Al cincilea “Delfin”, Type-800 class, pentru Israel

Sub-rahav

Oficialii israelieni la bordul INS Rahav, Kiel

Pe 29 aprilie marina israeliana a primit al cincilea submarin din clasa Delfin (Type 800), printr-o ceremonie desfasurata la Kiel in Germania.

“INS Rahav” va sosi in Israel in cursul acestui an, odata cu definitivarea navei.  Submarinele din clasa Delfin sunt considerate cele mai evoluate si moderne  nave diesel-electrice aflate astazi in productie sau dotare.  Astfel Israelul va avea in dotare trei submarine Delfin I, in timp ce  ultimele trei reprezinta o evolutie a acestei clase si sunt denumite Delfin II. De asemenea submarinele acestei clase sunt cele mai scumpe achizitii militare facute de catre evreii pana acum. Primele doua submarine au fost donate statului evreu de catre guvernul federal.

Totalul submarinelor  de tip Delfin livrate Israelului va fi de sase bucati, iar pretul estimat al unei astfel de nave este de 500 milioane de dolari. Ultima nava va intra in dotare in anul 2017.

subdolphiniirahav

Submarinul Rahav, clasa Delfin, in constructie, iar in fata sa un submarin german clasa U-212

Submarinele germane vor fi folosite de catre Israel ca nave strategice, existand zvonuri puternice precum ca la bordul acestor nave sunt rachete  cu focoase nucleare tactice. Deocamdata nu exista o confirmare a acestui lucru, desi se stie ca raza foarte mare a Type-800 permite Israelului sa execute patrule lungi, cu mult in afara apelor Mediteranei. De altfel presa militara vorbeste despre noile submarine ca despre “second strike capability”, in cazul in care fortele terestre israeliene ar intampina dificultati majore intr-un eventual conflict cu “amici” lor arabi.

De asemenea flota de sase submarine Delfin va permite Israelului sa-si proiecteze forta mult mai departe decat o poate face in preznet cu fortele aeriene, ii va permite sa culeaga informatii sau sa execute lovituri chirurgicale foarte departe de casa.

 

Sursa: Defense-update

GeorgeGMT

20 de comentarii:

  1. 500 de milioane de dolari n-ar fi prea mult, nici macar pentru Romania. Platite in rate anuale n-ar trebui sa „doboare avantul” economic al Romanicai, insa tare ne-ar trebui unul de-asta, fiindca Delfinul este deja mort si-ngropat, cel mai probabil. Alo, Iepurasule de Paste, n-ai cumva un ou surpriza cu-n asemenea submarin pentru Marina Romana? Da’ sa nu fie Kinder, multam frumos!

    • Breeee nici kinder n-o sa fie…Bani ar fi, da mai trebuie si cap, nitica vointa, etc

    • 500 de milioane de verzisori e pretul oferit cu dedicatie de Fritz pentru evrei…pe langa faptul ca primele 2 sub-uri au fost date gratis (pe banii nemtilor, adica), pentru celelalte 4 submarine pretul e aproape injumatatit (in mod normal, un astfel de submarin ultra-modern n-are cum sa coste sub 800 mil. dolari). Deci…slabe sanse sa primim cadou de la nemti o asemenea bijuterie, asta daca nu cumva da bunul-simt in ei si ne platesc datoria aia de 19 mld de dolari de care vorbea George intr-un articol recent.

  2. Nu ne trebuie noua submarine, in cativa ani se scufunda fregatele alea, tot ce trebuie sa facem e sa dotam echipajul, costum de scafandru, harpon……

  3. fain ar fi o asemenea donatie si pentru Romania. Macar unul!
    Hai mai iepurasule ca promit ca-ti tai niste trifoi!

  4. sa incercam cu ALADIN sau Mos Gerila….cine stie…

  5. Ma gandesc la niste submarine Type 212 de la germani. Cateva doar. In mod sigur Ivan ar fi avut ceva de obiectat 🙂

  6. Am si eu o intrebare 🙂 Submarinele de tip Type 212 sunt mai silentioase (stealth) decat killo rusesc…?

  7. Si care e diferenta dintre U212 si U214 ??

    • Tipul 214 este versiunea de export.Aceasta versiune este mai slab echipata decat versiunea 212.Asa procedeaza multe tari care fabrica armament, inclusiv rusii care si in perioada sovietica ofereau la export, atat tarilor din lagarul comunist cat si altor tari, versiuni inferioare ca performanta fata de cele aflate in dotarea Armatei Rosii.Daca se ajunge la un conflict militar, fabricantul armei nu vrea ca aceasta sa ii provoace pierderi asa ca o face mai limitata ca si performanta pe cea destinata exportului.
      Acum exact in ce consta diferenta tehnica intre Tipul 212 si Tipul 214 nu pot sa iti spun.

  8. 212 a fost un proiect mai vechi, iar comparat cu 877 (nu zic de 636) rusesc – clasa Kilo, este considerat inferior ca și calități nautice, semnătură și în genere comportament în submersie. Totuși, capacitățile sunt compensate de electrocasnicele și modernizările disponibile. Nu insist, dar cele nemțești sunt mai flexibile și sunt mai „corect” echipate decât oricare Kilo exportate și chiar cele domestice…

    • Dar care ar fi cel mai bun submarin cu propulsie clasica din lume ? Dintre submarinele de clasa medie …. ??

    • Cum ai ajuns la concluzia ca tipul 212 este inferior unui Kilo ca si semnatura radar, calitati nautice si comportament in submersie?Tipul 212 este proiectat in anii 1990, la cativa ani buni dupa ce a ,,iesit”in lume Kilo model 877.Din cate stiu eu germanii au traditie inclusiv in proiectarea submarinelor si au suportul tehnologic ca sa realizeze un submarin reusit cu propulsie clasica.

  9. Nu înțeleg întrebarea. Reformuleaz-o mai exact, specific. Cel mai bun? În ce sens, în ce context (cost, capabilități optimizate pt ce operațiuni/misiuni), flexibilitate, spațiu geo-strategic…
    Ca idee, toate îs bune și utile dacă le poți utiliza. De exemplu, pentru unele misiuni este util un U-boot din 1914, respectiv unul din 1940… A utiliza submersibile cu capacități de luptă/adunare de info este ceva extrem de util, așa cum a fost cazul în ultimii 150 de ani. Asta ca idee. Întreabă mai concret și încerc să îți ofer mai multe informații, odată ce știu ce vrei să afli.

    • Care ar fi cel mai „periculos” submarin de marime medie din lume ?? adica care ar da cele mai mari batai de cap unei grupari de nave (militare) …
      Atat din pct de vedere al „invizibilitati” , puterii de foc , sonarului, razei de actiune ( combustibil si hrana ), capacitatea de a transporta rachete anti nava cu raza cat mai lunga de actiune si cat mai periculoase, comunicatii, capacitatea de a purta trupe speciale , etc….
      Sa zicem care ar fi cel mai bun submarin multirol de marime medie din lume ?

      • Cu un echipaj foarte bine instruit, un Gotland, Tipul 212, Lada sau veteranul Kilo 636 poate da foarte multe batai de cap unei grupari navale.In viitorul apropiat, submarinul A26(inlocuitorul Gotlandului)va fi o arma redutabila.

  10. Robert tu ai intrebat urmatoarele : care este cel mai bun karatist de 70 de kg din lume care poa’ sa bata o gasca de luptatori antrenati, este transparent si nu-l vede nimeni, cand da cu pumnu’ sparge caramida, vede si pe intuneric, mananca putin si poarta permanent un rucsac in spate plin cu pietroaie!
    Ei bine eu stiu raspunsul:acest tip nu exista! Submarin multirol nu exista.Doar adaptari pentru anumite misiuni in afara de cele 2 clase consacrate-de atac si lance misile-

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *