Ce mai spune lumea prin târg

Am intrat într-un nou an, unul care se anunţă deosebit de interesant, astfel că mi s-a părut util să vă spicuiesc ce mai spune lumea prin târg.

Ucraina

Într-un articol din 31 decembrie 2018 al Geopolitical Futures se vorbeşte direct şi fără perdea despre posibilitatea dezmembrării Ucrainei. Articolul integral poate fi citit aici iar eu nu o să vă fac rezumatul. Notabil mi s-a părut că un website precum Geopolitical Futures vorbeşte deschis despre dezmembrarea Ucrainei indicând şi potenţialii „beneficiari”. Chestiunea mi se pare uşor surprinzătoare în contextul în care, de obicei, acesta este discursul Rusiei. Aşa că, se anunţă vremuri interesante pentru Ucraina în 2019, de altfel an electoral.

Deşi pentru România aceasta poate părea o veste bună, precedentul dezmembrării Ucrainei este extrem de periculos, cel puţin în opinia mea. Ar fi ca şi cum am redeschide cutia Pandorei fără a avea o soluţie la dispoziţie şi un ciomag pe măsură.

Secretarul General al NATO, Jens Stolttenberg a declarat pe 13 decembrie 2018 cu ocazia unei întâlniri cu preşedintele Ucrainei că suportul alianţei va continua, menţionând livrări de echipamente de comunicaţii dar şi suport în ceea ce priveşte capabilităţile navale, logistica sau apărarea cibernetică.

“Allies recognize Ukraine’s aspirations to join the Alliance,” a mai spus Stoltenberg. “We want to see your country succeed.”

Lăsând retorica oficială deoparte, pentru ca Ucraina să fie primită în NATO, ar trebui să găsească o soluţie pentru conflictul îngheţat cu Rusia. Nimeni nu-şi doreşte în NATO o ţară profund coruptă care în ziua următoare aderării ar invoca articolul 5…

În acest context, reglementarea prealabilă a tuturor conflictelor este absolut necesară însă am mari dubii că există voinţă politică internă în Ucraina în acest sens. 2019 este an electoral, aşa că Ucraina merită toată atenţia noastră.

situatia la marea neagra

Sursa: Geopolitical Futures

Germania

Germania se aşteaptă la deteriorarea pe mai departe a relaţiei cu Rusia.

„In an interview with German news outlet Pfalzischer Merkur, the German commissioner for Russian relations said he expects setbacks in relations with Moscow in 2019. He described Russian policy as “unpredictable,” noting as examples the poisoning of former Russian spy Sergei Skripal, the end of the Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty and the ongoing conflict in eastern Ukraine. He added that Russia is facing growing social and economic pressures. Just this week, in fact, Russia’s chief auditor, Alexei Kudrin, reported that Russians’ real incomes grew by only 0-0.4 percent in 2018. This could create problems for the Russian government – which could, in turn, complicate relations with Germany.”

Aceasta în condiţiile în care, în 2019, Germania va deţine comanda Very High Readiness Joint Task Force, sau VJTF pe scurt, o forţă de intervenţie rapidă compusă din 8 000 de militari, dintre care se pare că 5 000 vor fi germani, dar şi un loc în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite.

România şi Marea Neagră

Mai departe trecem la declaraţiile fostului comandant al trupelor SUA în Europa (2014 – 2017), Ben Hodges, care a dat mai multe declaraţii despre situaţia din Ucraina şi ambiţiile Rusiei de a controla pe deplin Marea Neagră:

„It’s not going to happen in the next six months, but this is the direction they’re taking until they completely own the Black Sea and they’ve isolated Ukraine.”

“So much energy was being put into the Baltic region,” a spus Hodges, “but there was not something equivalent in the Black Sea.”

Acesta evidenţiază rolul pe care România ar trebui să-l joace la Marea Neagră, ca principal pilon al Occidentului, rol evidenţiat de altfel de investiţiile americane la bazele aeriene de la Mihail Kogălniceanu („MK”) şi Câmpia Turzii.

“We decided MK should be a hub, a power projection platform out into the Black Sea for air and land forces,” a spus Hodges. “It’s not a permanent base. It’s a Romanian air base. But we have a very large footprint inside.”

Vorbind despre brigada mecanizată aflată în rotaţie în Europa – armored brigade combat team (ABCT), aflăm de la Hodges că un batalion al acestei brigăzi este permanent dislocat la MK.

Americanii par pregătiţi să suplimenteze numărul de blindate aflate la MK fiind evidenţiat potenţialul de creştere al bazei unde deja se desfăşoară operaţiuni de întreţinere, este depozitată muniţie şi s-au derulat investiţiile necesare pentru ca baza să poată găzdui elemente de comandament mai complexe. Importanţa bazei de la MK este evidenţiată negru pe alb în fraza de mai jos:

“It’s the only installation in the Black Sea region that supports U.S. [forces],” a spus Hodges.

Convenţia de la Montreaux şi restricţiile sale sunt din nou amintite de Ben Hodges care declara: 
“This is a very important consideration, and the Turks are very strict on the enforcement of the Montreux Convention. [That] suits the Russians just fine because they got their Black Sea fleet there in illegally annexed Crimea.”

“Romania is key,” ne-o spune direct Hodges. “Turkey is so focused to its south that they have not developed a large presence in the Black Sea. It ends up being Romania that’s going to be the center of gravity for the West in countering Russian aggression.”

„That doesn’t necessarily mean NATO builds up the Romanian Navy”, a spus Hodges, „but the alliance does need to help them defend their offshore oil wells and develop land-based defense systems.”

“The NATO alliance needs to come up with a clever way that you can maintain a presence even within the confines of the Montreux Convention,” a mai adăugat generalul. „And, of course, we need to help Ukraine to develop their own maritime strategy with the right type of capabilities to defend their own coastline and defend their own freedom of navigation.”

Sublinierile îmi aparţin. Negru pe alb, generalul nu spune că SUA ne va construi marina militară ci doar că ne va ajuta să ne apărăm Zona Economică Exclusivă, inclusiv prin dezvoltarea de sisteme de apărare cu baza la sol. Augmentarea capabilităţilor marinei militare pare să rămână exclusiv în sarcina noastră iar până acum nu părem să facem mare lucru în acest sens deşi necesitatea este urgentă.

situatia la marea neagra

Lupta pentru influenţă în Europa Sursa: Defense News

Baza aeriană de la Câmpia Turzii a beneficiat şi ea de numeroase investiţii – circa 40 000 000 USD fiind cheltuiţi sau urmând a fi cheltuiţi între 2015 şi 2019.

Conform celor de la Defense News care au vizitat Câmpia Turzii în iulie 2018, principalele investiţii au avut în vedere mărirea capacităţii bazei de a primi şi opera un număr mai mare de avioane de luptă şi de transport împreună cu întreţinerea asociată, de a stoca muniţii şi combustibil, devenind evident că va deveni principala bază aeriană din România, explicabil cumva şi prin poziţia mai puţin expusă din interiorul arcului carpatic. Se urmăreşte şi modernizarea infrastructurii electrice pentru a avea la dispoziţie resursele energetice necesare altor extinderi viitoare ale bazei. Dar pentru mai multe detalii o să vă rog să accesaţi linkul de mai sus.

Ce mi se pare esenţial de remarcat este că baza aeriană de la Câmpia Turzii va deveni din ce în ce mai importantă, investiţiile de mai sus fiind o dovadă clară în acest sens.

În final, câteva gânduri

Licitaţiile anulate sau pe cale de a fi anulate îmi arată că guvernul român nu înţelege nici pe departe situaţia în care ne aflăm şi, mai mult decât atât, nici nu pare să-şi dorească prea mult acest lucru. Explicabil cumva când la conducerea Camerei Deputaţilor avem un condamnat penal la doi ani de închisoare cu suspendare iar principalul consilier de stat al primului ministru este un om acuzat şi condamnat nedefinitiv pentru fapte de corupţie: trafic de influență, spălare de bani și operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcțiile ocupate. Asta doar ca să dau două exemple.

În aceste condiţii lucrurile nu arată prea roz pentru noi. Cu europarlamentare în mai şi prezidenţiale în noiembrie, 2019 va fi un an deosebit de interesant şi acasă, nu doar la vecini. Tot ce doresc eu să fac este să vă invit să votaţi pentru că am vazut unde ne-a adus absenteismul de la precedentele alegeri. În contextul în care PSD domină copios parlamentul, cred că este absolut obligatoriu ca preşedintele să aibă altă culoare politică. Pur şi simplu este mai sănătos aşa.

Pentru România îmi doresc în primul rând o creştere economică sănătoasă în 2019 chiar dacă perspectivele nu sunt tocmai îmbietoare. Pentru armată îmi doresc finalizarea programelor începute (Patriot, Himars, Piranha 5), o soluţie la licitaţia corvetelor şi bateriilor de coastă (deşi cred sincer că ambele licitaţii vor fi anulate), o soluţie la licitaţia contestată pentru camioane, continuarea achiziţiei de F16 şi demararea programelor SHORAD/VSHORAD.

Nicolae Hariuc

87 de comentarii:

  1. Multumim pentru stiri Iulian!

    Dincolo de Kiev si Moscova, si ce fac si spun acestea, in spatiul disputat se gaseste o populatie eterogena ca orientare spre est sau vest. Eu vad ca solutie de iesire un sistem federal. Asta inseamna adio Nato, dar aderarea Ucrainei este oricum improbabila.

    Legat de gandurile tale, eu cred ca actuala conducere este din pacate inca reprezentativa si oglindeste dezinteresul populatiei vis-a-vis de aparare ( sau educatie, afaceri interne, investitii etc).

    Totodata iti impartasesc pesimismul legat de viitorul imediat; deja cred ca vad un curent nationalist, traditionalist, antieuropean, anti-SUA si (sic pentru mine) chiar anticapitalist. Va avea priza la publicul/poporul nostru inimos,mandru, frumos, primitor dar mai cu seama primitiv.

    Abia astept articole noi despre domeniul naval! Sper ca dorintele tale sa devina realitate.

    • Bre, vine Pastele, imi datorezi un miel! 🙂
      Speranta este in tinerii de pana la 50 de ani si in populatia din marile centre urbane pentru a mai echilibra lucrurile la vot.
      Oamenii care fac agricultura sunt foarte pro UE, pentru ca subventii. Abordand lucrurile simplist.

      • capatu satului

        oamenii care fac agricultura voteaza, din nefericire, masiv cu psd,
        politica psd poate scoate tara din UE si NATO,
        si probabil asta se doreste de conducerea prea plecata in fata fratilor de credinta stramoseasca de la moskva,
        nu exista nici o tara din UE care sa atace cu asa forta valorile care au condus la crearea pietei comune evropene,
        nici macar ceasescu nu a avut curaju sa minta cu asa tarie ca actuala conducere psdista,

        tarile UE si NATO prin firmele create la noi sunt angajatoru nr. 1, dupa stat,
        inseamna ca daca noi ne retragem/suntem exclusi din UE si NATO si firmele astea isi pot reevalua poziţiile si inchide firmele,

        psdu se lauda ca el da subventiile,
        psdu repeta asa de des treaba cu subventiile ca multi ajung sa creada minciunile lor,
        plus faptu ca in mediul rural este multa populatie imbatrinita, care se bazează mult pe pensie,
        asa ca, mediu rural va vota masiv cu psd in continuare,

        este pana la urma si o problema de educatie constientizarea minciunilor psd,
        mare parte din populatie vede doar banii care vin repede in buzunare,
        nu vede sau se preface ca nu vede dezechilibrele structurale din economie, liberalizarea hotiei, a violului, a talhariei, asaltu asupra autoritatii judecatoresti şi lipsa/anularea investitiilor in infrastructura cu impact major asupra sigurantei nationale,
        reactoru 1 nu va mai fi retehnologizat, banii au fost confiscati anu trecut,
        vom importa curent, din nou, la un pret adevarat, de la fratii de credinta de al rasarit,

        ce este pana la urma siguranta nationala ?
        unii zic ca o fi ceva icoana din catedrala noua, dar nu sunt siguri,

        problema este ca multe hotii au fost legalizate cu ajutoru pnl, pdl, usr, etc.
        infractorii trag la furat ca mustele la slanina,

        omu din mediu rural nu constientizeaza faptu ca investitiile majore in infrastructura atrag investitii – investitii care presupun crestere economica durabila in timp (implicit o crestere sustenabila a nivelului de trai) si nu pe doi trei ani cat tine un guvern psd

        acuma stam linistiti de cand coruptia nu mai vizeaza siguranta nationala,
        ministresu de justitie a dat ieri o declaratie cum ca la conducere trebuie ca infractoru care ajunge condamnat sa aibe drepturi,
        victima infractiunii are dreptu sa taca si sa inchida ochii,
        infractoru care nu ajunge condamnat are dreptu si obligatia sa rada in fata victimei,

        problema cu constientizarea si educatia nu este numai in mediu rural,
        capitala da exemplu,
        dupa ce a votat masiv cu psd traieste binefacerile conducerii ce primeste lumina de la fratii de credinta de la moskva: plin de blocuri fara agent termic in geru bototezii, autobuze turcesti, etc.
        dar stau inca inistiti, daca vine un cod puternic de ninsori va cadea si sistemu de transport al curentului ca investitiile au fost luate de doi ani,
        da nu-i nici o problema, au avut grija sectoarele sa termine catedrala: macar vor fi incarcati spiritual,

        la inzestrare este ghiata la mal,
        multe pdf-uri, multe planuri si sarbatorirea cincinalului de impliniri marete,
        submarine interstelare si fregate galactice, la anu si la multi ani,
        f 16 va fi operationalizat dar nu de boboteaza ca nu rezista la ger – a demonstrat de ziua nationala,
        pai sa trimita statu major o scrisoare fratilor de credinta de la moskva sa nu vina cu avioanele militare decat vara,
        iar munitia pt f 16 trebuie tinuta la un stoc corespunzator care sa nu supere fratii de credinta de la moskva,
        interceptoarele, avertizarea timpurie, razboiu electronic, mai asteapta,
        pai daca zdragnea se insoara ce mai conteaza avioanele si siguranta tarii,
        strans uniti in juru partidului si al sau conducator…

          • @capatu satului, amice faza ca psd-u vrea sa scoata Romania din ue si nato e o aberatie totala. ce crezi ca-s prosti sa nu le mai vina bani moca pe care ipotetic i-ar fura? faza cu psd este ca nu stiu sa faca bani. nu au inceput reindustrializarea tarii, prin reanimarea multor fabrici si intreprinderi care acum sunt parasite, plus ca Romania a pierdut multe piete in orientul apropiat, asia si africa….culmea fac acum chinezii ce facea ceasca in africa in anii ’70-’80, chiar si FC-1 se pare ca e furat dupa IAR-95….lol…???
            Da corect daca psd-alde nu baga banii in inzestrarea armatei si in industria militara romaneasca cat mai repede chiar sunt idioti si bombalai!!!!
            Ai ceva dovezi ca dracnea si psd-ul sunt pe mana cu rusii si cu putinica plus ca aia ar sponsoriza psd-ul? aaaa ca am pierdut mult din inghetarea relatiilor econiomice cu russia si fostul spatiu sovietic, ca piete de desfacere, asta este evident!
            Apropos, sti unde vinde germanika cele mai multe mertzanuri si bmw-uri? la russia, ca deh banu nu are miros chiar daca vine de la o semidictatura. ce la romania i-ar prisosi niste bani in [lus din afaceri de la rusi si chinezi? toate tarile din westul europei, canada si usa se bat pt banii de la chinezi iar noi nu domne ca deh noi suntem mega democrati si moralisti….nu vrem babni de la comunisti.
            hai sa fim seriosi pragmatici si realisti si fara complexe in fata nimanui, ca Romania sa fie un partener nu o sluga si vaca de muls a nimanui!!!!

        • Nici un alt partid nu a acordat atentie mediului rural cu adevarat, cu exceptia PSD-ului care a stiut exact ce butoane sa apese.
          Pe de alta parte, am observat unele schimbari in ultima vreme. Apar tot mai multi fermieri mai mari, iar aia inteleg si stiu de unde vin subventiile si au angajati care au familii s.a.m.d.
          PSD-ul a castigat, inclusiv in Bucuresti, pentru ca lumea nu a mers la vot. Pe cand electoratul PSD-ului este foarte disciplinat.
          P.S. Daca vrei sa transmiti un mesaj, nu mai scrie comentarii kilometrice si uneori usor offtopic. Sfatul meu.

        • Stii cine era la putere cadn am aderat la NATO?

          Si F 16 la sol…. in conditii „de urgenta” le scoti !!!
          Insa daca e doar plimbarica „uite Gigele avionu’ ” si ai vreme nasoala si piloto „proaspeti” pe acel avion .. il lasi la sol!!

        • Alles bules nu au fost avioanele de vina ci substanta folosita la dezghetarea pistei. Nu va mai saturati sa raspanditi minciuni doar ca sa sustina discursul politizat.

        • Mai fratilor iar va apuca paranoia cu iesitul din U.E. si N.A.T.O.??? Unde cand, cum, ati auzit voi ca Dragnea si P.S.D. vor sa scoata Romania din U.E. si N.A.T.O.??! Da` voi chiar sunteti cu capul de acuma, nu gluma…!!!

    • Vine si ceva articol pe domeniul naval, unul pe rnhs si inca unul aici.

  2. Imi cer scuze pentru gafa! Am vrut sa spun multumim Nicolae! Recunosc ca e tarziu si ma gandeam si la Iulian. Te rog frumos sa crectezi/editezi postatea mea. Multumesc!

  3. Vom trai si vom vedea …
    Multumesc de articol

  4. Complet de acord cu remarca privind destramarea Ucrainei.
    Aia care au vise/visuri (cred ca amandoua sunt corecte in acest caz 🙂 ) umede cu destramarea Ucrainei si cu recuperarea Bucovinei si Maramuresului de nord de catre Romania, nu par sa-si dea seama ca asta ar insemna si preluarea/anexarea de catre Rusia nu doar a estului Ucrainei, ci si a sudului, pana la Ismail, adica ar presupune GRANITA RUSEASCA LA GALATI SI TIRASPOL!
    Pe langa amenintarea directa evidenta la adresa Romaniei, ar insemna pierderea definitiva a Transnistriei (unde probabil va avea loc un referendum de unificare cu Rusia ce va trece cu ceva gen 98% din voturi, pe model Crimeea), dar si posibila (poate chiar probabila) pierdere a Republicii Moldova in sfera de influenta ruseasca (mult mai adanc decat este in momentul de fata).
    Si Rusia ar fi astfel mai intarita, inclusiv prin recuperarea unor mari centre industriale militare. Chiar ieri se scria aici de faptul ca rusii nu au turbine pentru navele lor din cauza refuzului ucrainienilor de a le mai vinde. Pai unde credeti ca se fac, mai, turbinele astea? Se fac la Nikolaiev (unde se afla si cel mai mare santier naval din fostul spatiu sovietic), adica in burta Novorossiyei, regiunea ce va fi fara indoiala anexata de Rusia in cazul destramarii tarii. Tot acolo se afla si Harkovul cu fabricile de blindate, Dnipropetrovskul cu industria de rachete sau Zaporojia cu fabrica si biroul de proiectare de motoare de avioane si elicoptere.
    Ca orice roman patriot, imi doresc unirea zonelor ocupate de romani cu tara mama, dar nu cred ca in cazul asta se justifica riscurile. In nici un caz.
    Cred ca Ucraina e foarte utila pentru noi ca zona de tampon rusofoba si ar trebui sa ne concentram eforturile ca ea sa ramana asa. Pentru noi e mai important sa nu castige Rusia, dacat sa piarda Ucraina.

  5. nici ucrainienii nu cred în aderarea la ue și nato,e un deziderat mult prea indepărtat iar cu rusia in coastă devine aproape imposibil.
    despre noi nu spun decât că sunt cumva resemnat ,trebuie să rezistăm până la următoarele alegeri și atunci sper la o motivare a româniei reale și un minim dram de minte sănătoasă opoziției.
    pe ce au stricat ăștia începând cu ponta și terminând cu dăncilă avem nevoie de minim două mandate parlamentare sănătoase care să reașeze și să reseteze țara.
    ps.primul semn să-l dăm la europarlamentare că ne facem dracului de râs cu gherțoii ăia din parlamentul european.

    • Am stat de vorba cu niste ucrainieni, mi s-a parut ca-si doresc sa intre in Europa.

      Da, trebuie sa incepem sa iesim la vot masiv. Altfel, am observat ca nu suntem singurii care-si trimit ciurucurile prin Parlamentul European…

  6. Fain articol si multumim. Foarte bine punctat partea cu cutia Pandorei. Echilibrul asta si faptul ca de mai bine de 70 de ani in Europa nu a existat un conflict la scara mare este doar rezultatul respectarii granitelor asa cum au fost ele stabilite. Cand se ating aceste granite, deja vom vorbi de pace la trecut si cert este ca va urma un razboi. Ca va fi al doilea razboi rece sau al treilea razboi mondial… asta vom vedea.
    Dupa parerea mea zilele cand securitatea era garantata by default sa zic asa au trecut.
    Cine se bucura de situatia ucrainei si spera la recuparearea de teritorii… cred ca ar trebui sa priveasca imaginea de ansamblu iar daca Romania merge pe drumul asta, va fi primul pas spre abis.

  7. Interesantă harta: Ucraina pierde complet ieșirea la mare iar noi ne vom învecina direct cu Marele Frate!
    Ca o simplă constatare, Rusia, Moldova România etc. apar reprezentate cu aceeași culoare…

  8. De ce apar astfel de analize?
    Probabil de asta: https://ro.wikipedia.org/wiki/R%C4%83zboiul_Comercial_SUA-China_(2018)
    America își numără aliații…

  9. Din pacate Ucraina este un stat imprevizibil. Chiar daca la putere ,momentan sunt forte pro-US, e greu de prevazut reactia finala a populatiei. Sa nu uitam WW2.

  10. Păi cu atat mai mult avem inca o explicație de ce Romania trebuie sa se chinuie si să balteasca, nu cumva sa devina atractiva pentru moldovenii de peste Prut. De ce-i mangaie pe crestet Sputnik tocmai pe cei care fac atat rău (intentionat sau nu) țării ? O Romanie slabă inseamna o problema în minus pentru ruși si una in plus pentru NATO. Nu cred că acum rusii si-ar dori încă o granita terestra cu NATO. NATO nici atât.O Ucraină anemica e preferabilă pentru ambii…Pentru noi timpul e pretios și tot trece, economia scârțâie, achizitiile militare sunt incerte, oamenii divizati. Lichelele care ne conduc nu pot face o treabă mai buna decat fac acum (pentru „prietenii” nostri) insa cei care i-au votat ca si cei care „au stat acasa” sunt la fel de responsabili.

  11. Dezmembrarea Ukrainei?Pai Putin ne-a propus aceasta dezmembrare,cind romanilor,cind polonezilor cind ungurilor dar nimeni nu a pus botul sau nu au fost lasati de fratele mai mare american..Pina in prezent din confruntarea Rusia Ukraina…a iesit net cistigatoare Ukraina pentru marele fapt ca inca e vie(bineinteles cu ajutorul SUA).Nu inteleg de ce toata lumea ii considera pe ukrainieni slavi deoarece genetic si istoric(sarmatii) ei nu sunt frati cu slavii ci cu alanii(osetinii) si poate ceva neam cu noi deoarece ii gasim pe cavaleria sarmata (trophaeum Traiani)luptind alaturi de oastea lui Decebal..Alt fapt de care nu vorbeste nimeni este ca genetic belarusii sunt frati 99%cu polacii.Daca rusii sunt considerati slavi de ce totusi ei nu inteleg ce vorbesc fratii lor slavi?De ce slavii se inteleg lingvistic intre ei ,dar rusii nu?.

    • Vorbesc o limba slava? Atunci sunt slavi.

      • Si bulgarii vorbesc slava si genetic nu sunt slavi genetic doar 20%,Si ungurii vorbesc maghiara si totusi huni in ungaria sunt doar 1%….Limba rusa detine doar 60% cuvinte slave.Am dat de un studiu al cercetatorilor rusi in ale geneticii care recunosc ca rusii preponderent se inrudesc cu estonienii si asta ne spunea si istoria si hartile autorului articolului…pe acele timpuri Moskovia era Marea Tatarie si lupta impotriva Ducatului Lituanian….Lectia de limba Rusa incepea cu:eta mel,eta karandas vasnice cuvinte slave ariene.

        Editat: Discutia intra in offtopic. Continuarea discutiei in aceasta directie va conduce la stergerea comentariilor.

        • Off topic si chiar am incheiat. Astea sunt prostii.Unul din elementele indentitare de baza pt un popor nu este nicidecum genetica ci limba materna.Deci ucrainienii sunt slavi ca si rusii. Iar ungurii nu sunt huni,nici macar nu se trag din huni, asta este o ascendenta care si-au arogat-o ca sa para mai duri.

  12. Foarte interesant articolul. Și eu cred ca destrămarea Ucrainei ar reprezenta cel mai probabil o înrăutatire majoră a siguranței noastre. In cazul in care s-ar întâmpla iar UE si SUA or sa fie pe poziții diferite ( cel mai probabil UE ar condamna vehement și ar impune câteva sanctiuni economice dar dezaproband total acțiuni de întărire a capacităților militare la granița NATO in opozitie cu dorința SUA care probabil ar vrea acest lucru. Noi economic depindem de UE și militar de SUA, o situație foarte dificilă de gestionat și de niște oameni politici foarte pricepuți, in cazul nostru nici la asta nu putem spera…( ma refer la tot spectrul politic de la noi). In rest nu putem decât să speram ca lucrurile nu or sa ia o întorsătură chiar atat de dificilă pentru noi.

  13. Interesant si binevenit articolul.
    Nu numai seful Camerei Deputatilor este antieuropean ci si Tariceanu care in 2007 cand era primSinistru, a vrut sa ne retragem trupele din Afganistan si Irak(desi eram proaspeti in NATO, dar voia …) !
    Nu suntem in momentul in care sa ne dorim schimbari de frontiere cu o armata dezarmata, o economie precara si o clasa politica conducatoare…. incerta in actiuni. Dupa cum merg lucrurile la noi ne putem astepta cel putin la cenzura si o dictatura mascata. Depinde ce aleg baba Safta din Cucuieti si cei care stau pe ajutoare sociale. „Noi” cei de 30-40 sau 50 de ani care in loc sa votam mergem pe Valea Prahovei sau la sky in Austria, ne vom trezi la impozitarea „salariului de lux” cu 70% pentru….solidaritate cu ajutoarele si pensiile speciale !
    Justificare celor de mai sus ? Incurajare la plecarea din tara, deficit mare si imprumuturi la fel, cateva avioane second, TAB-71 in loc de P5, elicoptere de pe vremea mea, tancuri ioc, spitale ioc, corvete asisderea, etc ….
    Vad ca deja bate vantul anularii licitatiilor si …afara e ger !

  14. Pe lângă harta aia cu Polonia-Lituania, ar mai trebui o hartă cu distribuția etnică și una cu cea religioasă.
    În plus, Polonia și Lituania s-au extins așa de mult în sud pentru că după ultima invazie mongolă de la 1242,
    rusia Kieveană și altele cnezate rusești au fost spulberate și făcute tributare mongolilor.
    În zona Crimeii și sudul Ucrainei actuale stăpânea Hoarda de Aur, iar în nord până la Novgorod inclusiv, iar vest până spre poloni s-a plătit tribut tătarilor multă vreme.
    Iar Polonia și Lituania s-au extins spre Ucraina de azi fix datorită vidului de putere creat de evenimentele descrise mai sus.

    Pe lângă ce a scris aici autorul, mai e un eveniment important ce ține de independența Ucrainei față de Rusia – http://inliniedreapta.net/stire/patriarhul-bartolomeu-i-al-constantinopolului-a-semnat-tomosul-de-autocefalie-a-bisericii-ortodoxe-ucrainene/

    https://www.ukrainemarriageguide.com/sites/default/files/public/blog-article-images/UA-Religion-Map.jpg

    Treaba e mult mai complexă decât pare

  15. Apropo de Conventia de la Montreaux , navele tarilor neriverane sunt obligate sa paraseasca MN in 21 de zile. Daca Unchiu Sam isi vâra barcazurile in sus pe Dunare si le tine pe la Galati, nu inseamna ca a parasit MN ?

    • Crezi ca poate intra ditamai nava pe Dunare?

    • Asta suna exact ca aia ca si navele sunt baterii mobile de rachete de coasta… 🙂
      Nu e cazul. Ai un link in articol despre conventie, care reglementeaza practic stramtorile prin care se face accesul in Marea Neagra.
      Btw, Dunarea este maritima pana la Braila…
      Sunt foarte curios ce solutie vor gasi americanii, pentru ca inteleg din declaratiile lui Hodges ca se cauta una.

      • Nave americane sub steag românesc?
        Asta după ce rezolvăm problema cu Ciadul!?

        • Este improbabil ca americanii sa faca asta. Highly unlikely. Eu m-as hazarda sa zic ca imposibil.
          Cel mult ne vor transfera OHP-uri prin EDA, poate si niste foste cutere.

          • OHPuri transferate catre marina noastra ar fi o mare prostie… Noi am operat type22 ca OPVuri supradimensionate atatia ani, sunt sigur ca an proceda la fel. Trebuie sa luam nave moderne si foarte bine inarmate defensiv de la inceputul vietii, nu „o sa le modernizam peste 10 ani”.

            • Eu am raspuns in contextul in care se vorbea de transferul unor unitati americane catre Romania. Si am spus ca nu este cazul si ca, cel mult vom primi nave prin EDA, nicidecum Arleigh Burke sau ce mai viseaza lumea pe aici.
              Daca-s gratis si inarmate (OHP-urile) cu Harpoon si cu Standard, nu ma supar. Dar nu cred ca va fi cazul… Cel mult niste nave care sa intareasca Garda de Coasta. Dar si aici avem fonduri UE si licitatie in curs. Daca n-o fi fost anulata intre timp…
              Personal, sunt fan lucruri noi.

              • OHP – clasa Perry? nu cred ca mai e o afacere. pt ca cele mai noi deja sunt acontate de alte state. doar sa refuze Taiwanul, Mexicul, etc. Restul ar face ca fregatele 22 sa para noi 🙂
                uite aici lista https://en.wikipedia.org/wiki/Oliver_Hazard_Perry-class_frigate#Potential_operators

                Stii ce ar putea sa faca americanii? sa ne puna pe lista cu ajutoare in rand cu Israelul, Egiptul (poate in locul egiptenilor, care deja au ajuns la o dotare brici si au si ajutor saudit). Dar pt asta ar trebui sa scapam de Dragnea si sa ajungem la o stabilitate politica care sa le dea siguranta ca nu arunca banii in vant

                • Ca sa ne puna pe lista cu Israel si Egipt, tre’ sa ajungem sa avem importanta alora…

                  Orice nava poate fi adusa la 0 mile, atat timp cat nu costa cat una noua… Nu stim exact care este starea acestor nave… La Perry ma refer.

                  • Stiu ca nu sunt americane, dar australienii vor sa renunte la Adelaide Class, un Perry pe steroizi. Inca navele mai au viata in ele si armamentul este actual. Vreo 10 ani ar mai avea ceva de zis. Acum nu stiu daca se merita costurile operare

                    • Da, dar Adelaide nu pot veni prin Excess Defense Articles. Si oricum, parca erau si polonezii interesati de ele, dar par sa fi renuntat.
                      Solutia pentru noi sunt navele noi.

      • Solutia e cea spusa mai sus, dar e una ruseasca, sa bagi nava pe Dunare in fiecare luna. parerea mea e ca desi nu incalci litera, categoric incalci spiritul conventiei, pt ca peste tot se vorbeste de stramtori, deci cele 21 de zile se refera la trecerea prin stramtori. De aia zic ca ar fi un argument rusesc, pt ca mujicii au astfel de abordari.

        Ce ar putea sa faca NATO ar fi ca nave de lupta sa fie cedate formal Romaniei, cam cum au facut nemtii cu Goeben si Breslau in ww1, cand au luptat impotriva rusilor sub pavilion si nume turcesc. Sau sa ne dea nave la pret redus, caz in care rusii n-ar avea ce sa zica. Oare ce fac olandezii cu cele 7 provincii acasa? Desi ar fi greu de justificat fata de contribuabilul olandez

        • Dinu….lasand cetateanul florar deoparte iti spun Eu idee fara sa fim cersetori…in loc de 4 Sigma,mai bine 2 De Zeven Provincien fully loaded cu SeaHawk cu tot plus modernizarea Type 22si daca nu e imposibil Marasesti revitalizat reinarmat ….daca nu se supara Nicolae….cu toate ca o sa coste ceva recalificarea personalului Tetal urilor pt bijuteria asta

      • In citiva ani se rezolva totul. Cum va fi gata canalul pe care il construiesc turcii, in paralel cu Bosforul, se da drumul la nave care nu mai au treaba cu conventia de la Montreux. Am vazut o schita, iar turcii se tin de cuvint. Acum fac al doilea tunel pe sub Bosfor si al treilea pod peste.Parca vad toata flota a sasea in Marea Neagra!!?

  16. Problema nostra se reduce la politic.

    Nici la bani nici la alte chestii. Vina este a politicului nostru murdar si infect.

    Mie imi e scarba pana peste cap. Cand ii vad pe la diverse emisiuni de televiziune pe astia am o senzatie reala de voma.

  17. Salut

    Largirea targului ( sau orizontul de cunoastere 🙂 ) : https://www.hcss.nl/news/de-democratie-wordt-uitgehold

    Se traduce usor cu GTranslate .

    ” Credința în minciuni și conspirații oferă puncte de ancorare, ajută la explicarea evenimentelor și oferă o perspectivă asupra unui viitor mai bun.”

    Bolsevicii rusi se pricep cel mai bine la asta , minciuni ( fake news) si dezbinare .
    Cum „guvernul” Dancila beneficiaza din plin de „consilierea” unor pui de kagebisti , adusi din curtea lui netanyahu – probabil 2019 va fi cel mai greu an ( pentru Romania ) de dupa 89 .
    Sistem judiciar distrus , mass media acaparata de un grup de infractori cu ramificatii internationale , o criza economica care sta sa se ‘coaca” …pesimismul nu este bun insa sa fii realist ..este necesar !

  18. eu cred ca teama mare sunt tarile baltice. daca rusii le ocupa repede si apoi cer pace sau aruncam bomba nucleara este o dilema pe care nato nu vrea sa o aibe vreodata.

    rusii de ceva timp tot vorbesc activ de arme nucleare si cred ca scopul e sa dea de inteles ca sunt dispusi sa le foloseasca(desi poate fi un mare bluf). singura „utilizare” in ochii mei ar fi sa ocupe ceva repede si apoi sa ceara chiar ei pace sub protectia arsenalului nuclear

  19. Ukraina nu va ramane zona tampón, imposibil, interesele rusesti ar fi grav afectare”.Ukraina va fi in UE ori nu va fi ” un stat independent, cu adevarat tampon”.Ukrainieni au inteles situatia si au ales drumul spre vest, cu orice risc ..Politicienii nostri cred ca nu inteleg situatia f critica in care am putea ajunge…Fara o armata dotata corespunzator vom fi frynza-n vant….

    • Eu consider că rușii exact asta urmăresc, menținerea Ucrainei ca zonă tampon. Iar ucrainienii au parte de un război călduț în partea de est. Schimbarea de macaz ar surveni dupa alegerile din Ucraina. Un lider pro-rus probabil ar dezmenbra Ucraina foarte rapid. Dacă se menține aceiași situație dezmembrarea va fi mai lentă. Oricum ucrainieni pierd oameni si materiale in fiecare zi deci viitorul pentru ei se anunță sumbru.

      • nu mai exista nici un lider pro-rus in Ucraina. Ar fi linsat rapid la Kiev. Partidul Regiunilor nu prea mai exista, iar baza sa electorala era in buna parte in regiunile unde nu se va vota. Directia a fi spre vest

        • pai tocmai asta e rsicul, ca zonele cu minoritati importante, sau chia rmajoritati punctuale altele decat cea ucraineana nu mai sunt reprezentate politic. Ce faci cand simti ca nu mai vrea nimeni din statul respectiv sa discute cu tine si iti baga pumnul in gura in mod sistematic?

      • Capătu satului

        Ucraina nu a fost invadată pt zona tampon si drepturile rusilor din estu Ucrainei cum eronat o tot dau analistii de prin alte zări albastre,
        Asta cu zona tampon este o minciuna gogonata rusească care prinde la analistii din depărtare care nu au habar de interesul real al rusilor

        Donetk si restu zonelor din est care sub comanda moskva vor destrămarea Ucrainei nu o fac pt drepturile populatiei sau al minoritatilor – scopul actiunilor moskva a fost restrângerea/reducerea/eliminarea capacității firmelor industriale, inclusiv de tehnica militară, de a concura produsele sau piata produselor rusesti,
        Ucraina a avut atât cercetare cat si industrie cu tehnica de varf, in special in domeniu aerospatial,
        Daca nu ma insel, sistemul de comanda al modului rusesc de la ISS a fost proiectat de o firmă din Ucraina, etc
        Normal că rusii nu doresc concurenta
        Numai ca strategia conducerii moskva de copiere a unor tehnologii si echipamente nu este asa simpla
        A fost un articol aici recent legat de incapacitatea producerii unor turbine cu gaze – bineinteles nici noi nu putem face turbinele astea, dar asta e altă problemă

        Asa ca, la mintea mea, pe rusi ii doare în cot de minorități
        Vor extinderea limitelor teritoriale ale tarii in speranta ca prin asta vor avea mai multe resurse, inclusiv in cea ce priveste capacitatea de productie industrială

  20. Friedmann… And we know everything about that article 🙂

  21. Articolul puncteaza cateva lucruri importante; este adevarat ca Ucraina detine teritorii de la multe state inclusiv Romania si R. Moldova. Este un lucru bun daca le inapoiaza. Apoi, poate sa intre in UE si NATO. Dar Rusia vrea? asta este problema, sau o vrea numai pentru ea!?

    PS. Politica nu se face pe malul Dimbovitei!!!

  22. Problema nu e daca ci cand, si alta-i spinoasa care-i urmatorul la ciopartit, deci avem (decat ) un unic si singur scop, mentinerea unitatii tarii vecine.

    Pe noi nu o sa ne ajuta la nimic acea imparteala, mai mult o sa doara decat sa ne ajute, deorece luam asupra noastra o parte a problemei.

    NATO nu-ti baga in traista, si noi trebuie sa fim puternici aici in zona noastra, cu cancerul numit coruptie si ignoranta imbinata cu prostie nu o sa reusim.

  23. Ce înseamnă gândirea americană. Doua baze beton:una protejata de Carpati, alta de Dunăre. Restul sunt amănunte.

  24. Daca Ukraina se destrama, e nasol pentru noi. Rusii vor ajunge la gurile Dunarii, in est si poate Nord. Eu nu vreau nicio granita terestra cu rusii. Una este o granita maritima alta e una terestra.

  25. Rusii au spus clar ca nu vor lasa crimeea
    Ramaneau fara „baza” la marea neagra
    Fara acces in mediterana
    Fara acces in orient
    Ii cred multi nihilisti pe strategii rusi , parerea e ca nu e chiar asa ..si ca nu consuma apa tare astia ganditorii
    Citind marea majoritate a comentariilor ai impresia ca am trait o istorie alternativa ..unde „conspirationistii” rusi au cautat in etnogeneza ca sa invadeze crimeea
    Au dat semnale destule , pana sa o faca , numai ca analistii din vest nu ii credeau in stare
    Veneau dupa perioade de recul dupa recul in strategia „globala” si asta a fost piciorul in prag de unde au inceput reconstructia
    Dupa aia ce nu pot intelege ..”mania” unora cu teritoriile ..de parca ai spune ca stau in fata consilului popular asteptand improprietarirea si ..dupa aia subventiile
    Nu prea se intreaba nimeni de structura etnica de pe acolo , de problemele ce le-ar genera, etc , avem 2 regiuni cu minoritati „in exces” ce sunt ca un cal troian..si altii vor motive din astea pe „granita” , cum aveau georgienii
    Ptr noi e bine ca ucraina sa fie cum e , sa se apropie de europa si nato , sa prospere si sa fie un stat functional
    Imperiile din mintea unora ar fi mai bine „rasplatite ” prin world of empire ..nu in direct
    E o lege de cand lumea ca ban la ban ..prosperitatea in vecinatati creeaza oportunitati de afaceri si aduce in general prosperitate
    Dupa mine o apropiere a serbiei de nato si o aderare la ue la fel ptr ucraina ar trebui sa reprezinte un fel de deziderat ptr politica noastra externa
    Aduce stabilitate si predictibilitate
    Nu inflamarea zonei ptr ca vrea unul un judet in plus ..ca sa stea fara canalizare

  26. Realizeaza cineva ca autocefalia bisericii Ukrainiene va destabiliza prezenta Moskovei in Republica Moldova?600000 de cetateni moldoveni sunt etnici haholi.Ukraina trebuie sa-si pazeasca spatele frontului.

  27. Chiar daca e si in interesul Rusiei, Ucraina trebuie micsorata. Rusii raman cu ce au luat : Donbas si Crimeea (oricum nu ii forteza nimeni sa inapoieze), polacii sa isi ia Liovul si noi sa ne alegem cu Bucovina, restul Maramuresului si Bugeacul (fortarea Unirii cu Basarabia) ce ramane o sa fie o Ucraina mai mic cu ci iesire la mare, stat tampon in genul Finlandei, Belarusului si Georgiei in fata NATO.

  28. este restrictionat….sorry

  29. Sunt consternat, conform hartii Rusia e ocupata de trupe rusesti – cineva ar trebui sa ii elibereze pe oamenii aia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *