2 in rezerva.

Acum ramane de vazut daca cehii se vor alipi pur si simplu la programul slovac si vor merge pe aceeasi varianta constructiva, acelasi armament etc si vor negocia o participare industriala proprie, daca va fi un contract pentru un numar mare de MLI-uri, sau Cehia va merge pe achizitii in numar mic, in functie de buget.

CV 90 Mk IV dupa ce guvernul de la Praga s-a hotarat sa renunte la cele 14 aparate Gripen C/D si va cumpara 24 de F 35A.

GeorgeGMT

64 de comentarii:

  1. Guvernantii nostri nimic? Ceva modernizare pentru soldati, arma de asalt noua ceva? Niste obuziere k9, krab etc? Bani clar sunt. Doar ca la noi trebuie sa dea americanii un sut in fund politicienilor nostrii ca sa miscam ceva. Cata rusine….

    18
    • Bani clar sunt, dar pentru „pensii de serviciu” care nu sunt in niciun caz „pensii speciale”, de la Ciuca citire. Si uite-asa se evapora bugetul…

      40
      • Pensiile de serviciu exista in toate tarile din lume care au armata. Conceptul exista de pe vremea romanilor (pământ pentru veterani), reinterpretat de Napoleon (creatorul conceptului de armată modernă nefeudala) și aplicat în România de creatorul armatei romane moderne (Cuza).
        Sa nu fiu înțeles, nu sunt militar (cu toate că se vor găsi isterici care sa urle asta la ce nivel e in comentarii și câtă isterie exista aici), dar nu poți pe de o parte să ceri armata moderna și profesionista și pe de cealaltă parte să ai pretenția ca militarul să fie plătit ca un paznic din Lidl și să nu aibă nici un beneficiu după o carieră completa. Cum vreți unii dintre voi ar ieși un fel de firma de pază, adica un job temporar pentru niste băieți care n-au alta alternativa in acel moment. Și într-adevăr, conceptul de pensii speciale a fost inventat pentru Curtea de Conturi, magistrați și mai nou primari. Pensiile de serviciu s-au plătit și pe vremea lui Cuza, și în perioada interbelică, și în anii ’50 și pe vremea lui Ceaușescu. As vrea sa vad ce armată ne-ar mai rămâne (ca resursă umană) daca am fi prima țară din lume cu armata profesionista daca militarii ar fi aruncați în stradă după ce nu mai pot biologic (că nici militari de 60-61 de ani n-aș vrea sa vad). Suntem pe un forum militar, eu zic sa va hotărâți ce vreți: firma de paza, armata de conscripți și necalificati sau armata profesionista.

        37
        • Dan iii, perfect de acord, in principiu, dar amanuntele ne omoara.
          De ex cit e limita pt acea pensie si, mai ales, la ce virsta se iese la pensie.
          La nemti de ex. Sistemul e complicat, se iese la pensie incepind cu 41 de ani, pt piloti de lupta si se ajunge la 65 pt alte categorii
          Pensiile nu sunt f mari..

          12
          • @neamtu,
            Din ce spunea un rezervist pe aici, @sharky, a ieșit la pensie după 32 de ani de serviciu. Fa și tu socoteala, probabil omul are spre 55 de ani. Cât despre valoare, sa nu fim naivi in a cădea în capcana generalizării. A zis Dâncu că pensia medie e undeva pe la 3000-3500 de lei, dar sunt și pensii de 1500-2000. Dacă se dă exemplu o pensie de general de peste o sută de milioane de lei vechi, nu om crede că tot atât are și unul care se pensionează cu grad mic.
            O sumă de 3000-3500 de lei nu mi se pare deloc mare, ba chiar modesta date fiind preturile la orice. Cât să trăiești, dar nu grozav. De la asta până la „pensii nesimțe” sau sa „le tăiem” și să dăm militarii la câini e mult… Noi toți vorbim pe aici despre fiare. Tehnică, avioane, blindate, rachete. Dar sa nu uităm că are adevărata baza a oricarei armate este OMUL. Fără de care fiarele sunt inutile. Așa că eu as vrea o armată profesionista, bine pregătită și motivată. Vremurile „armatelor de masă” au trecut.

            13
            • Anumite excese, de ex nr imens de generali, sau citeva pensii cu adevarat nesimtite compromit intreagul sistem. Nu stiu cit ar fi corect, astfel incit sa se pastreze atractivitatea serviciului militar, dar sa nu devina prilej de conflict in societate. Imi imaginez totusi ca media pensiilor militarilor ar trebui sa fie ceva mai mare decit media pensiilor de stat ale civililor.

              14
          • Varsta standard de pensionare este 59 in acest moment parca. La generali 62. Dar ptr ca militarii sunt incadrati la grupa a1a de munca(conditii deosebite, munitie, radiatie, etc) beneficiaza dupa niste multi ani de serviciu militar de maxim 14 ani de reducere a varstei standard de pensionare. Adica un fost sublocotenent de radiolocatie intrat la 19 ani in AFA (academia se pune la vechime) dupa 30 de ani poate iesi la pensie.

            4
        • te rog,nimeni nu are nimic cu dreptul de pensie al nimanui dar ce se intampla in sectorul public este o jignire pentru restul romanilor….ti-ai luat inimioarele de rigoare,job well done.
          nivelul de salarizare-pensii-venituri extra si speciale este un afront la bunul simt si la regulile de baza ale unei societati functionale.
          reperul acestor venituri trebuie sa fie sectorul privat care da pulsul economiei.
          pensionari devreme,cresteri salariale grotesti inainte de pensionare in scop mafiot,reangajare tot in sistemul public,bani publici cheltuiti pe tot ce inseamna costuri de functionare in sistemul public,servicii prestate de calitate zero barat,dispret si tafna fata de contribuabil,anjajari in familie de la centru pana in local,…..etc,samd.chiar ne luati pe toti de prosti?
          adica prostanii care isi duc viata cu minimul pe economie sau pe acolo,care cotizeaza ca un animal ,care munceste ca o vita si crapa cu mult inainte de pensie trebuie sa-i inteleaga pe ailalti ?!
          la calitatea beneficiilor produse pentru societate de catre acest sector le doresc tuturor bugetarilor mult succes in linia intai in frunte cu dancu,ciolacu,johanis si restul.
          sa-si apere idolii si binefactorii,eu nu ma bag.

          15
          • @psycho,

            Fix ca un securici sovietic te-ai exprimat. Nu te cunosc, nu te acuz, dar omule…du-te-n lume dacă „nu te bagi”.
            Lasa-ma cu rahaturi din astea. Am muncit ca un câine toată viața mea de adult, muncesc de la 17 ani, așa că nu mă lua pe mine cu subtilități de securici. Tu ai impresia că eu măcar sper să prind pensia? Și probabil am cotizat cat pentru două (am avut și câte două joburi la un moment dat, la privat sa se știe). Așa că lasă varajeala dezarmant rusească și plimba ursul. Bunicii mai au fost deposedați de tot în anii ’50 și au înjurat rușii până au murit. N-am multe, dar sunt obișnuit cu munca și probabil as putea pleca oriunde in Europa. Dar nu vreau. Singura mea legătură cu armata a fost un an de armată obligatorie la transmisiuni la 300 de km.de casă, așa că lasă-mă cu varajeala securista. Tu nu lupți? Pai atunci de ce te mai crezi român? Ai impresia că în Polonia, Slovacia sau Ungaria e altfel? E la fel sau mai rău. Dar ei sunt mândri de nația, țara și poporul lor..

            10
            • Dane sper ca nu ai uitat ca in caz de nasoleala toti o sa mergem la razboi si aia de zice el si profesionistii, nu cred ca o sa fie specialj ori cei cu venituri mari (vezi UA). Daca nu sunt mandru de numarul, exagerat, al generalilor si dotarea antica inseamna ca nu sunt patriot ?

              7
            • @Dan, discutia cadea oricum in derizoriu dar cu replica asta ai dus-o pe fundul garlei.
              Am incercat si eu din greu (si imi place sa cred ca sunt un om logic) sa fac legatura intre macar jumate dintr-o propozitie de-a ta, cu ce scria omul ala mai sus. N-am reusit. Am vazut doar un inceput de cearta puerila de genul: „ba p-a ma-tii, ca tata a tras mai mult la sapa si are 3 tatuaje cu voievozi romani pe picioare”.
              Stai tu frumusel cu armata aia profesionista si bine platita (sunt 100% de acord cu asta dar nu in contextul scris de tine) intr-un stat aflat in disolutie abandonat de grosul celorlalte categorii profesionale satui de umilintele pe banul contribuabililor si de flegmele pe calitatea serviciilor din banii aia.
              Da, tot respectul pentru armata dar tara ‘se apara’ si cu medici si cu pompieri si cu agricultori si cu salubrizatori si cu soferi, cu salvamontisti. Este o aparare mai … aparte in felul ei, se face zi de zi nu doar cand muscalii au apucaturi imperiale.
              Io nu-s de acord nici cu Psycho, ala cu minim pe economie are venituri negre, alta problema – alta distractie, alte institutii, alte discutii. Dar sunt 100% de acord cu ce scrie tiganu mai sus: „Anumite excese, de ex nr imens de generali, sau citeva pensii cu adevarat nesimtite compromit intregul sistem”. Punct!
              iarasi, o concluzie de bun simt: „Imi imaginez totusi ca media pensiilor militarilor ar trebui sa fie ceva mai mare decit media pensiilor de stat ale civililor.” Absolut!

              Tu ce spui: „ia bah, puneti-va drapelul pe cap si mucles, ca asa sunt si slovacii si polonezii”, guess what: I don’t give a sh**

              4
      • Genul ăsta de comentarii servesc rusiei.
        Militarii nu au pensii speciale. Și îi dau dreptate și lui Ciucă și lui Dâncu aici. Și nici eu nu sunt militar.

        14
        • Stai liniștit Florin A, că se vor găsi câțiva isterici:))

          În altă ordine de idei, în România tot timpul trebuie sa fie care o obsesie. Impresia mea este că România va evolua ca o adevărată țară europeană când populația educata va renunța la acest pesimism exacerbat, la această atitudine depresiva din orice și la tot felul de obsesii. Însă pentru asta trebuie gândire critică și lecturi.
          La noi au fost multe obsesii degeaba în ultimii ani. Sa le luam la rând: isteria „asistatului social”. Mai țineți minte „Săriți uăi, de asta nu o ducem bine, că plătim putorile care nu vor să muncească”. Când de fapt, întâmplător, azi citeam că că celebrul „ajutor social” e vreo 200 de lei. Probabil cel mai mic ajutor social din Europa, raportat de coșul de consum. Din Europa, nu din UE. Și nu a trecut mult de când oamenii educați (sau cu pretenție de educație) aproape că instigau la linșarea lor în stradă. Zero empatie pentru niște semeni care poate efectiv nu au avut șanse în viața (mediu, educație).
          Apoi a fost obsesia datoriei (și încă e). Se aruncă o cifră și „Săriți uăi, ne-au îndatorat pentru trei generații”. Când, de fapt, Romania are una dintre cele mai mici datorii suverane din UE (sub 60% din PIB). Ce sa spună saracii italieni (cu 250% din PIB), grecii (cu 170% din PIB) sau chiar și ungurii (cu peste 80% din PIB). Logica economică spune că nu există țară dezvoltată și activa economic cu datorii mici.
          Acum e obsesia „pensiilor speciale”, unde sunt băgate și cele militare (despre care am scris istoria lor mai sus, ca un pasionat de istorie ce sunt). Romanii trebuie sa înțeleagă că nu ai cum și profesionist și fără drepturi. Ori ai o armată de țărani, ca în 1877 ori de conscripți (ca până acum vreo 20 de ani), ori o armata profesionista și eficientă unde profesioniștii au și drepturi care să-i țină într-o carieră completă. Oare alte țări de ce nu-și arunca militarii în stradă după ce nu mai pot? Și vorbim de țări civilizate. Pentru că pur și simplu nu ar mai atrage pe nimeni. Cred că nu e cazul să mă repet că nu sunt militar și nu am alt interes decât o armată a țării puternica și profesionista (mai ales cu război lângă noi), dar totuși o fac.

          30
          • capatu satului

            e complicat,
            la datoria publica m-ai prins,
            cel mai mare cost de imprumut din Evropa,
            dar stam linistiti ca nu platim noi, ci copii nostrii,
            ne permitem sa le punem o piatra de moara de gat,
            ca avem expertiza si antecedente in istorie,

            ce conteaza ca am datorie mika daca o platesc cel mai scump,
            ca am un cost mai mare al vietii pe masura capaciti/incapacitatii conducerii,
            ca nu am acces la medicamente de ultima generatie,
            ca pt bolile grave se importa medicamernte in cote microscopice ca guvernu nu plateste decat cand isi aminteste,

            ce conteaza ca am datorie mika daca fac cele mai scumpe autostrazi din Evropa,
            daca platesti pt dezapezire/km mai mult decat in Suedia si Finlanda – si in tarile nordice sunt ierni nu ce averm noi,
            ce conteaza ca am piata asa zis libera de gaz si electricitate in care firme de apartament apropiate de unele guverne din afara influenteaza cresterea pretului – iar autoritatea de reglementare e intrat de ani de zile in somnu cel de moarte,
            ca stim ca luam gazu din gazprom la cele mai mari/poate cel mai mare, pret din Evropa – ca trebuie sa traiasca si wintershalu si altii,
            ca suntem singura tara din Evropa care nu cumparam gazu direct de la rusi ci prin intermediar – ca asa am vrut noi,

            daca gazu si curentu e scump, atunci e scump tot ce produci,

            ma gandesc ca un pic de reglementare nu strica,
            ceva sa vezi ca exista o autoritate de control,
            da cred ca toate autoritatile is pline de astia resapati scosi din palavrament,
            care n-au cum sa faca decat ce vine ordinu de sus, ori ordinu vine foarte rar,

            nu ma deranjeaza ca militaru sa i-a pensie speciala/ocupational sau cum vrei sa ii zici,
            dar pt asta tb sa existe pregatire de lupta si formare continua in fiecare zi,
            sa merite militaru sa iasa la pensie la 55 de ani,

            cine nu face fata pana la 55 de ani, sa treaca in civilie, si i-a pensia care i se cuvine cand indeplinieste varsta de pensionare si nu la 55 de ani,
            sa fie criterii clare cine iese la pensie dintre militari la 55 de ani,
            pe masura efortului,
            cine tine evidenta personalului, e la biblioteca si pregatirea lui de lupta se limiteaza la completarea catorva hartii si o sedinta de tragere pe luna sau pe saptamana, nu are cum sa iasa la pensie la 55 de ani,

            totusi nu sunt de acord cu iesitu la pensie mai devreme de 55 de ani,
            pe de alta parte, daca ai fost ranit in armata sau ai o boala ca militar e normal sa iesi la pensie mai repede,
            tb sa fim oameni,

            ca am inteles ca la militieni se iese la pensie si la 42 de ani sau mai devreme,
            https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/usr-plus-a-numit-o-secretar-in-mai-pe-o-fosta-politista-pensionata-la-42-de-ani-1442075
            astia-s cei mai capabili cu o conducere aleasa pe o spranceana,
            acolo avansarile sunt cum stim toti,

            cum nu-s de acord ca magistrati sa iasa la pensie cu 25 de ani vechime,
            la fel aia din servicii,
            cu pensia pt somnu din palavrament,
            cu pensia pt primari si restu care sunt alesi – si care sunt platiti regeste,
            ca vedem produsu muncii lor in fiecare zi,
            ori cu asta nu pot fi de acord

            8
        • Ah, futu-i pastele ma-sii de zgomot care acopera continutul. Si isterie care acopera logica. Si formele care iau locul fondului.

          – orice pensie care nu se bazeaza pe contributivitate este o o pensie speciala. O poti numi cum vrei, ea ramane o speciala. Dar nu pot intelege si pace: CE KKT conteaza cum ii spune ? atat timp ca nu e din contributie…
          – sunt categorii profesionale pentru care este normala si acceptabila o pensie speciala complemetara celei bazate pe contributivitate;
          – in cadrul acestor categorii profesionale, trebuie sa existe niste criterii FOARTE riguroase, transparente si verificabile care sa detemine modul de calcul si cuantumul pensiei;
          – indiferent ce arata calculul de mai sus, ar trebui sa exista o limita superioara de genul: nu mai mult de x puncte de pensie, astfel incat indexarea sa se faca corelat cu economia, nu cu pixul vreunei rapandule de polician;
          – acesta nu e un subiect de garagara politica, trebuie abordat de specialisti/economisti.

          daca macar 10% din energia inutila consumata pe subiectul semantic: „nu e pensie speciala ci e de serviciu” ar fi alocata unei abordari rationale si economice, poate logica ar castiga in fata zgomotului.

          5
          • VladM, în accepțiunea vulgului, pensie speciala= pensie nesimțită de aici și tot iraționalul de mai sus. Sunt 1000% de acord cu logica sau rationalul atâta timp cât persoanele care discuta sunt logice și raționale.

            Militarii trebuie să aibă un venit și o pensie decentă. Problema e ce înseamnă decent, pentru că eu traduc cuvântul într-o sumă, tu în alta, neamțu se gândește la alta sumă, iar psycho și Dan nu sunt de acord cu nimeni.
            Legea actuala în vigoare, a fost făcută în 2015, iar criteriile de calcul sunt luate din legi similare ale altor state din UE și NATO. Poate ar trebui puse niște restricții, nu mă pricep. Da, ar trebui să fie făcută de specialiști și nu de politruci. Și nu consider că minimum pe economie trebuie să fie baza de calcul, ci mai degrabă media.

            1
      • Adică te deranjează că militarii au dreptul la pensie de serviciu? Pe mine chiar mă deranjează comentariul tău, mai ales că ai și 18 like-uri! Militarii de rând (marea masă), cu mulți ani de vechime în spate, nu au pensiile alea mari de care auzi tu pe antene și sputnik. Sunt și câteva pensii mari, generali lacomi, care chiar mă deranjează , dar nu sunt multe! Tu, dacă vrei să devii rezervist, primești bani pentru asta. Militarii rezerviști nu primesc. Pentru că au pensie de serviciu.

        6
        • Comentariu pentru mircea

          2
        • pai se insinueaza pe aici foarte des ca:
          1. avem generali cit UK si Germania la un loc.
          2. primesc solde si pensii care i´ar face si pe confratii lor din tarile antementionate sa tresara.
          Acum las la discernamintul tau sa clarifici daca e corecta afirmatia si daca da, cit de eficienta ti se pare folosirea bugetului pt aparare.

          3
        • @Mihai722
          – ma deranjeaza ca sunt categorii de pensionari ce primesc pensii NU bazate de contributivitate fara criterii clare;
          – ma deranjeaza ca unele pensii ale militarilor (speciale sau nespeciale) sunt mici;
          – ma deranjeaza ca vorbim DOAR de pensii si nu cumulam cu toate celelate privilegii;
          – ma deranjeaza ca gusterul ala umflat de general-prim-ministru incaseaza o pensie NEcontributiva de porc nesimtit: peste 200.000 lei/an, peste salariul lui actual de PM;
          – ma derajeanza ca afirmatia ta ridicola ca „sunt si cateva pensii mari dar nu sunt multe” – am trait 11 ani intr-un bloc de cadre militare dintr-o zona semi-centrala (aha, DA – oare aprecierea acelor imobile luate in conditii extrem de speciale unde o punem… dar ok.. sa lasam). Niciunul NU a fost si n-a iesit general. Nu vreau sa-mi amintesc de frustrarile traite cand le aflam pensiile. Dragul meu, adevarul este: sunt „cateva” pensii nesimtite si sunt O GRAMADA de pensii foarte mari.

          3
    • Nimic bre. Politicieni sunt ocupati cu fondurile europene. In momentalul actual sunt plecati cu totii la mare, mai ales pe Coasta de Azur si in alte locatii exotice. La noi, la mare, la pute de la alge si ii manca spinarea de la plaja din Mamaia care a fost extinsa.
      Si zici sa nu vina rusii!? poate ii mai imputineaza. Zic si eu…

      1
  2. Norvegia , Suedia, Finlanda au in dotare scula asta. Basca Olanda, Danemarca și Elveția .
    Acum cehii si slovacii, aceiași alegere.

    Pare că e un MLI e senile foarte bun.

    Și cu standardizarea asta , cred că nu va fi problema de piese de schimb la preturi acceptabile.

    Nordul NATO trage învățăminte din Ucraina .

    6
    • Da e bun CV-90 dar cred ca MAPN.ro va cumpara MLI-uri noi noutze de preferat fabricate in Romania in cat mai mare procent pt ArmRo : ASCOD-2 pt ca sunt pe mana cu GEDLS plus ca astia sunt mai americani decat BAE Systems.
      Faza este ca ArmRo are nevoie acum de MLI-uri mai multe care sa se adacuge la cele 123 de MLI-84/-84-M Jder (initial s-au fabricat 178 MLI-84 linenta modificata dupa BMP-1) si la cele 76 de MLVM, pt ca acum este razboiul la usa Romaniei si pana se vor putea fabrica MLI-uri noi noute chiar daca prin minune se vor apuca de ele anul aceste prima vor fi gata prima transa in 2024 cel mai devreme.
      Avand asta in vedere cele mai disponibile MLI-uri pe piata ar fi M-2 A4 Bradley sh (unii de pe aci de pe site au reticente pt aceste MLI-URI, dc nu shtiu?) si Marder A5 sh ( de astea nu stiu cate ar mai fi disponibile). Ar mai trebui un batalion de Gepard-uri daca or mai fi disponibile.
      Nu sitiu daca francezii au vandut si taiat toate AMX-10P pe care le-au avut in dotare pt ca erau bune sa completeze MLVM-urile si/sau sa se achizitioneze M-113 A5 sh. Ar fi bune si 30 AAV-7 A1 sh pt Infanteria marina.
      De la francezi ar fi bune pt ca tot le disponibilizeaza AMX-10 RC si VAB. Le putem moderniza in Romania cu sprijin francez la fel ca si AMX-10 P.
      Bani sunt si vor fi destui la MAPN.ro atat pt pensiile + salariile militarilor cat si pt achizitii de tehnica militara dar trb cheltuiti cu inteligenta. ArmRo i-si poate face treaba f bine si cu tehnica militara origine NATO-west sh modernizata in Romania (cazul F-16 ABM Falcon sh din Norvegia si Portugalia).

      2
  3. a fost ieri o stire la tv despre programul pirania5 de la noi….am uitat-o?au atins nu stiu ce borna de parcurs.

    5
    • Cică anul asta se va ajunge la 90 de bucăți livrate, e faza a doua cu fabricare parțială in țară și va urma faza a treia cu fabricare completa in țara.

      7
  4. Noi ne prezentam victorios cu 90 de MLI modernizate acum 20 de ani si inca 30 de BMP-1…
    Chiar asa imposibil este sa punem banii jos sa luam 250 de MLI + ceva derivate si munitie si sa rezolvam o problema mare in armata romana. Eventual cele 90 cu tureala Orelikon si Spike intra in rezerva (adica tinute in conditii ok in ceva depozit nu abanonate pe camp) si celalalte 30 pleaca spre Ucraina sau Rep. Moldova…
    eh, vise de oameni naivi.

    6
  5. La noi se aude ceva de modernizate MLI-urilor ?

    1
    • Liniște și pace

      3
    • Ce să mai modernizezi la ele? Au tun de 20 (care cred că e destul de eficient împotriva unei table rusești de BTR) si rachete antitanc Spike.
      De fapt cred că sunt mai degrabă vânătoare de tancuri decât MLI, chiar ar putea fi și reclasificate așa când se va alege un nou model de MLI pe șenile. Care sper sa fie ales mai devreme sau mai târziu. As prefera un ASCOD customizat cu cât mai multe elemente comune cu P5.
      MLI-84 ar mai fi de păstrat 10-15 ani, dar nu ca MLI ci ca vânător de tancuri sau mașina de cercetare și/sau sprijin.

      8
        • Si cu turelele alea ramase pe stoc, ce mai fac?

          2
        • Marius, merită să mai șurubărești la ele pentru 5 mm în plus la tun? Se justifică diferența de eficienta?
          Eu rămân la părerea mea: vânător de tancuri/cercetare/sprijin, unde racheta AT sa fie armamentul principal. Cred că se justifică datorita siluetei joase și turelei înalte. Iar tunul de 20 să fie în caz de worst case scenario. Iar ca MLI sa se aleagă ceva nou cu tun serios de 30-35 și rachete AT.

          2
        • Maestre, se poate schimba teava la tun si trece la calibru 30 la aceasta turela ?

          • nu cred, a mai fost discutia mai demult… se spunea la un moment dat ca da…
            De ce sa te mai chinui cu modificari costisitoare, cand diferenta e marginala si jderii se vor pensiona asa cum sunt, eventual vor primi niste mici modernizari de comunicatii, senzori… Daca nici transmisia nu a fost schimbata sa poata beneficia de cei 400 de cai ai motorului Caterpillar?!

            1
  6. capatu satului

    noua ne plac lucrurile mature s-au care au minim 50 de ani de la proiectare,
    senectutea e esenta,
    tabla groasa luata la pila,
    asta stim cu asta mergem inainte,
    am vazut ceva zilele astea cum ca polonezii fac planu pt dotarea cu bimotoare supersonice, ceva cu F 15 – nu inseamna ca tb sa ne dotam cu acelasi avion, dar inseamna ca ar trebui sa facem si noi ceva notite legate de strategia de lupta in aviatie pt razboiu de maine,

    dar noi avem NATO,
    nu mai avem nevoie nici de armata, cu o conducere atat de competenta,

    noi avem antecendentele noastre cu IAR 80/81 comandat in numar mare doar dupa piederile de teritorii din 40,
    am avut oameni mari in istoria noastra antebelica dar cu mult mai mici si nesemnificativi comparativ cu aia de la conducerea tarilor din juru nostru si din partea asta de lume,

    asa ca jderu ramane etalonu si viitoru luminos pt o conducere intrata in transa de mai bine de 30 de ani,
    si aducerea la standardu jder va mai dura, ca asta era planu de modernizare si inzestrare facut public de alt ministru al apararii filolog – ca pana la urma si armata si inzestrare ei pot fi o poezie sau de ce nu o proza SF

    am auzit ca guvernu si-a facut zilele astea evaluarea si le-a iesit ca is toti niste sfinti,
    incepand cu primu minister al tarii, pt care la nevoie se schimba si legea fundamentala (Constitutia republicii), ca nu are cum sa ii spui la un general iesit la pensie ca a plagiat – plagiatu e pt.astia mici, nu pt aia de sus: aia nu fura, doar acumuleaza,
    ca de aia cand transferi bucati din Dunare catre unu care temnporar uzeaza un scaun nu este infractiune ci e o chestie de asta filozofica,
    de aia infractiunea e pana la urma o chestie de vorbit la televizor dar a carei pedepsire nu e trendy,

    si ceea ce este mai regrertabil este ca o astfel de strategie de inzestrare, ca aceea de azi, am mai avut si inainte de 1940,
    facuta de unii cu nume de bulevarde la capitala,
    unii mari oameni politici porniti pe furat si ale caror pofte au impins tara spre dezastru si in mainile garzi de fier,
    https://beta.dela0.ro/marea-spertuiala-un-caz-de-coruptie-din-interbelic-arata-ca-asaltarea-pietei-romanesti-nu-e-inventia-uber/

    o fi de la religie ?
    o fi de la 10 maiu ?
    o fii de la aia care au adormit la conducerea tarii intre 1921-1940 ?

    nu are cum sa fie de la lipsa unui studiu aprofundat al istoriei,
    de la somnu conducerii academiei care incurajeaza hotia si impostura,
    de la modalitatea in care autoritatea judecatoreasca si parchetu jeneral pun tara in fata hotilor: cum s-a mai facut si intre cele doua razboiie mondiale,

    la unele obicee ar mai trebui renuntat macar pe perioade de cateva decenii,
    altfel suntem condamnati sa repetam la infinit aceleasi erori grave

    7
    • Judecati conducerea interbelica a tarii, insa aveam un om de mare valoare ca prim-ministru, Armand Calinescu, cu mari afinitati britanice si anti naziste/comuniste.

      A urmat o debandada in 1939 cand a fost asasinat la comanda lui hitler.

      El a fost artizanul ‘trenului de aur’ cauta filmul Trenul de aur 1986

      • capatu satulu

        Tara a ajuns in mâna gărzii de fier si a cotropitorilor (nemti si rusi) ca urmare a incapacității autorităților statului de a face ordine in tara
        A pedepselor nesemnificative date cu greu de o autoritate judecătorească școlită la scoalele Evropei, dar ce folos, ca atunci când junii reveneau in tara uitau tot ce au învățat

        Autoritate judecătorească incapabila sa asigure supremația legii in fata faptelor grave care au subminat încrederea populației in existența tarii si au permis ascensiunea gărzii de fier

        Tara a căzut
        Ca urmare a modului in care se acordau gradele de general
        Ca urmare a modului in care se facea pregătirea de lupta
        Ca urmare a modului in care se facea strategia de înzestrare
        Ca urmare a modului in care s-a făcut strategia de lupta
        Ca urmare a modului in care serviciilor noastre, inclusiv militare, au fost intoxicate si penetrate total
        Orice asemanare cu zilele de azi e pur intamplatoare

        Mai citesc câteodată de razboiu de iarna finlandez si ma gândesc ca si noi puteam face ceva similar
        Ca râul, ramul si terenul era prietenul nostru

        Pe mine nu ma încânta cu nimik Armand Călinescu, Goga, si restu
        N-au făcut nimik din ce trebuiau sa facă
        O tara se conduce si se dezvolta prin asigurarea supremației legii. punct
        Atunci când fărădelegea devine regula tara nu poate trăi mult timp
        Ca de aia au dispărut in negura istoriei atatea popoare: sumerienii, akadienii, hititii, arameii, etc

        Uite ce fac azi polonezii pt inzestrarea armatei
        Uitat-te ce fac ungurii
        Uitat-te ce fac cehii – ca asta e tema articolului

        Am văzut filmul trenul de aur înainte de 89
        De câteva ori

        Totuși ca sa înțelegi modalitatea de a se face politica la noi este preferabil de urmărit filmul Tanase Scatiu cu Victor Rebengiuc in rolul principal
        Asta-i esența politicianului român

        Dar cât exista armata speram ca nu vom repeta greselile mari din 1940

        4
  7. In realitate totul pleaca de la bani, simplu si nimic sofisticat.
    Hai sa ne uitam la o scurta comparatie in Romania si Polonia din punct de vedere ai indicilor macroeconomici, ca tot ne uitam cu invidie la ce fac polonezii:
    https://countryeconomy.com/countries/compare/romania/poland?sc=XE34
    Deci pe hartie Polonia cu o populatie dubla are un PIB de 2.4 ori mai mare. Dar daca luam in calcul populatia rezidenta a Ro (1 mil sunt moldoveni doar cu acte) de 16 mil vedem ca suntem la aceeasi paritate cu ei. Deci noi, palmasii de rand dam la pedale in aceeasi viteza cu ei, hai sa distrugem odata mitul asta al super dezvoltarii lor.
    Polonia sta mult mai bine la infrastructura, au cel putin 15 ani inaintea nostra, din simplul si bunul motiv ca ei au fost copii teribili ai estului care au facut sa cada zidul, iar noi in timpul asta faceam mineriade si urlam ca nu ne vindem tara. Deci noi avem nevoie de mai multi bani din buget pentru infrastructura. Sa nu uitam cuvintele lui Clinton la Madrid, „romanii sunt ok dar asteapata de 7 ani pe linia de start fara sa faca nimic”.
    Difereanta in programele de inarmare pleaca de la fonduri, la ei clasa politica cu iz nationalist trateaza prioritar subiectul sigurantre nationale, la noi clasa politica trateaza prioritar asistenta sociala si infrastructura. La o prima vedere ne vine unora sa-i injuram, dar va intreb cati dintre votantii romani ar accepta cresteri de taxe, reducerea facilitatilor fiscale sau a subventiilor ca sa investim in arme? Deci sa lasam fitzele, asta se vrea, asta s-a ales, asta avem. Ne supunem majoritatii.
    Bugetul nostru pentru inzestrare e de maxim 1 mld usd/ an, de la anu se preconizeaza dublarea lui. Conform ultimului summit prioritar va fi MN unde chiar suntem singuri, deci in zona asta vor fi investitii, de aia dau roata francezii. Restul iau coada si cand le vine randul.
    Exista si solutii mai rapide pe model Grecia si probabil ce fac acum polonezii (imposibil sa aibe atatia bani in scurt), sa se angajeze o linie de credit cu dobanda f mica si sa se puna la dispozitie un fond de 10-15 mld. Din bugetul asta treci imediat la lista de cumparaturi si in un an maxim ai deja contractele in derulare ca nu e mare inginerie sa faci shoping. Problema modelului este ca rezolvi in scurt dar ulterior timp de 10 ani omori bugetul pentru orice alta initiativa sau daca nu vrei asta vei fi nevoit sa iei din alta parte si inevitabil intrii in zona asistentei sociale sau investitiilor.
    Ne uitam la polonezi cum cumpara in disperare, dar asta va avea un cost la un moment dat, posibil sa le puna o presiune mare pe buget si creasca taxe sau sa omoare investitiile cu impact rapid in dezvoltare economica.
    Ce nu-mi place e ca la noi procesul nu e transparent, ar putea sa fie o initiativa publica sub forma de referendum in care sa se solicite poporului sa aleaga intre aceste optiuni: o tinem asa si avem risc mare de securitate, marim taxe si taiem de la asistenta sociala si investitii ca sa rezolvam in 5 ani, ne riscam si luam rapid pe datorie dar pe urma platim 10 ani cu dobanda prin taxe si reduceri la asistenta sociala si investitii. Asta ar fi un exercitiu democratic pur care nu mai.lasa loc de interpretari.

    35
    • Corect si bine spus @ADR !

      2
    • Sincer, am rămas să mai citesc pe acest site doar pentru câteva opinii (ADR, sharky, Mihais). Ca de obicei, nu fost dezamăgit. Excelent argumentat, ca de obicei o opinie lucidă, felicitări.

      10
      • Nu ai cum sa faci in mod realist un astfel de referendum. Presupune intelegerea unor notiuni de baza economice pe care cei mai multi nu le au si nici nu au cum sa le dobandeasca. In plus, chiar daca nu e democratic ce zic, de multe ori poporul nu vede pe termen lung directia corecta. Daca faci acum un referendum sa nu se mai plateasca taxe de ex, o sa treaca cu majoritate covarsitoare.

        Revenind insa la subiectul de baza, statul roman are resurse financiare sa faca mult mai mult decat face, doar ca le adminstreaza prost in general. De aici poate si nemultumirea multora ( nu neg faptul ca sunt si multi nemultumiti de profesie cu care nu ai cum sa discuti).

        Concret, exista bani destui de multi care nu se colecteaza si care ar putea finanta o gramada de lucruri. Daca comparam cat colecteaza Bulgaria si cat colectam noi, avand un sistem de taxe asemanator, vedem o diferenta de vreo 4-5% din PIB. Adica vreo 10 mld USD pe an. Evident ca nu se pot duce toti in armament, dar ar fi ceva.

        De asemenea, exista destul de multe lucruri relativ ieftine care s-ar putea face cu banii existenti si care poate ca se si fac doar ca lipsa transparentei este majora pt o tara care se doreste a fi democratica.

        Deci inainte de a ne gandi la taxe crescute, hai sa ne asiguram ca scoatem macim din ce avem acum.

        5
        • daca suntem atata de retardati de ce ne pune sa votam Constitutia? Ca aia poti spune ca este SF fata de 3 intrebari simple. Legat de % de colectare taxe e o poveste lunga, 90% din rau platnici sunt firme controlate de stat, deci ce scoti de acolo?
          Mai poti imbunatati pe zona de evaziune, dar nu sa spui ca scoti sute de milioane.

          3
    • Societatea de azi, si nu numai cea romaneasca e extrem de divizata, ca sa nu spun egoista. Mi-e teama ca la un referendum s-ar opta mai degraba pt sistem social, sunt sigur ca vor aparea unii care vor argumenta contra armatei, punind in fata spitale, scoli, etc.
      Cel putin asa s-a intimplat in Germania, si se mai intimpla, desi Ucraina l-a mai trezit pe unul sau pe altul.

      7
      • si eu zic la fel. Problema Germaniei e oarecum similara cu a Romaniei, s-a cantat atata de mult placa diversitatii democratice si s-a hulit atata de mult orice sentiment nationalist ca deja acum au populatii complet debusolate pentru care cel mai negru scenariu e sa cada netu’. Si daca stai sa te gandesti sunt cele 2 natii cu cele mai multe pete pe constiinta cu ce au facut prin ww2.

        1
        • @ADR, vezi că ai zbârcit-o. Sper că nu intenționat – ” … [ Germania și România ] sunt cele 2 natii cu cele mai multe pete pe constiinta cu ce au facut prin ww2 … „. De acord cu tine că trebuie să avem pete pe conștiință pentru Odessa, pentru Iași, dar mai e simțul proporțiilor – rușii au fost îngeri în WW2 ? Dar italienii ? Dar japonezii ? Îmi vei răspunde că nu, dar eu voi spune că în mod cert noi nu ne-am ridicat nici la 10 % din nivelul lor de monstruozitate.
          Referitor la opțiunea pentru un sistem social sau unul investițional (inclusiv militar) – dacă s-ar decide prin referendum cota din PIB alocată protecției / intervenției / șpăgii sociale, exceptându-i pe elvețieni, care au demonstrat că nu vor bani cu de-a miloaga, nu știu dacă am fi diferiți de alte state. Și asta pentru că educația majoritară a generațiilor active actuale este de tipul „trăiește-ți clipa” nu de „trăiește pentru ziua de mâine”. Din acest motiv auzim mai des ” … Are statu’ bani ? Păi să-i împartă la săraci sau să ni-i dea și nouă … Ce-s alea dom’le investiții de stat, ce-s ălea rachete care vor putrezi-n depozite … noi vrem francu’ acuși … „.
          Oarecum similară este comparația România – Polonia – la noi nivelul PIB per capita (36622 USD PPP puchasing power parity) a fost atins prin creșterea datoriei, prin investiții la nivel redus (12,8% și ălea … cam șpagozenii gen iepurași de Paște la 5000 lei bucata) în favoarea cheltuielilor sociale, la polonezi (41685 USD) a fost atins în condiții de reducere a datoriei totale prin performanța economică dată de plusvaloarea investițională (21,1%). Te informez că GDP = C + I + G + NX, where C is consumption, I is investment spending, G is government spending, and NX is net exports. Așa că RO = PL e mere de un kil egal pere de un kil ș-un pic.
          Și mai e o chestie – distribuția resurselor – România e țară mai săracă decât Grecia deși are GDP – PPP mai bun pentru că proporția din PIB generatoare de venit distribuit pentru calitatea vieții e mult mai mică, adică o proporție mai mică de români se bucură prin nivel de trai de nivelul PIB decât grecii sau polonezii (proporția GDP PPP / GDP nominal). Cu alte cuvinte, mai puțin de kil de mere grecești e mai bun decât kilu’ de mere românești din cauză că ale lor sunt mai gustoase că-s mai uniform înroșite. La noi măru’ inginerului reprofilat acu’ 20 de ani în securist și acum pensionar de 45 de ani e roșu-intens, mare și frumos, pe când al inginerului coleg de facultate cu primul reprofilat tot acu’ 20 de ani ca agent de vânzări e doar gălbiu. Asta ca să nu vorbesc de măru’ amărâților de lucrează la banda de fabricație pentru lohn …

          6
          • @Gigi Gagu, mea culpa ca nu am fost clar, ma refeream asa cum ai intuit la tarile din Europa care au actionat discretionar asupra unor grupuri etnice distincte, nu la modul general ca si impact in razboi, ca da o luam asa nici britii cu bombele lor nu au fost nepatati.
            Legat de compozitia GDP sunt diferente intre noi si Ponezi, dar basic aceasta este baza de taxare din care se constituie bugetul. De aceea Polonia are buget 42% din GDP iar noi 38.8%, la noi deficitul fiind de peste 7%, la ei de 1.4%. La datoria suverana stam mai bine cu 9 pp din GDP, noi avem datorie mai mica dar deficit mai mare pentru ca suntem defazati cu 10 ani in curba de dezvoltare, ei au depasit momentul marilor investitii in infrastructura. Stam catastrofic la balanta de plati, noi suntem negativ cu 28 mld ei pozitiv cu 2 mld, daca te uiti si la venitul mediu de aprox 1300 eur care e acelasi, ajungi la concluzia ca economia nostra nu a absorbit cresterile idioate de salarii din domeniu public si nu au facut decat sa ne indatoram generatiile viitoare pentru a genera venituri catre alte tari, banii astia au ramas doar o mica parte in tara restul a plecat spre import. Problema nostra nu vine din economiea privata, aici piata regleaza lucrurile rapid ci din imensul aparat bugetar care consuma prea mult, suprapus si peste o presiune foarte mare din pensii contributive care datorita pierderii a ~30% din forta de munca activa cu fiecare zi necesita mai multi bani din incasari din ce in ce mai mici. Polonia a facut reforma adminsitrativa de multi ani, noi inca ne bazam pe o organizatire facuta de ceasca in anii 70-80. Deci administratia statului nostru este mult mai ineficienta, ma irita cand aud „aia de la Bucuresti” ceea ce este complet gresit, sa-mi spuneti cati lideri sau ministrii sunt din Bucuresti si cati sunt din provincie.

            3
            • @ADR. Eu spuneam că nu se poate face comparație din punct de vedere al PIB între economia RO, la care performanța PIB este dată de proporția mare C + G și economia PL, unde predomină I + NX. Deși apropiate ca PIB per capita, într-o situație de criză PL își permite cheltuieli masive prin modificarea structurii PIB către cheltuielile de urgență fără a altera nivelul de trai, România nu are de unde – în criză trebuie să taie în carne vie din C + G .
              Având mentalitate de „trăim pentru ziua de mâine”, polonezii își pot permite să facă investiții gigantice (programele militare de înzestrare) și le pot face cu sprijinul populației, la noi … de unde iei un 0,5 % din PIB, adică un miliard, ca s-ajungi la 2,5% cheltuieli militare ? Din pensiile speciale ? Din reducerea aparatului și avantajelor MI ? Din tăierea salariilor bugetarilor ? Ha, ha, ha. Sau din supraimpozitări în perioadă de criză ? Ha-ha-ha o să facă Putin nu noi : „hă-hă, țiganilor nu le trebe răzbel, e de-ajuns să-i dai înapoi douăjde ani cu câțiva imbecili la putere”.
              Cam la fel comparația RO-GR la GDP PPP 36622 vs. 35596 deși la GDP nominal avem 14925 vs. 20490. Aparent stăm mai bine ca grecii, de fapt mai rău – la noi ponderea serviciilor domestice ieftine (care ridică PPP) e mai mare deoarece bogăția e mult mai neuniform distribuită decât în Grecia.

        • @ADR, vedem si pe aceasta platforma, unde, fara sa-ncerc sa-i lingusesc pe administratori, nivelul e mult ridicat decit altele, totusi postarile patriotarde, populiste, cele din categoria vise umede, au o mult mai mare trecere decit cel gindite, cele care exprima adevaruri neplacute.

          Si aici, din pacate, apar atacuri as hominem, cum ar aparea si-n cazul unui referendum anuntat de prim min. indiferent cine e el. Tu vorbesti, ba, care ai… ?
          Sigur ca trebuie sa traim cu acest mod, ca Ro, sau Ge, nu sunt Elvetia, poate una din putinele tari din lume care are cultura referendumului.

          Din nefreicire politicienii trebuie sa-si ia in serios rolul si sa planifice cit se poate de inteligent sistemul de aparare al tarii.

          6
          • Stii care este cea mai buna metoda de a obtine o coeziune la nivel de tara? Teama. Unii asa au ajuns mari lideri, prin raul cel mai mic.
            Orice natie uita de dezbinari si prostii interne cand are un dusman comun. Toata treaba e sa demonizezi acel dusman atata de tare incat teama de el chiar supraestimata sa creeze acel nivel de coeziune pe unele directii. Mai e un smen, sa nu spui tu ca e o amenintare ca nu te va crede nimeni, ci sa-l lasi pe ala sa o faca singur.
            Deci…trece daca vrei ?

            3
            • Stii poanta cu ciobanul care striga Ajutor, vine lupu!?

              Asa si aici, frica a fost atit de folosita, in pandemie, schimbari globale, incit acum nu mai crede nimeni in nimic.

              4
        • @ADR
          Noi suntem una din cele doua tari cu cele mai multe pete pe constiinta in WW2?! Ba, pardon!
          URSS-ul, alaturi de Germania, e vinovata chiar de inceperra razboiului. Daca nu exista Ribbentrop – Molotov, daca nu atacau impreuna Polonia, nici nu incepea WW2.

          14
    • capatu satului

      @adr
      bani sunt, multi,
      compara inzestrarea de la noi cu inzestrarea care se face in Ungaria la trupele terestre, blindate, tancuri, si iti da si la iei cu vrirgula,
      ori ungurii au buget mai mik,
      dar n-au conducatori atat de capabili ca noi,
      cred ca ungurii au o productie mai redusa de generali,

      si la bugetu de stat tb sa ai un plan,
      ca la strategia de inzestrare,
      o vizune,
      sa vezi ceva pt aia care vin dupa noi,
      ca natiunea si tara nu e noastra ci a celor care urmeaza dupa noi,

      problema este cum se fura bani, mai pompos cum se administreaza si mulge bugetul de stat,
      cum se fac studii de fezabilittae pt autostrazi, drumuri expres si lucrari in infrastructura,
      da vine guvernu urmator si arunca toate studiile la gunoi si face el propiile studii,
      ca drumu tb sa treaca pe unde au cumparat unii terenuri si astia tb sa incaseze despagunirea sau drumu trebuie sa treaca pe la un primar prin zona,

      cum se fac lucrarile din fonduri publice la cele mai mari costuri din Evropa,
      cum dezapezirea in Romania/Km este mai spcumpa decat in Suedia si Finlanda,
      cum avem cele mai mari costuri la autostrazi,
      cum se modernizeaza drumurile si celelate lucrari publice in subantrepriza la a 10-a mână la un cost imposibil de realizat, ca trebuie mai multi sa i-a comision din lucrraea respectiva,

      cum Corina Cretu comisar UE trimis de pesedeuă solicită guvernulu român pesedeauă sa ceara bani pt spitale regionale finantate din fonduri UE sau alte lucrari de infrastructura mare finantate din forndurile UE,
      iar guvernu rumân spune candid că nu vrea fonduri UE,
      ca fondurile UE inseamna controlu modului in care se cheltuiesc banii, iar guvernu tb sa aiba grija ca tot sefu de partid sa suga/fure cat mai bine din bujjetu de stat cu ajutoru legii,
      ca la noi la conducere ii place mai uns, amanta sa fie tunata iar concediu sa fie cat mai departe de tara,
      petreceri in afara tarii, ca sa nu vada amarestenii ce valabili conducatori avem
      in timpu asta serviciile si parchetu jeneral is si ei in somnu cel de moarte,

      Spania, Polonia, Ungaria, Slovacia etc etc
      sunt un exemplu cum se cheltuiesc fondurile evropene
      pt cai ferate de mare viteza, autostrazi etc etc.

      orice se poate face,
      dar iti trebuie conducere,
      ori noi cam multe loaze in ultimi 30 de ani,
      ca si intre 1921-1940

      o fi de la alinierea astrelor,
      n-are cum sa fie de la educatie,
      de la modu in care se acorda gradele de general si contramiral,
      de la modu in care lucreaza si isi face datoria mare parte din tara

      3
    • Tot timpul mi s-a părut cam ridicolă, de exemplu, comanda de 500 de HIMARS de către Polonezi. Adică serios, mie mai mult îmi miroase a Publicity Stunt decât o încercare serioasă de înzestrare a Forțelor Armate, în sensul că arunci numere mari pentru canalele media, după care ușor și în liniște scazi numerele alea până ajungi la ceva mai realist.

      Oricum, ce vrei să faci cu atâtea lansatoare? E de parcă vor să le trateze ca pe niște Grad-uri în loc de ceea ce ele chiar sunt – arme extrem de precise ce pot fi folosite pe un scop strategic.

  8. O singura observatie: celeritatea cehilor in achizitia MLI inceputa in 2016, abandonata 2019 reluata in 2022. Deci noi putem spune ca stam bine cu Pirahnia noastra, nu? Glumesc dar este evident ca rusii si-au atins ” scopul”: Europa s-a trezit si face pasi mari in reinarmare.

    1
    • Stând strâmb și gândind drept, stăm bine 🙂
      P5 e o platformă moderna și …se fabrică. Cu întârzieri, cu greu, din cauza stării inițiale a UMB, dar merge înainte. Citeam prin presă că anul acesta vom avea 90. Nu e rău. Cât vine? 3 batalioane?
      Daca astea de anul asta doar se asamblează la noi apoi cica se trece în faza in care se vor construi efectiv, până la numărul de 227. Eu sunt mulțumit, un contact care curge nesperat de lin.
      Sper doar ca UMB sa folosească experienta, mașinile și SDV-urile din procesul de fabricare pentru conceperea și a unui transportor ușor amfibiu. Ori singuri ori tot în cooperare cu GDLS. Asta daca nu vor trece la un MLI șenilat, ideal un fel ASCOD standard propriu România, care sa se facă tot la UMB și tot cu GDLS, dată fiind experiența cu P5

      7
  9. @Dan_IIi
    caz concret, ex-sotia vecinul meu, a iesit la pensie la 47 de ani, cu 6000lei pe luna net.
    S-a cuplat cu seful ei, colonel, si el iesit la pensie la 54 de ani si care are 11000lei net pensie…
    Probabil au cotizat timp de 20 de ani … dar unde si cu ce suma, ca sa poti avea o asa pensie, nu stiu.

    In fine, revenind la topic, bravo lor, bravo cehilor. Poate ca daca intra cu slovacii in combinatie, sa iasa pretul per bucata mai mic, mai ales daca aleg aceeasi dotare pe ele. Si cum au destul de multa industrie grea in spate, poate le fac la ei, macar o parte, si ramin bani in industria lor locala.
    Si din ce am gasit, ar avea integrade si Spike pe ele, o fi bine ?

    La noi, P5, fara spike, silueta inalta – sa se vada de departe, trece doar prin baltile de pe Dorobanti, si in rest, cu roti pe zapada… sau zloata … chemam tractoarele pe senile sa le scoata … Buna gindire, le luam pe toate la fel, sa fie bine … prostii platesc.

    Si P5, si pensiile speciale …
    Cum numarul celor care efectiv ar lupta cu arma este cam 1/3 din numarul total de militari, cred ca lor li s-ar cuveni pensii speciale, si nu generalului de mucava, care sta cu fundul pe scaun si asteapta ora sa plece acasa…

    Bravo cehilor.

    9
    • @Tony,
      Dacă standardul e o poveste de budoar și niște cifre aruncate de un soț părăsit, e clar :))
      Atunci, pentru că vecinul tău a fost părăsit și tu emoatizezi cu el ce ai propune? Sa le tai pe toate și să rămâi fără armată profesionistă (eu as fi convins că s-ar pleca pe capete).
      Eu îl cred pe Dâncu, care a zis că pensia medie e 3500 de lei. Excepțiile, poveștile de amor de provincie și radio șanț nu mă interesează. Repet, eu spun asta nefiind militar și total dezinteresat. Dar pe de altă parte, român și interesat. Cel mai mare coșmar pentru România acum ar fi plecarea în masă a militarilor profesioniști, o resursă umană pe care o poți înlocui greu, în ani de zile. Iar insistarea in prostia de a lăsa militarii cerșetori după terminarea carierei, aici va ne va aduce.
      Sunt excese, excepții? Ok, decât să fie distrus tot sistemul și distrusă și armata sa se impoziteze sumele care depășesc o anumită sumă (de exemplu salariul mediu pe economie) până la impozitarea cu 100% a sumelor ce depășesc dubul salariului mediu pe economie. Simplu, nu?

      4
  10. Italia are 156 % PIB datoria publică.
    NU 270 cum scrieți.
    In general , NU mărimea datoriei e problema .

    Capacitatea de a platii dobânda la datoria existenta e adevărată problema .

    Tehnic se cheamă avansul primar al bugetului.

    – Daca dobânda de platit e acoperita in întregime de încasările fiscale ale statului , avem avans primar pozitiv .
    – E cu probleme daca doar o parte din dobânda e achitata din încasările fiscale ( restul prin împrumuturi)
    – Avans primar puternic negativ = totalitatea dobânzii anuale e plătită prin noi împrumuturi.

    Deficitul bugetar anual al României depășește cu mult si de ani buni dobânda anuală de platit la datoria existenta la sfârșitul fiecărui an.

    PS.
    Grecia 2009, ministrul de finanțe declara public :
    ” ori plătim pensi si salarii, ori plătim dobânda la datoria publică. Ambele nu e posibil. ”
    Ce a urmat se știe.

    Falimentele statelor nu sunt date de datorii publice mari.
    Japonia are cea mai mare datorie publică și nici vorba sa intre in faliment.

    Falimentele țărilor sunt produsul incapacității guvernelor de a mai platii dobânzile anuale fara sa se împrumute. ( nu le mai împrumută nimeni sau se pretind dobânzi extrem de mari)

    Argentina alt exemplu de manual.

    4
  11. Cine stie ce inseamna sa ai ursu la usa face exact ce a facut Polonia azi o comanda cu adevarat de bagat in istorie.In prima faza 180 K2 si nu stiu cate K9 toate cu productie loco?? Unde mai pui ca vor avea si Abrams F 35 etc …Se aude Danculeee cu submarinele tale doar pe hartie si cu achizitia la pastele cailor alooo Ciuca Mapn ????

    6

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *