Militarii ucraineni antrenati in Marea Britanie

Se pare ca britanicii fac tot ce le sta in putinta sa ii ajute pe ucraineni, potrivit celor din presa britanica

In Marea Britanie au inceput sa soseasca primii militari ucraineni din cei zece mii prevazuti a fi antrenati in urmatoarele luni, in cadrul unui program de ajutor britanic. Programul face parte din angajamentul de ajutor catre Ucraina, in valoare de 2,3 miliarde de lire sterline, program prin care au fost livrate deja si arme, cum sunt cele 5000 de lansatoare portabile NLAW, lansatoare LMM si Starstreak dar si lansatoarele de rachete multiple M270. Marea Britanie aloca deja 2,3% din produsul intern brut pentru fortele sale armate.

Potrivit ministerului apararii britanic, aproximativ 1050 personal de serviciu propriu sunt implicati in programul de antrenament ce se desfasoara in locatii din nord-vestul, sud-vestul si sud-estul Marii Britanii. Fiecare curs va dura cateva saptamani si va fi condus de elemente din Brigada 11 de Asistenta a Fortelor de Securitate. Se doreste ca in cadrul acestei pregatiri a recrutilor cu experienta militara putina sau deloc, acestia sa capete abilitatile necesare pentru a fi eficienti in prima linie.

Principalele module de pregatire acopera deprinderea folosirii armamentului din dotare, acordarea primului ajutor, tacticile de patrulare, efectuarea de amenajari pe campul de lupta si legea conflictelor armate.

Deoarece pana nu demult ucrainenii au pierderi in medie pierderi zilnice de 200 militari, cei 10.000 de militari in curs de antrenare ar reprezenta practic inlocuirea pierderilor cu trupe bine antrenate pe o perioada de 50 de zile. Actualul program se intinde pe o perioada de 120 de zile, si se pare ca va continua ulterior cu alte transe. Recent, dupa ce au fost distruse depozitele de munitie rusesti, artileria rusa a rarit cadenta, in consecinta pierderile armatei ucrainene fiind si ele mai reduse.

 In scop didactic, guvernul britanic a cumparat arme de asalt AK, cei din garzile galeze testand 2400 de arme de acest tip in doar 17 zile, pentru a se asigura ca pregatirea ucrainenilor se va face cu acelasi tip de arme cu cele pe care le vor folosi in lupta.

De asemenea, britanicii ofera echipament individual si imbracaminte soldatilor ucraineni: casti, ochelari de protectie, protectii auditive, veste antiglont, truse medicale individuale, uniforme, bocanci, imbracaminte pentru intemperii (inclusiv poncho si impermeabile), rucsaci si chingi, saci de dormit, instrumente de ingropare si fortificare in teren.

Intre 2015 si 2022 alti 22.000 militari ucraineni au fost antrenati de britanici, in cadrul operatiunii ORBITAL.

Sistemul de antrenament britanic este printre cele mai riguroase, de inalta calitate, a beneficiat si armata romana cu ceva timp in urma de atentia unor formatori britanici…

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

UKdefencejournal.org.uk.

Theguardian.com

https://www.bbc.com/news/uk-62102451

96 de comentarii:

  1. Apreciem faptul ca unii atenti la ce se intampla in jurul lor, actioneaza din timp si iau toate masurile sa le fie bine in eventualitatea excaladarii si extinderii conflictului. Nu este vorba de noi, chill….ci de polonezi!

    Intre timp la Chisinau a inceput panica, prim ministrul moldovean, Natalia Gavrilut, daca nu ma insel, manifesta deja panica vazand cata atentie se arata la Moscova pentru Chisinau! Se pare ca cineva acolo la Kremlin nu are liniste pana nu vede si Basarabia toata adusa cu forta la sanul Viperei mame. La Bucuresti dulce somn, sau cum spun italienii…Dolce far niente, ca tot sunt si ei vai de ei in perioada asta!

    La cum vad cu cat tact ne inarmam si pregatim de o eventuala lupta, nu imi mai fac deja griji….nimic si nimeni nu ne mai sta in cale! Pffff…

    24
    • De capul nostru,individual, nu-i indicat sa facem vre-o miscare fatisa …

      La nivel NATO ,se vor lua deciziile pertinente, la momentul oportun!

      Alta varianta ar fi sa actionam coordonat cu USA/Franta , Polonia ,Bulgaria….dar nimic single!

      8
      • Eu nu ma refeream la miscari pe cont propriu, ci la inarmare rapida si consistenta, dat fiind contextul actual. Nici in al 12-lea ceas nu miscam nimic. Parca ne dormim somnul de veci.

        PS Nici daca am vrea sa ne implicam in Basarabia, nu am avea cu ce. Este simplu!

        10
        • „Nu am avea…”

          Cand spunem nu avem, , in conjuctura actuala este putin fortat!

          NATO are capabilitati pe care Rusia nu le va avea nici-o-data!

          Romania face parte din NATO, se bucura de o colaboraré preferentiala cu USA, pe f f multe paliere!

          Da , eu mi-as dori o inzestrare militara ,luand in calcul scenariul cel mai pesimist prezentat ieri aici pe site.
          O inzestrare care sa inceapa cu capabilitati de lovire in profunzimea teritoriului inamic….

          Realist vorbind, o dotare de exceptie a armatei romane, se poate realiza pe fondul unei dezvoltari economice adecvate

          Dezvoltarea económica sustenibila, nu se poate realiza fiind inconjurat orí asteptand sa te aperi pe Prut insa d3cizia trebuie luata de NOI TOTI,NATO UE USA!

          Izolandu-te orí avand parteneriat cu Lukashenco /Putin/Orban…China iarasi nu-i o optiune

          NUMAI drumul nostru european in stransa legataura cu parteneriatul strategico/ militar si economic cu USA/UK/AUSTRALIA ne poate asegura linistea si bunastarea!

          1
  2. Neamtu tiganu

    Bravo britanicilor. Daca nu se tineau tare-n ww2 vorbea toata Europa germana, nu numai eu.
    Ce face restul Europei? Ursula e tare ocupata cu sanctionarea celor care consuma gaze, nemtii se cearta cu austriecii pt un rezervor de gaze, iar cancelarul Scholz se afla intr-un binemeritat concediu. Italienii au din nou o criza politica.
    De ceilalti nu am auzit nimic, decit ca e cald si seceta.

    24
    • poate era de preferat sa invatam germana la scoala, in loc de rusa; poate ne alegeam cu apucaturi nemtesti, decat muscale.

      33
    • „Ursula e tare ocupata cu sanctionarea celor care consuma gaze”

      Cand citesti o stire si nu intelegi ce ai citit. Poti sa imi spui vreo tara sanctionata de UE pentru consum de gaze? Sau vreuna propusa pentru sanctionare?

      21
      • „Konkret sieht der Plan der EU-Kommission vor, dass alle EU-Staaten freiwillig alle erforderlichen Anstrengungen unternehmen, um ihren Gasverbrauch zwischen dem 1. August 2022 und dem 31. März 2023 um mindestens 15 Prozent zu verringern.”

        Ca tot vorbeam de lb germana. Codrut, citeste, traduce si ce ai inteles?
        Ursula vrea ca toate statele sa-si reduca consumul „freiwillig” cu 15%. De ce 15%? De ce nu 17,5%? Ca asa vrea.
        Si ce se-ntimpla cind un stat nu executa acest lucru? Va fi sanctionat? Nu, zici tu. Pai daca nu-i sanctionat atunci de ce a mai venit cu chestia asta? Ce sens are? Sa se afle si ea in treaba.

        Si-n timp ce Ursula se ocupa cu aceasta chestie care va salva Europa, in Ucraina sunt ucisi zilnic 200 de soldati, plus raniti, plus civili. Ursula a propus sa se reduca numarul acestora „freiwillig” cu 15%.

        7
        • Este vorba doar de o propunere, consiliul de ministri aproba sau nu, dar daca chiar va fi criza care sa fie alta solutie decat reducerea consumului?

          17
        • Revin la mesajul meu anterior: nu ai inteles ce ai citit. Este vorba de o propunere de a scadea consumul de gaz cu 15%, nicidecum de a sanctiona pe cineva.

          Si este vorba de 15% reducere pentru ca probabil va putea fi asigurat doar 80-85% din necesarul normal de gaz pentru sezonul rece.

          Totul are o logica, trebuie doar sa nu fii limitat.

          15
        • Initial erai nemultumit ca-i sanctioneaza, acum te plangi „ca de ce nu-i sanctioneaza daca tot vine cu o regula” :))

          Varza mare in gandrea ta.

          13
          • George, se pare ca pe aici e greu de inteles o ironie, un sarcasm. O iau pe indelete.
            1 tara arde si baba se piaptana. In timp ce britanicii ii ajuta militar pe UA, europa scrie lozinci. Traiasca lupta pt pace!
            2 o multime de politicieni bine platiti se ocupa cu ce? Cu un sofism, cu niste lozinci. Ca ce altceva e aceasta initiativa? Ce urmari practice are ea? La ce ajuta?
            3. Oare nu stie toata lumea puna la cel mai izolat cioban din virful muntelui ca e criza de energie si deci ar trebui sa economiseasca?
            4. De ce sa se reduca uniform in toate tarile cu 15? Daca in Ro va fi o iarna grea va trebui redus la fel ca in Spania unde ar fi iarna insorita?
            5. Unele tari au gaze din alte parti, eventual mai scump, nu din Rusia.
            6. Si daca una sau alta dintre tari nu se conforma ce se intimpla?

            13
            • 1. Ajutorul catre Ucraina este in general la nivel de tara, mai putin la nivel de Uniune, ca Uniunea n-are armament, dar UE nu scrie doar lozinci, a aplicat sanctiuni, mai mult nu poate sa faca. UE nu este un stat federal. Sunt destule tari care sustin consistent Ucraina, nu doar UK, Romania fiind una dintre cele mai importante. Germania, Polonia, Bulgaria, Slovacia, Spania, Suedia, Norvegia etc.
              2.Din ce stiu eu initiativa avea doua ramuri, in primul rand pregatirea pt o reducere cu 15%, mai apoi intrajutorarea. Logica era sa reducem cu totii cu 15%, iar tarile care stau mai bine sa le ajute pe cele care au mai mare nevoie. Are logica un astfel de sistem. Mai bine sa fi pregatit de ce-i mai rau si sa ai parte de mai bine;
              3.De buna voie nimeni nu-si va reduce consumul, iar pentru consumul casnic nici nu este posibila verificarea. Tarile membre ar fi trebuit sa-si faca din timp un plan de actiune;
              4.Reducere este la nivel de bloc comunitar, impartita in mod egal, cu logica ca tarile cu probleme sa fie ajutate de cele cu mai putine probleme, daca acest lucru este posibil;
              5.Am raspuns deja
              6.Nu-i vorba de neconfomare, deocamdata Comisia a facut doar o propunere, pt simplul motiv ca nu are putere decizionala. Decizia va fi luata in consililul de ministri, unde se pare ca va fi respinsa sau modificata drastic.

              Greseala Comisiei a fost una de comunicare, a iesit pe sticla inainte sa discute asta cu tarile membre, insa cu exceptia Ungariei, Slovaciei, Cehiei si Germaniei restul nu prea s-au panicat.

              12
          • Daniele, nu ai inteles nimic! Nu cred ca stii ce e aia un pamflet,
            Propunerea e idioata. Se consuma resurse, specialisti, politicieni, ziaristi care dezbat o aiureala care nu are nici o consecinta practica.
            De regula cind dai o lege trebuie sa bagi si pedepse pt cei care nu respeta aceste legi. Altefl acea masura, initiativa, propunere nu are nici un efect. E ca si cum ai zice, hai sa fim buni, ca sa nu fim rai.
            Eu nu sunt de acord cu sanctiunile europene, de altfel nici nu functioneaza, vreau doar sa scot in evidenta absurditatea acestor lozinci

            13
        • Pe nemti ii doare petrochimia.

          Ar fi interesant sa vedem un consumd e gaz pe capita, ca asa e simplu sa zici 15%
          Pun pariu ca neamtul consuma in medie mult mai mult decat romanul sau alt european (pe motiv de petrochimie si industrie).

          Uite ca am gasit:
          https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_energy_consumption_per_capita#/media/File:World_Map_-_Energy_Use_2013.png

          Deci sa ma scuteasca Ursula cu ai ei 15%
          E foarte minunat sa fii ecologist si solidar cand puti de prosperitate

          Din 2014 incoace nu au stiut ca trebuie redus consumul de gaz ?
          Nu consumul defapt ci gasirea de alternative la sursa principala

          Incompetenta si lacomia liderilor UE au permis sa se ajunga la situatia actuala

          10
          • confunzi consumul industrial cu cel casnic. Cele doua trebuie separate si calculate in consecinta.

            3
            • vezi ca 15% e flat. Si omu are dreptate, la noi s-au inchis combinate chimice din cauza pretului necompetitiv, nemtii au mers in veselie in marja pretului mic la gaz.
              Acum ce vor de la ceilalti? Cand iei la dumping iti asumi riscul asta.
              Legat de UE, ce treaba are UE cu faptul ca Germania a facut niste intelegeri comerciale la pret favorizat care acum au cazut. A fost cumva un contract la nivel de UE? Au beneficiat si ceilalti de acest pret? Nu…
              Ce vreau sa spun este ca daca se vrea coeziune, pai sa nu fie doar la criza ci si cand au fost facute avantaje concurentiale pentru unii prin preturi reduse.

              32
              • Revin: la noi a fost omorat Ioan Nicolae si cu el combinatele sale de ingrasaminte, pe motiv ca a dat spaga si a luat gazul ieftin .Mic copil! Nemtii si Merkeloaia s-au … in fund cu Putin si au tot luat gaz super ieftin. La nemti nu a mai fost distorsionarea competitiei.

                10
          • Evenimentele de acum se discuta prin prisma invaziei Ucrainei din februarie, nu are rost sa te intrebi de ce nu s-a facut nimic din 2014. S-a facut ceva si dupa anexarea Crimeei, doar ca nu s-a ajuns la posibilitatea intreruperii alimentarii cu gaz.

            Iar in 2014 nu au fost a fost vorba de genocid, crime de razboi in masa, deportari in masa, bombardamente cu rachete de croaziera asupra blocurilor de locuinte sau bombardamente cu rachete balistice cu fragmentatie asupra garilor aglomerate de refugiati (Kramatorsk).

            5
            • Daniele, Adica nu s-a stiut de ce e in stare Rusia? De abia acum au aflat? De aia a inchis Ge centralele atomice? Stii ca Ursula pe atunci era pretena cu Merkel?
              Stii ca au interzis fracking? Si acum cumpara gaz lichefiat din USA obtinult prin fracking? Stii ca unele organizatii ecologice sunt finantate de rusi? De ce?

              Nu ti se pare totul un lant de idiotenii si acum tu le iei apararea?

              20
            • Nu-i vorba doar de 2014. Cu multi ani inainte, Romania, Polonia si alte tari mai mici au cerut UE ca gazul din Rusia sa fie cumparat prin negociere comuna la nivel de Uniune. O idee de foarte mult bun simt, dar care s-a lovit de refuzul Germaniei si nu numai, dar Berlinul si coana Merkel au pe constiinta actuala criza a gazului.
              Este cu totul adevarat ca ecologistii germani au inchis centralele atomice si n-au comentat nimic la cresterea exponentiala a dependentei Germaniei de gazul rusesc.
              Asta este deja istorie.

              Faptul ca dupa 2014 Berlinul s-a apucat si de Nord Stream 2 este chiar culmea magariei, dar s-a apucat si acum trage ponoasele si odata cu Germania si noi toti.

              Frau Merkel ar trebui trimisa in fata unui tribunal federeal pentru subminarea economiei nationale.

              37
              • George, te cam contrazici. Pe de o parte spui ca EU nu are putere decizionala si pe de alta parte ignori certificatele verzi si taxa codoi. Aceste masuri au distrus sistemul energetic european si ne-au facut prizonierii rusilor. Nu mai visa cu ochii deschisi, nici o tara nu va dona din energia ei altei tari doar asa din solidaritate.

                Ma surprinde pe aceasta platforma cit de lipsiti de obiectivitate sunteti cind e vorba de greslile administratie EU!.
                Numai prin analiza obiectiva se poate imbunatatii activitatea acestei organizatii, lozincile nu sunt suficiente.
                Daca EU merge asa se va desfinta si ar fi mare pacat, o mare pierdere pt intreaga lume.

                17
                • Pai ambele au fost propuse de Comisie si aprobate de consiliile de ministri ale statelor membre.
                  Pe de alta parte nu certificatele verzi ne-au dat energetic pe mana rusilor, ele doar ne-au scumpit energia, ci politica marilor state membre, Germania, Franta Italia, care nu au sutinut, de exemplu, conducta de gaze Nabucco, nu au mers pe solutii alternative de aprovizionare cu gaz si le-au dat rusilor miliarde de euro…

                  6
                  • Pai ambele au fost propuse de Comisie si aprobate de consiliile de ministri ale statelor membre. Corect spus e la presiunea Comisiei. Ce tar aisi permite sa contrazica initiativele EU?

                    Pe de alta parte nu certificatele verzi ne-au dat energetic pe mana rusilor, Certificatele verzi au distrus si distrug centralele pe carbune si nu numai.

                    4
              • Frau Merkel a spus recent ca nu are nici vina, nici regrete pentru politicile dumneaei vis a vis de Rusia si ce se intampla acum in Ucraina. Asa ca….

            • De regula trolli rusi sunt usor de recunoscut, sunt cam naivi. Nu stiu daca sunt sau nu platiti de Moscova.
              Dar exista si troli europeni mult mai scoliti, daca inainte primeau intelepciunea de la Moscova, sau Stefan Gheorghiu, acum sug direct de la Bruxelles in persoana. De altfel sunt si bine platiti, in mod direct platiti. Sarcina lor e sa innabuse orice mica aluzie la eventualele greseli, bilbiieli ale alesilor (care nici macar nu sunt alesi). Ei de fapt lupta pt o cauza dreapta, nu asa, dar pulimea nu intelege ce citeste.

              EU are intotdeauna dreptate.

              16
        • Bravo la ucraineni ca se umplu de armament pt ca trebuie sa faca asta si ca se antreneaza la cele mai inalte standarde!!!!
          La Romania Ciuqa, Ciolaqu si Dincu plus restu din MAPN si GOV.ro zici ca sunt anesteziati, pe alta planetasau au alte scopuri. Nu fac nimik pt a dota ArmRo cu tancuri moderne cu tun calibrul 120 mm, artilerie cu teava de 155 mm ap, blindate modulare pe senile si roti, rachete de toate tipurile, nave de lupta si auxiliare pt FNRo, avioane si elicoptere moderne de toate categoriile, armament pt infanterie usor si greu calibre NATO, tehnica de transmisiuni, drone de toate tipurile moderne, radare de toate categoriile eficiente, etc. Sper sa se achizitioneze cat mai repede F-16 AB MLU Block 15 6.5 Falcon sh ex-norvegiene si le modernizam in Romania cu sprijin NATO-USA. Unii din MAPN + unii dintre politrucii Romaniei vehiculeaza mereu leitmotivul tampit, tembel si idiot ca NATO apara Romania si shcutu da la Deveselu si dau de inteles ca Romania nu ar cam trebui sa investeasca mare lucru in tehnica militara moderna si de calitate pt ArmRo si sa se bage banii in marirea salariilor, sporurilor si pensiilor celor de la MAPN. Iar ce investitie se face in tehnica militara pt ArmRo trb shpaguita si ciordita de catre baietii jmecheri din system, pt ca se poate face asta fiind din banul public. Nu se poate shpagui si ciordi din investitia alocata din banii publici ai contribuabilului roman pt a achizitiona tehnica militara pt ArmRo, investitia nu se realizeaza !!! Asta arata f bine a tradare de neam si tzara mai ales acum cu razboiul la usa Romaniei!!!

          1
    • În cele doua războaie mondiale, Marea Britanie a rezistat și câștigat războiul în fata Germaniei doar datorita sprijinului logistic uriaș primit de la SUA care s-a si implicat în război, în mod direct, alături de britanici.
      În anul 1940, după înfrângerea Frantei, daca Marea Britaniei nu ar fi fost o insula, ar fi fost invadata terestru și înfrântă de germani.
      Si pana la 11 decembrie 1941, când Germania a declarat război SUA, britanicii au beneficiat de ajutor logistic și financiar din partea SUA.
      Fără implicarea directa a SUA în cele doua războaie mondiale, în tabăra adversara Germaniei, Germania ar fi câștigat cele doua războaie mondiale .
      Nu ignor potențialul de lupta al Marinei Militare britanice și rezultatul bătăliei aeriene pentru Anglia, din anul 1940.Cu toate astea, fără ajutorul financiar si logistic masiv primit de la SUA, și ulterior, implicării SUA în război de partea britanicilor, Marea Britanie și URSS ar fi fost strivite de către Germania.
      Toți cei care acum locuiesc în Germania, inclusiv romanii, cu excepția militarilor americani, britanici si francezi, la locul de munca sau în raport cu clienții firmelor lor, vorbesc în lb germana.La fel este și în Austria.

      5
      • Daca….serios? Daca venim si va invadam, va cucerim orasele, va ucidem copiii, va luam nevestele sclave…raspuns: Daca…ai inteles?

    • Au cam antrenat 3150 de soldati pe an in sapte ani, adica de trei ori cate 3 contingente de 1050 pe an -> 22k
      Bravo! Nu o fac doar o data de ochii lumii, ci constant!
      Intre timp, incultii nostrii se contempleaza in oglinda autosuficientei… Fk them all!

      2
  3. Dont uări, totul e sub control:

    https://youtu.be/JFtOVx5obmA

    3
  4. https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-25698384-video-inca-veste-buna-pentru-capacitatile-antiaeriene-ucrainene-venit-primele-sisteme-stormer-din-marea-britanie.htm sper ca o sa le faca viata grea elicopterelor si su-25 rusesti
    au gasit si nemtii surprinzator munitie pentru geparzi, 3 sunt deja in ucraina, si inca 15 se pregatesc – sa vedem si pe astea cum o sa le foloseasca ucrainienii

    5
  5. E o postare pe Snafu despre ce cumpara Polonia din Coreea de Sud,iti vine sa mori(de ciuda sau neputinta).Am dat copy-paste pentru ca imi e si greu sa mai tastez cind vezi ce fac baietii astia:luati aminte-1000 K2PL MBTs
    672 K9 self-propelled howitzers
    Up to 1400 Borsuk IFVs
    48 FA50 fighter jets

    8
  6. Stau și ma întreb de unde au atâția bani polonezii, de cumpara atâta armament, mai ceva ca arabii ?

    1
    • Economia poloneza duduie din plin, de mai mulți ani.Foarte multe firme occidentale si asiatice au puncte de lucru in Polonia.
      Polonezii au cheltuit cu succes, legal, înțelept, toții banii europeni nerambursabili, primiți de la UE, atât înainte de aderarea la UE dar și ulterior.In plus, se pare ca în Polonia nu exista atâta corupție ca în România iar instituțiile statului sunt administrate eficient.
      În decembrie 1989, România era la același nivel, ca și dezvoltare economica/industrie, cu Polonia.Ulterior, datorita modului cum a fost administrata constant de politicienii sai, Polonia a cunoscut o continua dezvoltare economica.Polonia este singura tara din Europa care în perioada 2008-2012 nu a fost afectata de criza economica internațională, care a debutat în anul 2007, în SUA, și a avut creștere economica, inclusiv gratie banilor europeni nerambursabili cheltuiti înțelept de către oficialii polonezi.
      Dacă România ar fi administrata corect, eficient, ar avea mulți bani disponibili pentru forțele sale armate.

      16
      • „În decembrie 1989, România era la același nivel, ca și dezvoltare economica/industrie, cu Polonia.”
        ???

        5
        • Polonia GDP per capita în 1990: 1731$
          România GDP per capita în 1990: 1680$

          1
          • Ca idee ei produceau Jawa noi Mobra asa ca scuteste-ma de statistici glorioase.

            2
            • Erata Jawa este productie ceha. Mea culpa. Inlocuim cu gama Junak.

              1
              • Si logica afirmatiei tale este… ?
                GDP-urile per capita erau similare. Deci da, putem spune ca in 1990 eram la niveluri similare dpdv economic.
                Evident ca unele industrii erau mai dezvoltate in Polonia, iar altele mai OK la noi.

                Vezi ca Junak n-a mai existat din ’65. Aici era vorba de ’90.

                1
                • Hai bre lasa-ma cu GDP per capita noi ne vindeam produsele la pret de dumping in exterior si ne consideram egalii polonezilor ca si lor li s-o fi intrerupt curentul electric de la 6 seara pana a doua zi dimineata. Inca mai traim cu gogosile propagandei ceausiste in 2022.

                  4
      • In anii 90 in Polonia post-comunista, guvernele aplicau terapia de soc iar la noi veneau minerii si era sloganul „nu ne vindem tara”. O furam noi.

        Acum vreo 4 ani am vazut un grafic de cheltuire a banilor europeni primiti de la UE, adica cite fonduri europene au atras pentru proiecte bine facute/gindite.
        Polonia – 72 miliarde de euro cheltuiti pe infrastructura rutiera/feroviara dezvoltarea afacerilor…etc
        Romania – 15 miliarde pe centre de informare turistica, telegondole, reconversie profesionala…etc

        5
    • Nu te mai intreba.
      Ai nostrii au dat un miliard pe vaccinurile pe care le arunca acuma la gunoi.
      Eu am lucrat cu polonezii.
      Sunt oameni seriosi.
      Stiu ce trebuie facut si nu se imabta cu apa rece.
      Au tot incercat sa colaboreze cu noi dar prostia si lacomia e mare la Bucuresti.
      Polonezii ma presau sa avansam pe linia colaborarii si domnii de la Bucuresti ma intrebau: ”Da noua ce ne iese din afacerea asta”.
      Concluziile te las sa le tragi singur.

      20
    • Simplu. Nu sunt arabi, si…nu sunt romani. Au o constiinta nationala absolut remarcabila. Am colegi polonezi, stiu ce spun. De unde au bani serios? Bugetul de aparare l RO este PESTE ce ard Grecia, de exemplu, di nu ma luati c vai de mine Grecia are zeci de ani de cand are buget cacalau…hai, comparati….put si simplu sunt…altii, nu romani, la un buget muuult mai mare….noi la capitolul retardatii din NATO, furnizori de….mi-e rusine sa si scriu ce furnizam….

      2
  7. e putin offtopic asta dar ar avea legatura in contextul general.
    E vorba aia, unde dai si unde crapa.
    Cat cizma sovietica se chinuie prin UA cu fiare vechi, ceilalti sateliti schimba directia.
    – Khazakhstan strange armata sa se apere de rusi si fac ochi dulci chinezilor.
    https://twitter.com/Flash43191300/status/1551630771462569988?t=aTJTsGr3bxkPEZxgzzzS4g&s=19
    https://twitter.com/Flash43191300/status/1551630727036411904?t=mGv-F0w1aLoWw_kJ-Mlt4Q&s=19
    – Armenia si Azerbaidjan, americanii negociaza cu ambii acordul de pace. Armenii se pare ca au inteles ca sunt pe partea gresita a gardului si au zilele numarate.
    https://www.rferl.org/a/blinken-armenia-azerbaijan-nagorno-karabakh/31959907.html
    – Tadjikistan e deja sugrunat de dragonul chinez prin datorii.
    https://eurasianet.org/tajikistan-the-cost-of-chinese-debt
    Acum urmeaza Uzbekistan si Kyrgyzstan (de acum 2 luni)
    https://www.uzdaily.uz/en/post/73209
    https://eurasianet.org/kyrgyzstans-big-dollar-deal-with-newbie-chinese-company-raises-questions
    Deci nici vorba de alianta, chinezii exploateaza rapid oportunitatea sau poate ca asta a fost pretul platit.
    Sa pierzi influenta in juma’ de Asia bogata in resurse pentru 3 judete ucrainiene reduse la moloz, asta da combinatie desteapta ?

    26
  8. Unchiul Sam antreneaza si el trupe ucrainiene la greu tot de ceva timp. Nu prea se face tam-tam pe chestia asta. Training ul consta in folosirea unor „arme letale”.

    7
  9. Prin anii „90 o delegatie de ofiteri britanici a vizitat cateva baze militare si terenuri de instructie ale armatei romane.
    Erau pregatiti sa rada cu gura pana la urechi.
    Dupa ce le-au vazut le-a cazut fata.
    Au suspinat cu nostalgie si au zis; Stiti, am avut candva si noi asa ceva. Nu le mai avem. Sunteti norocosi sa aveti asemenea baza materiala.
    Unde sunt bazele si terenurile alea de instructie?
    Ce s-a intamplat cu ele?
    Acuma am avea mare nevoie de ele.
    Cine este responsabil pentru jaful, ruinarea si instrainarea bazei materiale a armatei din ultimii 30 de ani?
    Chiar nu pot fi trasi la raspundere?
    Ar fi fost un punct de pornire foarte bun.

    11
    • Ne lasi cu basini esoterice? Evident curul tau nu a fost la Sennelager sau la Salisbury Plain sa vada ce au eglezoii aia pe acolo.

      24
    • „Prin anii „90 o delegatie de ofiteri britanici a vizitat cateva baze militare si terenuri de instructie ale armatei romane.
      Erau pregatiti sa rada cu gura pana la urechi.
      Dupa ce le-au vazut le-a cazut fata.
      Au suspinat cu nostalgie si au zis; Stiti, am avut candva si noi asa ceva. Nu le mai avem. Sunteti norocosi sa aveti asemenea baza materiala.”

      scuzati-mi exprimarea plastica insa:

      de unde naiba le scoti ?!

      mie rusine de rusinea ta cu asemenea aberatii…

      16
  10. Nu au mai râs cu gura până la urechi pentru că știau că vom râde noi la comentariul tău!
    Au văzut laserul lui Ceaușescu, sau tunelurile dacice?

    11
  11. @Alex, @Andr3i,
    Nu stiu ce ati fumat dar e de calitate.
    Ma faceti sa rad cu lacrimi.
    Sunteti penibili si patetici in eforturile voastre.
    Ezoterism, lasere, Ceausescu, tuneluri dacice….
    Radeti bine ca stiti voi vorba aia din batrani: cine rade la urma rade mai bine.
    Asa ca distractie placuta va doresc si ras indesat.
    Ia ghiciti voi cine o sa rada la urma.
    Patrimoniul armatei a fost patrimoniul armatei, indiferent de regimul politic.
    Nu mai incercati sa ascundeti jaful sistematic ca nu e frumos.
    Am naturelu’ simtitor.
    Ce ma bucura este reactia vostra.
    Inseamna ca i-mi ating tinta si obiectivele cu precizie matematica.
    Mi-ati facut o bucurie pe ziua de azi.
    Multumesc.

    5
    • @Octavian ce era asa de maret la baza materiala a unui teren de instructie ? chiar sunt curios sa aflu ce anume aveam noi de era asa nemaipomenit.

      4
      • @Robi
        Mai omule ma pui sa fac munca voluntara si e cam off topic. Bine hai sa-ti explic cum vad lucrurile desi nu vreu sa umplu spatiul cu comentarii lungi si interminabile. Am sa incerc sa fiu cat mai succint fara sa intru in detalii.
        Unitatile militare, amplasarea lor, suprafetele de teren alocate au fost gandite pana in cel mai mic detaliu conform doctrinei militare si aliantelor de la vreme aia. Dar au fost gandite. Cateva mai mostenim si azi. Daca stau sa ma gandesc bine, cred ca a fost prevazuta si o eventuala vizita prieteneasca a fratelui cel mare de la rasarit.
        Hai sa o luam sistematic. Infrastructura ‘’civila’’ din jurul unitatiilor (locuintele ofiterilor si subofiterilor) erau amplasate astfel incat in caz de alarma de razboi in maximum 30 de minute toata unitatea era perfect operationala. (intre 12 si 30 de minute). Alimentarea cu curent se facea pe circuite separate de restul orasului, la fel si liniile telefonice. (Nu exista internet si nici telefonie mobila si cu toate astea comunicarea era deosebit de eficienta).
        Infrastructura militara era gandita concentric. In imediata proximitate tehnica de lupta activa, urma parcul rece si mentenanta, campul de instructie si pregatire fizica a soldatilor, iar in functie de natura unitatii urma campul de instructie specific . Depozitele de munitii erau amplasate de o asemenea maniera incat chiar lovite in mod direct sa nu provoace pagube unitatii dar suficient de aproape sa fie accesate rapid in caz de nevoie, pe cai multiple. Cantitatea de munitii stocata nu era uriasa ca nu era vorba de stocurile strategice dar era suficienta cat sa permita o angajare imediata in caz de nevoie. La fel si depozitele de combustibil.
        Asa cum am spus terenurile de instructie specifica de proximitate erau foarte bine puse la punct si suprafata si complexitatea lor era impresionanta. Pregatirea de lupta de baza se putea face si pe terenurile din interiorul unitatii pana la nivele destul de avansate tocmai datorita dotarilor si suprafetelor fara sa fie nevoie de iesiri costisitoare in exterior. Doar finlizarea instructiei, tragerile si simularile de lupta rela trebuiau facute in exterior. Pentru asta nu exista alte solutii. Nu se pot face in interiorul unitatii.
        Un colonel de unitate de tancuri mi-a aratat rampele cu pistoane hidraulice pentru simularea conditiilor reale de deplasare si lupta chiar in curtea din spatele unitatii fara sa fie nevoie sa iasa macar pe poarta. sau sa porneasca motorul tancului. Multi tanchisti in pregatire si-au vomat micul dejun pe rampele alea daca aveau ghinionul sa dea peste un tablagiu mai al dreacului la butoane. Au fost precursoarele (foarte ieftine) ale simulatoarelor din ziua de azi.
        Unitatile de infanterie se puteau pregati in curtea casei pentru diverse tipuri de relief, razboi urban, razboi de transee, s.a.m.d. ca multe din ele le aveau pe toate la indemana.
        Ca in realitate nu s-a intamplat asa si ca erau trimisi la canal sau la agricultura e alta poveste. Dotarile erau acolo.
        E lung subiectul si nu mai intru si in detaliile legate de proximitatea fata de drumurilor strategice, ca oricum nimeni nu mai stie de ele, unde sunt si in ce stare sunt, la ce servesc si care sunt standardele unui drum strategic, pozitia fata de nodurile de cale ferata si cursurile de apa si eventuala fortare a unui curs de apa de catre un invadator ipotetic.
        Ce am vrut sa spun este ca ce a fost bun nu trebuia distrus ca intr-o zi am putea avea nevoie de ele.
        Cam asta e foarte pe scurt. Si asa am scris prea mult.

        2
        • Eficienta organizarii si comunicatiilor sa vazut la lovilutue si a cazut iexamenu cu brio

          3
        • Chiar crezi ca romanii sunt singurii care s-au gandit la astfel de lucruri ?
          Ce ai descris e peste tot in lume, pana si arabii au asa ceva (construite de companii vestice).

          Daca vrei sa sti adevarata infrastructura militara sunt podurile, caile ferate, autostrazile si aeroporturile. Alea sunt miezul oricarei infrastructuri militare pe timp de razboi iar la capitolul asta suntem praf si pulbere.
          Uitate la razboiul din ucraina sa vezi cum merg autostrazile si caile ferate si care sunt liniile de front si directiile de atac.

          Bazele militare, depozitele pe timp de razboi sunt atacate primele. Ele sunt utile pe timp de pace. Cand incepe dansul totul se disperseaza.

          Asa ca faptul ca au investit foarte mult in baze militare fara sa le si foloseasca cum trebuie si au neglijat cum ajung toti aia pe front cu echipament cu tot si cum ii tin alimentati cu tot ce trebuie arata ca nu au gandit atat de profund si de departe problema.
          Lipsa unor autostrazi spre Moldova si calea ferata vai de mama ei ar fi facut viata armatei foarte grea in fata unei ofensive ruse.

          Cauta o harta cu caile ferate din URSS.

          6
          • @ Robi,
            Eu cred ca vorbim de acelasi lucru dar cu alte cuvinte.
            Instructia si rolul unitatii pe timp de pace e una, si cum nu prea avem bani e bine sa fie cat mai ieftina ca nu poti trimite pe front amarasteni neinstruiti ca-i trimiti la moarte sigura.Ma refer aici in mod special la rezervisiti.
            In timp de razboi unitatea e goala (sau aproape goala) in cazul anumitor categorii de arme. Cele care nu sunt goale tocmai datorita specificului lor, trebuiesc aparate cu mijloacele cele mai moderne tocmai ca sa nu fie distruse.
            Lipsa infrastucturii necesara unei mobilitati ridicate in caz de razboi, iar vorbim de acelasi lucru. Vad si eu ca nu avem autostrazi sau cai ferate care sa permita o flexibilitate si o mobilitate super eficienta, tocmai de aia am amintit de drumurile strategice ca un posibil plan B. Dar asa cum am spus, nimeni nu mai stie ce sunt alea, unde sunt, la ce sunt bune pe timp de pace si pe timp de razboi si care mai e starea lor in general. Pacat. erau bune si folositoare si ar fi bune si acuma. Eu unul personal le vad mult mai folositoare in conditiile razboiului modern decat caile ferate. Asa ca nu te contrazic nici pe tema asta. Dar iar depasim subiectul articolului de mai sus. Instructia militarilor. Infrastructura e alta poveste. Putem sa o discutam la un articol despre infrastructura necesara si dublul rol pace si razboi.
            A propos stii care a fost ultimul mare pod (pasarela) testat d.p.d.v.m militar in stil clasic dintr-un mare oras? Acuma poate fac modelizarile pe calculator si nu mai e nevoie de teste reale. Am auzit ca francezii isi fac singuri drum spre unitatea lor. E adevarat ca si-au reparat singuri drumul?

            2
    • „Inseamna ca i-mi ating tinta si obiectivele cu precizie matematica.”

      Inseamna ca ai cutia craniana inundata de materie fecala.

      12
      • Ce-i morula oligofrena te mananca in fildesi.
        Nu te mai screme sa pari inteligent ca nu esti.
        Un biet aurolac care vrea sa treaca si el destept.
        Se vede cat de analfabet esti si din satelit.
        Nu te obosi sa-mi raspunzi ca nu stau de vorba cu looserii.
        Fa ceva util si tu in viata asta, nu mai guita pe unde apuci.

        PS. Morula nu e un peste. Citeste in DEX ce inseamna
        La cat esti de analfabet si de drogat habar nu ai.
        Este o poza in DEX. A ta este morula.

        2
        • Has moro car bitch.

          One more thing dickhead. Looser is an adjective not a noun. I believe the noun you’re looking for is loser. Look up the meaning of the words in http://www.dictionary.com.

          Alt țăran prost.

          7
          • Ce-i morula oligofrena? Iar esti drogat.
            Nu te pune cu mine ca te fac de rahat de nu te mai speli niciodata.
            Ti-am zis sa faci ciocu mic si joc de glezna si sa canti la masa morulelor sa va jucati intre voi.
            Mi-am batut joc de tine in ultimul hal dar nici macar nu ti-ai dat seama si nici acuma nu stii despre ce e vorba.
            Stiam ca un analfabet ce se chinuie in limbi straine sa para inteligent o sa puna botul, o sa guite din nou si o sa o muste.
            Habar n-ai care e poanta cu looser si loser. E numai pentru oameni inteligenti. Nu ma surprinde la cat esti de prost si la cat de inteligent vrei sa pari.
            Am mai multa vacanta decata scoala ai tu anglofonule, si vorbesc mai multe limbi decat vorbesti tu si cu familia ta de morule oligofrene.
            Daca ai vrut sa ma insulti nu ai reusit.
            Taranul e un om de la tara care munceste campul ca sa ai tu ce baga in matz, morula.
            Ca or fii unii mai prosti sau mai destepti, asa e si cu morulele oligofrene ce si-au legat chilotii plini de nicotina de tabla de intrare in oras cand s-au dat jos din carutele cu coviltir.
            Nu e nici o rusine sa fii taran. Stii ce mi-a spus un taran batran odata : si de la un prost ai ce invata.
            Asa ca m-am lamurit cu tine si prost, si fudul.
            Dar inca invat.
            Hai ia viteza ca nu ma impresionezi decat in mod neplacut cu scremerile tale de inteligenta.

            3
  12. Nemtii pot reduce gazul cu 15%, deja au luat masuri in acest sens. Au taiat productia de electricitate pe baza de gaz si merg pe carbune, vor suspenda inchiderea celor 6 centrale nucleare. Pe langa asta se mai taie pe ici pe colo unde este posibil, de exemplu : toate piscinele inchise ( si sunt multe in Germania) vor reduce temperatura cu 2 3 grade.
    Ceea ce multi omit este ca lantul industrial European este interconectat, daca industria cade in Germania, atunci trage cu ea in jos toata Europa si asta a spus-o chiar ministrul energiei din Franta.Asa ca un pic de solidaritate nu strica.
    Czech industry minister Jozef Sikela, whose country holds the rotating EU presidency, said the plan would deliver a strong answer to state-run Gazprom’s plan to cut gas deliveries to Europe. Aceasta rationalizare vine tocmai pentru a ajuta economia Germniei sa ramana activa ,astfel vom suferi cu totii. Degeaba da Orban din gura , daca Germania inchide industria auto din Ungaria, ungurii vor avea o mare problema.

    6
    • Adrian Nanu esti var cu Daniel? Platforma asta se transforma incet, incet in Radio Erevan.

      1. Cele 6 centrale nucleare sunt trei. Produc in jur de 6% din electricitate. Ar mai putea merge pina in vara 2023 maxim, deoarece, urmind sa fie inchise, nu au fost revizuite in 2019. Deja functioneaza d e14 ani si trebuiau la 10 ani revizuite. De asemenea nu mai au material nuclear.
      2. Habeck a spus acum citeva minute ca daca Putin taie gazul de tot va fi nevoie de introducerea planului de urgenta, care e in trei etape, cea mai grava fiind interventia statului in rationalizarea consumului (adica taierea)

      Fii sigur ca industria germana va avea probleme imense si ca-i va trage pe toti dupa ea. Sondajele de opinie arata ca verzii au ajuns la 24%. O treime din electorat isi doresc pe Habeck drept cancelar.

      Si bomboana pe coliva:

      1. Sollten die freiwilligen Einsparziele nicht ausreichen, kann sie die Staaten per Gaseinsparverordnung zum Sparen verpflichten

      În cazul în care țintele de economisire voluntară nu sunt suficiente, poate obliga statele să economisească printr-o ordonanță de economisire a gazelor.

      3
      • https://www.cleanenergywire.org/factsheets/germanys-energy-consumption-and-power-mix-charts

        Germania in timpuri normale importa 55 de miliarde de metri cubi de gaz din Rusia. Anul acesta Statele Uimite o sa exporte 50 de miliarde de metri cubi de gas lichefiat catre Germania cu ce or sa ciuguleasca si din Qatar, Azerbaijan, etc. nu o sa va titiie posterioarele de frig la iarna. Toata chestia asta tine de diversificarea surselor. Dar, clasa politica germana fiind idioata de felul ei trebuie sa-i mai fie aplicata niste suturi in cur din cand in cand. Inca un lucru. Gazul ala rusesc nu ai fost nicodata ieftin. Nemtiilor, idioti de genul lor, li sa parut ca $37 per milion de Btu era un pret rezonabil…US LNG costa cam $9 per milion de Btu. Si ghici ce? Gazul asta este cu mult mai ieftin in continuare cu costurile de transport se de lichefiere/delichifiere si infrastructura aferenta decat gazul ala care vine din Rusia.

        Cum ti-am spus si in partea cealalta, 90% din infrastructura ruseasca de exportat gaze merge catre Occident. Piticul ala botoxat se impusca in picior incet in incet,

        15
        • Vorbesti timpenii:

          1. Deocamdata nu se poate importa suficient LNG deoarece nu exista suficiente terminale de descarcat si nici suficiente vapoare. Dabei könne ein Tanker 1,26 Millionen Kubikmeter LNG transportieren, also umgerechnet 756 Millionen Kubikmeter Erdgas. Insgesamt wären daher 80 solcher Schiffe notwendig, die zusammen 720 Entladungen im Jahr vornehmen.
          2. Daca socotesti ce se-ntimpla cind se-nchid cele trei centrale nucleare, care mai functioneaza inca si care nu e clar daca vor mai obtine certificat, vei vedea ca nevoile de gaz cresc.

          In definitiv daca ar fi cum zici tu ar fi f bine, toata lumea ar avea gaze si nu ar trebui nici un fel de economisire.

          1
        • Alex, aseara comentariul arata altfel
          La partea cacacioasa ma refer
          L-ai editat sau l-au editat ?

          In rest , esti cam pe dinafara .
          Era greu sa arunci o privire aici ?
          https://www.wsj.com/articles/liquefied-natural-gas-prices-will-steam-up-again-11655128850
          Nu confunda pretul de productie / la terminal cu cel de pe piata . Vezi ca mai exista si burse -Iar bursele reactioneaza .
          https://www.aga.org/research/data/natural-gas-prices/
          ” In the wake of the Freeport fire, EIA also updated its U.S. LNG export forecast downward by about eight percent per day through the end of the year. The fire combined with high demand for cooling in Western Europe has likely resulted in the high prices for LNG in European markets. On July 14, prompt-month future prices at the Dutch TTF hovered at around $53.6 per MMBtu, more than double the $26.1 per MMBtu natural gas was seeking at the TTF immediately prior to the explosion. ”
          Infrastructura de descarcare – regazeificare a LNG exista in Germania ? Sau in apropiere cu tubulatura aferenta ? Nave suficiente exista ?
          Sau cu galeata ?
          In orice caz, iarna asta nu o sa fie usoara .

          Graficul la pretul gazului rusesc aici :
          https://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=russian-natural-gas
          Dar sa stii ca sunt tari care au reducere de pret .
          Nu mai caut date despre compozitia chimica si prognozele de productie pe viitor
          Caci gazul se mai foloseste si la altceva decat ” un foc mare ”

          O intrebare : pe viitor ai de gand sa ii dai omului lectii de aerodinamica si rezistenta materialelor ?

          5
          • „In the wake of the Freeport fire, EIA also updated its U.S. LNG export forecast downward by about eight percent per day through the end of the year. ”

            Vrei sa-ti explic conceptia de „spot market”? Inteleg ca ai in cap o glangorie selectiva legata de marea industrie romaneasca; tine-o acolo in culuarul ala mai bine.

            10
            • Alex,
              Te comporti la fel ca si ciobanii cu care ma intalnesc pe Wizzair .
              Au BMW , stiu tot .
              In rest , ai ajuns in grad pana se poate ajunge cu urlete.
              Mai sus , trebuie sa gandesti si asta iti cam scapa .

              ” In the wake of the Freeport fire, EIA also updated its U.S. LNG export forecast downward by about eight percent per day through the end of the year. ”
              Aceasta se refera la cantitate nu la pret .
              Gandeste, ca nu doare .

              Cand te intorci mai discutam .
              Ca putin mai sus tocmai ai primit un bilet dus 🙂
              Vezi ca era ceva prin Biblie , cu ochi pentru ochi .
              (Lev. 24:19–21) 🙂

              5
              • Do we have problems with reading comprehension as well?

                „In the wake of the Freeport fire, EIA also updated its U.S. LNG export forecast downward by about eight percent per day through the end of the year. The fire combined with high demand for cooling in Western Europe has likely resulted in the high prices for LNG in European markets. On July 14, prompt-month future prices at the Dutch TTF hovered at around $53.6 per MMBtu, more than double the $26.1 per MMBtu natural gas was seeking at the TTF immediately prior to the explosion.”

                6
              • jur ca ti-am dat like la faza cu Wizz!
                PS. esti constient ca aia sunt nevetisti, turistii dam 100 eur in plus la Tarom doar sa nu luam rata de Milano/Roma.

                1
                • Oricare altul , nmai tu nu !
                  Tu care urasti pur si simplu pe romanii plecati .
                  Intre primiii au fost 200 000 de ingineri .

                  S-o luam ” pa rând ” , ca oricum nu intereseaza pe nimeni partea militara a site-ului , 11 comentarii la articol tehnic militar , 200+ la politica .

                  1º De acord , cei care folosesc Wizz sunt aproape navetisti .
                  Vin in tara cand pot sa-si vada familia .
                  Cai care sunt sezonieri pe la ferme merg cu microbuzul, , transport ” din poarta in poarta „, greu / complicat de ajuns cu mijloacele de transport in comun la plantatiile acelea , ca Spania e mare

                  2º Unii nu mai sunt deloc navetisti , au viata cu radacinile infipte in Spania deja.
                  Demult de tot , pe avion gaseai 4-5 spanioli .
                  Acum gasesti in mod normal 20-30 de familii mixte , domiciliul / serviciul / scoala in Spania ,cu copii , vin la bunici de sarbatori / vacanta , bunicii / cumnatii / verii / prietenii ii asteapta la aeroport .
                  Dar, cum imi spunea la intalnirea de 10 ani de la terminare liceului un coleg emigrat in Canada , ” pana imi ttraiesc parintii si socrii o sa mai vin in Romania , dupa aceea de ce ? ”
                  Si fenomenul se amplifica , am avut romani tineri , care nu fusesera in Romania de 12 ani .
                  Venisera in Spania la 3 ani, la 6 ani , ei nu cunosteau Romania .

                  3º Cand ajung in aeroport in Romania , nu stiu cum sa faca sa ajunga mai repede acasa .
                  La fel si cei care vin cu autoturismul .
                  Asa ca vorbeai prostii cand cu ” se intorc romanii in tara de sarbatori , sfaraie gratarele in parcare fratica ”
                  Asta la voi pe bloc .

                  4º Mai dai 100 de euro si mergi cu TAROM
                  ” Ca am cu ce baaa, ca am cu ce ”
                  TAROM nu are o retea asa larga nici in vest, nici in Romania .
                  Wizz are zboruri directe , de la Cluj spre exemplu spre Franta 4 destinatii , spre Germania 6 , spre Italia 13 , spre Spania 7 , spre Marea Britanie 5
                  Noi nu avem timp de pierdut , luam zborul cel mai apropiat de casa .
                  De amandoua casele .

                  5º Coada la terminal , chiar ma supara si pe mine
                  Se intampla sa te afli in terminal si la anuntarea portii de imbarcare se asaza in picioare la coada rumanii .
                  Am vazut si asteptare de o ora .
                  La inceput intelegeam , ca nu se dadeau locuri in avion , era ca pe trmavai , care unde apuca .
                  Trebuie luata in calcul si nerabdarea de a ajunge acasa , langa cei dragi .
                  Oricum , fenomenul s-a redus , se schimba generatiile .
                  Am vazut tineri care mergeau in Romania de gura parintilor sa-si vada bunicii .
                  Trivia :
                  Se cauta locul la geam , avionul zbura mai mult noaptea , cand treceai frontiera Romaniei iti dadeai seama dupa iluminatul public

                  5º 100 de euro
                  Noi am invatat sa cunoastem valoarea banului muncit , sau gandit , noua nu ne-a dat nimeni nimic gratis .
                  Nu ne-a rezolvat tata , nu am primit post in Romania cand pe altii cu experienta ii dadeau afara din industria auto Ro.

                  6º Cei mai multi dintre romani au plecat din tara pentru lipsa de perspective
                  Adica un sefut alde tu , pentru care a fi eficient inseamna sa-ti taie din salariile oamenilor calificati sau din necesarul de piese de schimb , sau din oprirea lunara de 8 ore pentru revizie , si dupa aceea sa vrea si functionare 100%

                  Experienta personala: aveam un sef ca tine , ca sunt destui la poarta fabricii pana cand i-am spus in public sa aleaga de acolo unul care se pricepe la PLC ca am un electrician lipsa in schema .
                  Ca si tine , credea ca toti sunt biblici, dupa chipul si asemanarea lui .
                  Cand i-am cerut sa.mi plateasca orele suplimentare ( chemat de acasa ) mi-a spus senin sa dau sanctiune electricianului de tura si 25 % imi revine mie .
                  Iti dai seama ca i-am spus ca scuip pe banii aceia .
                  Si nu ma dadeau banii afara din casa , salariul meu era cam de 270 de euro atunci.
                  Electricienii mai batrani, cu categorie si spor de vechime ma ajungeau , dar cei tineri luau 160 de euro .
                  Sau: electrician tanar , fara experienta , cand am ajuns in sectie l-am gasit lucrand neautorizat , eu i-am facut formele/ examenul de autorizare / talonul .
                  Intr-o dupa-masa a lungit-o , m-a chemat de acasa tarziu .
                  A doua zi ” pe maine vreau sa vad sanctiune ” .
                  Bineinteles ca nu i-am dat .
                  Atunci a aflat sefoiul de gradele de autorizare necesare .

                  7º Ciobanul cu BMW
                  Exista , si se poarta urat cu stewardesele stiindu-se imun.
                  Ca si tine , si multi altii pe RoMil
                  Dar asta e ceva comun si in Romania , am mai spus-o , in Romania am stat 5 minute la trecerea de pietoni in fata casei , nu a oprit nimeni , cucat era SUV-ul mai mare si mai cu numar de Bucale cu atat era obraznicia mai mare
                  Primul care a oprit a fost unul cu numar de Spania

                  2
  13. Un vapor are o capacitate de 1,76 milioane metri cubi. Deci dupa mintea ta ar sosi zilnic 170 de vapoare. Descarcarea unui vapor dureaza doua zile.
    Transportul dureeaza doua saptamini plus doua zile incarcare. Deci un vapor poate face o cursa dus intors pe luna. Deci cite vapoare ar fi necesare in total?
    Si cite terminale de descarcare?

    1
  14. ionica fonosch

    * Un blog interesant 🙂
    http://la-neamtu-tiganu.blogspot.com/2017/02/f-16-si-noi-am-construit-avioane-iar-93.html
    ** Pe bune nu vrea cineva sa se ocupe de comunicatii militare ? de chestii mai tehnice ? zicea cineva mai sus una alta de dec 1989 bruiaj etc [cu sau fara parerea noastra cred ca nemtii vor trece cu bine iarna ]

    1
  15. Târziu. RM au cerut sa fie antrenați la noi. În 99. Au venit și câțiva din sas 23 și 3 rm bde recce.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *